Romanya başbakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Romanya başbakanlık forsu

Romanya başbakanı, Avrupa ülkesi Romanya'da hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır. Bu makam oluşturulduğu 22 Ocak 1862 yılından bu yana kullanılmaktadır.

Romanya başbakanları listesi (1862-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Romanya Prensliği (1859–1881)[değiştir | kaynağı değiştir]

Nr. Resim İsim Doğum-Ölüm Göreve başlama Görevi bırakma Siyasî parti
1 Barbu Catargiu2.jpg Barbu Catargiu 1807–1862 22 Ocak 1862 8 Haziran 1862
Apostol Arsache1.jpg Apostol Arsache

(geçici)
1789–1869 8 Haziran 1862 23 Haziran 1862
2 Nicolae Cretulescu.jpg Nicolae Crețulescu 1812–1900 24 Haziran 1862 11 Ekim 1863
3 Mihail Kogalniceanu utexas.jpg Mihail Kogălniceanu 1817–1891 11 Ekim 1863 26 Ocak 1865
4 Constantin Bosianu.jpg Constantin Bosianu 1815–1882 26 Ocak 1865 14 Haziran 1865
(2) Nicolae Cretulescu.jpg Nicolae Crețulescu

(2. görev süresi)
1812–1900 14 Haziran 1865 11 Şubat 1866
5 Ion Ghica 02.jpg Ion Ghica 1816–1897 11 Şubat 1866 10 Mayıs 1866
6 Lascarcatargiu.jpg Lascăr Catargiu 1823–1899 11 Mayıs 1866 13 Temmuz 1866
(5) Ion Ghica 02.jpg Ion Ghica

(2. görev süresi)
1816–1897 15 Temmuz 1866 21 Şubat 1867
7 Constantin Al. Creţulescu.jpg Constantin A. Crețulescu 1809–1884 1 Mart 1867 5 Ağustos 1867
8 Stefan Golescu desen.png Ștefan Golescu 1809–1874 5 Ağustos 1867 29 Nisan 1868
9 Nicolae Golescu desen.png Nicolae Golescu 1810–1877 1 Mayıs 1868 15 Kasım 1868
10 Dimitrie Ghica.jpg Dimitrie Ghica 1816–1897 16 Kasım 1868 27 Ocak 1870
11 Alexandru G. Golescu.jpg Alexandru G. Golescu 1819–1881 2 Şubat 1870 18 Nisan 1870
12 Manolache Costache Epureanu.jpg Manolache Costache Epureanu 1823–1880 20 Nisan 1870 14 Aralık 1870
(5) Ion Ghica 02.jpg Ion Ghica

(3. görev süresi)
1816–1897 1 Aralık 1870 11 Mart 1871
(6) Lascarcatargiu.jpg Lascăr Catargiu

(2. görev süresi)
1823–1899 11 Mart 1871 30 Mart 1876
13 Emanoil Ion Florescu 01.jpg Ion Emanuel Florescu 1819–1893 4 Nisan 1876 26 Nisan 1876
(12) Manolache Costache Epureanu.jpg Manolache Costache Epureanu

(2. görev süresi)
1823–1880 27 Nisan 1876 23 Temmuz 1876 PNL
14 Ion C. Bratianu 01.png Ion C. Brătianu 1821–1891 24 Temmuz 1876 24 Kasım 1878 PNL
25 Kasım 1878 10 Temmuz 1879
11 Temmuz 1879 13 Mart 1881

Romanya Krallığı (1881–1947)[değiştir | kaynağı değiştir]

Nr. Resim İsim Doğum-Ölüm Göreve başlama Görevi bırakma Siyasî parti
14 Ion C. Bratianu 01.png Ion C. Brătianu 1821–1891 13 Mart 1881 9 Nisan 1881 PNL
15 Dimitrie Brătianu.png Dimitrie Brătianu 1818–1892 10 Nisan 1881 8 Haziran 1881 PNL
(14) Ion C. Bratianu 01.png Ion C. Brătianu

(2. görev süresi (Krallıkta))
1821–1891 9 Haziran 1881 20 Mart 1888 PNL
16 Teodor Rosetti.jpg Theodor Rosetti 1837–1932 23 Mart 1888 11 Kasım 1888 PC
12 Kasım 1888 22 Mart 1889
(6) Lascarcatargiu.jpg Lascăr Catargiu

(3. görev süresi)
1823–1899 29 Mart 1889 3 Kasım 1889 PC
17 Gheorghe Manu.jpg Gheorghe Manu 1833–1911 5 Kasım 1889 15 Şubat 1891 PC
(13) Emanoil Ion Florescu 01.jpg Ion Emanuel Florescu

(2. görev süresi)
1819–1893 21 Şubat 1891 26 Kasım 1891 PC
(6) Lascarcatargiu.jpg Lascăr Catargiu

(4. görev süresi)
1823–1899 27 Kasım 1891 3 Ekim 1895 PC
18 Sturdza.jpg Dimitrie Sturdza 1833–1914 4 Ekim 1895 21 Kasım 1896 PNL
19 Petre S Aurelian.jpg Petre S. Aurelian 1833–1909 21 Kasım 1896 26 Mart 1897 PNL
(18) Sturdza.jpg Dimitrie Sturdza

(2. görev süresi)
1833–1914 31 Mart 1897 30 Mart 1899 PNL
20 Cantacuzino.jpg Gheorghe Grigore Cantacuzino 1833–1913 11 Nisan 1899 6 Temmuz 1900 PC
21 P.P. Carp.jpeg Petre P. Carp 1837–1919 7 Temmuz 1900 13 Şubat 1901 PC
(18) Sturdza.jpg Dimitrie Sturdza

(3. görev süresi)
1833–1914 14 Şubat 1901 20 Aralık 1904 PNL
(20) Cantacuzino.jpg Gheorghe Grigore Cantacuzino

(2. görev süresi)
1833–1913 22 Aralık 1904 12 Mart 1907 PC
(18) Sturdza.jpg Dimitrie Sturdza

(4. görev süresi)
1833–1914 12 Mart 1907 27 Aralık 1908 PNL
22 Iicbratianu.png Ion I. C. Brătianu 1864–1927 27 Aralık 1908 4 Mart 1909 PNL
4 Mart 1909 28 Aralık 1910
(21) P.P. Carp.jpeg Petre P. Carp

(2. görev süresi)
1837–1919 29 Aralık 1910 27 Mart 1912 PC
23 Titu Maiorescu.jpg Titu Maiorescu 1840–1917 28 Mart 1912 14 Ekim 1912 PC
14 Ekim 1912 31 Aralık 1913
(22) Iicbratianu.png Ion I. C. Brătianu

(2. görev süresi)
1864–1927 4 Ocak 1914 10 Aralık 1916 PNL
11 Aralık 1916 28 Ocak 1918
24 Averescu.png Alexandru Averescu 1859–1938 29 Ocak 1918 4 Mart 1918 Askerî
25 Marghiloman 2.jpg Alexandru Marghiloman 1854–1925 5 Mart 1918 23 Ekim 1918 PC
26 Constantin Coanda.jpg Constantin Coandă 1857–1932 24 Ekim 1918 29 Kasım 1918 Askerî
(22) Iicbratianu.png Ion I. C. Brătianu

(3. görev süresi)
1864–1927 29 Kasım 1918 26 Eylül 1919 PNL
27 ArturVaitoianu.jpg Artur Văitoianu 1864–1956 27 Eylül 1919 30 Kasım 1919 Askerî
28 Vaida-Voevod.jpg Alexandru Vaida-Voevod 1872–1950 1 Aralık 1919 12 Mart 1920 PNR
(24) Averescu.png Alexandru Averescu

(2. görev süresi)
1859–1938 13 Mart 1920 16 Aralık 1921 PP
29 Take jonescu.png Take Ionescu 1858–1922 17 Aralık 1921 19 Ocak 1922 PCD
(22) Iicbratianu.png Ion I. C. Brătianu

(4. görev süresi)
1864–1927 19 Ocak 1922 29 Mart 1926 PNL
(24) Averescu.png Alexandru Averescu

(3. görev süresi)
1859–1938 30 Mart 1926 4 Haziran 1927 PP
30 Barbu Stirbey.jpg Barbu Știrbey 1873–1946 4 Haziran 1927 20 Haziran 1927 Bağımsız
(22) Iicbratianu.png Ion I. C. Brătianu

(5. görev süresi)
1864–1927 21 Haziran 1927 24 Kasım 1927 PNL
31 Vintila Bratianu - Foto01.jpg Vintilă Brătianu 1867–1930 24 Kasım 1927 9 Kasım 1928 PNL
32 Bundesarchiv Bild 183-2000-0518-507, Julius Maniu.jpg Iuliu Maniu 1873–1953 10 Kasım 1928 6 Haziran 1930 PNȚ
33 Mironescu.PNG Gheorghe Mironescu 1874–1949 7 Haziran 1930 12 Haziran 1930 PNȚ
(32) Bundesarchiv Bild 183-2000-0518-507, Julius Maniu.jpg Iuliu Maniu

(2. görev süresi)
1873–1953 13 Haziran 1930 9 Ekim 1930 PNȚ
(33) Mironescu.PNG Gheorghe Mironescu

(2. görev süresi)
1874–1949 10 Ekim 1930 17 Nisan 1931 PNȚ
34 RetratoNicolaeIorga.png Nicolae Iorga 1871–1940 18 Nisan 1931 5 Haziran 1932 PND
(28) Vaida-Voevod.jpg Alexandru Vaida-Voevod

(2. görev süresi)
1872–1950 6 Haziran 1932 10 Ağustos 1932 PNȚ
11 Ağustos 1932 19 Ekim 1932
(32) Bundesarchiv Bild 183-2000-0518-507, Julius Maniu.jpg Iuliu Maniu

(3. görev süresi)
1873–1953 20 Ekim 1932 13 Ocak 1933 PNȚ
(28) Vaida-Voevod.jpg Alexandru Vaida-Voevod

(3. görev süresi)
1872–1950 14 Ocak 1933 13 Kasım 1933 PNȚ
35 Ion Gheorghe Duca - Foto02.jpg Ion G. Duca 1879–1933 14 Kasım 1933 29 Aralık 1933 PNL
Constantin Angelescu.jpg Constantin Angelescu

(geçici)
1870–1948 29 Aralık 1933 3 Ocak 1934 PNL
36 GheorgheTatarescu.PNG Gheorghe Tătărescu 1886–1957 4 Ocak 1934 1 Ekim 1934 PNL
2 Ekim 1934 28 Ağustos 1936
29 Ağustos 1936 14 Kasım 1937
17 Kasım 1937 28 Aralık 1937
37 Octavian Goga.jpg Octavian Goga 1881–1938 29 Aralık 1937 10 Şubat 1938 PNC
38 Miron Cristia patriach of Romania.JPG Patriarch Miron Cristea 1868–1939 11 Şubat 1938 29 Mart 1938 Bağımsız
30 Mart 1938 31 Ocak 1939
1 Şubat 1939 6 Mart 1939
39 Armand Calinescu.jpg Armand Călinescu 1893–1939 7 Mart 1939 21 Eylül 1939 FRN
40 Argeseanu Gheorghe2.jpg Gheorghe Argeșanu 1883–1940 21 Eylül 1939 28 Eylül 1939 FRN
41 Mr Argetoiano, ministre des Finances de Roumanie 1932, Agence Mondial.jpg Constantin Argetoianu 1871–1952 28 Eylül 1939 23 Kasım 1939 FRN
(36) GheorgheTatarescu.PNG Gheorghe Tătărescu

(2. görev süresi)
1886–1957 24 Kasım 1939 10 Mayıs 1940 FRN
11 Mayıs 1940 3 Temmuz 1940
42 Ion Gigurtu.jpg Ion Gigurtu 1886–1959 4 Temmuz 1940 4 Eylül 1940 FRN
43 Ion antonescu.png Ion Antonescu 1882–1946 4 Eylül 1940 14 Eylül 1940 Askerî
14 Eylül 1940 24 Ocak 1941
27 Ocak 1941 23 Ağustos 1944
44 ConstantinSanatescu.jpg Constantin Sănătescu 1885–1947 23 Ağustos 1944 3 Kasım 1944 Askerî
4 Kasım 1944 5 Aralık 1944
45 Nicolae Radescu.jpg Nicolae Rădescu[1] 1874–1953 6 Aralık 1944 28 Şubat 1945 Askerî
46 Petru Groza Anefo.jpg Petru Groza 1884–1958 6 Mart 1945 30 Kasım 1946 FP
1 Aralık 1946 29 Aralık 1947

Romanya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanları listesi (1947–1989)[değiştir | kaynağı değiştir]

Nr. Resim İsim Doğum-Ölüm Göreve başlama Görevi bırakma Siyasî parti
46 Petru Groza Anefo.jpg Petru Groza 1884–1958 30 Aralık 1947 14 Nisan 1948 FP
15 Nisan 1948 2 Haziran 1952
47 Gheorghe Gheorghiu-Dej1.jpg Gheorghe Gheorghiu-Dej 1901–1965 2 Haziran 1952 28 Ocak 1953 PMR
28 Ocak 1953 3 Ekim 1955
48 Chivu Stoica 1957.jpg Chivu Stoica 1908–1975 3 Ekim 1955 19 Mart 1957 PMR
19 Mart 1957 21 Mart 1961
49 Ion Gheorghe Maurer1.jpg Ion Gheorghe Maurer 1902–2000 21 Mart 1961 17 Mart 1965 PCR
18 Mart 1965 20 Ağustos 1965
21 Ağustos 1965 8 Aralık 1967
9 Aralık 1967 12 Mart 1969
13 Mart 1969 27 Şubat 1974
50 Manea Manescu.jpg Manea Mănescu 1916–2009 27 Şubat 1974 18 Mart 1975 PCR
18 Mart 1975 30 Mart 1979
51 Ilie Verdet.jpg Ilie Verdeț 1925–2001 30 Mart 1979 29 Mart 1980 PCR
29 Mart 1980 20 Mayıs 1982
52 Constantin Dascalescu.jpg Constantin Dăscălescu 1923–2003 21 Mayıs 1982 28 Mart 1985 PCR
29 Mart 1985 22 Aralık 1989

Romanya Cumhuriyeti başbakanları listesi (1989-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Nr. Resim İsim Doğum-Ölüm Göreve başlama Görevi bırakma Siyasî parti
53 Petre Roman 1989.jpg Petre Roman * 1946 26 Aralık 1989 28 Haziran 1990 FSN
28 Haziran 1990 30 Nisan 1991
30 Nisan 1991 16 Ekim 1991
54 Conventia PD-L 2013 - Theodor Stolojan (2).jpg Theodor Stolojan * 1943 16 Ekim 1991 19 Kasım 1992 FSN
55 Nicolae Văcăroiu (cropped).jpg Nicolae Văcăroiu * 1943 19 Kasım 1992 11 Aralık 1996 PDSR
56 Victor Ciorbea 2013-11-23.JPG Victor Ciorbea * 1954 12 Aralık 1996 17 Nisan 1998 PNȚCD
Gavril Dejeu

(geçici)
* 1932 30 Mart 1998 17 Nisan 1998 PNȚCD
57 Radu Vasile(2).tif Radu Vasile 1942–2013 17 Nisan 1998 22 Aralık 1999 PNȚCD
Alexandru Athanasiu

(geçici)
* 1955 13 Aralık 1999 22 Aralık 1999 PSDR
58 Mugur Isărescu.jpg Mugur Isărescu * 1949 22 Aralık 1999 28 Aralık 2000 Bağımsız
59 Nastase3 (cropped).jpg Adrian Năstase * 1950 28 Aralık 2000 21 Aralık 2004 PSDR / PSD
Eugen Bejinariu 2014-03-17.jpg Eugen Bejinariu

(geçici)
* 1959 21 Aralık 2004 28 Aralık 2004 PSD
60 Călin Popescu-Tăriceanu 2005-10-26.jpg Călin Popescu-Tăriceanu * 1952 29 Aralık 2004 5 Nisan 2007 PNL
5 Nisan 2007 22 Aralık 2008
61 Emil Boc 2011-06-23.jpg Emil Boc * 1966 22 Aralık 2008 23 Aralık 2009 PD-L
23 Aralık 2009 6 Şubat 2012
Cătălin Predoiu 2008.jpg Cătălin Predoiu

(geçici)
* 1968 6 Şubat 2012 9 Şubat 2012 Bağımsız
62 Mihai Răzvan Ungureanu 2013-11-23.jpg Mihai Răzvan Ungureanu * 1968 9 Şubat 2012 7 Mayıs 2012 Bağımsız
63 3. Victor Ponta la sedinta BPN a PSD - 31.03.2014 (13755573393).jpg Victor Ponta * 1972 7 Mayıs 2012 20 Aralık 2012 PSD
21 Aralık 2012 4 Mart 2014
5 Mart 2014 16 Aralık 2014
17 Aralık 2014 23 Haziran 2015
Gabriel Oprea 2011-10-20.jpg Gabriel Oprea

(geçici)
* 1961 23 Haziran 2015 9 Temmuz 2015 UNPR
(63) 3. Victor Ponta la sedinta BPN a PSD - 31.03.2014 (13755573393).jpg Victor Ponta * 1972 9 Temmuz 2015 5 Kasım 2015 PSD
SorinCîmpeanu2015.jpg Sorin Cîmpeanu

(geçici)
* 1968 5 Kasım 2015 17 Kasım 2015 ALDE
64 Dacian Ciolos (cropped).jpg Dacian Cioloș * 1969 17 Kasım 2015 4 Ocak 2017 Bağımsız
65 Sorin Grindeanu, interview Feb 2015.jpg Sorin Grindeanu * 1973 4 Ocak 2017 29 Haziran 2017 PSD
66 Mihai Tudose 2018.jpg Mihai Tudose * 1967 29 Haziran 2017 16 Ocak 2018 PSD
Mihai-Viorel Fifor.jpg Mihai Fifor

(geçici)
* 1970 16 Ocak 2018 28 Ocak 2018 PSD
67 Reuven Rivlin at a meeting with Viorica Dăncilă, April 2018 (3549) (cropped).jpg Viorica Dăncilă * 1963 29 Ocak 2018 3 Kasım 2019 PSD
68 Ludovic Orban (cropped).jpg Ludovic Orban * 1963 4 Kasım 2019 Görevde PNL

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Anasayfa Nicolae Rădescu[ölü link], 12 Şubat 2012.