Almanya şansölyeleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Almanya Şansölyesi, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin siyasi lideri ve federal hükümetin başıdır. Bu maddede şansölyeler sıralanmıştır.

Kuzey Alman Konfederasyonu (Bundeskanzler) (1867–1871)[değiştir | kaynağı değiştir]

      Yok

Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş Süre
Bundesarchiv Bild 146-2005-0057, Otto von Bismarck.jpg Kont Otto von Bismarck
(1815–1898)
1 Temmuz 1867 21 Mart 1871 1359 Partisiz

Alman İmparatorluğu (Reichskanzler) (1871–1918)[değiştir | kaynağı değiştir]

      Zentrum       Yok

Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş Süre
Bundesarchiv Bild 146-2005-0057, Otto von Bismarck.jpg Prens Otto von Bismarck
(1815–1898)
21 Mart 1871 20 Mart 1890 6939 Partisiz
Graf Leopold von Caprivi cropped2.jpg Kont Leo von Caprivi
(1831–1899)
20 Mart 1890 26 Ekim 1894 1681 Partisiz
Chlodwig zu Hohenlohe-Schillingsfürst.png Prens Chlodwig zu Hohenlohe-Schillingsfürst
(1819–1901)
29 Ekim 1894 17 Ekim 1900 2179 Partisiz
Bundesarchiv Bild 146-2004-0098A, Bernhard von Bülow (cropped).jpg Prens Bernhard von Bülow
(1849–1929)
17 Ekim 1900 14 Temmuz 1909 3192 Partisiz
Theobald von Bethmann-Hollweg 1913b.jpg Theobald von Bethmann-Hollweg
(1856–1921)
14 Temmuz 1909 13 Temmuz 1917 2921 Partisiz
Georg Michaelis.jpg Georg Michaelis
(1857–1936)
14 Temmuz 1917 1 Kasım 1917 110 Partisiz
Georg von Hertling.jpg Kont Georg von Hertling
(1843–1919)
1 Kasım 1917 30 Eylül 1918 333 Merkez Parti
Bundesarchiv Bild 183-R04103, Prinz Max von Baden.jpg Prens Max von Baden
(1867–1929)
3 Ekim 1918 9 Kasım 1918 37 Partisiz

Devrim Dönemi (1918–1919)[değiştir | kaynağı değiştir]

      SPD

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti Kabine Reichstag
Başlangıç Bitiş Süre
Friedrich Ebert face.jpg Friedrich Ebert
(1871–1925)
(Reichskanzler ve
Vorsitz des Rates der Volksbeauftragten olarak)
9 Kasım 1918 13 Şubat 1919 96 Almanya Sosyal Demokrat Partisi Halk Temsilcileri Konseyi SPDUSPD 13
(1912)

Weimar Cumhuriyeti (1919–1933)[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi Parti:       SPD       Zentrum       DVP       Yok

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti Kabine Reichstag
Başlangıç Bitiş Süre
Bundesarchiv Bild 146-1979-122-29A, Philipp Scheidemann.jpg Philipp Scheidemann
(1865–1939)
(Reichsministerpräsident olarak)
13 Şubat 1919 20 Haziran 1919 127 Almanya Sosyal Demokrat Partisi Scheidemann SPDDDPZ
(Weimar Koalisyonu)
Ulu.Mec.
(1919)
Bundesarchiv Bild 183-J0113-0500-001, Gustav Bauer.jpg Gustav Bauer
(1870–1944)
(Reichsministerpräsident olarak;
14 Ağustos 1919'dan itibaren
Reichskanzler olarak)
21 Haziran 1919 26 Mart 1920 279 Almanya Sosyal Demokrat Partisi Bauer SPDDDPZ
(Weimar Koalisyonu)
Bundesarchiv Bild 146-1979-122-28A, Hermann Müller.jpg Hermann Müller
(1876–1931)
27 Mart 1920 21 Haziran 1920 73 Almanya Sosyal Demokrat Partisi Müller I SPDDDPZ
(Weimar Koalisyonu)
Bundesarchiv Bild 183-R18733, Konstantin Fehrenbach.jpg Constantin Fehrenbach
(1852–1926)
25 Haziran 1920 4 Mayıs 1921 313 Merkez Parti Fehrenbach ZDDPDVP 1
(1920)
Bundesarchiv Bild 146III-105, Joseph Wirth.jpg Joseph Wirth
(1879–1956)
10 Mayıs 1921 14 Kasım 1922 553 Merkez Parti Wirth I ZSPDDDP
(Weimar Koalisyonu)
Wirth II
Bundesarchiv Bild 183-2002-0625-505, Dr. Wilhelm Cuno.jpg Wilhelm Cuno
(1876–1933)
22 Kasım 1922 12 Ağustos 1923 263 Partisiz Cuno Bağ.DVPDDPZBVP
Bundesarchiv Bild 146-1982-092-11, Gustav Stresemann.jpg Gustav Stresemann
(1878–1929)
13 Ağustos 1923 30 Kasım 1923 109 Alman Halk Partisi Stresemann I DVPSPDZDDP
Stresemann II
Reichskanzler Wilhelm Marx.jpg Wilhelm Marx
(1863–1946)
30 Kasım 1923 15 Ocak 1925 412 Merkez Parti Marx I ZDVPBVPDDP
Marx II ZDVPDDP 2
(Mayıs 1924)
Bundesarchiv Bild 146-1969-008A-07, Hans Luther.jpg Hans Luther
(1879–1962)
15 Ocak 1925 12 Mayıs 1926 482 Partisiz Luther I DVPDNVPZDDPBVP 3
(Ara.1924)
Luther II DVPZDDPBVP
Reichskanzler Wilhelm Marx.jpg Wilhelm Marx
(1863–1946)
17 Mayıs 1926 12 Haziran 1928 757 Merkez Parti Marx III ZDVPDDPBVP
Marx IV ZDNVPDVPBVP
Bundesarchiv Bild 146-1979-122-28A, Hermann Müller.jpg Hermann Müller
(1876–1931)
28 Haziran 1928 27 Mart 1930 637 Almanya Sosyal Demokrat Partisi Müller II SPDDVPDDPZBVP 4
(1928)
Bundesarchiv Bild 183-1989-0630-504, Heinrich Brüning.jpg Heinrich Brüning
(1885–1970)
30 Mart 1930 30 Mayıs 1932 792 Merkez Parti Brüning I ZDDPDVPWFBVPKVP
5
(1930)
Brüning II ZDSPBVPKVP–CLV
Bundesarchiv Bild 183-S00017, Franz von Papen crop.jpg Franz von Papen
(1879–1969)
1 Haziran 1932 17 Kasım 1932 169 Merkez Parti
3 Haziran 1932'ye kadar
Partisiz
Papen Bağ.DNVP 6
(Tem.1932)
Bundesarchiv Bild 183-B0527-0001-020, Kurt von Schleicher.jpg Kurt von Schleicher
(1882–1934)
3 Aralık 1932 28 Ocak 1933 57 Partisiz Schleicher Bağ.DNVP 7
(Kas.1932)

Nazi Almanyası (Reichskanzler) (1933–1945)[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi Parti:       NSDAP       Yok

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti Kabine Reichstag
Başlangıç Bitiş Süre
Adolf Hitler cropped restored.jpg Adolf Hitler
(1889–1945)
30 Ocak 1933 30 Nisan 1945 4473 NSDAP Hitler NSDAPDNVP 8 (Mar.1933)
9 (Kas.1933)
10 (1936)
11 (1938)
Bundesarchiv Bild 146-1968-101-20A, Joseph Goebbels.jpg Joseph Goebbels
(1897–1945)
30 Nisan 1945 1 Mayıs 1945 1 NSDAP
Ludwig Schwerin von Krosigk.jpg Lutz Graf Schwerin von Krosigk
(1887–1977)
(Flensburg Hükûmeti Başkanı)
1 Mayıs 1945 23 Mayıs 1945 21 Yok
(Partisiz muhafazakâr)
Schwerin von Krosigk Bağ.NSDAP

Almanya Federal Cumhuriyeti (Bundeskanzler) (1949–günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi Parti:       CDU       SPD       FDP

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti Kabine Bundestag
Başlangıç Bitiş Süre
1 Bundesarchiv B 145 Bild-F078072-0004, Konrad Adenauer.jpg Konrad Adenauer
(1876–1967)
20 Eylül 1949 20 Ekim 1953 5144 Hristiyan Demokrat Birliği
(CDU)
Adenauer I CDU/CSUFDPDP 1 (1949)
20 Ekim 1953 29 Ekim 1957 Adenauer II CDU/CSUFDP/FVP[3]
DPGB/BHE[3]
2 (1953)
29 Ekim 1957 14 Kasım 1961 Adenauer III CDU/CSUDP[4] 3 (1957)
14 Kasım 1961 13 Aralık 1962 Adenauer IV CDU/CSUFDP 4 (1961)
14 Aralık 1962 11 Ekim 1963 Adenauer V
2 Ludwig Erhard 916-1330.jpg Ludwig Erhard
(1897–1977)
17 Ekim 1963 26 Ekim 1965 1142 Partisiz;[1]
Hristiyan Demokrat Birliği
(CDU)
ile bağlantılı
Erhard I CDU/CSUFDP[5] 4 ( ···· )
26 Ekim 1965 30 Kasım 1966 Erhard II 5 (1965)
3 Kurt Georg Kiesinger (Nürburgring, 1969).jpg Kurt Georg Kiesinger
(1904–1988)
1 Aralık 1966 21 Ekim 1969 1055 Hristiyan Demokrat Birliği
(CDU)
Kiesinger CDU/CSUSPD
(Büyük koalisyon)
5 ( ···· )
4 Bundesarchiv B 145 Bild-F057884-0009, Willy Brandt.jpg Willy Brandt
(1913–1992)
22 Ekim 1969 15 Aralık 1972 1659 Almanya Sosyal Demokrat Partisi
(SPD)
Brandt I SPDFDP 6 (1969)
15 Aralık 1972 7 Mayıs 1974 Brandt II 7 (1972)
Bundesarchiv Bild 146-1989-047-20, Walter Scheel.jpg Walter Scheel
(1919–2016)
Geçici Başbakan
7 Mayıs 1974 16 Mayıs 1974 9 Hür Demokratik Parti
(FDP)
(Geçici) SPDFDP 7 ( ···· )
5 Helmut Schmidt (13.07.1977).jpg Helmut Schmidt
(1918–2015)
16 Mayıs 1974 14 Aralık 1976 3060 Almanya Sosyal Demokrat Partisi
(SPD)
Schmidt I SPDFDP[6] 7 ( ···· )
16 Aralık 1976 4 Kasım 1980 Schmidt II 8 (1976)
6 Kasım 1980 1 Ekim 1982 Schmidt III 9 (1980)
6 Bundesarchiv B 145 Bild-F074398-0021 Kohl (cropped).jpg Helmut Kohl
(1930–)
1 Ekim 1982 29 Mart 1983 5870 Hristiyan Demokrat Birliği
(CDU)
Kohl I CDU/CSUFDP 9 ( ···· )
30 Mart 1983 11 Mart 1987 Kohl II 10 (1983)
12 Mart 1987 18 Ocak 1991 Kohl III CDU/CSUFDPDSU[7] 11 (1987)
18 Ocak 1991 17 Kasım 1994 Kohl IV CDU/CSUFDP 12 (1990)
17 Kasım 1994 27 Ekim 1998 Kohl V 13 (1994)
7 Gerhardschroeder01c.jpg Gerhard Schröder
(1944–)
27 Ekim 1998 22 Ekim 2002 2583 Almanya Sosyal Demokrat Partisi
(SPD)
Schröder I SPDYeşiller 14 (1998)
22 Ekim 2002 22 Kasım 2005 Schröder II 15 (2002)
8 Angela Merkel - Juli 2010 - 3zu4 cropped.jpg Angela Merkel
(1954–)
22 Kasım 2005 28 Ekim 2009 4322 Hristiyan Demokrat Birliği
(CDU)
Merkel I CDU/CSUSPD
(Büyük koalisyon)
16 (2005)
28 Ekim 2009 17 Aralık 2013 Merkel II CDU/CSUFDP 17 (2009)
17 Aralık 2013 Görevde Merkel III CDU/CSUSPD
(Büyük koalisyon)
18 (2013)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]