Türkiye millî eğitim bakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Aşağıdaki liste Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanları listesidir.

Bakan Göreve Başlama Görevden Ayrılma Parti
TBMM Maarif Vekilleri (1920-1923)
1 Rıza Nur 4 Mayıs 1920 13 Aralık 1920 Bağımsız
2 Hamdullah Suphi Tanrıöver 14 Aralık 1920 20 Kasım 1921
3 Mehmet Vehbi Bolak 20 Kasım 1921 5 Kasım 1922
4 İsmail Safa Özler 5 Kasım 1922 27 Ekim 1923
Millî Eğitim Bakanları (1923-günümüz)
1 İsmail Safa Özler 30 Ekim 1923 6 Mart 1924 Cumhuriyet Halk Partisi
2 Hüseyin Vasıf Çınar 6 Mart 1924 22 Kasım 1924
3 Şükrü Saraçoğlu 22 Kasım 1924 3 Mart 1925
4 Hamdullah Suphi Tanrıöver 3 Mart 1925 19 Aralık 1925
5 Mustafa Necati Uğural 20 Aralık 1925 1 Ocak 1929
6 İsmet İnönü (vekil) 1 Ocak 1929 8 Ocak 1929
7 İsmet İnönü 9 Ocak 1929 27 Şubat 1929
8 Hüseyin Vasıf Çınar 28 Şubat 1929 7 Nisan 1929
9 Recep Peker (vekil) 7 Nisan 1929 10 Nisan 1929
10 Cemal Hüsnü Taray 10 Nisan 1929 15 Eylül 1930
11 Refik Saydam (vekil) 17 Eylül 1930 27 Eylül 1930
12 Esat Sagay 27 Eylül 1930 18 Eylül 1932
13 Reşit Galip 19 Eylül 1932 13 Ağustos 1933
14 Refik Saydam (vekil) 13 Ağustos 1933 26 Ekim 1933
15 Yusuf Hikmet Bayur 27 Ekim 1933 8 Temmuz 1934
16 Zeynel Abidin Özmen 9 Temmuz 1934 9 Haziran 1935
17 Saffet Arıkan 9 Haziran 1935 28 Aralık 1938
18 Hasan Âli Yücel 28 Aralık 1938 5 Ağustos 1946
19 Reşat Şemsettin Sirer 5 Ağustos 1946 9 Haziran 1948
20 Hasan Tahsin Banguoğlu 10 Haziran 1948 22 Mayıs 1950
21 Hüseyin Avni Başman 22 Mayıs 1950 2 Ağustos 1950 Demokrat Parti
22 Nuri Özsan (vekil) 3 Ağustos 1950 10 Ağustos 1950
23 Ahmet Tevfik İleri 11 Ağustos 1950 5 Nisan 1953
24 Rıfkı Salim Burçak 9 Nisan 1953 17 Mayıs 1954
25 Hüseyin Celal Yardımcı 17 Mayıs 1954 9 Aralık 1955
26 Ahmet Özel 9 Aralık 1955 13 Nisan 1957
27 Ahmet Tevfik İleri 13 Nisan 1957 25 Kasım 1957
28 Hüseyin Celal Yardımcı 26 Kasım 1957 22 Mayıs 1959
29 Ahmet Tevfik İleri (vekil) 22 Mayıs 1959 8 Aralık 1959
30 Mehmet Atıf Benderlioğlu 9 Aralık 1959 27 Mayıs 1960
31 Fehmi Yavuz 30 Mayıs 1960 27 Ağustos 1960 Askerî
32 Fehmi Yavuz (vekil) 27 Ağustos 1960 8 Eylül 1960
33 Bedrettin Tuncel 8 Eylül 1960 5 Ocak 1961
34 Turhan Feyzioğlu 5 Ocak 1961 7 Şubat 1961
35 Ahmet Tahtakılıç (vekil) 7 Şubat 1961 2 Mart 1961
36 Ahmet Tahtakılıç 3 Mart 1961 25 Ekim 1961
37 Ahmet Tahtakılıç (vekil) 25 Ekim 1961 20 Kasım 1961
38 Mehmet Hilmi İncesulu 20 Kasım 1961 25 Haziran 1962 Cumhuriyet Halk Partisi
39 Şevket Raşit Hatipoğlu 25 Haziran 1962 8 Haziran 1963
40 İbrahim Öktem 11 Haziran 1963 20 Şubat 1965
41 Nevzat Cihat Bilgehan 20 Şubat 1965 27 Ekim 1965 Adalet Partisi
42 Orhan Dengiz 27 Ekim 1965 1 Nisan 1967
43 Mehmet İlhami Ertem 1 Nisan 1967 3 Kasım 1969
44 Orhan Oğuz 3 Kasım 1969 26 Mart 1971
45 Şinasi Orel 26 Mart 1971 13 Aralık 1971 Bağımsız
46 İsmail Hakkı Arar 13 Aralık 1971 22 Mayıs 1972 Cumhuriyet Halk Partisi
47 Sabahattin Özbek 22 Mayıs 1972 15 Nisan 1973 Adalet Partisi
48 Orhan Dengiz 15 Nisan 1973 26 Ocak 1974
49 Mustafa Üstündağ 26 Ocak 1974 17 Kasım 1974 Cumhuriyet Halk Partisi
50 Safa Reisoğlu 17 Kasım 1974 31 Mart 1975 Bağımsız
51 Ali Naili Erdem 31 Mart 1975 21 Haziran 1977 Adalet Partisi
52 Mustafa Üstündağ 21 Haziran 1977 21 Temmuz 1977 Cumhuriyet Halk Partisi
53 Nahit Menteşe 21 Temmuz 1977 5 Aralık 1978 Adalet Partisi
54 Mustafa Necdet Uğur 5 Ocak 1978 12 Kasım 1979 Cumhuriyet Halk Partisi
55 Orhan Cemal Fersoy 12 Kasım 1979 12 Eylül 1980 Adalet Partisi
56 Hasan Sağlam 21 Eylül 1980 13 Aralık 1983 Askerî
57 Vehbi Dinçerler 13 Aralık 1983 13 Eylül 1985 Anavatan Partisi
58 Metin Emiroğlu 13 Eylül 1985 21 Aralık 1987
59 Hasan Celal Güzel 21 Aralık 1987 30 Mart 1989
60 Avni Akyol 30 Mart 1989 20 Kasım 1991
61 Köksal Toptan 20 Kasım 1991 25 Haziran 1993 Doğru Yol Partisi
62 Nahit Menteşe 25 Haziran 1993 24 Ekim 1993
63 Nevzat Ayaz 24 Ekim 1993 5 Ekim 1995
64 Turhan Tayan 5 Ekim 1995 28 Haziran 1996
65 Mehmet Sağlam 28 Haziran 1996 30 Haziran 1997
66 Hikmet Uluğbay 30 Haziran 1997 11 Ocak 1999 Demokratik Sol Parti
67 Metin Bostancıoğlu 11 Ocak 1999 10 Temmuz 2002
68 Necdet Tekin 10 Temmuz 2002 18 Kasım 2002
69 Erkan Mumcu 18 Kasım 2002 14 Mart 2003 Adalet ve Kalkınma Partisi
70 Hüseyin Çelik 14 Mart 2003 1 Mayıs 2009
71 Nimet Çubukçu 1 Mayıs 2009 6 Temmuz 2011
72 Ömer Dinçer 6 Temmuz 2011 24 Ocak 2013
73 Nabi Avcı 24 Ocak 2013 24 Mayıs 2016
74 İsmet Yılmaz 24 Mayıs 2016 Görevde

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]