Türkiye başbakan yardımcıları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Başbakan Yardımcısı, bu görevinin yanı sıra bakanlık görevi de üstlenir. Başbakan Yardımcısı aynı zamanda Milli Güvenlik Kurulu üyesidir. Koalisyon hükümetlerinde koalisyon ortağı partilerin genel başkanları eğer isterse başbakan yardımcısı olur. Eğer bir parti tek başına iktidar olmuşsa milletvekillerinden birisini seçerek Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirir (Bakan görevlendirmesi gibi). Başbakan Yardımcılarının kendisine bağlı kuruluşları da bulunmaktadır. Genellikle bu kuruluşlar hükümetin kurulması sonrası Başbakan ve başbakan yardımcıları arasında yapılan görev dağılımıyla yardımcılıklara dağıtılmaktadır.

Türkiye başbakan yardımcıları listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

# Başbakan Yardımcısı Göreve Başlama Görevden Ayrılma Hükümet (№) Siyasi parti
1923-1946 yılları arası Başbakan Yardımcısı atanmadı.
1 Mümtaz Ökmen 7 Ağustos 1946 10 Eylül 1947 Peker (15.) Cumhuriyet Halk Partisi
2 Faik Ahmet Barutçu 10 Eylül 1947 16 Ocak 1949 I. Saka (16.)
II. Saka (17.)
3 Nihat Erim 16 Ocak 1949 22 Mayıs 1950 Günaltay (18.)
4 Samet Ağaoğlu 22 Mayıs 1950 9 Mart 1951 I. Menderes (19.) Demokrat Parti
5 Fethi Çelikbaş 9 Mart 1951 17 Mayıs 1954 II. Menderes (20.)
Samet Ağaoğlu
6 Mehmet Fuad Köprülü 17 Mayıs 1954 9 Aralık 1955 III. Menderes (21.)
Fatin Rüştü Zorlu
1955-1957 yılları arası Başbakan Yardımcısı atanmadı.
7 Medeni Berk 25 Kasım 1957 27 Mayıs 1960 IV. Menderes (23.) Demokrat Parti
Ahmet Tevfik İleri
8 Emin Fahrettin Özdilek 30 Mayıs 1960 5 Ocak 1961 Gürsel (24.) Askerî
9 Muharrem İhsan Kızıloğlu 5 Ocak 1961 20 Kasım 1961 Özdilek (25.)
10 Ali Akif Eyidoğan 20 Kasım 1961 25 Haziran 1962 VIII. İnönü (26.) Cumhuriyet Halk Partisi
11 Turhan Feyzioğlu 25 Haziran 1962 25 Aralık 1963 IX. İnönü (27.) Cumhuriyet Halk Partisi
Hasan Dinçer Adalet Partisi
Ekrem Alican Yeni Türkiye Partisi
12 Kemal Satır 25 Aralık 1963 20 Şubat 1965 X. İnönü (28.) Cumhuriyet Halk Partisi
13 Süleyman Demirel 20 Şubat 1965 27 Ekim 1965 Ürgüplü (29.) Adalet Partisi
1965-1971 yılları arası Başbakan Yardımcısı atanmadı.
14 Atilla Karaosmanoğlu 26 Mart 1971 3 Aralık 1971 I. Erim (33.) Bağımsız
Sadi Koçaş Cumhuriyet Halk Partisi
15 Ali Mesut Erez 3 Aralık 1971 11 Aralık 1971 Bağımsız
1971-1973 yılları arası Başbakan Yardımcısı atanmadı.
16 Nizamettin Erkmen 15 Nisan 1973 26 Ocak 1974 Talu (36.) Adalet Partisi
Kemal Satır Cumhuriyetçi Güven Partisi
17 Necmettin Erbakan 26 Ocak 1974 17 Kasım 1974 I. Ecevit (37.) Millî Selamet Partisi
18 Zeyyat Baykara 17 Kasım 1974 31 Mart 1975 Irmak (38.) Bağımsız
19 Necmettin Erbakan 31 Mart 1975 21 Haziran 1977 II. Demirel (39.) Millî Selamet Partisi
Turhan Feyzioğlu Cumhuriyetçi Güven Partisi
Alparslan Türkeş Milliyetçi Hareket Partisi
20 Turan Güneş 21 Haziran 1977 21 Temmuz 1977 II. Ecevit (40.) Cumhuriyet Halk Partisi
Orhan Eyüpoğlu
21 Necmettin Erbakan 21 Temmuz 1977 5 Ocak 1978 III. Demirel (41.) Millî Selamet Partisi
Alparslan Türkeş Milliyetçi Hareket Partisi
22 Orhan Eyüpoğlu 5 Ocak 1978 12 Kasım 1979 III. Ecevit (42.) Cumhuriyet Halk Partisi
Turhan Feyzioğlu 18 Eylül 1978 Cumhuriyetçi Güven Partisi
Hikmet Çetin 3 Kasım 1978 12 Kasım 1979 Cumhuriyet Halk Partisi
Mehmet Faruk Sükan 5 Eylül 1978 20 Eylül 1979 Demokratik Parti
1979-1980 yılları arası Başbakan Yardımcısı atanmadı.
23 Turgut Özal 20 Eylül 1980 14 Temmuz 1982 Ulusu (44.) Bağımsız
Zeyyat Baykara 13 Aralık 1983
24 Kaya Erdem 13 Aralık 1983 5 Ocak 1989 I. Özal (45.) Anavatan Partisi
II. Özal (46.)
25 Ali Bozer 30 Mart 1989 21 Şubat 1990 II. Özal (46.)
Akbulut (47.)
1990-1991 yılları arası Başbakan Yardımcısı atanmadı.
26 Ekrem Pakdemirli 23 Haziran 1991 20 Kasım 1991 I. Yılmaz (48.) Anavatan Partisi
27 Erdal İnönü 20 Kasım 1991 19 Eylül 1993 VI. Demirel (49.) Sosyaldemokrat Halkçı Parti
I. Çiller (50.)
28 Murat Karayalçın 19 Eylül 1993 27 Mart 1995 I. Çiller (50.)
29 Hikmet Çetin 27 Mart 1995 5 Ekim 1995 Cumhuriyet Halk Partisi
30 Necmettin Cevheri 5 Ekim 1995 30 Ekim 1995 II. Çiller (51.) Doğru Yol Partisi
31 Deniz Baykal 30 Ekim 1995 6 Mart 1996 III. Çiller (52.) Cumhuriyet Halk Partisi
32 Nahit Menteşe 6 Mart 1996 28 Haziran 1996 II. Yılmaz (53.) Doğru Yol Partisi
33 Tansu Çiller 28 Haziran 1996 30 Haziran 1997 Erbakan (54.)
34 Bülent Ecevit 30 Haziran 1997 11 Ocak 1999 III. Yılmaz (55.) Demokratik Sol Parti
İsmet Sezgin Demokrat Türkiye Partisi
35 Hikmet Uluğbay 11 Ocak 1999 28 Mayıs 1999 IV. Ecevit (56.) Demokratik Sol Parti
Hüsamettin Özkan
36 Devlet Bahçeli 28 Mayıs 1999 18 Kasım 2002 V. Ecevit (57.) Milliyetçi Hareket Partisi
Hüsamettin Özkan 8 Temmuz 2002 Demokratik Sol Parti
Cumhur Ersümer 28 Haziran 1999 12 Temmuz 2000 Anavatan Partisi
Mesut Yılmaz 13 Temmuz 2000 18 Kasım 2002
37 Mehmet Ali Şahin 18 Kasım 2002 14 Mart 2003 Gül (58.) Adalet ve Kalkınma Partisi
Abdüllatif Şener
Ertuğrul Yalçınbayır
38 Abdullah Gül 14 Mart 2003 29 Ağustos 2007 I. Erdoğan (59.)
Abdüllatif Şener
Mehmet Ali Şahin
39 Cemil Çiçek 29 Ağustos 2007 14 Temmuz 2011 II. Erdoğan (60.)
Hayati Yazıcı 1 Mayıs 2009
Nazım Ekren
Bülent Arınç 1 Mayıs 2009 14 Temmuz 2011
Ali Babacan
40 Beşir Atalay 14 Temmuz 2011 29 Ağustos 2014 III. Erdoğan (61.)
Ali Babacan
Bülent Arınç
Bekir Bozdağ 25 Aralık 2013
Emrullah İşler 25 Aralık 2013 29 Ağustos 2014
41 Bülent Arınç 29 Ağustos 2014 Görevde Davutoğlu (62.)
Ali Babacan
Numan Kurtulmuş
Yalçın Akdoğan

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]