İçeriğe atla

Türkiye ticaret bakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı
Görevdeki
Ömer Bolat

4 Haziran 2023 tarihinden beri
AtayanTürkiye Cumhurbaşkanı
Görev süresiSınırlama yok
Oluşum6 Mart 1924 (100 yıl önce) (1924-03-06)
İlk sahibiHasan Saka
BağlılıkTürkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı
Websitesiticaret.gov.tr

Aşağıdaki liste Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanları listesidir.

Bakanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bakan Görev Başlangıcı Görev Bitişi Parti
Ticaret Bakanları (1924-1928)
1 Hasan Saka 6 Mart 1924 22 Kasım 1924 Cumhuriyet Halk Partisi
2 Ali Cenani 22 Kasım 1924 17 Mayıs 1926
3 Mustafa Rahmi Köken 17 Mayıs 1926 21 Ocak 1928
1928-1939 yılları arası yetkileri Ekonomi Bakanlığına devredildi.
Ticaret Bakanları (1939-1949)
1 Cezmi Erçin 3 Nisan 1939 1 Kasım 1939 Cumhuriyet Halk Partisi
2 Nazmi Topçuoğlu 1 Kasım 1939 26 Kasım 1940
3 Mümtaz Ökmen 26 Kasım 1940 9 Temmuz 1942
4 Behçet Uz 9 Temmuz 1942 9 Mart 1943
5 Celal Sait Siren 9 Mart 1943 31 Mayıs 1945
6 Raif Karadeniz 31 Mayıs 1945 7 Ağustos 1946
7 Faik Kurdoğlu 7 Ağustos 1946 5 Eylül 1947
8 Hasan Şevket Adalan 5 Eylül 1947 10 Eylül 1947
9 Mahmut Nedim Gündüzalp 10 Eylül 1947 10 Haziran 1948
10 Cemil Sait Barlas 10 Haziran 1948 16 Ocak 1949
Ekonomi ve Ticaret Bakanları (1949-1960)
1 Cemil Sait Barlas 16 Ocak 1949 7 Haziran 1949 Cumhuriyet Halk Partisi
2 Vedat Dicleli 7 Haziran 1949 22 Mayıs 1950
3 Zühtü Hilmi Velibeşe 22 Mayıs 1950 9 Mart 1951 Demokrat Parti
4 Mehmet Muhlis Ete 9 Mart 1951 1 Kasım 1952
5 Ali Enver Güreli 1 Kasım 1952 27 Mayıs 1953
6 Fethi Çelikbaş 28 Mayıs 1953 17 Mayıs 1954
7 İbrahim Sıtkı Yırcalı 17 Mayıs 1954 9 Aralık 1955
8 Fahrettin Ulaş 9 Aralık 1955 13 Nisan 1956
9 Zeyyat Mandalinci 7 Mayıs 1956 30 Kasım 1956
10 Abdullah Aker 30 Kasım 1956 4 Eylül 1958
11 Hayrettin Erkmen 4 Eylül 1958 27 Mayıs 1960
Ticaret Bakanları (1960-1971)
1 Cihat İren 30 Mayıs 1960 27 Ağustos 1960 Askerî
2 Mehmet Baydur 6 Eylül 1960 20 Kasım 1961
3 İhsan Gürsan 20 Kasım 1961 25 Haziran 1962 Adalet Partisi
4 Mehmet Muhlis Ete 25 Haziran 1962 27 Kasım 1963 Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi
5 Ahmet Oğuz 27 Kasım 1963 25 Aralık 1963
6 Fenni İslimyeli 25 Aralık 1963 20 Şubat 1965 Cumhuriyet Halk Partisi
7 Mustafa Macit Zeren 20 Şubat 1965 2 Kasım 1966 Adalet Partisi
8 Sadık Tekin Müftüoğlu 2 Kasım 1966 3 Nisan 1967
9 Ahmet Türkel 3 Nisan 1967 3 Kasım 1969
10 Ahmet Dallı 3 Kasım 1969 7 Ocak 1970
11 Gürhan Titrek 21 Ocak 1970 26 Mart 1971
Ticaret Bakanları (1971-1983)
1 Naim Talu 11 Aralık 1971 15 Nisan 1973 Bağımsız
2 Ahmet Türkel 15 Nisan 1973 26 Ocak 1974 Adalet Partisi
3 Fehim Adak 26 Ocak 1974 17 Kasım 1974 Millî Selamet Partisi
4 Haluk Cillov 17 Kasım 1974 31 Mart 1975 Bağımsız
5 Halil Başol 31 Mart 1975 21 Haziran 1977 Adalet Partisi
6 Ziya Müezzinoğlu 21 Haziran 1977 21 Temmuz 1977 Cumhuriyet Halk Partisi
7 Agah Oktay Güner 21 Temmuz 1977 5 Ocak 1978 Milliyetçi Hareket Partisi
8 Teoman Köprülüler 5 Ocak 1978 12 Kasım 1979 Cumhuriyet Halk Partisi
9 Halil Başol 12 Kasım 1979 12 Eylül 1980 Adalet Partisi
10 Hurşit Kemal Cantürk 21 Eylül 1980 13 Aralık 1983 Askerî
Sanayi ve Ticaret Bakanları (1983-2011)
1 Hüseyin Cahit Aral 13 Aralık 1983 21 Aralık 1987 Anavatan Partisi
2 Şükrü Yürür 21 Aralık 1987 23 Haziran 1991
3 Rüştü Kazım Yücelen 23 Haziran 1991 20 Kasım 1991
4 Tahir Köse 20 Kasım 1991 27 Temmuz 1994 Sosyaldemokrat Halkçı Parti
5 Mehmet Dönen 27 Temmuz 1994 27 Mart 1995
6 Hasan Akyol 27 Mart 1995 5 Ekim 1995
7 Abdülbaki Ataç 5 Ekim 1995 30 Ekim 1995 Doğru Yol Partisi
8 Fuat Çay 30 Ekim 1995 6 Mart 1996 Cumhuriyet Halk Partisi
9 Enis Yalım Erez 6 Mart 1996 26 Nisan 1997 Doğru Yol Partisi
10 Ali Rıza Gönül 26 Nisan 1997 30 Haziran 1997
(9) Enis Yalım Erez 30 Haziran 1997 11 Ocak 1999
11 Metin Şahin 11 Ocak 1999 28 Mayıs 1999 Demokratik Sol Parti
12 Ahmet Kenan Tanrıkulu 28 Mayıs 1999 18 Kasım 2002 Milliyetçi Hareket Partisi
13 Ali Coşkun 18 Kasım 2002 29 Ağustos 2007 Adalet ve Kalkınma Partisi
14 Mehmet Zafer Çağlayan 29 Ağustos 2007 1 Mayıs 2009
15 Nihat Ergün 1 Mayıs 2009 6 Temmuz 2011
Gümrük ve Ticaret Bakanları (2011-2018)
1 Hayati Yazıcı 6 Temmuz 2011 29 Ağustos 2014 Adalet ve Kalkınma Partisi
2 Nurettin Canikli 29 Ağustos 2014 28 Ağustos 2015
3 Cenap Aşçı 28 Ağustos 2015 24 Kasım 2015 Bağımsız
4 Bülent Tüfenkci 24 Kasım 2015 10 Temmuz 2018 Adalet ve Kalkınma Partisi
Ticaret Bakanları (2018-günümüz)
1 Ruhsar Pekcan 10 Temmuz 2018 21 Nisan 2021 Bağımsız
2 Mehmet Muş 21 Nisan 2021 4 Haziran 2023 Adalet ve Kalkınma Partisi
3 Ömer Bolat 4 Haziran 2023 Görevde Bağımsız

Bakan yardımcıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bakan Yardımcısı Görev Başlangıcı Görev Bitişi
Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcıları (2011-2018)
1 Fatih Metin 13 Aralık 2011 1 Eylül 2015
2 Fatih Çiftci 4 Ocak 2016 10 Temmuz 2018
Ticaret Bakan Yardımcıları (2018-günümüz)
1 Fatih Metin 10 Ağustos 2018 1 Aralık 2018
Gonca Işık Yılmaz Batur 18 Ağustos 2018 8 Mayıs 2021
2 Rıza Tuna Turagay 18 Ocak 2019 22 Haziran 2023
Sezai Uçarmak 18 Ocak 2019 Görevde
3 Mustafa Tuzcu 8 Mayıs 2021 Görevde
4 Özgür Volkan Ağar 17 Mart 2022 Görevde
5 Mahmut Gürcan 22 Haziran 2023 Görevde