Türkiye millî savunma bakanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Aşağıdaki liste Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanları listesidir.

Bakan Göreve Başlama Görevden Ayrılma Parti
TBMM Müdafaa-i Millîye Vekilleri (1920-1923)
1 Fevzi Çakmak 3 Mayıs 1920 5 Ağustos 1921 Bağımsız
2 Refet Bele 5 Ağustos 1921 10 Ocak 1922
3 Kâzım Özalp 10 Ocak 1922 30 Ekim 1923
Millî Savunma Bakanları (1923-günümüz)
1 Kâzım Özalp 10 Ocak 1922 21 Kasım 1924 Cumhuriyet Halk Partisi
2 Fethi Okyar 22 Kasım 1924 3 Mart 1925
3 Recep Peker 4 Mart 1925 1 Kasım 1927
4 Mustafa Abdülhalik Renda 1 Kasım 1927 25 Aralık 1930
5 Zekai Apaydın 29 Aralık 1930 1 Mart 1935
6 Kâzım Özalp 1 Mart 1935 18 Ocak 1939
7 Naci Tınaz 18 Ocak 1939 5 Nisan 1940
8 Saffet Arıkan 5 Nisan 1940 12 Kasım 1941
9 Ali Rıza Artunkal 12 Kasım 1941 7 Ağustos 1946
10 Cemil Cahit Toydemir 7 Ağustos 1946 5 Eylül 1947
11 Münir Birsel 5 Eylül 1947 5 Haziran 1948
12 Hasan Saka (vekil) 5 Haziran 1948 10 Haziran 1948
13 Hüseyin Hüsnü Çakır 10 Haziran 1948 22 Mayıs 1950
14 Refik Şevket İnce 22 Mayıs 1950 9 Mart 1951 Demokrat Parti
15 Ahmet Hulusi Köymen 9 Mart 1951 10 Aralık 1952
16 Seyfi Kurtbek 10 Aralık 1952 1 Kasım 1953
17 Kenan Yılmaz 1 Kasım 1953 17 Mayıs 1954
18 Ethem Menderes 17 Mayıs 1954 15 Eylül 1955
19 Mehmet Fuad Köprülü (vekil) 15 Eylül 1955 9 Aralık 1955
20 Adnan Menderes (vekil) 9 Aralık 1955 28 Temmuz 1957
21 Şemi Ergin 28 Temmuz 1957 19 Ocak 1958
22 Ethem Menderes 19 Ocak 1958 27 Mayıs 1960
23 Cemal Gürsel 30 Mayıs 1960 9 Haziran 1960 Askerî
24 Hüseyin Ataman 22 Ekim 1960 5 Ocak 1961
25 Muzaffer Alankuş 5 Ocak 1961 3 Temmuz 1961
26 İlhami Sancar 20 Kasım 1961 20 Şubat 1965 Cumhuriyet Halk Partisi
27 Hasan Dinçer 20 Şubat 1965 10 Ağustos 1965 Adalet Partisi
28 Mustafa Hazım Dağlı 10 Ağustos 1965 27 Ekim 1965
29 Ahmet Topaloğlu 27 Ekim 1965 26 Mart 1971
30 Ferit Melen 26 Mart 1971 22 Mayıs 1972 Milli Güven Partisi
31 Mehmet İzmen 22 Mayıs 1972 15 Nisan 1973 Adalet Partisi
32 İlhami Sancar 15 Nisan 1973 26 Ocak 1974 Cumhuriyet Halk Partisi
33 Hasan Esat Işık 26 Ocak 1974 17 Kasım 1974
34 İlhami Sancar 17 Kasım 1974 31 Mart 1975
35 Ferit Melen 31 Mart 1975 21 Haziran 1977 Cumhuriyetçi Güven Partisi
36 Hasan Esat Işık 21 Haziran 1977 21 Temmuz 1977 Cumhuriyet Halk Partisi
37 Sadettin Bilgiç 21 Temmuz 1977 18 Ekim 1977 Adalet Partisi
38 Cihat Bilgehan (vekil) 14 Ekim 1977 28 Ekim 1977
39 Turhan Kapanlı 1 Kasım 1977 5 Ocak 1978
40 Hasan Esat Işık 5 Ocak 1978 16 Ocak 1979 Cumhuriyet Halk Partisi
41 Neşet Akmandor 16 Ocak 1979 12 Kasım 1979
42 Ahmet İhsan Birincioğlu 12 Kasım 1979 12 Eylül 1980 Adalet Partisi
43 Haluk Bayülken 20 Eylül 1980 13 Aralık 1983 Askerî
44 Zeki Yavuztürk 13 Aralık 1983 21 Aralık 1987 Anavatan Partisi
45 Ercan Vuralhan 21 Aralık 1987 30 Mart 1989
46 Safa Giray 30 Mart 1989 19 Ekim 1990
47 Güneş Taner (vekil) 19 Ekim 1990 28 Ekim 1990
48 Hüsnü Doğan 28 Ekim 1990 22 Şubat 1991
49 Mehmet Yazar 1 Mart 1991 23 Haziran 1991
50 Barlas Doğu 23 Haziran 1991 20 Kasım 1991
51 Nevzat Ayaz 20 Kasım 1991 24 Ekim 1993 Doğru Yol Partisi
52 Mehmet Gölhan 24 Ekim 1993 5 Ekim 1995
53 Vefa Tanır 5 Ekim 1995 6 Mart 1996
54 Mahmut Oltan Sungurlu 6 Mart 1996 28 Haziran 1996 Anavatan Partisi
55 Turhan Tayan 28 Haziran 1996 30 Haziran 1997 Doğru Yol Partisi
56 İsmet Sezgin 30 Haziran 1997 11 Ocak 1999 Demokrat Türkiye Partisi
57 Hikmet Sami Türk 11 Ocak 1999 28 Mayıs 1999 Demokratik Sol Parti
58 Sabahattin Çakmakoğlu 28 Mayıs 1999 18 Kasım 2002 Milliyetçi Hareket Partisi
59 Vecdi Gönül 18 Kasım 2002 6 Temmuz 2011 Adalet ve Kalkınma Partisi
60 İsmet Yılmaz 6 Temmuz 2011 1 Temmuz 2015
61 Vecdi Gönül 3 Temmuz 2015 24 Kasım 2015
62 İsmet Yılmaz 24 Kasım 2015 24 Mayıs 2016
63 Fikri Işık 24 Mayıs 2016 19 Temmuz 2017
64 Nurettin Canikli 19 Temmuz 2017 Görevde

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]