Türkiye ana muhalefet partisi liderleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ana Muhalefet Partisi Lideri
Cumhuriyet Halk Partisi Logo.svg
Ana muhalefet partisinin logosu
Görevdeki
Kemal Kılıçdaroğlu

22 Mayıs 2010 tarihinden beri
Açılışı yapan Kâzım Karabekir
Oluşum 17 Ekim 1924

Türkiye ana muhalefet partisi liderleri listesi, Türkiye'de 1946 yılında çok partili dönemin başlamasından itibaren ana muhalefet partisi lideri olan kişilerin listesidir.

Ana muhalefet partisi liderleri listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf Ana Muhalefet Lideri Başlangıç Bitiş Ana Muhalefet Partisi
Musa Kâzım Karabekir.jpg Kâzım Karabekir 17 Ekim 1924 3 Haziran 1925 Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası
Fethi Okyar.jpg Fethi Okyar 12 Ağustos 1930 17 Kasım 1930 Serbest Cumhuriyet Fırkası
Celal Bayar 21 Temmuz 1946 14 Mayıs 1950 Demokrat Parti
Inonu Ismet.jpg İsmet İnönü 14 Mayıs 1950 27 Mayıs 1960 Cumhuriyet Halk Partisi
Blanco portrait.svg Ekrem Alican 20 Kasım 1961 25 Haziran 1962 Yeni Türkiye Partisi
Ragıp Gümüşpala.jpg Ragıp Gümüşpala 25 Haziran 1962 6 Haziran 1964 Adalet Partisi
Demirel 1962 cropped.jpg Süleyman Demirel 29 Kasım 1964 20 Şubat 1965
Inonu Ismet.jpg İsmet İnönü 20 Şubat 1965 26 Mart 1971 Cumhuriyet Halk Partisi
Demirel 1976 cropped.jpg Süleyman Demirel 26 Ocak 1974 17 Kasım 1974 Adalet Partisi
Bülent Ecevit Cropped.jpg Bülent Ecevit 31 Mart 1975 21 Haziran 1977 Cumhuriyet Halk Partisi
Demirel 1976 cropped.jpg Süleyman Demirel 21 Haziran 1977 21 Temmuz 1977 Adalet Partisi
Bülent Ecevit Cropped.jpg Bülent Ecevit 21 Temmuz 1977 5 Ocak 1978 Cumhuriyet Halk Partisi
Demirel 1976 cropped.jpg Süleyman Demirel 5 Ocak 1978 12 Kasım 1979 Adalet Partisi
Bülent Ecevit Cropped.jpg Bülent Ecevit 12 Kasım 1979 12 Eylül 1980 Cumhuriyet Halk Partisi
Blanco portrait.svg Necdet Calp 6 Kasım 1983 2 Kasım 1985 Halkçı Parti
Blanco portrait.svg Aydın Güven Gürkan 27 Haziran 1985 3 Kasım 1985
3 Kasım 1985 30 Mayıs 1986 Sosyaldemokrat Halkçı Parti
Erdal İnönü 30 Mayıs 1986 20 Kasım 1991
Blanco portrait.svg Mesut Yılmaz 20 Ekim 1991 6 Mart 1996 Anavatan Partisi
Necmettin Erbakan.jpg Necmettin Erbakan 6 Mart 1996 28 Haziran 1996 Refah Partisi
Blanco portrait.svg Mesut Yılmaz 28 Haziran 1996 30 Haziran 1997 Anavatan Partisi
Necmettin Erbakan.jpg Necmettin Erbakan 30 Haziran 1997 16 Ocak 1998 Refah Partisi
(Tansu Çiller) Rueda de prensa de Felipe González y la primera ministra de Turquía. Pool Moncloa. 16 de noviembre de 1995 (cropped).jpeg Tansu Çiller 16 Ocak 1998 24 Şubat 1998 Doğru Yol Partisi
Blanco portrait.svg İsmail Alptekin 24 Şubat 1998 14 Mayıs 1998 Fazilet Partisi
Recai Kutan 2009 crop.jpg Recai Kutan 14 Mayıs 1998 21 Haziran 2001
(Tansu Çiller) Rueda de prensa de Felipe González y la primera ministra de Turquía. Pool Moncloa. 16 de noviembre de 1995 (cropped).jpeg Tansu Çiller 22 Haziran 2001 19 Kasım 2002 Doğru Yol Partisi
Deniz Baykal (cropped).jpg Deniz Baykal 19 Kasım 2002 10 Mayıs 2010 Cumhuriyet Halk Partisi
Kemal Kılıçdaroğlu cropped.jpg Kemal Kılıçdaroğlu 22 Mayıs 2010 günümüz

Yaşayan eski ana muhalefet partisi liderleri[değiştir | kaynağı değiştir]

2021 itibarıyla yaşayan dört eski ana muhalefet lideri bulunmaktadır:

Fotoğraf Ana Muhalefet Lideri Görev süresi Doğum tarihi
(Tansu Çiller) Rueda de prensa de Felipe González y la primera ministra de Turquía. Pool Moncloa. 16 de noviembre de 1995 (cropped).jpeg Tansu Çiller 1998, 2001-2002 24 Mayıs 1946 (1946-05-24) (75 yaşında)
Blanco portrait.svg İsmail Alptekin 1998 1943 (77-78 yaşında)
Recai Kutan 2009 crop.jpg Recai Kutan 1998-2001 1930 (90-91 yaşında)
Deniz Baykal (cropped).jpg Deniz Baykal 2002-2010 20 Temmuz 1938 (1938-07-20) (83 yaşında)

Mesut Yılmaz (1947-2020), 30 Ekim 2020'de 72 yaşında hayatını kaybederek ölen son eski ana muhalefet lideri olmuştur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]