Türkiye ana muhalefet partisi liderleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Türkiye ana muhalefet partisi liderleri listesi, Türkiye'de 1946 yılında çok partili dönemin başlamasından itibaren ana muhalefet partisi lideri olan kişilerin listesidir.

Ana Muhalefet Partisi Lideri Başlangıç Bitiş Parti
Kâzım Karabekir Musa Kâzım Karabekir.jpg 17 Ekim 1924 3 Haziran 1925 Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası
Fethi Okyar Fethi Okyar.jpg 12 Ağustos 1930 17 Kasım 1930 Serbest Cumhuriyet Fırkası
Celal Bayar Celal Bayar (cropped).jpg 21 Temmuz 1946 14 Mayıs 1950 Demokrat Parti
İsmet İnönü Inonu Ismet.jpg 14 Mayıs 1950 27 Mayıs 1960 Cumhuriyet Halk Partisi
Ekrem Alican Blanco portrait.svg 20 Kasım 1961 25 Haziran 1962 Yeni Türkiye Partisi
Ragıp Gümüşpala Blanco portrait.svg 25 Haziran 1962 6 Haziran 1964 Adalet Partisi
Süleyman Demirel Demirel 1962 cropped.jpg 29 Kasım 1964 20 Şubat 1965 Adalet Partisi
İsmet İnönü Inonu Ismet.jpg 20 Şubat 1965 26 Mart 1971 Cumhuriyet Halk Partisi
Süleyman Demirel Demirel 1976 cropped.jpg 17 Kasım 1974 31 Mart 1974 Adalet Partisi
Bülent Ecevit Bülent Ecevit Cropped.jpg 31 Mart 1975 21 Haziran 1977 Cumhuriyet Halk Partisi
Süleyman Demirel Demirel 1976 cropped.jpg 21 Haziran 1977 21 Temmuz 1977 Adalet Partisi
Bülent Ecevit Bülent Ecevit Cropped.jpg 21 Temmuz 1977 5 Ocak 1978 Cumhuriyet Halk Partisi
Süleyman Demirel Demirel 1976 cropped.jpg 5 Ocak 1978 12 Kasım 1979 Adalet Partisi
Bülent Ecevit Bülent Ecevit Cropped.jpg 12 Kasım 1979 12 Eylül 1980 Cumhuriyet Halk Partisi
Necdet Calp Blanco portrait.svg 6 Kasım 1983 2 Kasım 1985 Halkçı Parti
Aydın Güven Gürkan Blanco portrait.svg 27 Haziran 1985 3 Kasım 1985 Halkçı Parti
3 Kasım 1985 30 Mayıs 1986 Sosyaldemokrat Halkçı Parti
Erdal İnönü Blanco portrait.svg 30 Mayıs 1986 20 Kasım 1991 Sosyaldemokrat Halkçı Parti
Mesut Yılmaz Blanco portrait.svg 20 Ekim 1991 6 Mart 1996 Anavatan Partisi
Necmettin Erbakan Necmettin Erbakan.jpg 6 Mart 1996 28 Haziran 1996 Refah Partisi
Mesut Yılmaz Blanco portrait.svg 28 Haziran 1996 30 Haziran 1997 Anavatan Partisi
Necmettin Erbakan Necmettin Erbakan.jpg 30 Haziran 1997 17 Aralık 1997 Refah Partisi
İsmail Alptekin Blanco portrait.svg 17 Aralık 1997 14 Mayıs 1998 Fazilet Partisi
Recai Kutan Recai Kutan 2009 crop.jpg 14 Mayıs 1998 21 Haziran 2001 Fazilet Partisi
Tansu Çiller Blanco portrait.svg 22 Haziran 2001 19 Kasım 2002 Doğru Yol Partisi
Deniz Baykal Deniz Baykal (cropped).jpg 19 Kasım 2002 10 Mayıs 2010 Cumhuriyet Halk Partisi
Kemal Kılıçdaroğlu Kemal Kilicdaroglu cropped.png 22 Mayıs 2010 Günümüz Cumhuriyet Halk Partisi