Türkiye'deki göller listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Çıldır Gölü, kışın kismen donar
Köyceği Gölü, Muğla
Göl Yüzölçümü (km²) Derinlik (m) Yer Su cinsi
Van Gölü 3713 451451 Van,Bitlis Sodalı su
Beyşehir Gölü 656 01010 Konya, Isparta Tatlı su
Tuz Gölü 587 1-21-2 Konya, Aksaray, Ankara Tuzlu su
Eğirdir Gölü 482 01414 Isparta Tatlı su
İznik Gölü 308 08080 Bursa Tatlı su
Burdur Gölü 200 110110 Burdur,Isparta Acı su
Manyas Gölü (Kuş gölü) 166 0033-4 Bandırma Tatlı su
Acıgöl 153 03838 Afyonkarahisar, Denizli Acı su(sülfatlı)
Uluabat Gölü 134 0011-2 Bursa Tatlı su
Çıldır Gölü 115 04242 Ardahan, Kars Tatlı su
Palas Tuzla Gölü 106 01515 Palas/Sarıoğlan/Kayseri Tuzlu su
Eber Gölü 104 Afyonkarahisar Tatlı su
Erçek Gölü 98 Van Tatlı su
Hazar Gölü 86 213213 (Huntingıon batimetrik haritası) Elazığ Tatlı su
Bafa Gölü 60 02121 Aydın, Muğla Tatlı su
Köyceğiz Gölü 52 Muğla-Köyceğiz Tatlı su
Işıklı Gölü 49 Denizli Tatlı su
Nazik Gölü 48 04540-50 Bitlis Tatlı su
Sapanca Gölü 47 Adapazarı Tatlı su
Salda Gölü 45 184184 Burdur Tatlı su
Yay Gölü 37 Kayseri Tuzlu su
Akyatan Gölü 35 Adana Tatlı su
Balık Gölü 34 Ağrı-Doğubeyazıt Tatlı su
Marmara Gölü 34 Manisa-Salihli Tatlı su
Çöl Gölü 32 Ankara Tuzlu su
Durusu Gölü 25 İstanbul Tatlı su
Karine Gölü 24 Aydın Tatlı su
Tuzla Gölü 23 0152 Sarıoğlan Tuzlu su
Küçükçekmece Gölü 16 02020 Küçükçekmece, Avcılar Tatlı su
Yarışlı Gölü 16 008-68,6 Burdur-Yeşilova Acı su
Haçlı Gölü 16 Muş Tatlı su
Seyfe Gölü 15 Kırşehir Tuzlu su
Akyayan Gölü 15 Adana Tatlı su
Aktaş Gölü 14 Ardahan Tatlı su
Arin Gölü 13 Bitlis Sodalı
Nemrut Gölü 12 Bitlis Tatlı su
Balık Gölü 12 Ağrı Tatlı su
Büyükçekmece Gölü 11 Büyükçekmece Tatlı su
Bolluk Gölü 11 Konya Tuzlu su
Akdoğan Gölü 11 Muş Tatlı su
Çavuşçu Gölü(Ilgın Gölü) 9 Konya Tatlı su
Düden Gölü 8 Kulu Tatlı su
Gala Gölü 8 Enez, İpsala Tatlı su
Karataş Gölü 6 Burdur Tatlı su
Mogan Gölü 6 Gölbaşı, Ankara Tatlı su

Oluşumlarına Göre Göller[değiştir | kaynağı değiştir]

A.Doğal Göller[değiştir | kaynağı değiştir]

1.Tektonik göller:Tuz Gölü, İznik Gölü, Burdur Gölü, Manyas Gölü,Acıgöl, Uluabat Gölü, Eber Gölü, Hazar Gölü, Sapanca Gölü, Seyfe Gölü, Akşehir gölü, Ladik Gölü

2.Karstik göller:Salda Gölü, Kestel gölü, Avlan gölü, Kızören Gölü,

3.Volkanik göller:Nemrut Gölü, Meke gölü, Gölcük gölü, Acıgöl

4.Buzul gölü:Aynalı göl, Kilimli göl, Karagöl gölü

5.Set gölleri:

5a.Heyelan set gölü:Sera, Abant, Yedigöller, Tortum gölü, Zinav gölü

5b.Volkanik set gölü:Erçek Gölü, Nazik Gölü, Haçlı Gölü, Balık Gölü, Çıldır Gölü

5c.Alüvyal set gölü:Köyceğiz Gölü, Marmara Gölü, Mogan Gölü, Eymir Gölü,Bafa(Çamiçi)Gölü

5d.Kıyı set gölü:Durusu Gölü, Küçükçekmece Gölü, Büyükçekmece Gölü, Akyayan Gölü, Acarlar longozu, Simenlik Gölü

6.Karma yapılı göller:Van Gölü, Beyşehir Gölü, Eğirdir Gölü, Kovada Gölü

B.Yapay Göller[değiştir | kaynağı değiştir]

Atatürk Barajı ve baraj gölü
Göl Yüzölçümü (km²) Derinlik (m) Yer Su cinsi
Atatürk Baraj Gölü 817 Adıyaman,Şanlıurfa
Keban Baraj Gölü 675 Elazığ,Tunceli,Erzincan
Karakaya Baraj Gölü 298 Malatya,Elazığ,Diyarbakır
Hirfanlı Baraj Gölü 263 Ankara,Kırşehir
Altınkaya Baraj Gölü 118 Samsun
Sarıyar Baraj Gölü 83 Ankara, Eskişehir
Seyhan Baraj Gölü 67 Adana
Kılıçkaya Baraj Gölü 64 Sivas, Giresun
Aslantaş Baraj Gölü 49 Osmaniye
Demirköprü Baraj Gölü 47 Manisa
Karacaören Baraj Gölü 45 Burdur,Isparta
Menzelet Baraj Gölü 42 Kahramanmaraş
Arpaçay Baraj Gölü 41 Kars