Moldova pasaportu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Moldova pasaportu
Belge türüPasaport
AmaçKimlik Doğrulama ve Seyahat
Bitiş süresi10 Yıl

Moldova pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Moldova vatandaşlarına verilen belgedir. Pasaport Devlet Kuruluş ve Bilgi Kaynakları Merkezi "Registru" tarafından ve yurt dışında Moldova dış temsilcilikleri tarafından verilir. Pasaportun geçerlilik süresi 7 yıldır. 7 yaş altındaki çocuklar için pasaport geçerlilik 4 yıldır. 1 Ocak 2006'dan beri Moldova vatandaşları aynı anda iki pasaport alma olasılığı için yerel pasaport dairesine ibraz edilmiş yazılı bir talep yapmalıdır.

İlk Moldova biyometrik pasaportu 1 Ocak 2008 de ihraç edilmeye başlandı. Yeni zorunlu Moldova biyometrik pasaportu 1 Ocak 2011'de piyasaya sürüldü ve 700 MDL (45 €) maliyeti vardır. Pasaportun çipinde sahibinin kan grubu, dijital parmak izi ve dijital görüntüsü vardır. 12 yaşın altındaki çocuklar için dijital parmak izi zorunlu değildir. Biyometrik olmayan eski pasaportlar son kullanma tarihine kadar geçerli olacaktır ve sadece yeni biyometrik pasaportlar seyahat için geçerli olacaktır.

Yeni Moldova biyometrik pasaportu yaklaşık 760 MDL (45 €) maliyetindedir ve 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren zorunludur.

Pasaport 32 sayfa içerir. Veri sayfası Rumence, İngilizce ve Fransızca dillerinde basılmıştır.

Ayrıca Romanya Hükûmeti Rumen kökenli Moldova vatandaşlarına, Avrupa Birliği ve bölge ülkelerinde vizesiz seyahat etme imkânı sağlayan Rumen pasaportu vermektedir. Günümüzde 120 bine yakın Moldova vatandaşı Romanya Vatandaşlığına başvurarak Romanya pasaportu almıştır.

Avrupa Birliği, vize kolaylığı tanıdığı Moldova ile vize muafiyeti için 2008 yılından beri müzakereler yürüttü. Haziran 2010'da Avrupa Birliği (AB) Moldova ile vizesiz seyahat müzakerelerine başladı. AB ve Moldova arasındaki vize kolaylaştırma anlaşması 2012'nin Haziran ayında Başbakan Vlad Filat ve Avrupa Komisyon Üyesi Cecilia Malmström tarafından imzalandı. Kasım 2013'te, Avrupa Birliği 2014 yılından itibaren Moldova vatandaşlarına yönelik vizeyi kaldırmayı önerdi.[1]

Moldova’nın, biyometrik pasaporta sahip vatandaşları, 28 Nisan 2014 tarihinden itibaren Schengen Bölgesi’ne girişte vize muafiyetinden yararlanabilmektedirler.[2]

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi'nin 2016 Raporu'na göre Moldova vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 101 ülkeye seyahat edebilirler.[3] Bu sayede Moldova vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 52. sırada yer almaktadır.

Moldova vatandaşlarının vizesiz ya da sınır kapısında vize alarak gidebildiği ülkeler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Moldova pasaportu İngilizce Wikipedia maddesi
  1. ^ "Visa Liberalization Recommended For Moldova". 2 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2014. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2014. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]