Yunan pasaportu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yunan pasaportu
Belge türüPasaport
AmaçKimlik Doğrulama ve Seyahat

Yunan pasaportları, sadece uluslararası yolculuğa çıkmak için Yunan polisi tarafından Yunan vatandaşlarına çıkarılır. Yunan vatandaşları, Avrupa Birliği ve birkaç diğer Avrupalı ülkelerine yolculuk için pasaport yerine kimlik kartlarını da kullanabilirler. Yunan pasaportları 32 sayfa içerir ve 5 yıl için geçerlidir ancak 2022 yılında bu süre 10 yıla uzatıldı.

Yunan Biyometrik pasaportları, 26 Ağustos 2006'da çıkarıldı, 1 Ocak 2007'de eski tarz pasaportlar geçersiz oldu. Haziran 2009'dan beri, pasaportun RFID çipinde, pasaport sahibinin JPEG şeklinde fotoğrafına ek olarak iki parmak izi bulunur. Tüm pasaportlar Atina'da N. P.C. merkezi ana binada olarak üretilmektedir. Koşullara bağlı olarak, pasaport, 3 ila 9 iş günü içinde verilir. Standart pasaport yetişkinler ve 2 yaş ve 14 yaş altı çocuklar için 10 yıllık bir süre için geçerlidir. 14 ila 17 yaşında bir kişi ise, bu kişi 18 yaşında olana kadar yanlarında başvuru sırasında bir yetişkin bir talep etmelidir.

ABD Mart 2010'da Yunanistan'ı vize muafiyeti programına dahil ettiğini açıkladı. Bu sayede Yunan vatandaşları bundan böyle 90 güne kadar seyahatleri için ABD'ye vizesiz seyahat edebilmektedirler.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 1 Ocak 2017 Raporu'na göre Yunanistan vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 171 ülkeye seyahat edebilirler. Bu sayede Yunanistan vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 6. sırada yer almaktadır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yunan pasaportu İngilizce Wikipedia maddesi
  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 8 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2017.