Litvanya pasaportu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Litvanya biyometrik pasaportunun ön kapağı

Litvanya pasaportu Litvanya vatandaşlarına verilen resmi bir belgedir. Vatandaşlar kendilerini tanımlamak için Litvanya dışında seyahati kolaylaştırmaktadır. Son zamanlarda ulusal Litvanya kimlik kartı tanıtıldı. Bu kimlik kartı ile Avrupa Birliği ve AB üyesi olmayan Türkiye ve İsviçre gibi diğer Avrupa ülkeleri içinde sadece seyahat amaçlı olarak pasaport yerine kullanılabilir.

Litvanya pasaportu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün (ICAO) gereksinimlerine göre oluşmuştur. Tüm verileri Litvanyaca, İngilizce ve Fransızca olarak yazılmıştır. Pasaport, talep üzerine Litvanya yetişkin vatandaşları için on yıl ve 5-16 yaş arası çocuklar için beş yıl süreyle geçerlidir. Küçük çocuklar için pasaport iki yıl için geçerlidir fakat beş yıla kadar özel isteği ile uzatılabilir.

28 ağustos 2006 yılından bu yana Litvanya pasaportu elektronik biyometrik verileri içerir. RFID hafıza çipinde elektronik ortamda kişinin fotoğrafı ve diğer veriler saklıdır. 1 Ocak 2008 yılından bu yana, bordo-kırmızı kapaklı yeni tip pasaportlar genel Avrupa pasaport tasarım gereksinimlerine göre verilmektedir.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 2016 Raporu'na göre Litvanya vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 162 ülkeye seyahat edebilirler. Bu sayede Litvanya vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 13. sırada yer almaktadır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Litvanya pasaportu İngilizce Wikipedia maddesi

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2016.