Sovyet pasaportu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sovyet pasaportu

Sovyet pasaportu SSCB vatandaşıları için Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği yasaları üzerine verilen bir kimlik belgesidir.[1][2]

Kimlik belgesi olan Sovyet pasaportu, genel amaçları adı, doğum tarihi, cinsiyet, doğum yeri, milliyet ve vatandaşlık vb bilgilerin yanı sıra, pasaport sahibinin fotoğrafını içerir.[3][4]

Sovyetler Birliği'nin pasaport sistemi, tarihi boyunca bir dizi dönüşümler geçirdi. Sovyetler Birliği vatandaşı olarak on altı veya daha büyük bir yaşta ise, iç pasaport var olması gerekmekteydi. Buna ek olarak, (заграничный паспорт, загранпаспорт, zagranpasport, genellikle kafa karıştırıcı "yabancı pasaport" olarak) seyahat yurt dışına çıkış için bir pasaport gerekliydi. Sıradan bir "SSCB zagranpasport" adıyla bilinen bir, bir kamu hizmeti pasaportu (служебный паспорт, sluzhebny pasport), bir diplomatik pasaport ve bir denizci pasaportu gibi yurt dışında çeşitleri vardı.[5]

İç pasaport, Sovyet cumhuriyetlerinin MVDs yerel ofislerinde "pasaport büroları" (паспортный стол, pasportny stol) tarafından verilmekteydi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Паспортная система советского крепостничества". Новый Мир. Cilt 6. 1886. 19 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2017.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ "Rusya Federasyonu Federal Göç Hizmeti" (Rusça). Fmsrf.ru. 18 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2017. 
  3. ^ B. A. Anderson; B. D. Silver (Kasım 1983). "Estimating Russification of Ethnic Identity Among Non-Russians in the USSR". Demography 20 (İngilizce). ss. 461-489. 
  4. ^ V. I. Kozlov, (1969). "Динамика численности народов". Nauka. Moskova. 
  5. ^ Дмитрий Лысков (30 Mayıs 2008). "За что большевики отобрали у крестьян паспорта?". Pravda.ru. 1 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2017.