Karadağ pasaportu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Karadağ pasaportu
Karadağ biyometrik pasaportu
Belge türüPasaport
AmaçKimlik Doğrulama ve Seyahat
Maliyet€33

Karadağ pasaportu Karadağ vatandaşlarına Karadağ tarafından verilen uluslararası seyahat belgesidir.

Pasaport İçişleri Bakanlığı tarafından verilir ya da Karadağ vatandaşı yurt dışında bulunuyorsa büyükelçilikte alabilir. Pasaport gerekirse kimlik ve vatandaşlığın kanıtı olarak kullanılabilir. Vatandaşların aynı anda birden fazla Karadağ pasaportları olamaz.

Pasaport'un veri sayfası Karadağ, İngilizce ve Fransızca olarak basılmıştır. Hem Kiril ve Latin alfabeler kullanılan Karadağ Pasaportu, tarihi boyunca verilen pasaportların aksine, mevcut Karadağ pasaportunda sadece Latin Alfabesi kullanır.

Karadağ'ın bağımsızlığının ardından Karadağ vatandaşları 2008 yılına kadar Sırbistan ile aynı seyahat belgesi yani Sırp pasaportu kullanmaktaydılar.

1 Ocak 2010 tarihinde Hükûmet resmen son kullanma tarihi 1 Ocak 2010 ve ötesinde olsa bile, biyometrik olmayan tüm Karadağ pasaportlarını geçersiz kılmıştır. Biyometrik olan Karadağ pasaportları bu tarihten itibaren artık geçerli seyahat belgeleri olduğundan, biyometrik olmayan pasaport sahipleri seyahat etmek için yeni biyometrik pasaportları için başvurmak zorundadırlar.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi Ağustos 2016 Raporu'na göre Karadağ vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 107 ülkeye seyahat edebilirler. Bu sayede Karadağ vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 47. sırada yer almaktadır.[1]

Ayrıca Karadağ vatandşları 19 Aralık 2009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere İngiltere ve İrlanda hariç tüm AB'nin Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebilmektedirler.

Visa-free travel for Montenegrin citizens:
  Karadağ
  Vizesiz giriş
  Varışta vize
  Electronik vize başvurusu
  Vize gerekli

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2016.