Bolivya pasaportu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bolivya pasaportunun ön yüzü.

Bolivya pasaportu, Dirección General de Migración (Göç Genel Ofisi) tarafından Bolivya vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Bolivya pasaportu verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. Diğer MERCOSUR ülkelerine (Arjantin, Brezilya, Paraguay, Uruguay, Şili, Kolombiya ve Peru'ya) yapılan seyahatlerde pasaport gerekmez. Vatandaşlara bu ülkeler için hükûmet tarafından verilen kimlik kartları kullanılabilir.

Bolivya pasaportu mavi renktedir. Ön yüzünün ortasında Bolivya arması, bunun yukarısında ülkenin adı ve aşağısında "pasaport" yazısı bulunmaktadır. Pasaportta genellikle ad, fotoğraf, imza ve sahibinin doğum tarihi, ve bunu tanımlamak için yardımcı diğer faktörler içerir. Bolivya pasaportlarında vizeler ve özel notlar için 32 sayfa bulunmaktadır.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi'nin 2016 Raporu'na göre Bolivya vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 72 ülkeye seyahat edebilirler.[1] Bu sayede Bolivya vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 66. sırada yer almaktadır.[2]

Bolivya vatandaşları 1 Nisan 2007 tarihine kadar Avrupa Birliği üyesi ülkelerine vizesiz seyahat edebiliyorlardı. Bu tarihten sonra vize muafiyet haklarını kaybetmişlerdir.

Bolivya vatandaşları bir Avrupa Birliği ülkesi olan İrlanda'yı 3 ay süre boyunca vizesiz sehayat edebilirler.

Bolivya vatandaşlarının vizesiz ya da sınır kapısında vize alarak gidebildiği ülkeler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2016. 
  2. ^ "Global Ranking - Visa Restriction Index 2015" (PDF). Henley & Partners. 5 Ekim 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2015.