Türkiye'nin vize politikası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Türkiye'nin vize uygulamalarını gösteren harita

117 ülkenin vatandaşları ya Türkiye vizesinden muaftır ya da internetten e-vize alabilirler. 83 ülke vatandaşı ise Türkiye'ye seyahatleri öncesinde Türkiye'nin diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Türkiye 11 Nisan 2014 tarihinde tamamen e-vize ile varış programına geçmiştir.[1]

Türkiye, Avrupa Birliği üyeliği için aday ülke olarak Schengen Bölgesi'nin vize politikasından daha karmaşık bir vize politikasına sahip olsa bile, Norveç (AB üyesi değil) Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Kıbrıs Cumhuriyeti, İrlanda, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, İspanya ve İngiltere gibi bazı AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına vize uygulamaktadır. Bu ülke vatandaşları büyükelçilik veya konsolosluğa vize başvurusu yapmak zorunda kalmamaktadır. Ancak Türkiye'ye AB ülkelerinden gelen tüm ziyaretçiler ülkeye vardıklarında basit bir elektronik vize sistemi veya varışta pul vizesi ile vize alabilirler. Avrupa Birliği tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan vize kaldırıldığı takdirde, Türkiye de Schengen ülkelerinin vatandaşlarına uyguladığı vizeyi kaldıracaktır.[2]

Öte yandan Türkiye; Belize, Bolivya, Kolombiya, Ekvator, Gürcistan, İran, Kosova, Lübnan, Fas, Peru, Saint Vincent ve Grenadinler, Trinidad ve Tobago ve Tunus gibi birçok diğer ülke ve bölgelere vizesiz seyahat imkanı verir.

Vizesiz girişler[değiştir | kaynağı değiştir]

Süresiz[değiştir | kaynağı değiştir]

90 gün[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki 66 ülkenin vatandaşları en fazla 90 süreli vizeden muaftırlar:

1 - Bu ülkelerin vatandaşları kendi ulusal kimlik kartları ile Türkiye'ye giriş yapmalarına izin verilir.[3]
2 - Bu ülkelerin vatandaşları süresi dolan pasaportları ile Türkiye'ye giriş yapmalarına izin verilir. (5 yıla kadar)

60 gün[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki 2 ülkenin vatandaşları en fazla 60 gün süreli vizeden muaftırlar:

30 gün[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki 11 ülkenin vatandaşları en fazla 30 süreli vizeden muaftırlar:

e-Vize[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki 43 ülkenin vatandaşları maksimum 3 ay kalış süreli çoklu giriş e-Vizesi için (aksi belirtilmedikçe) başvurabilirler:[4][5]

# - Bu ülkelerin vatandaşları ülkede 30 güne kadar kalabilirler ve tek bir giriş e-vize başvurusu için izin verilir.
* - Türk vatandaşlarına uygulanan Schengen vizesi kaldırıldığı takdirde bu ülkelerin vatandaşları Türkiye'ye vizesiz giriş yapabileceklerdir.[2]
1 - Bu ülkelerin vatandaşları kendi ulusal kimlik kartları ile Türkiye'ye giriş yapmalarına izin verilir.
2 - Bu ülkelerin vatandaşları süresi dolan pasaportları ile Türkiye'ye giriş yapmalarına izin verilir. (5 yıla kadar)

Şartlı e-Vize[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki 57 ülkenin vatandaşları eğer Schengen Bölgesi veya OECD üyesi ülkelerinden birinin geçerli vizesine veya ikamet iznine sahipse, 1 ay boyunca geçerli tek giriş e-Vizesi başvurusu için belli koşulları sağlamaları durumunda uygundur:

Vize gerekli[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki 23 ülkenin vatandaşları Türk diplomatik temsilciliklerinden seyahat öncesi vize almak zorundadır:[9]

1 - Bu ülkelerin vatandaşları kendi ulusal kimlik kartları ile Türkiye'ye giriş yapmalarına izin verilir.[3]
2 - Bu ülkelerin vatandaşları süresi dolan pasaportları ile Türkiye'ye giriş yapmalarına izin verilir. (5 yıla kadar)

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]