İrlanda'nın vize politikası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
İrlanda giriş damgası

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece İrlanda ziyaretçileri, İrlanda'nın diplomatik temsciliklerinden vize almaları gerekmektedir.

Bu, Avrupa Birliği'nde vize politikalarından biridir. Diğerleri, Schengen Bölgesi vize politikasına dahildir. Birleşik Krallık'ın vize politikası, Cebelitarık vize politikası ve Fransa'nın Avrupa dışındaki bölgelerinin vize politikaları ayrıdır. İrlanda, Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen, bunun yerine İngiltere ile ortak Seyahat Alanını koruyarak, Schengen'in hudutsuz bölgeye dahil olmamıştır.

Vize Politikası[değiştir | kaynağı değiştir]

Ireland visa lists
  Avrupa Birliği üyesi ülkeler
  Özel vizesiz hükümler (Avrupa Ekonomik Alanı, Denizaşırı Ülke ve Topraklar veya diğerleri)
  90 gün boyunca İrlanda'ya vizesiz giriş
  İrlanda'ya girmek için transit vize gerekli
  İrlanda üzerinden transit geçiş için İrlanda vizesi gerekli

Vize muafiyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki ülke ve bölgenin vatandaşları vize' 'olmadan İrlanda'ya girebilirler:[1]

Vize muafiyeti hakkı olanlar
Vizeden muaf

Vize Muafiyet Programı

Temmuz 2011'de tanıtılan bir Vize Muafiyet Programı kapsamında, aşağıdaki türde geçerli İngiltere vizesi olanlar (17 ülkenin vatandaşları: Birleşik Krallık ziyaretçisi, çocuk ziyaretçi, iş ziyaretçisi, spor ziyaretçisi ya da akademik ziyaretçi ve Elektronik Vize Muafiyeti olanlar) en fazla 90 gün süreyle İrlanda'yı vizesiz ziyaret edebilirler. Bu Program pilot bazda yürütülüyor ve 31 Ekim 2012 tarihinde sona erecekti fakat 31 Ekim 2016 tarihine kadar uzatıldı.[4]

Bir İngiltere veya uzun süreli Schengen vizesine ya da oturma iznine sahip yukarıdaki 17 ülkelerin vatandaşları halen İrlanda vizesi için başvuru yapmaları gereklidir.

İrlanda ve Birleşik Krallık, ortak İngiliz-İrlanda Vize Programı üzerinde anlaşmaya varmışlardır. Başlangıçta Eylül 2014 tarihinden itibaren Çin ve Hindistan'ın vatandaşları böyle bir vizeyi almaları mümkün olacaktır.[5][5]

Diplomatik Pasaport feragat programı

İrlanda vizesi diplomatik pasaport hamili aşağıdaki ülkelerin vatandaşları tarafından gerekli değildir:[6]

Giriş vizeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yukarıdaki vize muafiyetin hakkı olmayan ülkelerin vatandaşları, bir İrlanda büyükelçiliği veya konsolosluğuna önceden İrlanda vize başvurusu yapması gereklidir. Çoklu giriş vizesi € maliyeti 100 iken tekli giriş vizesi 60 € maliyetindedir.[7] Ancak, eşleri ve Avrupa Ekonomik Alanına üye ülkelerin vatandaşlarının aile üyeleri ve İsviçre vatandaşlarına ücretsiz İrlanda vizesi verilir. Buna ek olarak, vize başvuru sahiplerinin aşağıdaki ülkelerin ve bölgelerin vatandaşı olan bir ücret ödeyerek muaf olanlar:[8]

6 yaş ve üzeri tüm vize başvuru sahipleri Nijerya'da ikamet eden (milliyetlerine bakılmaksızın) Vize başvuru sürecinin bir parçası olarak kendi parmak izlerini göndermeleri gerekmektedir.[9]

Vize türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Güncel vize türleri şunlardır:[10]

  • Kısa Kalış Vizeleri
    • İş Vizesi - toplantılara, fuarlara katılma anlaşmaları veya sözleşmeleri müzakere ve İrlanda'da görevde bulunma amacıyla verilir.
    • Toplantı / Etkinlik Vizesi
    • Sınav Vizesi
    • İstihdam Vizesi - İrlanda Vatandaşlık ve Göçmenlik Servisinin onay Atipik Çalışma Planı Bölümü sahibi olanlar.
    • Staj Vizesi
    • Gemi katılım vizesi - İrlanda'da kalkan bir gemiye katılmak isteyen denizciler için.
    • Evlilik / İnşaat ortaklığı Vize
    • Tıbbi Tedavi Vizesi - İrlanda'da özel bir hastanede randevu almak için.
    • Performans / Turnuva Vizesi
    • Eğitim Vizesi
    • Ziyaret (Aile / Arkadaşlar) - İrlanda'da ikamet eden arkadaş ya da aile ziyareti.
    • Turist Ziyareti vizesi
  • Uzun Kalış Vizeleri
    • İstihdam Vizesi - İş, Girişim ve İnovasyon Bölümü'nden istihdam izni sahipleri için: Servisler İstihdam İzni için Kritik Becerileri İstihdam İzni Muhtaç / Ortak / Eş İstihdam İzni, Genel İstihdam İzni, içi Şirket Transferi İstihdam İzni, Sözleşme, Yeniden İstihdam İzni, Değişim Anlaşması İstihdam İzni, Spor ve Kültür İstihdam İzni ve Staj İstihdam İzni.
    • Bilimsel Araştırmacı Vizesi - bir "düşmanlık anlaşması" adı altında araştırma yürütmek isteyen araştırmalar için.
    • İstihdam "Van der Elst" Vizesi - başka bir AB ülkesinde istihdam AB üyesi olmayan vatandaşları kendi şirketi adına başka bir AB ülkesinde bir şirkete geçici hizmetleri sağlamak için.
    • Aile Katılımı Vizesi
    • Lay Gönüllü Vizesi
    • Çalışma vizesi

Transit vize[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki ülkelerin vatandaşları İrlanda elçiliği veya konsolosluktan peşin 25 € bir maliyetle transit vize başvurusu yapmaları gereklidir:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Visa requirements for entering Ireland". Citizens' Information Board. 23 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2011.  "Do I need a Visa to come to Ireland?". Irish Department for Foreign Affairs. 3 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2011.  Şablon:Cite irish legislation
  2. ^ Hong Kong pasaportu sahibi kişiler. Ayrıca bakınız İngiliz Ulusal (Yurtdışı) İngiliz uyruklu, Hong Kong'da ikamet eden kişiler için.
  3. ^ Makao pasaportu sahibi kişiler.
  4. ^ "The Irish Short-Stay Visa Waiver Programme" (PDF). 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2013. 
  5. ^ a b [1]
  6. ^ Visas for Ireland
  7. ^ "Visa Fees". Irish Naturalisation and Immigration Service. 15 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2012. 
  8. ^ No fee required
  9. ^ "Biometrics (Fingerprinting)". Irish Naturalisation and Immigration Service. 1 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2012. 
  10. ^ Vizeler, İrlanda Vatandaşlığı ve Göçmenlik Servisi