Avustralya'nın vize politikası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Avustralya ya girmek isteyen yabancı uyruklu vatandaşların vize almaları gerekmektedir.

  • 36 eVisitor (eZiyaretçi) ülkelerinden birinin vatandaşı veya 9 Elektronik Seyahat Otoritesine (ETA) uygun ülkelerin vatandaşı,
  • Trans-Tasman Seyahat Düzenlemesi kapsamında Yeni Zelanda vatandaşı, ya da
  • Böyle Özel amaçlı vize gibi diğer kanunlar kapsamında vizesiz seyahat için uygun olan ülke vatandaşları.

Yeni Zelanda vatandaşlarına ek olarak, 45 eVisitor (eZiyaretçi) vatandaşları ve ETA vizesine uygun ülkeler ve Ziyaretçi vizesine başvurmalıdırlar.

34 ülkenin vatandaşları resmen düşük riskli olarak kabul edilir.

Vize politikası haritası[değiştir | kaynağı değiştir]

  Avustralya
  eVisitor (eZiyaretçi
  ETA vizesi
  Elektronik Ziyaretçi vizesi

Karşılıklılık konuları[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa Birliği ve Schengen ile ilgili ülkelerin tüm Üye Devletlerinin vatandaşları 27 Ekim 2008 yılından bu yana eVisitor (eZiyaretçi) sistemini kullanma hakkına sahip iken, Avrupa Komisyonu hâlen eVisitor (eZiyaretçi) vize sisteminin tam karşılıklılık şartlarını yerine getirip getirmediğini değerlendirmektedir. Avrupa Komisyonu ilke olarak, eVisitor'ın tüm Üye Devletler ve Schengen ile ilgili ülkelerin vatandaşlarına eşit muamele sağladığını belirtti. Şu anda Schengen Bölgesi, Avustralya vatandaşlarının kısa süreli konaklamalar için yerinde vize gereksinimleri yoktur. Birleşik Krallık ve İrlanda özellikle AB vize politikasından muaftırlar, ancak yine de Avustralyalılar herhangi bir kısa-süreli vize şartlarını empoze etmemektedirler.

Avustralya 2014 yılında Bulgaristan, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Romanya vatandaşları için vize almaları gerektiğini düşündüğünü Avrupa Komisyonuna bildirdi. Komisyon, bu bildirim kabul edilirse AB'nin, Avustralya vatandaşlarının belirli kategorileri için vize muafiyetini askıya alabileceğini ve yönetmeliğin yayımlanmasından sonra en geç altı ay içinde, tüm Avustralya vatandaşları için vizesiz erişimini askıya almaya karar vereceğini bildirdi.

Elektronik Vizeler[değiştir | kaynağı değiştir]

eVisitor ve Elektronik Seyahat Kurumu (ETA), bazı pasaport sahiplerine yönelik Avustralya'ya giriş için yetki verir. Bazı insanların tam vize başvuru ihtiyacını kaldırmak için 1996 yılında kurulmuş, seyahat acenteleri, havayolları, uzman servis sağlayıcılar ya da Avustralya vize ofisleri aracılığıyla verilebilir. Elektronik turist vizesi (sınıf 600) Avustralya dışında Avustralya vize ofisleri ve konsolosluklar tarafından işlenen fakat bazı ülkelerin vatandaşlarının online başvuru ve en fazla üç ay kalış süresi için, birkaç dakika içinde verilebilen online vizedir.

23 Mart 2013'te, yeni Visitor vizesi (alt sınıf 600), önceki Turist vizesinin yerini almıştır (alt sınıf 676).

1 Eylül 2015'ten bu yana Avustralya, vize sahiplerinin pasaportlarına vize etiketi yapıştırmayı bıraktı ve tüm vizeler merkezi bir veri tabanına verilip kaydedildi.[1] Vize kayıtlarına yalnızca İçişleri Bakanlığı tarafından sağlanan bir dijital doğrulama hizmeti olan Çevrimiçi Vize Yetkilendirme Doğrulama (VEVO) aracılığıyla erişilebilir.[2]

Çin vatandaşları, 20 Şubat 2017 tarihinden itibaren çevrimiçi 600 vizesi almaya hak kazandılar.[3][4] EVisitor (E-ziyaretçi) ve ETA vizesine uygun olan ülkelere ek olarak, Online Ziyaretçi vizesi için yapılan online başvurular, aşağıdaki 3 ülke dışında tüm ülkeler vatandaşları tarafından yapılabilir:

eVisitor (651 Sınıfı)[değiştir | kaynağı değiştir]

EVisitor, hala evrensel vize sistemini korurken, Avustralya Hükûmeti ve kendi vatandaşları için karşılıklı kısa süreli seyahat düzenlemelerini tanıtmak için Avrupa Komisyonu arasında taahhüdünün yerine getirilmesi için eski bir eVisa sisteminin değiştirilmesi amacıyla 27 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 23 Mart 2013 tarihinde iş ve turistik amaçlı eVisitors tek bir uygulama içine birleştirilmiştir.[5][6] EVisitor, Schengen Alanı ile 28 Avrupa Birliğine üye ülkeleri ve 8 diğer Avrupa ülkeleri vatandaşları için kullanılabilir. EVisitor vizesi ücretsiz verilir ve turizm veya iş amaçlı olarak 12 aylık dönemde, bir seferde en fazla 3 aylık konaklama olanağı tanır.

Aşağıdaki pasaport Vatandaşı sahipleri bu vize için uygundur:[7]

Elektronik Seyahat Otoritesi (ETA) (sınıf 601)[değiştir | kaynağı değiştir]

ETA sisteminin gelişmesi Ocak 1996 yılında başlamıştır. İlk kez, 11 Eylül 1996 tarihinde bir deneme olarak Singapur'da hayata geçirildi. Qantas ve Singapur Havayolları ile seyahat eden ABD pasaportu sahipleri bu uygulamadan yararlandılar. Online vize olarak Haziran 2001'de başladı. Geçerli Elektronik Seyahat Otoritesi (ETA) (sınıf 601) 23 Mart 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Electronic visa record". www.border.gov.au. 4 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2018. 
  2. ^ "Visa Entitlement Verification Online (VEVO)". 17 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2021. 
  3. ^ "New Visitor visa options for Chinese applicants". 1 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  4. ^ "Joint Media Release with Minister Steven Ciobo - Online Visitor visas now available to Chinese nationals". 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2017. 
  5. ^ "eVisitor (subclass 651)". Department of Immigration and Border Protection. 9 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2013. 
  6. ^ "eVisitor: Frequently asked questions for clients" (PDF). Department of Immigration and Border Protection. 14 Şubat 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2013. 
  7. ^ "For eVisitor Applicants - Who can apply". Department of Immigration and Border Protection. 1 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2013.