İran'ın vize politikası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Meşhed Havalimanı'nda pasaporta basılan İran'a giriş damgası

Dünya çapında uluslararası ortamda ülkelere giriş-çıkışlarda başlatılan pasaport ve vize zorunluluğu, yabancı ülkelerden İran'a gitmek isteyen kişiler için de geçerlidir. Diplomatik anlaşmalar yoluyla vize muafiyeti verilen ülke vatandaşları haricinde herkes ülkeye girişte vize sahibi olmak zorundadır. İsrail vatandaşları ise tüm şartları taşıyor olsalar dahi, ülkeye girişleri yasaktır.[1][2]

2016 yılı sonunda turistlere elektronik vize veren bir sistemi başlatmayı planlayan[3] Iran hükûmeti ayrıca 60 ülkenin vatandaşlarına da vize serbestisi sağlayacak olan bir program üzerinde çalışmaktadır. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan 19 tarihi ve kültürel mekana ev sahipliği yapan İran, daha fazla turistin ülkeye gelip turizmi canlandırması için de çaba göstermektedir.

Vize Muafiyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

İran vize politikası

Vize istenmeyen ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Güncel vize politikası doğrultusunda aşağıdaki 8 ülkenin vatandaşları İran'ı vizesiz ziyaret edebilirler:[4]

Bazı haberlere göre İran, Temmuz 2015 yılında Mısır ve Lübnan vatandaşları için vize şartını kaldırdı.[13][14] Turistler herhangi bir vize almadan 14 gün veya daha az süre ile Kiş Adası'nda kalabilirler.

Diplomatik ve resmi / hizmet pasaportları[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki ülkeler tarafından verilmiş pasaport sahiplerin vizesiz İran'a girmelerine izin verilir.

D — Diplomatik pasaportlar
O — Resmi pasaportlar
S — Hizmet pasaportları

Havalimanlarında vize[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki havaalanlarında normal pasaport sahipleri, turist olarak seyahatlerinde en fazla 30 gün (15 gün uzatılabilir) kalmak şartıyla ülkeye girişlerinde vize alabilirler:[15]

Havalimanlarında verilen vize, Lübnan vatandaşları için ücretsizdir.

Vize istenen ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki ülkelerden birinin pasaportuna sahip olan kişilerin, ülkeye giriş yapmadan önce İran'ın yetkili diplomatik birimlerine vize başvurusu yapmış ve almaya hak kazanmış olmaları gerekmektedir[16]:

Serbest ticaret ve sanayi alanları için vize[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu vize türü, pasaport sahibi olan tüm yabancı ziyaretçiler için; (Kiş Adası, Qeshm Adası ve Çabahar Limanı'nda geçerlidir. Maksimum iki haftalık ziyaretlerde kullanmak için alınan bu vize, gerekli makamlara dilekçe yoluyla başvurulduğunda altı aya kadar uzayabilmektedir.

Giriş yasakları[değiştir | kaynağı değiştir]

İsrail[değiştir | kaynağı değiştir]

İsrail ile herhangi bir bağlantısı olduğunu gösteren pasaport ya da pasaportta İsrail vizesi/damgası veya herhangi bir veri içeren seyahat belgelerinin sahiplerinin İran'a girişi reddedilir.

Kıyafet yasakları[değiştir | kaynağı değiştir]

Başörtüsü veya eşarp takmayan, uzun kollu kıyafetler ve çorap giymeyen kadınların ülkeye girişleri reddedilmektedir.[17]

Hükûmet Rehberleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik Krallık, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarının hükümet tarafından atanan bir rehber eşliğinde ülkeyi gezmeleri gerekmektedir. Bu ülke vatandaşlarının bağımsız şekilde seyahat etmeleri Mart 2014 tarihinden bu yana yasaklanmıştır.[18]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]