Altınbeşik Mağarası Millî Parkı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Altınbeşik Mağarası Millî Parkı
Harita
TürMillî Park
KonumAltınbeşik Mağarası / Antalya
Yüzölçümü1.156 hektar
Açılış1994
DurumFaaliyette
Resmî siteAltınbeşik Mağarası Millî Parkı

Altınbeşik Mağarası Millî Parkı, Antalya ilinde bulunan milli park. İbradi (Aydınkent) ilçesine 9.7 km uzaklıkta olan Ürünlü köyünün yaklaşık 5 km güneydoğusundadır. Derin ve sarp Manavgat vadisinin batı yamacında yer almaktadır.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Altınbeşik Mağarası, Türkiye’nin 1., Avrupa’nın 3. En büyük sualtı gölü mağarasıdır. İncelmeler sonucunda iç kollarıyla birlikte uzunluğu yaklaşık 2200 metreye ulaştığı ortaya çıkmıştır. Mağara suyunun yer yer derinliği 15 metreyi bulmaktadır. Mağaranın iç kısımlarında bulunan travertenlerin en büyüğü 44 metre yüksekliğindedir. Orta kısmında doğal kayalardan oluşan bir adet köprü vardır.[1]

Mağara yaz aylarında ve sonbaharın başlarında ziyarete açıktır. İlkbahar ve kış aylarında mağaranın suyu yükseldiği için ziyarete kapanmaktadır.

Mağara havası çok rutubetli ve ısısı yaz kış 16-18 °C civarındadır. İçeride dikkati çekecek hayvan topluluklarına rastlanmamıştır. Altınbeşik Mağarası Türkiye'nin en güzel mağaralarından biridir. Çevrenin karstik topografyası ve çam ormanları güzel bir manzara oluşturmaktadır. Mağara çok uzun ve büyük bir yeraltı sisteminin çıkış ucunda bulunmaktadır. Kızılova, Kambos ve Söbüce suyunu çeken bu büyük sistem, Oruç Düdeni Mağarası altında Altınbeşik-Düdensuyu Mağarası’nda son bulur. Böylece bu büyük yeraltı su sistemi, kuş uçuşu 100 km’den fazla uzunluğu ile, dünyadaki en uzun ve büyük karst sistemlerinden biridir. Mağara içinden çıkan su yeraltından Beyşehir Gölü ile bağlantılıdır.

Altınbeşik Mağarası adını üst kısımda yer alan Altınbeşik Tepesi’nden almaktadır. Toroslar, bu bölgede hem jeolojik hem de jeomorfolojik yönden çok karışık bir yapıya sahiptir. Mağaradaki araştırmalar henüz tamamlanamamıştır.

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Son yapılan çalışmaların sonucu mağaranın önüne kadar özel araç ile ulaşılmaktadır. Mağaraya ulaşmak için önce Ürünlü Köyüne gelmek gerekiyor. Antalya -Alanya kara yolu üzerinden Ürünlü köyü arası yaklaşık 90 km’dir. Yine Manavgat ilçe merkezinden Ürünlü köyüne ulaşmakta mümkündür. Manavgat merkez ile köy arası 45 km’dir. Antalya şehir merkezinden ulaşım yaklaşık 120 km'dir Antalya-Alanya karayolu üzerinde Serik ilçesini geçtikten sonra Taşağıl kavşağından giriş yapıp yeni açılan Antalya-Taşağıl-Derebucak-Konya karayoluna bağlanıyorsunuz ardından Demirkapı tünelini geçtikten sonra Eynif ovasından geçip Ormana köyüne varıyorsunuz ardından Ürünlü ve Altınbeşik Mağarası

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Altınbeşik Mağarası Özellikleri". antalyagezirehberi.net. 5 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2021.