Angel (3. sezon)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Angel 3. sezon bölümlerinin listesi sayfasından yönlendirildi)
Şuraya atla: kullan, ara
Angel (3. Sezon)
Angel S3.jpg
Sezon 3 Bölge 1 DVD kapağı
Ana kadro
Ülke ABD
Bölüm sayısı 22
Yayın
Kanal The WB
Yayın tarihi 24 Eylül 2001 (2001-09-24) – 20 Mayıs 2002 (2002-05-20)
Ev videosu yayını
DVD yayını
1. Bölge 10 Şubat 2004[1]
2. Bölge 3 Mart 2003[2]
Sezon kronolojisi
← Önceki
Buffy 5. sezon

Angel 2. sezon

Sonraki →
Buffy 7. sezon

Angel 4. sezon

Angel (dizi) bölümlerinin listesi

Buffy Evreni bölümleri listesi

Bir televizyon dizisi olan Buffy the Vampire Slayer adlı dizinin yan ürünü olan Angel'ın üçüncü sezonu. 24 Eylül 2001 tarihinde başlamış, 22 bölüm yayınlanmış ve 20 Mayıs 2002 tarihinde sona ermiştir. Üçüncü sezon bölümleri artık Pazartesi günleri doğu zaman dilimine göre 9'da yayınlanmaya başlamıştır. Bu sezon, Buffy ve Angel'ın aynı kanalda yayınlanmadığı ilk sezondur. Buffy, altıncı sezondan itibaren UPN kanalında yayınlanmıştır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Buffy'nin ölümünün üstesinden gelebilmek için Sri Lanka'ya kısa bir seyahate çıkmış olan Angel sezon başında otele geri döner; Cordelia, Wesley ve Gunn tarafından hoş karşılanır, ama Fred hala odasından çıkmaya korkmaktadır. "That Vision Thing" bölümünde Wolfram & Hart'dan Lilah, bir şaman tutar ve Cordelia'ya Yüce Güçler'den gelen imgelemleri çoğaltır, bu da ona zarar verir. Bu sayede Lilah, Angel'ı bir cehennem boyutunda hapsolmuş birisini kaçırmaya zorlar. Bu kişi "Billy" bölümünde geri döner, dokunduğu erkekler bir anda kadınlardan nefret etmeye başlar ve onları öldürmek ister. Fred ve Gunn da artık resmi olarak Angel Investigations ekibine katılır; Gunn, asıl sadakatinin Angel'a olduğunu fark eder; Fred ise Pylea'daki olaylardan sonra Angel'ın ekibine sunabileceği bir şeyi olduğunu fark eder: zekası. Wesley, liderliğini devam ettirmekte ve Fred'e karşı hisler beslemektedir.

"Offspring" bölümünde, Darla L.A.'e hamile olarak geri döner. Angel ise kendi bebeğinin ruhu olduğunu hissedince onu korumak ister. Wesley, Nyazian kehanetlerinde "iki vampirden doğan çocuk" hakkında bir kehanet bulur. Kehanette çocuğun "Tro-Clon"un yani insan ırkının ya sonunu getirecek ya da bir üst seviyesine geçirecek bir takım olaylar zincirinin bir parçası olduğu söylenmektedir. Darla'nın durumunu öğrenen Wolfram & Hart, doğduktan sonra bebeğin neden var olduğunu öğrenmek için onu kaçırmaya çalışır. Daha sonra Angel'ı öldürmek isteyen bir adam (Daniel Holtz) çıkagelir. Ardından ortaya çıkar ki Holtz da Tro-Clon'un bir parçasıdır ve Sahjhan adındaki bir iblis tarafından iki yüz yıl geleceğe Angel'ı öldürmesi getirilmiştir. Daha fazla Nyazian kehaneti çözülünce, Darla'nın doğum yapmayacağı anlaşılır, "doğum gerçekleşmeyecektir, yalnızca ölüm olacaktır". Darla, bir sokak arasında Angel ile birlikte Holtz'dan kaçarken bebeğini doğuramayacağını anlar ve kendisine bebeğini hayata getireceği ümidiyle kazık saplar. Darla yok olurken yerinde oğlu belirir. Angel ise oğlunun ismini Connor koyar.

Aylar boyunca Angel Investigations bebek Connor dolayısıyla daha sıkı bir aile olmuştur. Wesley ve Gunn, Fred için yarışmaya başlamış, Lorne ise sahip olduğu tek barın yıkılışından sonra otele taşınmaya karar vermiştir. İlerleyen bölümlerde Cordelia, gördüğü imgelemlere artık dayanamayıp komaya girer. Onun danışman iblisi Skip, ona artık elinde başka şansı kalmadığını söyler. Cordelia da geçmişte hiç Angel ile karşılaşmaması yolunu seçer, böylelikle imgelemlere sahip olmayacaktır. Ama zincirleme olaylar nedeniyle kararından vazgeçip yarı iblise dönüştürülür. Bir bale saldırısından dönen Angel ekibi otelde Pylea'da bıraktıkları Groosalugg ile karşılaşırlar. Kendisinin bir şansı kalmadığını anlayan Angel, Cordelia ve Groosalugg'ı rahat bırakarak onları uzun bir tatile yollar. Fred ise Gunn'ı seçer ve Wesley'i habersiz olarak yıkılmış bırakır. Wesley yeni bir kehanet daha çözer, "baba, oğulu öldürecek". Connor'ı güvende tutmak için kaçırır, onu suç üstü yakalayan Lorne'u da bayıltır. Buna sinirlenen Angel, bebeğinin peşine düşer ve Holtz ile karşılaşır. Bebeğini geri almak isterken Sahjhan ortaya çıkar ve bebeği Quor-Toth boyutuna yollar.

Nihayetinde Wesley, kan kaybından ölmek üzereyken bir parkta bulunur ve hastaneye götürülür. Ama Angel, oğlunun kayboluşu için onu suçlar ve bütün ekip ona sırtını döner. Cordelia ile Groosalugg geri döner, olayları öğrenirler. Wesley, evinde tek başına yaşamaya başlar ve Lilah ile gizli bir seks hayatı başlatır. Connor, birlikte ayrıldığı Holtz ile geri döner. Holtz tekrar Justine'i kendi adamı olması için ikna eder ve Angel'a oyun oynayarak Connor ile Angel'ın arasını açarlar. Justine, Holtz'u öldürür. Fred ve Gunn ilişkilerine devam eder, ama Groosalugg, Cordelia'nın Angel'dan hoşlandığını fark eder. Angel'a hislerini açmaya karar verdiği gece Groosalugg ondan ayrılır ve ona Angel'a gitmesini söyler. Yolda Skip denen iblis, Cordelia'yı durdurur, artık bir yüce varlık olduğunu ve bu boyutta yaşayamayacağını söyler ona. Cordelia, Angel'a hiçbir şey söyleyemeden gider. Angel ise buluşma yerinde beklerken Connor tarafından bir metal kutuya hapsedilip okyanusun dibine fırlatılır.

Oyuncu ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Yan karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Andy Hallett, Lorne rolünde (18 bölüm)
  • Stephanie Romanov, Lilah Morgan rolünde (14 bölüm)
  • Keith Szarabajka, Daniel Holtz rolünde (11 bölüm)
  • Daniel Dae Kim, Gavin Park rolünde (8 bölüm)
  • Jack Conley, Sahjhan rolünde (7 bölüm)
  • Laurel Holloman, Justine Cooper rolünde (7 bölüm)
  • Mark Lutz, Groosalugg rolünde (7 bölüm)
  • Julie Benz, Darla rolünde (5 bölüm)
  • John Rubinstein, Linwood Murrow rolünde (5 bölüm)
  • Vincent Kartheiser, Connor rolünde (4 bölüm)
  • David Denman, Skip rolünde (3 bölüm)
  • Matthew James, Merl rolünde (2 bölüm)

Yapım ekibi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizinin proje tasarımcıları Joss Whedon ve David Greenwalt aynı zamanda yönetici yapımcılık yapmıştır. Greenwalt, Angel'da dizi sorumluluğu yaparken Whedon da Buffy'yi yönetmekte ve yeni dizisi Firefly geliştirmektedir. Whedon sezon boyunca toplamda bir bölüm yazmış ve yönetmiştir; "Waiting in the Wings". Greenwalt toplam dört bölüm yazmış ve iki bölüm yönetmiştir; sezonun ilk bölümü ile sezon finali. Tim Minear sezonun ortasında yönetici yapımcılığa yükselmiştir ve Connor ile alakalı "Lullaby", "A New World" ve "Benediction" gibi önemli bölümler de dahil olmak üzere toplam altı bölüm yazmış ve/veya yönetmiştir. Buffy senarist/yapımcısı Marti Noxon son defa Angel'ın bu sezonunda yapım danışmanlığı yapmıştır, ayrıca kendisi Buffy'de de çalışmaktadır ki yönetici yapımcılığa yükselmiştir. Buffy senaristi David Fury tek başına bir bölüm yazmıştır ve daha sonraki sezonda asıl senaryo ekibine dahil olmuştur.

Eski ekipten bu sezonda da bulunan bir diğer kişi de Mere Smith'dir ve kendisi hikaye editörlüğüne yükselmiştir. Yeni gelenlerden olan Jeffrey Bell, sezon boyunca toplam altı bölüm yazmış ve/veya senarist yardımcılığı yapmıştır, ayrıca yapım asistanlığı da yapmış daha sonra sezon ortasında yapımcılığa yükselmiştir. Scott Murphy ekibe hikaye editörü olarak alınmıştır, yine de sezonun ilk yarısı boyunca sadece iki bölüm yazmıştır. Ekibe yeni katılan Buffy senaryo koordinatörü David H. Goodman tek başına iki bölüm yazmıştır.[3]

Bu sezon David Greenwalt ve Tim Minear'ın aynı anda kalıcı olarak senarist-yapımcılık yaptıkları son sezondur; Minear, Whedon'un yeni dizisi olan Firefly'ı geliştirmek için; Greenwalt ise kendisinin Fox ile olan anlaşmasının bitmesinden dolayı ayrılmıştır. İkisi de ilerleyen sezonlarda yapım danışmanlığı yapmıştır.

Tim Minear sezonda en çok bölüm yöneten kişi olmuştur; toplamda dört bölüm yönetmiştir.

Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizideki
numara
Sezondaki
numara
Başlık Yönetmen Senarist Orijinal yayın tarihi Ürün kodu
45 1 "Heartthrob" David Greenwalt David Greenwalt 24 Eylül 2001 (2001-09-24) 3ADH01
Angel Buffy'nin yasını tutarken, aşk acısı çeken ve ölen aşkının intikamını almaya çalışan bir vampirle dövüşür. 
46 2 "That Vision Thing" Bill L. Norton Jeffrey Bell 1 Ekim 2001 (2001-10-01) 3ADH02
Lilah, Angel'ı "Yüce Güçler"in ateşler içerisinde bir zindana hapsettiği bir mahkumu kaçırmaya zorlar. 
47 3 "That Old Gang of Mine" Fred Keller Tim Minear 8 Ekim 2001 (2001-10-08) 3ADH03
Gunn'ın eski takıldığı çetesi ve yeni tanıştığı Angel'ın ekibi arasında gidip gelmektedir. Hangi tarafa sadık olduğunu çözememiştir. 
48 4 "Carpe Noctem" James A. Contner Scott Murphy 15 Ekim 2001 (2001-10-15) 3ADH04
Yaşlı bir adam Angel ile vücütlarını değiştirmek için antik bir büyü yapar. 
49 5 "Fredless" Marita Grabiak Mere Smith 22 Ekim 2001 (2001-10-22) 3ADH05
Fred'in anne ve babası onu ziyarete geldiğinde, Fred onlarla gitmesi gerektiğini hisseder. Ama bir yandan da kalması gerektiğini düşünür. 
50 6 "Billy" David Grossman Tim Minear & Jeffrey Bell 29 Ekim 2001 (2001-10-29) 3ADH06
Angel'ın arkadaşları, Billy adındaki bir adamın etkisi altında kalırlar ve kadınlara karşı nefret duyarak onları öldürmeye çalışırlar. 
51 7 "Offspring" Turi Meyer David Greenwalt 5 Kasım 2001 (2001-11-05) 3ADH07
Ekip çok büyük bir varlığın dünyaya ayak basacağı hakkında bir kehaneti araştırırken Darla hamile bir şekilde karşılarına çıkar. 
52 8 "Quickening" Skip Schoolnik Jeffrey Bell 12 Kasım 2001 (2001-11-12) 3ADH08
Angel ve ekibi, Darla'nın ne tür bir bebeği sahip olacağını çözmeye çalışırken, Holtz Angel hakkındaki araştırmasına başlar. 
53 9 "Lullaby" Tim Minear Tim Minear 19 Kasım 2001 (2001-11-19) 3ADH09
Darla bir çeşit zorluklarla uğraşırken, Holtz da Angel'ı takip etmektedir. 
54 10 "Dad" Fred Keller David H. Goodman 10 Aralık 2001 (2001-12-10) 3ADH10
Angel, bebeğinin bebeğinin peşine düşmüş olan dünyadaki bütün iblis, vampir ve insanlardan bebeğini korumak ister. 
55 11 "Birthday" Michael Grossman Mere Smith 14 Ocak 2002 (2002-01-14) 3ADH11
Cordelia doğum gününde öğrenir ki gördüğü imgelemler onu öldürecektir. Ama eğer geçmişe yolculuk yapıp başka bir yol seçerse, Angel ile hiç tanışmazsa ölmeyecektir. 
56 12 "Provider" Bill L. Norton Scott Murphy 21 Ocak 2002 (2002-01-21) 3ADH12
Fred, kendisinin beynini çalmak isteyen bir grup iblisin bulmacasını çözer. 
57 13 "Waiting in the Wings" Joss Whedon Joss Whedon 4 Şubat 2002 (2002-02-04) 3ADH13
Angel ve arkadaşları bir bale gösterisine giderler ve Angel şunu fark eder ki gösteri ve gösteride yer alan insanlar kendisinin 110 yıl önce izlediği gösteridekinin aynısıdır. 
58 14 "Couplet" Tim Minear Tim Minear & Jeffrey Bell 18 Şubat 2002 (2002-02-18) 3ADH14
Angel, Groosalugg'a karşı olan kıskançlığı ile uğraşır. 
59 15 "Loyalty" James A. Contner Mere Smith 25 Şubat 2002 (2002-02-25) 3ADH15
Wesley, kehaneti sonunda çözer ve öğrenir ki Angel, kendi oğlu Connor'ı öldürecektir. 
60 16 "Sleep Tight" Terrence O'Hara David Greenwalt 4 Mart 2002 (2002-03-04) 3ADH16
Wesley Connor'ın hayatını kurtarır, onu Angel'dan uzaklaştırır. 
61 17 "Forgiving" Turi Meyer Jeffrey Bell 15 Nisan 2002 (2002-04-15) 3ADH17
Fred ve Gunn, Wesley'nin peşine düşerken, Angel da Sahjhan'ı aramaya başlar. 
62 18 "Double or Nothing" David Grossman David H. Goodman 22 Nisan 2002 (2002-04-22) 3ADH18
Gunn, geçmişte bir iblise ruhunu satmıştır. Fred, Angel ve Cordelia onun ruhunu geri almasına yardım ederler. 
63 19 "The Price" Marita Grabiak David Fury 29 Nisan 2002 (2002-04-29) 3ADH19
Angel'ın Sahjhan'ı tekrar hissedebilir yaptığı büyünün ardından yan etki olarak oteli bir grup iblis böcek basmıştır. 
64 20 "A New World" Tim Minear Jeffrey Bell 6 Mayıs 2002 (2002-05-06) 3ADH20
Angel'ın oğlu diğer boyuttan döner. Angel kendine yeni bir arkadaş edinmiş olan Connor'ı izlemeye başlar. 
65 21 "Benediction" Tim Minear Tim Minear 13 Mayıs 2002 (2002-05-13) 3ADH21
Holtz Connor'a Angel'a yeniden katılması için ısrar eder. Bu arada Justine de Holtz'un geri dönmüş olduğunu öğrenir. 
66 22 "Tomorrow" David Greenwalt David Greenwalt 20 Mayıs 2002 (2002-05-20) 3ADH22
Angel ve Cordelia varlığını kabul ettikleri duygularıyla sonunda yüzleşmeyi planlamaktadır. 


Buffy the Vampire Slayer ile eş zamanlı bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Angel'ın üçüncü sezonu Buffy the Vampire Slayer'ın altıncı sezonu ile eş zamanlı olarak ilerlemiştir. Bu sezondan itibaren Buffy, The WB kanalından UPN kanalına geçmiştir, lakin Angel The WB'da yayın yapmaya devam etmiştir. Bu iki kanal birbirleriyle sürekli yarıştığı için resmiyette eş zamanlı bölümler bulunmamaktadır. Aynı zamanda, WB başkanı Jordan Levin "Angel ve Buffy sezonları arasında eş zamanlı bölüm olmayacaktır. Bence uzun vadede Angel kendi dünyasını oluşturmuştur ki bu dünya doğal olarak aynı terminolojiden gelmekte, ama kendi prensipleri ve karakterleri ile birlikte ayrı olduğunu kanıtlamakta, bu da kendisini tamamen özgür olarak Buffy'den ayırdığının tanımıdır" demiştir.[4] Karakterlerin diziler arası geçiş yaptığı bölümler olmamasına rağmen, bazı sahnelerde karakterlerden ve ekranda gösterilmeyen yaşanmış olaylardan bahsedilmiştir.

"Carpe Noctem" bölümünde, Angel (David Boreanaz), Willow'dan bir telefon alır ve Buffy'nin hayatta olduğunu öğrenir. Daha sonra da Buffy, bir Buffy bölümü olan "Flooded" bölümünün sonunda Angel'dan telefon alır ve hemen onunla buluşmaya gider. Telefon görüşmeleri ekranlarda görünmesine rağmen, ne Willow'un konuşması Angel'da, ne de Angel'ın konuşması Buffy'de gösterilmiştir. Buffy ve Angel'ın buluşmaları da ekran dışında gerçekleşmiştir, ama daha sonra karakterler tarafından dizilerde anlatılmıştır.

Resepsiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Üçüncü sezon üç tane Saturn ödülü için aday gösterilmiştir; – En İyi Televizyon Dizisi, Televizyondaki En İyi Erkek Aktör (David Boreanaz), Geleceğin Kadın Cinescape Tarz Yüzü (Amy Acker). Ayrıca "Waiting in the Wings" bölümü En İyi Dramatik Sunum Hugo Ödülü, Kısa Biçim ödülüne aday gösterilmiştir.[5]

The Futon Critic, "Billy" bölümüne 20001 yılının en iyi otuz altıncı[6] ve "That Vision Thing" bölümüne de 2001 yılının en iyi on dördüncü bölümü demiştir.[7]

Angel'ın üçüncü sezonu ortalama 4.4 reytinge sahiptir, Buffy'nin altıncı sezonundan çok az düşüktür.[8]

DVD paylaşımları[değiştir | kaynağı değiştir]

Angel: The Complete Third Season, 10 Şubat 2004 tarihinde DVD olarak 1. bölgede yayınlanmıştır.[1] 2. bölgede ise 3 Mart 2003 tarihinde yayınlanmıştır.[2] 6 diskten oluşan DVD seti, geniş ekran boyutu olan 1.78:1 çerçeve oranındaki 22 bölümün tamamını içermektedir. DVD'de bulunan ekstralar arasında toplam üç tane yorum parçası bulunmaktadır — senarist Tim Minear ve Jeffrey Bell'den "Billy" bölümü hakkında; senarist/yönetmen Tim Minear ve Mere Smith'den "Lullaby" bölümü hakkında; ve senarist/yönetmen Joss Whedon'dan "Waiting in the Wings" bölümü hakkında. İki tane bölümden de silinmiş sahneler bulunmaktadır, "Birthday" bölümünden, yanında da Tim Minear ve Mere Smith'den bölüm hakkında yorum parçası; "Waiting in the Wings" bölümünden, yanında da Joss Whedon'dan bölüm hakkında yorum parçası. Setteki özel videolar arasında; oyuncu Julie Benz ile birlikte Darla karakteri hakkında bir mülakatı içeren "Darla: Deliver Us From Evil" adlı video; sezondaki bölümlerin senaryodan nasıl uyarlandığını anlatan "Page to Screen" isimli video; ve son olarak da yapım ekibi ve oyuncuların sezonun bir özetini tartıştığı "Season 3 Overview" isimli bir video bulunmaktadır. Ek olarak da Amy Acker ve Vincent Kartheiser oyuncularının performanslarını anlatan videolar, silinmiş sahneler, ve fotoğraf albümleri bulunmaktadır.[9]

Referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Angel - Season Three (1999)". Amazon.com. http://www.amazon.com/dp/B0000TEW8C. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2016. 
  2. ^ a b "Buffy DVD and VHS". BBC. 11 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160411210347/http://www.bbc.co.uk/cult/buffy/buffystuff/dvdvideo/index.shtml. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2016. 
  3. ^ "A Brief History of Mutant Enemy". Whedon.info. May 24, 2004. 30 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160530111331/http://www.whedon.info/A-Brief-History-of-Mutant-Enemy.html. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2016. 
  4. ^ Frank Kurtz (16 Temmuz 2001). "Joss Whedon Talks Angel/Buffy Crossovers". Mania.com. 19 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20121119051019/http://www.mania.com/joss-whedon-talks-angelbuffy-crossovers_article_27874.html. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2016. 
  5. ^ ""Angel" (1999) - Awards". IMDb. 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160314054442/http://www.imdb.com/title/tt0162065/awards. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2016. 
  6. ^ Brian Ford Sullivan (2 Ocak 2002). "The 50 Best Episodes of 2001 - #40-31". The Futon Critic. http://www.thefutoncritic.com/reviews/2002/01/02/the-50-best-episodes-of-2001-number-40-31-12215/20020102_bestof2001/. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2016. 
  7. ^ Brian Ford Sullivan (4 Ocak 2002). "The 50 Best Episodes of 2001 - #20-11". The Futon Critic. http://www.thefutoncritic.com/reviews/2002/01/04/the-50-best-episodes-of-2001-number-20-11-12228/20020104_bestof2001/. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2016. 
  8. ^ "How did your favorite show rate?". USA Today. 28 Mayıs 2002. 25 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20120625221030/http://www.usatoday.com:80/life/television/2002/2002-05-28-year-end-chart.htm. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2016. 
  9. ^ "Angel - The Complete 3rd Season". TVShowsOnDVD.com. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160304212544/http://www.tvshowsondvd.com/releases/Angel-Complete-3rd-Season/3204. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]