Cordelia Chase

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cordelia Chase
Buffy evreni karakteri
İlk görünüm"Welcome to the Hellmouth", (Buffy)
Son görünüm"Not Fade Away", (Angel)
YaratanJoss Whedon
CanlandıranCharisma Carpenter
Bilgileri
Türİnsan, Yüce Varlık
Önemli güçleriİnsanken yüce güçlerden gelen imgelemleri vardı
Yüce varlık olduğundan beri, yüce güçlerin boyutunda yaşıyor

Cordelia Chase, (Aralık 1980 Sunnydale, Kaliforniya - 2004 Los Angeles) Joss Whedon'ın yarattığı Buffy the Vampire Slayer ve Angel dizilerinin karakterlerinden biri. Bu karakteri Charisma Carpenter canlandırıyordu.

L.A.'da Angel tarafından bir vampirden kurtarılır ve Angel Investigations takımına katılır. Cordy, takımın diğer üyesi Doyle ile yakınlaşır. Doyle kendini feda etmeden önce imgelemlerini Cordy'e bırakır.

Her ne kadar imgelemler ona ağrılar bıraksa da imgelemleri Angel ve diğerlerine iblis savaşında rehber olur. Angel'ı ilk gördüğünden beri ona karşı bir şeyler hisseden Cordy tam aşkını Angel'a söyleyeceği zamanda ortadan kaybolur. Onu bulmak için her yolu deneyen Angel'ın çabaları sonuçsuz kalır, derken Cordelia yüce varlık olarak tekrar geri gelir. Lakin eski kötülerden Jasmine, Cordelia'nın bedenine girmiş, ve onu kontrolü altına almıştır. Cordelia'nın bedeninden Jasmine doğar ve bu doğumun sonrasında Cordelia komaya girer. Dizinin 100. bölümünde izleyicilere bir sürpriz yaparak komadan uyanır ve Angel'a kaybettiği yolunu bulmasında yardımcı olur. İmgelemlerini Angel'a geçiren Cordelia bu sayede Kara Taht Çemberinin yok olmasına yardım eder.

Biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Cordelia, ilk olarak Buffy the Vampire Slayer dizisinde ortaya çıkmış, daha sonra da bu dizinin spin-off'u olan Angel dizisinin kadrosuna yerleşmiştir. Bu dizide ise Buffy ile aynı zamanda L.A.'de olan olaylar anlatılmaktadır. Cordelia ise artık Angel'ın ekibindedir.

Buffy the Vampire Slayer[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizinin ilk bölümünde bir lise öğrencisidir. Okulun popüler kızları arasındadır ve Willow gibi kızlarla hep dalga geçmektedir. Buffy okula ilk geldiğinde onun kişiliğini öğrenmeye çalışırken yine Willow'a zorbalık yapar. Bu nedenden dolayı Buffy, Cordelia'nın nasıl biri olduğunu çözmüş ve ondan uzak durmuştur. Cordelia'nın o dönemlerde en yakın arkadaşı Harmony Kendall'dır. İkisi de okulun en güzel ve en popüler kızları olmaya baş koymuş zengin kız tipidir.

İlerleyen bölümlerde Cordelia, Buffy ve arkadaşlarının doğaüstü olayları çözmesine tanık olur ve vampirlerin gerçek olduğunu öğrenir. Birden kendisini Scooby Gang'e yardım ederken bulur. Daha sonra bu tür olayların Sunnydale'de ne kadar sık olduğunu ve Buffy'nin nelerle uğraştığını öğrenir. Zamanla Cordelia da artık Scooby Gang'in bir üyesi olur. İlk başlarda herkes Cordelia'dan nefret etmektedir. Ama ilerleyen sezonlarda Cordelia, hiç kimseye açılmadığı kadar onlara açılır. Bundan etkilenen Xander ise ona aşık olmaya başladığını hissetmektedir. Aynı şekilde Cordelia da ona karşı bir şeyler hissetmektedir, ama Xander gibi birisini nasıl sevdiğini kendisine açıklamak istemektedir.

İlk üç sezon boyunca Cordelia, Scooby Gang'in kalıcı bir üyesi olmuştur. İblislere karşı savaşırken bütün ekibe araştırmalarda ve gece devriyelerinde yardım etmiştir. Xander ile ilişkisine başladıktan bir süre sonra, XanderWillow ile öpüşürken yakalamıştır. Bu nedenden dolayı bütün okulun dalga konusu olmuştur 'Xander'ın terk ettiği kız' olarak. Bir daha asla Xander'ın yüzüne bakmamıştır. Üçüncü sezonun sonunda ise mezuniyet gününde ("Graduation Day Kısım İki)" bölümünde) son bir kez daha Scooby Gang'e belediye başkanını durdurmak için yardım etmiş daha sonra Sunnydale'den ayrılarak L.A.'e oyunculuk kariyerine başlama hayalleri ile yola çıkmıştır.

Angel[değiştir | kaynağı değiştir]

Dördüncü sezondan itibaren, Cordelia artık Buffy the Vampire Slayer ekibinden ayrılmıştır. Lise diploması ile birlikte oyunculuk kariyerine başlama umutlarıyla L.A.'ye yol almış; fakat kendisini parasını bile zor ödediği küçücük bir apartman dairesinde bulmuştur. Bir gece, keşfedilmek ve kendisini yapımcılara tanıtmak için yapımcı ve sinema dünyasının ünlü isimlerinin bulunduğu bir partiye katılmıştır. Tesadüfen, o partide Angel ile karşılaşır ve ikisi de birbirini gördüklerine şaşırırlar. İkisi de kısa bir konuşma yaptıktan sonra yollarına ayrılırlar. Ertesi gün Cordelia bir telefon alır. Ünlü bir yapımcı olan Russell onu beğenmiş ve evine görüşmeye çağırmıştır. Russell'ın odasına kadar girdikten sonra Cordelia anlamıştır ki bu adam bir vampirdir. Angel da o gece, Doyle'a gelen bir imgelem dolayısıyla Russell'ın peşine düşmüştür. Tam Russell, Cordelia'nın üzerine doğru gelirken Angel içeri girer ve Cordelia'ı kurtarır. Daha sonra Angel, Cordelia ve Doyle bir ekip olurlar ve karanlığın güçlerine karşı L.A.'de kendi savaşlarını vermeye başlarlar.

İlk sezonun ortalarına doğru, Doyle ile Cordelia arasında bir titreşim olur ve öpüşürler. O sırada Yüce Güçler'in Doyle'a göndermekte olduğu imgelemler Cordelia'ya geçer. Ama bunu ilk başta anlamazlar. Doyle bir gemi dolusu yarı iblisi kurtarma görevinde kendi hayatından vazgeçer ve bir kahraman gibi ölür. Bu olayın ardından Cordelia bir imgelem görünce anlarlar ki artık Yüce Güçlerle olan bağlantı Cordelia'dır. Angel Investigations, ilk savaşçısını yani Doyle'u kaybetmiştir. Ama Buffy the Vampire Slayer'dan sürpriz bir oyuncu daha gelir. Wesley, gözetmenler konseyinden atıldığından beri tek başına iblis avına başlamıştır. Sunnydale'de de kabul göremeyen Wesley, bir iblisi takip ederek L.A.'e kadar gelir. L.A.'de ise Angel ve Cordelia'nın iyilerin tarafında savaş verdiklerini öğrenince onlara katılır. İkinci sezondan itibaren; Wesley'nin muhteşem bilgisi, Cordelia'nın imgelemleri ve Angel'ın vampir gücü sayesinde Angel Investigations bir sürü karanlık güce karşı savaşmıştır. Bu güçlerden en büyüğü ise Wolfram & Hart şirketidir. L.A.'de kuruluşu olan bu şirket Büyük Ortaklar denilen farklı bir cehennem boyutunda yaşayan varlıklar tarafından yönetilir. Bizim dünyamızda ise bir elçileri bulunur ki şirkette olan biten her şeyi öğrenebilsinler.

İkinci sezonda Angel Investigations'a bir üye daha katılır; Charles Gunn. Sokaklarda vampirlere karşı kendi savaşını veren Gunn'ın bir gün Angel ile yolu kesişir. Bu olaydan sonra Angel'ın diğer vampirler gibi olmadığını anlar ve ekibe dahil olur. İkinci sezonun son bölümlerinde ekip, Lorne adındaki Angel'ın bir iblis dostunun Pylea adındaki kendi boyutundan gelmiş başka bir iblisi evine geri yollamaya çalışırlarken Cordelia da aynı boyutta hapsolur. Bir süre önce ekibin araştırmalarına başladığı Fred adındaki kız bu boyuta geçen portali yıllar önce açmıştır. Fakat o günden beri onu da kimse görmemiştir. Angel ve ekibi Cordelia'yı kurtarmak için Pylea'a yolculuk yapar. Oraya vardıklarında görürler ki Pylea'da şöyle bir inanış vardır; "Yüce güçlerden imgelemleri alan kişi bu boyuta ayak bastığında kraliçe olacaktır ve Groosalugg ile com-shuk denen bir şeyi yapacaktır". Cordelia ilk başta bu "com-shuk" denen şeyi önemsememiştir; çünkü kraliçe olmayı sevmiştir. Wesley, saraydaki arşivleri karıştırırken bu kelimenin manasını bulur. Cordelia ile Groosalugg çiftleşecekler ve Cordelia'nın imgelemleri Groosalugg'a geçecektir. Tabii ki Cordelia buna izin vermez, ama keşişler onu zorlarlar. Wesley, Gunn ve Cordelia keşişleri alt etmenin yolunu ararlarken Angel, Fred'i kurtarır. Hep birlikte "There's No Place Like Plrtz Glrb" bölümünde Pylea'dan geri dönmeyi başarırlar.

Üçüncü sezonda, imgelemler Cordelia'ı artık boğmaya başlar. Ona zarar vermeye başlarlar ama Cordelia yine de bu imgelemlerden vazgeçmek istemez, çünkü o zaman kendisini işe yaramaz hissedecektir. Wolfram & Hart şirketinde çalışan Lilah Morgan, karanlık bir güç ile işbirliği yaparak Cordelia'ya aynı günde birden fazla imgelem yollar ve bu imgelemleri Lilah Morgan istediği bir şeyin peşine düşmelerini sağlamak için kendisi Cordelia'ya yollamıştır. Angel bunu öğrenince Lilah'nın isteğini yerine getirir ve Cordelia'yı normale çevirir. Ama Cordelia'nın akıl sağlını etkilemeye devam eder bu imgelemler. "Birthday" bölümünde Skip adındaki bir iblis onu ziyarete gelir ve imgelemlerin yavaş yavaş kendisini öldürdüğünü söyler. Skip ona bir seçim şansı sunar. L.A.'de Angel ile ilk karşılaştıkları güne dönüp ikilinin hiç karşılaşmamasını sağlarsa, Doyle ile hiç öpüşmeyecek ve imgelemleri almayacaktır. Ve hep istediği oyunculuk kariyerine sahip olacaktır. Cordelia bunu kabul eder. Ama daha sonra yeni yaratılan paralel evrende kendisine engel olamayıp Wesley ve Gunn'ın peşlerine düşer. İmgelemler Doyle'dan Angel'a geçmiştir ve Angel kafayı yemiştir. Cordelia o esnada her şeyi hatırlar ve kararını geri alır. Skip buna sinirlenir ve Cordelia'nın tek şansının artık bir yarı iblise dönüşmesinin olduğunu söyler. Yüce Güçler, Cordelia'ya ekstra güçler verir ve artık imgelem görürken Cordelia'nın canı yanmaz. Üçüncü sezonun sonunda ise Cordelia'ya Skip denen iblis tekrar bir ziyaret yapar. Cordelia, Angel'a karşı olan hislerini açıklamak için onunla buluşmasına giderken Skip onu durdurur ve artık kendisinin bir Yüce Varlık olduğunu söyler. Ve yüce varlıklar dünyada yaşayamazlar, bu nedenden dolayı Cordelia'yı ait olduğu boyuta yönlendirir Skip.

Geride kalan ekip, Cordelia'nın yerini merak eder. Pythia Ekseni'nin Cordelia'nın yerini gösterecek tek şey olduğunu öğrenirler. Ama Gwen adındaki doğaüstü bir kadın da bu eksenin peşindedir. Angel, ekseni sonunda Gwen'den aldıktan sonra Cordelia'nın yerini öğrenir. Ama oradan geri gelmek istemediğini düşünür. Bu yüzden çabalamayı keser.

"The House Always Wins" bölümünde gizemli bir şekilde Cordelia dünyaya geri döner. "Spin the Bottle" bölümünde ise bütün hatıralarını geri kazanır ve Canavar (The Beast) denen yaratığın bir imgelemini görür. "Players" bölümünde Cordelia, Angel'ın oğlu Connor ile birlikte olur böylece içerisindeki kendisini kontrol eden yüce varlık olan Jasmine'i doğurabilecektir. Jasmine doğduktan sonra Angel ve ekibi onunla uğraşırken Cordelia komaya girer ve uzun bir süre boyunca uyanamaz.

Son sezonda ise Cordelia hala komada yatmaktayken yüzüncü bölümde seyircilere sürpriz yaparak kadroya yalnızca bir bölümlüğüne geri döner. Angel'a bir imgelem sayesinde hangi tarafta olduğunu hatırlatır ve ona Kara Taht Çemberini nasıl yenebilmesi gerektiğine dair ipuçları bırakır. Aynı zamanda bir Yüce Varlık olarak dünyadan gitmeden önceki geceyi hatırlar. Angel'a o gece söylemesi gereken her şeyi, ona âşık olduğunu itiraf eder. Son bir öpücükten sonra Cordelia bu defa temelli boyutumuzdan ayrılır.

Güçleri ve yetenekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Cordelia, Buffy the Vampire Slayer dizisinde rol yaparken normal bir insandı. Hiçbir özel gücü yoktu. Daha sonra L.A.'e taşındı ve Angel ana kadrosuna dahil oldu. Orada da bir süre hiçbir gücü yoktu. Fakat Doyle'un ölümüyle birlikte onun Yüce Güçler'den gelen imgelemleri Cordelia'ya geçti. Bu olaydan sonra Cordelia ne zaman bir imgelem göre Angel ve Wesley yardıma koşardı. Fakat bir süre sonra imgelemlerin kendisini öldürmeye başladığını öğrendiğinde ise Yüce Güçler ona yüce varlık güçleri verdiler ve Cordelia'yı ölümden kurtardılar. Fakat Cordelia bir süre sonra tamamen güçlerini keşfetti ve yüce varlığa dönüştüğünü anladı. Artık insanların boyutunda yaşayamazdı, çünkü yüce varlıkların bu boyutta yerleri yoktu.

Skip adındaki bir iblisin rehberliğinde ait olduğu yere gitti. Daha sonra başka bir yüce varlığın etkisi altında dünyaya geri geldi; lakin Angel ve ekibi bu yüce varlığı durdurduktan sonra Yüce Güçler tekrar Cordelia'yı ait olduğu yere getirdiler.

İlişkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Cordelia Chase, hem Buffy bölümlerinde hem de Angel bölümlerinde farklı ilişkiler yaşamıştır.

Xander Harris[değiştir | kaynağı değiştir]

Buffy the Vampire Slayer dizisinde, ikinci ve üçüncü sezonda Cordelia, ilginç bir şekilde Xander'a âşık olmuştur. Kendisi bile bu aşkın nedenini anlayamazken etrafındaki popüler arkadaşları onu dışlamaya başlamışlardır. Lisede bir süre konu olduktan sonra Cordelia artık Xander ile olan ilişkisinden utanmamayı öğrenmiştir. İlişkileri, Cordelia'nın XanderWillow ile öpüşürken yakalamasına kadar sürmüştür. Cordelia, Xander'a ondan nefret ettiğini ve onu bir daha asla görmek istemediğini söylemiştir. Ama yine de içten içe hala Xander'ı sevmektedir. Lise mezuniyet gecesi yaklaşırken Xander ile aralarında ne varsa sona yaklaşmıştır ve Cordelia bundan dolayı çok mutsuzdur.

Wesley[değiştir | kaynağı değiştir]

Gözetmenler konseyinden Buffy'nin yeni gözetmeni olarak İngiltere'den gelen Wesley, Cordelia'yı ilk gördüğünde bir şeyler hissetmeye başlamıştır. Her ne kadar aynı kıvılcımı Cordelia hissetmese de o da bir şeyler hissetmiştir ve bir gün öpüşmüşlerdir. Ama o günden sonra ikisi de birbirleriyle ilişkileri hakkında konuşmamıştır.

Groosalugg[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci sezonun sonunda, Pylea'da hapis kalan Cordelia orada kendisine yani normal bir insana benzeyen tek kişinin Groosalugg olduğunu öğrenince çok sevinir. Onu ilk gördüğünde kendisini tutamamıştır ve çok etkilenmiştir. Keşişler ona Groosalugg ile çiftleşmesi gerektiğini söyleyince de aldırış etmemiştir çünkü bu durumdan yana bir sorunu yoktur. Ama imgelemlerini kaybetme korkusundan dolayı Groosalugg ile birlikte olmamıştır.

Pylea'dan ayrıldıktan bir yıl kadar sonra Groosalugg bizim boyutumuza, Cordelia'yı ziyaret etmek için gelir. Angel ona karşı olan hislerini açıklamaya hazırken, Cordelia Groosalugg'ın kollarına koşar. Groosalugg, Cordelia ile birlikte bir hayatı paylaşmak istediğini söyler ve birlikte olurlar. Bu defa imgelemlerini kaybetmemek için Cordelia birlikte olmadan önce önlemler almıştır.

Angel[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzun bir süre Cordelia'nın değişimini izleyen Angel, ilerleyen zamanlarda ona aşık olur. Etraftaki herkes bunu anlamaya başlamıştır. Ama Groosalugg varken kimse bu gerçeği açığa vurmak istememiştir. Groosalugg, Cordelia'nın Angel'a nasıl baktığını anladığı zaman ise onu bırakıp gitmiştir ki Angel ile mutlu olabilsin. Angel ve Cordelia birbirlerine olan hislerini bir gece buluşup açıklayacaklarken; Angel, oğlu Connor tarafından okyanusun dibine hapsedilir, Cordelia ise yüce bir varlığa dönüştüğünden dolayı boyutumuzdan ayrılır. Aşklarının pek de parlak bir geleceği olmadığı bu bölümde ("Tomorrow") ortaya çıkmıştır.

Cordelia, daha sonra dünyaya başka bir yüce varlığın kontrolü altında dönmüştür. Ama tamamen kendisi olarak yüzüncü bölümde geri dönmüş ve Angel'a karşı hissettiği her şeyi açıklamıştır. Yeni ait olduğu yere yani yüce varlıkların boyutuna gitmeden önce Angel'a veda etmiştir. Angel ise Cordelia'nın anısını kalbine gömmüştür.

Connor[değiştir | kaynağı değiştir]

Cordelia, Connor ile normal bir aşk ilişkisi yaşamamıştır. Başka bir yüce varlık olan Jasmine'in kontrolünde dünyaya geri döndüğünde Jasmine'i doğurmak için kehanetlerde geçen iki vampirin çocuğu ile birlikte olmuştur. Jasmine doğduktan sonra da zaten Cordelia komaya girmiştir ve bir daha Connor ile ilişkileri olmamıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]