Riley Finn

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Riley Finn
Buffy the Vampire Slayer karakteri
İlk görünüm"The Freshman", (Buffy)
Son görünüm"As You Were", (Buffy)
YaratanJoss Whedon
CanlandıranMarc Blucas
Bilgileri
Türİnsan

Riley Finn, Joss Whedon tarafından Buffy the Vampire Slayer adlı amerikan dizisi için yaratılan bir hayali karakterdir. Marc Blucas tarafından canlandırılan bu karakter diziye 1999 yılında yayınlanmakta olan dördüncü sezonun "The Freshman" bölümünde katılmıştır. Dördüncü sezonun son yarısı ve beşinci sezonun ilk yarısında ana kadroya katılmıştır. Riley, dizide Buffy Summers için romantik olan üç dönemden bir tanesiydi.

Angel, kendi spin-off dizisinde başrol oyuncusu olarak oynamaya başladığından beri Joss Whedon, Riley'i Buffy Summers'ın sevgilisi olması için ayarlamıştı. Riley, Angel'ın aksine daha iyimserdir. Aynı zamanda güvenilir olan bu karakter ilk başta diziye Buffy için normal bir ilişki olarak görünmüştür. Ama tabi bu sonradan değişecektir. Riley iki hayat yürütmeye çalışan bir insandır; hem California Üniversitesinde öğretmen asistanı hem de Organizasyon diye bilinen hükûmetin oluşturduğu bir askeri birliğin üyesidir.

Biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk defa dördüncü sezonda Willow ve Buffy, üniversite için ders kitapları alırlarken ortaya çıkar. Riley, ilk başta Buffy ile ilgileniyormuş gibi görünmez. Ama birkaç bölüm sonrasında Buffy, Parker olayının üstesinden gelmeye çalışırken Riley ile karşılaşınca kendisini yeni bir ilişkiye hazırlar. Artık tamamen normal bir ilişki istemektedir. Geceleri devriye gezip vampirleri öldürdükten sonra gidip normal şeyler yaşayacağı bir erkek arkadaş istemektedir artık. Bir an için Riley'de bunu bulduğunu sanan Buffy bir gece Riley'i asker üniforması içinde iblislerle dövüşürken yakalar. Buffy de aynı iblislerin peşindedir. İkisi de olan biteni çözememiştir ve dövüştükleri iblisler bütün Sunnydale'deki insanların seslerini çaldıkları için de konuşamamaktadırlar. Buffy, Riley'e seslerin tutulduğu kutuyu gösterir ve Riley de o kutuyu kırınca herkesin sesi geri gelir.

Buffy, Riley'e kendisinin seçilmiş avcı olduğunu söyler. Riley, bu avcının bir efsane olduğunu düşünürken Buffy'nin doğaüstü yetenekleri ile karşılaşır. Riley de Buffy'ye hükûmet tarafından California Üniversitesi altına inşa edilmiş Organizasyon denen birlikten ve bu birliğin bir üyesi olduğundan bahseder. Hatta onu Organizasyonun içerisine sokar. Riley, Organizasyonun en üst düzeyi olan Maggie Walsh'dan Buffy'i birliğe sokmasını ister, böylelikle daha çok iblis yakalayabilirler diye düşünür. Organizasyonda, Buffy'nin aksine iblisler öldürülmemektedir. Onları gerekmedikçe yakalayıp laboratuvarlarında incelemeler yapmaktadırlar. Maggie Walsh ise kimsenin bilmediği gizli bir odada diğer iblislerden biriktirdiği parçaları birleştirerek yeni bir yaratık yaratmaktadır. Bir yandan da Organizasyon üyelerine (Riley de dahil) onların beyinlerini kontrol edebileceği haplar vermektedir.

Organizasyonun en iyi askerlerinden olan Riley, bir gün görevdeyken Buffy, Maggie Walsh'a çok soru sorduğu için Maggie ona tuzak kurar. Buffy'yi birkaç iblis ile kapalı bir alanda ölüme gönderir. Ama hayatta kalmayı başaran Buffy her şeyi gidip Riley'e anlatır. O sırada Maggie Walsh'ın yapım aşamasında olan iblisi uyanır ve kendisini öldürür. Herkes Maggie Walsh'ı Buffy'nin öldürdüğünü düşünür çünkü karnında kazık izi vardır. Riley, Organizasyondan ayrılma kararı alır. Ama Ordu onu bırakma niyetinde değildir. Riley, Buffy'nin ekibine katılarak oradan arkasına bakmadan uzaklaşır.

İlerleyen bölümlerde Maggie Walsh'ın yarattığı Adam adındaki yaratık kendisine bir ordu toplamaya başlar. Scooby Gang onu durdurmak için çok uğraşır ama daha önce gördükleri hiçbir şeye benzememektedir. Sonunda bir çıkar yol bulan Scooby Gang'i Riley gizlice Organizasyonun içerisine sokar. Adam'ın topladığı ordu içeriyi bastığında Buffy ve ekibi, Spike da dahil olmak üzere içerideki iblislere saldırır. Bir sürü ordu askeri hayat verir. Sonuç olarak Scooby Gang, Adam'ı öldürmeyi başarır. Riley ve Buffy oradan hayatta çıkarlar. Hükûmet, Organizasyonu mühürlettirir ve Sunnydale'den elini çeker. Riley'i de yanlarında görmek ister hükûmet ama Riley, Buffy'i bırakamayacağını söyler.

Beşinci sezonda Riley, Buffy'nin Angel'ı hala unutamadığını düşünürken kendi kanıyla vampirleri beslemeye başlar. Kısa süre sonra bundan zevk almaya başladığını fark edince düzenli olarak bunu yapar. Ama Buffy, Riley'nin her zaman gittiği vampir yuvasını keşfeder ve orayı basmaya gittiğinde gördüğü manzara karşısında şoke olur. O gece ilerleyen saatlerde Organizasyon askerleri Sunnydale'e gelir. Riley'e bir kez daha geri dönme şansı sunarlar. Riley, Buffy'e eğer kendisine kalması için bir neden vermez ise gideceğini söyler. Buffy hiçbir şey söylemeyince Riley helikoptere binip Sunnydale'den ayrılır.

Sam adındaki bir iblis avcısı ile evlenen Riley, altıncı sezonun "As You Were" bölümünde geri dönmüştür. Buffy, Riley'i evli görünce şaşırmıştır. Bir iblisi yakalamada Riley ve Sam'e yardım etmiştir daha sonra. Lakin Riley kısa bir süre kaldıktan sonra bu defa temelli Sunnydale'den ayrılmıştır. Riley ve Sam, ayrıca çizgi romanların Sekizinci ve Dokuzuncu Sezonlarında geri dönmüşlerdir.

Güçleri ve yetenekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Normal bir insan olan Riley Finn, Organizasyon adındaki ordu birliği için çalışmaya başladığından beri kendisini dövüş alanında geliştirmiştir. Birçok iblisle farklı savaşlara girmek zorunda kalacağı için Organizasyon tarafından verilen ekstra güçlendirici hapları kullanmıştır. Her ne kadar Buffy kadar güçlü olmasa da uygun teçhizat olduğu sürece vampirler ve iblislerle kavgalara girebilmektedir. Fiziksel gücünün yanında California Üniversitesinde Psikoloji öğretmeni olan Maggie Walsh'ın asistanlığını yapmıştır.

İlişkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Buffy Summers[değiştir | kaynağı değiştir]

Dördüncü sezon ve beşinci sezonun ilk yarısında Buffy Summers ile birlikte olmuştur. Normal bir ilişki isteyen vampir avcısı Buffy ile ilk tanıştığında Buffy, Riley'nin bir ordu askeri olduğunu bilmemektedir. İlişkileri bir süre gizemli gittikten sonra aynı iblisin peşine düşmeleriyle gerçekler gün yüzüne çıkmıştır. İkisi de birbirlerine uzun bir konuşma yaptıktan sonra hayatlarında yer vermişlerdir. Buffy, Riley'i Scooby Gang ile tanıştırmış ve bir üyesi yapmıştır. Riley ise Buffy'i Organizasyona sokmuştur. Ama tabi kısa bir süre sonra Organizasyon bir iblis saldırısının ardından hükûmet tarafından mühürlendirilmiştir. Riley'nin Organizasyondaki arkadaşları Buffy ile olan ilişkisini desteklemese de Riley daima Buffy'nin yanında durmuştur. Organizasyonun üst rütbelerinden olan Maggie Walsh'ın hain olduğunu Buffy sayesinde öğrenmiştir. Ama Riley, Buffy'nin Angel ile olan ilişkisini öğrendiğinde onu kıskanmıştır ve hala Angel'a olan hislerinin varlığından şüphe duymaktadır. Bir gece Organizasyon Sunnydale'e tekrar gelince Riley bunu ikinci bir şans bilip onlara tekrar katılmıştır. Artık Sunnydale'de onun için pek bir şey kalmadığını düşünmektedir. Buffy onun peşinden koşmuş ama yetişememiştir. Zira Riley Buffy'den kendisine kalması için bir neden vermesini istemiştir.

Sam[değiştir | kaynağı değiştir]

Orduya geri katıldıktan sonra Riley, Sam adındaki bu iblis avcısı ile tanışmıştır. İlk defa Sam ile birlikte altıncı sezonda belirmişlerdir. Riley, Sam ile evlenmiş ve bir iblisin peşindelerken Sunnydale'e kadar gelmişlerdir. Ve hazır gelmişlerken Scooby Gang'den de yardım istemişlerdir. Buffy, Riley'nin hayatına devam ettiğini görmüştür ve şaşırmıştır çünkü kendisinin tek yaptığı Spike ile anlamı olmayan ilişkilere girmektir. Riley ve Sam, çizgi roman serilerinden Sekizinci ve Dokuzuncu Sezonlarında da görünmüşlerdir.