Potential

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Potential"
Buffy the Vampire Slayer bölümü
Bölüm no.7. sezon
12. bölüm
YönetmenJames A. Contner
Senarist
  • Rebecca Rand Kirshner
Prodüksiyon no.7ABB12
Yayın tarihi21 Ocak 2003 (2003-01-21)
Süresi43 dakika
Konuk oyuncular
  • Tom Lenk, Andrew Wells rolünde
  • Iyari Limon, Kennedy rolünde
  • Clara Bryant, Molly rolünde
  • Indigo, Rona rolünde
  • Sarah Hagan, Amanda rolünde
  • James C. Leary, Clem rolünde
  • Felicia Day, Vi rolünde
  • Derek Anthony, Heybetli iblis rolünde
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Habeas Corpses"
Sonraki →
"Long Day's Journey"
Buffy the Vampire Slayer (7. sezon)
Buffy the Vampire Slayer bölümleri

"Potential" (ya da Türkçe adıyla Potansiyel), The WB kanalında yayınlanan, Joss Whedon tarafından oluşturulan bir fantastik dizi olan Buffy the Vampire Slayer televizyon dizisinin yedinci sezonunun on ikinci bölümü.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Buffy ve Spike, potansiyel avcıları eğitmek için bir kamp kurarlar. Willow'un yaptığı bir büyünün sonucu herkesi şaşırtacaktır.

Genişletilmiş anlatım[değiştir | kaynağı değiştir]

Buffy ve Spike, geceleğin potansiyel avcıları toplamış ve onları bir öğretmen edasıyla eğitmektedir. Potansiyeller ise, vampirlerle savaşmayı öğreten kişinin bir vampir olması konusunda afallamışlardır. Spike'ın yaraları hala acımaktadır. Okulda ise, Help adlı bölümde gördüğümüz Amanda adlı öğrenci, danışmanlıktan yararlanmak üzere Buffy'e gelir, kafası ise çok karışıktır. Kahin arkadaşları, Willow'a yakınlarda bir potansiyel avcı daha olduğunu söyleyince, Willow bir yer tespit edici büyü yapmaya karar verir. Bu büyü, parlak bir ışık oluşturacak ve Potansiyel Avcı'ya gidecektir. Malzemeleri karıştırır ve sözleri söyler. Ama hiçbir şey olmaz. Sadece kötü bir koku yaratmış olur. Dawn, içeriyi havalandırmak amacıyla kapıyı açmak için hamle eder, ancak o an ışık, Dawn'ın içinden geçer. Herkes şoke olmuştur. "Sen!" diye bağırır Willow, "potansiyel avcı sensin!"

Herkesin kafası karışmıştır. Dawn, ablası ölmeden asla gerçek bir Avcı olmayacağını düşünür ve kendini kötü hissedip odasına çıkar ve gizlice pencereden kaçar. Spike ve Buffy de, potansiyel avcılarla birlikte, vampir avındadır. Dawn, dışarıda Amanda ile karşılaşır. Amanda, "Ben de size geliyordum" der, Dawn da "Ama evde yokum" diye cevap verir. Amanda, okulda bir iblis olduğunu ve o iblisi tiyatro odasına hapsettiğini söyler. Bunun üzere Dawn'ın "avcılık hisleri" kabarır ve okula giderler. Vampir, odadan kaçmıştır. İki kız, karanlık okulda, korku dolu anlar geçirirler ve o an vampir ortaya çıkar, Dawn ve Amanda'yı kovalar. İki kız çığlıklar atarak kaçarlar.

O sırada da Buffy, bir mağarada, potansiyel avcılara eğitim vermektedir. "İlk olarak, vampirlere ait bir iz arayın," der Buffy, "vampir her yerde olabilir. Hemen arkanızda bile. Hazırlıklı olun. Tetikte olun. Sürekli. İzler arayın, sesler duymayı bekleyin, bir şey görmeyi bekleyin." O anda bir vampir ortaya çıkar ve Buffy dövüşe başlar. "Bir vampirle dövüşürken, düşünmeyin. Hareketiniz düşücelerinizden hızlı olmalı, ama mantıklı hareket edin. En ufak hata bile, boynunuzu kaptırmaya yeterlidir." Buffy orada eğitim verirken, aynı zamanda, okulda, Dawn ve Amanda, okulda vampirden kaçmaktadır. Lavabotuara sığınırlar, kapıyı kapatıp, arkasına dolap koyup, masanın altına girerler. Ama vampir onları bulur ve kapıyı kırarak içeri dalar. "Bir avcının elindeki her şey potansiyel bir silahtır," der Buffy. Amanda, deney tüplerini vampire fırlatır, Dawn, vampire asit atar ve bu vampirin canını yakar.

Dawn, vampire bir şaşırtmaca verir ve kaçarlar. O sırada, potansiyel avcıları öldürmek için gelen Bringers'lar çıkagelir ve Dawn'ın değil de Amanda'nın peşinden gider. Dawn şoke olur: "İstediğiniz benim," diye fısıldar, "potansiyel avcı benim ama!" Buffy, o sırada eğitim yerinde, vampiri öldürür. "Şimdi," der köşede bekleyen potansiyellere. "Yanınızda ben olduğum için güvendesiniz. Ama..." der, birçok vampir çıkagelir. "...ben şimdi gidiyorum. Toz edin onları!" der ve vampirleri, potansiyel avcılarla baş başa bırakır. Xander, Willow ve Anya, Dawn'ın kaçtığını görürler ve Buffy'e haber verirler.

Okulda, Dawn ve Amanda kaçarken, Buffy ve Spike çıkagelir. Onlara yardım ederler. Amanda, vampiri tek başına toz eder. Her şey bitince, Buffy, Willow'un yer tespit edici büyü yaptığını ve o sayede onları bulduklarını söyler. Amanda ise yakınmaya başlar: "Burada neler oluyor? Okulda vampirler ve iblisler dolaşıyor, Dawn'a giderken kapıda parlak bir ışık içime giriyor...!" Herkes gerçeğini anlamıştır. "Willow'un büyüsü." der Dawn. "Avcı Amanda'ymış."

Sabah, potansiyel avcılar, Buffy ve Amanda oturup sohbet etmektedirler. Dawn ise yan odada, hayal kırıklığı içindedir. Xander bunu fark eder ve Dawn'la konuşur. "Hey," der. "Yedi yıl, Dawn. Avcıyla çalışırken arkadaşlarımın güç kazanmalarını izledim: Cadı, iblis. Oz'u tıraş kutumun içine bile sokabilirdim ama dolunay olduğunda kurtadamla karşılaşmak istemezsin. Çok güçlüdür; hepsi. Ben ise pencereleri onaran çocuğum. Dün gece yaptıklarını gördüm. Özel olduğunu sanıyordun; 2003 Sunnydale Güzeli olduğunu. Öyle olmadığını öğrendiğinde tacını hiç tereddüt etmeden Amanda'ya devrettin. Ona gücünü verdin. Ne kadar zor olduğunu hiçbir zaman bilmeyecekler, Dawnie. Seçilmiş kişi olmamayı. Sahne ışıklarına bu kadar yakın olup o ışıkla asla yıkanmamayı. Ama ben biliyorum. Herkesin bildiğinden çok daha fazlasını gördüm. Çünkü kimse beni izlemiyor. Dün gece seni gördüm. Bugün burada çalışırken görüyorum. Sen özel değilsin. Olağanüstüsün! " der. Dawn, Xander'ın ne demek istediğini anlar ve o da, "Ama sen inşaat işçisi olarak, tuğla örerken çok seksi gözüküyorsun." diye bir espri yapar. Xander ise, "Gerçekten mi?" der. Dawn'ın morali düzelmiştir. Sohbete devam ederler.

Ayrıntılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dawn, potansiyel avcı olduğunu düşündüğünde, kendisinin aktifleşebilmesi için Buffy'nin ölmesi gerektiğini düşünüp suçluluk duyar; ama aslında bu teori doğru değildir. Çünkü ilk sezon finalinde Buffy öldüğünde, avcılık çizgisi Kendra'ya geçmiştir. Kendra da ikinci sezon finalinde öldüğünde Faith gelmiştir. Dolayısıyla, yeni bir avcının aktifleşebilmesi için Faith'in ölmesi gereklidir, Buffy'nin değil. Buffy'nin ölmesi yeni bir avcı getirseydi, beşinci sezon finalinde öldükten sonra, altıncı sezonda yeni bir avcı gelmiş olurdu.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]