İblis (Buffy evreni)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İblisler, bilimkurguya dayalı bir evrenin oluşturulduğu Buffy the Vampire Slayer ve Angel adlı dizilerde, insan ruhu taşıyan fakat kesinikle insan olmayan türlerdir. Çeşitlerine göre değişen özel yetenekleri vardır.

İblis tanımı, çok karmaşık türler içerir. Kabaca söylenecek olursa, Angel ve Buffy the Vampire Slayer dizilerinde iblis sözcüğü tanrı, insan, hayvan, robot ya da gelişememiş insan olmayan, bunun yerine tamamen farklı bir tür olarak büyü ya da bazen kara ritüeller yoluyla başta insan olan canlıların biyolojik dengelerinin alt-üst edilmesi yoluyla başkalaştırılmalarıyla oluşmuş yaratıklardır. Mistik bazı yanıltıcı veya bütünüyle vücut formunu ve hayatî gereksinimlerini değiştirme ayinleri düzenlenerek veya tılsımlar kullanılarak yaşam formları değiştirilmiş eski-insanlar olarak da tanımlanabilirler. İblislerin tamamı türlerine göre özel güçlere sahip olurlar. Ayrıca tüm iblisleri öldürmenin ayrı bir yolu vardır. Bu yol keşfedilemediği sürece iblis ölümsüzdür. Örneğin bir kuyruklu iblisi öldürmenin tek yolu kafasını kesmektir. Onu su dolu bir küvette boğmaya çalışan biri yüz yıl dahi beklese elde edebileceği tek sonuç içeride hâlâ büyük bir kolaylıkla nefes alabilen bir kuyruklu iblis yüzü görmek olacaktır.

Buffy ve Angel evrenindeki iblislerin çoğu dünya kökenlidir. Fakat Listening to Fear adlı Buffy bölümünde bir meteorla dünyaya gelen ve akıl hastalarını öldüren iblis gibi uzay kökenli iblisler de vardır.

Bazı iblisler de sadece kendi boyutlarında iblis formunda görünebilirler. Başka bir boyuta geçtiklerinde bedenleri kaybolur veya ruhanî varlıklara dönüşürler. Fakat tüm iblisler böyle değildir.

İblisler iyi huylu ya da şeytanî de olabilirler. Örneğin Lorne, Clem gibi iblisler kimseye zarar vermezlerken Der Kindestod hasta çocukları acımasızca öldüren, Sweet de insanları şarkılar söylemeye zorlayıp söyleyemeyenleri ölene dek yakan bir iblistir.