Popüler kültürde Buffy the Vampire Slayer

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Buffy the Vampire Slayer televizyon dizisinin popüler kültürdeki muazzam etkisi en çok bilimsel açıdan dikkat çekmektedir. Dizide kullanılan dil bile hayatta kullanılan dilbilimi etkilemiştir.[1]

Popüler kültür atıflarını sıkça espri amacıyla kullanan Buffy ve yan ürünü Angel dizilerinin kendileri daha sonra video oyunlarında, çizgi romanlarda ve televizyon dizilerinde kullanılan bir popüler kültür göndermesi haline gelmiştir; birçok kez de parodileri çıkmış ve taklitleri yapılmıştır. Sarah Michelle Gellar birkaç parodi skecinde yer almıştır; bunlardan birisi Saturday Night Live skeçidir ki bu skeçte Avcı Seinfeld evrenine gider[2] ve bir diğeri de Robot Chicken adlı programın yaptığı eğer Buffy sezon sekiz olsaydı adlı skecinde sesini kullanmıştır.[3][4] Ayrıca Buffy'nin bazı yetişkin parodileri de bulunmaktadır.

Televizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Skeçler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı TV komedi programları Buffy'nin kendi yazdıkları skeç versiyonlarını yayınlamışlardır. Kronolojik sırası ile:

Televizyon dizileri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Eureka dizisinde, Douglas Fargo karakteri Buffy'e olan bağımlılığından bahsetmektedir, ayrıca Akıllı Evine dizinin başrol oyuncusu Sarah Michelle Gellar'dan dolayı "Sarah" ismini verir.
  • Friends dizisinin "The One Where Chandler Can't Cry" isimli bölümünde, Phoebe'nin ikiz kız kardeşi Ursula Buffay, Buffy'nin Dracula'ya benzeyen bir vampirle olan ilişkisini konu edinen Buffay the Vampire Layer isimli bir porno filminde oynamaktadır (Buffy the Vampire Slayer dizisini parodileştirmişlerdir, hatta belki de gerçekte var olan Buffy yetişkin parodilerine bu parodi ilham kaynağı olmuştur). Ursula Buffay, bu parodide kız kardeşi Phoebe'nin ismini kullanmıştır.[10]
  • Simpsonlar dizisinin "Homer of Seville" bölümünde Marge Simpson Buffet the Hunger Slayer isimli bir büfe restorandan bahseder. 2009 yılı "Rednecks and Broomsticks" bölümünde, Lisa Simpson bir Vika grubuna katılmakla ilgilenmeye başlar ve "Vikapedi" okumaya karar verir. Çizgi dizinin sahnesinde Vikipedi ana sayfasının bir benzeri görünür ve ayrıca şu bağlantılar bulunur: "Koruyucu bulma: kurt, kedi, dağ gelinciği – ölürken seni yiyecekler mi?, 4,400+ madde; Arkadaş bulma: hikayelerini paylaş, 0 madde; Buffy Vampir Avcısı: gelmiş geçmiş en iyi dizi, 2,500,000,000+ madde."
  • Zeyna: Savaşçı Prenses dizisinin "The Play's the Thing" bölümünde, bir tiyatro eleştirmeni "Duyduğuma göre bir sonraki salonda "Buffus the Bacchae Slayer" oynuyormuş."[11]
  • Bir Charmed bölümünde, Prue ve Phoebe Halliwell, zombiler ve vampirlerin olma ihtimaline karşı bir anıt mezarı araştırmaktadırlar ve Phoebe gülerek "ihtiyacımız olduğunda neredeu bu Buffy?" der.
  • Disney Channel dizisi Hannah Montana'da, Miley'nin rakibi Jake Ryan (Cody Linley tarafından canlandırılan) Zombie Slayer at Zombie High isimli kurgusal bir televizyon dizisinin başrolünde oynamaktadır.
  • Bir Smallville bölümünde ("Thirst"); Lana Lang, "Buffy Sanders" (Buffy Summers'a atıf) isimli bir sarışın öğrenci yurdu kızı tarafından vampire dönüştürülür. James Marsters (Spike) tarafından canlandırılan yardımcı karakter Profesör Milton Fine, Clark Kent'e "Vampir diye bir şey yoktur" der.
  • Arthur dizisinin "Arthur, It's Only Rock and Roll" özel bölümünde Muffy, Francine'nin markasını desteklemek için bir reklam yapar ve bunu Backstreet çocuklarına gösterir. Arthur ile Buster Vampir numarası yaparlarken, bir süper kahraman gibi giyinmiş Muffy de kendisine "Muffy Vampir Avcısı" diyerek kurtarma görevine gelir. Dizinin "The Making of Arthur" bölümünde Muffy, Matt Damon tarafından sunulan bir yarışmaya katılır ve lakabını "Muffy Hakem Avcısı" olarak girer.
  • Big Wolf on Campus dizisinin ilk sezonundaki bir bölüme "Muffy the Werewolf Slayer" ismi verilmiştir.
  • Disney's House of Mouse çizgi dizisinin "Gone Goofy" bölümünde, Donald Duck televizyon izlerken "Goofy the Vampire Slayer" isimli bir diziye rastlar.
  • The WB/The CW'nin Gilmore Girls dizisinde Rory, karanlıkken dışarı çıkmaya korkan Paris ile alay eder. Rory, ona "Drusilla ile Spike'a rastlamaktan mı korktuğunu" sorar. Başka bir sahnede ise, Paris gece geç saatte birisi ile takılmaya giderken, Rory de bu defa "Kiminle? Spike ve Drusilla mı?" diye sorar.
  • Bir Farscape bölümünde, astronot John Crichton'ın bir solucan deliğinde yakalanması ve galakside uzak bir yere gönderilmesi hakkında pişman olduğu şeylerden birisi bir gün Dünya'ya dönmeyi başarabilse bile Buffy the Vampire Slayer dizisi sona ermiş olacaktır.
  • Will & Grace dizisinde, Jack dizinin hatta özellikle Willow'un lezbiyen olma gerçeğine hayran olduğunu kabul eder. Kendisi ayrıca aniden "Oh, Buffy ve Angel aşkına - söyle gitsin işte!" diye tepki verir, ki bu cümlede tanınan iki karakterin aşkına atıfta bulunur.
  • Malcolm in the Middle dizisinin "Francis Escapes" bölümünde, Francis karşıdan duyduğu sesler üzerine telefonda kız arkadaşına Buffy'yi izleyip izlemediğini sorar, kızın konuşmaya çok da ilgisi olmasa da.
  • Spaced isimli İngiliz durum komedisinde, Tim hayalindeki Darkstar Comics'teki işi almak için dua etmektedir, kameranın yönü değiştiğinde ise onun bir Buffy posterinin önünde diz çektiği anlaşılır.[12] Başka bir karakter ise "Buffy the Vampire Slayer ve daha sonra da hikayesi L.A.'de geçen Angel yan ürününde oynamış Cordelia karakteri gibi sığ"[13] olarak tarif edilir.
  • Bir The Twilight Zone bölümünde ("Second Revival"), Jessica Simpson gerçekte eski bakıcılarını dönüştürdüğü bir bebek koleksiyonu olan bir genç kıza bakıcılık yapmaktadır. Kız, bakıcılarından birisyle Buffy'i izlediğini ve Buffy ve Spike ile takılmak istediğini söylemiştir.
  • Daria çizgi dizisinin "Speedtrapped" bölümünde, Quinn karakteri "Suçlu adalet sisteminden geçirilip Buffy için zamanında evde olacağız" demiştir.
  • HBO'nun Charlaine Harris tarafından yazılmış The Southern Vampire Mysteries romanını konu alan True Blood dizisinde, Sam Merlotte "Gerçekten ne için Marthaville'e gelmek isterdim biliyor musun? Ha? Buffy. Ya da Blade" esprisini yapmıştır.
  • The Cleveland Show programının "Birth of a Salesman" bölümünde, Ayı Tim İsa'ya Cleveland Brown ve Terry'nin bara gitmesi böylece satışlarını yetiştirebilmesi için dua eder, ardından da "Teşekkürler İsa. Şimdi belki de Buffy the Vampire Slayer'ı geri getirmek hakkında düşünebiliriz" demiştir. Ayrıca, sezon 2 finalinde, bir Buffy hayranı olan Hot Cocoa Bang Bang, Robert Pattinson ile Kristen Stewart'ı Comic-con'da kazık saplayarak öldürür (mecazi anlamda).
  • Heroes'un "Strange Attractors" bölümünde Becky, Claire'e onun (Claire) "Buffy'lik yapmasına" gerek olmadığını söyler.
  • Neighbours Avustralyan pembe dizisinde Kate Ramsay, Donna'nın aşk üçgenini "Buffy, Angel ve Riley" aşk üçgeni ile karşılaştırır.
  • Dawson's Creek dizisinin "Valentine's Day Massacre" bölümünde, Pacey Witter abisi Doug'a Joey Potter hakkındaki hislerini açarken Buffy'ye atıfta bulunur. Doug'a eğer duygularına göre hareket ederse "dünyada bir çatlağın açılacağını ve Capeside'da sonsuz sayıda canavar ve iblisin geçebileceği kocaman bir Cehennem Ağzı oluşacağını..." söylemiştir.
  • Bir Bones (Angel karakterini oynayan David Boreanaz'ın yeni başrolde oynadığı dizisi) bölümünde laboratuvardaki stajyer Daisy Wick kendisine ara sıra "BONY? Brennan Olsa Ne Yapardı?" sorusunu sorduğunu söylemiştir ki bu da yaygın olan 'Buffy olsa ne yapardı' sözüne bir atıftır. Ayrıca sezon 6'nın ilk bölümünde bölge savcısı Caroline Julian bir atıfta bulunur. Bütün Jeffersonian ekibinin tekrar D.C.'ye geri dönmüş olduğu gerçeğine dayanarak, Caroline "Bütün Scooby Çetesi'nin geri döndüğü" atıfında bulunmuştur.
  • Slayers çizgi dizisinin bir bölümünde çocuklar, Fluffy the Monster Annihilator isimli bir rakip ile karşı karşıyadırlar ve bu rakip başka bir Buffy parodisinde de geçmektedir.
  • Being Human sezon 2 açılışında Annie, Nina'ya Buffy dizisinde Nina isimli bir kurtun olduğunu, yine de bu karakterin aslında dizinin yan ürünü Angel'da göründüğünü söyler. Ayrıca Amerikan versiyonunun "Pack It Up, Pack It In" bölümünde, Aidan "90'lar ne zamanlardı, bütün vampirler karete biliyordu" diyerek Buffy'deki uzun süren vampir öldürme sahnelerine atıfta bulunmuştur.
  • Family Guy çizgi dizisinin Jedi'ın Dönüşü filminin dalga geçildiği "It's a Trap!" bölümünde, İmparator (Carter Pewterschmidt) Luke Skywalker'ı (Chris Griffin, Green'in kendisi tarafından seslendirilen) Güç'ün karanlık tarafına çekme amacıyla Seth Green'e kötü bir konuşma yapar. Savunma olarak, Luke da der ki Green'in Oz rolünde oynadığı Buffy the Vampire Slayer dizisinin çok popüler olduğunu söyler, ama İmparator ona karşı çıkar (Entertainment Weekly popüler olduğunu söylemiştir, ama popüler değildir).
  • Vampir Günlükleri dizisinin üçüncü sezonunun "Smells like Teen Spirit" bölümünde, Damon ağırlık kaldırmakta olan Elena'a "Haydi Buffy!" der. Ayrıca dizinin altıncı sezonunun beşinci bölümünde Stefan'ın yeni kız arkadaşı Ivy "...çünkü senin arkadaşın Enzo beni "Vampir Avcısı Buffy"den fırlamış bir şeye dönüştürdü" atıfında bulunmuştur.
  • Bones dizisinin dördüncü sezonunun "The Princess and the Pear" isimli on dördüncü bölümünde, Dr. Brennan'ın asistanı Colin Fisher der ki: "İtiraf ediyorum, Ben bir ineğim. Hepsini seviyorum - Star Trek, Star Wars, Buffy, Xena, Akira, hatta Fringe bile izliyorum."
  • Supernatural dizisinin ilk sezonunun "Hell House" isimli 17. bölümünde, Harry korkudan hayalet avcısı arkadaşlarını bırakıp gitmeye karar verir ama Ed ona "Unutma, BONY. Buffy olsa ne yapardı?" demiş ve Harry de "Biliyorum ama, Ed, kız benden daha güçlü" diye cevap vermiştir. "The Mentalists" isimli sezon 7 bölüm 7'de dizinin hikâyesinde Thesulah'ın Küresi geçer ki bu küre Angel'ın ruhunu geri getirmek için kullanılmış küredir. Ayrıca, "Shut Up Dr. Phil" isimli sezon 7 bölüm 5'te de diziye konuk oyuncu olarak katılan Charisma Carpenter (Cordelia) ile James Marsters (Spike) bir resim sergisinde tartışırken arka planda Giles ve Willow'un tuval resimlerinin duvarda asıldığı görülür.
  • Disney'in Kim Possible programında Kim ve Bonnie amigo takımının kaptanlığı için rekabete girer. Bonnie kazanmak için ne kadar çaba sarf ettiği ile övünürken Kim onu eğer çok zorlarsa ateşte yanacağını söyleyerek uyarır, buradaki atıf ise dizinin "The Witch" bölümünedir. Bu bölümde bir anne amigo takımına girebilmek için kızının bedenini ele geçirir ve rakiplerinden birisini ateşe verir. Kim ayrıca Buffy'nin "The Dark Age" bölümünde giydiği kıyafetlere çok yakın giyinmektedir (aerobik yaparken limon yeşili üst ve mavi kargo pantolon giyer, ki bu Kim'in normal görünüşüdür).
  • How I Met Your Mother dizisinde de birkaç Buffy atıfı bulunur. Oyuncu kadrosunun yarısı ve çoğu konuk oyuncu Joss Whedon'un programlarında oynamış oyunculardır ve dizinin ana kadrosunda ise Buffy'de Willow rolünü oynamış Alyson Hannigan bulunur. Oyuncu ayrıca bir arkadaşı Robin ile eşcinsel ilişkiye girmekle ilgili olur ki bu Buffy'deki karakterine bir atıftır. Lily (Alyson Hannigan) ayrıca hamile kalmaya çalışırken kocası Marshall'a bebekleri için "Tara" ismini önerir.
  • Once Upon a Time dizisinin Buffy The Vampire Slayer için senaristlik ve yapımcılık yapmış Jane Espenson tarafından yazılmış "Skin Deep" isimli sezon 1 bölüm 12'sinde, son sezonda beliren Avcı'nın Tırpan'ı Rumpelstiltskin'nin kalesinde gösterilir.
  • Haven dizisinin "Real Estate" bölümünde Claire Callahan karakteri Cadılar bayramı partisine elinde bir kazıkla amigo kız kıyafeti giymiştir. Görünüşüne bakarak ana karakter Audrey Parker ona amigo kız lideri dediğinde, Claire sözünü düzelterek "Ben bir vampir avcısıyım" der. Bölümün ilerleyen dakikalarında oyuncular gizemli bir eve girerler ve evin kendisi onları içeri hapseder, giriş kapısı ortadan kaybolur ve bütün pencereler aniden beklenmedik bir şekilde kapanır, ki bu olay Buffy'nin dördüncü sezonunda "Fear, Itself" isimli cadılar bayramı bölümüne bir atıftır ve bu bölümde de Scooby'ler bir cadılar bayramı parti evine gider ama bütün kapılar ve çıkışlar ortadan gizemli bir şekilde kaybolunca içeride hapis kalırlar.
  • CBBC children'ın dizisi Young Dracula da birkaç Buffy atıfı barındırır. Dördüncü sezonun "The Crown of Ludlaw Erant" isimli dördüncü bölümünde bir sınav sorusunun cevabı 'Sarah Michelle Gellar' (Buffy Summers rolünü canlandıran oyuncu) olarak geçer. Dördüncü sezonun "Bootiful Breathers" isimli on birinci bölümünde düşman bir vampir 'Oh, Buffy aşkına' der. Beşinci sezonun "Nemesis Rising" isimli yedinci bölümünde ise Count, Ingrid'in Yüksek Konsey'deki yeni pozisyonu hakkında bir yorum yapar, ona 'Buffet the Vampire Waitress' der. Dizide ayrıca vampirler 'toza dönüşür'.
  • 2007 yılında, Comedy Central "Not Another High School Show" isimli yeni bir dizi için pilot bölümü üretmiş ve Alison Brie ise "Muffy the Vampire Slayer" rolünü oynamıştır.[14]
  • Bir The Big Bang Theory bölümünde, Leonard ve Penny ortak bir ilgi alanı oluşturmak amacıyla Buffy the Vampire Slayer izler, ama Leonard'ın sevmesine rağmen Penny çok az beğenmiştir.
  • The Crazy Ones isimli dizinin ilk sezonunun "Bad Dad" isimli üçüncü bölümünün çekim hataları kısmında Robin Williams, Sarah Michelle Gellar'a 'o Dukes of Hazzard şeyini nerede öğrendiğini' sorar ve Gellar ise cevap olarak "Sunnydale" der.

Sinema[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2004 Rus filmi Gece Nöbeti'nin uluslararası versiyonunda, önemli bir karakterin televizyonda Buffy'nin mezalrıkta Dracula ile buluştuğu sahneyi Rus dublajlı izlediği görülmektedir. DVD yayınında ise İngilizce dili seçildiğinde bu sahne asıl İngilizce sesleri ile kullanılmıştır.
  • Johnson Family Vacation isimli 2004 aile komedisinin ana karakterlerinden birisi Buffy'nin "Chosen" bölümünü izlemektedir ve gösterilen sahnede Buffy, Cehennem Ağzından çıkmakta olan übervampirlerle dövüşmektedir.
  • White Chicks isimli 2004 Amerikan komedisinde, Marcus futbol oyuncusu Latrell'a "Buffy the White Girl Slayer" diyerek atıfta bulunur.
  • Hating Alison Ashley isimli 2005 Avustralyan filmi de ayrıca Buffy'e ait atıflar barındırır. Bir okul alanı inşa edilecek arsa üzerinde beyin fırtınası yapan iki kız konuşmaya başlar: "normal bir kız, güzel olan..." ve "bir gün mezarlığın kapısından içeri yürür ve fark eder ki kendisi aslında...BUFFY'dir!" Daha sonra da aniden akıllarına bir fikir gelir.
  • Robin Swicord tarafından yönetilmiş ve Buffy the Vampire Slayer dizisinde Riley Finn'i canlandıran Marc Blucas'ın başrolde oynadığı Jane Austen Kitap Kulübü isimli 2007 filminde, Jocelyn kendisini Buffy hayranları ile kuşatılmış bir halde bulur; çünkü yakınlarda "Buffy Contingency" isimli bir "Buffy kongresi" bulunmaktadır.
  • Çoğu kısmı Alacakaranlık film serisini konu alan Vampires Suck 2010 Amerikan vampir parodi filminde, Buffy karakteri Krystal Mayo tarafından canlandırılır. Oyuncu, Buffy the Vampire Slayer Sezon Sekiz #1 kapağındaki Buffy'nin giydiği giysilere yakın bir giyim takınır.
  • Korku Gecesi isimli tekrar çekilmiş 2011 filminde vampir avcısı Peter Vincent (David Tennant), Charley (Anton Yelchin) ve kız arkadaşı Amy'e (Imogen Poots) kendisinin "küçük Scooby Çetesi" olduğunu söyler çünkü onların da vampir öldürme tutkuları vardır.
  • My Name Is Bruce filminin sonunda Bruce Campbell, Jeff ve Kelly'e bir dahaki sefere Cehennemden bir iblisi serbest bırakacakları zaman Buffy'i çağırmalarını söyler.
  • 2012 yılında, yetişkin eğlendirme şirketi Adam & Eve, Buffy rolünde Lexi Belle'in oynadığı bir pornografik parodi filmi yayınlamıştır.
  • 2014 yılında, Veronica Mars filminin Stosh "Piz" Piznarski karakteri Neptune, Kaliforniya'nın bir Cehennem Ağzı üzerinde durduğunu söyler.

Hayran filmleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Buffy the Vampire Slayer, Angel ve Buffy the Vampire Slayer filmi ile gelişmiş olan kurgusal evrende bazı resmi olmayan hayran yapımı parodiler ve yetişkin filmleri bulunmaktadır.

Kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Alexis Pichard tarafından yazılan "Mattew Whiter et la dague de Midas" (2009) isimli Fransız fantezi romanında, henüz büyücü olduğunu yeni keşfetmiş olan genç büyücü Mattew, büyü topluluğunun kendisini tanımasından dolayı dehşete düşmüştür. Onu rahatlatmak amacıyla, konuşan kedisi "sence Buffy ve Harry isimlerini değiştirdiler mi? Şey, hayır! Sen kimsen osundur" diyerek isimleri değiştirmek isteyip istemediğini sorar.
  • Dave Barry'nin 1999 romanı "Big Trouble"da ana karakter Elliot Arnold, Buffy'i izlerken abur cubur yemektedir. Acil bir haber alıp evi terk ettiğinde ise, Buffy'de açık olan sahnede bir vampirle dövüş vardır..."işler Buffy için yolunda görünmüyor."
  • Charlaine Harris'in Dead to the World isimli 2004 romanında Sookie Stackhouse teybinde Buffy the Vampire Slayer bir sezonuna sahiptir, ki o da aslında arkadaşı Tara Thornton tarafından kendisine hediye edilmiştir. Kız bir vampir olan Eric Northman'ın diziyi izlemesine izin verir.
  • Meg Cabot'ın "All American Girl" romanındaki kahraman Sam, Buffy'nin kendisinin ilham kaynağı olduğunu belirtmiş ve medya imtiyazlarına belli atıflarda bulunmuştur.
  • Jennifer Estep'in Touch of Frost serisinin Mythos Academy isimli ilk kitabında, ana karakter "Bazen düşünüyorum da acaba ben bir yerlerde bir akıl hastanesinde tıkılı kaldım da bütün bunlar hayalim mi. Aynı Buffy gibi" ki bu cümle Buffy'nin kendisini akıl hastanesine kapatılmış ve gerçekte yaşadığı şeyleri hayal sandıran bir büyünün etkisinde kaldığı sezon altı böllümüne bir atıftır.

Çizgi romanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • DC Comics'in Young Justice isimli çizgi romanının iki parçalı kısımdan oluşan (#33-34) "Wendy the Werewolf Stalker" bölümünde diziye dair birçok atıf bulunur; örnek olarak çizgi romanın kahramanları gerçekten bir bölümde rol almak için Hollywood'a gider.[15] WtWS ise Buffy'nin BtVS kısaltmasına çok benzemektedir, bir de şov sorumlusu "Joe Westin" kendisini vampir olarak göstermiştir.
  • Archie Comics karakteri Betty Cooper, Cadılar Bayramı partisi için Bunny the Vampire Slayer kostümü giyinmiştir.
  • Megan Gedris'in YU+ME:dream isimli çevrimiçi çizgi romanında, Buffy'nin "Restless" isimli sezon dört bölümünden Peynir Adam kısa bir görünüm yapar.[16]
  • Simpsonlar çizgi romanının "Lisa the Vampire Slayer" isimli sayısında bir Buffy parodisi yapılır. Parodide, okul kızı Lisa hademe Willy tarafından vampirlerle savaşması için seçilir.
  • Little Alice isimli çevrimiçi çizgi romanında, yaratıcı Buffy'nin en çok etkilendiği yapım olduğundan bahseder. Buffy'nin çizgi romanda; hikâye, karakterler ve başka birçok başlık altında ismi geçmektedir.

Video oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Anarchy Online (27 Haziran 2001) video oyununda "Tanrıça Buffy Summers'ın Mermer Heykeli" isimli bir dekorasyon heykeli bulunur.
  • The X-Files: Resist or Serve (14 Mart 2004) ve Max Payne (25 Temmuz 2001) video oyunlarında, gizli bir odada yerde kazıklanmış bir ceset ile duvarda kanla "Buffy" yazısı bulunur.[17] Ayrıca bir diyalogda Mulder ve Scully artık genç kızların cadı olmak ile ilgilendiğini konuşmaktadırlar. Mulder bunu Buffy'de gördüğünü söyler.
  • Orijinal filmin yayınlanmasından kısa bir süre sonra SNES tarafından çıkartılan Secret of Mana video oyununun İngiliz versiyonunda, Buffy the Vampire isimli bir büyük düşman bulunur.
  • World of Warcraft oyun serisinin The Burning Crusade oyununda, güçlü düşmanlardan birisi olan The Lurker Below'u yendikten sonra oyuncu Danzalar'ın Mührünü alabilir – ki bu da üzerine "From beneath you it devours (Senin içinden seni bitiriyor)" cümlesinin oyulduğu bir yüzüktür.
  • Ayrıca World of Warcraft oyununun "Brewfest" isimli dünya etkinliğinde, Ironforge'un hemen dışındaki etkinlik alanında "Anne Summers" isminde bir insan NPC bulunmuştur. "Anne" aslında Buffy'nin göbek adıdır ve bu adı yaz sürecinde Los Angeles'ta kullanmıştır, NPC'nin cheese (Türkçe: peynir) vendor olması dizideki Willow Rosenberg karakterinin Riley'e söylediği "O peyniri sever... Onun kalbine giden giden en önemli şey demiyorum, ama Buffy... peynir sever" cümlesine bir atıftır.
  • Fable II video oyununda isteğe bağlı görevlerin bir tanesinde Kahraman iki seçenekten birisini seçebilir; ya Brightwood çiftliğinde yaşayan Giles isimli bir çiftçinin Ripper isimli bir hayduttan intikamını almasına yardım edebilir ya da Ripper'a yardım ederek Giles'ı öldürür. Bu Rupert 'Ripper' Giles'a bir atıftır (Çiftçi Giles'ın oğlu ise Rupert'tır).
  • Grand Theft Auto: San Andreas oyununda Spike'ın kullandığı eski kilisenin bir taklidi bulunur.

Diğer[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2005 yılında, bir Neptün ötesi cisim olan 2004 XR190'a resmi olarak dizinin ana karakterinin ismi yani "Buffy" ismi verilmişti.[18]
  • Buffy Summers karakteri Bravo'nun "100 En İyi TV Karakteri" listesinde 13 numaradadır.[19] Dizi ayrıca TV Guide'ın "Tüm Zamanların 25 En İyi Kült Yapımı!" listesinde #3 numaradır.[19][20]
  • Entertainment Weekly ise diziyi son 25 yılın en iyi TV dizileri listesinde #9 numaraya yerleştirmiştir.[21] EW ayrıca dizinin "Halloween" isimli sezon 2 bölümünü 25 Klasik Tatil Temalı Bölümü listesinde #16 numaraya eklemiştir.[22] Bir de Joyce Summers'ın "Buffy" dizisinden ayrılışını En İyi 25 Vedalar listesinde #20 numaraya eklemiştir. 2012 yılında, dizi aslında "Tüm Zamanların 25 En İyi Kült Yapımı" listesinde "dizinin şiddetli bir şekilde takip edilmesinden" dolayı #1 numaraya koyulmuştur.[23]
  • Ocak 2010'da Sideshow Collectibles, Throne of the Slayer'ı yayınlamıştır.[24]
  • Big Finish Productions'ın Doctor Who dizisi için hazırladığı Minuet in Hell isimli ses dramasında Buffy'yi iblislerle savaşan Becky Lee Kowalcyzk (Helen Goldwyn) isminde bir ergen Amerikan kızı olarak tanımlarlar.
  • Kasım 2011'de Facebook'un Tayvan cep telefonu üreticisi HTC'nin yeni akıllı telefonunun kendisinde entegre edilmiş bir şekilde yüklü olacağı duyurulmuştur. Telefonun kodu ise "Buffy" olarak adlandırılmıştır.[25]
  • İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Ed Sheeran dizinin bir hayranı olduğunu beyan etmiş ve bestelerinde dizinin kendisine ilham kaynağı olduğunu açıklamıştır, ayrıca bazı fon müziklerini örnek olarak göstermiştir.[26][27]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Susan Clerc (Kasım 2004). "Review of Slayer Slang: A Buffy the Vampire Slayer Lexicon". Journal of Popular Culture. 38 (2). s. 427-428. 
  2. ^ "SNL Transcripts: "Buffy the Vampire Slayer". Snltranscripts.jt.org. 20 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2016. 
  3. ^ "Buffy Season 8 from Robot Chicken". IMDb. 8 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2016. 
  4. ^ "SMG to voice herself in Seth Green's show "Robot Chicken"". Whedonesque.com. 12 Şubat 2005. 10 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2016. 
  5. ^ "Buffy the Umpire Slayer". Buffy the Umpire Slayer. 3. sezon. § 8 (İngilizce). Kasım 1997. MADtv. 7 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  6. ^ "Buffy the Umpire Slayer". SNL. 24. sezon. § 19 (İngilizce). 15 Mayıs 1999. 8 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  7. ^ "Bunny the Vampire Slayer". Bunny the Vampire Slayer. 7. sezon. § 7 (İngilizce). 24 Kasım 2001. MADtv. 8 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  8. ^ "Poofy the Vampire Slayer". Graham Norton's Bigger Picture. 2. sezon. § 8 (İngilizce). 27 Şubat 2006. 9 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  9. ^ "Buffy Season 8". Robot Chicken. 1. sezon. § 4 (İngilizce). 13 Mart 2005. 8 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  10. ^ Çeşitli yazarlar. "Friends: "The One Where Chandler Can't Cry"; allusions". TV.com. 8 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2016. 
  11. ^ "The Play's the Thing". Xena: Warrior Princess (İngilizce). 15 Mart 1999. 
  12. ^ "Help". Spaced. 2. sezon. § 4 (İngilizce). 
  13. ^ "Gone". Spaced. 2. sezon. § 5 (İngilizce). 
  14. ^ Scott, Samuel (16 Ağustos 2014). "Alison Brie as Muffy the Vampire Slayer". Btvsonline.com. 19 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2016. 
  15. ^ "Series Index: Young Justice". Titanstower.com. 2003. 5 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2016. 
  16. ^ Megan Gedris (y). YU+ME:dream: 525 – 529 (2008), Rosalarian.com. 21 Ağustos 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2016. 
  17. ^ "The X Files: Resist or Serve (2004) (VG)". IMDb. 14 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2016. 
  18. ^ "Strange new object found at edge of Solar System". New Scientist. 13 Aralık 2005. 21 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2016. 
  19. ^ a b "Buffy the Vampire Slayer (1997–2003) - Trivia". IMDb. 21 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2016. 
  20. ^ "TV Guide Names the Top Cult Shows Ever". TV Guide. 30 Mayıs 2004. 23 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2016. 
  21. ^ "EW's 25 Best TV Shows in 25 Years". Entertainment Weekly. 14 Ekim 2015. 25 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2016. 
  22. ^ "25 Classic Holiday TV Episodes". Entertainment Weekly. 23 Kasım 2008. 25 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2016. 
  23. ^ "25 Best Cult TV Shows from the Past 25 Years". Entertainment Weekly. 3 Ağustos 2012. s. 36-37. 
  24. ^ "Throne of the Slayer - Buffy Summers Maquette Available for Pre-Order Next Week". Dreadcentral.com. 8 Ocak 2010. 5 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2016. 
  25. ^ "The Facebook Phone: It's Finally Real and Its Name Is Buffy". AllThingsd.com. 21 Kasım 2011. 2 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2016. 
  26. ^ Wenn (23 Temmuz 2013). "Ed Sheeran Draws Inspiration From Buffy The Vampire Slayer For New Song". ContactMusic.com. 24 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2016. 
  27. ^ "Ed Sheeran Recalls Some Of His Worst Shows And Clears Up Buffy Theme Song Rumours". Capitalfm.com. 24 Temmuz 2013. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2016.