Mısır mutfağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ful medames

Mısır mutfağı, Mısır'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Mısır mutfağı, Mısır'ın zengin Nil Vadisi ve Nil Deltası'ndan gelen baklagil, sebze ve meyvelerden yoğun olarak yararlanır. Mısır yemeklerinin örnekleri arasında pirinçle doldurulmuş sebzeler ve üzüm yaprakları, humus, falafel, şavurma, kebap, köfte, ful medames, koşari ve molehiya sayılabilir. Yerel olarak eyş beladi olarak bilinen pide, Mısır mutfağının temelini oluşturur[1] ve Mısır'da peynir yapımı, günümüzde tüketilen en popüler peynir türü olan domti ile Mısır'ın birinci hanedanına kadar uzanır.

Mısır mutfağında yaygın olarak kullanılan etler tavuk ve kuzu etidir.[2] Kuzu ve sığır eti ızgarada sıklıkla kullanılır. Sakatat, şehirlerde popüler bir fast food iken kaz ciğeri, bölgede en az MÖ 2500'den beri hazırlanan bir inceliktir.

Mısır'ın kıyı bölgelerinde balık ve deniz ürünleri yaygındır. Mısır mutfağının önemli bir kısmı, hem tarihsel olarak yüksek et fiyatları hem de dini kısıtlamaları yılın büyük bir bölümünde vegan beslenmeyi gerektiren Kıptî Hristiyan topluluğunun ihtiyaçları nedeniyle vejetaryendır.

Çay, Mısır'ın milli içeceğidir ve bira en popüler alkollü içecektir. İslam, Mısır'da çoğunluk inancı olsa da ve Müslümanlar alkolden kaçınma eğiliminde olsa da, ülkede alkollü içecekler mevcuttur.

Mısır'daki popüler tatlılar arasında baklava, basbusa ve künefe bulunur. Tatlılardaki yaygın malzemeler arasında hurma, bal ve badem bulunur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ghillie Basan (2007). Middle Eastern Kitchen. Hippocrene Books. ss. 33-. ISBN 978-0-7818-1190-3. 18 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2021. 
  2. ^ Planet, Lonely. "Eating in Egypt". Lonely Planet. 7 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]