Roseau

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Roseau
Roseau'nun panoramik görünümü
Dominika haritasında Roseau
Dominika haritasında Roseau
ÜlkeDominika
Nüfus
 (2001)
 • Toplam14.847

Roseau, Dominika'nın başkenti ve en büyük şehridir.[1]

Adanın batı kıyısına kurulmuş olan şehir, 2001 verilerine göre 14.847 ; 2006 verilerine göre 16.577 nüfusa sahiptir. Saint George bölgesinde, Roseau Nehri'nin çevresinde, Morne Bruce ile Karayipler arasına sıkışmış olan bu küçük şehrin mimarisi modern mimari ve kolonyal dönem mimarisinin bir karışımıdır. Şehrin başlıca üretim maddeleri muz, defne yağı, sebze, narenciye ve kakaodur.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

16. ve 17. yüzyıllarda Fransızlar'ın gelmesiyle buraya ilk yerleşimler başlamış. 18. yüzyılın başında Roseau şu anki şehir merkeziyle sınırlı bölgeden ibarettir (bugün nüfusun sadece %15'i bu bölgede yaşamaktadır).

Şehir yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehrin kırsala doğru genişlemesi sebebiyle Roseau'nun merkezinde az kişi yaşıyor ama birçok kişi her gün merkeze gidip geliyor. Önceden çok amaçlı bir kullanımı olan şehir merkezi sokakları sadece ulaşım için kullanılıyor. Şehrin daha kırsal olan dış katmanları yoğun şehir merkeziyle karşılaştırıldığında Roseau'lular için bir dinlenme merkezidir.

Spor ve dinlence[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin Halk Cumhuriyeti tarafından yaptırılan çok amaçlı Windsor Park stadyumu ile yanındaki botanik bahçesi Roseau'ların uğrak yerlerindendir. Roseau'daki okulların bir kısmı gürültüden uzak olan bu bölgeye kurulmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410.