Dünya ekonomisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dünyanın en büyük 20 ekonomisi

Dünya ekonomisi ya da küresel ekonomi, parasal hesap birimleri cinsinden ifade edilen uluslararası mal ve hizmet değişimi olarak kabul edilen Dünya'nın ekonomisidir.

Bazı bağlamlarda "Uluslararası ekonomi" ya da "Küresel ekonomi" olarak iki terime ayrılmıştır. Bu terimler, ulusal ekonomilerden ayrı bir şekilde ölçülmekte ve tanımlanmaktadır. "Dünya ekonomisi" ise sadece farklı ülkelerin ekonomik ölçümlerinin bir toplamını ifade eder. Üretimdeki değerin ötesinde; dünya ekonomisinin tanımı, temsili, modellemesi ve değerlemesi farklı şekillerde yapılabilmektedir. Dünya ekonomisinin incelenmesi, ülkeler arasındaki ilişkilerin dikkate alınmasını gerektirir çünkü ülkeler, kendi aralarındaki diyaloglar sonucunda çatışma veya bütünleşme süreçlerine girebilirler.

Geçmişte yaşanan birçok ticari bloklaşma, ülkelerin kendi içlerinde çeşitli pazarlar oluşturarak dünya ekonomisinin karmaşık yapısına katkıda bulunmuştur. Ancak, bu pazarlar kendi içlerinde tam anlamıyla bir bütün oluşturmayabilirler çünkü ülkelerin kendi aralarındaki ilişkileri, bu pazarlara da yansıyabilir. Dolayısıyla, evrensel bir bütünleşmeden bahsedilmesi zordur. Bu pazarların şekillenmesinde görev veya karar alan bazı örgütler arasında Dünya Ticaret Örgütü ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü gibi kuruluşlar örnek olarak gösterilebilir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]