1900 yılındaki bağımsız devletler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

1900 yılındaki bağımsız devletler listesi, 1900 yılındaki resmi olarak bağımsız devletleri ifade eder.

Siyasi Oluşumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülkelerin lokasyonlarına göre sıralanmıştır.

Ülke adı Başkent(ler) Yönetim biçimi Yıllar Yer
Kamerun 1884–1916 Afrika: Orta
Özgür Kongo Devleti 1885–1908 Afrika: Orta
Kraliyet c.1700–1927 Afrika: Orta
Kasanje_Kingdom Kraliyet 1620–1910 Afrika: Orta
Kazembe Şefliği Şeflik 1740–1904 Afrika: Orta
Ouaddai_Empire İmparatorluk 1635–1909 Afrika: Orta
Wadai_Empire İmparatorluk 1635–1909 Afrika: Orta
Sultans of the Comoros Sultanlık 15. yüzyıl–c.1912 Afrika: Doğu
Ankole Kraliyet geç 15. yüzyıl–1967 Afrika: Doğu
Buganda Kraliyet erken 14. yüzyıl–1967 Afrika: Doğu
Kraliyet 16. yüzyıl–1967 Afrika: Doğu
Aussa_Sultanate Sultanlık 1734–1902 Afrika: Doğu, Boynuz
Şablon:Ülke veri Ethiopian EmpireŞablon:Ülke veri Ethiopian EmpireEthiopian_Empire Addis Ababa İmparatorluk 1137–1935; 1942–1974 Afrika: Doğu, Boynuz
Kingdom_of_Gumma Kraliyet c.1770–1902 Afrika: Doğu, Boynuz
Kraliyet 1790–1932 Afrika: Doğu, Boynuz
Sultanate_of_Hobyo Sultanlık 1878–1926 Afrika: Doğu, Boynuz
Majeerteen_Sultanate Sultanlık c.1600–1924 Afrika: Doğu, Boynuz
Kingdom_of_Burundi Kraliyet 1680–1966 Afrika: Doğu, Göller
Sultanate_of_Zanzibar Sultanlık 1856–1964 Afrika: Doğu, Göller
Kingdom_of_Rwanda Kraliyet 11. yüzyıl–1962 Afrika: Doğu, Göller
Mısır Hidivliği Hıdivlık (Sadrazamlık) 1867–1914 Afrika: Kuzeydoğu
Sultanate of Darfur Sultanlık 1603–1874; 1898–1916 Afrika: Kuzeydoğu
FasMorocco Sultanlık 1664–1912; 1956–günümüz Afrika: Kuzeybatı
Barotseland 17. yüzyıl–1900 Afrika: Güney
Gaza Empire İmparatorluk 1824–1895 Afrika: Güney
Basutoland 1884–1966 Afrika: Güney
Angoche Sultanate Angoche, Moma Sultanlık 1485–1910 Afrika: Güney
Orange Free State 1854–1902 Afrika: Güney
South African Republic Cumhuriyet 1856–1877; 1881–1902; 1914–1915 Afrika: Güney
Swaziland 1745–1906; 1968–günümüz Afrika: Güney
Dahomey Kraliyet c.1600–1904 Afrika: Batı
Ashanti Empire İmparatorluk 1670–1902; 1935–1957 Afrika: Batı
LiberyaLiberia Cumhuriyet 1847–günümüz Afrika: Batı
Dendi Kingdom Kraliyet 1591–1901 Afrika: Batı
22x20pxAro Confederacy Konfederesyon 1690–1902 Afrika: Batı
Kano Emirate Emirlik 1807–1903 Afrika: Batı
Kingdom of Nri Igbo-Ukwu Kraliyet 948–1911 Afrika: Batı
Sokoto Caliphate Halifelik 1804–1903 Afrika: Batı
Kingdom of Sine Kraliyet 1350–1969 Afrika: Batı
Togoland 1884–1916 Afrika: Batı
Dominik CumhuriyetiDominik Cumhuriyeti Cumhuriyet 1844–1861; 1865–günümüz Amerika: Karayipler, Büyük Antilller
HaitiHaiti 1859–günümüz Amerika: Karayipler, Büyük Antilller
Kosta RikaCosta Rica 1823–günümüz Amerika: Orta
El Salvador 1841–günümüz Amerika: Orta
Guatemala 1823–günümüz Amerika: Orta
Honduras 1838–günümüz Amerika: Orta
Nicaragua 1894–günümüz Amerika: Orta
KanadaCanada Cumhuriyet 1867–günümüz Amerika: Kuzey, Kanada
Chan Santa Cruz c.1850–1901 Amerika: Kuzey, Meksika
MeksikaMeksika Cumhuriyet 1867–günümüz Amerika: Kuzey, Meksika
Cherokee Nation 1794–1907 Amerika: Kuzey, ABD
Amerika Birleşik DevletleriABD Cumhuriyet 1776–günümüz Amerika: Kuzey, ABD
ArjantinArjantin 1861–günümüz America: Güney
BolivyaBolivya 1839–günümüz America: Güney
Acre Cumhuriyeti Cumhuriyet 1899-1900; 1903 America: Güney
Brezilya1. Brezilya Cumhuriyeti Cumhuriyet 1889–1930 America: Güney
ŞiliŞili Cumhuriyet 1818–günümüz America: Güney
KolombiyaKolombiya 1886–günümüz America: Güney
EkvadorEkvador 1830–günümüz America: Güney
ParaguayParaguayParaguay 1811–günümüz America: Güney
PeruPeru 1839–günümüz America: Güney
UruguayUruguay 1828–günümüz America: Güney
VenezuelaUnited States of Venezuela 1864–1953 America: Güney
Afganistan Emirliği Emirlik 1823–1926; 1929 Asya: Orta
Hive Hanlığı Hanlık 1511–1920 Asya: Orta
Çin Halk CumhuriyetiQing dynasty (China) Monarşi 1644–1912 Asya: Doğu, Çin
Japon İmparatorluğuJapon İmparatorluğu İmparatorluk 1868–1947 Asya: Doğu, Japonya
Kore İmparatorluğu İmparatorluk 1897–1910 Asya: Doğu, Kore
Alirajpur State Prenslik

(Birleşik Devlet)

1437–1948 Asya: Güney
Alwar State Prenslik

(Birleşik Devlet)

1296–1949 Asya: Güney
Athgarh Prenslik

(Birleşik Devlet)

1178–1949 Asya: Güney
Theocratic Bhutan Kraliyet 1616–1907 Asya: Güney
Bhutan Kraliyet 1650–1905 Asya: Güney
Kingdom of Cochin Various Kraliyet 12. yüzyıl–1947 Asya: Güney
Hyderabad State 1803–1948 Asya: Güney
Kashmir ve Jammu Kraliyet 1846-1953 Asya: Güney
Ajaigarh State 1765–1949 Asya: Güney
Alipura State 1757–1950 Asya: Güney
Garhwal Kingdom Various Kraliyet 888–1949 Asya: Güney
Jaisalmer State Jaisalmer Prenslik 1156–1947 Asya: Güney
Sirmoor State Sirmür Prenslik 1095–1948 Asya: Güney
Kharan Prenslik

(Birleşik Devlet)

1697–1948 Asya: Güney
Las Bela Prenslik

(Birleşik Devlet)

1742–1948 Asya: Güney
Makran Prenslik

(Birleşik Devlet)

18. yüzyıl–1948 Asya: Güney
Huraa dynasty Monarşi 1757–1952; 1954–1968 Asya: Güney
Maldivler Sultanlığı Sultanlık 1117–1952; 1954–1968 Asya: Güney
Manipur Prenslik

(Birleşik Devlet)

1110–1949 Asya: Güney
Kingdom of Mysore Mysore, Srirangapatna Kraliyet 1399–1947 Asya: Güney
[[Nepal|Nepal Krallığı]] Kraliyet 1768–2008 Asya: Güney
Kingdom of Sikkim Kraliyet 1642–1975 Asya: Güney
Travancore 1729–1949 Asya: Güney
Lanfang Republic Cumhuriyet 1777–1884 Asya: Güneydoğu
Aceh Sultanate Sultanlık 1496–1903 Asya: Güneydoğu
Kingdom of Champasak Kraliyet 1713–1946 Asya: Güneydoğu
Federated Malay States 1895–1942; 1945–1946 Asya: Güneydoğu
TaylandRattanakosin Kingdom of Siam Kraliyet 1782–1932 Asya: Güneydoğu
Nguyen dynasty Monarşi 1802–1945 Asya: Güneydoğu
Tonkin 1884–1945; 1945–1949 Asya: Güneydoğu
North Borneo 1882–1941 Asya: Güneydoğu
Kingdom of Sarawak Kraliyet 1841–1941; 1945–1946 Asya: Güneydoğu
Johor Sultanate Sultanlık 1528–c.1949 Asya: Güneydoğu
Pattani kingdom Kraliyet 1516–1902 Asya: Güneydoğu
Qajar dynasty of the Persia Monarşi 1789–1925 Asya: Batı
Sheikhdom of Kuwait Şahlık 1752–1961 Asya: Batı
Muscat and Oman 1820–1970 Asya: Batı
Oman proper İmamlık 751–1970 Asya: Batı
Emirate of Jabal Shammar (Arabia) Emirlik 1836–1921 Asya: Batı
Osmanlı İmparatorluğuOsmanlı İmparatorluğu Edirne,Bursa İstanbul İmparatorluk 1299–1923 Asya: Batı
Trucial States 1820–1971 Asya: Batı
Emirate of Beihan Emirlik 17. yüzyıl–1967 Asya: Batı
Emirate of Dhala Emirlik 15. yüzyıl--1967 Asya: Batı
Upper Aulaqi Sheikhdom Şahlık 18. yüzyıl–1967 Asya: Batı
Upper Aulaqi Sultanate Sultanlık 18. yüzyıl–1967 Asya: Batı
Upper Yafa Sultanlık c.1800–1967 Asya: Batı
Wahidi Balhaf c.1640–1967 Asya: Batı
Wahidi Haban c.1640–1967 Asya: Batı
Principality of Bulgaria Prenslik 1878–1908 Avrupa: Balkanlar
Yunanistan KrallığıKingdom of Greece Kraliyet 1832–1924; 1935–1941; 1944–1974 Avrupa: Balkanlar
Kingdom of Croatia-Slavonia Kraliyet 1868–1918 Avrupa: Balkanlar
Kosovo Vilayet 1877–1913 Avrupa: Balkanlar
Karadağ PrensliğiPrincipality of Montenegro Prenslik 1852–1910 Avrupa: Balkanlar
Sırbistan KrallığıSırbistan Krallığı Kraliyet 1882–1918 Avrupa: Balkanlar
Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik KrallığıUnited Kingdom of Great Britain and Ireland Kraliyet 1801–1922 Avrupa: Britanya Adaları, UK
Avusturya-MacaristanAvusturya-Macaristan Monarşi 1867–1918 Avrupa: Orta
Archduchy of Austria Arşidüklük 1453–1806/1918 Avrupa: Orta
Macaristan Krallığı Various Kraliyet 1000–1918 Avrupa: Orta
Kingdom of Bohemia Kraliyet 1198–1918 Avrupa: Orta
Duchy of Anhalt Dükalık 1806–1918 Avrupa: Orta
Grand Duchy of Baden Büyük Dükalık 1806–1918 Avrupa: Orta
Bavyera KrallığıKingdom of Bavaria Kraliyet 1805–1918 Avrupa: Orta
Şablon:Ülke veri BrunswickDuchy of Brunswick Braunschweig Dükalık 1815–1918 Avrupa: Orta
Alman İmparatorluğuAlman İmparatorluğu İmparatorluk 1871–1918 Avrupa: Orta
Grand Duchy of Hesse Büyük Dükalık 1806–1918 Avrupa: Orta
Principality of Lippe Prenslik 1123–1918 Avrupa: Orta
Free City of Lübeck Şehir-Devlet 1226–1811; 1815–1937 Avrupa: Orta
Grand Duchy of Mecklenburg-Schwerin Büyük Dükalık 1815–1918 Avrupa: Orta
Grand Duchy of Mecklenburg-Strelitz Büyük Dükalık 1815–1918 Avrupa: Orta
Grand Duchy of Oldenburg Büyük Dükalık 1814–1918 Avrupa: Orta
Prusya KrallığıPrusya Krallığı Kraliyet 1701–1918 Avrupa: Orta
Prusya KrallığıPrusya Kraliyet 1525–1947 Avrupa: Orta
Principality of Reuss-Gera Prenslik 1806–1918 Avrupa: Orta
Principality of Reuss-Greiz Prenslik 1778–1918 Avrupa: Orta
Duchy of Saxe-Altenburg Dükalık 1602–1672; 1826–1920 Avrupa: Orta
Saxe-Coburg and Gotha Dükalık 1826–1918 Avrupa: Orta
Duchy of Saxe-Meiningen Dükalık 1680–1918 Avrupa: Orta
Grand Duchy of Saxe-Weimar-Eisenach Büyük Dükalık 1809–1918 Avrupa: Orta
Kingdom of Saxony Kraliyet 1806–1918 Avrupa: Orta
Schaumburg-Lippe Prensliği Prenslik 1643–1918 Avrupa: Orta
22x20pxSchwarzburg-Rudolstadt Prenslik 1599–1919 Avrupa: Orta
Schwarzburg-Sondershausen Prenslik 1599–1920 Avrupa: Orta
Waldeck Prenslik 1180–1918 Avrupa: Orta
Württemberg Monarşi 11. yüzyıl–1918 Avrupa: Orta
LihtenştaynLiechtenstein Prenslik 1806–günümüz Avrupa: Orta
Galicia ve Lodomeria Krallığı Kraliyet 1772–1918 Avrupa: Orta
İsviçreİsviçre 1848–günümüz Avrupa: Orta
Estonya Valiliği İl 1721–1917 Avrupa: Doğu, Baltık
Romanya KrallığıRomanya Krallığı Kraliyet 1881–1947 Avrupa: Doğu, Romanya
Rus Çarlığı Çarlık 1721–1917 Avrupa: Batı;

Asya: Orta;

Amerika: Kuzey,

Russia

DanimarkaDanimarka Various Kraliyet 1814–günümüz Avrupa: İskandinavya
Büyük Fin Dükalığı Büyük Dükalık 1809–1917 Avrupa: İskandinavya
İsveçİsveç 1523–1814; 1905–günümüz Avrupa: İskandinavya
[[İsveç ve Norveç Birliği|İsveç-Norveç Birliği]] Various Kraliyet 1814–1905 Avrupa: İskandinavya
İtalya Krallığıİtalya Krallığı Kraliyet 1861–1946 Avrupa: Merkez Güney
San MarinoSan Marino San Marino Cumhuriyet 301–günümüz Avrupa: Merkez Güney
AndorraAndorraAndorra Prenslik 1278–günümüz Avrupa: Güneybatı
PortekizPortekiz Krallığı Various Kraliyet 1139–1910 Avrupa: Güneybatı
İspanyaBourbon Restoration (Spain) Toledo, Madrid Kraliyet 1874–1931 Avrupa: Güneybatı
Alsace-Lorraine 1871–1918 Avrupa: Batı, Fransa
Fransa Cumhuriyet 1870–1940 Avrupa: Batı, Fransa
BelçikaBelçika 1830–günümüz Avrupa: Batı, Fransa
LüksemburgLüksemburg 1815–günümüz Avrupa: Batı, Fransa
MonakoMonako 1419–1793; 1814–günümüz Avrupa: Batı, Monaco
HollandaHollanda Krallığı Kraliyet 1839–günümüz Avrupa: Batı
Cook Islands Federation Federasyon 1893–1901 Okyanusya
Gilbert and Ellice Islands 1892–1976 Okyanusya
Niuean monarchy Monarşi c. 1700–1900 Okyanusya
Malietoa dynasty (Samoa) Monarşi erken 1858–1900 Okyanusya
Tui Manua dynasty (Samoa) Monarşi 1900'e kadar Okyanusya
Kingdom of Tonga (1900–1970) Kraliyet 1900–1970 Okyanusya
TongaTonga 1845–1900; 1970–günümüz Okyanusya

[1] [2]

References[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:Lists of sovereign states by year

  1. ^ http://www.turkcebilgi.com/1900_y%C4%B1l%C4%B1ndaki_ba%C4%9F%C4%B1ms%C4%B1z_devletler_listesi
  2. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_political_entities_in_the_19th_century