Libreville

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Libreville

Genel görünüm

Haritada konumu
Ülke: Gabon
Belediye başkanı:
Alexandre Ayo Barro
Nüfus:
578,156
Saat dilimi: UTC +1

Libreville, 578.000'lik nüfusu ile (2005) Gabon'un en büyük şehri ve başkentidir. Şehir, Gine Körfezi'ne yakın bir noktada Komo Nehri kıyılarında kuruludur. Bölgede kereste ticaretinin en canlı olduğu yerlerdendir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir ve çevresindeki bölge, 1839 yılında Fransızlar bölge topraklarını ele geçirmeden uzun süre önce Mpongwé kabilesi tarafından meskun hâle getirilmişti. Fransız egemenliği döneminde, 1843 yılında Libreville teknelerle alınıp dünyaya pazarlanmayı bekleyen kölelerin satıldığı bir pazar durumuna getirildi. Serbest bırakılan köleler de gemilerler buraya getiriliyordu. Bu nedenle şehir, Freetowndan esinlenerek, Libreville, Özgürkent olarak adlandırıldı. Bağımsızlığın alındığı 1960 yılına kadar yavaş yavaş büyüyerek 31.000 nüfusa erişti. O günden bu yana ise daha da büyüyerek günümüz itibarıyla ülke nüfusunun yaklaşık yarısına ev sahipliği yapmaktadır.

Endüstri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir, gelişmiş gemi inşaatı ve kereste endüstrisine ev sahipliği yapmaktadır. Libreville kentinden yurt dışına aynı zamanda kauçuk, kakao, kereste gibi hammadelerde ihraç edilmektedir.

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Libreville Uluslararası Havaalanı, şehrin aynı zamanda da Gabon'un en büyük havaalanıdır. Şehrin yaklaşık 11 kilometre dışında bulunur.

Şehrin uzaydan görünümü

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]