Macaristan devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

1848 Macar Devriminden günümüze kadar görev almış Macaristan devlet başkanları listelenmektedir.

1848 yılından günümüze Macaristan devlet başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Macar Devrimi (1848-1849)[değiştir | kaynağı değiştir]

Partiler       Muhalefet Partisi

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1 Vastagh Portrait of Lajos Kossuth.jpg Lajos Kossuth
(1802–1894)
14 Nisan 1849 11 Ağustos 1849 Muhalefet Partisi Vali-Başkan
Ayrıca Başbakan
1 Mayıs 1849'a kadar
Görgei Artúr by Miklós Barabás.jpg Artúr Görgey
(1818–1916)
11 Ağustos 1849 13 Ağustos 1849 Devrimci Ordu Geçici sivil ve askeri otorite

1848 Macar Devrimi'nin çöküşünden sonra Macaristan, Avusturya-Macaristan Monarşisi'nin ikili olarak kurulduğu 1867 yılına kadar Avusturya İmparatorluğu'nun ayrılmaz bir parçası oldu.

Avusturya-Macaristan'daki Macaristan Krallığı (1867-1918)[değiştir | kaynağı değiştir]

Konu hakkında ayrıntılı bilgi için Macaristan hükümdarları listesi maddesine bakınız.

Macaristan Demokratik Cumhuriyeti (1918-1919)[değiştir | kaynağı değiştir]

Partiler       F48P–Károlyi

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1 Mihaly-karolyi--outlawsdiary00tormuoft.jpg Mihály Károlyi
(1875–1955)
16 Kasım 1918 21 Mart 1919 F48P–Károlyi Cumhurbaşkanı
Ayrıca Başbakan
11 Ocak 1919'a kadar

Macar Sovyet Cumhuriyeti (1919)[değiştir | kaynağı değiştir]

Partiler       MSZP/SZKMMP       MSZDP

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1 Garbai Sándor (1919) (cropped).jpg Sándor Garbai
(1879–1947)
21 Mart 1919 1 Ağustos 1919 MSZP/SZKMMP Merkez Yürütme Konseyi Başkanı
Peidl Gyula.jpg Gyula Peidl
(1873–1943)
1 Ağustos 1919 6 Ağustos 1919
(devrildi)
MSZDP Geçici Devlet Başkanı
Ayrıca Başbakan

Macar Cumhuriyeti (1919-1920)[değiştir | kaynağı değiştir]

Partiler       KNEP       Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1 Joseph August Austria 1872 1962 in1916.jpg Arşidük Joseph August
(1872–1962)
7 Ağustos 1919 23 Ağustos 1919 Bağımsız
(Naip)
Macaristan Naibi
István Friedrich Hungarian Prime Minister.jpg István Friedrich
(1883–1951)
23 Ağustos 1919 24 Kasım 1919 KNP → KNEP Geçici Devlet Başkanı
Ayrıca Başbakan
Huszar Karoly.jpg Károly Huszár
(1882–1941)
24 Kasım 1919 1 Mart 1920 KNEP

Macaristan Krallığı (1920-1946)[değiştir | kaynağı değiştir]

      Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
2 Portraits de Miklós Horthy.jpg Miklós Horthy
(1868–1957)
1 Mart 1920 15 Ekim 1944 Bağımsız
(Naip)
Macaristan Naibi

Ulusal Birlik Hükümeti (1944-1945)[değiştir | kaynağı değiştir]

      Demir Haç Partisi

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1 Ferenc Szálasi.jpg Ferenc Szálasi
(1897–1946)
16 Ekim 1944 28 Mart 1945 Demir Haç Partisi Ulusun Lideri
De facto, Almanlar tarafından atandı
Ayrıca Başbakan

Sovyet destekli geçici hükümetler (1944-1946)[değiştir | kaynağı değiştir]

      Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
Béla Miklós de Dálnok 1944.jpg Béla Miklós
(1890–1948)
21 Aralık 1944 25 Ocak 1945 Bağımsız Devlet Başkanı
Ayrıca Başbakan
Muhalefet
Coat of arms of Hungary (1915-1918, 1919-1946; angels).svg Yüksek Ulusal Konsey 26 Ocak 1945 1 Şubat 1946 Çok-partili Kolektif Devlet Başkanlığı
28 Mart 1945'e kadar muhalefet

Macar Cumhuriyeti (1946-1949)[değiştir | kaynağı değiştir]

Partiler       FKGP       MKP-MDP

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1 Tildy Zoltán-MTI 1946.jpg Zoltán Tildy
(1889–1961)
1 Şubat 1946 3 Ağustos 1948 FKGP Cumhurbaşkanı
2 Szakasits Árpád 1949.jpg Árpád Szakasits
(1888–1965)
3 Ağustos 1948 23 Ağustos 1949 MDP

Macar Halk Cumhuriyeti (1949-1989)[değiştir | kaynağı değiştir]

Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Partiler       MDP-MSZMP       Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1 Szakasits Árpád 1949.jpg Árpád Szakasits
(1888–1965)
23 Ağustos 1949 26 Nisan 1950 MDP Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı
2 Rónai Sándor (crop).jpg Sándor Rónai
(1892–1965)
26 Nisan 1950 14 Ağustos 1952
3 Dobi István 1948-06.jpg István Dobi
(1898–1968)
14 Ağustos 1952 25 Ekim 1956
(3) 25 Ekim 1956 14 Nisan 1967 MSZMP
4 Pál Losonczi.jpg Pál Losonczi
(1919–2005)
14 Nisan 1967 25 Haziran 1987
5 Németh Károly -Fortepan.jpg Károly Németh
(1922–2008)
25 Haziran 1987 29 Haziran 1988
6 Straub F. Brunó3 (cropped).jpg Brunó Ferenc Straub
(1914–1996)
29 Haziran 1988 23 Ekim 1989 Bağımsız

Macar Çalışma Halk Partisi / Macar Sosyalist İşçi Partisi Genel Sekreterleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Partiler       MDP-MSZMP

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görevler
1 Matyas Rakosi.jpg Mátyás Rákosi
(1892–1971)
1948 18 Temmuz 1956 MDP Ayrıca Başbakan (1952-1953)
2 Ernő Gerő
(1898–1980)
18 Temmuz 1956 25 Ekim 1956
3 János Kádár (fototeca.iiccr.ro).jpg János Kádár
(1912–1989)
25 Ekim 1956 27 Mayıs 1988 MSZMP Ayrıca Başbakan (1956-1958 ve 1961-1965)
4 Grósz Károly 1986.jpg Károly Grósz
(1930–1996)
27 Mayıs 1988 7 Ekim 1989 Ayrıca Başbakan (1987–1988)

Macaristan (1989-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Partiler       MSZP       SZDSZ       Fidesz       Bağımsız

# Resim İsim Başlangıç Bitiş Siyasi Parti Görev Dönem
(Seçim)
Standard of the President of Hungary (1990s-2012).svg Mátyás Szűrös
(1933–)
23 Ekim 1989 2 Mayıs 1990 MSZP Geçici Cumhurbaşkanı
Goncz arpad.jpg Árpád Göncz
(1922–2015)
2 May 1990 3 August 1990 SZDSZ Geçici Cumhurbaşkanı
1 4 Ağustos 1990 4 Ağustos 1995 Cumhurbaşkanı 1 (1990)
4 Ağustos 1995 4 Ağustos 2000 2 (1995)
2 Ferenc Mádl.jpg Ferenc Mádl
(1931–2011)
4 Ağustos 2000 5 Ağustos 2005 Bağımsız 3 (2000)
3 László Sólyom.jpg László Sólyom
(1942–)
5 Ağustos 2005 6 Ağustos 2010 4 (2005)
4 SchmittPal-2011-01.jpg Pál Schmitt
(1942–)
6 Ağustos 2010 2 Nisan 2012
(istifa etti)
Fidesz 5 (2010)
László Kövér Senate of Poland 01.JPG László Kövér
(1959–)
2 Nisan 2012 10 Mayıs 2012 Geçici Cumhurbaşkanı
5 Ader Janos.jpg János Áder
(1959–)
10 Mayıs 2012 Görevde Cumhurbaşkanı 6 (2012)

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]