Irak cumhurbaşkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Irak cumhurbaşkanları listesi, cumhuriyet rejiminin ilan edildiği 1958'den beri görev yapmış Irak cumhurbaşkanlarının listesidir.

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

# İsim Fotoğraf Seçim Doğum-Ölüm Görev başlangıcı Görev bitişi Görev süresi Siyasi parti
Flag of Iraq (1959–1963).svgFlag of Iraq (1963-1991).svgIrak Cumhuriyeti (Baas Partisi öncesi) (1958-1968) • Emblem of Iraq (1959-1965).svg COA of Iraq (1965).svg
1 Muhammed Necib er-Rubai
محمد نجيب الرباعي
الربيعي.jpg - 1904-1965 14 Temmuz 1958 8 Şubat 1963
(devrildi)
4 yıl, 209 gün Askeriye
2 Abdüsselam Arif
عبد السلام عارف
President Abd al-Salam Arif.jpg - 1921-1966 8 Şubat 1963 13 Nisan 1966
(görevi başında öldü)
3 yıl, 64 gün Askeriye /
Arap Sosyalist Birliği
Abdürrahman el-Bazzaz
عبد الرحمن البزاز
(geçici)
Abdel-Rahman Al-Bazzaz.jpg - 1913-1973 13 Nisan 1966 16 Nisan 1966 3 gün Arap Sosyalist Birliği
3 Abdül Rahman Arif
عبد الرحمن عارف
Abdel-Rahman Aref.jpg - 1916-2007 16 Nisan 1966 17 Temmuz 1968
(devrildi)
2 yıl, 92 gün Askeriye /
Arap Sosyalist Birliği
Flag of Iraq (1963–1991); Flag of Syria (1963–1972).svgFlag of Iraq (1991-2004).svgIrak Cumhuriyeti (Baas Partisi dönemi) (1968-2003) • Coat of arms of Iraq (1965-1991).svg Coat of arms (emblem) of Iraq 1991-2004.svg
4 Ahmed Hasan el-Bekir
أحمد حسن البكر
Ahmad Hassan el Bakr.jpg - 1914-1982 17 Temmuz 1968 16 Temmuz 1979 10 yıl, 364 gün Askeriye /
Irak Baas Partisi
(Irak Bölgesi)
(Ulusal İlerici Cephe)
5 Saddam Hüseyin
صدام حسين
Saddam Hussein (cropped).jpg 1995

2002

1937-2006 16 Temmuz 1979 9 Nisan 2003
(devrildi)
23 yıl, 267 gün Askeriye /
Irak Baas Partisi
(Irak Bölgesi)
(Ulusal İlerici Cephe)
Flag of Iraq (1991-2004).svgIrak Yönetim Konseyi (2003-2004) • Coat of arms (emblem) of Iraq 1991-2004.svg
Jay Garner

جاي غارنر

Irak Yeniden Yapılanma ve İnsani Yardım Ofisi Direktörü

JAY GARNER.JPG - 1938- 21 Nisan 2003 12 Mayıs 2003 21 gün Cumhuriyetçi
Paul Bremer

بول بريمر

Irak Geçici Koalisyon Yönetimi Başkanı

Paul bremer.jpg - 1941- 12 Mayıs 2003 28 Haziran 2004 1 yıl, 47 gün Cumhuriyetçi
Flag of Iraq (2004–2008).svgFlag of Iraq.svgIrak Cumhuriyeti (2004-günümüz) • Coat of arms (emblem) of Iraq 2008.svg
Gazi Meşal Acil el-Yaver
غازي مشعل عجيل الياور
(geçici)
Ghazi Mashal Ajil al-Yawer 2004-06-01.jpg - 1958- 28 Haziran 2004 7 Nisan 2005 283 gün Iraklılar
6 Celal Talabani
جلال طلباني
Meetings of Presidents participated in Nowruz with Ali Khamenei - Tehran, Iran (Cropped on Talabani).jpg - 1933-2017 7 Nisan 2005 24 Temmuz 2014 9 yıl, 108 gün Kürdistan Yurtseverler Birliği
7 Fuad Masum
فؤاد معصوم
Fuad Masum 2014.jpg - 1938- 24 Temmuz 2014 2 Ekim 2018 4 yıl, 70 gün Kürdistan Yurtseverler Birliği
8 Berhem Salih
بەرهەم ساڵح
Barham Salih (cropped).jpg - 1960- 2 Ekim 2018 Görevde 3 yıl, 224 gün Kürdistan Yurtseverler Birliği

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]