Azerbaycan devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Azerbaycan devlet başkanları, Azerbaycan'da 1918'den bugüne değin görev yapmış tüm devlet başkanlarının listesini içerir.

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti (1918-1920)[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan Ulusal Konseyi Başkanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Rasulzade.jpg Mehmed Emin Resulzade
(1884–1955)
28 Mayıs 1918 7 Aralık 1918 Müsavat Partisi

Meclis Başkanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Topch.jpg Alimerdan Topçubaşov
(1862–1934)
7 Aralık 1918 27 Nisan 1920 İttifak el-Müslimin

SSCB dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan SSC Komünist Partisi Prezidyumu Başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Blanco portrait.svg Mirza Davud Hüseyinov
(1894–1938)
28 Nisan 1920 23 Temmuz 1920 Azerbaycan Komünist Partisi
2 Blanco portrait.svg Viktor Naneyşvili
(1878–1940)
23 Temmuz 1920 9 Eylül 1920 Azerbaycan Komünist Partisi
3 Stasova2.jpg Elena Stasova
(1873–1966)
9 Eylül 1920 15 Eylül 1920 Azerbaycan Komünist Partisi
4 Blanco portrait.svg Vladimir Dumbadze
(1879–1934)
15 Eylül 1920 24 Kasım 1920 Azerbaycan Komünist Partisi

Azerbaycan SSC Komünist Partisi Genel Sekreteri[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Grigori Kaminski
(1895–1938)
24 Ekim 1920 24 Temmuz 1921 Azerbaycan Komünist Partisi

Azerbaycan SSC Komünist Partisi Birinci Sekreteri[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Sergey Kirov
(1886–1934)
24 Temmuz 1921 5 Ocak 1925 Azerbaycan Komünist Partisi
2 Blanco portrait.svg Ruhulla Ahundov
(1897–1938)
5 Ocak 1925 21 Ocak 1926 Azerbaycan Komünist Partisi
3 Levon Mirzoyan.jpg Levon Mirzoyan
(1873–1966)
21 Ocak 1926 11 Temmuz 1929 Azerbaycan Komünist Partisi
4 Гикало, Николай Фёдорович.jpg Nikolay Gikalo
(1897–1938)
11 Temmuz 1929 5 Ağustos 1930 Azerbaycan Komünist Partisi
5 Vladimir Polonski
(1893–1937)
5 Ağustos 1930 7 Şubat 1933 Azerbaycan Komünist Partisi
6 Blanco portrait.svg Ruben Rubenov
(1894–1937)
7 Şubat 1933 10 Aralık 1933 Azerbaycan Komünist Partisi
7 Mir Cafer Bağırov
(1896–1956)
10 Aralık 1933 6 Nisan 1953 Azerbaycan Komünist Partisi
8 Blanco portrait.svg Mir Teymur Yakubov
(1904–1970)
6 Nisan 1953 17 Şubat 1954 Azerbaycan Komünist Partisi
9 Blanco portrait.svg İmam Mustafayev
(1910–1997)
17 Şubat 1954 10 Temmuz 1959 Azerbaycan Komünist Partisi
10 Blanco portrait.svg Veli Ahundov
(1916–1986)
10 Temmuz 1959 14 Temmuz 1969 Azerbaycan Komünist Partisi
11 Twice Hero of Socialist Labor Heydar Aliyev.jpg Haydar Aliyev
(1923–2003)
14 Temmuz 1969 3 Aralık 1982 Azerbaycan Komünist Partisi
12 Blanco portrait.svg Kamran Bağırov
(1933–2000)
3 Aralık 1982 21 Mayıs 1988 Azerbaycan Komünist Partisi
13 Blanco portrait.svg Abdurrahman Vezirov
(1930–)
21 Mayıs 1988 25 Ocak 1990 Azerbaycan Komünist Partisi
14 Ayaz Mütəllibov.jpg Ayaz Mutallibov
(1938–)
25 Ocak 1990 14 Eylül 1991 Azerbaycan Komünist Partisi

Azerbaycan Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhurbaşkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Ayaz Mütəllibov.jpg Ayaz Mutallibov
(1938–)
30 Ağustos 1991 6 Mart 1992 Azerbaycan Komünist Partisi
1 Bağımsız
Blanco portrait.svg Yakub Mammadov
(Geçici)
(1941–)
6 Mart 1992 14 Mayıs 1992 Bağımsız
(1) Ayaz Mütəllibov.jpg Ayaz Mutallibov
(1938–)
14 Mayıs 1992 18 Mayıs 1992 Bağımsız
Isa Gambar.jpg İsa Gamber
(Geçici)
(1957–)
19 Mayıs 1992 16 Haziran 1992 Azerbaycan Halk Cephesi Partisi
2 Elchibey 32.jpg Ebulfez Elçibey
(1938–2000)
16 Haziran 1992 1 Eylül 1993 Azerbaycan Halk Cephesi Partisi
3 Heydar Aliyev 1997.jpg Haydar Aliyev
(1923–2003)
3 Ekim 1993 31 Ekim 2003 Yeni Azerbaycan Partisi
4 Ilham Aliyev was interviewed by Euronews TV (cropped) (cropped).jpg İlham Aliyev
(1961–)
31 Ekim 2003 Görevde Yeni Azerbaycan Partisi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]