Azerbaycan devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Azerbaycan devlet başkanları, Azerbaycan'da 1918'den bugüne değin görev yapmış tüm devlet başkanlarının listesini içerir.

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti (1918-1920)[değiştir | kaynağı değiştir]

Milli Şura Başkanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Mammad Amin Rasulzade 2.jpg Mehmed Emin Resulzade
(1884–1955)
28 Mayıs 1918 7 Aralık 1918 Müsavat Partisi

Parlamento (Meclisi-Mebusan) Başkanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Alimerdan bey Topchubashov 2.jpg Alimerdan Topçubaşov
(1862–1934)
7 Aralık 1918 27 Nisan 1920 Bağımsızlar fraksiyonu

SSCB dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan SSC Komünist Partisi Prezidyumu Başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Mirza Davud Huseynov (cropped).jpg Mirza Davud Hüseyinov
(1894–1938)
28 Nisan 1920 23 Temmuz 1920 Azerbaycan Komünist Partisi
2 Blanco portrait.svg Viktor Naneyşvili
(1878–1940)
23 Temmuz 1920 9 Eylül 1920
3 Stasova2.jpg Elena Stasova
(1873–1966)
9 Eylül 1920 15 Eylül 1920
4 Blanco portrait.svg Vladimir Dumbadze
(1879–1934)
15 Eylül 1920 24 Kasım 1920

Azerbaycan SSC Komünist Partisi Genel Sekreteri[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Grigori Kaminski
(1895–1938)
24 Ekim 1920 24 Temmuz 1921 Azerbaycan Komünist Partisi

Azerbaycan SSC Komünist Partisi Birinci Sekreteri[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Sergey Kirov portrait.jpg Sergey Kirov
(1886–1934)
24 Temmuz 1921 5 Ocak 1925 Azerbaycan Komünist Partisi
2 Blanco portrait.svg Ruhulla Ahundov
(1897–1938)
5 Ocak 1925 21 Ocak 1926
3 Levon Mirzoyan.jpg Levon Mirzoyan
(1873–1966)
21 Ocak 1926 11 Temmuz 1929
4 Гикало, Николай Фёдорович.jpg Nikolay Gikalo
(1897–1938)
11 Temmuz 1929 5 Ağustos 1930
5 Vladimir Polonski
(1893–1937)
5 Ağustos 1930 7 Şubat 1933
6 Blanco portrait.svg Ruben Rubenov
(1894–1937)
7 Şubat 1933 10 Aralık 1933
7 Mir Cafer Bağırov
(1896–1956)
10 Aralık 1933 6 Nisan 1953
8 Blanco portrait.svg Mir Teymur Yakubov
(1904–1970)
6 Nisan 1953 17 Şubat 1954
9 Blanco portrait.svg İmam Mustafayev
(1910–1997)
17 Şubat 1954 10 Temmuz 1959
10 Blanco portrait.svg Veli Ahundov
(1916–1986)
10 Temmuz 1959 14 Temmuz 1969
11 Twice Hero of Socialist Labor Heydar Aliyev.jpg Haydar Aliyev
(1923–2003)
14 Temmuz 1969 3 Aralık 1982
12 Blanco portrait.svg Kamran Bağırov
(1933–2000)
3 Aralık 1982 21 Mayıs 1988
13 Blanco portrait.svg Abdurrahman Vezirov
(1930–)
21 Mayıs 1988 25 Ocak 1990
14 Ayaz Mütəllibov.jpg Ayaz Mutallibov
(1938–)
25 Ocak 1990 14 Eylül 1991

Azerbaycan Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhurbaşkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim

(Doğum–Ölüm)

Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Ayaz Mütəllibov.jpg Ayaz Mutallibov
(1938–)
30 Ağustos 1991 6 Mart 1992 Azerbaycan Komünist Partisi
1 Bağımsız
Blanco portrait.svg Yakub Mammadov
(Geçici)
(1941–)
6 Mart 1992 14 Mayıs 1992
(1) Ayaz Mütəllibov.jpg Ayaz Mutallibov
(1938–)
14 Mayıs 1992 18 Mayıs 1992
Isa Gambar.jpg İsa Gamber
(Geçici)
(1957–)
19 Mayıs 1992 16 Haziran 1992 Azerbaycan Halk Cephesi
2 Elchibey 32.jpg Ebulfez Elçibey
(1938–2000)
16 Haziran 1992 24 Haziran 1993
- Heydar Aliyev 1997.jpg Haydar Aliyev
(Geçici)
(1923–2003)
24 Haziran 1993 3 Ekim 1993 Yeni Azerbaycan Partisi
3 Heydar Aliyev 1997.jpg Haydar Aliyev
(1923–2003)
3 Ekim 1993 31 Ekim 2003
4 Ilham Aliyev was interviewed by Euronews TV (cropped) (cropped).jpg İlham Aliyev
(1961–)
31 Ekim 2003 Görevde

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]