Azerbaycan devlet güvenlik hizmeti başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Hizmeti Başkanı
Azərbaycan Respublikası Dövlət Təhlükəsizlik Xidməti
Dövlət Təhlükəsizliyi Xidmətinin loqosu.png
Görevdeki
Ali Nağıyev

20 Haziran 2019 tarihinden beri
Atayan İlham Aliyev
Görev süresi Sınırlama yok
Açılışı yapan Mammadbağır Şeyhzamanlı
Oluşum Haziran 1918
Bağlılık Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı
Websitesi dtx.gov.az

Aşağıdaki liste Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Hizmeti Başkanları listesidir.

Başkanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkan Görev Başlangıcı Görev Bitişi Parti
Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti İnkılap Karşıtı Mücadele Teşkilatı Başkanları
1 Mammadbağır Şeyhzamanlı Haziran 1919 Ağustos 1919 Müsavat
2 Nağı Bey Şeyhzamanlı Ağustos 1919 Mart 1920
Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Halk Komiserleri Sovyeti yanında Olağanüstü Komisyon Başkanları (1920-1922)
1 Semyon Pankratov 28 Nisan 1920 Haziran 1920 Azerbaycan Komünist Partisi (1920)
2 Baba Aliyev Haziran 1920 Ekim 1920
3 Eyyup Hanbudagov 19 Ekim 1920 19 Şubat 1921
4 Mircafer Bağırov 21 Şubat 1921 Şubat 1922
Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Devlet Siyasi İdaresi Başkanları (1922-1934)
1 Mircafer Bağırov Fevral 1922 22 Mayıs 1927 Azerbaycan Komünist Partisi (1920)
2 Nevruz Rizayev 22 Mayıs 1927 10 Temmuz 1929
3 Mircafer Bağırov 7 Aralık 1929 6 Ağustos 1930
4 Mihail Frinovski Ağustos 1930 Nisan 1930
5 Aleksey Aqrba 31 Mart 1933 Mart 1934
Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Bakanlar Şurası yanında Devlet Güvenlik Komitesinin Başkanları (1954-1978)
1 Anatoli Quskov Mart 1954 Nisan 1956 Azerbaycan Komünist Partisi (1920)
2 Fyodor Kopılov Eylül 1956 Ağustos 1959
3 Aleksandr Karadşov Ağustos 1959 Ekim 1963
4 Semyon Sviqun Ekim 1963 Haziran 1967
5 Haydar Aliyev 21 Haziran 1967 14 Haziran 1969
6 Vitali Krasilnikov Ekim 1969 Temmuz 1978
Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Komitesinin Başkanları (1978-1991)
1 Vitali Krasilnikov Temmuz 1978 Haziran 1980 Azerbaycan Komünist Partisi (1920)
2 Ziya Yusufzade 18 Haziran 1980 11 Ağustos 1988
3 İvan Gorelovski Ağustos 1988 Ağustos 1989
4 Vagıf Hüseynov Ağustos 1989 Eylül 1991
Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Millî Güvenlik Bakanları (1991)
1 İlhüseyn Hüseynov Eylül 1991 18 Ekim 1991 Azerbaycan Komünist Partisi (1920)
Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Güvenlik Bakanları (1991-2015)
1 İlhüseyn Hüseynov 18 Ekim 1991 17 Mayıs 1992 Azerbaycan Komünist Partisi (1920)
Bağımsız
2 Fahrettin Tehmezov 17 Mayıs 1992 Haziran 1993 Bağımsız
- Namık Abbasov Haziran 1993 3 Temmuz 1993
3 Neriman İmanov 3 Temmuz 1993 22 Eylül 1994
- Namık Abbasov 22 Eylül 1994 22 Mart 1995
4 Namık Abbasov 22 Mart 1995 23 Temmuz 2004
5 Eldar Mahmudov 23 Temmuz 2004 17 Ekim 2015
Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Hizmeti Başkanları (2015-günümüz)
1 Medet Guliyev 14 Aralık 2015 20 Haziran 2019 Bağımsız
2 Ali Nağıyev 20 Haziran 2019 Görevde

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]