Özbekistan başbakanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Özbekistan başbakanları listesi sayfasından yönlendirildi)
Şuraya atla: kullan, ara
Özbekistan başbakanı
Oʻzbekiston bosh vaziri
Coat of arms of Uzbekistan.svg
Görevdeki
Abdulla Aripov

14 Aralık 2016'dan beri
Atayan Özbekistan devlet başkanı
Açılışı yapan Abdülhaşim Mutalov
Oluşum 8 Ocak 1992

Özbekistan başbakanı, Asya ülkesi Özbekistan'ın bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından sonra hükumetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Özbekistan Hükûmet Başkanları listesi (1925–günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu makale serisinin bir parçasıdır:
Özbekistan
devlet yapısı
Hükümet
Dış ilişkiler

Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (1924–1991)[değiştir | kaynağı değiştir]

Halk Komiserleri Konseyi Başkanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 FU Xojayev.jpg Feyzullah Hocayev
(1896–1938)
17 Şubat 1925 17 Haziran 1937 Özbekistan Komünist Partisi
2 Blanco portrait.svg Abdullah Kerimov
(–)
26 Temmuz 1937 1 Ekim 1937 Özbekistan Komünist Partisi
3 Blanco portrait.svg Sultan Segizbayev
(–)
2 Ekim 1937 Temmuz 1938 Özbekistan Komünist Partisi
4 Blanco portrait.svg Abdudjabar Abdurahmanov
(–)
23 Temmuz 1938 15 Mart 1946 Özbekistan Komünist Partisi

Bakanlar Kurulu Başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
Blanco portrait.svg Abdudjabar Abdurahmanov
(–)
15 Mart 1946 21 Ağustos 1950 Özbekistan Komünist Partisi
5 Blanco portrait.svg Abdürezzak Mavlyanov
(–)
21 Ağustos 1950 18 Mayıs 1951 Özbekistan Komünist Partisi
6 Blanco portrait.svg Nuritdin Muhitdinov
(1917–2008)
18 Mayıs 1951 7 Nisan 1953 Özbekistan Komünist Partisi
7 Blanco portrait.svg Osman Yusupov
(–)
7 Nisan 1953 18 Aralık 1954 Özbekistan Komünist Partisi
Blanco portrait.svg Nuritdin Muhitdinov
(1917–2008)
18 Aralık 1954 22 Aralık 1955 Özbekistan Komünist Partisi
8 Blanco portrait.svg Sobir Kamolov
(1910–1990)
22 Aralık 1955 30 Aralık 1957 Özbekistan Komünist Partisi
9 Blanco portrait.svg Mansur Mirza-Ahmedov
(–)
30 Aralık 1957 16 Mart 1959 Özbekistan Komünist Partisi
10 Blanco portrait.svg Arif Alimov
(–)
16 Mart 1959 27 Eylül 1961 Özbekistan Komünist Partisi
11 Blanco portrait.svg Rahmankul Kurbanov
(–)
27 Eylül 1961 25 Şubat 1971 Özbekistan Komünist Partisi
12 Blanco portrait.svg Nurmuhammed Hudayberdiyev
(–)
25 Şubat 1971 3 Aralık 1984 Özbekistan Komünist Partisi
13 Blanco portrait.svg Gayret Kadirov
(–)
3 Aralık 1984 21 Ekim 1989 Özbekistan Komünist Partisi
14 Blanco portrait.svg Mirahmet Mirkasımov
(–)
21 Ekim 1989 24 Mart 1990 Özbekistan Komünist Partisi
15 Blanco portrait.svg Şükrullah Mirsaidov
(1939–2012)
24 Mart 1990 1 Kasım 1990 Özbekistan Komünist Partisi

Özbekistan Cumhuriyeti (1991–günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

      Özbekistan Demokratik Halk Partisi       Fedakâr Millî Demokrat Partisi / Özbekistan Millî Uyanış Demokrat Partisi       Liberal Demokrat Parti

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Blanco portrait.svg Abdülhaşim Mutalov
(1947–)
8 Ocak 1992 21 Aralık 1995 Özbekistan Demokratik Halk Partisi
2 Blanco portrait.svg Otkir Sultanov
(1939–2015)
21 Aralık 1995 12 Aralık 2003 Özbekistan Demokratik Halk Partisi
3 Shavkat Mirziyoyev (cropped).jpg Şevket Mirziyoyev
(1957–)
12 Aralık 2003 14 Aralık 2016 Fedakâr Millî Demokrat Partisi
(2003–2008)
Özbekistan Millî Uyanış Demokrat Partisi
(2008–2016)
4 Abdulla Aripov 2017.jpg Abdulla Aripov
(1961–)
14 Aralık 2016 Görevde Liberal Demokrat Parti

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]