Özbekistan devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Bu makale serisinin bir parçasıdır:
Özbekistan
devlet yapısı
Hükümet
Dış ilişkiler

Özbekistan devlet başkanları listesi, Özbekistan'da 1924 yılından beri devlet başkanı olarak görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Özbekistan liderleri (1924–1991)[değiştir | kaynağı değiştir]

Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (1924–1991)[değiştir | kaynağı değiştir]

Özbekistan Komünist Partisi Birinci Sekreterleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Blanco portrait.svg Vladimir İvanov
(1893–1938)
12 Şubat 1925 1927 Özbekistan Komünist Partisi
2 Blanco portrait.svg Kuprian Kirkiç
(1886–1932)
1927 Nisan 1929 Özbekistan Komünist Partisi
3 Гикало, Николай Фёдорович.jpg Nikolay Gikalo
(1897–1938)
Nisan 1929 11 Haziran 1929 Özbekistan Komünist Partisi
4 Blanco portrait.svg Isaak Zelenski
(1890–1938)
Haziran 1929 Aralık 1929 Özbekistan Komünist Partisi
5 The Soviet Union 1968 CPA 3668 stamp (One of Organizers of the Communist Party of Uzbekistan Akmal Ikramov (1898–1938)).jpg Ekmel İkramov
(1898–1938)
Aralık 1929 21 Eylül 1937 Özbekistan Komünist Partisi
Blanco portrait.svg Pyotr Yakovlev
Geçici
(–)
21 Eylül 1937 27 Eylül 1937 Özbekistan Komünist Partisi
6 Blanco portrait.svg Osman Yusupov
(–)
27 Eylül 1937 7 Nisan 1953 Özbekistan Komünist Partisi
7 Blanco portrait.svg Emin Niyazov
(–)
7 Nisan 1953 22 Aralık 1955 Özbekistan Komünist Partisi
8 Blanco portrait.svg Nuritdin Muhitdinov
(1917–2008)
22 Aralık 1955 28 Aralık 1957 Özbekistan Komünist Partisi
9 Blanco portrait.svg Sobir Kamolov
(1910–1990)
28 Aralık 1957 15 Mart 1959 Özbekistan Komünist Partisi
10 Blanco portrait.svg Şeref Raşidov
(1917–1983)
15 Mart 1959 31 Ekim 1983 Özbekistan Komünist Partisi
11 Inomjon Usmonxo‘jayev - Soviet Life, October 1984.jpg İnamcan Osmanhocayev
(1930–2017)
3 Kasım 1983 12 Ocak 1988 Özbekistan Komünist Partisi
12 Blanco portrait.svg Refik Nişanov
(1926–)
12 Ocak 1988 23 Haziran 1989 Özbekistan Komünist Partisi
13 Islam karimov cropped.jpg İslam Kerimov
(1938–2016)
23 Haziran 1989 3 Kasım 1991 Özbekistan Komünist Partisi

Özbekistan Cumhuriyeti devlet başkanları (1991–günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Seçim İsim
(Doğum–Ölüm)
Resim Görev Başlangıcı Görev Bitişi Parti
1. 1990 İslam Kerimov
Ислaм Каримов
(1938–2016)
Karimov Ufa.jpg 24 Mart 1990 2 Eylül 2016[1][2] Sovyetler Birliği Komünist Partisi

Özbekistan Demokratik Halk Partisi

Özbekistan Liberal Demokrat Partisi
1991
2000
2007
2015
Temsili Nigmatilla Yuldaşev[3]
Нигматилла Юлдашев
(1962–)
Vekil
Blanco portrait.svg 2 Eylül 2016 8 Eylül 2016 Özbekistan Ulusal Yenilenme Demokratik Partisi[4]
2. Şevket Mirziyoyev[5]
Шавкат Мирзиёев
(1957–)
Shavkat Mirziyoyev (cropped).jpg 8 Eylül 2016 Görevde Özbekistan Ulusal Yenilenme Demokratik Partisi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]