Vikipedi:Köy çeşmesi/2017/Nisan

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Teklifler[kaynağı değiştir]

Seçkin ve kaliteli maddelerin incelemesi/değerlendirilmesi[kaynağı değiştir]

Mimar77 (mesaj) 14:58, 12 Nisan 2017 (UTC)

Gerçekten de ilgi gösterilmeli. SM/KM içeriklerimiz yeterli değilken en azından adaylıkları aylarca bekletmeyelim, hazırlayanların şevki de kırılmasın. Ben elimden geldiğince hem maddeleri okuyup hem düzenliyorum. Yorumda da belirtiyorum. Lütfen herkes birkaç dakikasını ayırsın. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 15:45, 12 Nisan 2017 (UTC)

Teknik[kaynağı değiştir]

Geriye almayla ilgili bazı terimler[kaynağı değiştir]

Herkese merhaba,

Bildiğiniz üzere bir düzenlemeyi geri alma söz konusu olduğunda kullanılan üç tane terim var: Revert, Rollback ve Undo. Bu terimler başta İngilizce projeler olmak üzere hangi projeye gidersek gidelim karşılaştığımız terimler. Bunların yerelleştirilmesi konusunda ise bir standart yok an itibarıyla. Bu nedenle görüşlerinize başvurmak istedim.

  • Undo, bildiğiniz üzere uzun yıllardır sistemde Geri Al olarak tanımlı. Fark ve geçmiş sayfalarında kullandığımız bir bağlantıda yazıyor bu terim.
  • Revert, sistem üzerinde çok yaygın olarak kullandığımız bir terim değil, ancak başkasının değişikliğini geri almak söz konusu olduğunda en sık kullanılan İngilizce terim bu belki de. Örneğin Gezinti Pencereleri (Navigation Popups) ve Twinkle değişiklik özetlerinde bu eylemi kullanıyor. Bazı sistem iletilerinde de geçiyor, ancak çok göz önünde olan iletiler değil bunlar.
  • Rollback, hizmetli ve devriyelerin kullandığı düğmede, bunun dışında da Twinkle'ın geri alma araçlarında kullanılıyor. Bunu Türkçe Vikipedi'de uzun yıllardan beridir Eski Hâline Getir adıyla kullanıyoruz (Twinkle'da ise Geri Al olarak çevrilmiş durumda). Ancak Translatewiki çevirisi Geri Döndür adıyla yapılmış ve Vikipedi haricindeki Türkçe projelerimizde yanılmıyorsam bu adla kullanılıyor. Bunun dışında diğer vikilerde de yazılım dilini Türkçe yapınca doğal olarak Geri Döndür oluveriyor düğmenin adı. Rollbacker'lar ise "Geri Döndürücü" olarak tanımlanmış sistemde, biz rollback yetkisini varsayılan rollbacker grubuyla değil de hakkı içine gömdüğümüz devriye grubuyla kullandığımız için bu grubu görmüyoruz, ancak diğer vikilerde görebilirsiniz.

Yazılım yerelleştirmesinde iki kaynağa bağlı olmaya çalışıyorum. TDK'nın Bilim ve Sanat Terimleri Sözlüğü'ndeki sözlük grubu [özellikle Akalın ve diğ. (2008)'in Bilgisayar Terimleri Karşılıklar Kılavuzu] ve ikinci olarak da Microsoft Dil Portali. Bu terimlerde ise biraz kısır kalıyorlar, zira Undo için de Revert için de Geri Al diyorlar, Rollback zaten yok sözlüklerde, çünkü onun teknik bağlamda kullanımı vikiye özel gibi biraz.

Bu terimler için uygulanacak bir standartlaştırma çoğumuzun alışık olduğu Eski Hâline Getir adını da ilgilendirdiği için burada bir teati edelim istedim.

Benim değerlendirmemi soracak olursanız şöyle:

  • Undo, yapılan bir şeyin aksini yaparak onu geçersiz kılmak gibi bir anlama sahip. Dolayısıyla Geri Al, bence makul bir karşılık. Office programlarından da alışkınız.
  • Rollback, geriye dönüş anlamı taşıyor. Geri Döndür çevirisi de dolayısıyla gayet uygun bence (bu arada bu çeviri benim değil, yanlış anlaşılma olmasın).
  • Revert, eski duruma geri gitmek anlamını taşıyor. Gezinti Pencereleri özetinde kullanmakta olduğumuz Geri Getir eylemi de buna uygun olur diye düşünüyorum.

Toparlarsak;

  • Undo = Geri Al
  • Revert = Geri Döndür
  • Rollback = Geri Getir

şeklinde bir standartlaştırmadan yanayım şu an. Görüşü olan paylaşabilir mi rica etsem?

Vito Genovese 17:19, 3 Nisan 2017 (UTC)

Aslında böyle bir standartlaşma iyi olabilir. Ben de desteklemek isterim. Ama şimdi uzun zamandır herkes sayfa geçmişlerindeki rollback'in "Eski Hâline Getir" olduğuna alışmış durumda. Benim de gözüm, şimdi orada "geri getir" gibi kısa ve değişik bir sözü aramaz diye düşünüyorum. Belki bu konuda bir tartışma olabilir. Diğer iki terimi bu hale getirsek kesinlikle daha iyi olur ama bu rollback konusunda hala araftayım. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 18:06, 3 Nisan 2017 (UTC)
Bir de çok uzun olduğu için yanlışlıkla basılıyor bazen, onun da önüne geçerdik. :) SD ekranı çok şişiyor gerçekten.
Vito Genovese 18:40, 3 Nisan 2017 (UTC)
Evet, herhalde en çok yanlışlıkla basanlardan birisi de benim. :) Ama benim demek istediğim göz aşinalığıydı. Yine de çok olumlu bakılırsa oyumu zıtlıktan yöne kullanmam tabi ki. Ama aceleyle de karar vermek istemedim şimdi. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 20:29, 3 Nisan 2017 (UTC)
Hem tartışmaya ilgi çekmek hem de düğmenin adının değişmesinin etkisini görmek için bir deneme süresi verme adına şu üç sayfayı siliyorum:
Bu silme işlemleri sonucunda Translatewiki'den gelen "geri döndür"lü sürümler etkin olacak. 1 haftalık bir deneme süresi uygun olacaktır sanırım, geçmişte de uygulamıştık. Eskiye dönmeye yönelik bir talep olmazsa devam ederiz, itiraz olursa geri alırız.
Vito Genovese 18:17, 8 Nisan 2017 (UTC)
Kimseden bir itiraz gelmediğine veya kimse fark etmediğine göre böyle kalabilir sanırım. :)
Vito Genovese 11:42, 16 Nisan 2017 (UTC)

Şablonu hatalı mı kullanıyorum[kaynağı değiştir]

Merhaba, kullanıcı uyarı şablonunu kullandığımda imzam bir kutu içinde kalıyor, Twinkle ile uyarı eklediğimde bu olmuyor. Bu sorun nedir, nasıl önüne geçebilirim? Örnek: Kullanıcı:Paseyn/Deneme_Tahtası --❣Paseyn ileti 10:23, 4 Nisan 2017 (UTC)

İmzandan önce boşluk bırakmandan kaynaklanıyor, @Paseyn.
Vito Genovese 10:31, 4 Nisan 2017 (UTC)
Teşekkürler @Cobija ve @Vito Genovese--❣Paseyn ileti 10:36, 4 Nisan 2017 (UTC)

Kaynağı değiştir > Özel karekterler > Simgeler kısmına TL sembolünün eklenmesi gerektiği kanaatindeyim 78.189.152.43 11:03, 5 Nisan 2017 (UTC)

Küçük değişiklik[kaynağı değiştir]

k simgesinin üzerinde imleci çıkınca kodlar çıkıyor. --Cobija (mesaj) 16:46, 6 Nisan 2017 (UTC)

Şuradaki isteğe göre küçük değişikliğe bağlantı verilmiş. Senin gösterdiğin ise HTML'de kullanılan "name=" özelliği. Bu özellik yazının üzerine gelince bir yazı çıkmasını sağlıyor. [1], [2], [3] tam olarak hangisi bilmiyorum ama bu sayfalardan birisi bu gösterdiğin span'a bir name özelliği ekliyor yani bir tanesindeki bağlantı kaldırılmalı. Ama işte bunlardan hangisi bilmiyorum, belki de bu yazının eklendiği yer daha farklı bir sayfada da olabilir. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 17:11, 6 Nisan 2017 (UTC)
Teşekkürler @HastaLaVi2, düzeltildi. --Superyetkinileti 17:42, 6 Nisan 2017 (UTC)

Dolaşım şablonuyla ilgili bir sorun[kaynağı değiştir]

{{Dolaşım}} şablonu "listesınıfı" parametresi için "hlist" değeriyle çağrıldığında şu sayfadaki ilk görüntü ortaya çıkıyor. Halbuki aslında ikinci görüntünün ortaya çıkması gerekmekte. Sayfada kullanılan ilk şablondaki gereksiz boşluklar kaldırılabilir mi? --CosmosAwaymesaj 14:37, 7 Nisan 2017 (UTC)

Bu konu beni de çok rahatsız ediyor. Ama bunun dolaşım şablonuyla ilgisi yok. "hlist" sınıfıyla bir ilgisi var. CSS kodu olarak yazılmış olan hlist sınıfına büyük ihtimalle padding-bottom verilmiş. Bu sınıf sanırım Vikipedi'nin kaynak css kodlarında girilmiş. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 15:31, 7 Nisan 2017 (UTC)
Aslında şu çalışma sayfamda denedim de hlist sınıfını. Normal bir div'in içerisinde kullanılınca fazlalık oluşmadı. Dolaşım şablonunu inceleyeceğim. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 15:35, 7 Nisan 2017 (UTC)
Çözüldü, ilk söylediğimde haklıymışım. Bu sorun MediaWiki:Common.css sayfasından kaynaklanıyor. Kendi css sayfamda şu kodu şöyle düzelttim ve boşluk kalktı:
#content ol, #content ul,
#mw_content ol, #mw_content ul {
    margin-bottom: 0.5em;
}
#content ol, #content ul, #mw_content ol, #mw_content ul {
    margin-bottom: 0em;
}
@Superyetkin bir bakabilir misin? ~ HastaLaVi2 (mesaj) 15:54, 7 Nisan 2017 (UTC)

Birim dönüşümü için {{convert}} şablonunu kullanıyoruz. Bunun yanında Modül:Convert isimli modülümüz de var. {{convert}} şablonu henüz bu modülü kullanmıyor. {{convert/modüllü}} diye bir şablon yarattım; modül kullanıldığı için hem çok daha hızlı, hem de ipad ve iPad Mini sayfalarındaki düğüm sorununu çözdü. {{convert}} şablonunu modülü kullanılacak şekle getirelim mi? --Deniz (mesaj) 15:15, 8 Nisan 2017 (UTC)

WPBannerMeta[kaynağı değiştir]

Demin VikiProje şablonunu düzenlerken fark ettim, bu şablonun tonlarca alt sayfası var ve hepsi almış başını gidiyor maşallah. Acayip karışmış. Bu kadar alt sayfa gerçekten gerekli mi? Ya da bu şablon vikiproje kutularından başka bir kutu olarak kullanılıyor mu? Hem bu soruların yanıtlarını merak etmekteyim, hem de bu şablonu baştan sona düzene geçirmek istiyorum. Yardımcı olmak isteyen varsa buyrun gelsin. Ben kendi kullanıcı sayfalarımda bunların hepsini kopyalayıp düzenleme yapmayı planlıyorum ve en basit şekle indirdiğimde ise (şu an ciddi manada gereksiz kod olabilir diye düşünüyorum bu şablonda) tekrar buraya tartışmaya açmayı planlıyorum. Yani sadece bir üst kutu oluşturacak ve kategorileri ekleyecek. Bence bu kadar zor olmamalı bu iş? ~ Z (m) 21:35, 10 Nisan 2017 (UTC)

Yalnızca iki bağlantı bırakıp gideceğim. :)
Vito Genovese 08:26, 11 Nisan 2017 (UTC)

New filters for Recent Changes - Beta deployment is tomorrow[kaynağı değiştir]

Hello!

Sorry to write in English. Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.! This is an updated reminder, but please inform everyone about this change.

The Collaboration team is going to launch a new Beta feature on your wiki, Değişiklik incelemesi için yeni süzgeçler. This deployment will happen on April 11 (13:00 UTC). This Beta feature is an improvement of the current ORES Beta feature.

What it this new feature?

This feature improves Special:RecentChanges and Special:RecentChangesLinked by adding new useful features that will ease vandalism tracking and support of newcomers:

  • Filtering - filter recent changes with easy-to-use and powerful filters combinations.
  • Highlighting - add a colored background to the different changes you are monitoring, to quickly identify the ones that matter to you.
  • Quality and Intent Filters - user ORES predictions to identify real vandalism or good faith intent contributions that need assistance.

What will happen?

At the moment, the ORES beta feature is available in your Beta preferences. We the deployment will be done:

  • Users who has enabled the ORES beta feature are now using the New filters for RC Beta feature (no action needed, unless if you want to opt-out).
  • ORES predictions highlighting is activated by default for all users (not in Beta anymore).
    • It is symbolized by a "g" in the RecentChanges pages, for all users (like "Y" or "k").
    • Users who want to change the accuracy level of ORES predictions can do so in their preferences.

How to prepare this change?

You can discover the purpose of this project by visiting the quick tour help page. Also, please check the documentation (and help to translate it).

You can ping me if you have questions.

All the best, Trizek (WMF) (mesaj) 14:11, 10 Nisan 2017 (UTC)

The filters are now available. Trizek (WMF) (mesaj) 14:32, 11 Nisan 2017 (UTC)
Hey
On the contrary of what has been announced, users who has enabled the ORES beta feature are not now using the New filters for RC Beta feature. You have to enable the new filters manually.
Does anyone has tried the new filters?
Thanks, Trizek (WMF) (mesaj) 13:19, 13 Nisan 2017 (UTC)
I have, @Trizek (WMF), and I like it. Handled the localization as well. I am thinking about proposing an integration of some of these filters to MediaWiki:Recentchangestext, but there is nothing solid in my mind right now.
I have stopped using the feature, though, since it causes performance issues for me (initial loading step takes too much time, which is not good for dealing with speedster vandals). It may be due to my subpar connection, I don't know.
Vito Genovese 19:11, 13 Nisan 2017 (UTC)

Bir sayfadan değiştir bağlantılarını kaldırma[kaynağı değiştir]

Merhaba, kendi kullanıcı sayfamda bu başlıkların yanlarında beliren değiştir linklerini kaldırmak istiyorum. Acaba bir yol var mıdır? ~ Z (m) 19:21, 15 Nisan 2017 (UTC)

Böyle mi?
Vito Genovese 19:30, 15 Nisan 2017 (UTC)
Teşekkürler. :) ~ Z (m) 21:41, 15 Nisan 2017 (UTC)

Belli konudaki son değişiklikler listesi[kaynağı değiştir]

Burada yer alan belli konu başlık filtreli son değişiklikler olayı nasıl meydana getirilmiş, bilgisi olan paylaşabilir mi? İngilizce proje sayfasının sağında bu interaktif sayfası "Recent Changes" adıyla listelenmekte. Türkçe Vikipedi'de böyle bir olay var mı daha önce denk gelmedim. Burada da denedim ama çözemedim. Yardımcı olacak arkadaş varsa aynısını trwiki'ye aktarmak niyetindeyim. Daha önce konu hakkında biriye danışmıştım (bu satırları okuyorsa affola, kime sorduğumu hatırlayamadım :) ) ve Türkçe vikipedide enwiki'de olan böyle bir kod/script yok benzeri bir yanıt almıştım, var mı konu hakkında ilgili/bilgili birileri? --Ahmet Turhan (mesaj) 23:20, 16 Nisan 2017 (UTC)

@Ahmet Turhan: Takip etmek istediğin tüm sayfaları iç bağlantılı olarak bir yerde listele. Daha sonra sol tablodaki "İlgili Değişiklikler" bağlantısına bas. İşte aradığın liste.
Eğer bunu bu şekilde sayfada listeletmek istiyorsan, aradığın kod şudur:
{{Özel:İlgiliDeğişiklikler/Vikiproje:Sovyetler Birliği/Takip}}
Enwiki de böyle yapmış zaten. en:Wikipedia:WikiProject Soviet Union/Changes list'in ilgili değişikliklerini listeletiyorlar.
Vito Genovese 05:16, 17 Nisan 2017 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı Proje sayfasında en alta yaptım ve oldu valla, teşekkür ederim @Vito Genovese --Ahmet Turhan (mesaj) 11:56, 17 Nisan 2017 (UTC)
@Ahmet Turhan: Eğer listelenen sonuçlar sayfanın tasarımını etkileyecek kadar fazlaysa, |limit= değiştirgeniyle görüntülenecek madde sayısını sınırlayabilirsin. |limit=25 dersin örneğin. Bir de |namespace= değiştirgeni var, sonuna ad alanının sayısal kodunu ekliyorsun, |namespace=10 gibi. /Takip'teki mevcut listenin tamamı maddelerden oluştuğu için gereksiz belki, ancak diğer proje sayfalarını (Şablon:, Vikipedi: vb.) takip etmek için belki ikinci bir takip sayfası açmak istersin bir noktada.
Vito Genovese 15:28, 17 Nisan 2017 (UTC)
Varsayılan şekli ile ana sayfada çıkan haliyle pek sorun yok gibi. Zaten en altta olduğundan genişlik de pek sorun değil sanırım. Sağ tarafa yaslayayım dedim (yani sağ panoya) ama orada çok kısa kalacağından aşağı doğru çok uzamasını önlemek için söylediğiniz limit kodunu uyguladım falan ama, sanırım en iyisi böyle oldu. namespace kısmını belki başka ince işlerde kullanabiliriz, ama şu an kullanacağım bir yer öngöremedim açıkçası :) Boyutunu da küçültmemle birlikte son haliyle sanırım tam istediğim gibi oldu, başka eklenebilecek bir mod var mı bilemedim. --Ahmet Turhan (mesaj) 20:36, 17 Nisan 2017 (UTC)

Şablon:Convert[kaynağı değiştir]

{{Convert}} yani dönüştürme şablonumuzu, işlemleri doğrudan Modülden (Lua) yapacak şekilde, İngilizce Vikipedi'de olduğu gibi küçük bir değişiklik ile düzenledim. Bulgu zaten Lua modüllerini oluşturmuştu. Genellikle şablonlar, modüllere dönüştürülürken çok fazla değişiklik yapılmıyor ve tüm özellikler için birer kod satırı yazılıyor. Bu nedenle belki ölçü birimlerinde Türkçe sorunu dışında başka bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum. Ancak oluşabilecek sorunlar için bilgilendirme yapmak her zaman uygundur. Lütfen {{Convert}} şablonu (artık modülü) ile ilgili göreceğiniz hataları buraya yazabilir misiniz? (Diğer bazı oluşturulmamış sayfalar için de çalışma yapıyorum) Teşekkürler. --İnceleme Elemanı (mesaj) 09:55, 22 Nisan 2017 (UTC)

Şablon içerme büyüklüğü sınırı aşılan sayfalar[kaynağı değiştir]

Bu sayfalar için yapılabilecek bir şey yok mu içeriği bölmekten başka? Mesela Türkiye'nin uluslararası çok taraflı sözleşmeleri listesini Türkiye'nin antlaşmaları listesi için hazırlamıştım fakat şablonlar görülmeyince ayrı bir liste olarak açtım, buna rağmen hala aynı. Sıradan şablonlarla ilgili olsa neyse de kaynaklar da görülmüyor bu şekilde. --Cobija (mesaj) 15:05, 23 Nisan 2017 (UTC)

Kaynakların görünmesini sağlamak için {{kaynakça}}'yı <references /> ile değiştirdim. Ancak 300 küsür kaynak olunca ve önceki sürümünde olduğu gibi sütunlar hâlinde yapılandırılmayınca sayfa biraz ağladı. Zaten {{web kaynağı}} kullanılanlar da görünmüyor aynı nedenden dolayı.
Yapacak bir şeyimiz yok, şablon kullanımını azaltmak tek çare. O yüzden {{dts}}'lerden kurtulup düz metne döndürmek gerekiyor gibi içeriklerini.
Vito Genovese 19:18, 23 Nisan 2017 (UTC)
Bu konu birçok kez gündeme getirildi. Şu tartışmaları inceleybilirsiniz: 1, 2 ~ Z (m) 22:33, 23 Nisan 2017 (UTC)
  • Aslında @Vito Genovese, bu şablon aşma sınırını biraz daha gevşetme imkanımız var. Ben Bones bölümleri listesi maddesini aynı şekliyle ingilizceden çevirdim orada sınırı aşmamışken burada aşma hatası verdi. Çünkü buradaki kaynak şablonlarımız çok ağır. Çok fazla parametre barındırıyorlar. O durumda şöyle çözmüştük kaynak şablonlarının bazılarını kaldırıp daha küçük şablonlar oluşturup yerleştirildiler ve işe yaradı. Acaba bu kaynak şablonlarında bir parametre azaltmaya yönelsek mi biraz? İki dilli olması isteniyorsa bile her parametrenin bir Türkçesi bir İngilizcesi olsun bir tarih için binbir türlü parametre türü var mesela. Bu teke indirilebilir. ~ Z (m) 23:04, 28 Nisan 2017 (UTC)
  • Kullanımdan kaldırılmış parametreler için kategorilendirme yapıyoruz ya, aslında kaynaklandırma şablonları gibi önemli şablonlarda, geçici olarak, birçok parametre için böyle kategorilendirme yapsak ya. Hem hangileri ne kadar kullanılıyor onu görürüz, hem de (yarı-)otomatik olarak değiştirebiliriz. Sonra da şablonları hafifletiriz. subst sayesinde hafifletmek kolay oluyor. Şimdi tam hatırlayamadım ama cite web'te önemli sorun parametre derinliği değildi. O şablonda da bir sürü parametre alternatifleri var. En güzel çözüm, böyle sık kullanılan şablonları neredeyse sadece invoke etmenin yeteceği şekilde modüller üretmek, {{Bilgi kutusu}} gibi. Dediğim alternatif kategorilendirmelerin yapılması da daha bariz olur. --Deniz (mesaj) 22:13, 8 Mayıs 2017 (UTC)

İmzalardaki zaman damgası[kaynağı değiştir]

Şu aracı buraya aktarabilir miyiz? Ben kendimce denedim ama tercihlerimde ilgili zaman dilimi seçili olmasına rağmen +3'e uyarlanmadı bir türlü. --Cobija (mesaj) 16:11, 23 Nisan 2017 (UTC)

Şimdi fark ettim de bazı yerlerde oluyor bazı yerlerde olmuyor? --Cobija (mesaj) 21:35, 23 Nisan 2017 (UTC)
Bu konu her zaman kafamı karıştırdı, birkaç defa birilerine danıştım ama verimli bir karşılık alamayınca ben de saatleri umursamamaya başladım. Ama sanırım bu şöyle bir şey: Vikipedi'de herkesin saat ayarı +3'e ayarlı değil. İlk üye olduğumda benim değildi. Uzunca bir süre de öyle kullandım farkında olmadan. Yani kullanmayanlarda bu sorun oluyor olabilir. ~ Z (m) 22:36, 23 Nisan 2017 (UTC)
Mesela şu görüntüye bakar mısınız, şu an saat 1.39 ama böyle gösteriyor tercihlerimden +3 yapmama rağmen. :S ~ Z (m) 22:39, 23 Nisan 2017 (UTC)

Zaten imzalardaki zamanlar değişmiyor ki tercihlerimden +3'ü seçsen bile. İmzalar standart olarak UTC'ye ayarlı, tercihlerim kısmındaki seçim madde geçmişlerindeki zamanı değiştiriyor. Bu bahsettiğim araç ise imzalardaki zamanları da tercihlerimdeki seçili saat dilimine aktarmaya yarıyor ama nasıl işlevsel hale getirilecek bilemedim. --Cobija (mesaj) 22:46, 23 Nisan 2017 (UTC)

Bekleyen değişiklikler[kaynağı değiştir]

Son değişikliklerde, izleme listesinde vs. bekleyen değişiklik olduğunda görünen bekliyor yazısı görünmüyor. --Selahattin ilhan (mesaj) 05:18, 28 Nisan 2017 (UTC)

Ek olarak sormak istediğim bir konu var. Tıkladığımızda önümüze rastgele bekleyen değişiklik getiren bir araç var mı? (incelenecek değişiklikleri gösterecek, sayfayı değil) Yoksa yapılması mümkün mü? --Selahattin ilhan (mesaj) 05:33, 28 Nisan 2017 (UTC)
Alternatif son değişiklikler takibi için şu tool'u öneririrm.-- Hakan·IST 09:33, 28 Nisan 2017 (UTC)

@Selahattin ilhan, bekleyen değişiklikleri belirli koşullara göre (bekleme süresi, değişiklikteki +/- farkı, vb.) listeleyebilecek bir araç oluşturulabilir. Konu netleştiğinde geliştirme sürecini başlatabiliriz. --Superyetkinileti 11:55, 29 Nisan 2017 (UTC)

Superyetkin, inceleme bekleyen değişiklik sayısı da (her madde için ayrı ayrı) dahil edilebiliyor mu? Yukarıda bahsettikleriniz artan / azalan şeklinde sıralanabilir mi olacak? --Selahattin ilhan (mesaj) 12:14, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • @Vito Genovese, bende de gözükmüyormuş... İncelenmeyenler de gözükmüyor, ter temiz bir sayfa var sadece.--RapsarEfendim? 15:50, 29 Nisan 2017 (UTC)
FlaggedRevs eklentisini kullanan tüm vikilerde aynı sorun var şu an. phab:T164049'dan takip edebilirsiniz. Bir güncellemede hata yapılmış, düzeltilmek üzere.
Vito Genovese 16:00, 29 Nisan 2017 (UTC)
Quarry'nin faydası oluyor. Bekleyen değişikliklerle ilgili birkaç Quarry sorgum var, henüz kendime göre, çok açıklaması yok, birazdan yaparım. Arada bir güncelliyorum. Eğer fork ederseniz, hem modifiye edebilir, hem de istediğiniz zaman koşturup en güncel durumu görebilirsiniz. Bunları (download data kısmından) wikitable olarak indirip Vikipedi sayfası da oluşturabiliriz. Onu düşünerek bir iki modifikasyon yapacağım.
1) Tek bekleyen değişikli maddeler, en hızlısı bu olur, tek değişiklik kabul veya ret, sonrasında gerekli düzeltmeler. Şu an 3077 madde (toplamın %54'ü)
2) En çok işi olan 500 madde, kendimce bir parametre oluşturup ona göre sıraladım.
3) Birden çok bekleyen değişikliği olup ilk yapan kullanıcı ile son yapanın aynı kullanıcı olduğu maddeler. Yüksek ihtimalle arada başka kullanıcı değişiklik yapmamış olacaktır. O zaman da 1) gibi kolayca değişiklik kontrol edilebilecektir. Henüz bunun için verimli bir sorgu oluşturamadım. Ayrıca anonim ve kayıtlı kullanıcılara göre ikiye de ayırmayı düşünüyorum.
--Deniz (mesaj) 17:41, 29 Nisan 2017 (UTC)

Düzeltme: Düzeltilmek üzere değilmiş, Mayıs ortasını bulabileceği söyleniyor. Trafiğin azalmasını da fırsat bilip bekleyen değişikliklere girişmemizde fayda olabilir. Sıfırlarsak çok rahat ederiz önümüzdeki günlerde.

Vito Genovese 20:49, 29 Nisan 2017 (UTC)

Düzeldi sanırım. Hâlen sorun yaşayan?
Vito Genovese 05:02, 4 Mayıs 2017 (UTC)
Teşekkürler, düzelmiş. --Selahattin ilhan (mesaj) 09:49, 4 Mayıs 2017 (UTC)

Çalışmayan araçlar[kaynağı değiştir]

Vikipedi engellendiğnden beri VPN ile değişiklik yapıyorum. Fark edebildiğim kadarıyla kaynak yardımcısı, hızlı bilgi ve katalitik hiç çalışmıyor. Değişiklik özeti yardımcısı da gidip geliyor. Bu engelin ne kadar süreceği belli değil, neden çalışmıyor olabilir bunlar? --Cobija (mesaj) 17:31, 29 Nisan 2017 (UTC)

VPN engeli vardır sanırım. --Deniz (mesaj) 18:28, 29 Nisan 2017 (UTC)

Bu engelin ne kadar süreceği belli de değil ki. @Vito Genovese, IP muafiyetinin küresel çapta verilmesi mümkün mü? Kaynak yardımcısı ve katalitik olmadan olmuyor ciddi ciddi. --Cobija (mesaj) 19:04, 30 Nisan 2017 (UTC)

Hakan verdi şu an sana küresel muafiyet.
Vito Genovese 19:09, 30 Nisan 2017 (UTC)

Teşekkür ederim ikinize de yalnız durum araçların VPN tarafından engellenmesiyle ilgili değilmiş sanırım, değişen bir şey olmadı çünkü. BTK'yı bekliyorum artık :/ --Cobija (mesaj) 19:26, 30 Nisan 2017 (UTC)

  • Engel uzadıkça uzadı, devlet buna bir şey yapsın 🤢 --Cobija (mesaj) 08:06, 13 Mayıs 2017 (UTC)

Kısaltılmış dipnot şablonu[kaynağı değiştir]

{{kdş}} güncellenmiş olsa gerek ki son zamanlarda görünümü şu şekilde değişti. Aslında güzel de oldu fakat karakteri aynı şablonun tekil kullanımında görünen ^ karakteriyle değiştirilebilir mi? Adı dipnot olsa da yaygın olarak kaynak göstermek için kullanıyoruz, kaynak şablonlarıyla aynı olsun. --Cobija (mesaj) 20:44, 30 Nisan 2017 (UTC)

Bu kısaltılmış dipnot şablonları nasıl değişti bir fikri olan var mı? Eski hâli daha uygun. @Vito Genovese, @Superyetkin, @HakanIST nereden kaynaklandığını bulabilir misiniz acaba ? Ben anlamadım da... --Mskyrider ileti 07:51, 11 Mayıs 2017 (UTC)
Eski hâli nasıldı ki?
Vito Genovese 09:12, 11 Mayıs 2017 (UTC)
Galiba sorun kısaltılmış kaynak şablonu ile ilgili değil. Sorun şu @Vito Genovese : Maddede aynı kaynak birkaç kere verilince kaynakçada önce bir careme işareti yanında da superscript olarak a b c etc çıkyordu. Şimdi ise yukarıya ok işareti ile birlikte kaynak numarası 55.0 55.1 55.3 falan çıkıyor. Örnek olarak Vincent van Gogh maddesinin 4 ve 6 nolu kaynakçası şimdiki hâli, en:Vincent van Gogh maddesinin de 9 ve 14 nolu kaynakçası eskiden çıkan hâli. --Mskyrider ileti 09:28, 11 Mayıs 2017 (UTC)
İşlem tamam.
Vito Genovese 09:42, 11 Mayıs 2017 (UTC)
Sağolasın İzocam da bende hâlâ değişmedi, alıcılarımın ayarlarıyla da oynadım tazeledim de tazeledim ama değişmedi, gecikmeli mi oluyor düzelmesi ? Yöneticimiz uyuyor mu ? --Mskyrider ileti 10:11, 11 Mayıs 2017 (UTC)
Ben de bunu soracaktım ne zamandır :) Bende de değişmedi.--RapsarEfendim? 15:26, 11 Mayıs 2017 (UTC)
Yok, ben yanlış görmüşüm. Devam ediyor durum. Bu sene bulacağım umarım ki neyden kaynaklandığını.
Vito Genovese 15:27, 11 Mayıs 2017 (UTC)

Hepten bozuldu :/ --Cobija (mesaj) 15:31, 11 Mayıs 2017 (UTC)

Hmm, evet. Lua modülü p ve s ayrımını yapamıyor (yani sayfa farklarını algılayamıyor) ve ikidilli parametre tanımlamayı öğrenip şuraya yazan henüz olmadı. :) Kdş'nin modül kullanımını geri aldım. Lua olmadan da eski sisteme tabiyiz. Neyse, araştırmaya devam şimdilik.
Vito Genovese 15:42, 11 Mayıs 2017 (UTC)
Lua ne?--RapsarEfendim? 19:34, 11 Mayıs 2017 (UTC)
Programlama dili. Şurada bir demosunu görebilirsin. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 19:43, 11 Mayıs 2017 (UTC)
@Vito Genovese, or kullanarak olmadı mı? Mesela local sonuc = args.["argen"]; yerine local sonuc = args.["argen"] or args.["argtr"]; yazınca olması lazım. İngilizce karakterlilerde tırnak işaretleri olmayabilir (local sonuc = args.argen or args.argtr;). --Deniz (mesaj) 15:22, 12 Mayıs 2017 (UTC)
@Bulgu: Henüz denemeye fırsatım olmadı ama modüller herkesin düzenlemesine açık. Sen bir dene istersen?
Vito Genovese 05:08, 17 Mayıs 2017 (UTC)
Modülde değişikliği yaptım. Üst kısımda p yerine s yazdım (pp yerine ss mi yazılıyordu Türkçe kaynaklandırmada?). Altta da sfn fonksiyonunda yeni parametre seçenekleri ekledim. {{sfn}} şablonunu modül kullanan {{kdş/2}} şablonuna yönlendirecektim, baktım kdş kullanımının neredeyse hepsi sfn üzerinden. O yönlendirmeyi yaparsak sfn kullanan maddelerde kontrolü yapabiliriz @Vito Genovese. --Deniz (mesaj) 07:40, 17 Mayıs 2017 (UTC)
Eline sağlık, en kısa sürede geri döneceğim konuya.
Vito Genovese 09:49, 17 Mayıs 2017 (UTC)
  • Bu {{kdş}} şablonunu bir türlü kullanmayı beceremedim. Şimdi, {{kdş|Yazar|varsa yıl|p=sayfa numarası}} yapıyorum ama kaynakçada tıklayınca refere edilen kaynağa gitmiyor. Sorunun kaynağını biri yazabilir mi? --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 11:06, 21 Mayıs 2017 (UTC)
@Hedda Gabler (eski), gösterilen kaynağa gitmesi için {{kitap kaynağı}} gibi özelleştirilmiş şablonları değil direkt {{kaynak}} şablonunu kullanmak gerekiyor. --Cobija (mesaj) 13:09, 21 Mayıs 2017 (UTC)
Öyle yaptım ama şurada çalışmıyor @Cobija. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 13:24, 21 Mayıs 2017 (UTC)
İki şablonda da aynı yılı kullanmak gerekiyor yoksa KDŞ ana şablon ile bağlantı kuramıyor. Şöyle yapınca düzeldi. --13:35, 21 Mayıs 2017 (UTC)
Teşekkürler. Şimdi anladım. tarih yerine yıl ve özel kaynak şablonları yerine de {{Kaynak}} kullanmak gerekiyor sanırım. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 13:43, 21 Mayıs 2017 (UTC)

Politika[kaynağı değiştir]

Kısaltmaların açık yazılıma yeğlenme durumu[kaynağı değiştir]

Geçmişte ilişkili pek çok maddede de olmak üzere, en son bu maddede yer alan tartışma üzerine bu konuyu açmak istiyorum. Kısaltma kullanımlarının çok nadir durumlarda (FIFA, NASA, UNESCO gibi) olması, bu nadirliğin her yerde yapılacağı algısına yol açmış görünüyor. Benzer tartışmaları son zamanlarda ardı ardına yaptığımız görülüyor. Bu konuyu belli kriterlere bağlamamız şart çünkü konu ucu açık bırakılmış.

Burada yer alan yönerge sayfasında kırmızı bağlantılı olarak yer alan Vikipedi:Adlandırma kuralları (kısaltmalar) maddesinin açılmasını ve politika olarak teklif edilmesini öneriyorum. Son zamanlarda özellikle birbiri ile ilişkili siyasi parti, kuruluş, örgüt vb. maddelerin kısa adlarının kullanılması ardı ardına öneriliyor, kısaltmalar açık yazılıma yeğleniyor. Görüşleriniz nelerdir? --Ahmet Turhan (mesaj) 21:04, 12 Nisan 2017 (UTC)

Not: Burada örnek bir tartışma bulunmakta. --Ahmet Turhan (mesaj) 13:52, 13 Nisan 2017 (UTC)

Üç başlık üstte duyurusu yapılmış bir teklif de var bağlantılı.
Vito Genovese 21:23, 12 Nisan 2017 (UTC)

İlginize[kaynağı değiştir]

VikiProje Sinema Nisan İBP[kaynağı değiştir]

Merhaba herkese, Nisan 2017'nin 15 günlük ilk iş birliği projesi, Sergey Yutkeviç filmleri'ndeki eksik maddelerin oluşturulması olarak şeçilmiştir. Proje sonunda, proje başlangıcı itibarıyla maddesi oluşturulmamış 18 adet Sergey Yutkeviç filminin tamamının oluşturulması hedeflenmektedir. Proje, 1 Nisan 2017 günü UTC ile saat 00:00'da başladı ve 15 Nisan 2017 günü UTC ile saat 23:59'da sona erecektir. İlgili arkadaşları bekleriz. --Pragdonmesaj 11:28, 1 Nisan 2017 (UTC)

Hızlı Bilgi Aracındaki bug[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar merhaba, yaklaşık 1 aydır kendi sayfamda keşfettiğim daha doğrusu başka kullanıcılarda da var mı bilmiyorum ama son değişikliğini x saat, dakika vs. göstergecinde negatif rakamlar çıkıyor (-84,-61 vs.). bu adrese daha doğrusu Türkçe vikipedi gönüllüleri sayfasına görüntüyü attım. İyi vikiler.. --Uchiha Itachimesaj için 08:55, 2 Nisan 2017 (UTC)

  • Görmeyen, duymayan kalmasın. Müthiş bir şey: http://www.trtarsiv.com/ - Şu da konu hakkında haber. Vitruvian (mesaj) 21:30, 1 Nisan 2017 (UTC)
    Teşekkür ediyorum. Sayende görmüş oldum. Hakikaten olması gerekiyordu. İnşallah daha da geliştirirler içeriğini.Sait71 18:30, 3 Nisan 2017 (UTC)

Azerbaycan - VikiProje Sovyetler Birliği işbirliği[kaynağı değiştir]

VikiProje Sovyetler Birliği'nin birinci Nisan 2017 işbirliği projesi belirlendi. Daha fazla bilgi için sağdaki genişlet'e tıklayın.




Sovyetler Birliği Ayın İşbirliği Daveti

İyi günler, iyi Vikiler.
Sovyetler Birliği ile ilişkili konularda katkı sağlamayı amaçlayan VikiProje Sovyetler Birliği projesi kapsamında her iki haftada bir tekrarlanan Sovyetler Birliği İşbirliği Projesine davetlisiniz.

Bu ayın ilk proje konusu Azerbaycan'da komünizm şablonundaki kırmızı bağlantılı maddelerin oluşturmaktır

Her ay planlı bir şekilde Sovyetler Birliği ile ilişkin farklı bir hedefe odaklanan işbirliği projesinin dönemki ki ayağına siz de katılım sağlayın. Projeye katılmak için proje sayfasının en altında yer alan katılımcılar bölümüne isminizi eklemeniz yeterli. Proje kapsamında verilen pek çok ödül sizi bekliyor.

Ayrıca anket ve oylamalara katılarak gelecek işbirliği projeleri için öneri ve görüş bildirebilirsiniz.

Şimdiden iyi çalışmalar, bol Vikiler!

--Ahmet Turhan (mesaj) 21:58, 1 Nisan 2017 (UTC)

Mirada maddeleri ileilgili - Türkçeye yapılan tercümeler de telif ihlali yaratır mı?[kaynağı değiştir]

  • I. Ağa Han ve VI. Ağa Han - maddeleri ingilizce vikipedia dan tercüme edilmişti. Bu nedenle, Türkçesi için bir kopyala yapıştır durumu söz konusu olmaması gerekirdi.
  • Nâsır-ı Hüsrev: çoğunlukla Tahir Harimî Balcıoğlu kitabından yararlanılarak geliştirilmiş bir madde idi. ingilizce madde Britanıca'dan kopyalanmış olsa dahi Türkçesi için böyle birşey söz konusu olmayabilir.
  • Ayni şekilde Zünnûn-ı Mısrî ingilizceden tercüme edildiğine göre kopyala yapıştır nasıl söz konusu olabiyor?
  • Bari bu Miranda'nın dışındaki katkıları tutabilseniz..108.31.73.21 01:17, 2 Nisan 2017 (UTC)
Hayır ihlal yaratmıyor. Sadece İngilizce Vikipedi'den çevrildiğini belirtilmesi gerekiyor. @Vito Genovese gereğini yapar mısın?--Mavrikantmsj 19:02, 2 Nisan 2017 (UTC)

I. Ağa Han tamamen Mirada'ya ait. IV. Ağa Han'ın yarısı Mirada'nın, metin Mirada'nın ihlali üzerine geliştirilmiş ve dolayısıyla temizlenmesi gerekiyor. Nâsır-ı Hüsrev ve Zünnûn-ı Mısrî'de de aynı durum vardı. Zünnûn-ı Mısrî'yi ben temizledim. Diğerlerini ise maddenin sorumluluğunun deneyimli bir kullanıcı tarafından üstlenilmesi durumunda geri getirebilirim. Kimse üstlenmiyorsa, sırasını bekleyecek. Mirada'nın dışındaki katkıların hepsinin kurtarılacağı ayrıntılı olarak açıklandı zaten. 2-3 ay içinde temizliği bitirmiş oluruz diye düşünüyorum.

Vito Genovese 19:30, 2 Nisan 2017 (UTC)

IV. Ağa Han'ın madalya ve ödüllerinin tam bir listesi İngilizce'den tercüme edilerek eklenmişti, umarım bunların korunması sorun yaratmaz.108.31.73.21 18:40, 6 Nisan 2017 (UTC)

Wikimedya Konferansı 2017[kaynağı değiştir]

Wikimedia Conference 2017 grup fotosu

Merhaba arkadaşlar, Wikimedya 2017 Konferansı geniş bir katılımla Berlin'de gerçekleşti. Ben ve @Basak katılımcı olarak konferansta yer aldık. Basak ana toplantı olan 2030 stratejisi ile ilgili bölüme katılırken bende buradaki toplantılardan 12 tane kadarına katıldım. Diğer detaylarıda 1-2 hafta içerisinde sizlere aktarmış olacağız. Organizayonun grup fotoğrafını yanda bulabilirsiniz. Daha fazla fotoğrafa ise şuradan erişebilirsiniz. Konferansta gerçekleştirilen prezantasyonların bir kısmı şurada, bunlara daha yenileride eklenecektir. Selamlarımla, iyi vikiler, SakhalinioBuyrun beniiiim? 21:20, 2 Nisan 2017 (UTC)

Konferansı inceleme şansım oldu, çok güzel ve faydalı bir aktivite olduğu düşüncesindeyim. Tebrikler. --Sidney Eric Wolf (mesaj) 06:22, 3 Nisane 2017 (UTC)

  • Türkçe Vikipedi'yi en iyi şekilde temsil ettiğinize, oradan Vikipedi için yararlı edinimlerle döndüğünüze inanıyorum :) En kısa zamanda notları görmek dileğiyle.--RapsarEfendim? 00:57, 5 Nisan 2017 (UTC)
Geç olsun da güç olmasın. Konferans izlenimleri sonunda hazır. Buradan erişebilirsiniz: WMCON 2017--Başak (mesaj) 06:28, 22 Nisan 2017 (UTC)

Yeni sayfalara müsade edilmemesi[kaynağı değiştir]

Bazı sayfaların en eski sürümlerine bakıyorum. Genel olarak IP sayfayı açıyor, bir devriye ise "düzenlenmeli" özeti ile "düzen" etiketi koyuyor veya kayda değer görmediyse ilgili şablonu ekliyor. Eskiden böyleymiş, en absürd kişilere bile (örn. kd olmayan bir akademisyen) müsade edilmiş, ilgili şablon konulmuş; yani "silme" işlemi öncelikli nokta olmamış. Artık bu böyle değil. Bazı kullanıcılar yeni sayfalara müsade etmiyor. Ansiklopedi gelişmiyor. Biraz araştırmak, bakmak gerekiyor. Örneğin IP kayda değer bir kişinin beş satırlık maddesini "telifli" olarak açıyor. Sayfayı gören devriye ise direk "sil" şablonunu ekliyor. Yani o beş satırı dúzeltmek çok mu zor geliyo? Hizmetli de hemen siliyor. Bunun değişmesi gerekiyor. Örneğin Esra Bilgiç maddesi kaç kez silinmiş bir bakalım. Kayda değer dizinin başrol oyuncusu olmasına rağmen defalarca silinmiş. @Vito Genovese kurtarmış sonunda. Ayrıca bazıları da yeni sayfalara "düzen", "kaynaksız" vb. gibi şeyleri üst üste ekliyor. Biraz anlayış gerekli. Bugün @Kibele Ölmeye Yatmak eserini kurtardı. Ben Çağlayanlar'a dikkat çektim. Sayfa geçmişlerine bir bakın isterseniz. Bunlar önemli kişilerin eserleridir, basılı kaynaklar bir yana sadece çevrimiçi kaynaklar bile yeterlidir. Kullanıcıları ve hizmetlileri bu konuda anlayışlı ve sabırlı olmaya davet ediyorum.--Kingbjelica (mesaj) 20:08, 4 Nisan 2017 (UTC)

  • Bu durumdan tek şikayetçi olan ben değilmişim mutlu oldum :) Ümmiye Koçak maddesinde de bu tarz bir durumla karşılaşmıştım. Hizmetli arkadaşlar fazlasıyla yoğun bir enerji harcıyorlar her maddeye özel vakit ayırabilmelerini beklemiyorum ben açıkçası. Bu duruma "özen" göstermesi gerekenler bu şablonları kullanan kullanıcı arkadaşlarımız, biz vs.vs.vs. olmalı. --Pragdonmesaj 20:32, 4 Nisan 2017 (UTC)

hızlısı, bekletmelisi bu 'sil' kelimesi gerçekten epeyce rağbet görüyor.. Kategori:Vikipedi silinecek sayfalar sayfasını arada bir kontrol ederek kazaların önüne geçmek mümkün.. --kibele 20:41, 4 Nisan 2017 (UTC)

benim de bir süredir rahatsız olduğum konu gerçekten. "Taslak" veya "tek cümle" gerekçesiyle her gün onlarca madde HS ile etiketleniyor, SAS'a çıkarılıyor. Endişelerimi Vikicizer ve Vito Genovese'nin mesaj sayfasına da yazmıştım fakat bu "furya" tüm hızıyla devam ediyor. İsim de vereyim. Kullanıcı:Nushirevan11 ve Kullanıcı:Cenk Çetin yeni ve tecrübesiz kullanıcıları ısırmayı sürdürüyor. 5-6 maddeyi de silinmekten ben kurtardım fakat her daim burada cevrimiçi olamıyoruz ve bazen kayda değer maddeler gözden kaçabiliyor. Madde sayısının artmasının önündeki en ciddi engellerden birisi durumunda ve maalesef yeni/İP kullanıcıların emek ve zamanları hiçe sayılıyor. Bu iki kullanıcıyı VP:İNOV ve VP:LYKI politikalarına riayet göstermeye davet ediyorum. --Maurice Flesier message
Bütünüyle gerçekle bağdaşmayan bir yorum. Uzun süredir yeni maddelere ara sıra bakıyorum ve kayda değerliğinden kesin emin olduklarıma HS etiketi ekliyorum. Bugüne kadar da bi kaç defa hizmetli tarafından geri alındı sadece. HS direk silinme aracı değildir. HS etiketi eklendikten sonra hizmetli zaten tekrar kontrol ediyor. Yani bir madde iki defa süzgeçten geçiyor. Her insanın yanılma payı vardır. @Maurice Flesier adlı kullanıcı sadece bir kere HS etiketimi geri aldı. Bir kere veya bi kaç kere böyle bir şey olması gayet doğaldır. Yeni kullanıcıları ısırmak diye bir şey asla söz konusu değildir. SAS'a genellikle KD etiketi olan maddeleri taşıyorum. Bugüne kadar taşıdıklarımın çoğu silindi. Kaynaklandırılanlar da kaldı. Ahmet Turhan'da pek çok yayınevini taşımıştı. Kaynak eklenenler kalmıştı belli bir kesimi silinmişti. Böyle durumlar her daim olabiliyor. Rapsar'ın da dediği gibi kaynaklandırılmamış ve bir Adidas, Nike gibi KD olduğu da bilinmeyen ve var olan haliyle KD olmayan ve KD etiketi de bulunan sayfaları SAS'a taşımam politikalara uygundur ve bu durumun ısırma ile zerre alakası yoktur. Maurice Flesier davetinizi reddediyorum çünkü önce sizin VP:İNOV politikasını okumanız gerekiyor.--Nushirevan11 ☾★ 21:13, 4 Nisan 2017 (UTC)
  • Öncelikle şunu belirtelim, 2008'deki Türkçe Vikipedi ile 2017'deki Türkçe Vikipedi'yi bu şekilde kıyaslayamayız. Neden? O zaman 50 bin madde varsa, günümüzde 300 bin sınırına dayanmışsak, bu demek oluyor ki 2008'de açılmayı bekleyen en az 250 bin madde var (rakamlar gerçeği yansıtmıyor oraya takılmayalım). Keza 5 yıl sonra 500 bin olduğumuzda da bugünlerle kıyas yapamayız. "Önemli" veya "kafadan kayda değer" denebilecek madde sayısı yavaş yavaş azalıyor, demeye çalıştığım bu. "Örneğin IP kayda değer bir kişinin beş satırlık maddesini "telifli" olarak açıyor. Sayfayı gören devriye ise direk "sil" şablonunu ekliyor. Yani o beş satırı dúzeltmek çok mu zor geliyo? Hizmetli de hemen siliyor" denmiş en başta. Nasıl kayda değer olup olmama yönergelerle kısıtlanmışsa, telif hakkı konusu da aynı şekilde politikalarla kısıtlanıyor. Buradaki kıstasımız ne tek başına kayda değerlik ne telif hakkı konusu ne de diğer konular, tamamını göz önüne almamız lazım. Telif hakkı ihlali varsa politika ihlalı vardır ve bu içeriğin öyle ya da böyle kaldırılması gerekli. Bunun tartışılacak kısmı yok. Bu aşamada bu maddeyi silmek ya da düzenlemek kullanıcı tercihine kalmış. Elbette ki bunu toparlayıp yeni bir madde kazandırmak en iyisi, ancak bunu silen ya da silinmesi için işaretleyen kullanıcıya da "niye böyle yapıyorsun" denemez. O da kuralları uyguluyor çünkü. Genellersek, elbette bu maddelerde gereğini yaparak bu maddeleri var olabilir hâle getirmek en iyi yöntem, ancak silinebilecek kıvamda olanları silmek/işaretlemek de hatalı bir davranış değil.--RapsarEfendim? 01:53, 5 Nisan 2017 (UTC)
  • Yöneltilen soru Telifli kısmı çıkarmak bu kadar mı zor? hayır, yaptığınız gibi bu kadar basit. Peki bunu ben yapmak zorunda mıyım? Yapmazsam kötü biri mi olurum? Hızlı sil etiketi koymak hakaret, küfür, saldırı veya Vikipedi'de kötü olarak değerlendirilebilecek bir şey değildir. Her gün onlarca telifli içeriği silmek, 1 cümlelik maddeleri adam etmek, ansiklopedik olmayan içerikleri tekrardan yazmak zorunda değilim. Vikipedi bir ansiklopedidir, belirli kuralları ve standartları vardır. Kaliteyi korumak, yüksek tutmak her bir üyenin görevidir. {...} isteyen Kategori:Vikipedi düzenle kategorisinde bulunan 4523 maddeye ve incelenmemiş 6130 maddeye yönelebilir. Saygılarımla...--Cenk (mesaj) 13:52, 5 Nisan 2017 (UTC)
elbette, bir cümlelik sayfaları adam etmek, telifli içeriği temizlemek zorunda değil hiçbir kullanıcı. Tıpkı kaynaksızlık durumunu kullanıcıları o maddeyi tutmak için bir baskı aracı olarak kullanmak zorunda olmadığı gibi. Yeni bir kullanıcı 20.000 baytlık GM standardında bir madde oluşturmakta zorunda değil. Yeni maddelerin kontrolü birkaç kullanıcının denetimine de bırakılmadı. Benim eleştirdiğim kısım, kayda değerlıği tek bir kaynak ile ispat edilebilecek maddelerin İNOV'a tabii tutulmaması. Yeni bir kullanıcının teliften bihaber olması kadar doğal bir durum olamaz. Ben dahi ilk kaydolduğumda onlarca telifli dosya yüklemiştim Commons'a ve düzinelerce telifli içerik eklemiştim. İngilizce Wikipedia 6 milyon maddeye koşarken, Fransızca 2 milyon madde hedefine yaklaşırken, 2.9 milyon nüfuslu Ermenistan, Ermenice wikide 218.000 madde oluştururken biz Mirada'nin telifli maddeleri ve yeni kullanıcıların açtığı kaynaksız tek cümleli maddeleri HS ile silip geriye doğru sayıyoruz. Bu hızla 2030 yılında 500.000 hedefine ulaşabiliriz, o da bir ihtimal. --Maurice Flesier message 14:47, 5 Nisan 2017 (UTC)
aaa bu arada, "Kaliteyi korumak, yüksek tutmak her bir üyenin görevidir." nerede yazıyor bu çok önemli vazifemiz?? --Maurice Flesier message 14:52, 5 Nisan 2017 (UTC)
  • Madde sayısı, değişiklik sayısı övünülecek bir şey değil. Vikiler arası yarışmada olmadığına göre madde sayısı yükseltmek adına gelene geçene müsade edecek değiliz. Şahsi hedefiniz madde sayısını yükseltmekse SAS'a daha az madde taşımanızı öneririm. --Cenk (mesaj) 15:39, 5 Nisan 2017 (UTC)
vikiler arası yarışma olmadığı gibi hızlı silme yarışmasında da değiliz. Burası gönüllülük esasının olduğu bir ansiklopedi ve hiç bir kullanıcı seçkin madde statüsünde madde oluşturmak mecburiyetinde değil. Kayda değerliği şüpheli maddelerin SAS'a çıkarılmasında bir sorun göremiyorum fakat kayda değer olan maddelerin hızlı silinmesinde bir sorun görüyorum. Yukarıda sorduğum "kaliteyi korumak" ile başlayan referansınız hangi politikamıza dayanıyor merak ettim de, yoksa sadece "şahsi bir hedef" mi? --Maurice Flesier message 16:08, 5 Nisan 2017 (UTC)
  • Bahsedilen kalite Vikipedi kurallarına uygunluktur. Kurallara uyum sağlamak ise hepimizin görevidir. Bir madde gerekli koşulları sağlamıyorsa etiket koymakta sakınca yoktur, aksini düşünüyorsanız kurallar çerçevesinde eksiklikleri giderir kaldırırsınız. Etiketi koyan kötü adam eksiklikleri gideren adam ise kahraman değildir. Sorun etiketlerin hakaret olarak algılanmasıdır. Tanımadığım kişileri baskı altına almak gibi bir derdim yok, aksine bu {...}. --Cenk (mesaj) 18:05, 5 Nisan 2017 (UTC)
{...} nasıl yapılıyor gösteriyorlar zaten Cenk bey. Yukarıda kullanılan {...} gerçekten insanı rahatsız edici. Vikipedi meğer sele gidiyormuş, birileri de önüne kütük oluyormuş. Kahramanlık hikayesi gibi! Kolay gelsin.--Nushirevan11 ☾★ 18:19, 5 Nisan 2017 (UTC)

Biraz da bana da hitap eden, üslubu sıkıntılı olsa da haklı bir çağrı olmuş. Bunu görünce çağrıya uyup farklı bir şey yapayım dedim ancak sonu tabiri caizse jurnellenmemle son buldu :) Herkesin bildiğini yapması en iyisi. --Cobija (mesaj) 18:01, 5 Nisan 2017 (UTC)

Bu husus benimde -yanlış hatırlamıyorsam- iki defa karşılaştığım bir problem. Kısaca kullanıcıların yoğurt yemesi. Ben şahsen uzun telifli maddelere hiç bir şekilde tolerans göstermezken, başka bir kullanıcımız düzen konusunda hassas. Ben düzenden konulan HS'leri geri aldırmaya çalışırken, başka bir kullanıcı benim teliften koyduğum HS etiketini kurtarmakta vs. vs... Ciddi bir etiket bu yüzden HS'nin iki defa düşünülerek kullanılması gerektiği kanaatindeyim. Tabi yeni devriyelerimizi de üzmeden, hatalı olduğunu değerlendirdiğimiz HS'leri ikaz ederek...
Ayrıca hiç bir yerde yazmamasına rağmen konulmuş bir HS etiketinin, gerekli düzenleme yapıldıktan sonra etiketleyen kullanıcı tarafından kaldırılması gerektiğini düşünüyorum, bu şekilde daha bilgilendirici oluyor. Örneğin ben teliften bir HS koydum bir kullanıcımız telifli içeriği düzeltti ve beni ikaz etti, ben düzeltmeyi görüp etiketi kaldırdığım zaman öğrenmiş oluyorum. Hem böylesi bence ikaz etmekten daha naif... Bilmiyorum belki hata yapan benim... chansey Mesaj 18:24, 5 Nisan 2017 (UTC)
  • Haddime olmayarak bir çağrıda bulunacağım bu mesajımda. Arkadaşlar, önce bir oturup birbirimize konuşalım.
  • Yukarıdaki durumu çok talihsiz buluyorum. Köy çeşmesinde isimler vermişiz, ithamlar savurmuşuz. Şuncacık bir topluluğuz burada, 80 milyon küsurluk konuşanı olan bir dilin, yüz binlerce kez okunan ana çevrimiçi başvuru kaynağını 80 aktif kullanıcı olarak mamur etmeye çalışıyoruz. Bu delilik bizim ortak paydamız, bu ortak payda etrafında birbirimizin hareketlerinden hoşlanmasak da, birbirimizden hazzetmesek de var olmak zorundayız.
  • Nushirevan11 ve Cenk Çetin'in üzerinden spesifik bir konuşma geçtiği için onların üstünden konuşacağım, bunun için affetsinler. Kendilerinin hareketlerinin bazılarının yanlış olduğu, Vikipedi'ye zarar verdiği söylenmiş. İkisi de çok aktif kullanıcılar mı? Evet. Değişikliklerinin büyük çoğunluğu yapıcı mı? Evet. Bazı değişikliklerinin Vikipedi'ye zarar vermesi söz konusu mu? Olabilir, bir takım noktalar benim de katıldığım noktalar. Ancak hani mesela ancak süresiz engelle aklı başına gelen benim 2012 ve öncesinde verdiğim kadar Vikipedi'ye zarar verme ihtimalleri söz konusu dahi olamaz. E ben bile engellendiğimde köy çeşmesinde yaptığım katkılardan, zararlarımla beraber zararlarımın terazide alt ettiği "kârlarımdan" bahsedilmişti. Burada bu iki kullanıcının kârından pek bahsedilmemiş, bu noktada teraziyi tamamlama ihtiyacı duyuyorum.
  • İki kullanıcı da Vikipedi'de içerik kontrolü konusunda ciddi emek sarf eden, bu emeklerinden dolayı çok saygı duyduğum kullanıcılar. Cenk Çetin'le pek bir iletişimimiz olmadı; ancak sürüm kontrolü konusundaki çalışkanlığını görme ve takdir etme fırsatım oldu. Nushirevan11 ile birkaç kez anlaşmazlık yaşadık, Chansey'in belirttiği gibi "yoğurt yiyişimiz" farklıdır belli başlı konularda; [4] [5] gibisinden -izmli isimler de verilmiştir belli çevrelerde bu yoğurt yiyişlere. Nitekim burada eleştirilen meselelerde de sorunlu bulduğum durum olmadığı anlamına kesinlikle gelmiyor bunu yazmam. Bununla beraber kendisinin açtığı on SAS'tan sekizinde (istatistiğin kendisi uydurmadır, gözleme dayalıdır) gerçekten de oraya gelmesi gereken bir maddeyi tespit ettiğini, denetim konusundaki özverisini, tartışmalarda tecrübe ettiğim karşı tarafı anlamaya yönelik tavrını takdir ediyorum. Bununla beraber buradaki diğer kullanıcıların da kontrole yönelik emeklerini, ekledikleri kaliteli, haddi hesabı olmayan içeriği, her türlü bize kattıklarını burada yazmaya çalışsam sabaha kadar uğraşmam gerekir bu yazı üstünde. "Madde kurtarmaca oynamak" gibisinden çok talihsiz ifadeler var yukarıda, düşünmek lazım karşımızdakini de. Buradaki herkes Vikipedi'nin iyiliği için (mecazen, hava sıcaklığına bağlı olarak gerçekten de) ter döküyor. Olumsuz yönlerimizi vurgularken olumlu yönlerimizi de hatırlatsak çok daha sağlıklı bir ortamda çalışırız kanımca. Bu bağlamda yukarıdaki bir takım ifadelerin de bu ifadeleri kullanan kullanıcılar tarafından tekrardan bir gözden geçirileceğini umuyorum.
  • E birbirimizi hiç mi eleştirmeyelim? Tabii ki eleştirmeliyiz, hele de yeni kullanıcıların ısırıldığını düşünüyorsak kesinlikle eleştirmeliyiz. Ama bunun ilk mercisi burası olmamalı. Birbirimizin mesaj sayfaları, maddelerin tartışma sayfaları bunun için var. Elbette ki bunu yaparken üslubumuza son derece dikkat etmeliyiz, elbette karşımızdakini anladığımızı hisettirmeliyiz; ama aynı zamanda eleştiri mesajı atmaktan, yapıcı bir şekilde eleştirinin haklı olup olmadığı üzerine fikir alışverişi yapmaktan kaçınmamalıyız. Hele de iki tecrübeli kullanıcı arasındaki meseleyi Vito'nun, Vikiçizer'in vs. mesaj sayfasına taşımaktan bin defa imtina etmeliyiz mecbur kalmadıkça. Bir defa da olsa, üç defa da olsa, nezaket korunduğu sürece bu tür süreçlerin iki birey arasında yapıcı sonuçlanması için azami efor sarf etmek daima bu adımı es geçmekten çok daha yapıcı olmaz mı? İki birey arasında görüş ayrılığı devam ederse ping yoluyla mesela ara bulucu olabilecek kullanıcıları davet etmek süreci kolaylaştırmaz mı? Bir kullanıcının yanlış yaptığını düşünüyorsak o kullanıcının davranışlarını değiştirme şansımız böyle daha yüksek değil midir?
  • Son olarak, görüş belirtmemin yerinde olacağını düşündüğüm spesifik bir noktaya değineyim, telif hakkı ihlali konusunda Rapsar'ın görüşüne katılıyorum.
  • --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 21:15, 5 Nisan 2017 (UTC)
@Seksen iki yüz kırk beş yapıcı yorumunuz için teşekkür ederim. Yumuşak bir üslup kullanmamız elbette vikipedide gelecekteki projelerimiz ve insanî açıdan elzemdir ancak bu bir değil iki değil kaçıncı defa {...} maruz kaldım. Mesaj sayfama bile mesaj bırakılırken adeta {...} mesaj bırakılıyor. Bu durumda burada hiçbirimizin {...} olmadığını ifade etmek zorunda kalıyorum. Etki tepki meselesi. Yumuşak bir üslup beni ancak yumuşatır ve düşünmemi sağlar. Maalesef sürtüşmeden {...}. İyi vikiler efenim.--Nushirevan11 ☾★ 13:12, 6 Nisan 2017 (UTC)
  • İş {...}, {...} yapmaya kadar yükselmiş, ilgilenenlerin okumasını rica eder, {...} boyutlarını görmek için oluşturduğum tabloyu incelemelerini öneririm. --Cenk (mesaj) 16:48, 8 Nisan 2017 (UTC)

Önüm arkam sağım solum Sovyetler Birliği[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de hangi tartışmaya baksam konu bir şekilde Sovyetler Birliği'ne ve onun projesine bağlanıyor. Köy çeşmesinde sürekli duyurular, oradan örnek vermeler, keza silinmeye aday sayfa tartışmalarında konu bir şekilde oraya dokunuyor. Bugün Haftanın İş Birliği Projesi'ne bakayım dedim o da Sovyetler Birliği. Ne oluyor?--RapsarEfendim? 04:53, 5 Nisan 2017 (UTC)

En aktif proje (hatta tek proje) o olduğundan dolayı göze batıyor, olan bu. Eğer biz de aktif olarak proje yürütebilsek bu kadar öne çıkmaz. Neden SSCB projesi doldu her yer demek yerine neden bunun gibi başka çalışmalar da yok diye şikayet etmek lazım aslında. --Cobija (mesaj) 09:17, 5 Nisan 2017 (UTC)
+1 -MHIRM. 09:43, 5 Nisan 2017 (UTC)
yakında, Sovyetler Birliği döneminde bu ülkeye turist olarak giden biyografi maddelerinin tartışma sayfalarına da SSCB proje şablonu eklenmesinden endişe duyuyorum. Aktif bir proje olması memnuniyet verici ama gerçekten ana sayfadan, İBP'ye her şey Sovyet ağırlıklı. Rapsar'ın endişelerine katılmamak elde değil. --Maurice Flesier message 09:39, 5 Nisan 2017 (UTC)
Cevap Cevap Sovyetlerle ilgili olmadığını düşündüğünüz, turistler de dahil, maddelerin tartışma sayfalarından şablonu kaldırabilirsiniz. Zira ben gördükçe yapıyorum. Bu yorumu VP:İNOV kapsamında incelemek zor. Çünkü burada ve burada ifade edilen projelerle ilgili yorumlar incelendiğinde benzerlik gösteriyor. --Ahmet Turhan (mesaj) 11:02, 5 Nisan 2017 (UTC)
Bu noktada Cobija'ya katılıyorum. Diğer projelerin de bu denli aktif olması gerekir ki göze batmasın Sovyetler. Elimden geldiğince Vikiproje:Sinema'yı aktif tutmaya çalışıyorum ama orası da önerilen İBP'ler dahil bir kaç kullanıcı arasından dönüyor neredeyse. --Pragdonmesaj 10:06, 5 Nisan 2017 (UTC)
Cobija ile benzer düşüncelere sahibim. Ahmet'in ilk dönem katkılarında (benim olmadığım dönem) bazı TBA endişeleri dile getirilmiş ve tartışma yaratmış. Bu bir sabıka gibi şimdiki katkılarının değerlendirilmesinde dikkate alınıyor olabilir belki, zira SSCB projesinin aktifliğinden ya da duyurularından rahatsızlığını ifade eden ilk kullanıcı Rapsar değil. Ahmet'in ilgisinin tamamen buna odaklanmış olması, tartışmalara katılan kullanıcıların sayısının sınırlı olduğu bizimki gibi bir toplulukta göze çarpıyor ister istemez. Projenin duyuru mesajlarının eski sürümlerinin (güncel sürümlerinin değil) eklendikleri sayfalarda (çeşme, kişi mesaj, vb.) gezintiyi zorlaştırabilen orantısız boyutlara sahip olduğu görüşüne hak vermekle birlikte, projesine sahip çıkmasından ötüsü Ahmet'i (ve elbette Pragdon'u) takdir etmeliyiz daha ziyade diye düşünüyorum, SSCB'ye en ufak bir ilgim olmamasına rağmen.
Vito Genovese 10:27, 5 Nisan 2017 (UTC)

Gerçekten önümüz arkamız SSCB ancak bu tenkit edilecek bir şey değil, takdir edilecek bir şey. Bu demek oluyor ki diğer alanlarda bu denli iş birliği projesi oluşturacak kadar azimli, çalışkan kullanıcılar yok. Varsa da bu kadar gündeme getiremiyorlar demek ki. Bu durumun sorumlusu da SSCB alanında katkıda bulunan kullanıcılar değil tabi ki. Bu konuyla ilgilenenler gerçekten donanımlı ve azimli oldukları için güzel katkılarda bulunuyorlar. @Ahmet Turhan'ı gerçekten takdir ve tebrik ediyorum. Kıskanıyorum. :) --Nushirevan11 ☾★ 11:57, 5 Nisan 2017 (UTC)

  • Yanlış anlaşıldım sanıyorum ki. Aktifliğinden şikayetçi değilim, her tartışmada, her projede, her konuda bir şekilde Sovyetler Birliği'nin araya sıkıştırılmasından rahatsızım. Yukarı çıkalım mesela köy çeşmesinde hemen. "Mirada" başlığındaki tartışmada araya sıkıştırılmış. Sonra "Azerbaycan..." diye başlık var, projeye çağrı. Kullanıcı mesaj sayfaları zaten bunlarla dolu. Haftanın İş Birliği Projesi de bununla alakalı olunca birden öyle hissettim. Yanlış hissettiysem kusura bakılmasın.--RapsarEfendim? 15:45, 5 Nisan 2017 (UTC)
Yukarıda konu ile ilgili eksikliklerin proje kapsamında giderilebileceğinden bahsetmiştim yalnızca. Diğer yerlerde de öyle. Böyle birşey ile karşılaşacağımı hiç ummazdım. --Ahmet Turhan (mesaj) 16:12, 5 Nisan 2017 (UTC)
Bunların yeri burası değil, proje sayfası. Projeyle ilgili olanların toplanma noktası zaten orası. Şu an 30 aktif proje olsa ve tamamı burada duyuru yapsa olur mu sürekli? Olmaz. Hele hele ideolojik bir proje olunca bu, benim açımdan daha fazla dikkat çekiyor. Tüm topluğu alakadar eden bir konu değil SSCB iş birliği projesinin bitimine 15 gün kalması ya da yeni projenin gelmesi. Bunu anlatmaya çalışıyorum.--RapsarEfendim? 17:03, 5 Nisan 2017 (UTC)
O kadar çetrefilli ve yanlış anlaşılmaya müsait bir konu ki... @Rapsar kannatimce İNV veya KSY yapmayacak denli tecrübeli bir Vikipedist... Bu kapsamda VP:İNV, VP:İÜYYKÜD yanlış anlaşılmaları üzücü. Diğer açıdan bende Sayın Turhan'a gerçekten Vikipedi'ye ve projeye ilgisinden ötürü gıpta ediyorum, her ne kadar konuyla alakasız olsam bile başarısız bir denemeyle kendisine yardımcı olmaya dahi çalıştım. Sayın Turhan bu kadar emek verdiği bir projeyi doğaldır ki sahipleniyor gördüğüm kadarıyla örnekleri vs. bu yüzden... Teşbihte hata olmaz armut ağacının dibine de elma düşmeyeceği malumunuzdur. Şu duyuru konusunda ise yanlış hatırlamıyorsam burada olup olmaması hususunda bir tartışma yaşanmıştı @Ahmet Turhan değil mi? chansey Mesaj 17:40, 5 Nisan 2017 (UTC)
  • Sovyetler Birliğiyle ilgili arkadaşlar herhalde ortak çalışma yapmışlardır. Birbirlerine mesaj atıversinler--Muratero 21:01, 5 Nisan 2017 (UTC)
@Muratero elbette o tartışılır ama yeni katılan bir kullanıcının da ilgisini celbetmek gerekebilir diye düşünüyorum... chansey Mesaj 21:06, 5 Nisan 2017 (UTC)
  • Üst başlıktaki bir takım noktaları burada da vurgulamak isterim, üstteki bazı görüşlere katılarak. Önüm arkam sağım solum Türkiye, Sovyetler Birliği olduğu gibi, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Maldivler, İspanya, Moritanya olacağı günleri de görmek dileğiyle... Keşke 30 aktif VikiProjemiz olsa mesela, köy çeşmemiz duyurulardan okunmasa, ne yapacağız diye düşünsek. Keşke bu duyurulara ihtiyaç olmadığında herkes hemfikir olsa, Kullanıcı VH şablonuna eklemek yetse mesela projelere ve tartışmalara ilgi çekmek için. Mevcut formuyla köy çeşmesinde duyuru yapılmasının zararını görmüyorum, mesela seri mesajlardan rahatsız olacağım için mesaj listesinden kendimi çıkardım da özel ilgi duyduğum bir konu olmayan SSCB'yle ilgili Layka maddesi üzerine çok uğraşmıştım; böyle ilgimi çekecek bir proje köy çeşmesinde görsem belki çorbaya tuz atarım, belki başkaları da öyle yapar, bir şeyler kazanırız. Yapılmazsa kazanmayız ama. Ahmet Turhan'ın emeklerine de burada bir teşekkür edeyim, Sovyetler Birliği'ni "araya sıkıştırmak"tan ziyade Vikipedi'deki meseleleri katkılarını odaklamayı seçtiği konu çerçevesinde görüğünü düşündüğümü, bunun da aslında oldukça yapıcı olabileceğini gördüğümüzü belirteyim. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 21:45, 5 Nisan 2017 (UTC)
  • Yorum Yorum Şurada tüm 7 aylık özeti görüleceği üzere, projenin en son pratikteki karşılığından gidecek olursak, 16-31 Mart 2017 tarihleri arasında 10 katılımcı ile birlikte Rusya Ulusal Marşı maddesini seçkin madde adayı yaptık. Üstelik mesaj sayfalarına herhangi bir mesaj gelmeyen yeni katılımcılar ile birlikte. Ya da benzer olarak @Yabancı'nın girişimleriyle Beyaz Rusya arması da seçkin madde adayı. Geçmiş projelerde de pek çok katılımcı bu yolla pek çok katkı sundu. Köy çeşmesi de bu konuda aracılık yaptı. Ya da açılan madde özetleri ve bunların istatistikleri bir şekilde proje konusunda teşvik edici oldu. Kişilerin "sıkıldığı" söylemi ile pratikteki kazanımların birbirleriyle olan çekişmesi bakalım nasıl sonuçlanacak.. --Ahmet Turhan (mesaj) 21:54, 5 Nisan 2017 (UTC)
  • "Hele hele ideolojik bir proje olunca bu, benim açımdan daha fazla dikkat çekiyor" dedim üstte. "Sıkılmak" demedim, ideolojik bir konu olunca insanın içine kurt düşüyor. Benzer şekilde diğer ideolojik konularda da aynı mesafedeyim zaten, aksi de iddia edilemez sanıyorum ki.--RapsarEfendim? 22:08, 5 Nisan 2017 (UTC)
Proje bir ülke projesi, ideolojik bir konu değil. İçerisinde bu ülke kapsamına giren politika, bilim, coğrafya, ekonomi, askeriye, hukuk, eğitim, felsefe, toplum, kişi, tarih, rejim, spor, ideoloji, kültür, sağlık, sosyoloji gibi bir çok konu var. Yani somut örnek vermek gerekirse Sovyetler Birliği'nde veteriner tıp konusundan Sovyetler Birliği'nde LGBT tarihi konusuna kadar yelpaze geniş. Bu maddeler de aynı çalışma kapsamında tarafımdan oluşturulmuştu mesela. Kapsam son derece geniş ve çok daha fazla çalışmak gerekiyor. Yani "noluyor" demenin aksine hala sorumlular olarak kullanıcıları ilgili projelere teşvik etmek gerekiyor. Ben burayı itiyorum, başkaları da örneğin "Suriye projesini" oluştursun ve ilerletsin. --Ahmet Turhan (mesaj) 07:12, 6 Nisan 2017 (UTC)

ideolojik demişken, vikipedi'de esas olarak 'önüm arkam sağım solum'un ne olduğunu unutmamak gerek. içimize düşen futbol kurdu büyüye büyüye bi hâl oldu, ama kimse kalkıp da 'ne oluyor?' demiyor.. bir de mesela abd, ya da ingiltere projesi olsa ideolojik olacak mıydı, merak etmeden duramıyorum.. hani komünizm ve sosyalizm ne kadar ideolojiyse, kapitalizm ve emperyalizm de o kadar ideolojidir ya, o bakımdan.. ve de mirada meselesinde konu edilmesine de laf edilmiş.. demek ki şurada geri getirilen maddeler sscb konusunda olsaymış, küçük çaplı bir kıyamet kopabilirmiş, neyse ki futbol maddeleri idi.. kısaca nazar etmeyelim ne olur, çalışalım bizim de olur.. :) --kibele 06:40, 6 Nisan 2017 (UT

Hiç yani, sanki bütün biyolojik türleri açalım diyen oldu da biz reddettik :P--Alperen (mesaj) 07:21, 6 Nisan 2017 (UTC)
e ama o da ideolojik.. zaten ansiklopedi konularına bu şekilde, ideolojik olanlar/olmayanlar diye yaklaşırsak çuvallarız bence.. --kibele 16:09, 6 Nisan 2017 (UTC)
Burada yer alan konunun akademik raporu; kişinin duygusal irdelemeler sonucunda fizyolojisi de dahil olmak üzere benimsediği "alan" ile beraber edindiği bilgi ve tecrübeleri aktarmasıdır. Kişi, bütün varlığı ile benimsediği kavrama bağlanır, bu kavram alışkanlık denen anlamlandırmanın da ötesindedir. Benimseme, erişilebilir bilgiye dayanak sağlar ve sizi araştırmaya iter. Doğru bilgi sizi daha da cezbeder ve benimseme ideolojiye dönüşür. Kişinin ideolojisi ile o ideoloji hakkında edindiği bilgileri sunması arasında fark vardır. Burada görünen sonuç, kişinin aktif ve etkin şekilde hayatına aldığı bir ideolojisinin olduğu ve bu ideoloji hakkındaki bilgileri, kaynaklandırabileceği, aktarabileceği bu ortama yansıtmasıdır. Tarafsız yaklaşım daima önemlidir. --Sidney Eric Wolf (mesaj) 09:32, 6 Nisan 2017 (UTC)

Bu vesileyle aktif VikiProje'lerimize güzel bir teşekkür etmiş olduk. Eğer bağcıyı dövmek istiyorsak, biraz da seçilen projeksiyonun etkisi ile dünya kadar gözüken SSCB'yi bırakıp işin ağababasına gidelim. Yazıyor da yazıyor. Yok teknisyenmiş de şu olmuş bu olmuş. Sosyal medyada, orada burada habire takip edecekmişiz. Hem oy verecekmişiz, oy verdik diye belki para/çıkar umacakken hem de üstüne para verecekmişiz. İlkokul müdürü sanki, zorunlu bağış alacak. --Deniz (mesaj) 22:42, 6 Nisan 2017 (UTC)

Vikimedyanın geleceğine yöneliğine olan tartışmanın ilk ayağının bitmesi için bir hafta gibi bir süre kalmış. Bu konuda yerel bir tartışma başlattık mı? Kolay gelsin. --Deniz (mesaj) 22:42, 6 Nisan 2017 (UTC)

Selamlar arkadaşlar! Deniz'in mesajı üzerine yazıyorum. Wikimedia'nın geleceğine yönelik tartışmanın ilk ayağı çerçevesinde Berlin'de Wikimedia Konferansı sırasında sürecinin ilk aşaması (Wikimania öncesi tartışmalar) kapsamında özel bir oturum serisi gerçekleşti ve ben de bu oturumlara katılarak tartışmalara katılmış oldum. Aslında diğer ülkelerdeki toplulukların büyük bölümünün de bu ilk aşamaya sadece içlerinden birinin Berlin'e gitmesi yoluyla katıldıklarını söyleyebilirim. "Neyin tartışılması isteniyor, hareket nedir, strateji nedir, Vakfın stratejisi ile "hareketin" stratejisi arasındaki fark nedir" vs. daha önce kimsenin kafasında pek yerine oturmamıştı. Bu toplantıdan sonra ikinci-üçüncü döngülere tüm dünyadaki vikipedistlerden daha geniş katılım olacaktır diye tahmin ediyorum. Ben Berlin'den dün gece döndüm; önümüzdeki hafta içinde Sakhalino ile birlikte toplantı notlarını paylaşacağız. Sevgiler, --Başak (mesaj) 13:51, 7 Nisan 2017 (UTC)
  • Tüm tebrik ve takdirler için teşekkür ederim, diğer kullanıcıların olumlayıcı ifadeleri benim ve diğer kullanıcıların Vikipedi'ye katkı sunmasına birer teşvik. Daha fazla katkı sunmak için elimden geleni yapacağım, fakat ufaktan bir serzenişte bulunayım, tek başına zor oluyor :) Sizin de ilgi alanınıza giren konuları SSCB kapsamında ele alırsanız projeye katkı sunmuş olursunuz ve yardımınızla daha iyi yerlere gelir/gelecektir. Ayrıca varsa eksiklikler proje sayfalarında yer alan çeşitli kısımlarda bunları belirtebiliriz. --Ahmet Turhan (mesaj) 06:22, 8 Nisan 2017 (UTC)
  • Şahsen SSCB ile ilgim olmasada imrenerek bakıyorum yapılan çalışmalara. Vikipedi'de aktif olarak başarılı çalışan bir iki VikiProje'den bir tanesi. VikiProje nedir işte bu projeye bakarak görebilirsiniz. Futbol başta olmak üzere katılımcısı, ilgileneni bir hayli fazla olan projelerde bile bu birlikteliliği sağlayamadık. Böylesine herkesin kolay kolay ilgilenmeyeceği daha spesifik bir ilgi gerektiren konu üzerinde gerçekten başarılı şekilde katılımcı toplanması sağlanmış. Ahmet Turhan'ı ve diğer emeği geçenleri tebrik ediyorum. Bir çok konu SM seviyesine çıkarılıyor ve SSCB ile ilgili çoğu madde ansiklopediye iş birliği yapılarak kazandırılıyor. Ben ilgilenmesem bile gerek çeşmede gerek sağda solda hatta mesaj sayfamda bile her türlü davet, bilgi mesajlarını görmekten rahatsız olmuyorum. (İma olarak algılanmasın :) )Sait71 08:25, 8 Nisan 2017 (UTC)

Şehirlerin farklı dillerdeki isimleri[kaynağı değiştir]

Selamlar herkese, Tartışma:Şırnak (il)'de "yapıcı" bir tartışma dönüyor farklı görüşlere, bakış açılarına da ihtiyaç var. Belki sizler de görüş belirtmek istersiniz. --Pragdonmesaj 18:50, 6 Nisan 2017 (UTC)

Wikimedia Vakfı Mütevelli Heyeti 2017 Seçimleri ile ilgili bu mesajın Türkçesi burada--Başak (mesaj) 12:53, 7 Nisan 2017 (UTC)

Please accept our apologies for cross-posting this message. This message is available for translation on Meta-Wiki.

On behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, I am pleased to announce that self-nominations are being accepted for the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees Elections.

The Board of Trustees (Board) is the decision-making body that is ultimately responsible for the long-term sustainability of the Wikimedia Foundation, so we value wide input into its selection. More information about this role can be found on Meta-Wiki. Please read the letter from the Board of Trustees calling for candidates.

The candidacy submission phase will last from April 7 (00:00 UTC) to April 20 (23:59 UTC).

We will also be accepting questions to ask the candidates from April 7 to April 20. You can submit your questions on Meta-Wiki.

Once the questions submission period has ended on April 20, the Elections Committee will then collate the questions for the candidates to respond to beginning on April 21.

The goal of this process is to fill the three community-selected seats on the Wikimedia Foundation Board of Trustees. The election results will be used by the Board itself to select its new members.

The full schedule for the Board elections is as follows. All dates are inclusive, that is, from the beginning of the first day (UTC) to the end of the last.

  • April 7 (00:00 UTC) – April 20 (23:59 UTC) – Board nominations
  • April 7 – April 20 – Board candidates questions submission period
  • April 21 – April 30 – Board candidates answer questions
  • May 1 – May 14 – Board voting period
  • May 15–19 – Board vote checking
  • May 20 – Board result announcement goal

In addition to the Board elections, we will also soon be holding elections for the following roles:

  • Funds Dissemination Committee (FDC)
    • There are five positions being filled. More information about this election will be available on Meta-Wiki.
  • Funds Dissemination Committee Ombudsperson (Ombuds)
    • One position is being filled. More information about this election will be available on Meta-Wiki.

Please note that this year the Board of Trustees elections will be held before the FDC and Ombuds elections. Candidates who are not elected to the Board are explicitly permitted and encouraged to submit themselves as candidates to the FDC or Ombuds positions after the results of the Board elections are announced.

More information on this year's elections can be found on Meta-Wiki. Any questions related to the election can be posted on the election talk page on Meta-Wiki, or sent to the election committee's mailing list, board-elections(at)wikimedia.org.

On behalf of the Election Committee,
Katie Chan, Chair, Wikimedia Foundation Elections Committee
Joe Sutherland, Community Advocate, Wikimedia Foundation

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, 03:36, 7 Nisan 2017 (UTC) • Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.Get help

Zazalar Maddesi[kaynağı değiştir]

Zazalar maddesi uzun bir süredir sıkıntılı. Daha önce kaynaklarına dayanarak yapılan katkılar sonucu eksiklikleriyle beraber belli bir seviyeye ve uzlaşı zeminini yakalayan madde, önce kukla bir kullanıcı tarafından tahrif edildi, maddedeki cümleler kaynaklarıyla ilgisiz hale getirilecek biçimde değiştirildi, olmayan bilgiler varmış gibi gösterildi, internetteki bazı güvensiz sitelerden noktası vürgülüne kopyala-yapıştırla girdiler yapıldı. Bu kukla daha önce de maddede benzer tahribatlar-vandallıklar yapmış ve kuklacılıktan engellenmişti. Nihayet söz konusu kullanıcı için şuradaki kuklacılık davası ile ilgili denetçi isteği üzerine Vikipedi:Denetçi isteği/Dava/Waxt kuklacılık tespit edildi maddeyi bozmaya çalışan ilgili kullanıcı Kullanıcı:Waxt engellendi.
Bu sebeple %95 oranında kuklacının kopyala-yapıştırla eklemiş olduğu son tahrifatları geri aldım ve maddeyi önceki sürüme döndürdüm, arada az orandaki olumlu-geliştirici katkıları da ayıklayıp tekrar ekledim. Bundan sonraki katkıların ve tartışmaların farklı kullanıcıların da katkılarıyla daha objektif ve ilmi-bilimsel bir zeminde yürüyeceğine olan inancımı belirterek... Ancak devriyelik hakkına sahip iki kullanıcı adı geçen kuklanın katkılarını sürekli geri getiriyor. Özellikle kullanıcı Vitruvian bu konuda çok sert ve uzlaşmasız. Her seferinde tartışma sayfasına yazıyor ve anlatmaya çalışıyorum. Ama tek başıma anlatmakta zorlandığımdan mı, yoksa bir önyargıdan mı bilemiyorum, bir türlü ikna edemedim arkadaşı. Bu sebeple, değişiklik savaşı yaşanmaması için üçüncü kişilerin de maddeye yönelik ön yargıdan uzak fikir belirtmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu sebeple bu mesajımı okuyan konuyla ilgili kullanıcıların, özellikle tecrübeli kullanıcıların Tartışma sayfasını okuyup görüş belirtmelerini rica ediyorum. Neribij (mesaj) 16:01, 7 Nisan 2017 (UTC)

Merhabalar,

Normalde bu başlığın Politika bölümünde açılması lazım, ancak yukarıdaki yeni maddelere izin vermeme tartışmasıyla yakından bağlantılı olduğu ve Politika bölümü İlginize bölümü kadar takip edilmediği için, bu konuyu burada açmaya karar verdim.

Genel olarak Vikipedi'de oldukça büyük bir yanılgı var. Geçmişte @Alperen de bunun mücadelesini vermişti: Tek tümcelik maddelerin VP:HS#M1 uyarınca silinmesi gerektiği düşünülüyor. Bu yönde silme etiketlemeleri yapılıyor ve bu etiketlemeler doğrultusunda ya da bağımsız olarak bu maddeler siliniyor. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, bu satırları yazarken aklımda herhangi bir son değişiklikler devriyesinin etiketleme işlemi ya da hizmetlinin silme işlemi olarak yazmıyorum, dolayısıyla birine adını vermeden buradan eleştiri yağdırma gibi bir niyetim yok. Bu sorun uzun süredir var, sayısız örneğini görmüşlüğüm var ve acilen giderilmesi gerekiyor.

Arkadaşlar, M1 ölçütü, "Çok az bilgi taşıyan ya da hiç bilgi taşımayan kısa içerikli sayfalar silinebilir." üst açıklamasını taşır. Alt açıklamasında da VP:TASLAK ölçütleri bunun istisnası sayıldığı için, sil şablonu eklemek için kullanılan betiklerde genellikle "Taslak madde ölçütlerini sağlamayan maddeler silinebilir" ibaresiyle anılır. Ancak taslak madde ölçütlerinde 1 tümcelik maddenin silinmesi gerektiğine dair hiçbir ibare bulunmaz. İlgili kısım şurasıdır:

Taslak madde yazarken, diğer editörlerin üzerine geliştirme yapabilmesine yetecek kadar bilgi sunmaya dikkat edin. Anahtar nokta yeterli bağlamı sunmaktır. Çok az bağlam sunan maddeler genelde hızlı silme kurallarından M1 gereğince silinir.

Bu "bağlam" kısmı, Türkçede biraz anlaşılırlığını yitiriyor. Aslında İngilizce politika ve yönergelerden alıntı yaptığımız için bu böyle biraz da. Ölçütü aldığımız enwiki sürümü şöyle der:

A1. No context

This applies to articles lacking sufficient context to identify the subject of the article. Example: "He is a funny man with a red car. He makes people laugh." It applies only to very short articles. Note that context is different from content, treated in A3. Don't use this tag in the first few minutes after a new article is created. This excludes coherent {{Non-English}} material, and poorly translated material. If any information in the title or on the page, including links, allows an editor, possibly with the aid of a web search, to find further information on the subject in an attempt to expand or edit it, A1 is not appropriate.

Dipnot kısmı: Consensus has developed that in most cases articles should not be tagged for deletion under this criterion moments after creation as the creator may be actively working on the content; though there is no set time requirement, a ten-minute delay before tagging under this criterion is suggested as good practice. Please do not mark the page as patrolled prior to that suitable delay passing, so that the wait does not result in the article escaping review at a later time.

Bizim sürümümüzü de koyayım hatta yeri gelmişken:

M1. Çok az bilgi taşıyan ya da hiç bilgi taşımayan kısa içerikli sayfalar silinebilir.
Örneğin: “Fabrikası olan garip bir adamdı.” Maddenin taslak madde kriterlerini sağlayan, bütünsel anlatımlı bir içeriğe sahip olması durumunda, madde yetersiz içerik gerekçesiyle silinemez.

Görüldüğü üzere, aslında bu maddede söylenen ansiklopedik bilgiden başka bir şey değildir. Fabrikası olan garip adam veya funny man with a red car gibi tanımlar ansiklopedik bir bilgi vermez. Ancak "Tennesin veya Ununseptiyum, periyodik tabloda atom numarası 117 ve sembolü Ts olan kimyasal elementtir." tanımı bize ansiklopedik bilgi verir, yeterli "bağlam"ı sunar. Bu tür maddeler tek tümceden oluşuyor diye silinemez. Bu arada enwiki politikasında "Bu etiketi madde oluşturulduktan sonraki birkaç dakika içerisinde kullanmayın" da deniyor bu arada, belki yukarıdaki tartışmaya katkısı olur diye not düşeyim yeri gelmişken.

Ha, diyeceksiniz ki, o zaman herkes "İtalya'da bir köy" diye 200 tane madde girsin bir günde, ortalık sözlüğe dönsün. Hayır, benim dediğim bu değil. Her ne kadar bilgi kutulu, kategorili ve sistemli olarak botla bu tür maddelerin açılmasına geçmişte toplulukça onay vermiş olsak da, bunları düzgün bir altyapı oluşması için yapmıştık. Bize sağlam bir altyapı sunmayan (yani metin dışı unsurlardan da yoksun olan) üç-dört sözcüklük yeni maddeleri elbette M1 kapsamında silebiliriz, ona bir şey demem.

Bunu belki şöyle düşünmek lazım biraz da: Vikipedi'yle birkaç dakika önce tanışmış olsanız, hiç olmayan bir maddeye mi daha fazla katkıda bulunmak isterdiniz, düzgün bir tanımla başlangıcı yapılmış, taslak şablonuyla daha fazla katkıda bulunması için okuyucusunu davet eden, belki de kategorisi, bilgi kutusu eklenmiş bir maddeye mi katkıda bulunmak isterdiniz? Daha bu sitede herkesin düzenleme yapabileceğini bilmeyen sayısız insan var. Maddeyi bulamıyorsa arkasını dönüp giden sayısız insan var. Bu kullanıcıları burada tutmak için bu tür "temel atma" maddelerine de pekala ihtiyaç var. Sürüm Kontrolü kapsamına girdiklerinde vandalizm açısından da risk oldukça düşüyor.

Kaldı ki, İngilizce projelerde yapılan araştırmalardan, sunulan geribildirimlerden okuduklarım, maddesi silinenlerin ve bu nedenle bir haksızlık algısı geliştirenlerin bir daha projelere uğramadığını ve konusu geçtiği zaman bu olumsuz deneyimlerini başkalarına da aktardıklarını gösteriyor. Dolayısıyla bu, büyük bir ısırma sorunu yaratıyor. Kendisini tanıtmak için gelenlerin M6'lanmasına, kopyala yapıştırcıların G9'lanmasına eyvallah; ancak projeye küçük de olsa bir katkıda bulunan ve düzgün bir tanım sunan kullanıcıların M1'lenmesine yoo dostum yoo!

Son değişikler devriyeliği yapan arkadaşlarım: Lütfen bu tür maddeleri silinmeleri için etiketlemeyiniz. Hizmetli arkadaşlarım: Lütfen bu tür maddeleri silmeyiniz.

Vito Genovese 11:18, 8 Nisan 2017 (UTC)

konuya politika sayfası yerine burada degindiğiniz için teşekkürler Vito. Umarım mesaj ilgili taraflarca tam olarak anlaşılır. --Maurice Flesier message 12:18, 8 Nisan 2017 (UTC)
Ben de geçen çerçi ve tuhafiye maddelerini açtım ama araştırıyorum, TDK tanımı dışında ansiklopedik bilgi yok neredeyse. M1'e uydurmaya da çalışıyorum bari iki-üç cümle olsun diye. Etimolojilerine dair bilgi vereyim bari deyip maddeleri olşturdum. Ben de eklenen maddelerin tek cümle de olsa geliştirilebiliyorsa kalmasından yanayım. Çünkü başkası da gelir, ikinci bir cümle ekler; bir başkası da başka cümleler. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 14:21, 8 Nisan 2017 (UTC)
Taslak madde tanımı daha iyi yapılmalı. Yukarıda tek cümlelik maddeleri silmek için etiketle yapamazsınız deniliyor, elimizdeki 1 cümle, kaynak yok, kategori yok elleyemiyoruz. Kuralları esnete esnete aman insanlar üzülmesin aman insanlar darılmasın, herkes kafasına göre takılsın rahat bırakıncı Liberal Vikipedi = 5954 incelenmeyi bekleyen madde, 8525 düzenlenmeyi bekleyen madde. Telaş edenler bunları görmüyorlar. Taslak kriterlerine biraz daha yukarıya çekmeliyiz. Vikipedi'nin çöplüğe dönmesine gönlü razı olanlar ertesi gün madde içeriklerinin kalitesizliğinden bahsetmesin. Saygılarımla... --Cenk (mesaj) 18:18, 8 Nisan 2017 (UTC)
Tam olarak yeni kullanıcı kaynak eklemeyi kategori eklemeyi bilmediği için onlara destek olmamız gerekiyor zaten. Bir maddede olması gereken bir şeyler eksikse, bir müdahale gereksinimi varsa {{düzenle}} şablonumuz bu iş için zaten. Burada kuralların esnetilmesi söz konusu değil, zaten kural bu, kural olduğundan daha sıkı hâle getirilmeye çalışılıyor tam aksine. Tek tümcelik maddeler, zaten düzgün bir ansiklopedik tanıma sahip olmaları durumunda kalıyorlar. Bunun da bir çöplük yaratacağını düşündürecek bir neden yok ortada.
Vito Genovese 18:23, 8 Nisan 2017 (UTC)
Yardım edilmesi gereken maddelere yardım ediyoruz, ama diğer kullanıcıların geliştirmesine yardımcı olmayacak içeriğe sahip maddelerin silinmesinin yasaklanmasını uygun bulmuyorum. İçeriğin geliştirilmeye açık olup olmaması baştan sona göreceli olduğu için daha katı kurallar getirilmeli. --Cenk (mesaj) 18:45, 8 Nisan 2017 (UTC)
"Tennesin veya Ununseptiyum, periyodik tabloda atom numarası 117 ve sembolü Ts olan kimyasal elementtir." cümlesi ile başlayan madde geliştirilebilir. "Fabrikası olan tuhaf bir adamdı" cümlesi ile başlayan madde geliştirilemez. Aslında ayrım gayet net ve objektif bence.Alperen (mesaj) 19:05, 8 Nisan 2017 (UTC)
Daha katı kurallar getirme konusundaki spesifik önerin nedir, @Cenk Çetin?
Vito Genovese 19:27, 8 Nisan 2017 (UTC)
Herkesin kısa bilgi girişi yapabildiği bir sözlük olmadığımızı yeni kullanıcılara bildiren yazı, taslak kriterlerini tanımında kesin kuralların yazılması, en az 4 cümle, 1 kaynak, 1 kategori gibi temel kurallara yer verilmesini istiyorum. Taslak için temel kuralların belirlenmesi ne yapıp ne yapmayacağımızı bize gösterir. --Cenk (mesaj) 19:36, 8 Nisan 2017 (UTC)
Kaynak, kategori gibi ayrıntılar yeni gelen bir kullanıcının ha deyince yapabileceği şeyler değil. "Gelmeyin" demeye eşdeğer olur böyle bir uygulama, o yüzden desteklemem mümkün değil.
Vito Genovese 19:57, 8 Nisan 2017 (UTC)
"diğer kullanıcıların geliştirmesine yardımcı olmayacak içeriğe sahip maddeler" bunu neye, kime göre karar vereceğiz ki? Size göre yardımcı değildir ama bana göre yardımcıdır. ayrıca kategorisiz, kaynaksız gibi şablonlarımız olduğunu da hatırlatmak isterim. Bu şablonlar boşuna durmuyor ya :) --Pragdonmesaj 20:10, 8 Nisan 2017 (UTC)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── İlk düşüncem benzer oldu, @Pragdon. :) Ancak Cenk de zaten "bunu da belirlemek güç olduğundan daha katılaştırmalıyız ölçütleri" diyerek bağlamış.

Vito Genovese 20:19, 8 Nisan 2017 (UTC)

Sözlükle ansiklopedi arasındaki fark sadece birinin kısa diğerinin uzun olmasından kaynaklanan bir durum değildir. "Sözlük ikincil planda, ansiklopedi daha önemli bir çalışma" şeklinde bir ayrım da yok. Hakkında 4 cümle kuramayacağımız ama ansiklopediye girmeyi hak eden binlerce madde var. En basit örneği yerleşim yerleri ve biyolojik tür maddeleridir.Alperen (mesaj) 06:53, 9 Nisan 2017 (UTC)
Külfeti getirisinden çok fazla olmayacaksa Draft: ad alanı devreye sokulabilir. Esas olarak yeni madde/bekleyen değişiklikler devriyelerine yönelik değişiklik filtresi tanıtımı/isteği tarzı sayfalar oluşturulabilir; son değişikliklerin hepsine birden bakmak yerine öncelikle bu filtrelere (+ORES) bakılır. Köy çeşmesindeki bu kısımdaki tartışma olgunlaştıktan sonra, hızlı sil sayfalarında daha açıklayıcı bilgiler konabilir. Bu arada konu kısalıktan açılmışken diyeyim, matematikteki önemli bilimsel makalelerden biri, iki tane nispeten kısa cümleden oluşan bir makale.
Maddeleri Vikiveri öğeleri ile eşleştirirsek ve diğer yerel vikilerde de belirli ölçüde olgunlaşmış içerik varsa, bence o maddeleri tek bir işlemle taslak üstü bir seviyeye getirmiş oluruz. Sonraki kullanıcılar da o diğer yerel vikilerden bilgileri aktarır. Evin inşası devam eder. Vikipedi kullanıcıları arasında silici ve tutucu ekoller mutlaka olacaktır; hangi kullanıcı grubunda olursa olsun, bu tutumlar yer alacaktır. Burada silici ekol, en azından şu dönemde biraz daha hakim. Dolayısıyla hem 'ödüllendirilmiş' kullanıcılardan, hem de tutulan maddelerden beklentiler, en azından benim fikrime göre, yüksek seviyede. Öte yandan, özgür olmayan içerikte ise bence fazlasıyla toleranslıyız. --Deniz (mesaj) 01:10, 10 Nisan 2017 (UTC)
Edebiyat vs. X terimleri kategorilerindeki birçok maddenin Vikisözlük'e aktarılması, şu aşamada yerinde olabilir. --Deniz (mesaj) 01:19, 10 Nisan 2017 (UTC)

Yeni anasayfa tasarımı[kaynağı değiştir]

@Galaksidekiotostopcu tarafından 5 Eylül 2015'te geliştirilmeye başlanan tam 1 yıl 7 aydır bekleyen yeni anasayfa tasarımı tartışmasını artık lütfen sonlandıralım. Biraz daha beklersek tasarım bayatlayacak, yeni tasarım hazırlamak zorunda kalacağız.

--Mavrikantmsj 17:41, 9 Nisan 2017 (UTC)

The Wikipedia Library invites suggestions/requests for Turkish paywalled databases[kaynağı değiştir]

Hello! The Wikipedia Library is inviting suggestions for paywalled databases/publications (Turkish language) the community wishes to have access to as a part of improving impact in the local context. Please let us know of your suggestions here. Also, TWL is looking for new coordinators who wish to volunteer their time in coordinating Turkish TWL. If you are interested, please sign up here. Thank you--AVasanth (WMF) (mesaj) 15:15, 10 Nisan 2017 (UTC)

Read-only mode for 20 to 30 minutes on 19 April and 3 May[kaynağı değiştir]

MediaWiki message delivery (mesaj) 17:33, 11 Nisan 2017 (UTC)

Madde adı + tepe etiketleri[kaynağı değiştir]

Merhabalar, doğru yer mi bilemedim ancak burada konuşsak daha iyi gibi. her adlandırma anlaşmazlığı yaşanan sayfaya madde adı şablonunu ekleyebiliyor muyuz? Bununla ilgili durum nedir? Bu şablonun önemli adlandırma anlaşmazlığı olan durumlarda kullanılması gerek diye biliyorum ancak son zamanlarda bir kullanıcının tartışma başlatıp tepeye bu etiketi koyduğunu ve sonra kaldırılmasına müsaade etmediğini gözlemliyorum. Ek olarak sayfa tepelerine üç beş etiket yapıştırılması hakkında da bu başlık altında konuşsak iyi olur. Mesela maddenin bir cümlesini sorunlu bulup başa taraflı (kime göre?) etiketi eklemek ne kadar doğru? Bu üç beş etiket koyma sevdası ile maddeyi beğenmemek arasında bir bağlantı var mıdır? Etiketleri gereksiz kullanmak onu gerçek ve doğru amacından saptırmaz mı? Sevgiler... -MHIRM. 17:56, 12 Nisan 2017 (UTC)

Bu konularda "şüphe" varsa etiket ekleniyor zaten :) Tartışması da tartışma sayfasında dönüyor. Üçten fazla etiket için gruplama yapan bir şablon var ama aramadım şimdi.--RapsarEfendim? 18:00, 12 Nisan 2017 (UTC)

İş Birliği Projesi tekrar faaliyette[kaynağı değiştir]

Bir süredir Vikipedi'ye uğrayamadığım için İş Birliği Projesi sağlıklı olarak yürütülemedi. Biraz daha aktif olma fırsatı buldum, proje de tekrar faaliyete geçti. Kullanılmayan dosyaların gözden geçirilmesi konulu projeye şuradan katılabilirsiniz. Tüm kullanıcıları bekliyoruz!..--RapsarEfendim? 20:09, 12 Nisan 2017 (UTC)

Tekrar aramıza hoşgeldiniz @Rapsar :) --Ahmet Turhan (mesaj) 20:13, 12 Nisan 2017 (UTC)
Teşekkür ederim :) Geçmiş projeleri de gözden geçirip, kontrol ediyorum şimdi. Tekrar tekrar söyleyeyim, tüm kullanıcıların katılımını bekleriz :)--RapsarEfendim? 20:14, 12 Nisan 2017 (UTC)
  • Geçmiş projeler kontrol edildi, eksiklikler tamamlandı ve ödüller dağıtıldı. Şu an proje güncel durumdadır. Herkese duyurulur :)--RapsarEfendim? 23:11, 12 Nisan 2017 (UTC)

2017 İdlib saldırısı[kaynağı değiştir]

Tartışma:2017 İdlib kimyasal saldırısı sayfasında madde adına dair bir tartışma mevcut. Saldırının kimyasal saldırı olup olmadığı konusunda Rusya, Suriye, ABD gibi pek çok tarafın farklı iddiaları mevcut. İlgili kullanıcıları tartışmaya davet ediyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 16:56, 14 Nisan 2017 (UTC)

Silinmeye aday sayfalar[kaynağı değiştir]

Silinmeye aday gösterilen sayfanın silinmesi veya onaylanması için ne yapabilirim ? — Bu imzasız görüş Ferozy (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Merhaba @Ferozy. Lütfen ilgili sayfaya * {{yorum}} şablonunu kullanarak kanaatinizi belirtiniz ve bekleyiniz. Topluluk görüşlerini belirttikten sonra bir hizmetlimiz gereğini yapacaktır. Ayrıca bu tip sorularınız için lütfen danışma masasını kullanınız. İyi vikiler! chansey Mesaj 18:44, 14 Nisan 2017 (UTC)

16. haftanın seçkin maddesi[kaynağı değiştir]

sayfası henüz hazır değil sanırım. Az kaldı. Paskalya'dan hareketle dinle ilgili bir şey olabilir belki. Kolay gelsin. --Deniz (mesaj) 18:47, 15 Nisan 2017 (UTC)

VikiProje Sinemada Nisan ayının 2. İş Birliği Projesi[kaynağı değiştir]

Selamlar herkese, VikiProje Sinemada Nisan ayının 2. İş Birliği Projesi olarak, Spike Lee filmografisi'ndeki eksik maddelerin oluşturulması seçilmiştir. Proje sonunda, proje başlangıcı itibarıyla maddesi oluşturulmamış 37 adet Spike Lee filminin 18'inin oluşturulması hedeflenmektedir. İlgili arkadaşlar, buradan projeye katılabilirler. İyi çalışmalar herkese. --Pragdonmesaj 20:37, 15 Nisan 2017 (UTC)

250 madde kaynaklandırma - VikiProje Sovyetler Birliği işbirliği[kaynağı değiştir]

"Kaynak eksik olan maddeler kategorisinde yer alan Sovyet konulu maddelere kaynak ekleme" konulu VikiProje Sovyetler Birliği'nin ikinci Nisan 2017 işbirliği projesi belirlendi. Daha fazla bilgi için sağdaki genişlet'e tıklayın.




Sovyetler Birliği Ayın İşbirliği Daveti

İyi günler, iyi Vikiler.
Sovyetler Birliği ile ilişkili konularda katkı sağlamayı amaçlayan VikiProje Sovyetler Birliği projesi kapsamında her iki haftada bir tekrarlanan Sovyetler Birliği İşbirliği Projesine davetlisiniz.

Bu ayın ilk proje konusu kaynak eksik olan maddeler kategorisinde yer alan Sovyet konulu maddelere kaynak eklemektir. Burada örnek bir liste yer almaktadır.

Her ay planlı bir şekilde Sovyetler Birliği ile ilişkin farklı bir hedefe odaklanan işbirliği projesinin dönemki ayağına siz de katılım sağlayın. Projeye katılmak için proje sayfasının en altında yer alan katılımcılar bölümüne isminizi eklemeniz yeterli. Proje kapsamında verilen pek çok ödül sizi bekliyor.

Ayrıca anket ve oylamalara katılarak gelecek işbirliği projeleri için öneri ve görüş bildirebilirsiniz.

Şimdiden iyi çalışmalar, bol Vikiler!

--Ahmet Turhan (mesaj) 21:45, 15 Nisan 2017 (UTC)

Kişilerarası anlaşmazlıklarda geri döndür / rollback düğmesinin kullanımı[kaynağı değiştir]

Merhaba,

Geri döndür / rollback adı verilen düğme, bir zamanlar yalnızca hizmetlilerin kullanımına açık olan bir özellikti. Vandalizm ile savaşımızda bize destek olması için Sürüm Kontrolü'nün etkinleştirilmesi ve ilgili hakların devriye / patroller grubu altında toplanması teklifini verirken bu hakkı da teklif paketine dâhil edilmiştim. Twinkle gibi betiklerin de benzer özellikleri olsa da, bu düğme kadar etkili ve hızlı bir muadil bulunmuyor an itibarıyla. Çok da yararlı oldu vandalizm mücadelemizde.

Ancak, bu düğmenin kişilerarası anlaşmazlıklarda, başka deneyimli kullanıcıların değişikliklerine itirazda geri alma işlemi yaparken ve yeni / anonim kullanıcıların test / vandalizm dışındaki değişikliklerinin geri alınmasında kullanıldığını da görüyorum bir süredir. Belirtmek isterim ki, bu kullanımlar kesinlikle uygunsuzdur ve işlevin kötüye kullanımıdır. Başka bir kullanıcıyla değişiklik savaşında bu düğme kullanılamaz, test ve vandalizm dışındaki yeni kullanıcı değişiklikleri bu düğmeyle geri alınamaz.

Bu düğmenin iki makul kullanım alanı vardır: Birincisi test/vandalizm türü değişikliklerin geri alınması, ikincisi de ihtilaf barındırmayan rutin ve zahmetli nitelikteki toplu geri alma işlemleri. Örneğin bir kullanıcı doğru olduğunu düşünerek 50 maddede değişiklik yaptı, ancak farkında olmadığı üzere bu değişiklikler uygunsuz. Bunları "geri al" ile geri almak son derece zahmetli ve anlamsız. Bunları bu düğmeyle geri almakta elbette sakınca yok. Ancak içerik anlaşmazlığı elbette bu kapsamda değil.

Söz konusu uygunsuz kullanımı çok sık gördüğüm için isim belirtmeden toplu bir duyuru yapmak istedim. Lütfen bu hususa özen gösterelim. Devamı durumunda mesajla ikinci bir hatırlatmaya başvuracağım, ısrarlı kullanımında ise kişinin devriyelik yetkisini almak durumunda kalacağım. Bunun benim uydurduğum bir şey olmadığını teyit etmek isteyen olursa, en:Wikipedia:Rollback sayfasına göz gezdirmesi yararlı olacaktır.

Vito Genovese 12:05, 16 Nisan 2017 (UTC)

Vito'nun söylediklerine ek olarak, geri döndür'e bastığınızda değişikliğiniz otomatik olarak küçük değişiklik olarak (k) işaretlenmiş oluyor. Halbuki anlaşmazlık yaratma potansiyeli olan değişikliklerin asla küçük değişiklik olarak işaretlenmemesi gerekir.

Bu konuya girmişken, deneyimli kullanıcıların dahi zaman zaman tartışmalarda yorum yaptıkları ya da maddelere anlamı değiştirecek minik eklemelerde bulundukları değişikliklerini küçük değişiklik olarak işaretlediklerini görüyorum. Lütfen anlam değişikliği yaratan hiçbir değişikliğinizi böyle işaretlemeyiniz. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi bağlantısını verdiğim sayfada bulabilirsiniz. --Yabancım 12:28, 16 Nisan 2017 (UTC)

Vakıftan gerçekleşecek ziyaret[kaynağı değiştir]

Merhabalar arkadaşlar, Vikimedya Konfefransından sonra Türkiye'de yapmayı düşündüğümüz bazı etkinliklerle ilgili Vakıftan gelecek Asaf Bartov Cuma günü Türkiye'de olacak. Sadece Cuma akşamı İstanbul Taksim civarında bir buluşma gerçekleşecek. Mekan tam olarak belli değil ancak akşam saat 20:00 gibi oralarda oluruz. Gelebilecek arkadaşlara lokasyon bilgisini tekrardan paylaşacağım. Selamlarımla, SakhalinioBuyrun beniiiim? 09:13, 18 Nisan 2017 (UTC)

Merhaba, ben de şunu ekleyeyim: Asaf "Topluluk Geliştirme Kapasitesi" programı çerçevesinde Türkiye'de önümüzdeki aylarda yapılacak olası bir eğitimi görüşmek üzere geliyor. Program ile ilgili bilgi burada Meta: Topluluk Kapasitesi Geliştirme Girişimi. Sizce bizim hangi kapasite(leri)mizi geliştirmemiz faydalı olur, ne konuda eğitim olursa katılmakla ilgilenebilirsiniz... bu konuda görüş bildiren olursa ne güzel olur! Sevgiler. --Başak (mesaj) 13:42, 18 Nisan 2017 (UTC)
Cuma günü İstanbul'daki toplantıya katılamayacağım. İşlerimden dolayı önümüzdeki 3 4 hafta kadar Ankara'dan ayrılamıyorum maalesef ama @Basak hocamın sorusu doğrultusunda şu başlıkları önerebilirim; Ortaklıklar, Wiki teknik becerileri ve Çatışma yönetimi. Bu başlıklar üzerinde durulması "bence" önemli. --Pragdonmesaj 07:57, 19 Nisan 2017 (UTC)
Teşekkürler @Pragdon. Dün geceki ve geçen haftaki toplantının notlarını WMTR Toplantıları sayfasından ulaşabilirsiniz. Notları okuduktan sonra görüş bildirmek isteyen, Cuma günü İstanbul'daki toplantıya katılmak isteyen olursa lütfen paylaşsın. Topluluk olarak hangi alanlarda "kapasite" geliştirmeliyiz, görüşülenler üstüne düşünceniz, öneriniz, Vakıf'tan talebiniz varsa iletebilirsiniz. Teşekkürler.--Başak (mesaj) 08:23, 20 Nisan 2017 (UTC)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── İzninizle ben de topluluk yeterliliği/kapasitesi oluşturma konusunda görüşlerimi paylaşayım. Yarın Asaf'la yapılacak yüz yüze görüşme için belki done olur bazı ayrıntılar. Tek tek gideyim:

  1. Community governance / Topluluk yönetişimi: Bunun ilk boyutu politikalarla ilgili. En baştan bu yana enwiki'den politika alıyor, uyarlıyoruz. Kendi politikalarımızı, yönergelerimizi yazma girişimlerimiz oluyor, ancak ne yazık ki bunların büyük çoğunluğu da viki felsefesinin biraz dışında kalan hükümlerle görüşe sunuluyor. Enwiki'den politika almak kötü bir şey değil kesinlikle, hatta ayak izlerini takip ettiğimiz "abla" projemizin kolektif deneyiminden yararlanmak bizim için büyük yararlar da getirmiyor değil. Ancak an itibarıyla elimizdeki politikaların köhneliği ve/veya eksikliği kendini belli ediyor iyiden iyiye. Bazı politikalar neredeyse her gün uygulanır niteliktedir, bazılarına ise ayda yılda bir iş düşer. Sık uygulanan politikaların sorunlu oluşu ise ister istemez kendini belli ediyor. Bu yüzden politika ve yönergelerde kapsamlı bir revizyona, var olmayan ve gereksinimin açık olduğu konularda ise ilgili politika ve yönergelerin çevrilerek topluluğa sunulmasına, tartışma sonunda uygun bir uyarlamayla benimsenmesine ihtiyacımız var. Onun dışında bu yeterlilikte politikaların zayıflığı veya uygunsuzluğunun getirdiği sorunlara da değiniliyor (hemen örnek vereyim, VP:EP son derece uygunsuz bir politikadır). Örneğin ben bir hizmetli olarak yetkimi kötüye kullanmaya başladım diyelim. Kişilerin en ufak kusurlarında uyarı yollamaya, provoke ederek hataya zorlamaya ve engel verip bezdirmeye çalıştım; düşman gördüklerimi elimine etmeye yönelik hareket etmeye başladım. Bu davranış örüntümü değiştirmeye de yanaşmıyorum mesela. Bu durumda şu anki prosedürümüze göre hizmetliliğin alınması için normal seçim süreci tersten işletiliyor ve kabaca %75'lik bir oranda yetkimin alınması için oylama açılıyor. Ama böyle bir durumda benim yaptığım şu ya da bu yararlı işleri hatırlayanlar "Aa olur mu, hizmetleri büyük" diyerek hizmetlilikte kalmam yönünde görüş belirtebilirler ve sistem tıkanabilir. Benim istismarım yanıma kâr kalır. Bunun olmaması, her vakanın kendi içinde değerlendirilmesi ve kötüye kullanım durumunda yetkilerimin alınabilmesi gerekir. İşte bu yüzden daha sağlam temellere oturan politikalara ihtiyaç vardır. Bu yeterlilik kapsamında hakem kuruluna da değinilmiş, ama ona anlaşmazlık çözümü kapsamında değinmek istiyorum.
  2. Conflict management / Çatışma yönetimi: Bunun en büyük açığımız olduğunu düşünüyorum, hâliyle. Vikipedi üzerindeki tartışmaların verdiği bıkkınlıktan dolayı sayısız kullanıcı kaybettik bugüne kadar, bu konuya dördüncü yeterlilikte biraz daha ayrıntılı gireceğim. VP:AG resmî bir politikadır, ancak yukarıda sözünü ettiğim neredeyse hiç uygulanmayan politikalara güzel bir örnektir. Anlaşmazlık yaşadığımızda öncelikle kendimize politika arıyoruz, politikaya sırtımızı dayandırarak karşımızdakini "yenmeye" çalışıyoruz, eğer politika yoksa ya da bizi desteklemiyorsa, alternatif kaynaklardan kendimize destek arıyoruz. Empatiyi boşluyoruz, zafere odaklı hareket etmekten başka bir şey yapmaz oluyoruz. Bir diğer sorun da şu: Anlaşmazlık yaşayanlar bir süre sonra soluğu ya Vikiçizer'in ya da benim mesaj sayfamda alıyor. Başka etkin hizmetlilerimiz de var elbette, ancak onlar daha bir "no-nonsense" (uygun bir Türkçe düşünemedim şu an) tutumla yaklaştıkları ve sakince işlerini yaptıkları, sanırım ikimiz de bazı bazı arabulmanın da yollarını kovaladığımız için bu mesajlar çoğunlukla ikimize yağıyor. Hizmetli çok yanlış bir şekilde hakem olarak görülmeye başladı, oysa bu doğru bi yakıştırma değil. Hakem Kurulumuz etkin değil, hizmetlinin diğer kullanıcıların davranışları konusunda bağlayıcı hükümler vermek gibi bir yetkisi yok. Hizmetli yalnızca siler, korumaya alır ve engeller. VP:İÜY kişisel saldırıları kaldırın diyor, kullanıcı kişisel saldırı olduğunu düşündüğü şeyi kaldırıyor, saldırı olduğu düşünülen ibarenin sahibi değişikliği geri alıyor, ilk kaldırmayı yapan hizmetliye geliyor, hizmetli kaldırınca herkes kabul ediyor. Evet, aslında kişisel saldırı olmayan şeylerin de kaldırılmaya çalışıldığı oluyor, ancak buradan yarışa, misillemeye, "madem sen beni, o zaman ben de seni"ye gitme durumları oluyor. Bu çok sağlıksız. Böyle sözü bağlayıcı olacak birine ihtiyaç duyuyorsak, etkinleştirelim kurulu, seçelim oraya tek sayıda (3-5-7, vs.) kişi (ve o kişiler arasında lütfen ben olmayayım), anlaşmazlıklarımızın son durağı olarak gidelim oraya. Hizmetli de böylelikle kendi görev sorumluluğundaki birikmelere odaklanabilsin. Yıllardır sağlıksız bir VP:Ş sayfasında kadı karşısına çıkar gibi meram anlatıyor, bir hizmetlinin karar eklemesini bekliyoruz. Sayfanın bir anlaşmazlık çözüm merkezi olarak görülmesi gerektiği çok ifade edilmiş, ancak o ad dururken bu pek de mümkün görünmüyor. Bu sayfanın da kaldırılması, daha sağlıklı süreçlerin benimsenmesi gerekiyor. Hakem Kurulu kurulmadan kaldırabilir miyiz, emin değilim. Ancak üzerine düşünülmesi gerektiği açık. Arabuluculuk Kurulu etkinleştirilebilir, ancak onların da psikologlar gibi bir noktadan sonra içi çürüyecektir. Onlara da yazık günah. :)
  3. On-wiki technical skills / Viki üzerindeki teknik beceriler: Bu konuda etkin olan 4-5 kişiye sahibiz yalnızca. Şu anda Vikipedi üzerinde yaptığımız işler arasında angarya statüsünde alabileceğimiz birçok konu var. Bu en basit arşivlemeden çok daha karmaşık işlere kadar uzanabiliyor. İngilizce Vikipedi'deki bir düzenlememden sonra "Anlam ayrımı sayfasına iç bağlantı vermişsin, hangi maddeyi kastediyorsan onu al tek tıkla düzelt" diye bot mesajı alınca bir kez daha hatırlamış oldum bunu. Daha fazla "teknikçi" kullanıcı demek, hayatın hepimiz için daha fazla kolaylaşması demek. Bunun için WMTR olarak bilişim eğitimi alan / bilişim sektöründe olan insanlara daha fazla ulaşmayı denememiz gerektiğini düşünüyorum. Ancak bir yandan da belirtmeliyim ki, mevcut teknikçilerimiz sayesinde bir 5 yıl öncesine göre çok daha iyi durumdayız, bu vesileyle hepsine çok teşekkürler.
  4. New contributor engagement and growth / Yeni katılımcı katılımı(?) ve büyüme: Bu en önemli iki yeterlilikten biri bence. Geçen gün arşivlerde bir şey okurken, 2007-08 civarında tartışmalara katılan kullanıcılar arasından geriye kalan sayılı kişilerden biri olduğumu fark ettim. Birçok iyi kullanıcı, yaşanan anlaşmazlıklardan ve bunun getirdiği bıkkınlıktan dolayı projeden elini ayağını kesti. Bunların içinde hizmetli olmuş birçok isim de var, şahsen Metal Militia'yı özlemediğim gün sayılıdır. Farklı zamanlarda birçok farklı sorunu dile getirdiğimiz oluyor: SM süreçlerine ilgi diyoruz, bekleyen değişikliklere ilgi diyoruz, temizlik bekleyen maddelere ilgi diyoruz, diyoruz da diyoruz. Bunun temelinde insangücümüzdeki yetersizlik yatıyor. Hiçbir zaman bitmeyecek bir duvara tuğla dizme gayreti içerisindeyiz, bir de bunun üstüne duvarı yıkmaya çalışanlarla uğraşmak durumundayız. Duvarın daha hızlı yükselmesi ve ustalarımızın bunalmaması için daha fazla insana ihtiyacımız var. Daha fazla insan demek, Vikipedi'de ilgi görmüyor oluşundan dert yanmakta olduğumuz her şeyin çözümü. Vikipedi'ye daha fazla insan gelmesi demek, buradan kardeş projelerimize de daha fazla insan kayması demek. Tüm sorunlarımızı giderecek olan şey daha fazla insan gelmesi, bunun tüm sorunlarımızı gidermeye devam etmesini sağlayacak olan şey de bu insanların Vikipedi'nin olumsuz yönleri yüzünden buradan ayrılmasının önlenmesi. Bu ikisi, en önemli yeterlilikler dolayısıyla. Bu bağlamda, yeni kullanıcılara daha anlayışlı ve hoşgörülü olunması, yıldızların, VikiSevgi'nin daha sık kullanılması ve insanların birbirini daha sık takdir ve motive etmesi de büyük bir önem taşıyor, yeterlilik sayfasında da yazdığı üzere.
  5. Partnerships / Ortaklıklar: WMTR'nin bu konuda çok iyi çalıştığını düşünüyorum, verdiğim uzun aradan sonra döndüğümde bu alandaki gelişmelere fazlasıyla şaşırdım ve emek verenlere minnet duymadan edemedim. Daha fazla ne yapabileceğimiz konusunda da bir süredir iletişim hâlindeyiz. Güzel şeyler çıkacağını düşünüyorum. 2009'da başlarken hayalini kurup Wikimedia Türkiye'nin ilk sayfasına yazdığım bakanlıklarla ortaklık işini de gerçeğe dönüştürebilirsek büyük bir iş yapılmış olacak. Siz de lütfen listemize üye olun ve tartışmalara katılın. Bu arada yeterlilik sayfasında değinilen olumsuz imaj da dikkat çekici. Türkçe Vikipedi olarak bizi İngilizce Vikipedi olarak güvenilir bulmuyor birçok Türkçe konuşucusu. FlaggedRevs eklentisini, yani Sürüm Kontrolü uygulamasını devreye sokmamızın önemli bir nedeni de buydu, çünkü maddelere verilen zararı onarmaya yetişemiyor ve güvenilirliğimizi zedeliyorduk. Bu da insangücüyle üstesinden gelebileceğimiz bir sorun. İnsangücümüz yetersizken ise bu konuda atabileceğimiz somut bir adım öngöremiyorum.
  6. Communications & Media relations / İletişim/Haberleşme ve Medya ilişkileri: WMTR'nin düzenlediği eğitim etkinliklerinde olduğu gibi, dışarıdan insanları Vikipedi'ye ve diğer projelerimize çekmeye yönelik adımlar son derece önemli ve değerli. Bir anahaber bülteninde yer almanın etkisini diğer şeylerle kıyaslamak bile mümkün değil. WMTR olarak medyayı yönetmeye yönelik somut adımlar atabilir ve sağlıklı bir rota çizebilirsek, medyada projelerimizin daha fazla ele alınmasını sağlayabilir ve insangücünü buraya çekme konusunda çok iyi işler yapmış olabiliriz. Sosyal medya konusunda da yakın zamanda bazı girişimlerde bulunduk, ufak bir-iki pürüzü hâllettikten sonra birimiz duyurusunu yapacağız. Buradan da insan çekebileceğimize dair naif inancımı korumaktayım hâlen.

Aklıma gelenler bunlar. Yarınki buluşmanın verimli ve eğlenceli geçmesini diliyorum. :)

Vito Genovese 17:00, 20 Nisan 2017 (UTC)

Merhabalar, lokasyon için Taksim Meydanındaki Starbucks'ta karar verdik. Gelmek isteyen arkadaşların bilgisine. SakhalinioBuyrun beniiiim? 15:12, 21 Nisan 2017 (UTC)
Küçük bi değişiklik yaptık. Istiklal Starbucks tayız.SakhalinioBuyrun beniiiim? 17:02, 21 Nisan 2017 (UTC)

New Page previews feature[kaynağı değiştir]

Azerbaycan Kullanıcı grubunun Vikibahar duyurusu[kaynağı değiştir]

Azerbaycan Vikibahar 2017'deki her katılımcı wiki'de Azerbaycan hakkında en çok madde oluşturan kullanıcıya (en az 5 madde oluşturulmuş olması şartıyla) Azerbaycan Wikimedia Kullanıcı Grubu tarafından küçük hediyeler ve şekerler gönderilecektir. Bakınız:Duyuru.--Başak (mesaj) 12:22, 20 Nisan 2017 (UTC)

Mosques in Ottoman Timișoara[kaynağı değiştir]

Hello,
I'm working on an article about the Timișoara fortress. Henrik Ottendorf enumerates at 1663 8 mosques, as follows:

  1. Kadintzametschit, meaning "The mosque of womens", identified words: Kadın and mescit;
  2. Kilitsametschit, meaning "The mosque at the church", identified words: Kilise and mescit;
  3. Hunkiartzmetschit, meaning "The Monarch's mosque", identified words: Hünkâr and mescit;
  4. Tzintzimmemetschit, meaning "The mosque from the swamp", identified words: (Kürtçe) = swamp and mescit;
  5. Seiditzametschit, meaning "The mosque of Seidi [Ahmed pașa]", identified words Seidi and mescit;
  6. Silihdarmetschit, meaning "Silahdar's mosque", identified words Silahdar and mescit;
  7. Aischkaadintzametschit, meaning "The mosque of woman Aișa", identified words Aișa, kadın and mescit;
  8. Muradiemetschit, meaning "The mosque of [Sultan] Murad [III]", identified words Murad and mescit (Muradiye mescit?).

These are some transliteration in Romanian as he heard, speaking German. I would like to use a correct Turkish spelling. Can someone help me with these Turkish formulations? Thanks. --Turbojet (mesaj) 16:24, 21 Nisan 2017 (UTC)

Hi @Turbojet, I found names of the mosques. (link, p. 12)
  1. Kadintzametschit, Kadın Mescidi
  2. Kilitsametschit, Kilise Camii
  3. Hunkiartzmetschit, Hünkar Camii
  4. Tzintzimmemetschit, Cimcime Camii
  5. Seiditzametschit, Seydi Ahmed Paşa Camii
  6. Silihdarmetschit, Silahdar Camii
  7. Aischkaadintzametschit, Ayşe Kadın Camii
  8. Muradiemetschit, Muradiye Camii
--Hedda Gabler (eski) (mesaj) 17:27, 21 Nisan 2017 (UTC)
Thank you very much for the quick response and for reference. --Turbojet (mesaj) 18:06, 21 Nisan 2017 (UTC)

Editörlerin görüşlerine ihtiyaç var..[kaynağı değiştir]

Demokratik Birlik Partisi (Suriye) ve Halk Koruma Birlikleri maddeleri bir hizmetli tarafından VP:ADK'de yer alan "bilinen adları kullanın" ve "kısaltmalar eğer maddenin konusu hemen hemen her zaman bu kısaltmalar ile adlandırılıyor ve tanınıyorsa kullanılabilir." politikalarına istinaden kısaltmaları olan YPG ve PYD'ye taşınmıştı. Yapılan taşıma işlemleri "tartışma yok" gerekçesi ile bir kullanıcı tarafından geri alındı. Vikipedi üyeleri olarak bu konudaki görüşlerinizi belirtirseniz daha sağlıklı ve etkin sonuca ulaşırız. İlgilerinize.. --Maurice Flesier message 17:35, 21 Nisan 2017 (UTC)


21 Nisan 2017 İstanbul Buluşması ve Vakıftan Ziyaret[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar,

Vakıftan Asaf Bartov dün İstanbul'u ziyaret etti. Kendisiyle dün akşam Taksim'de görüşme şansımız oldu. Kendisinin notlarını (orijinal ve tercüme olarak) aşağıda paylaşıyorum. --Khutuckmsj 15:14, 22 Nisan 2017 (UTC)

English[kaynağı değiştir]

Topics discussed at the Istanbul meeting with Asaf from the Wikimedia Foundation:

Turkish Wikipedians present: Sakhalinio, Ibrahim B., HakanIST, Khutuck

1. possibly organizing a national Wikiconference (for the community, not an outreach event) in the summer of 2017. WMF can support it with a grant to fund expenses, including local travel from all over Turkey, and to send international guests (either WMF staff or Wikimedia leaders from outside Turkey)

2. The challenge of activating Wikipedians in off-wiki programmatic activity. Towards that, beside the conference idea, we also discussed holding more regular meetups (either in-person or online), and using a twofold model of meetup -- half social, and half information or skill exchange [i.e. one participant demonstrating one tool, or one technique, or sharing experience from their outreach work, or a cool project outside Turkey they heard about, etc.]. Such meetups can easily also include international "guests" (via Skype/Hangout, given a quiet venue), and Asaf would be happy to help secure a list of international guests who would be happy to take part and give 10-minute talks online in such meetups.

3. We discussed conflict on Turkish Wikipedia, and agreed some training on conflict engagement could be useful. This training might be combined with the national wikiconference or it could be held separately.

4. The issue of retaining (keeping) new editors was identified as a major problem for Turkish Wikipedia. There's a lot of sockpuppeting and there is some degree of suspicion of newbies. Towards that, in addition to training on conflict engagement above, we discussed the possibility of reviewing and possibly revising some policies, such as the current range-blocks with long durations, or the norm that a blocking admin is deferred to and expected to rule on a possible unblocking.

Crucially, *possibly* revising such policies is and always will be a community matter. To address the fact there have been long (sometimes over many years) discussions about such policies without change, Asaf brought up the possibility of introducing data and deliberate experimentation to settle these arguments. If the argument for (possible) change can be articulated clearly and some testable success metrics can be defined for it, an experiment can be proposed with a clear timeline and clear next steps depending on the results of the experiment.

For example, the long-discussed proposals to revise the appearance and layout of Turkish Wikipedia's main page: if those who favor change can articulate what outcomes they are aiming for (e.g. more click-throughs to the featured article, the did-you-know items, the today-in-history items, etc.), the community could agree to run an *experiment* of changing the main page for a given duration (perhaps a month or two), and gather pageview statistics and compare them to the baseline captured in advance, to see if the change actually delivers what the supporters of the change were hoping it would. Both sides of the argument would be in a better place to weigh the pros and cons after such an experiment. (and if the change isn't effective, the old design can be restored without drama, now that everyone has seen the new design doesn't actually achieve what it aimed to do.)

Even if this particular experiment (let's say) fails, it would be a useful exercise in being flexible and open to (reasoned and well-argued) change, paving the way to a culture of experimentation and gradual improvement, with less frustrating and less eternal arguments. :)

5. We discussed the question of unblocking users after a while. Asaf argued in favor of "a path for redemption", assuming some time has passed, past misbehavior or mistakes are acknowledged and apologized for, and a commitment is made to follow the rules.

6. Another topic relevant for training was embracing Wikidata by a wider portion of the community. To that end, some basic training would be useful, as well as advanced training for the handful of Turkish Wikipedians already active in Wikidata and comfortable with the basics. Asaf made an open offer of Wikidata training -- perhaps over an entire weekend, to cover both basics and more advanced topics -- whenever the local community is confident it can attract at least 20 active editors into showing up. (Funding for domestic travel to the training would be available.)

7. We agreed to discuss some of the possible approaches to new editor retention on-wiki. We also mentioned the possibility of producing some attractive introductory materials, such as a series of video tutorials or an interactive tutorial (computer-based training), as some communities have done.

Asaf would post about this in English on-wiki and some of you would assist in translating into Turkish. Asaf would follow the discussion via machine translation, and ask for help if something is unclear.

I think that's it, more or less. Do add anything I may have left out.

Cheers,

Asaf

Türkçe[kaynağı değiştir]

Wikimedia Vakfı'ndan Asaf'ın katılımıyla gerçekleşen İstanbul toplantısında görüşülen konular:

Türkçe Vikipedi'den katılan kullanıcılar: Sakhalinio, Ibrahim B., HakanIST, Khutuck

1. 2017 yazında ülke çapında bir Vikikonferans düzenlemek (sadece topluluk için, dışarı erişim için değil). Wikimedia Vakfı bu konferansı Türkiye içi ulaşım gibi masraflar konusunda destekleyebilir, uluslarlarası konuklar gönderebilir (WMF çalışanları veya Türkiye dışından Wikimedia liderleri)

2. Vikipedistleri Viki-dışı aktivitelere daha çok katılmaya ikna etme zorluğu. Bu konuda, konferans fikri üzerine, daha fazla düzenli toplantı (dışarıda veya online) üzerine konuştuk ve iki bileşenli bir buluşma modelini tartıştık -- Yarı sosyal buluşma, yarı bilgi/yetenek paylaşımı buluşması (örneğin bir kullanıcı bir aracı diğerlerine tanıtabilir, bir tekniği açılayabilir, yeni kullanıcılara erişme çalışmalarındakini deneyimlerini aktarabilir, Türkiye dışından bir ülkedeki güzel bir projeyi anlatabilir). Bu tarz toplantılara uluslararası "konuklar" da (sessiz bir mekandaki toplantılara Skype/Hangout ile) kolaylıkla katılabilir. Asaf, bu tür toplantılarda 10 dakikalık online konuşmalar yapacak uluslararası konuklar bulmaktan mutluluk duyacaktır.

3. Türkçe Vikipedi'deki tartışmalar üzerine konuştuk, tartışmalar/çatışmaların çözümlenmesi üzerine biraz eğitimin yararlı olabileceği üzerinde anlaştık. Bu eğitim ulusal Vikikonferansta veya ayrıca düzenlenebilir.

4. Yeni editörleri elde tutma konusu Türkçe Vİkipedi için önemli bir problem olarak konuşuldu. Fazla miktarda canlı kukla kullanımı ve bu sebeple yeni kullanıcılara karşı şüphe bulunuyor. Bu konuda, üstteki tartışma çözümlemeye ek olarak bazı kurallar/politikaların gözden geçirilebileceği üzerine konuştuk. Uzun süreli range IP engelleri ve engelleri, engeli veren hizmetlinin kaldırması yaklaşımlarının gözden geçirilebileceğini tartıştık.

Temelde, bu tür politikaları gözden geçirmek her zaman toplulukla ilgili bir konu. Politikaları değiştirmeye yönelik çok uzun (bazen yıllarca) süren tartışmaları daha verimli hale getirmek için, Asaf bu tür tartışmalarda veri derleyip konu üzerine deneyler yaparak çözüm bulabileceğimizden bahsetti. Eğer bir değişiklik net şekilde tanımlanıp, ölçülebilir başarı kriterleri belirlenirse; değişiklik üzerine net bir zaman çizelgesi hazırlanarak bir deney yapılabilir ve sonuçları incelenebilir.

Örneğin Ana Sayfa tasarımı uzun süredir üzerinde tartışılan bir konu. Eğer değişiklik yapılmasını isteyen kullanıcılar, değişikliğin ölçülebilir olarak ne getireceğini ve neye odaklandığını (örneğin günün maddesi/biliyor muydunuz/haftanın maddesi için daha fazla okunma) belirlerse, topluluk ana sayfayı belirli bir süre için değiştirip (belki 1-2 ay) sayfa görüntülenme sayılarını daha önceki sayılarla kıyaslayarak değişikliğin getirdiği sonuçları ölçebilir. Bu sayede tartışmanın iki tarafı da artıları ve eksileri daha iyi değerlendirebilir. (Eğer deney başarısız olursa, eski tasarım kolayca geri getirilebilir).

Bu deney başarısız olsa bile, Vikipedi'de esneklik ve (mantıklı ve iyi tartışılmış) değişime açıklık konusunda iyi bir çalışma olacaktır. Bu, sona ermeyen tartışmalar yerine deneylere yakın ve adım adım gelişime açık bir kültür yaratmakta da işe yarayabilir.

5. Engelli kullanıcıların engelinin belirli bir süreden sonra açılması üzerine konuştuk. Asaf, engeli üzerinden belirli bir süre geçen ve geçmişteki hatalarını kabul edip özür dileyen kullanıcılar için bir "çıkış yolu" olması ve bu kullanıcıların kuralları takip etmeyi taahhütü konusunda öneride bulundu.

6. Eğitimler hakkında konuştuğumuz bir diğer konu, Wikidata'yı topluluğun daha geniş bir kesimine ulaştırmak oldu. Bu konuda temel eğitimler ve Vikidata'yı halihazırda kullanan kullanıcılar için daha ileri eğitimler olabileceğini görüştük. Asaf Wikidata için bir eğitim teklifinde bulundu. En az 20 aktif kullanıcının katılımını ayarlayabilirsek, bir haftasonu hem temel hem de ileri konuları kapsayacak bir eğitimi düzenleyebileceğinden bahsetti. Türkiye içi ulaşım için gerekli bütçeyi Vakıf kaşılayacak.

7. Vikipedi'de yeni kullanıcıları elde tutma üzerine bazı farklı yaklaşımları görüştük. Bazı diğer toplulukların yaptığı gibi yeni kullanıcılara yönelik video serileri ve interaktif (bilgisayar temelli) eğitim gibi bazı tanıtıcı materyaller üzerine konuştuk.

Sevgiler,

Asaf

  • Tercümedeki her türlü hata ve eksik için sorumlu kişi -> Khutuckmsj 15:24, 22 Nisan 2017 (UTC)

Toplantı sonrası alınabilecek aksiyonlar[kaynağı değiştir]

Herkese merhabalar arkadaşlar, toplantı sonrasında konuşulan birkaç konuda hızlı aksiyon alabileceğimizi düşünüyorum. Bunlardan birincisi Ana Sayfanın yapılacabilecek değişiklikle geçici olarak değiştirilip denenmesi ve bunun sonrasında alınacak sonuçlara göre ilerlenmesi olabilir. İkinci olarak daha önceden @Levent için şurada bir tartışma gerçekleştirmiştik. Ancak bir sonuç alınamamıştı. Benim teklifim geri dönmek isteyen kullanıcılara bir mesaj gönderilerek geri dönüş için başvurabileceklerini iletebilriiz. Böylelikle deneyimli kullanıcıları tekrardan kazanabileceğimizi düşünmekteyim. Özellikle bu iki konuda görüşlerinizi bildirmenizi rica ederim. Saygılarımla SakhalinioBuyrun beniiiim? 12:21, 23 Nisan 2017 (UTC)

bağlantısı verilen tartışmada en çok üzerinde durulan konu, böyle durumların kişi bazında konuşulmaması iken yine buraya kişi adıyla gelinmesini anlamak mümkün değil.. istediğinize davet yollayabilirsiniz elbette ama lütfen böyle konuları kişi adlarıyla gündeme getirmeyiniz.. --kibele 14:02, 23 Nisan 2017 (UTC)
Bir 'Rahşan affı' yapabiliriz, mesela 750. haftamızda olduğumuz için. Bahsedilen Kullanıcı:Levent, 7 senedir engelli imiş. Bu bayağı uzun bir süre değil mi? Eğer istiyorlarsa, hizmetliler topluluk nezdinde bir karar alıp Levent ve Adem20 gibi kullanıcıların ve daha diğer birçok kullanıcının engelini kaldırabilirler. Hizmetli harici kullanıcılardan 'onay' istenecek bir durumsa, kendi namıma engellerin kaldırılması yönünde katılıyorum. Bu durumda kısa zamanda bu konuyu politika sayfasında işleyelim. II. Niveles'in yanlış sebeple engellenmesinde de bu konuya girmiştik (öncesinde de birçok kez), bence artık bir karar alalım.
Kukla hesaplar süresiz engellenmeye devam edilmeli (keşke sonsuz olsa). Bir (belki de iki) kuklalı kuklacılar bu affa denk getirilebilmeli. Tehdit durumu varsa, engel gene maksimum seviyede kalmalı. Kuklalar hariç engelli kullanıcılar, engellendiklerinde hemen kendi kullanıcı sayfasını değiştiremez hale getirilmesinler, ya da uygun görülürse bu engel de başta olsun ama kısaca bir süre içinde kalksın.
Engel kaldırması politikası oluşturulacaksa, kuklacılarda ana faktör olarak bence kayıtlı kukla sayısı alınmalı. Bununla ilgili bir sınır konulmalı. Anonim kuklalar konusunda karar hizmetliye bırakılmalı. Anonim olan kuklacıları da ayrı bir işleyelim.
Engeli kaldırılan kullanıcılar için isim alanı tabanlı engel konulabilir. Örneğin belirli sayfalar haricinde (köy çeşmesi, deneme tahtası), Vikipedi: ve Vikipedi tartışma: isim alanlarında engelli kalsınlar. Teknik olarak mümkün değilse, politika olarak bu belirlenebilir. Belirlenecek bir süreden az olmamak kaydıyla, hizmetliler bir süre sonra bu isim alanı engelini de kaldırabilsinler. --Deniz (mesaj) 22:50, 25 Nisan 2017 (UTC)

Uzun molamdan döndüğümden beri bunu ilk defa zikrediyorum, muhtemelen de hatırlayan sayısı en fazla 2-3'tür, çoğu kişi de ilk defa öğrenecektir, ancak bizim her türlü hizmetli işlemini (elbette buna engelleme de dâhil) geçersiz kılmak için bir prosedürümüz var zaten: Bir hizmetli bir işlem yapar, itiraz edilirse diğer hizmetliler göreve çağrılır. Eğer görüş ifade eden hizmetlilerin sayısı işlemi destekleyen hizmetlilerin sayısından fazlaysa, o işlem iptal edilir. Bu, silme için de geçerlidir, koruma için de geçerlidir, hizmetlinin yetki alanındaki her türlü işlem için geçerlidir. Bu prosedüre geçmişte çeşitli durumlarda başvurmuştuk. Levent vakasında Elmacenderesi zaten engeli veren hizmetli olduğu için, istese kimseye sormadan engeli kaldırabilirmiş. Demokratlığı tutmuş diyelim. :) Engeli kaldırmak istemeyen hizmetlinin koyduğu engeli de yukarıda prosedürü izleyerek kaldırmak mümkün her zaman. Bu sağlıklı bir prosedür mü? Çoğunluk demokrasisi mantığında işlediği için çok sağlıklı olduğunu savunamam, ancak "Engeli verenden başkası kaldıramaz" kuralı varken tek çıkış yolu bu gibi görünüyor. Bu arada üstteki toplantı notlarına göre bu kuralın kaldırılması yönünde dilekler ifade edilmiş, ancak bu kuralın projemizde direksiyon savaşlarının asgari düzeyde olmasının çok önemli bir nedeni olduğunu da düşünüyorum aynı zamanda.

Unutmadan not düşeyim: VP:EP konusunda hizmetli tam yetkilidir. Ancak, tek bir istisnayla: 10. ölçüt bir topluluk engelidir, o konuda topluluk ne derse onu yapmak durumundadır hizmetli. Koy derse topluluk engel konur, kaldır derse kaldırılır. Bunun dışında enwiki'de sorunlu davranış örüntüsüne sahip kullanıcılar için topluluk yasağı gibi kavramlar var (aynı engelde olduğu gibi bu kullanıcı bu konuda değişiklik yapmasın diye karar alıyorsun, uymazsa engelliyorsun, özeti bu). Ancak süresiz engelli kullanıcıların dönüşünde bir konu yasağı (topic ban) çok bağlantılı gelmedi bana bu noktada.

Şahsen süresiz engellemeye bir ilke olarak karşı değilim. Gerekiyorsa verilir. Ancak her ihlale o ihlalin hak ettiği yaptırımın uygulanması gerekir. Bilgisizlikten yapılan basit engel atlatma vakalarına, sinirle söylenmiş mahkeme laflarına vs. hak ettiğinden fazla engel verdik geçmişte. VP:EP hâlâ çağdışı bir metne sahip, ancak hizmetlilerimizin sağduyusu ve inisiyatifi sayesinde yorumlamalar daha sağlıklı yapılıyor artık. Fazla ağır olan yaptırımlar konusunda çeşitli girişimlerim oldu, Levent tartışmasında da Nerval engelini kaldırma girişimime değinilmiş. Bunu yaparak mevcut statükoyu kırmak ve bir emsal oluşturmak temel amacımdı. O günden sonra birçok süresiz engelli kullanıcı geri dönebildi. Dönmesinden yarar sağlayacağımıza inandığımız başka isimler de var. Ancak otomatik bir af fikri pek cazip gelmiyor bana. İnsanların mevcut yapıcılık düzeyini bilmiyoruz. Olumlu bir yaklaşımın sonucunda gelecek bir istek üzerine ya da özel olarak o kullanıcıya ulaşıp görüşünü aldıktan sonra değerlendirme yapmamız gerektiği kanısındayım.

Bu konuda oturup politika koymalık bir durum yok: Enwiki'de Unblock diye bir şablon vardır. Engelinin kaldırılmasını isteyen kullanıcı bunu mesaj sayfasına koyar ve gerekçesini yazar (bu arada ilk dönem engellerinde hep mesaj sayfalarında değişiklik hakkını kapalı tuttuk, hatta sanırım bizde mesaj sayfası hakkını verme/vermeme opsiyonu başta yoktu ve enwiki'den daha sonra geldi, en azından bunları toplu olarak düzeltmemiz gerekir). Bu şablonu anonim bir arkadaşımız {{Engel kaldır}} adıyla uyarlamış, ama metin Google Translate sanırım. Sıfırdan yapmak gerekecek, en iyisi güncel kodu/metni ve belgelemeyi alarak sıfırdan çevirmek. Sistem tarafından üretilen engel bildirimlerine bu şablonu entegre eder, şablonun eklendiği sayfaları da {{Hizmetli kutusu}}'ndaki gibi bir takip kategorisiyle izleyebilir ve müdahale edebiliriz. Atıyorum bir hafta açık kalır talep, hizmetliler görüş bildirir, üstteki prosedür uyarınca kaldırırız. Sorun olacağını sanmıyorum.

Gece gece çenem mi düştü acaba?

Vito Genovese 23:52, 25 Nisan 2017 (UTC)

Bitirilen karakter?[kaynağı değiştir]

Bu yazıyı nereye koyacağımı bilemedim, düşündüm ama en uygun burası sanırım. Birçok dizinin maddesinde bu nereden duyulduğu belli olmayan "bitirilen karakter" terimi dolaşmakta. Ben bundan sonra gördüğüm her maddede direk düzelteceğim. Bir yapımda ana karakter olur; yan, yardımcı ya da yinelenen karakter olur. Ama bitirilen karakter nedir? İlk defa Vikipedi'de duyduğum bir terim. Vikipedi, internette yeni terim oluşturmaya ve yaymaya çalışan bir ortam değildir. Lütfen bu değişiklikleri yapanlar bu terimin kullanıldığını ve yaygın olduğunu kanıtlamadan bu değişikliği yapmaya devam etmesinler. ~ Z (m) 15:59, 22 Nisan 2017 (UTC)

Genel olarak kurgusal eser sayfalarımızda çok fazla spoiler var. Sayfaya girer girmez, seyir zevkini azaltacak konu bilgileriyle karşı karşıya kalıyor okuyucu. Özellikle popüler Türk dizisi (Kurtlar Vadisi, Arka Sokaklar vb.) sayfalarında yoğun olarak görüyorum bunu. Bu tür içerikler bölüm sayfalarına kaydırılmalı ve karakter bilgileri daha üstü kapalı verilmeli. HastaLaVi2'nin belirttiği türde başlıklandırmalar da elbette olmamalı.
Vito Genovese 05:53, 25 Nisan 2017 (UTC)
Spoiler denilen bilgilerin silinmesi konusunda katılmıyorum, ama dizi maddelerine bir çekidüzen getirilmesi gerekliliği ortada (bekleyen değişikliklerde de önemli bir azalma olur belki). Her dizi için listeler ve sezon sayfaları açabiliriz. Birçok bilgi alt sayfalara aktarılabilir. Genelde karakterlerin hangi bölümlerde oynadığı da belirtiliyor, dolayısıyla bahsedilen bilgi (bitirilen karakter) verilmiş oluyor.
Bilgiler sezon sayfalarına aktarılsa bile, ana maddede Altıncı His filmiyle ilgili spoiler gibi spoiler'lar özellikle kalmalı. Örneğin Polat Alemdar'ın diğer dizi ana karakterlerinin kimlikleri konusunda özel bir durum varsa, bu bilgi mutlaka ana maddede de yer almalı, diye düşünüyorum, ilgili sezon sayfasında da belirtilir. Farklılaşan kimlikler ve diğer sonraki sezonlarda ve belki devam dizilerinde yer alan temel ve özgür bilgiler ana maddeden silinmemeli. Ben de Özledim, Leyla ile Mecnun dizisinin devamı sayılır mı bilmiyorum, ama gene de ilgili bilgi bu dizilerin maddelerinde özellikle yer almalı. Bu konular birçok zaman, maddeyi daha kayda değer kılan konular oluyor. Özgür ve güvenilir şekilde kaynaklandırılabilir bilgiler bizim can damarımız.
Ayrıca dizi sayfalarında katkı yapmak isteyen anonim kullanıcılar için yorumlar bırakabiliriz.--Deniz (mesaj) 23:14, 25 Nisan 2017 (UTC)

Google'da görünen bekleyen değişiklikler[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de onaylanmamış değişiklikler Google kutucuklarında görünüyormuş. [6] Daha önce de böyle bir şeyler olmuştu sanırım. Bu sorun Google'dan mı kaynaklanıyor? Bizim yapabileceğimiz bir şey yok mu? --Zaitsév 19:15, 24 Nisan 2017 (UTC)

Evet bunu ben de daha önce gördüm. Vandalizme uğramış bir sayfa vardı ve onaylanmamış değişiklik olmasına rağmen Google'da görünüyordu. Ama bu Vikipedi ile alakalı değil. Ben olabildiğince Google'a geribildirim yollamaya çalışıyorum. Google otomatik olarak ilk paragrafı aldığı için ve bilgi kutusundaki bilgileri de öyle, çözülebilir mi emin değilim yine de. ~ Z (m) 11:07, 25 Nisan 2017 (UTC)
Google Knowledge Graph'ın Vikipedi FlaggedRev tablolarını da inceliyor olmasını Google'dan istettirmemiz lazım. Vakıf da istese yapacaklarını zannetmiyorum. Google büyük ihtimalle (DbPedia gibi) Vikiveri bilgileri ve abstract olarak da maddenin ilk bölümünü almakla yetiniyordur ve buna devam edecektir. Huggle vs. ile yakalanmamışlar için Süzgeç 57 gibi süzgeçler yapıp sıklıkla kontrol edebiliriz, @Mavrikant. 57. süzgeçte ikinci ''' leri çıkarsak çok mu fazla yanlış pozitif sonuç çıkar? Özel süzgeçler arasında belki daha faydalı bir süzgeç de vardır. Sanırım bot ile de hallolur. Quarry ne yazık ki wikitext'e bakamıyor. Wikimedia Labs'taki diğerleri de bakmaz sanırım. --Deniz (mesaj) 23:56, 25 Nisan 2017 (UTC)

İş Birliği Projesi'ne katılım[kaynağı değiştir]

Herkese selamlar. Her hafta farklı konular çıkmasına özen gösterilen Vikipedi:İş birliği projesi'ne tüm kullanıcıların katılması tavsiye edilir. Bir hafta boyunca güçlerimizi birleştirerek belli bir konuda katkı sunmak hoş bir şey :)--RapsarEfendim? 17:13, 25 Nisan 2017 (UTC)

Kopyala Yapıştır[kaynağı değiştir]

Kopyala yapıştır yapılarak maddelere katkıda bulunmak yasak mı?Eğer yasaksa 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu maddesinde ben illere göre sonuçlarda genellikle kopyala yapıştır yaptım.Bu şekilde de yasak delinmiş oluyor mu?Bu imzasız yazı Veli2004 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Böyle bir durumda yasak olmaz, kopyala yapıştır işlemi telif hakkı olmasın diye yasak, burda telif hakkı ztn söz konusu olmuyor diye biliyorum--Salihkaraca2000 14:32, 26 Nisan 2017 (UTC)

Harika Vikipedistler[kaynağı değiştir]

Herkese merhabalar,

Topluluğumuzdaki VikiSevgi eksikliği, şikayet kültürü, sıkça dem vurulan konulardan.

Bu konuya ilişkin naçizane bir girişim olarak Harika Vikipedist uygulamasını önümüzdeki süreçte kişisel bir proje olarak başlatacağım. Konuyla ilgili detaylı bilgi alt sayfada bulunuyor. Kısaca, Vikipedi'ye sunduğu katkılardan dolayı son derece minnet duyduğum Vikipedistleri isimleriyle anıp, içinde bulunulan haftayı onların haftası ilan edeceğim. Bununla birlikte topluluğun da kullanıcılara ilişkin olumlu yorumlarını aktarmalarını davet edeceğim. Her sekiz kullanıcıda bir, önceki sekiz kullanıcıyı köy çeşmesinde ismen, gerekçemle beraber sıralayacağım.

Bu uygulama topluluğun katılımıyla çok daha değerli olacaktır. Bu nedenle herkese çağrım, değerli yorumlarını, önerilerini esirgememeleri, sayfayı da izleme listelerine almaları.

Birbirimizin olumsuz yönlerinden ziyade olumlu yönlerine odaklandığımız, uzlaşı ve hoşgörü iklimiyle birbirimizin şevkini koruduğumuz, yapıcı bir ortamda çalıştığımız bir Vikipedi'ye doğru bir adım olmasını umuyorum bu projenin. Bir bakıma da birbirimizi yermek yerine öveceğimiz bir mecranın eksikliğini tamamladığını, şikayet sayfasına antitez teşkil ettiğini düşünüyorum. Tekrardan herkesi sürece değerli vakitlerinin az bir kısmını daha yapıcı bir Vikipedi için ayırmak üzere davet ediyorum.

Başlamadan da belirtmeliyim: hepiniz harika Vikipedistlersiniz.

VikiSevgilerle,

--Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 22:57, 24 Nisan 2017 (UTC)

Düşünceyi ayakta alkışlıyor, ilk harika Vikipedistimiz @Yzkoc'u da tebrik ediyorum. :)
Vito Genovese 05:50, 25 Nisan 2017 (UTC)
Süper fikir, tebrikler Seksen iki yüz kırk beş! Tartışma sayfalarındaki gerilimi azaltacağına inanıyorum... Başarılar dilerim... chansey Mesaj 06:49, 25 Nisan 2017 (UTC)
Güzel bir proje, Vikipedi'yi interaktif bir yer yapmak adına olumlu bir girişim. Tebrik ederim, izliyorum :) --Ahmet Turhan (mesaj) 11:13, 25 Nisan 2017 (UTC)
  • Arada bir girip çatışma konularını izliyor, bir süre sonra sıkılıp bırakıyordum. Böyle pozitif birşey göreceğimiz günler de olacakmış demek ki. Tebrikler bu girişim için. Mukaddimeileti 15:50, 25 Nisan 2017 (UTC)
  • Güzel bir fikir, destekliyorum.thecatcherintheryemesaj 16:48, 25 Nisan 2017 (UTC)
  • Pozitif etki yaratacak bu etkinliği sonuna kadar destekliyorum. Kullanıcı alt sayfasından çıkıp Vikipedi:Harika Vikipedistler sayfasında güncel bir şekilde sürdürülebilir. --Cenk (mesaj) 17:05, 25 Nisan 2017 (UTC)
  • Destekliyorum. Son zamanlarda, bazı uzun zamandır katkı yapmamış, eskiden aktif kullanıcılar da katkı yapmaya başladı. Gidenler geri dönüyor olabilir. Onlar da hoş geldi. İnşallah engellenen kullanıcı sayısı da azalır. --Deniz (mesaj) 00:23, 26 Nisan 2017 (UTC)
  • Olumlu ve yaratıcı buldum. Katkıları teşvik edici güzel bir düşünce gerçekten. Bende görüşlerimi dile getireceğim en kısa sürede. --Maurice Flesier message 21:54, 28 Nisan 2017 (UTC)
  • Olumlu bakıyorum. --KediÇobanı🐈 11:18, 1 Mayıs 2017 (UTC)
  • Güzel bir fikir destekliyorum --By erdo can • msj 11:22, 1 Mayıs 2017 (UTC)
  • Bir yandan güzel gelişmeler de olabiliyor. Ne diyeyim, harika vikipedistsiniz.iazak (mesaj) 16:41, 2 Mayıs 2017 (UTC)
  • Destekliyorum -Pivox (mesaj) 15:18, 3 Mayıs 2017 (UTC)
  • Destekliyorum Cem 53 (mesaj) 08:54, 6 Mayıs 2017 (UTC)

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali "Vikipedi Mesaisi"[kaynağı değiştir]

Selamlar herkese,

Her yıl 1 Mayıs'ta başlayarak ortalama 2 hafta süren Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin bu yıl 12.si gerçekleştiriliyor. Festival İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır'da eş zamanlı olarak başlayıp daha sonraları kent kent dolaşıyor. Festival kapsamında bu yıl Ankara'da ortak bir vikimaraton gerçekleştiriyoruz. Türkiye'de ilk defa bir film festivali kapsamında gerçekleştirilecek vikimaraton, 10 Mayıs Çarşamba günü saat 14:00'de Mülkiyeliler Birliği'nde yapılacak. Özellikle Ankara'da olan veya o tarihte Ankara'da bulunacak tüm vikipedistlerimiz davetlidir.

Not: Vikimaratona katılmayı düşünen vikipedistlerimiz en geç 8 Mayıs Pazartesi'ye kadar mail üzerinden isim soyisim veya kullanıcı isimlerini (bunun için mesaj kutumu da kullanabilirsiniz) gönderirlerse yaka kartlarını da hazırlamış oluruz.

İyi çalışmalar herkese. --Pragdonmesaj 21:29, 28 Nisan 2017 (UTC)

Bu konu kapsamında Vikipedi'de yer alacak bir çalışmaya da katılmayı isterim, yıllardır takip ettiğim bir festival. Belki konu hakkında bir proje başlatılabilir. VikiprojeSinema İBP gibi. --Ahmet Turhan (mesaj) 21:53, 28 Nisan 2017 (UTC)
@Ahmet Turhan İBP kısmını ben de düşünüyorum. Belki mayıs sonu veya Haziran ayı için böyle bir çalışma yapılabilir. Şu vikimaratonu sağlıklı bir şekilde bir atlatalım da gerisi elbet halledilir :) --Pragdonmesaj 22:08, 28 Nisan 2017 (UTC)
Bence zamanlama 1-15 Mayıs olsa uygun olacaktır. --Ahmet Turhan (mesaj) 22:22, 28 Nisan 2017 (UTC)

Vikipedi erişim engeli[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, an itibarıyla tüm Vikipedi sürümleri Türkiye'de erişime engelli durumda zannediyorum. Şurada biraz bilgi var bu konuda. DNS kullanıyor ve girebiliyorum şu an. DNS'i kaldırınca gerçekten de girilmiyor, wikimedia dâhil tüm diğer etki alanı adları sorunsuz, wikipedia engelli.

Ciddi bir trafik düşüklüğü yaşayacağız anlaşılan, son değişiklikler de durayazdı. Bilgi edinen paylaşırsa çok güzel olur. Şimdilik mahkeme kararı vs. yok piyasada.

Vito Genovese 06:03, 29 Nisan 2017 (UTC)

Şu adreste wikipedia.org diye sorgulama yapınca şu mahkeme kararı çıkıyor:
5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (wikipedia.org) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu 'nın 29/04/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-182198 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır.

(After technical analysis and legal consideration based on the Law Nr. 5651, ADMINISTRATION MEASURE has been taken for this website (wikipedia.org) according to Decision Nr. 490.05.01.2017.-182198 dated 29/04/2017 implemented by Information and Communication Technologies Authority.)

Altında da bir itiraz düğmesi var. Çeşitli mecralarda yayıp bu düğmeye yüklenmek şimdilik tek seçenek gibi.
Vito Genovese 06:33, 29 Nisan 2017 (UTC)
Sözün bittiği yer... Ben yazdım bir şeyler hemen.--RapsarEfendim? 06:39, 29 Nisan 2017 (UTC)
Bir 15 dakikadır düzelmiş görünüyor. Da niye engelledin niye kaldırdın? Karar da hâlâ çıkıyor sorgulamada.
Vito Genovese 07:02, 29 Nisan 2017 (UTC)
Bir ara tr.wiki'ye girebilip en.wiki'ye giremiyorduk ancak an itibarıyla düzelmiş gözüküyor. Ancak tr.wikiye son bir saattir bazen girip bazen giremediğimi fark ettim.--Śαвяí¢αи76ileti 07:09, 29 Nisan 2017 (UTC)
An itibarıyla TTNET ve D-Smart'ın düzelmiş durumda olduğunu, ancak Turkcell'in engelinin devam ettiğini bildiriyor arkadaşlar.
Vito Genovese 07:28, 29 Nisan 2017 (UTC)
Bende instagramda güvenilir bir sayfadan alıca haberi PC'ye koştum cidden giremedim ZenMateVPN ile girince de değişiklik yapamadım engellenmiş İP olduğum belirtildi DNS ayarlarını değiştirerek girdim şuan bende sıkıntı yok fakat bu durum uzun sürecek gibi duruyor henüz bende bir resmi açıklama göremedim --By erdo can • msj 07:39, 29 Nisan 2017 (UTC)
Fakat işin siyasi boyutta bir tepki olduğunu düşünüyorum bakınız.--By erdo can • msj 07:43, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Yok artık. Diyecek bir şey bulamadım. An itibariyle hala giremiyorum. Çare VPN --Zaitsév 07:57, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Bu engeli bir fırsata çevirebiliriz mutlaka engel kalkacaktır fakat bizde bir yandan Bekleyen değişikliklikler ve İncelenmemiş sayfaları halledersek ziyaretçiler geri döndüğünde vikipedi daha temiz olacaktır. Saygılar --By erdo can • msj 08:11, 29 Nisan 2017 (UTC)
    • İlk açıklama:"Engelin sebebi belli oldu Wikipedia'ya Türkiye'yi DAEŞ terör örgütüyle aynı zeminde gösteren içeriklerin kaldırılmaması aksine Wikipedia tarafından koruma altına alınması nedeniyle erişim engeli geldi. Türkiye'nin Wikipedia'dan dört talepte bulunduğu ancak Amerika merkezli kuruluşun bunlara yanıt vermediği belirtildi. Türkiye, Wikipedia'dan ülke içerisinde temsilcilik açması, uluslararası hukuka uygun davranması, mahkeme kararlarını uygulamaları ve Türkiye'ye yapılan karartma operasyonlarının bir parçası olmamasını talep etti. Dört talebin yerine getirilmesi ve içeriklerin kaldırılması durumunda sitenin yeniden erişime açılacağı belirtildi.kaynak"--By erdo can • msj 08:31, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Önce SinemaTürk sonra Vikipedi kötü oldu. VPN kullanmadan bunlar gibi bir sürü kaynağa erişemiyoruz, kullanınca değişiklik yapmamız engelleniyor. --Cenk (mesaj) 08:35, 29 Nisan 2017 (UTC)
Şu anda açık proxy engelleri nedeniyle vikiye girebilse de değişiklik yapamayan varsa bana haber versin, IP muafiyeti vereyim. Gmail, Facebook vs. üzerinde vitomedia'ya yazın (e-posta için sonuna @ koyun, sosyal medyada /vitomedia yazın, vs. - spambotlara yem olmayalım).
Vito Genovese 08:47, 29 Nisan 2017 (UTC)
Şu aşamada ne yapabiliriz? chansey Mesaj 08:53, 29 Nisan 2017 (UTC)
En azından yasağın bizimle (tr-wiki) alakalı olmadığını bilmek gönül rahatlatıcı.sabah mobilden girememiştim. Az önce ekşide başlığı görünce fark ettim. Ne diyelim. Umarım en kısa zamanda engel kalkar.thecatcherintheryemesaj 09:49, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Yasak şimdilik kalkmış görünüyor. Cümleten geçmiş olsun. Aklıma takıldı, birkaç saatliğine erişime kapatıp sonra niye açarsın, "Bak istesem erişimi böylesine kapatabiliyorum ha" demek için mi? --bermanya 12:37, 29 Nisan 2017 (UTC)
Edit: Bilgisayarımdan saat 3 sularında rahatça girebilirken diğer hiçbir cihazdan tr.wiki'ye girememiş olmam da enteresan bir nokta, işbu yorum bunun kanıtı mahiyetindedir. VPN kullanmadığımı da ekleyelim. --bermanya 23:00, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Ne zaman gerçekten özgür olacağız acaba? Bu engel ne zaman kalkacak?Böyle sudan sebeplerle yasak mı verilirmis? Hem de Vikipedi'ye. Braava valla. Allah sonumuzu hayır etsin. Hâlâ erişemiyoruz. En kısa sürede kalkar umarım bu yasak. — OkanfanEvet benim? 12:40, 29 Nisan 2017 (UTC)
Normal yoldan girilemiyor hala. VPN ile girdim. Süperonline olduğu için mi?--Teacher0691 (mesaj) 12:55, 29 Nisan 2017 (UTC)

Sanırım en son verdiğim erişimle ilgili bilgiler doğru değildi. Mobil operatörlerin hiçbirinden girilemiyor. Turkcell ve Superonline da olmuyor. Bir de ilginç bir durum var. TTNET'teyim ben. enwiki, trwiki ve fawiki'yi açabiliyorum ama denediğim diğer Vikipedi sürümlerinin hiçbiri açılmıyor. DNS'le de durum değişmiyor. dewiki, frwiki, hewiki, kuwiki filan hangisini denediysem açılmadı. TTNET'te olup hiç açamadığını söyleyen arkadaşlar da var, dolayısıyla durum çok değişken. Turksat ve Uydunet'te bir açılıyor bir açılmıyormuş. Özetle engel kalkmadı, istekleri karşılanmazsa kalkmayacak da anlaşılan. Ancak o isteklerin ne olduğuna dair resmî bir yazının da geldiğinden haberim yok an itibarıyla. Vakfa gittiyse bilemiyorum.

Vito Genovese 13:13, 29 Nisan 2017 (UTC)

  • Bürokratlarımız vakıfla iletişime geçse de durumun muğlaklığı ortadan kalksa. Anadolu Ajansının haberinde vakıfla iletişime geçildi, içerikler kaldırılmadı vs. deniyor. Ne kadar doğru, söz konusu içerikler ne, vakfın durum karşısındaki aksiyonu ne olacak bilsek keşke. --Cobija (mesaj) 13:20, 29 Nisan 2017 (UTC)
    • BTK açıklama yapmış sonunda. Sanırım ilk başta kendileri maddeleri değiştirmeye çalışıp sonrasında maddeler koruma altına alınmış. Merak ettim doğrusu yaptıkları değişiklikleri. --Cobija (mesaj) 13:45, 29 Nisan 2017 (UTC)
      • Tahminimce şuradan görebiliriz. Birden fazla kullanıcı Berat Albayrak maddesini birçok kez boşaltıyor, geri alınıyor ve maddeye koruma konuyor. Anlaşılan Vikipedi'nin nasıl işlediği hakkında bilgileri de yok. Açıklama yapıyorlar terörizmle mücadele eden Türk kullanıcılar engellendi diye. Kullanıcı-1 Kullanıcı-2 Kullanıcı-3 --❣Paseyn ileti 20:51, 30 Nisan 2017 (UTC)
    En azından açıklama yapmış olmaları güzel ancak merak ettiğim commons, vikisözlük, vikikaynak gibi sitelere girilebilirken neden toptan tüm vikiler engellendi? tr.wiki'de bir sıkıntı yoksa neden sadece en.wiki engellenmedi? Sayfa sayfa engellenemiyorsa tüm uzantılar mı engelleniyor? Ayrıca tr.wiki'ye gün boyu bazen girip bazen giremedim. tr.wiki'ye şu an girebilirken diğer dillere giremiyordum. Bir dakika önce de en.wiki harici diğer vikilere girilebiliyordu. Sanki birtakım ayarlar yapıp sadece en.wiki'yi engellemeye çalışıyorlar. en.wiki'ye gün içinde yüzlerce kez tıklamama rağmen birkaç dakikalığına girebildim.--Śαвяí¢αи76ileti 14:28, 29 Nisan 2017 (UTC)
HTTPS olduğu için belirli sayfaları engelleyemeyip tüm siteyi engelledikleri yazıyor attıkları twitte. kodvizit👻 21:08, 29 Nisan 2017 (UTC)

Engelin iki enwiki maddesi nedeniyle verildiği bilgisine ulaştık. Bu konuda enwiki topluluğunu bilgilendiren ve maddelerde uygun gördükleri iyileştirmeleri yaparak standartlarımıza uygun olmayan içerik konusunda gerekli işlemleri yapmalarını rica eden bir duyuru yazdım (kalıcı bağlantı).

Vito Genovese 14:36, 29 Nisan 2017 (UTC)

  • Nerede Türkiye terör yandaşı olarak gösterilmiş anlamadım ve bulamadım. Ama benim kanaatimce maddede doğrulanamayan veya taraflı değişiklikler yapmışlardır, birileri de reddedince gerçekleri gizleyerek teröristleri koruduğumuzu düşünmüşlerdir. --Turgut46 14:38, 29 Nisan 2017 (UTC)
@Krassotkin: wikipedia.org is the only domain being affected. I checked them all one-by-one in the morning.
Vito Genovese 14:47, 29 Nisan 2017 (UTC)
Arkadaşlar, sayfayı editleme imkanına nacak kavuştum. Şu anda durum şu: Wikimedia Vakfı hukuk birimi ile BTK Kurumu kısa süre sonra bir görüşme yapacak. Kullanıcı grubundan arkadaşlarla bu görüşmeyi bekliyoruz; görüşme gerçekleşince detaylarını öğrenip paylaşacağız.--Başak (mesaj) 17:34, 29 Nisan 2017 (UTC)
Arkadaşlar, son dakika bilgisi. BTK başkanının Jimmy Wales ile görüşme talebi vardı. Şu anda Jimmy Wales ve BTK başkanı arasında telefıon görüşmesi ayarlanmaya çalışılıyor. Hadi hayırlısı.--Başak (mesaj) 17:52, 29 Nisan 2017 (UTC)
Arkadaslar gorusmeler ve aciklamalar hakkında edindiginiz bilgileri burda da paylasırsaniz guzel olur. Bu arada telefondan HotSpot Shield vpn ile vikipedide degisiklik de yapilabiliyor--By erdo can • msj 20:08, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Türkiye'de engellenmesinin ardından ülkede bu yönde herhangi bir karar alınmamasına (ve bilgim dahilinde böyle bir kararın alınacağı yasal zemin olmamasına) karşın Kuzey Kıbrıs'ta da bir süreliğine ulaşılamadığı belirtilmiş, notunu düşeyim. An itibarıyla bildiğim kadarıyla devam eden bir sıkıntı yok, servis sağlayıcılarından kaynaklı geçici bir sorun olmuş gibi görünüyor; ancak herhangi bir ek sıkıntıdan haberdar olacak olursam bildiririm. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 20:51, 29 Nisan 2017 (UTC)
Merhaba, gece geç oldu. Gelen bilgi henüz görüşme saatinin belirlenmediği yönünde. Vakıf bir blog yazısı hazırlıyormuş konu ile ilgili. Açık Erişim hareketi içindeki başka kuruluşlarla da irtibate geçiliyormuş (Electronik Frontier Movement gibi). --Başak (mesaj) 22:23, 29 Nisan 2017 (UTC)
Mobilden giremedim. BTK sitesinde de engelin sürdüğü yazıyor maalesef.thecatcherintheryemesaj 09:19, 30 Nisan 2017 (UTC)
@Vito Genovese, bahsettiğin resmi yazı ile ilgili gelişme var mı? @Basak, Wales'in görüşmesi ile medyada birşey çıkmadığını görüyorum, sosyal medya hesaplarından artık bir açıklama yapılmalı, Türkçe Vikipedi'nin Türkiye'yi karalamak gibi bir amacının olmadığı ve/veya olamayacağına dair. Kamuoyunun Türkçe Vikipedi tarafından bilgilendirilmesi amacıyla, belki de böyle bir açıklama yapılmıştır, göremedim. Medyadaki "istek" haberleri doğruysa bu engelin kalkması pek kısa sürede olmayacak görünüyor. Bilgi kirliliğini elden geldiğince önlemeye çalışmalıyız. --Vikiçizer (mesaj) 10:13, 30 Nisan 2017 (UTC)
VP:GİE üzerinden bize bir şey gelmedi, en azından bu iki maddeyle ilgili bir şey gelmedi. Biz yalnızca Türkçeyle ilgili adreslere gelen e-postaları görüyoruz tabii, böyle bir yazı info-en veya legal kuyruklarına gönderildiyse onları bilmemiz mümkün değil. Sorunun ne olduğuna dair bilgilere ulaşınca bilgileri vakıftaki muhataplara ilettik ve bu noktadan sonra konuyu onlar yürütecekler. Sanırım mahkemeye gidecekler, Wales'ın BTK başkanı ile olan görüşmesinde ise henüz bir gelişme yok diye biliyorum. Görüşme olsa da çözüm sağlayacağından emin değilim. Bu kadar tantana koparan bir olay bu saatten sonra iki sözle çözülmeyecektir sanırım.
Bu noktada engelin kaldırılabilmesi için atabileceğimiz net bir adım yok gibi görünüyor. İçerik bizim projemizde değil, enwiki topluluğuna usulünce bilgilendirmemi yaptım. Bu bilgilendirmeyi yaparken reaksiyon da geleceğini az çok tahmin ediyordum, ancak an itibarıyla aklıselim sahibi kullanıcılar daha fazla gibi görünüyor. Maddede radikal bir düzenleme yapılır mı, bu düzenleme engeli koyanları tatmin eder mi, vakfın hukuki hamlesi bir sonuç getirecek mi, hiç birini bilmiyorum. Tam anlamıyla gemimiz sisli sulara girmiş durumda. Önümüzü göremiyoruz. Vakıf bizden bir şey isterse biz her zaman elimizden gelen desteği vereceğiz elbette.
Medyadaki algı önemli. Can sıkıcı olan da, resmî ağızdan yapılan açıklamaları sorgusuz sualsiz kabul ederek sosyal medya gönderilerimizin altına tepkiye gelen kişiler. Bunlar dün süresiz engellediğim Mutlutopuz gibi parayla tutulmuş troller de olabilir, samimiyetle bu düşünceye sahip olan kişiler de olabilir, ikinci gruba elbette saygım var. Ancak kötü niyetlilerin de yazdıkları ister istemez birçok kişiyi etkileyebilir ve inandırabilir. Bu algıyla mücadele etmek adına somut bir rota geliştirmemiz önem arz ediyor.
Vito Genovese 11:12, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • Jimbo Wales, en.wiki'deki kullanıcı tartışma sayfasına iki hafta içinde Türkiye'ye geleceğini yazmış. Bilginize. Hannahannah (mesaj) 11:30, 30 Nisan 2017 (UTC)
Güzel gelişme, gelmesi/görüşmeler yapması Vikimedya'nın konuya verdiği önemi göstermenin en iyi yolu. Sosyal medya hesaplarını etkin kullanmalıyız. Metadaki terörle/şiddetle Vikipedi'nin birarada olamayacağına dair kısa, basit ama bence oldukça etkili ifadeler kamuoyunu bilgilendirme açısından örnek alınabilir. Kamuoyu bu işte önemli, Vikipedi'yi Türkiye kamuoyu da yeterince tanımıyor. Kullanıcıların çoğunun Türkiye'den katılıyor olması, engelin vereceği zararı çoğaltıyor. Vikimedya'nın Türkiye'de artık bir lokal şube açmasının ne kadar elzem olduğu da bir kez daha ortaya çıktı. Küçük de olsa böyle bir lokal şubenin Wales'in bu gelişinde/görüşmesinde gündeme geleceğini düşünüyorum. Bu kaostan daha ileriye gidecek bir Türkçe Vikipedi çıkması da muhtemel, tabi bunlar olmadan olsaydı daha güzeldi.--Vikiçizer (mesaj) 11:40, 30 Nisan 2017 (UTC)
BTK'nın sorunlu olarak gördüğü madde "State-sponsoured terrorism" olmalı. Maddenin geçmişine baktım, dünü saymazsak, aylardır Türkiye ile ilgili iddiaların hiçbiriyle ilgili neredeyse hiçbir kullanıcı sorunlu görülen içeriği düzeltme girişiminde bulunmamış. Oysa, BTK'nın iddiasına göre maddeyi düzeltmeye çalışan editörler engelleniyordu. İlginç doğrusu. Hannahannah (mesaj) 12:10, 30 Nisan 2017 (UTC)
Şube ile kastın Chapter, yani resmî olarak Wikimedia Türkiye'nin dernekleşmesi ise, bu gibi olaylar kullanıcı topluluğumuzu dernekleştirmeye yönelik şevkimize ciddi anlamda darbe vuruyor (elbette kendi adıma konuşabilirim bu konuda ancak). 2009'da Wikimedia Türkiye girişimini başlattığımda GİE üzerinden dava tehditlerini görüyor, hukuki anlamda ciddi sorunlar çıkacağını öngörüyor ve muhtemelen hiçbir zaman Chapter kuramayacağımızı ama yine de gayriresmi olarak bir şeyler başarabileceğimizi düşünüyordum. Uzun aramdan sonra döndüğümde bu girişimin bir kullanıcı topluluğuna dönüştüğünü, bir sürü etkinlik yaptığını ve Chapter olma yolunda adım adım ilerlediğini görünce büyük bir şaşkınlık yaşamış ve bu girişimlerin başını çeken Basak ve Sakhalinio gibi arkadaşlarıma büyük bir minnet duymuştum, duyuyorum. Kurallar itibarıyla Chapter kurma yeterliliğine ulaşabilmemiz için 1 yıl daha geçmesi gerekiyor, ancak o zikredilen 4 gereklilik arasında geçen "Türkiye'de temsilcilik açın" maddesini ben "Türkiye'de temsilcilik açın (ki sizi nereden aldırabileceğimizi bilelim)" olarak okuyorum ister istemez. Dediğim gibi, şevk kırıcı, bir sürü çalışanı olan Wikimedia Deutschland gibi hiçbir zaman olamayacağımızı hatırlatıcı... Oysa Berlin'deki konferanstan bu konuda çok umut verici bilgilerle dönmüştü arkadaşlarımız. Mental hazırlık anlamda 5 yıl geriye gittik belki de şu an.
Onun dışında Chapter değil de vakfın bir temsilciliği, iletişim bürosu vb. anlamında diyorsan, ABD dışında hiçbir yerde temsilcilik açmama konusunda kararlılar.
Vito Genovese 11:55, 30 Nisan 2017 (UTC)
Lafı ağzımdan almışsın Vito. Harfiyen katılıyorum. İki gündür bazı haber kanallarında Vikipedi'nin teröre çanak tutmakla suçlandığını düşününce, Chapter işinden uzak durulması gerektiği açıktır. --bermanya 12:03, 30 Nisan 2017 (UTC)
Chapter yerine uygun bir Türkçe karşılık kullanalım. Ben şube dedim, karşılamıyor olabilir. Bunları konuşmalıyız. Bu işe o kadar olumsuz/karamsar bakmayalım. Bahsettiğin girişimler devam etmeli. Herşey ABD'den yürütülemez, chapter ihtiyacı Türkiye için değil, Türkçe Vikipedi için gerekli. Küçücük dillerde/ülkelerde yapılmış olması, Türkçe/Türkiye'de de küçük de olsa yapılabileceğine ilham olmalı. Basak/Rapsar gittiler Ermenistan'ı gördüler. Almanca/Almanya'ya bakıp gözümüz korkmasın. Vikipedi'nin ne olduğunu, kamuoyuna ancak daha köklü, lokal şubesi olan bir Türkçe Vikipedi ile gösterebiliriz. Yoksa işte böyle ikide bir engel gelecek bir Vikipedi olur. Ben mental olarak 5 yıl geriye gittiğimizi düşünmüyorum, aksine mental olarak daha güçlendirecek bir durumla karşı karşıyayız. Ama böyle karamsar olmaya devam etmemeliyiz. Şu an bir chapter faal olsaydı, durum böyle olmayacaktı. Daha evvel oluşturamamış olmamızın birçok sebebi var, ama bu olay tekrar gerekliliği önümüze koydu. Türkçeye yazıktır. Chapter "istek" ile gündemimize girmedi, hep bir ihtiyaç olarak vardı zaten. Yeni kullanıcılara bunu karamsar bir havayla olmayacak bir iş gibi göstermeyelim. Açılıp da faaliyete geçtiğinde, gururla, özgüvenle kapısından girsin vikipedistler. Vikiçizer (mesaj) 12:24, 30 Nisan 2017 (UTC)
Bazı konularda biraz farklı düşünüyorum.
Doğrudur, ifade ettiğim düşünceler yaşadığım hayal kırıklığının etkisinde kalmış olabilir, belki birkaç gün sonra biraz daha rasyonel düşünmeye başlarım, şu an yeterince rasyonel değilsem. Ancak Chapter'ın var olsaydı bu durumu değiştirebileceğini düşünmüyorum. Chapter öncelikle tekil projeler için değil, ülkeler için tasarlanmış bir konsept. Wikimedia Türkiye'yi kurduğumuzda, (şu an yapıyor olmamız gerektiği gibi) Türkçe Vikipedi'yi ve Türkçe Vikihaber'i desteklediğimiz kadar, Kürtçe Vikipedi'yi, Lazca Vikipedi'yi, Adigece Vikipedi'yi, hatta belki Türk İşaret Dili Vikipedisini de destekliyor olacağız. Bu ülkenin tüm dilleri bizim dillerimiz, hepsine sahip çıkacağız. Geliştirilmeleri ve insanların bu dillerde özgür bilgiye ulaşması için çalışacağız. Ancak bu projelerin hiçbiri "adına" masaya oturma yetkimiz yok. Şu anda sorunlu olarak görülen içerik projemizde değil. Ancak öyle olsaydı ne olacaktı? Diyelim ki bu içerik bizim projemizdeydi, kurallarımıza sonuna kadar uyan kusursuz bir içerikti, devlet tarafından sorunlu algılandı ve erişimimiz engellendi. Wikimedia Türkiye'nin masaya oturup bu içeriğin kaldırılması için bir pazarlık yapma yetkisi var mı? Yok kesinlikle. Hakan da sen yazmadan önce bunu söyledi özelden: Biz Youtube değiliz, masaya oturup içeriği silme teminatı veremeyiz. O içeriğin kaderine topluluk karar verir. Topluluk Wikimedia Türkiye'den büyüktür. O içeriğin sorunsuz olduğu varsayımıyla, ben de Vikipedi'nin bir kullanıcısı olarak kendimizi sansürlememize şiddetle karşı çıkıyor olurdum. Binali Yıldırım meselesinde sansür uyguladığımı düşünen arkadaşlarım aksini öngörebilecek olsa da bu böyle. Yani demem o ki, WMTR trwiki'nin içeriği için masaya zaten oturamıyorken, enwiki'nin içeriği için hiç oturamaz. Bu kararla hukuki olarak savaşabilir, ancak bunun için de zaten vakfın desteğine muhtaçtır.
"Of the approximately 7,000 languages spoken today ... less than 5% ... can still ascend to the digital realm. ... To summarize a key result of this study in advance: No wikipedia, no ascent."[1]

—András Kornai

Vikipediye Türkiye'den girme yasağı Türkçe'ye göre başka küçük Türkiye dillerinin yaşaması ve gelişmesi için daha çok zararlıdır. Çünkü kendi eğemen devleti olmayan halkların sosyal medya ve bilim iktisadı zamanında dillerini eğitim ve iş dili derecesinde yaşatmaları için gerek olduğu dijital altyapılarını kurma ve destekleme mümkünlükleri çok daha düşüktür. --Frhdkazan (mesaj) 10:09, 4 Mayıs 2017 (UTC)
Elbette böyle bir olay yaşandı diye WMTR'nin etkinlikleri durmayacak. Diğer herkes dursa Başak durmaz. :) 1 yıl sonra da Chapter'ı kurmak için yeterli süreyi geride bırakmış olacağız zaten. O noktada geldiğinde mevcut örnekleri iyi incelemeli, sorun örüntülerini iyi okumalı ve ihtiyatlı hareket etmeliyiz. Ülkemizde ifade özgürlüğü kültürü gelişmedikçe yaşadığımız sorunların azalmayacağını düşünüyorum şu an. Daha sonra daha pozitif bakabilmem dileğiyle...
Vito Genovese 12:45, 30 Nisan 2017 (UTC)
Ülkenizde bir Chapter'ın olması cemiyetinizin geleceği için önemlidir - bu meselede lütfen devam edin. Siyasiler yaratabilen tüm problemlerden sizi kurtarmaz, ama şimdiye göre daha iyi halde olacaksınız. Türkçe'den dışarı Türkiye'deki başka yerli dillerindeki Vikilere sahip çıkma ise daha çok güç isteyeceğini de unutmayın. Örnek olarak, 2001'de var olan Rusça Vikipedisinde Rusya'nın başka dillerindeki projeleri büyütme alanı 2005 gelişiyor, 2007'de var olan Wikimedia Rusya sadece 2014 yıldan başlayarak başka dillerdekilere de yıllık Award verilebiliyor (şimdiye sadece özerk cümhüriyetler dillerinde, yani azmı-çokmu okulda kendi dillerinde okuyabilenlere). Şimdiye Başkurt ve Erzya kullanıcı gruplarımız, hepimizi birleştiren meta-projemiz de var. Kendi dillerinde çalışan okulları olmayan halkların dillerindeki Vikipedilerini büyütme daha ağırdır (buradaki meseleler siyasi de değil, daha çok teknik ve ekonomiktir). Nasılsa - biz de yapabilmeliyiz, siz de yapabileceksiniz. Sabırlık ve başarılar hepimize. --Frhdkazan (mesaj) 14:34, 30 Nisan 2017 (UTC)
Vito'nun söyledikleri yanlış değil ama chapter'ın neler yapabileceği hakkında daha söylenecek çok şey var ama dağıtmak istemiyorum, zamanı geldiğinde uzun uzun konuşacağız, konuyla ilgilenen her kullanıcı da bunları biliyordur zaten. Chapter'ın önünden beni alırlar kaygısı olan, Wales "Türkiye'de chapter oluşturmak için arayış içerisinde olacağız" gibi bir açıklama yaptığında bu işten uzak durur, chapter'ın önünden geçmez, sadece dijital katkılarına devam eder, bu kadar basit. Chapter gereklidir. Türkçe Vikipedi'yi bambaşka bir yere taşıyacak ve 7'den 77'ye Türkiye'de tanınmasını, anlaşılmasını ve sevilmesini sağlayacaktır. Kamuoyu desteğinin önemi ortada. Bu olayda da ne kadar kamuoyu oluşturulabildiği, kime kimin dert anlatabildiğini gördük. Vikipedistlerin bile neyin niye olduğundan haberi yok. Wales mi gelecek ABD'den her sorunda. Chapter tabiki mücadele içinde olacak, sorunlar sorumluluğu alabilenin sırtında olacak. Türkiye'nin gelişip gelişmemesi, geri kalmışlığı vs. bu işin ön koşulu değil, olamaz da. Bu pozitif bakamamak değil, açıkça negatif bakmak. WMTR'nin içinde olan kullanıcılar doğal bir chapter hedefine negatif bakmamalı. Korku sanırım chapter iktidarın bir kuklası olacak, sansür yapacak. Bunun niye olamayacağını zaten Vito kendisi anlatmış. Ben ilkokuldan üniversiteye programlar yapılabileceği, çeşitli toplantıların, seminerlerin, tanıtımların kolayca düzenlenebileceği, her Türkçe konuşup yazanın Türkçe Vikipedi'nin ne olduğunu neyi amaçladığını temlede anlamasına yardımcı olacak bir chapter'ı özlüyorum, şu anki engel gibi durumlarda da bilgi kirliliğini önlemek için etkin çalışacak ve medyaya, kamuoyuna gerekli açıklamaları süratle yapabilecek, canlı yayına çıkıp Türkçe Vikipedi'nin derdini anlatabilecek chapter istiyorum, Türkçe vikipedi'ye sahip çıkacak, kamuoyunda kötülenmesine izin vermeyecek, gerçek vikipediyi gösterecek. Şu andaki gibi kendi kendimize kalmayacağız. Sonuç olarak; ifade özgürlüğü gelişince chapter olacak değil, chapter olacak ki ifade özgürlüğü gelişecek. --Vikiçizer (mesaj) 14:49, 30 Nisan 2017 (UTC)
Doğrusun.
Vito Genovese 14:57, 30 Nisan 2017 (UTC)

Vakıftan resmi açıklama yapıldı.

Vito Genovese 15:25, 30 Nisan 2017 (UTC)

Değişiklik yapılmaya çalışılmış sonrasında sayfa korumaya alınmış deniyordu da Vito'nun verdiği maddelerde böyle bir şey görülmüyordu ya, bu mu acaba bahsedilen madde? Gerçi yine Vito Türkçe iletişim adreslerine gelen bir e-posta yok dediğinden bu kaynağın da ne kadar sağlıklı olduğu tartışmalı. --Cobija (mesaj) 15:36, 30 Nisan 2017 (UTC)
BTK'nın yaptığı açıklamalarda refere ettiği nitelikte, Türkiye'yi terörizm destekçisi olarak gösteren bir madde konusunda TÜrkçe hesaplara bir bildirimin olmadığı doğrudur. Blog yazısında Katherine Maher'in sözünü ettiği tebligat bize gelmedi yani. Başka şeyler elbette geliyor.
Vito Genovese 15:47, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • BTK'nın Vikipedi'de bulunan, teröre destek verdiğini iddia ettikleri (ve daha basında çıkan bir sürü iddia) kısacası sorunlu içerik diye nitelendirdikleri bilgiler enwiki'de yer aldığına göre sadece enwiki'ye erişimi sınırlayamazlar mıydı? Ya da sözkonusu maddeleri sansürleyerek? Açıklamalarında https protokulu kullanıldığı için sadece bahsi geçen maddelere erişimi yasaklayamadıklarını belirtmişler ancak, daha önce de sadece birkaç maddeyi sansürledikleri malum. Şayet iddia ettikleri gibi bir şey varsa bile engel son çare olmalıydı. İçeriği kaldırmaya çalıştıklarını söylemişler ama buna dair bir kayıt da bulamadım. Vakıftan gelen açıklamada Maher "We are currently considering appropriate ways to challenge this decision through the Turkish courts." demiş. Yani şimdi bu hukuki süreç başlatılırsa bu süreç boyunca yasak devam mı edecek? Ki daha başlatılmadı. Uzun sürer şimdi bu. Oysa btk, tüm sosyal mecralarda yapılan tepkilere bile sessiz kalmamalıydı. Bunu görünce imza kampanyası başlatmak gibi girişimler de neticesiz kalır. Gerçekten nasıl olacak kestiremiyorum ve çok endişeliyim. Ve bunun kısa sürede bitmeyeceğini düşündükçe ruhum sıkılıyor. — OkanfanEvet benim? 16:34, 30 Nisan 2017 (UTC)
Tamamen aynı fikirdeyim. Sansüre gerekçe olarak öne sürdükleri şeyler oldukça şüpheli. Mesela sadece maddeye yönelik sansür uygulanamayacağı söyleniyor ama benim bildiğim kadarıyla Rusya yapmıştı bunu daha önce. Bahsi geçen maddelerin geçmişini en.wiki'de inceledim, rahatsız olunan içerikle ilgili aylardır tek bir kullanıcı dahi düzeltme yapmamış (örn. "State-sponsoured terorrism" maddesi). Oysa, BTK maddeleri düzeltmeye çalışan editörlere engelleme yapıldığını belirtmişti. Hannahannah (mesaj) 17:25, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • gerçekten delircem... aniden bir şeye bakmam gerekiyor hızlı bir bilgi lazım oluyor dan diye sitenin engellendiğine dair yazı yüzüme çarpıyor. -MHIRM. 18:41, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • Sansürün "terör" gerekçesiyle değil, en.wiki'nin Berat Albayrak maddesindeki içerik ile ilgili olduğuna dair bir haber okudum az önce: [7]. BTK tarafından gönderilen maile de yer verilmiş. Hannahannah (mesaj) 19:41, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • Ertesi gün açacağım sayfayı mobilde favorilere eklemiştim. Maalesef sabahleyin de engel haberini gördüm. Gelişmeleri VPN ile buradan takip ettim, sağolsun Sabrican IP muafi verdi. Ben ilk olarak Vito Genevese'ye topluluğu bilgilendirme konusundaki hassasiyeti nedeniyle teşekkür etmek istiyorum. Diğer projelerden gelen destekler de beni mutlu etti. Gerçekten insanlar Vikipedi'yi yerden yere vurma konusunda birbirleriyle yarışıyordu. Bu son gelişmelerin buraya olumsuz yansıyacağı kesin. Bu konudaki adımları mutlaka konuşmalıyız. En büyük problem insanların projeyi tanımaması, sistemi bilmemesi. Hele hele trol ordularını hesaba katacak olursak... Bilgi kirliliği de yüksek, hangi sayfalarda sorun görülmüş bilemiyoruz. En Wikideki Berat Albayrak maddesinin geçmişinde bir şeyler var ama bunlar klasik rutinler. Vandalizm görünümlü düzenlemeler sistemi bilmemekten kaynaklanıyor. Bir de self coup maddesinde benzer olaylar var. 5-6 tane de kaynak gosterilmis. Bunlari konusmak gerekiyor. Kisa surede halledilecek seyler gibi durmuyor ama.. Biraz gerginim ve umutlu olmak istiyorum.--Kingbjelica (mesaj)
Şimdi de Berat Albayrak maddesindeki dış bağlantıyı mı bahane ediyorlar? Sadece onun kaldırılmasını talep ediyorlar? Oysa daha önce başka talepleri de vardı. Türkiye'de temsilcilik açılması gibi. Yani şimdi Berat Albayrak maddesindeki o bağlantıyı kaldırınca engel kalkacak mı? Hiç sanmıyorum. Ve bir de bu mail kime gönderilmiş? sol.haber.org buna nasıl ulaştı? BTK mı yaydı bunu? — OkanfanEvet benim? 07:32, 1 Mayıs 2017 (UTC)
  • Arkadaşlar, İngilizce Vikipedi'deki Self-coup maddesine Recep Tayyip Erdoğan'ın adı geçiyor. Bunun da etkisi olabilir. --Turgut46 10:35, 1 Mayıs 2017 (UTC)
  • Herkese merhaba. Özgür ansiklopedi'nin tüm dilleride dahil olmak üzere genel bir engelleme yoluna gidilmesi çok üzücü gerçekten. Sorun her ne ise, ilgili maddeler açık bir biçimde açıklanarak tartışma sayfalarında konuşma yoluna gidilebilirdi diye düşünüyorum. ISID ile ilgili haberleri gördüğümde aklıma ilk gelen madde Irak ve Şam İslam Devleti'nin petrol üretimi oldu. Zaten madde de hali hazırda taraflı şablonuda bulunuyordu. Umarım sorun en kısa sürede aşılırda Vikipedi yeniden erişime açılır. Bu arada Jimmy Wales'ın İstanbul'a geleceğine dair bir haber gördüm. Bu ziyaret teyit edildi mi? Ayrıca kullanıcılarla bir toplantı planlanıyor mu? --Maurice Flesier message 23:04, 1 Mayıs 2017 (UTC)

Wales gelmiyor.

Vito Genovese 08:24, 2 Mayıs 2017 (UTC)

  • Yukarda da sordum ama cevap yok. Tekrar değiniyim bu konuya. ss'de gözüktüğü gibi BTK 8 Mart tarihinde, enwiki'deki Berat Albayrak maddesindeki dış bağlantılar başlığında yer verilen wikileaks.org bağlantısının kaldırılması yönünde info@wikimedia.org, legal@wikimedia.org adreslerine mail atmış. (BTK, "uyardık" derken bu maili de kastediyor herhalde) Mail'de, wikileaks.org'daki içeriğin mahkeme kararı ile engellendiği ve enwiki'den de kaldırılması gerektiği belirtilmiş. Bu mail hem de info-tr@wikimedia.org adresine gönderilmiş. Peki bu adrese yollanan e-postalar kontrol edilmiyor mu? Ediliyorsa eğer, bu mail cevaplandı mı, bir şey yapıldı mı? Olayın önüne geçilemez miydi? — OkanfanEvet benim? 10:34, 3 Mayıs 2017 (UTC)
    • @Okanfan: Türkçülük Gününde Rusya Federasyonundan Rusya halıkları dillerindeki Vikipediler cemiyetlerinden selamlarla cevaplayayım bunu. İnfo@ adreslerine gelen mesajlara OTRS gönüllüleri cevap verir, ve Vikipedi kurallarına göre adımnar hakkında anlatmalar yazar. legal@ adresine geldiğinde, bu ABD kanunları boyunca meseleleri halletme hakkında haberleşmesi içindir. Wikileaks veya karşılık çıkardığı başka sitelere link verme ABD kanunlarına aykırı olduğu zaman, "legal" takımı enwiki cemiyetinden izin sormadan onları kaldırabilirdi. Türkçe yazılan BTK mailine sadece info-tr@ adresinden birer Vikipedistin cevap verildiğini beklemek mümkündü. --Frhdkazan (mesaj) 11:24, 3 Mayıs 2017 (UTC)
Hah işte ben de bundan bahsediyorum. info-tr@ adresinden bu e-postayla ilgilenen oldu mu? — OkanfanEvet benim? 13:08, 3 Mayıs 2017 (UTC)
@Okanfan, İngilizce Vikipedi ile alakalı bir konuda bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Konu konu ilgili kişiler iletildi. Onlar ne yaptı bilmiyorum. --Mavrikantmsj 13:25, 3 Mayıs 2017 (UTC)
@Okanfan, BTK tweet arkılı yaptığı açıklamaları ve sonra bloklamanı kaldırma için koyduğu şartlarını okuyarak, sorularına verildiği cevapla (sadece tahminim: enwiki cemiyeti ile ortak dilini lütfen kendiniz bulun. ABD kanunu bozuluyorsa, hangi maddede olduğunu gösterin – hallederiz, değilse Kalifornia'daki mahkamesinde bize karşı davayı açabilirsiniz) memnun kalmadığını düşünürüm.--Frhdkazan (mesaj) 14:04, 3 Mayıs 2017 (UTC)

E-posta listeleri[kaynağı değiştir]

Erişim engeli vesilesiyle bir duyuru yapmak isterim.

Çoğu zaman yegâne erişim kanalımız olan viki üzerinden de iletişim kuramadığımız durumlar olabiliyor bugün gördüğümüz üzere. Genel olarak tüm meta tartışmaların, yani projenin genel gidişatıyla ilgili tartışmaların resmî e-posta listelerinde yürütülmesi önerilir. Şu anda da benzer bir durum var ve hâlâ erişim engeli olan arkadaşlarımız var. Bu nedenlerden dolayı aşağıdaki iki e-poste listemize üye olmanızı öneriyorum:

Bu listelere erişim engeliyle ilgili kısa bilgilendirmeler gönderdim.

Vito Genovese 08:42, 29 Nisan 2017 (UTC)

Offline access to Wikipedia - translation needed[kaynağı değiştir]

(Apologies for writing in English!)

The current block of Wikipedia in Turkey does not include its offline version on Kiwix (our downloads have gone up by 400% since this morning). We're going to release a simplified version of the landing page which you can see here. It is taken from the English landing page - can someone please help translate it? (basically edit the wikicode to replace all links with their Turkish equivalent). Drop me a line if you have any question!

Thanks, Stephane (Kiwix) (mesaj) 12:55, 29 Nisan 2017 (UTC)

@Stephane (Kiwix), translation done. Thank you for support. --Cobija (mesaj) 14:38, 29 Nisan 2017 (UTC)
Well that was quick. Thanks! Stephane (Kiwix) (mesaj) 15:00, 29 Nisan 2017 (UTC)

Sansüre karşı tepki[kaynağı değiştir]

Selamlar herkese. Bu sansüre karşı nasıl bir tepki verebiliriz Vikipedi topluluğu olarak? Facebook ve Twitter sayfalarımızda konuyla alakalı bir şey paylaşıldı mı bilgilendirme yahut tepki amacıyla? Önümüzdeki hafta ana sayfaya "Türkiye'de sansür" ve "insan hakları" gibi maddeler koyabilir miyiz günün maddesi olarak? Site üstündeki banner'da bir şeyler yazabilir miyiz "özgür bilgi" ile alakalı? Hafta başından itibaren koyalım tepkimizi.--RapsarEfendim? 16:02, 29 Nisan 2017 (UTC)

Facebook ve Twitter'da hiçbir şey paylaşılmamis. En fazla tepkiyi ekşi mi koydu ne? Şimdilik öyle gözüküyor valla. — OkanfanEvet benim? 16:21, 29 Nisan 2017 (UTC)
Selamlar. Evet sosyal medya hesaplarını tam güncelleyecekken BTK ile Vakıf görüşmesini beklemeye karar verdik; o görüşme de beklediğimizden geç gerçekleşti, San Fransisco'da sabahı beklemek gerekti. Günün maddesi "Türkiye'de sansür", "insan hakları" vs. yapmak bence çok iyi fikir. "İfade özgürlüğü" de olabilir. Var mı başka fikri olan?--Başak (mesaj) 17:37, 29 Nisan 2017 (UTC)
Görüşme oldu mu?Vikiçizer (mesaj) 18:25, 29 Nisan 2017 (UTC)
Henüz gerçekleştiğine dair bilgi gelmedi. BTK Başkanı Vakfın hukuk biriminden biri ile değil, Jimmy Wales ile görüşecekmiş; Vakfın onu ayarlamakta olduklarına dair bilgi geldi en son.--Başak (mesaj) 18:34, 29 Nisan 2017 (UTC)
Gelişmelerden haberdar ederseniz topluluğu iyi olur :) Aslında muz cumhuriyeti falan koysak ya da başka bir şeyler (gg) daha da iyi olur ama biz yine iğneleme değil de mantığın izinden gidelim.--RapsarEfendim? 18:38, 29 Nisan 2017 (UTC)
İlgili seçkin maddemiz varsa, onu haftanın seçkin maddesi yapabiliriz ve pazartesinden itibaren tüm hafta yayınlanır ama günün maddeleri için 'önümüzdeki hafta' Türkiye standartlarına göre çok çok ileride bir zaman, eğer peş peşe birkaç gün yapmazsak. Şu da olabilir, bazı haftalarda haftanın tema'sı olur (mesela bu hafta için sansür), o hafta, tüm günün maddeleri (belki seçkin madde de), haftanın temasına uygun seçilir. --Deniz (mesaj) 18:41, 29 Nisan 2017 (UTC)
Yukarıda bahsettiğim Uluslararası İşçi Filmleri Festivali "Vikipedi Mesaisi" vikimaratonu öncesi Ankara Üniversitesi İLEF'ten Prof. Dr. Funda Başaran'ın katılımıyla sansür üzerine küçük bir söyleşi ile başlama tavsiyesi geldi festival komitesinden bugün. Vikimaratonu böyle bir söyleşi ile başlatabiliriz. --Pragdonmesaj 18:54, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • İnternetime Dokunma! --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 18:55, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Gerekçesi ne olursa olsun hiçbir açıklama yapılmadan engellendik. Önümüzdeki birkaç gün boyunca günün maddelerine ve eğer varsa haftanın seçkin maddelerine Rapsar'ın önerdiği maddeleri koymak güzel olur. Ayrıca ana sayfaya, vakfa herhangi bir açıklama yapılmadığı ve olayın bizden kaynaklanmadığı ile ilgili bilgilendirici bir banner koyabiliriz. --Zaitsév 21:34, 29 Nisan 2017 (UTC)
Uygun görüyorum bu önerileri. İtiraz yoksa yarından başlayalım o zaman günün maddelerine, koyabileceğimiz derecede güçlü tepki koymamızı gerektiren bir durum. Sitenotice'e ekleme yapılabilir. Bunun yanı sıra erişimin açık olduğu kardeş projelerin de sitenotice'lerinden duyuru yapılabilir. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 21:41, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Türkiye'de sansür maddesi zaten günün maddesi kıvamına gelmiş :) İstisnai olarak tüm hafta boyunca (hatta belki de pazar gününden başlayarak) bunu koyabiliriz. Hedda Gabbler'in dediği İnternetime Dokunma! da iyi yazılmış bir madde, ikinci madde olarak da o konabilir. Seçkin maddelere biraz bakındım da... Şizofreni varmış mesela (şaka tabi). Bilim maddesi var. Seçkin listelere falan baktım ama konuya direkt uygun madde bulamadım ben. Seçkin resimlere de bakmak lazım.--RapsarEfendim? 21:48, 29 Nisan 2017 (UTC)
    • Bir hafta boyunca bu iki maddeyi koymak, eğer alternatif madde yoksa iyi bir öneri. Seçkin resimlere baktım ama bende çağrışım yapan; ama doğrudan alakalı bulmadığım şunlar oldu: Dosya:Old book bindings.jpg bilgiyi çağrıştırması açısından, Dosya:J accuse.jpg adaletsizlikle mücadeleyi betimlemesi ve basın özgürlüğünü çağrıştırması açısından. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 22:19, 29 Nisan 2017 (UTC)

Şahsi kanaatimce trwiki'de SR statüsü almış olmasına bakmamız şart değil, biraz inisiyatif kullanıp Commons'ın SR'lerinden birini ödünç alabiliriz. File:2014 Cenzura.jpg'nın doğrudan ilişkisi nedeniyle çok ideal bir seçenek olduğunu düşünüyorum.

Vito Genovese 22:37, 29 Nisan 2017 (UTC)

Bence Vito Genovesenin teklifi daha uygundur. --►Cekli829 22:44, 29 Nisan 2017 (UTC)

  • Ben de Vito'nun seçtiği resmi beğendim. Daha güzeli malesef bizimkiler arasında yok. --Mavrikantmsj 22:46, 29 Nisan 2017 (UTC)

Bazıları tarafından Vito Genovese tarafından teklif edilen görselde tek gözün açık olması farklı yorumlanacaktır. kodvizit👻 22:47, 29 Nisan 2017 (UTC)

Kullanıcı:Kodvizit, Sansüre karşı her zaman bir yol bulunuz? --Mavrikantmsj 22:52, 29 Nisan 2017 (UTC)
Mavrikant, bu sıralar ülkemizde her üçgeni veya gözü İlluminati ile bağdaştırdıkları için farklı yorumlanacağını veya medya tarafından öyle gösterilmeye çalışılacağını düşünüyorum. kodvizit👻 22:58, 29 Nisan 2017 (UTC)
Kullanıcı:Kodvizit, hahaa :) Resim

aşağıdaki destek mesajları nasıl bir bütünün parçası olduğumuzu hatırlattı.. her şerde bir hayır vardır, kardeşlerle kucaklaşmak iyidir.. --kibele 07:00, 30 Nisan 2017 (UTC)

belki bu sansür biter ancak bitse de devasa bir otosansür süreci başlar. çok büyük bir kayıp. geçmiş olsun herkese. [8] -MHIRM. 08:06, 30 Nisan 2017 (UTC)

  • Konunun Vikikaynak'taki tartışması için buraya bakabilirsiniz. --Cobija (mesaj) 09:53, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • Arkadaşlar, biz de bir şeyler yapmalıyız. Ekranı ya da logoyu karartalım. Ses getirecek bir şey yapılmalı. Sadece günün maddelerini değiştirmek ya da banner'a açıklama bağlantısı eklemekle olmaz. Ek$iSözlük bile daha çok ilgilendi sansürle. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 10:00, 30 Nisan 2017 (UTC)
Ek olarak şunu söyleyebilirim. HSM, GM, GSR, Günün olayları kısımları boşaltılabilir. Türkiye'deki içeri atılan gazetecilerin sayfalarına yapıldığı gibi bir uygulamayı yapabiliriz. Örnek. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 10:08, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • Yukarıdaki önerilere katılıyorum. Engel ilk kalktığında siteyi bir günlüğüne karartmak da düşünülebilir, en.wiki'nin zamanında yaptığı gibi. --bermanya 10:43, 30 Nisan 2017 (UTC)

Dün aklımdan geçen düşünceleri paylaşayım: İlk başta siyah arka planlı, İbranice Vikipedi'nin destek için hazırladığı sayfaya benzer bir giriş sayfası hazırlayalım, MediaWiki:Mainpage'e bu sayfayı girip site açılınca bu sayfanın çıkmasını sağlayalım, sonra sayfanın ortasındaki bağlantı asıl anasayfamıza çıksın diye düşündüm. Bilmiyorum, çok pratik olmayabilir, Meta tayfası tasvip etmeyebilir belki, ama böyle bir düşünce geçti aklımdan. Bunun dışında, sitenin görünümünü genel olarak siyah yapan bir CSS düzenlemesi ve anasayfada kalıcı bir tepki de düşündüğüm şeyler arasındaydı. Bermanya'nın önerdiği enwiki uygulamasını geliştirici desteği olmadan yapmak sanırım mümkün değil, ancak uygulanabilirliğini elbette sorabiliriz bilenlere. Bu arada kardeş projeler için de bir tane metin/tasarım üzerinde anlaşırsak, tüm kardeş projelere koyalım tek. Vitruvian Söz'e, Cobija Kaynak'a, Sabri Sözlük'e, ben de Kitap'a koyarım. Haber'e de Hakan koyar, etkin hizmetli olmadığı için.

Vito Genovese 11:18, 30 Nisan 2017 (UTC)

  • Aklıma takılan bir şey var biz bunları yapsak bile tepkimizi yine sayılı kişi görebilecek yasaktan dolayı peki bunu nasıl aşabiliriz. Şahsen param olsaydı google reklam servisine bir reklam koyardım tepkimiz duyulsun diye --By erdo can • msj 12:17, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • Öneriler doğrultusunda, itiraz gelmediğini göz önünde bulundurarak, yarının günün maddelerini Türkiye'de sansür ve İnternetime Dokunma!; gelecek haftanın seçkin maddesini Bilim olacak şekilde güncelliyorum. Diğer tepki önerilerini de genel olarak destekliyorum ve daha ses getirecek bir tepki koymamız gerektiğine katılıyorum. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 13:19, 30 Nisan 2017 (UTC)
Şöyle bir sorun var: Anasayfa oturum açmamış kullanıcılar için 4 gün geriden geliyor. Yani Pazartesi günü de içinde bulunduğumuz haftanın SM'sini, SR'sini görüntülüyor olacak okuyucu. Bu sorun hâlen giderilmedi Phabricator tayfası tarafından. O yüzden anasayfadaki tarihe göre değişen sihirli sözcük/ayrıştırıcı işlev kullanan bağlantı kodunu doğrudan bağlantıyla değiştirmemiz gerekiyor. Yoksa bu değişikliği ancak Cuma günü görebilirler. Bana veya @Superyetkin'e hatırlatır mısınız bunu yarın sabah?
Vito Genovese 13:45, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • Günün tarihte bugün sayfasına "Vikipedi BTK tarafından Türkiye'den erişime kapatıldı" gibi bir ifade koyabilir miyiz acaba? --By erdo can • msj 14:40, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • @Vito Genovese, dediğin ana sayfayı karartma olayı güzel, bunu en pratik şekilde, banner kısmının yüksekliğini arttırarak yapamaz mıyız? Diğer sayfalara da yansır bunu yaparsak, hangi Vikipedi sayfasını açarsak açalım bu tam sayfayı kaplayan banner ile (banner olmuyor tabi artık) karşılaşır herkes. Sağ üst köşeden tek tıkla da kapatmak mümkün zaten. Oradan hem bir mesaj verilebilir hem de bizim Facebook sayfasındaki açıklamaya link verilebilir.--RapsarEfendim? 15:54, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • Size zaten kapatılmış. Neden biz bir daha kapatıyoruz ki? Bu eylem en güzel daha önceki engellenmede yapılabilirdi ama şimdi bence anlamsız. --Mavrikantmsj 15:58, 30 Nisan 2017 (UTC)
Şu an zaten Facebook ve Twitter saylarindaki açıklamaların linki en üstte duruyor. Banner olayı ise, zaten siteye erişemiyor millet, VPN kullananlar ve yurtdışı hariç tabi. Onun yerine anasayfada ilgili içerikler yerleştirmek daha mantıklı olur. — OkanfanEvet benim? 16:30, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • Bu bazi maddeler engellendiginde de tepkimizi koyalim tepkimizi koymazsak yarin arkamiza baktigimizda farketmedigimiz binlerce engellenen maddemiz olacak demistim. Adam akilli somut tepki vermemistik. Simdi diyorum ki ana sayfa temasini siyah yapalim ve bir hafta kalsin maddeleride sansur bilgi erisimi vb gibi alakali konularla donatalim. Gunun seckin resmini de guzel bisey secelim. En tepeyede engel ile ilgili not yazalim.Sait71 20:40, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • +1 (geneli üzerinde). Ek olarak sitenoticede açıklamanın üzerine "Vikipedi'nin tümünün Türkiye'de engellenmesinde t. gün" gibi bir not etkili olacaktır, her gün kaçıncı gün olduğunu verecek şekilde.--[evolutionoftheuniverse] @trwiki 22:12, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • Şurada görüleceği üzere anasayfa 30 Nisan'da 50k görüntülenme almış. Benim beklediğimden çok daha fazla. Bu demek oluyor ki engele rağmen wikiye giriliyor. O yüzden tepkimizi koymalıyız. Karatma fikrini destekliyorum. Vito'nun yukarıdaki fikri çok güzel bence. --Zaitsév 08:20, 1 Mayıs 2017 (UTC)
  • Vikipedi'ye Türkiye'den erişimin engellenmesi sayfasını el birliğiyle geliştirelim derim ben. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 11:06, 1 Mayıs 2017 (UTC)
  • Susma Platformu Twitter'da böyle bir şey yazmış...— OkanfanEvet benim? 16:46, 1 Mayıs 2017 (UTC)
  • Ben bu tür yerel reaksiyonları doğru bulmuyorum. Çünkü GM'ye Türkçe/Türkiye içerikli iki maddeyi aynı gün koymakla, her platformda savunduğumuz VP:MİLLİ'yi bu engel kararına tepki için askıya almış oluyoruz. Geçenlerde Şablon:GM/2017-04-20'de yer alan ve iki Türkiye/Türkçe içerikli madde var iddiası ile biri başka bir madde ile değiştirilmişti. Keza, ana sayfa tartışmalarında da sık sık Türkiye/Osmanlı merkezli madde, olay ve ölüm/doğum olduğunu ben de dahil sık sık eleştiriyoruz. Bunun yerine sorunlara odaklanıp konuşmamız ve bir strateji belirleyerek gelecekte olası yasaklara içerik engellemelerinin nasıl önüne geçeceğimizi topluluğun her bir üyesi olarak tartışmamız gerektiğini düşünüyorum. Başta politika/yönerge eksiklikleri ve güncellemeleri olmak üzere, belli başlıklarda süren içerik anlaşmazlıkları, madde adlandırmaları, kaynak sorunları, kategori tartışmaları vs..müzakere etmeliyiz. --Maurice Flesier message 23:44, 1 Mayıs 2017 (UTC)
  • Murat Bardakçi nin yazisi.Sait71 06:43, 2 Mayıs 2017 (UTC)
  • Yaptırım erişim engellemekle kalmadı, Jimmy Wales, World Cities Expo Etkinliği davetli listesinden çıkartılmış. --Cenk (mesaj) 09:09, 2 Mayıs 2017 (UTC)
Rezillik. Gösterilen bu çocukça ve gülünç tepki engelin uzun bir süre devam edeceğini düşündürüyor. Hannahannah (mesaj) 10:28, 2 Mayıs 2017 (UTC)
  • Bardakçının köşe yazısını dün okudum. Sizce de birazcık haklılık payı yokmu yazdıklarında? Özellikle Türkçe Vikipedi ve İngilizce, Fransızca dilleri arasındaki mukayesesi son derece yerinde ve doğru bir tespit. Kendi biyografisi hakkındaki yorumuda bilinen bir gerçek. Ama bir şeyi de fark ettim. Bardakçı Vikipedinin işleyişini ve politikalarını biliyor ve ansiklopediyi takip ediyor. Son paragrafında dediği gibi, umarım "Türk'ün yasağı üç gündür". --Maurice Flesier message 09:55, 2 Mayıs 2017 (UTC)
hahaha güldürme Maurice lütfen, açık net çok kötü bir yazı. komple safsata. kitap okuyun falan. bunlar resmen eski dayatması; biz çok kitap karıştırdık bunlar internetten hemen öğreniyor kıskançlığı (çıkıp "senin yaşın kaç bakalım?" diye de sorar). türkiyede tarihçi adı altında anaakım medyada rağbet gören kitle endişe vericidir, maalesef görebiliyorum. Bardakçı iyi bir durum analizi yapma potansiyeline sahip olsaydı yapması gereken şey, 80 milyon (50-60 milyonu ana dil) konuşanı olan bir dilin ansiklopedisi neden bu kadar düşük bir halde onu değerlendirmek olurdu. halkımız cahil demek olurdu. ama işte geneli görememek "Türk'ün yasağı üç gündür" gibi dayanaksız açıklamalar yapmak da "Türk usülü tarihçilere" mahsus oluyor. -MHIRM.
  • Arkadaşlar Şu sayfadan görüldüğü üzere son 3 günde trwikide engelleme olmasına rağmen 575 kişi erişim sağlayıp düzenlemelerde bulunmuş sizi bilmem ama bence bu iyi bir tablo. Saygılar --By erdo can • msj 15:33, 2 Mayıs 2017 (UTC)
  • iyide bu durum vikipedinin sucu degil. Vikipediyi turkce konusan ve buyuk cogunlugunu turk milleti kullanicilari olusturuyor. En wikide ayni vakfin tr wiki de. Ora iyi bura kotuyse suc icerigi duzgun olusturamayanlarda. Ayrica Turkce ile ingilizce almanca fransizcayi bu sekilde kiyaslamak cahillik. Hele ingilizce. Bardakci sacma teapitler yapiyor.Sait71 19:30, 2 Mayıs 2017 (UTC)
Gerçekten üzücü bir durum, en kısa zamanda engelin kalkmasını umuyorum. Toplumlar bilgi süreçlerine katkıları ile hatırlanır. -- 13:21, 3 Mayıs 2017 (UTC)
Bardakçı'ya katılmıyorum. Millet şu an sayfaları karıştırırken yorulmuyor, ter dökmüyor, fellik fellik DNS arayıp VPN kullanıyor. Ayrıca son yıllarda dünyada artan Türkiye karşıtlığı en.wiki maddelerinde yeterince yer buluyor. Bunda en büyük etken Batı medyasının kara propagandası. Resmen Türkiye'nin aleyhine bir iddia bulup kaynağı güvenilir olmasa da birçok bilgi ekleniyor ve bunları değiştirince kötü adam oluyoruz. en.wiki'ye bilgi eklemek zor ama çıkarmak cidden zor. Bu arada NY Times, Washington Post, Radikal, Today's Zaman gibi kaynaklara dokunmayı sadece aynı kaynak görevi gören iki kaynağı çıkardım ve başka bir kullanıcı tarafından geri alındı. En küçük bir değiştirmede bile böyle bir reaksiyon alıyorsam, yakın zamanda uzlaşılacağını ve engelin kalkacağını hiç sanmıyorum. Şu değişikliğim geri alındı ve kendimi şöyle bir tartışmanın içerisinde buldum. El Cezire'nin muhabiri Kobani belediye başkanı ile röportaj yapıp kişisel sitesinde bunu yayınlıyor. Bizimkiler de her dediği doğruymuş gibi gelip ekliyor. Ben de kaynakları araştırıp bunu çıkardığımda gereksiz yere zaman harcayıp tartışmak zorunda kalıyorum. Şimdi neden kimsenin bahsi geçen maddeleri tarafsızlaştırmaya çalışmadığı daha iyi anlaşılıyor... İngilizce tartışıp kaynak taraması yapabilecek vikipedistler olarak BTK'nın sakınca gördüğü maddelerde bir düzeltme seferberliği başlatsak bile bazı iddiaları silemeyeceğimiz için ne BTK tatmin olacak ne de en.wiki'deki Türkiye karşıtlığın tarafsızlık olarak algılayan kitlenin yoğun tartışma bombardımanına maruz kalacağız. BTK'nın da umrunda değiliz, bir devlet istedi diye içerik çıkarıp saygınlığını azaltmak istemeyen Wikipedia'nın da. Olan biz vikipedistlere oluyor. Telefondan aklıma bir şey geldiğinde Vikipedi'yi aıp bakamamak tarifi zor bir duygu. Wikipedia dava açıp hukuki yoldan BTK'yı sıkıştırmadıkça engelin kalkmayacağını düşünüyorum. Ayrıca BTK yıllarca Armenian Genocide gibi Türkiye karşıtlığının ve manipülasyonun kralının yapıldığı bir maddeyi umursamayıp en.wiki'deki son zamanlarda açılan birkaç paragraflık madde başlıklarına kafayı takması da ayrıca enteresan...--Śαвяí¢αи76ileti 21:57, 3 Mayıs 2017 (UTC)
"State sponsoured terrorism" maddesinin BTK tarafından kamuoyunun desteğini almak için sansüre gerekçe gösterilmiş bir madde olduğunu düşünüyorum. Daha önce de belirttiğim gibi söz konusu maddede 30 Nisan'a kadar aylarca sorunlu görülen içerik üzerine neredeyse tek bir tartışma, içeriği değiştirme girişimi olmamış. Fakat en.wiki'deki Berat Albayrak maddesinde inanılmaz bir değişiklik savaşı yaşanmış. Haberlere yansıyan BTK tarafından yollanan mailde de Berat Albayrak maddesindeki içerikten bahsediliyor spesifik olarak. Albayrak-IŞİD ilişkisine vurgu yapan Wikileaks kaynağı sansürün asıl nedeni diye düşünüyorum. Hülasa, sansürün kaldırılmasının bu maddedeki içeriğin kaldırılmasına bağlı olduğunu düşünüyorum. Aksi takdirde, yukarıda bahsi geçen maddelerdeki tüm içeriği kaldırsak bile, Albayrak maddesindeki içerik kaldırılmadıkça engel de kaldırılmayacak gibi görünüyor. Hannahannah (mesaj) 23:03, 3 Mayıs 2017 (UTC)
Ek: Sorunlu görülen içerik(ler) en.wiki'de ise niçin sadece en.wiki'ye değil de tüm dillerdeki sürümlere sansür uygulanıyor anlamak mümkün değil. Bu arada, teknik olarak sadece sorunlu görülen maddelerin engellenmesi mümkün değil mi? Benzer bir uygulama Rusça sürümde yapılmıştı diye hatırlıyorum. Hannahannah (mesaj) 23:40, 3 Mayıs 2017 (UTC)
  • Vikipediye uygulanan sansüre karşı anasayfaya bazı maddeler konulmuştu, güzel bir tepkiydi bu, neden hemen kaldırıldığını anlamadım, sadece bir gün kaldı. Sansür sürdüğü sürece benzer maddeler konulmalı ki, Türkçe vikipedinin bu sansüre karşı çıktığı görülsün. Mukaddimeileti 08:39, 4 Mayıs 2017 (UTC)
    Ana sayfanın artık otomatik olarak değiştiğini farketmemişim. Eskiden manuel yapıyorduk. Bu durumda Vikipedi:Günün maddeleri/Mayıs 2017'e önümüzdeki günleri için sansür gibi konular üzerine maddeler konulmasını öneriyorum. En azından bir süre bu devam etsin. Mukaddimeileti 08:50, 4 Mayıs 2017 (UTC)
  • Birkaç ifade yukarıda belirttiğim Bu sayfayı son 5 gün olarak güncelledim. Konulan engele rağmen son 5 günde toplam 775 kişi düzenlemelerde bulunmuş. Durum gittikçe iyileşiyor gibime geliyor artık insanlar engeli aşmanın çeşitli yollarını bularak vikipediye ulaşıyorlar. Bu durumda tepkimizi koyarsak erişilen kitle de büyük olur bence. Saygılar --By erdo can • msj 17:20, 4 Mayıs 2017 (UTC)
  • Yarının (6 Mayıs) günün maddelerini otosansür ve yasaklı kitaplar listesi olacak şekilde düzenledim. Sanıyorum ki Türkiye'ye spesifik olmadığından VP:MİLLİ endişesi ortadan kalkmış olur; her türlü Türkçe Vikipedi'yi orantısız olarak etkileyen ülke özelinde bir yasağa tepki koymamız sanırım ki VP:MİLLİ ihlali olmaz. Okuma istatistiklerinden de görülebileceği üzere bu durum içeriğimizin okuyucu kitlesine erişebilirliğine büyük darbe vurdu. Bunun dışında Dinî sansür ve Türkiye'de medya da sanırım kıstasları karşılıyor. Yasaklı kitaplara ilişkin maddelerimizden de uygun olanlar var, bunları çıkarabiliriz. Ancak basın özgürlüğü vs. gibi maddelerimiz genel olarak çok yetersiz sansür şablonundan görebileceğiniz gibi. Bu konuda içerik geliştirmede işbirliğine gitmek de uygun bir adım olabilir, herkese de katkıları için çağrıda bulunayım. Elbette ki bu başka tepkiler koymayacağımız anlamına kesinlikle gelmez. "Vikipedi'nin tümünün Türkiye'de engellenmesinde t. gün" türü bir sitenotice'i kesinlikle desteklerim. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 23:44, 4 Mayıs 2017 (UTC)
@Seksen iki yüz kırk beş Basın özgürlüğü üzerinde biraz çalıştım.--Başak (mesaj) 10:49, 5 Mayıs 2017 (UTC)
Emeğinize sağlık @Basak; üretmek ve üretmeye devam etmek en güzel tepkilerdendir aslında :) @Vito Genovese (geçen defaki değişikliği yaptığı için) veya herhangi diğer bir hizmetli arkadaş: önbellek sorunu devam etmekte. Maddelerin görünmesi için yapılabilecek bir şey varsa halledilebilir mi? Teşekkürler şimdiden. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 01:32, 6 Mayıs 2017 (UTC)
İşlem tamam. Bu gece ya da yarın sabah düzeltilirse iyi olur, yoksa sabit kalır böyle. :)
Vito Genovese 05:13, 6 Mayıs 2017 (UTC)
  • Berat Albayrak ile ilgili iddia üzerine Vikipedi'lere erişimin engellenmesinde üzüntümü arttıran şu oldu; biz Vikipedi'nin ne olduğunu, işleyişinin nasıl olduğunu aktaramamışız. Murat Bardakçı ve Barış Yarkadaş (desteği için teşekkürler) gibi her fırsatta toplum önünde olan kişiler için bu konuda 'suçu' daha çok onlarda görüyorum. --Deniz (mesaj) 16:47, 5 Mayıs 2017 (UTC)
  • Kesinlikle VP:MİLLÎ ihlâli değil, engel uygulayan ülke Türkiye'nin resmî dilinin Türkçe olması ve trwiki'nin dilinin de Türkçe olması bu ihlâli oluşturmaz. Pek çok proje tepki koymak için bir şeyler yaptı, bu durumda onlar da mı VP:MİLLÎ ihlâli yaptı? Elbette hayır. enwiki SOPA için yaptığı karartmada VP:MİLLÎ ihlâli mı yaptı, sırf ABD'nin dili İngilizce diye? Elbette hayır. --[evolutionoftheuniverse] @trwiki 16:52, 5 Mayıs 2017 (UTC)

Bilim Akademisi üyelerinin yayınladığı bildiri[kaynağı değiştir]

Biz, Türkiye Bilim Akademisi üyeleri, dünya çapında milyonlarca gencin, vatandaşın ve akademisyenin, gündelik işlerinde, derslerinde, tartışmalarında faydalı verilere kolayca erişebilmelerini sağlayan, bilimsel olarak kabul gören teori ve bilgilere ulaşabilmeleri için yol gösterebilen araçların başında gelen Vikipedia’nın Türkiye genelinde yasaklanmış olmasını hayret ve dehşetle karşılıyoruz.

Bilgiye erişimi engellemek, sadece Türk akademisyenlerinin, bilim insanlarının, öğrencilerin ve işletmelerin temel faaliyetleri için ihtiyaç duydukları bilgileri kullanmalarını engellemekle kalmamakta, aynızamanda, temel bir hak olan bilgiye erişme ve tartışma hakkını da ihlal etmektedir.

Vikipedi yasağının ötesinde, Türkiye'nin son zamanlarda sansürün yaygın olduğu, medyanın özgürlüğünün ağır biçimde kısıtlandığı, ifade özgürlüğünun giderek ortadan kalktığı bir yola girmiş olmasindan büyük bir endişe duyuyoruz. Hiçbir modern ülke ve özellikle de demokrasi olmayi isteyen hiç bir ülke, ifade özgürlüğü ve bilgiye açık erişimi sağlamadan ayakta kalamaz.

Türk Hükümetini, ifade özgürlüğünü desteklemeye ve bu talihsiz kararı derhal geri çevirmeye davet ediyoruz.

Ayrıca Change.org üzerinden de imza kampanyası başlatmışlar. bağlantı --Gökhan (mesaj) 22:00, 12 Mayıs 2017 (UTC)

Support from other projects[kaynağı değiştir]

  • Support from France. We talked about the censorship on our village pump (there and there). (Sorry for writing in english.) Iyi şanslar. Jules78120 (mesaj) 19:33, 29 Nisan 2017 (UTC)
@Jules78120Merci beaucoup pour votre message de soutien.--Başak (mesaj) 19:39, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from France GrandCelinien (mesaj) 19:44, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • You have my full support from Switzerland (sorry for my bad english). Tractopelle-jaune (mesaj) 19:52, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Attention and Support from France. --HenriDavel (mesaj) 19:55, 29 Nisan 2017 (UTC)
@GrandCelinien, @Tractopelle-jaune, @HenriDavel, on vous remercie pour votre soutien et pour la création des articles sur les femmes de lettres turques. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 20:05, 29 Nisan 2017 (UTC)
Thank you for your support. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 20:08, 29 Nisan 2017 (UTC)
Thank you for your support. Destekleriniz için teşekkür ederim. --KediÇobanı🐈 20:13, 29 Nisan 2017 (UTC)
Vielen Dank für Ihre Unterstützung / Thanks for your support / Nous vous remercions de votre soutien / Destekleriniz için teşekkür ederiz --By erdo can • msj 20:28, 29 Nisan 2017 (UTC)
This is very much appreciated, @Lionster. Deepest gratitude to the Hebrew Wikipedia community for their support. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 20:20, 29 Nisan 2017 (UTC)
תודה על תמיכתך (sorry for my translation)--By erdo can • msj 20:28, 29 Nisan 2017 (UTC)
You used the correct translation. שמזן (mesaj) 17:26, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from France. Wikipedia should not be censored.--Gratus (mesaj) 20:26, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from France, keep fighting guys --Arthur Crbz (mesaj) 20:32, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Stong support from France. --Arcyon37 (mesaj) 20:33, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Support from Canada. A number of us are working on a public statement to be sent out to the English press HERE wondering if there are any concerns from the Turkish community about this? James Heilman, MD (talk · contribs · email)(please leave replies on my talk page) 20:34, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from France. --Superjuju10 (mesaj) 21:15, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Gürcü Vikipedisi ve Gürcü Vikipedistler adına, sizi tam destekliyöruz ve inanıyöruz kı yakın bir zamanda bu anlaşılmazlık ortadan kalkıcak. Kolay gelsin ve iyi geceler! — Mehman 97 21:17, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from Norway! Jeblad (mesaj) 21:27, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from France. Mathis B (mesaj) 21:37, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from neighbor Georgia. --MIKHEIL (mesaj) 21:41, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from Georgia--SHOTHA (mesaj) 21:45, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from Tunisia. Dyolf77 (mesaj) 21:46, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from Germany. Sänger (mesaj) 21:54, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from a Belgian who lives in Switzerland and usually writes on French Wikipedia. --Lebob (mesaj) 22:04, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from Azerbaijan. / Azerbaycan'dan tam destek! Merhaba arkadaşlar! Verilen engel kararı bizleri çok üzdü. Şahsen ben - Cekli829 sonuna kadar yanınızdayım. Bu karar er yada geç değiştirilecektir. Ama deyişilmeyen bir gerçek var ki, bu karar Türkiye'nin imajına çok ciddi bir darbedir. Umarım herşey çok güzel sonuçlanır. --►Cekli829 22:25, 29 Nisan 2017 (UTC)
support logo from Hebrew Wikipedia
  • Strong support from France. --Panam2014 (mesaj) 23:07, 29 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from France. VateGV (mesaj) 00:42, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from France ! Leodegar (mesaj) 00:44, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from Hebrew Wikipedia. Our heart with you. I visited Turkey several times, you have a beautiful country. I am so sorry what happand there. We create a special Logo for you. Hanay (mesaj) 01:31, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • Soutien sans faille depuis / strong support from USA Malosse (mesaj) 02:00, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • idem : strong support from France The Titou (mesaj) 05:29, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • strong support from France --Benoît Prieur (mesaj) 05:46, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • Ovedc (mesaj) 06:17, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • Vive la Turquie Mike Coppolano (mesaj) 07:06, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • So sorry to see this. if there is any help I can provide, please do tell me. From Iran with love. Ladsgroup (mesaj) 07:37, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • strong support from France Sijysuis (mesaj) 09:51, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from Germany. Philoratio (mesaj) --Philoratio (mesaj) 11:38, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from Spain. Vamos! Raystorm (mesaj) 12:33, 30 Nisan 2017 (UTC)
Thanks everyone who support us! chansey Mesaj 13:50, 30 Nisan 2017 (UTC)
Wikipedia libera in Turchia! Support from it.wiki
  • Strong support from France. Gentil Hibou (mesaj) 15:39, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • שמזן (mesaj) 17:26, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • The Hebrew Wikipedia community in Israel stands with you in your time of trouble. Don't give up the fight for freedom of speech, communication, information and the right to obtain knowledge. Liadmalone (mesaj) 17:37, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from Israel. קובץ על יד (mesaj) 18:54, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • Bon courage ! Soutien sans faille des francophones. Un historien (mesaj) 21:28, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from France. --Lyon-St-Clair (mesaj) 23:21, 30 Nisan 2017 (UTC)
  • Strong support from Mexico! Keep strong and together, colleagues! ¡Total apoyo desde México! --ProtoplasmaKid (mesaj) 00:30, 1 Mayıs 2017 (UTC)
  • Strong support from your brotherly nation, Pakistan. --Saqib (mesaj) 03:10, 1 Mayıs 2017 (UTC)
  • Support from Russia. ~ Чръный человек (mesaj) 07:11, 1 Mayıs 2017 (UTC)
  • Strong support from Spain. Don't give up. Strakhov (mesaj) 10:45, 1 Mayıs 2017 (UTC)
  • My thoughts are with you. Support from France. Never give up. KiwiNeko14 (mesaj) 10:53, 1 Mayıs 2017 (UTC)
  • Strong support from Georgia!!!Beqabai (mesaj) 16:46, 1 Mayıs 2017 (UTC)
  • Strong support from Italy. --Gianfranco (mesaj) 01:30, 2 Mayıs 2017 (UTC)
  • Strong support from Italy --Civvì (mesaj) 06:07, 2 Mayıs 2017 (UTC)
  • Soutien d'un contributeur de Wikipédia en français. Bravo pour votre travail, le dernier mot appartiendra à la Vérité ! Tpe.g5.stan (mesaj) 07:30, 2 Mayıs 2017 (UTC)
  • Strong support from Italy. --Retaggio (mesaj) 07:46, 2 Mayıs 2017 (UTC)
  • Strong support from Italy. --Erinaceus (mesaj) 11:59, 2 Mayıs 2017 (UTC)
  • Strong support from China, where Chinese Wikipedia has been banned for years. --Ninedyz (mesaj) 12:46, 2 Mayıs 2017 (UTC)
  • Strong support from France. --Framawiki (mesaj) 19:56, 2 Mayıs 2017 (UTC)
  • Strong support from Israel. Itay17 (mesaj) 05:00, 4 Mayıs 2017 (UTC)
  • Strong support from Georgia--David1010 (mesaj) 07:20, 4 Mayıs 2017 (UTC)
  • You are not alone! --Ruthven (mesaj) 08:13, 4 Mayıs 2017 (UTC)
  • Hoping to free Middle East, youre not alone. Strong support from Iran. --محک (mesaj) 14:48, 4 Mayıs 2017 (UTC)
  • Strong support from Armenia. @Basak jan, we're with you. --@ջեօ 14:56, 4 Mayıs 2017 (UTC)
  • Strong support from Georgia. --Jaba1977 (mesaj) 17:05, 5 Mayıs 2017 (UTC)
  • Me and all of us are now Turkish wikipedians. Censorship is evil. Censorship is the enemy of freedom and free knowledge, but in the long perspective never wins them.. Ency (mesaj) 21:04, 7 Mayıs 2017 (UTC) Polonya (Poland)
  • Strong support from Azerbaijan. --IBAnk (mesaj) 12:16, 8 Mayıs 2017 (UTC)
  • Strong support --Samuele2002 (mesaj) 08:21, 13 Mayıs 2017 (UTC)
  • Strong support from Italy. --95.233.139.115 17:57, 13 Mayıs 2017 (UTC)

Statement on Wikipedia ban in Turkey[kaynağı değiştir]

A number of us are working on a statement for the English media about the ban on Wikipedia in Turkey. Please see here on meta. Want feedback from the Turkish Wikipedia community on this. Best James Heilman, MD (talk · contribs · email)(please leave replies on my talk page) 20:18, 29 Nisan 2017 (UTC)

@Vito Genovese bence okumanız gerekli--By erdo can • msj 20:50, 29 Nisan 2017 (UTC)
Bu pingi oranın tartışma sayfasına mesajımı gönderdiğim an aldım. :)
Vito Genovese 20:51, 29 Nisan 2017
Değişiklik yaparken fark etmiş olabileceğinizi düşündüm fakat içinde olduğumuz durum belli şansa bırakmak istemedim . Saygılar --By erdo can • msj 20:57, 29 Nisan 2017 (UTC)

22.29 (UTC) itibarıyla önerilen açıklamayı Türkçeye çeviriyorum:

Vikipedi'nin Türkiye'nin Engeline Cevabı
Bugün (29 Nisan 2017) Türk yetkililer ülke dahilinde Vikipedi'ye erişimi engelledi.[9] Bu halkın eğitici nitelikteki, veya sağlık ve tarih alanlarında büyük miktarda bilgiye erişimini kaybetmesine neden oldu.
Biz, Wikimedia hareketinin aşağıda imzası bulunan üyeleri, herkesin diledikleri dilde, kullanabilecekleri formatta yazılmış, bağımsız ve kaliteli bilgiye erişim hakkı olduğuna inanıyoruz. Bir süredir içeriğimize çevrimdışı erişim imkanı geliştirmeye çalışıyoruz. Böyle durumlar bu çalışmalarımızın önemini açıkça ortaya koyuyor.
İlgili taraflarca içeriğimiz hakkında duyulan endişelere cevap vermekten memnuniyet duysak da, içeriğimizi çıkar çatışması sahipleri belirlemez. Böyle kararlarda nihai merci genelde topluluğun fikir birliğidir. İfade özgürlüğünü ve bilgiye erişimi destekliyoruz. Terörü desteklemiyoruz.
Not: Bu açıklama Wikimedia Vakfınınkine ektir. [10]

--Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 22:38, 29 Nisan 2017 (UTC)

Have made a few adjustments. We do by the way plan to pitch this to the media in a few ways. Before signing it make sure you are safe enough to do so. James Heilman, MD (talk · contribs · email)(please leave replies on my talk page) 23:50, 29 Nisan 2017 (UTC)
09:35, 30 nisan 2017 itibariyle son halinin çevirisi aşağıda. Bizler için bu metnin bir sakıncası olup olmadığından emin olmak istiyorlar.--Başak (mesaj) 06:37, 30 Nisan 2017 (UTC)
Türkiye'deki 2017 engeline yanıt
Bugün (29 Nisan 2017) Türk yetkililer ülke dahilinde Vikipedi'ye erişimi engelledi.[11] Bu halkın eğitici nitelikteki, veya sağlık ve tarih alanlarında büyük miktarda bilgiye erişimini kaybetmesine neden oldu.
Biz, Wikimedia hareketinin aşağıda imzası bulunan üyeleri, herkesin diledikleri dilde, kullanabilecekleri formatta yazılmış, bağımsız ve kaliteli bilgiye erişim hakkı olduğuna inanıyoruz.İlgili taraflarca içeriğimiz hakkında duyulan endişelere cevap vermekten memnuniyet duysak da, içeriğimizi çıkar çatışması sahipleri belirlemez. Böyle kararlarda nihai merci genelde topluluğun doğrulanabilir kaynaklara dayalı fikir birliğidir. İfade özgürlüğünü ve bilgiye erişimi destekliyoruz.
Bazı medya kaynaklarında, Türk makamlarına atfedilen iddialara dayanarak, Vikipedilerin terörizmi desteklediği veya “terörizmi destekleyen” içerik oluşturduğu ileri sürüldü. [12][13] Topluluklarımızın terörizmi veya herhangi bir türlü şiddet eylemini destekleyeceği iddiasın karşısında şaşırdık ve hayal kırıklığına uğradık. Bu, olguları ve belli başlı görüş açılarını tarafsızca sunmaktan ibaret olan çalışmamızın doğasına aykırıdır.
Not: Bu açıklama Wikimedia Vakfınınkine ektir. [14]

Bahar temizliği[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar,

Yukarıda Erdo can'ın önem verilmesi gerektiğini düşündüğüm bir görüşü oldu. Bu krizi bir nevi "fırsata çevirmeli" ve trafiğimizin düşeceği ve dolayısıyla etkin vandalizmle mücadelenin ve vikiperilik gereksiniminin azalacağı şu günleri projemizde bir tür bahar temizliği ile geçirmemizin sağlıklı olacağını düşünüyorum ben de.

Ne yazık ki Sürüm Kontrolü altyapısında bir geliştiricinin hatasından kaynaklanan sorunlar yaşanıyor, ayrıntıları Teknik bölümünde görebilirsiniz. Bu sorunun 8 Mayıs gibi düzeltileceği öngörülüyor, ancak yine de Bekleyenler listesini açıp tek tek bakma olanağımız var. Ancak ben daha ziyade madde bakım etiketleriyle etiketlenmiş sayfalarda bir temizliğin verimli olacağına inanıyorum.

Bir süredir Mavrikant ile birlikte uygunsuz kullanılan madde bakım şablonlarının maddelerden çıkarılması ve böylelikle takip kategorilerinin temizlenerek geriye yalnızca gerçekten sorunlu olan maddelerin kalması için IRC üzerinden bir işbirliği içerisindeyiz (o işi yapıyor, ben onun kafasının etini yiyorum; dinamiğimiz bu şekilde). Madde bakım şablonlarımızın çevirilerinde geçmişte hatalar yapıldığı için, temizleyecek çok şey çıktı ve çıkıyor. Örnek vermem gerekirse, {{kaynaksız}} şablonu 0 kaynak içeren maddeler için kullanılıyor aslında. Kaynak yetersizse başka bir şablon, belli bir bölümde hiç kaynak yoksa başka bir şablon var. Dolayısıyla kaynaksız'ın kullanıldığı maddelerde temizliğe gittik. {{kaynak belirt}} ile {{kaynaksız}} maddeleri aynı kategoride listeliyordu, onları da ayırdım en son. Bunun dışında {{eksik}} şablonu maddede spesifik bir bilginin olmadığını düşünen kullanıcı bunu tartışma sayfasında açıklayacağı ve topluluğun da bunu kabul veya ret için değerlendireceği zamanlarda kullanılıyor. "Bunun geliştirilmesi lazım, yetersiz" diyerek bu şablon kullanılmıyor. İki satırlık taslak maddeye eksik koyma durumları olmuş bolca, tartışma sayfaları ya yok ya da {{tartışma}} gibi şablonlardan ibaret. İngilizcesi de en:Template:Missing information, yani Eksik Bilgi zaten. Örneğin henüz el atmadım ama, {{Üçüncül kaynak}} diye bir şablonumuz var. en:Template:Third-party de özgün sürümü. Özgün sürümünde "Bu maddede maddenin konusuna çok yakın olan kişiler/kurumlar kaynak gösterilmiş, üçüncü kişiler/taraflar kaynak gösterilmeli" deniyor, Türkçesinde ise "Bu maddeye üçüncül kaynak lazım" deniyor. Bunları optimize etmemiz lazım.

Çeviri desteği verebilecek arkadaşlar varsa, bu tür şablonlar Kategori:Tartışma şablonları'nda listeleniyor (eksikler olabilir, kategori adı da pek sağlıklı görünmüyor). Bunları zamanında Vikipedi:Araçlar/Şablon yardımcısı/Madde'de listelemiştim. Tablonun sağ sütunundaki görünür durumdaki şablonlar yerinekoyma (subst) yöntemiyle eklendiği için içerikleri güncel değildir. Genel olarak bu şablonları İngilizce eşdeğerleriyle senkronize edersek daha sağlıklı bir gelişim kaydedebiliriz. Takip kategorilerinden en kalabalık olanları da Son Değişiklikler'in tepesine koydum, orada da görebilirsiniz. Bunun dışında zamanında yaptığım {{madde bakım kutusu}} da takip için iyi olabilir.

Şu noktada kendimizi işimize verelim, bu temizlik sürecinden azıcık bile olsa ilerlemiş olarak çıkalım ve tüm ülkeye ne için burada olduğumuzu gösterelim. Yasaklar, yasakları koyanlar, yasakları alkışlayanlar ve hatta biz dahi geçiciyiz, burada yaptığımız iş ise kalıcıdır.

Vito Genovese 11:41, 30 Nisan 2017 (UTC)

Ben şuanda İncelenmemiş sayfaları ve daha ziyade 89.166.46.217 İP kullanıcısının sayfalarını inceliyorum ya da incelemeye çalışıyorum fakat gerçek hayatta da ödevler gibi korkunç bir sorunum olduğu için duraksaya duraksaya yapıyorum katkılarımı fakat genede her türlü konuda yardım edebilirim. Yeri gelmişken devriye yetkilerine sahip kullanıcıların Yeni sayfaları da takibe almalarını rica ediyorum(bide hizmetli arkadaşlarımız KAT:SS ve VP:SAS ile de ilgilenir ise birikintilerin azalacağını düşünüyorum). Saygılar --By erdo can • msj 11:54, 30 Nisan 2017 (UTC)
Madde bakımı şablonuyla ilgili birkaç değişiklik yaptım. (kat=1 diye verilirse) alt kategori ve toplam ilgili madde sayısını veriyor. Vikipedi düzenle'yi ekleyince 608 tane zengin fonksiyon çağrısı (pagesincat'ten dolayı) oluyor, 500 olan limit aşılıyor. Bu limiti, en azından bu sayfa için arttırabilir miyiz? --Deniz (mesaj) 15:25, 5 Mayıs 2017 (UTC)
Şimdi Vikipedi düzenle eklenirse 572 çağrı oluyor. 500'de kesildiği için toplam madde sayısı değeri 4587 olması gerekirken 1865 gösteriliyor. Vikipedi düzenleyi madde ve kategori sayısını hesaplatmayacak şekilde sona ekliyorum. --Deniz (mesaj) 16:25, 5 Mayıs 2017 (UTC)

Şablon:İngilizcehoşgeldin[kaynağı değiştir]

Malum son 2 gündür yabancı wikilerden dostlarımız trwikiyi ziyaret ediyor. İlgilenebilecek arkadaşlar Şablon:İngilizcehoşgeldin şablonundaki kırmızılıkları trwikiye uygun giderebilirse şablonu ziyaretçilerin mesaj sayfasına yapıştıralım. Saygılar --By erdo can • msj 17:45, 30 Nisan 2017 (UTC)

Aarkadaşlar yeni bir kategori veya sayfa oluşturduktan sonra {{Commons}} şablonunu commonstaki adıyla birlikte başlığım "dış bağlantılar" ya da "kaynakça" alt sekmesine şablonuyla birlikte eklemeyi unutmayalım. Vikipedi'yi Wikimedia-Commons'suz bırakmayalım, mesela şunun gibi, iyi çalışmalar. :) Pivox (mesaj) 20:56, 30 Nisan 2017 (UTC)

  1. ^ Digital Language Death by András Kornai