Kullanıcı:Seksen iki yüz kırk beş/Harika Vikipedist

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Harika Vikipedist işareti

Bu sayfa, katkılarıyla Vikipedi'yi farklı alanlarda ileriye taşıyan, Vikipedi'yi daha detaylı bir bilgi kaynağı, daha heyecan verici bir yer, daha kullanıcı dostu bir site, daha çalışılabilir bir ortam yapan Vikipedistlere az da olsa minnet sunulması içindir. Her hafta buradan bir Vikipedist'e duyduğum minneti paylaşmaya çalışacağım ve o haftayı o kullanıcının haftası ilan edeceğim. O hafta boyunca ve sonrasında, diğer arkadaşlarımız da kendilerinin o kullanıcıyla ilgili olumlu görüşlerini bu sayfada paylaşırlarsa, bir cümle de, bir paragraf da, bir sayfa da olsa muhteşem olur. Her sekiz kullanıcıda bir, geçmiş sekiz Harika Vikipedist'i köy çeşmesinden katkılarıyla beraber toplulukla paylaşacağım. Bununla beraber bu sayfayı herkesin izleme listesine alması beni çok mutlu eder.

"Harika Vikipedist" nedir? Bu uygulama neden var?[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu uygulama, aslen İngilizce Vikipedi'de Phaedriel'ın "Günün Vikipedisti" adıyla başlattığı, sonrasında muhtelif kullanıcılarca devam ettirilen bir uygulamadır. Phaedriel'ın konuyla ilgili altına imzamı atacağım, daha iyi ifade edemeyeceğim şu açıklamasını aktarmalıyım:

Günün Vikipedisti, Vikipedi'yi topluluk için daha iyi bir yer hâline getiren her bir insana naçizane teşekkür etme biçimimdir. Farklı nedenlerden daima imrendiğiniz insanlar vardır. Bu imrenme çalışmalarının kalitesinden dolayı olabilir, projemize olan bağlılıklarından dolayı olabilir, ansiklopedimizi gerçekten mükemmel hâle getirmek için bıkmadan sıkılmadan sarfettikleri çabadan dolayı olabilir; burayı herkes için daha iyi bir yer yapan insancıl, nazik, sıcak tavırlarından dolayı olabilir. Bu gibi insanların çabaları sıkça gözden kaçar, sessiz çalışmaları muhteşem niteliklerinden dolayı hak etse de övülmez. Bu gibi sıradışı Vikipedistlere bu küçük jestim birilerinin fark ettiğini belirtmek amaçlıdır.

Elbette ki burası İngilizce Vikipedi değil. Çok daha küçük bir topluluğa sahibiz, birbirimizin çalışmalarını çok daha kolayca fark ediyoruz. Bununla beraber, bu çalışmaların ne kadar değerli olduğuna dair yeterince konuşmuyoruz, birbirimizi yeterince değerli hissettirmiyoruz. Bunun yerine ne yapıyoruz? Hatalarımızı gördüğümüzde öfkeleniyoruz, bazen birbirimizin ne kadar değerli olduğunu gözden kaçırıp şikayet sayfasında, köy çeşmesinde, hizmetlilerin mesaj sayfalarında birbirimizi kıyasıya yeriyoruz, hatta aşağılıyoruz. Vikipedi'nin temelinde yer alan uzlaşma kültürünü uygulamaya yansıtamıyoruz. Böyle olunca da sinirlerimiz geriliyor, kırılıyoruz, burada kalmak istemiyoruz, bırakıyoruz, mola veriyoruz. Kısacası, zaten binbir zorlukla kazandığımız kullanıcıları kaybediyoruz, eriyip gidiyoruz.

Türkçe Vikipedi'nin şu anki en büyük sorunlarından biri kanımca birbirimizi yermek için birçok merkezi mecra olmasına karşın, birbirimizi övmek için merkezi bir mecra olmamasıdır. Benim amacım, bir nebze de olsa buranın o mecra olmasıdır.

Harika Vikipedist olarak ilan edilmiş kullanıcılar şu kullanıcı kutusunu kullanabilir:

Bu kullanıcı harika bir kullanıcı ilan edilmiş ve kendisine özel hafta belirlenmiştir.





Harika Vikipedist nasıl belirlenir? Nitelikleri nelerdir? Birinin Harika Vikipedist olması ne anlama gelmez?[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu kişisel bir VikiSevgi projesidir. Burada naçizane minnetimi paylaşmak istediğim kullanıcıları şahsen belirleyeceğim. Vikipedi'ye katkı veren herkesi tanıdığımı, gözden kimseyi kaçırmadığımı kesinlikle söyleyemem. Bu nedenle e-posta yoluyla her türlü öneriye açığım. Vikipedi üzerinden mesaj yoluyla öneri gelmemesini rica ediyorum; bu gibi önerileri mesaj sayfamdan çıkaracağım.

Her hafta bir isim belirleyeceğime dair herhangi bir taahhüdüm yok.

Harika Vikipedistliği belirlemek için herhangi bir kriter kullanmayacağım. Sadece olumlu katkılarını fark ettiğim ve bunları toplulukla paylaşmak istediğim kullanıcılara burada yer vereceğim. Bunu yaparken herhangi bir özel zamansal sıralama kullanmayacağım, zamansal sıralama hiçbir anlam taşımayacak.

Harika Vikipedist, mükemmel Vikipedist değildir. Bir kullanıcıyı "Harika Vikipedist" olarak nitelendirmem, o kullanıcının her türlü görüşüne destek verdiğim anlamına kesinlikle gelmez. Aksine, Vikipedi üzerine görüşlerim kullanıcıyla tamamen ters olabilir. Burada bir kullanıcının ismini vermem, o kullanıcının Vikipedi'ye herhangi bir zarar vermediği anlamına gelmez. Aksine, kullanıcı Vikipedi'ye kârdan çok zarar getiriyor olabilir; burada isim verirken ben bunun ölçüp tartmasını yapmayacağım ve verilen herhangi bir zararı görmezden geleceğim (bu sayfaya mahsus bu durum, başka sayfalarda bunları dile getirmeyeceğim anlamına gelmez). Zira her kullanıcı için kurulması gereken kâr-zarar dengesinde, zarardan bahsedebileceğimiz sayısız mecra varken, kâra ayrılmış hiçbir sayfa yok.

Bunun yanı sıra, bir takım kullanıcıların Harika Vikipedist olarak belirlenmiş olması, diğer kullanıcıların da harika olmadığı anlamına gelmez. Kişisel zamanından Vikipedi'ye vakit ayırma eylemi zaten başlı başına "harikalık" sıfatına yetecek bir eylemdir!

Harika Vikipedistler[değiştir | kaynağı değiştir]

24 Nisan - 30 Nisan 2017: Yzkoc haftası[değiştir | kaynağı değiştir]

Açıklama

Bu haftanın harika Vikipedisti @Yzkoc! Bu vesileyle bu haftayı da onun haftası ilan ediyorum.

Yzkoc 12 yıla yayılan kaliteli katkılarıyla, Vikipedi'ye pek çok alanda çok sayıda yüksek kalibrede madde kazandırdı. Bu maddelerin önemli bir kısmı, pek yetersiz olduğumuz Bizans İmparatorluğu hakkındaydı. Katkıları sayesinde Bizans konusundaki içeriğimiz nitel ve nicel olarak kayda değer artış gösterdi; bu alan hakkındaki en iyi çevrimiçi Türkçe kaynak olmamıza önemli katkısı oldu.

Elbette ki kendisinin katkıları bununla sınırlı değil. Zamana yayılan burada sayamayacağım çeşitlilikte katkısı olsa da, son dönemde VikiProje Sovyetler Birliği kapsamındaki kaliteli katkıları da dikkatimi çekti.

Üstelik kendisi bugüne dek sadece içerik yaratıcısı rolüyle Vikipedi'ye katkıya bulunmadı. Mesaj sayfasında gördüğüm kadarıyla benim burada etkin olmadığım dönemlerde vandalizmle mücadelesi diğer kullanıcıların ilgisini çekmiş ve takdir edilmiş.

Kısacası, Yzkoc, Vikipedi'ye bugüne dek sunduklarınız için oldukça minnettarım. Katkılarınızın da aynı biçimde devamını dilerim. Diğer kullanıcılarımızın da burada benzer biçimde yorumlarını paylaşacaklarını umuyorum.

--Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 23:46, 24 Nisan 2017 (UTC)

Diğer kullanıcıların yorumları
  • Kendisini tebrik ediyorum. Vikipedi'de zaten belli başlı kategoriler, yalnızca belli başlı kullanıcıların kişisel ilgi ve alakalarıyla gelişti ve gelişmeye devam ediyor. Yzkoc buna bir örnek. Bu tür kullanıcıların katkılarını bırakması topluluk için bir yıkımdır bence. Katkılarının artarak sürmesi dileğiyle. Ayrıca bu harika uygulamayı bizlere sunan Seksen iki yüz kırk beş kullanıcı isimli arkadaşımızı da, böylesine pozitif bir ortam yaratma çabasından ötürü kutluyor ve teşekkür ediyorum. Sait71 22:03, 25 Nisan 2017 (UTC)
  • Yzkoc'u her bir Bizans maddesi için ayrı ayrı tebrik ediyorum. Herbiri ayrı ayrı çok değerli birer katkı.Başak (mesaj) 13:55, 26 Nisan 2017 (UTC)
  • Kendisi aynı zamanda aktif bir işbirliği projesi kullanıcısı. VikiProje Sovyetler Birliği kapsamında burada, burada, burada, burada vb. pek çok katkı sundu. Tüm katkıları için ayrı ayrı tebrik. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:58, 26 Nisan 2017 (UTC)
  • Yzkoc'u burada yazılanlara ek olarak açtığı siyasetçi maddeleri için tebrik ediyorum. Özellikle eski Türk bakanlarının maddelerinde katkı sağlamış. Katkılarının devamını dilerim. Cem 53 (mesaj) 09:04, 6 Mayıs 2017 (UTC)