Vikipedi:Günün maddeleri/Haziran 2020

Vikipedi, özgür ansiklopedi

1 Haziran
2013 Eurovision Şarkı Yarışması, 58. kez gerçekleştirilen geleneksel Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Loreen'in "Euphoria" şarkısıyla 2012 yarışmasını kazanması üzerine İsveç'in Malmö şehrinde düzenlendi. Bu yarışmayla birlikte İsveç, sonuncusu 2000 yılında olmak üzere yarışmaya beşinci kez ev sahipliği yaptı. Sveriges Television (SVT), mekân olarak İsveç'teki çeşitli adaylar arasından Malmö Arena'yı seçti. Petra Mede yarışmanın sunuculuğunu tek başına yaptı. En son 2011 yarışmasında yer alan Ermenistan dahil olmak üzere otuz dokuz ülke yarışmaya katıldı. Bosna-Hersek, Portekiz, Slovakya ve Türkiye 2013 yılında yarışmaya dahil olmaktan vazgeçti.

Yarışmanın teması, kültürel çeşitlilik ve katılımcı ülkeler arasındaki eşitliliğin yanı sıra her yarışmacının yarışmaya getirdiği etkiyi vurgulayan "We Are One" (Türkçe: Hepimiz Biriz) sloganı etrafında inşa edildi. Eurovision tarihinin önceki yarışmalarıyla karşılaştırıldığında 2013 yarışması, tanıtımlarda ev sahibi ülkeye odaklanmak yerine İsveç'in kararı üzerine katılımcı sanatçıya ve sanatçının ülkesine odaklandı. Her şarkıdan önce ekrana gelen kartpostallar geleneksel olarak, ev sahibi ülkenin doğasını, kültürünü ve sosyal hayatını anlatırdı; bu yarışmada değişiklik yapılarak kartpostallarda yarışmacının kendi ülkesindeki günlük yaşamından kesitler aktarıldı.

"Only Teardrops" şarkısıyla yarışan Emmelie de Forest, 2013 yarışması galibinin Danimarka olmasını sağladı, Azerbaycan'a 47 puan fark atarak 281 puan topladı. Böylece Danimarka, İsveç topraklarında yapılan yarışmalarda ikinci kez birincilik kazanmış oldu. Yarışmada üçüncü sırada Ukrayna, dördüncü sırada Norveç yer aldı ve ilk beşin son sırasında Rusya onları izledi. Büyük Beşli ülkelerinden yalnızca İtalya ilk ona girdi ve yedinci oldu. 2004 yılından bu yana finale çıkamayan Hollanda, finale çıkarak dokuzuncu oldu. Raporlara göre, 2013 yarışmasının yarı finalleri ve finali toplam 170 milyon kişi tarafından izlenildi. 1985'ten bu yana ilk kez, eski Yugoslavya ülkelerinden hiçbiri Eurovision Şarkı Yarışması finalinde yer almadı. (Devamı...)


Postmodern mimari, ilk örneklerinin 1950'lerde başlıdığı varsayılan ve günümüz mimarisinde de etkisini sürdüren uluslararası bir üsluptur. Mimarlıkla postmodernitenin habercisi, genellikle modernizmin sahip olduğu uluslar arası üslubun biçimciliğine bir yanıt olarak "nüktenin, süslemenin ve göndermenin" geri dönüşüdür. Pek çok kültürel hareket gibi, postmodernizmin en fazla dillendirilen ve görünür olan fikirleri mimaride gözlemlenebilir. Modernizmin işlevsel olan ve resmileştirilen şekilleri ve alanları tam aksi yöndeki bir estetikle yer değiştirmiştir: üsluplar çarpışır, kendi için biçim anlayışı ortaya çıkar ve tanıdık üslup ve alanlara bakmanın yeni biçimleri fazlalaşır.

Modern mimarinin klasik örnekleri arasında, ticari alanda Lever House ve Seagram Binası, özel yahut kamu alanları arasında da Frank Lloyd Wright veya Bauhaus gösterilebilir. Postmodern mimarinin geçiş örnekleri arasında Oregon, Portland'daki Portland Binası ve New York'taki Sony Binası gösterilebilir. Bu yapılar geçmişten bileşenler ve referanslar alır, rengi ve sembolizmi mimariye yeniden sokar. Postmodern mimariden etkilenim taşıyan birincil örnekler arasında Las Vegas'tan Öğrenmek adlı ve 1977 tarihli kitabında Robert Venturi tarafından üzerinde durulan Las Vegas Strip adlı bina vardır. Venturi kitabında binanın sıradan ve evrensel mimarisine alkış tutmaktadır. Postmodern mimari yeni-eklektik mimari olarak da tanımlanmıştır; binaların cephesi göndermeler ve süslemelerle doludur ve sert süslemesiz modern üslubu karşısına alır. Bu eklektizm, Stuttgart Devlet Galerisinde ve Charles Willard Moore tarafından yapılan Piazza d'Italia'da en belirgin halini alan, dik olmayan açıların ve alışıldık olmayan yüzeylerin kullanımı ile kendini gösterir. Edinburgh'taki İskoç Parlamento binası da postmodern modanın bir örneği olarak gösterilmektedir. Modernist mimarlar postmodern binaları kaba ve cicibiciyle süslü binalar olarak görürler. Postmodern mimarlar da modern alanları ruhsuz ve kişiliksiz olarak nitelendirir. Bu fikir ayrılığı amaçlar söz konusu olduğunda da kendini gösterir: Modernizm süslemenin yoksunluğu kadar malzemenin minimalist ve yerinde kullanımıyle dikkati çekerken, postmodernizm erken modernistler tarafından konulan kesin kuralların bir reddidir ve inşa tekniklerinin, açılarının ve üslupsal göndermelerin bolluğunu tercih eder. (Devamı...)


2 Haziran
Aynî hak, kişilerin eşya üzerinde doğrudan doğruya hakimiyetini sağlayan ve bu nedenle herkese karşı ileri sürülebilen haklardandır. Özellikle de eşya hukukunda, hak sahibinin, söz konusu eşya üzerindeki tasarruf yetkisini tespit etme bakımından, hakkın sınırının tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu hakkın aynî hak olması hâlinde farklı, olmaması hâlinde farklı hükümler uygulanabilecektir.

Aynî hakların üç unsuru vardır. Bu unsurlar sırasıyla, eşya, eşya üzerinde doğrudan hâkimiyet ve herkese karşı ileri sürülebilmedir. Bu şartlar birlikte şartlardır, yani hepsinin bir arada olması gerekir. Aynî hak, eşyalar üzerinde kurulabilmektedir, bu nedenle malvarlığına ilişkin haklardandır. Bu eşya üzerinde doğrudan doğruya hâkimiyet kurulması ve bu hâkimiyetin herkese karşı ileri sürülebilir olması da aynî hakkı mutlak bir hak yapar. Bu nedenle hak sahibi haricindeki herkesin bu hakka uyma mecburiyeti bulunmaktadır.

Aynî hak, Roma hukukundan doğup gelişmiş, çeşitli evrelerden geçerek günümüze kadar ulaşmıştır. Doktrinde hakkın niteliği ve unsurları ile ilgili yapılan tartışmaların ardından; aynî hakkın kişiye eşya üzerinde doğrudan doğruya hâkimiyet sağlayan ve bu nedenle herkese karşı ileri sürülebilen bir hak olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aynî hakkı diğer haklardan ayıran şey de, sahip olduğu bu iki niteliktir.(Devamı...)


1980 Yaz Olimpiyatları, resmi olarak XXII. Olimpiyat Oyunları, Sovyetler Birliği'nin başkenti Moskova'da yapılan çok sporlu etkinlik.

1980 Yaz Olimpiyatları, 1979'da Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgal etmesi gerekçesiyle ABD önderliğinde boykot edildi. Bu nedenle sadece 80 ülkenin temsil edildiği Moskova Olimpiyatları'nda Japonya, Batı Almanya ve ABD gibi kayda değer ülkelerin takımları katılmadı. Batı ülkeleri Moskova Olimpiyatları'ndan genelde düşük standartlara sahip bir organizasyon olarak bahsedegeldiler ve sonuçlarla kazanılan madalyaların sportif değerine şüphe düşürdüler. Ancak en üst seviyede olmasa da, kırılan 36 dünya rekoru, 39 Avrupa rekoru ve 73 Olimpiyat rekoru ile sergilenen üst düzey beceri nedeniyle, Moskova Olimpiyatları için standartların altında olduğunu söylemek oldukça güçtür. Moskova Olimpiyatları Doğu Avrupa'da düzenlenmiş ilk olimpiyat oyunudur. Bu organizasyonu yapmaya diğer aday Los Angeles şehriydi. İkisi arasındaki seçim, 31 Ekim 1974 tarihinde Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) 75. toplantısının yapıldığı Avusturya'nın Viyana şehrinde yapıldı. Moskova, Los Angeles'i 20'ye karşı 39 oyla geçti. Eski adı Dahomey olan Benin ile eskiden Rodezya adını taşıyan Zimbabve ilk kez yeni adlarıyla 1980 Yaz Olimpiyatları'na katıldılar. (Devamı...)


3 Haziran
"Scheiße", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın ikinci stüdyo albümü Born This Way'den bir şarkı. Yapımında ve söz yazımında Gaga ile RedOne'ın görev aldığı şarkı, The Monster Ball Tour sırasında Avrupa'da tur otobüsünde kaydedildi. İlk olarak 19 Ocak 2011'de bir Thierry Mugler defilesinde tanıtıldı. Daha sonra Gaga şarkının ilk kısmını Germany's Next Topmodel'in 2011 sezon finalinde seslendirdi.

"Scheiße" ağır synth ögelerinin bulunduğu dans-pop türünde bir parçadır. Şarkıda ayrıca hızlı tekno ritimler ile electroclash ve euro disco etkileri bulunmaktadır. Gaga, adı Almanca olan şarkının ilk kısmında ve nakaratın bir bölümünde uydurma bir Almancayla konuşmaktadır. Feminist temalı şarkının sözleri kadınların güçlendirilmesi hakkındadır. Şarkı, ağır dans ritimlerini ve akılda kalıcı nakaratını beğenen; fakat Almanca sözlerinde ve Gaga'nın aksanında kusur bulan çağdaş müzik eleştirmenlerinden olumlu geri dönüşler aldı. Eleştirmenler ayrıca şarkıyı albümün öne çıkanları arasında gösterirken Madonna'nın çalışmalarından izler buldular. Şarkı, Güney Kore ve ABD'de ulusal listelerin yanı sıra Kanada, Almanya ve ABD'deki alternatif listelere de girdi. (Devamı...)


Ayla Erduran, (d. 22 Eylül 1934), Türk keman sanatçısı. Türkiye'de ve dünyanın bir çok yerinde verdiği konserler ile tanınmış bir keman virtüözüdür. Üroloji alanında Türkiye'nin öncü doktorlarından Behçet Sabri Erduran'ın kızı olan Ayla Erduran, kemana dört yaşında Karl Berger'in öğrencisi olarak başladı. 1946-1951 yılları arasında Paris Ulusal Konservatuvarı'nda eğitim görerek keman bölümünden birincilikle mezun oldu. Avrupa'daki konser kariyerine Polonya'da, Varşova Filarmoni Orkestrası eşliğinde çaldığı Aleksandr Glazunov'un keman konçertosuyla başladı. 1971'de Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı unvanı aldı. Erduran bir yandan konser kariyerine devam ederken 1973'ten 1990'lara kadar İsviçre'deki Conservatoire Populaire'de ve Lozan Konservatuvarı ustalık sınıfında öğretmenlik yaptı. (Devamı...)

4 Haziran
Brandenburg sınıfı zırhlı, Alman İmparatorluğu'nun okyanus ötesi ilk dört pre-dreadnought zırhlının dahil olduğu sınıf. Bu gemiler aynı zamanda kablosuz iletişim yapabilen ilk Alman savaş gemileridir. Bu sınıfta üretilen savaş gemilerinin adları SMS Brandenburg, SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm (daha sonra Barbaros Hayreddin), SMS Weißenburg (daha sonra Turgut Reis) ve SMS Wörth'tür. Dört geminin inşasına 1890 yılında başlandı, üçü 1893'te tamamlanırken SMS Weißenburg 1894'te bitirildi. Öncü gemi olan Brandenburg 9,3 milyon marka, Kurfürst Friedrich Wilhelm ise 11,23 milyon marka mal oldu. Birleşik Krallık Kraliyet Donanması, bu gemileri alaya alarak "balina avcıları" olarak nitelendirmiştir.

Sınıfa adını veren SMS Brandenburg ve üç kardeş gemisi kariyerleri boyunca birçok görevde bulundular. 1900 yılında Çin'deki Boxer Ayaklanması'nı bastırmak üzere sefere çıktılar; bu seferin ardından büyük ölçüde modernize edildiler. 1910 yılında, Kurfürst Friedrich Wilhelm ve Weißenburg, Osmanlı Donanması'na satılarak sırasyla Barbaros Hayreddin ve Turgut Reis adlarını aldılar. Barbaros Hayreddin 1915 yılında Birleşik Krallık'ın HMS E11 denizaltısınca batırıldı, Weißenburg ise 1938'de emekliye ayrılıp 1956-1957'de söküldü. Brandenburg ve Wörth ise Almanlar tarafından I. Dünya Savaşı'nda kıyı koruması göreviyle kullanıldı. İkisi de Mayıs 1919'da hurdaya çıkarıldı. (Devamı...)


Kaykay, ekstrem bir spor dalı ve bu amaç için kullanılan spor aleti. Kaykay, 20. yüzyılın ortalarından sonra, ABD'nin Kaliforniya eyaletinin sahil kentlerinde, rüzgârsız günlerde sörf yapamayan gençler tarafından, tahta bloklara tekerlek takmak suretiyle icat edilmiştir. Sporcu ilerleyen veya durağan durumdaki kaykayın üzerinde dengede durarak çeşitli akrobatik hareketler gerçekleştirir. Başlangıcından bugüne popülaritesi sürekli değişen bu spor dünyanın hemen her köşesinde çok sayıda amatör ve profesyonel sporcu tarafından yapılmaktadır.

Kaykay sporu; kaykayı oluşturan parçalar, kendisine özel ayakkabı, kıyafet ve aksesuarların üretimi ve pazarlanması yanı sıra kaykay parkları'nın kurulması ve işletmesi, yerel ve uluslararası yarışma organizasyonları ile çok büyük bir endüstri, ekonomi ve kültür haline gelmiştir. Kaykay tahtası kaykayın gövdesini şekillendirir ve ayakta duracak alanı oluşturur. Kaykaycının ayağına daha çok sürtünme oluşturarak ayağının altından kolayca kaymasını önlemek için kendinden yapışkanlı zımpara ile kaplanır. Çoğu tahta 7 kat çapraz iliştirilmiş Kuzey Amerika maple ağacından yapılmıştır. Zaman zaman tahtanın yapımında fiberglas, bambu, karbon lifi gibi daha egzotik maddeler tahtayı daha sağlamlaştırmak, hafifletmek ve performansını artırmak amacıyla hammaddesine eklenir. Genelde tahtalar 19 ila 20,5 cm genişliktedir. Tekerler, genellikle poliüretandan yapılır ve kayış stillerine göre değişik şekil ve ölçülerde olur. 65–90 mm gibi daha geniş ölçülerde olanlar daha hızlı döner ve güzergahtaki ufak taşlar gibi engeller üzerinde daha rahat hareket ederler. 48–54 mm gibi daha küçük ölçüde olanlar tahtayı yere daha yakın tutar , ivmelenmek için daha az enerjiye ihtiyaç duyar ve daha alçak bir yerçekim merkezi oluştururlar ancak büyük ölçülü olanlar kadar hızlı değildirler. (Devamı...)


5 Haziran
Kırık Kalpler Durağında, Türk şarkıcı Candan Erçetin'in altıncı stüdyo albümü. 16 Aralık 2009'da Pasaj Müzik etiketiyle yayımlanmıştır. Şarkıcının bu şirketten çıkan ikinci, 2004 çıkışlı Melek albümünden bu yana ise sanatçının satışa sunulan ilk stüdyo albümüdür. Pop müzik, halk müziği ve hip hop ritimleri içerir. Candan Erçetin albümde en çok adı geçen söz yazarıdır, on şarkının sözlerini tek başına yazmıştır; bu on şarkıdan altısını da tek başına bestelemiştir. Albümdeki tüm şarkıların düzenlemesini Alper Erinç yapmıştır.

Toplam 16 şarkıdan oluşan Kırık Kalpler Durağında, müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler aldı ve Erçetin'in önceki albümlerinden temel farkının Balkan müziği ögelerinin daha fazla kullanılması olduğu söylendi. Albümün ilk duyulan şarkısı olan "Ben Kimim", 2009 yapımı Gölgesizler filminin müziklerinden biri olarak kullanıldı ve Billboard Türkçe Top 20'de iki numaraya kadar yükseldi. Albümde yer alan bir başka şarkı olan "Kader" ise 2010 yapımı Kaptan Feza filminde kullanıldı. Erçetin, bu iki şarkıya klip çekilmesinin ardından "Kırık Kalpler Durağında" ve "Git" şarkılarına da klip çekildi.

Candan Erçetin, Kırık Kalpler Durağında albümü için ilk kez Esmeray'ın seslendirdiği "Unutama Beni" şarkısını yeniden yorumladı, "Gözler" şarkısında Neyzen Tevfik ve Ömer Hayyam'ın şiirlerinden dizeler kullandı. Müzik marketlerden 100.000 adet sipariş alan albüm, Türkiye'de D&R Çok Satanlar listesinde zirveye oturdu ve 2010 yılı sonlarında da ilk on içinde yer almaya devam etti. 2010 Kral Müzik Ödülleri ile Radyo Boğaziçi tarafından düzenlenen ödüllerde En İyi Albüm kategorisinde aday gösterildi ancak iki ödülün de sahibi olamadı. Bunların yanı sıra Erçetin, albüm çıktıktan sonra düzenlenen 2010 Altın Kelebek Ödülleri'nde En İyi Türk Pop Müziği Kadın Solist dalında ödül kazandı. (Devamı...)


Camille Claudel, (8 Aralık 1864 – 19 Ekim 1943), Fransız heykeltıraş. Fransız şair ve diplomat Paul Claudel'in ablası.

Camille Claudel Kuzey Fransa'da Aisne'de, Louise Athanaïse Cécile Cerveaux ile Louis Prosper'nin ikinci çocuğu olarak doğdu. Aile, Camille henüz bebekken Villeneuve-sur-Fère'e taşındı. Erkek kardeşi Paul 1868'de doğdu. Aile 1870'te Bar-le-Duc'e, 1876'da Nogent-sur-Seine'e ve 1879'da Wassy-sur-Blaise'e taşındı. Camille annesi ve kardeşleriyle birlikte 1881'de Paris'in Montparnasse bölgesine yerleşti. Çocukluğunda taş ve çamur gibi malzemelerle ilgilenmeye başlayan Camille, Académie Colarossi'de heykeltıraş Alfred Boucher ile çalışmaya başladı. (O dönemde École des Beaux-Arts'ta (Paris Güzel Sanatlar Akademisi) kadınların eğitim görmesi mümkün değildi.) 1882'de Claudel, çoğu İngiliz olan ve aralarında Jessie Lipscomb'un da bulunduğu bir grup genç kadınla bir atölye kiraladı. 1883'te, bu gruba heykel eğitimi veren Auguste Rodin'le tanıştı. 1884'te Rodin'in atölyesinde çalışmaya başladı ve onun ilham kaynağı, modeli, arkadaşı ve bir süre sonra sevgilisi oldu. 1903 yılının başlarında işlerini sergiledi. Claudel'in eserlerinin gelişimi büyük ölçüde Rodin'e bağlansa da, sanat yeteneğinin kişiselliğini vurgulayan sanat tarihçileri çoğunluktadır. Yazar ve sanat eleştirmeni Octave Mirbeau onun bir dâhi olduğunu söyler. İlk işlerinde Rodin'in etkisi görülür ancak özellikle ünlü heykeli Bronze Waltz (1893) bunun dışında değerlendirilir. 1905 yılından itibaren Claudel'de akıl hastalığı baş gösterdi. Heykellerinin birçoğunu kırdı, paranoya belirtileri göstermeye başladı. Rodin'i, fikirlerini çalmakla ve öldürmeyi planlamakla suçladı. O zamana kadar kendisini koruyan erkek kardeşinin evlenerek Çin'e dönmesinden sonra atölyesine kapandı. Kariyerini destekleyen ve maddi olarak da yardım eden babası 2 Mart 1913'te öldüğünde Camille'in bundan haberi olmadı. 10 Mart'ta kardeşinin girişimiyle Neuilly-sur-Marne'daki Ville-Évrard akıl hastanesine yatırıldı. Doktorları aileyi sağlığı konusunda sürekli bilgilendirse de annesi ilgilenmeyi kabul etmedi. 1 Haziran 1920'de Dr. Brunet anneye yazdığı mektupta Camille'in aile ile bir araya gelmesinin öneminden söz etti, ancak cevap alamadı. Paul Claudel ise birkaç yılda bir ziyarete geliyordu. (Devamı...)


6 Haziran
[[Dosya:|sağ|150px]] Who's That Girl, Amerikalı şarkıcı-söz yazarı Madonna'nın aynı adlı filmin müziklerine yer verdiği, 21 Temmuz 1987'de Sire Records etiketiyle yayımlanan film müziği albümü. Albümde Madonna'ya aynı müzik şirketiyle çalışan Scritti Politti, Duncan Faure, Club Nouveau, Coati Mundi ve Michael Davidson gibi isimler eşlik etti. Albüm bir Madonna albümü olarak hazırlansa da, albümde yer alan dokuz şarkının sadece dördü kendisi tarafından seslendirildi.

Çılgın Madonna (Desperately Seeking Susan, 1985) filminin başarısından sonra Madonna, yanlışlıkla cinayetle suçlanan bir kadın olan Nikki Finn'in anlatıldığı Slammer adlı bir başka komedi filminde daha oynamak istedi. Warner Bros. Madonna'nın macera filmi Şangay Bonita'nın (1986) parasal ve sanatsal açıdan gösterdiği başarısızlıktan dolayı projeye ilk başta yeşil ışık yakmakta isteksiz davrandı. Madonna tarafından ikna edilen şirket, sanatçının film müziklerindeki başarısından para kazanmayı da düşünerek teklifi kabul etti. Aralık 1986'da albümün üzerinde çalışmaya başlayan Madonna, daha önce üçüncü stüdyo albümü True Blue'da (1986) yapımcı olarak görev alan Patrick Leonard ve Stephen Bray ile sözleşme imzaladı. Albüm için bir yüksek tempolu bir de düşük tempolu şarkıya ihtiyaç olduğunu düşündü. Leonard yüksek tempolu şarkının müziğini bestelerken, Madonna melodiyi ve sözleri hazırladı. Şarkıcı parçanın adını "Who's That Girl" koydu ve bu adın Slammer'dan daha iyi olduğunu düşünerek filmin adını da değiştirdi. Madonna ve Leonard birlikte ayrıca düşük tempolu balad "The Look of Love"ı hazırladılar. Madonna film için Bray ile birlikte ilki dans melodisi "Causing a Commotion", diğeri ise Sixties Motown ve Martha and the Vandellas grubundan etkilenen "Can't Stop" olmak üzere iki şarkı daha yazdı.

Yayımından sonra Who's That Girl, eleştirmenlerden çoğunlukla olumsuz tepkiler aldı. Bazı değerlendirmelerde albüm gösterişsiz ve tamamlanmamış olarak tanımlanırken albüme adını veren parça ve "The Look of Love" öne çıktıkları için övüldü. Ticari bir başarı yakalayan albüm, ABD, Avusturya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Kanada ve Yeni Zelanda'da albüm listelerinde ilk ona girerken Avrupa ve Almanya albüm listelerinde bir numara oldu. Albüm dünya çapında altı milyon kopya sattı. (Devamı...)


Percy Bysshe Shelley, (d. 4 Ağustos 1792, Horsham, Sussex – ö. 8 Temmuz 1822, Livorno), İngiliz yazınının ve Romantik Dönem'in en önemli şairlerinden biri.

Eton'da eğitim gördü. 1811'de yazdığı "Ateizmin Gerekliliği" adlı makalesinden dolayı Oxford'dan atıldı ve babası tarafından da reddedildi ve Londra'ya gitti. Orada Harriet Westbrook adlı bir bayanla evlendi. İrlanda'da ayaklanmayı kışkırttı. 1815'te Godwin'in kızı Mary (Frankenstein'in yazarı) ile tanıştı. Evli olmasına rağmen onunla beraber oldu. Godwin'nin bu ilişkiye sert tepkisi üzerine İngiltere'yi birlikte terk ettiler. İsviçre'de Lord Byron ile tanıştı. Eşinin ölümünden sonra İngiltere'ye dönüp evlendiler fakat 1816'da İtalya'ya yerleşmeye karar verdiler. 1816-1818'lerde The Revolt of Islam ve 1820'de Prometheus adlı yapıtlarında kadın ile erkeğin beraberliğini, kurtarıcı bir ilişki olarak kutsadı ve umudunu "Doğu"ya bağladı. Ayrıca bu yüzyılda hızla yayılmaya başlayan vejetaryen'liğin, gönüllü avukatlığını Leo Tolstoy ile birlikte yaptılar. 1822'de boğularak ölmüş ve İtalya'da sahile vurduğu yerde yakılmak suretiyle kendisi için bir cenaze töreni düzenlenmiştir. Törende, Lord Byron, arkadaşının kafatasını hatıra olarak saklamak istemiş, ancak yine bir yazar olan aile dostları Edward Trelawny buna izin vermemiştir. Fakat, tören sırasında Trelawny, Shelley'nin kalbini ateşten çalmış ve Percy'nin dul eşi Mary Shelley'ye vermiştir. Kalp sonunda, oğulları Sir Percy Florence Shelley öldüğü zaman, onunla beraber gömülmüştür. Mezarında Latince Cor Cordium ("Kalplerin Kalbi") yazmaktadır. Devamı...


7 Haziran
Aşklarım Büyük Benden, Türk şarkıcı Murat Boz'un üçüncü stüdyo albümü. 9 Mayıs 2011'de Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle piyasaya sürülmüştür. Pop müzik ritimleri içerir, Boz'un 2009 başında yayımladığı Şans albümünden sonraki ilk stüdyo albümüdür. Prodüktörlüğünü Boz üstlenmiştir.

Dokuz şarkıdan oluşan Aşklarım Büyük Benden, müzik eleştirmenlerinden olumlu geri dönüşler aldı; şarkıcının "iyi bir yönelim" içinde olduğu yazıldı. Albümle aynı adı taşıyan şarkı, Nisan 2011'de klibiyle birlikte yayımlandı; albümün satışa sunulmasından sonra ise "Hayat Öpücüğü", "Geri Dönüş Olsa", "Kalamam Arkadaş", "Bulmaca" ve "Soyadımsın" şarkılarına klip çekildi. Bunlardan "Geri Dönüş Olsa" ve "Kalamam Arkadaş", Türkiye resmî listesinde zirvesine yerleşti.

Aşklarım Büyük Benden albümü, 35.000 satış rakamına ulaştı ve Kadir Has Üniversitesi tarafından düzenlenen ödüllerde, En Has Albüm ödülünü aldı. Boz, albümdeki şarkılarını Beyaz Show, Şeffaf Oda, O Ses Türkiye gibi çeşitli programların yanı sıra, bazı etkinliklerde ve konserlerinde seslendirdi. Ayrıca albümde yer alan bazı şarkıların remiks sürümleri, Ağustos 2012'de satışa sunulan Dance Mix'te yer aldı. (Devamı...)


Nándor Hidegkuti, (3 Mart 1922 - 14 Şubat 2002; Budapeşte), Macar eski millî futbolcu ve teknik direktör. En önemli çıkışını MTK Budapest'de yapan Hidegkuti, Ferenc Puskás, Zoltán Czibor, Sándor Kocsis ve József Bozsik'li efsane Macar Altın Takım'ının bir üyesiydi. 1953'te, Wembley Stadyumu'ndaki çekişmeli maçta Macaristan'ın o zamanın güçlü takımı İngiltere'yi 6-3 yendiği maçta, ileri orta saha (ikinci forvet) mevkiisinde oynayıp hat trick yapan Hidegkuti, futbolu bıraktıktan sonra teknik direktörlük kariyerine başladı. 14 Şubat 2002'de kalp rahatsızlığı nedeniyle öldükten sonra, MTK Budapeşte onun anısına stadyumunun adını "Nándor Hidegkuti Stadı" olarak değiştirdi.

Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın yaşandığı bir dönemde profesyonel futbol hayatına başlayan ve Elektromos'ta 53 maçta attığı 27 golle 1945'te MTK Budapest'ye transfer olan Hidegkuti, 13 yıllık MTK kariyerinde 1951, 1953 ve 1958 yıllarında olmak üzere 3 kez Nemzeti Bajnokság I şampiyonluğu yaşadı. (Devamı...)


8 Haziran
"Life on the Fast Lane", ayrıca "Jacques To Be Wild" olarak da bilinir, Amerikan animasyon televizyon dizisi Simpsonlar'ın birinci sezonunun dokuzuncu bölümüdür. İlk kez 18 Mart 1990 tarihinde yayınlandı. John Swartzwelder tarafından yazıldı ve David Silverman tarafından yönetildi. Albert Brooks, Jacques rolüyle bölümde konuk oyuncu olarak yer aldı ve jenerikte adı "A. Brooks" olarak geçti. Bölümde Homer'ın düşüncesizliğinin Marge'ın bowling hocası Jacques'e vurulmasını nasıl hızlandırdığı ve Marge ile Homer'ın evliliğinde krize yol açtığı anlatılmaktadır. Bölüm için hazırlanan orijinal planda, Brooks (diyalogları doğaçlama yapan) Björn adlı İsveçli bir tenis antrenörünü seslendirecekti ve bölümün adı "Björn To Be Wild" olacaktı. Bölümde, Subay ve Centilmen filminin bir parodisi mevcuttur. Bölüm ayrıca 1990 yılındaki En İyi Animasyon Programı Emmy Ödülü'nü kazandı. (Devamı...)

Seymour Hersh, ya da tam adıyla Seymour Myron Hersh (d. 8 Nisan 1937), Amerikalı araştırmacı gazeteci ve yazar. Hersh, The New Yorker dergisinde askerî ve güvenlikle ilgili konularda makaleler yazmaktadır. 1970 Pulitzer Ödülü'nü, iki defa Ulusal Dergi Ödülü'nü, beş kere de Polk'u kazanmıştır ve 2004 George Orwell Ödülü sahibidir.

Seymour Hersh'ün ilk önemli başarısı 1969'da Vietnam Savaşı esnasında gerçekleşen My Lai Katliamı'nı ve ABD ordusu tarafından katliamı örtme çabalarını ortaya çıkarmasıydı ve bu haberi ile 1970 yılında Pulitzer'e layık görüldü. 2004 yılında, Irak'taki Abu Gurayb cezaevindeki mahpuslara ABD ordusu tarafından yapılan kötü muamele ile ilgili haberleri de geniş yankı buldu. Mayıs 2015'te yazdığı bir yazıda Usame bin Ladin'in ölümü konusunda ABD'nin kamuoyunu doğru bilgilendirmediğini, bin Ladin'in Afganistan'da defnedildiğini iddia ederek gündeme gelmiştir. (Devamı...)


9 Haziran
"Fading", Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın 2010 çıkışlı beşinci stüdyo albümü Loud'da yer alan bir şarkı. Jamal Jones ve Ester Dean tarafından yazılıp bestelenirken, yapımcılığını Polow da Don ismiyle Jones üstlendi. Bir ilişkide erkeğin terk edilmesini konu edinen şarkının bestesinde, İrlandalı müzisyen Enya'nın "One by One" şarkısından alınan ses örneği kullanıldı. Loud albümü Birleşik Krallık'ta önemli derecede dijital satışlar yaptıktan sonra "Fading", ülkenin single listesindeki en üst derecesini Kasım 2010'da 187 numaraya yükselerek elde etti. Müzik eleştirmenleri şarkı için genellikle olumlu eleştiriler yaptı. Bazıları Don'ın yapımcılığını överken, bir eleştirmen Rihanna'yı, kendisini kopyaladığı ve farklı şeyler ortaya çıkarmakta başarısız olduğu için olumsuz şekilde eleştirdi. Ayrıca bazı eleştirmenler, Rihanna'nın önceki single'larından "Take a Bow" ile kıyaslama yaptı. Şarkı, 2011 yılında gerçekleştirilen Loud Tour kapsamındaki konserlerden bazılarında seslendirildi. (Devamı...)

I. Baudouin, (Temmuz 1172 – yaklaşık 1205), Konstantinopolis'te kurulan Latin İmparatorluğu'nun ilk imparatoru. (IX. Baudouin olarak Flandre Kontu, VI. Baudouin olarak Hainaut Kontu) Konstantinopolis'in ele geçirilmesi ve Bizans İmparatorluğu'nun büyük çoğunluğunun feth edilmesi ile sonuçlanan Dördüncü Haçlı seferi'nin en etkili liderlerinden biridir.

Dördüncü Haçlı seferi Konstantinopolis'i alıp Latin İmparatorluğu kurduktan sonra, Venediklilerin desteği ile 9 Mayıs 1204 tarihinde imparator olarak seçildi ve 16 Mayıs'ta Aya Sofya'da yapılan Bizans geleneklerinin takip edildiği bir törenle taç takıp ilk Latin İmparatoru oldu. Şubat 1205 tarihinde Yunanlar, Bulgaristan Çarı Kaloyan'un desteğine güvenerek Trakya'da isyan çıkardılar. Hadrianapolis'i ele geçirdiler. Bunun üzerine Baudouin, şehri almak için yürüyüşe geçti. Hadrianapolis Muharebesi'nde, Frank şovalyeler 14 Nisan 1205'te yenildiler, imparator Baudouin, Bulgarlar tarafından esir alındı. Belirsiz bir süre esir yaşadıktan sonra öldürüldü. Tarihçi Georgios Akropolites, Çarın, Baudouin'in kafatasını içki kâsesi olarak kullandığını yazar. Hainaut Kontu V. Baudouin ile Alzas Kontu I. Filip'in kızkardeşi Flandre Kontesi I. Margaret'in oğludur. Filip, çocuksuz olarak ilk Haçlı seferine 1177 yılında katılırken, mirasçısı olarak kayınbiraderi V. Baudouin'i atadı. Antakya Prensliği için yapılan başarısız Harim kuşatmasında hasta Fransa Kralı VII. Louis tarafından oğlu II. Filip'e baş danışman olarak atandıktan sonra 1179 yılında memleketine geri dönmüştür. Bir yıl sonra V. Baudouin'in huzursuz ederek yeğeni Hainautlı Isabelle'i danışmanlığını yaptığı II. Filip ile evlendirdi. Isabelle'in çeyizi Artois Düklüğü ve Flemish topraklarıydı. 1180 yılında, Picardie ve Île-de-France tahrip olacağı bir savaş ile sonuçlanacak şekilde II. Filip ile arasını bozuldu. V. Baudouin kızının menfaatlerini korumak için damadı adına arabulucu oldu. (Devamı...)


10 Haziran
Deutschland sınıfı zırhlı, Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilen beş ön dretnot savaş gemisinden oluşan gemi sınıfıdır. Sınıf Deutschland, Hannover, Pommern, Schlesien ve Schleswig-Holstein gemilerinden oluşmaktaydı. 1903-1908 arasında inşa edilen gemiler, daha önceki Braunschweig sınıfı zırhlılara çok benzerdi, ancak daha iyi koruma sağlayan zırhları vardı. İngiliz Kraliyet Donanması'nın devrimci gemisi HMS Dreadnought'un hizmete girişiyle daha inşaları tamamlanamadan teknolojinin gerisinde kalan Deutschland sınıfı, Alman donanmasına katılan son ön dretnot gemiler oldular. Deutschland sınıfının ardından inşa edilen Nassau sınıfı zırhlılar ise Almanya'nın ilk dretnot sınıfı oldu.

İki Deutschland sınıfı geminin hizmete girmesiyle Alman donanması iki farklı savaş filosu oluşturacak sayıda zırhlıya sahip oldu, bunun ardından donanma I. Dünya Savaşı'nda savaşa girecek Açık Deniz Filosu olarak yeniden düzenlendi. Çağın gerisinde kalmış olmalarına rağmen Deutschland sınıfındaki beş zırhlı da 31 Mayıs-1 Haziran 1916'daki Jutland Savaşı'nda görev yaptılar. Savaşın gece olan kısmında SMS Pommern torpidolanarak batırıldı. Savaştan sonra elde kalan dört gemi ön saflardan çekilerek ikincil görevlere atandılar. Versay Antlaşması Almanya'nın Deutschland sınıfındaki dört gemi de dahil birçok eski zırhlıyı elde tutarak kıyı savunma görevlerinde kullanmasına olanak sağladı.

Versay Antlaşması'nın izin vermesine rağmen Alman donanması gemileri kıyı savunma görevinde tutmadı. Deutschland 1920-1922 yılları arasında söküldü; Hannover'in ise hedef gemi olarak kullanılması planlandı, ancak bu plan gerçekleştirilmedi ve gemi 1944-1946 yılları arasında söküldü. Schlesien ve Schleswig-Holstein ise önce Reichsmarine, ardından da Kriegsmarine'de ön cephede görev almayı sürdürdü. İki gemi de II. Dünya Savaşı'nda sınırlı sayıda görevde bulundular. Bu görevler arasında Schleswig-Holstein'ın Westerplatte'deki Polonya kalesini bombalaması da dahildi. Savaşın sonunda bu iki gemi de batmıştı. (Devamı...)


Karabatakgiller, Suliformes takımına ait bir kuş familyasıdır.

Bilimsel adı Phalacrocoracidae, Grekçe "kel" anlamına gelen φαλακρός (phalakros) ve "kuzgun" anlamına gelen κόραξ (korax) kelimelerinden Latinceleştirilmiştir. Erişkin karabatakların yanaklarında bulunan krem beyazı tüysüz bölgeden ötürü bu adın geldiği düşünülmektedir.

Karabataklar orta ve büyük boyutlarda deniz kuşlarıdır. En küçükleri olan küçük karabatak 45 cm. boyunda ve 340 g. ağırlığında iken en büyük türü olan Phalacrocorax harrisi 100 cm. boyunda ve 5 kg. ağırlığındadır. Soyu tükenmiş Phalacrocorax perspicillatus ortalama 6,3 kg. ağırlığıyla daha da büyüktü. Kuzey Yarımküre türlerinin tamamına yakını ile birlikte türlerin çoğunluğu koyu renkli tüylere sahiptir. Güney Yarımküre türlerinin bazıları ise siyah ve beyaz tüylere sahip iken Yeni Zelanda'nın Phalacrocorax punctatus türü gibi çok azı daha renkli tüylere sahiptir. Türlerin çoğunda yüzde gözler ile gaga arasında parlak mavi, turuncu, kırmızı ya da sarı olan ve üreme döneminde daha da parlaklaşan tüysüz renkli deri bulunur. Gagaları ince ve uzundur. Gaganın üst ucu ise aşağıya doğru kanca gibi kıvrıktır. Ayaklarında dört parmağıda birleştiren perdeler bulunur.

Açık denizden çok kıyılarda yaşarlar ve bazı türleri kara içindeki sularda koloniler kurar. En eski soyunun yaşam alanına bakıldığında köken olarak tatlı su kuşları olduğu görülür. Pasifik Okyanusu'nun ortasındaki adalar hariç dünyanın tamamına yayılmışlardır. (Devamı...)


11 Haziran
"Underneath It All", Gwen Stefani ve Dave Stewart tarafından No Doubt'ın beşinci albümü Rock Steady (2001) için yazılan şarkıdır. Reggae etkisinde olan parçada DJ Lady Saw konuk vokal olarak yer aldı. Parça, eleştirmenler tarafından karışık eleştiriler aldı.

"Underneath It All", albümün üçüncü single'ı olarak 2002 yılı ortalarında yayınlandı. Şarkı, No Doubt'ın Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en başarılı single'ı olmasına rağmen; diğer ülkelerde daha düşük başarı gösterdi. 2004 Grammy Ödülleri'nde En İyi Pop Grup Performansı dalında ödül kazandı. Ayrıca, 50 İlk Öpücük (2004) filminde de kullanıldı. (Devamı...)


Emmelie de Forest, ya da tam adıyla Emmelie Charlotte-Victoria de Forest (d. 28 Şubat 1993, Randers), Danimarkalı şarkıcı, besteci ve şarkı sözü yazarı. İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Danimarka'yı "Only Teardrops" isimli şarkı ile temsil etmiş ve birinci olmuştur. Only Teardrops isimli ilk albümü, Universal Music etiketi ile 6 Mayıs 2013 tarihinde yayınlanmıştır. De Forest, şarkı söylemeye dokuz yaşında iken annesi ile birlikte Steve Cameron Gospel Korosu'nda başladı. On dört yaşından sonra İskoç müzisyen Fraser Neill ile müzik festivallerinde sahne almaya başladıve bir ikili olarak, yalnızca yüz kopya satan Emmelié de Forest and Fraser Neill isimli bir albüm yayınladılar. De Forest, on sekiz yaşına geldiğinde Neill ile süren müzikal işbirliğine son verdi ve Complete Vocal Institute'e katılmak üzere Kopenhag'a taşındı. "Only Teardrops" (Lise Cabble, Julia Fabrin ve Thomas Stengaard tarafından yazılan) isimli şarkı ile De Forest, İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Danimarka'yı temsil etmek üzere aday olan on şarkıcıdan biri idi ve 26 Ocak 2013 tarihinde gerçekleştirilen ulusal finali kazandı. (Devamı...)

12 Haziran
Bullet for My Valentine, 1998'de kurulmuş Galli metalcore grubu. Grup, vokalist Matthew Tuck, gitarist Michael Paget, bas gitarist Jamie Mathias ve baterist Michael Thomas'dan oluşmaktadır. Jeff Killed John adıyla kurulan grup, Metallica ve Nirvana gibi grupların şarkılarını coverlayarak müzik hayatına başladı. Jeff Killed John adı altında kaydedilen altı şarkıdan ikisi grubun kariyerinin sonraki dönemi Bullet for My Valentine'da düzenlenip yayınlanmasına karşın kalan parçalar yayınlanmadı. Finansal zorluklar nedeniyle isim ve müziksel tarz değişikliğine giden grup, 2002'de Sony BMG ile beş albümlük bir plak anlaşması imzalayıp Metallica, Iron Maiden ve Slayer gibi klasik heavy metal gruplarının etkisindeki özgün müziğini yapmaya başladı.

Bullet for My Valentine'in ilk stüdyo albümü The Poison, Birleşik Krallık'ta 3 Ekim 2005'te, Amerika Birleşik Devletleri'nde 14 Şubat 2006'da yayınlandı. Albüm, Billboard 200'e 128. sıradan giriş yaptı, Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği tarafından altın sertifikaya layık görüldü. Albümün ardından Download Festival, Kerrang! XXV ve Rob Zombie ile ABD turnesinde çalan grup, ikinci stüdyo albümü Scream Aim Fire'ı 29 Ocak 2008'de yayınladı ve Billboard 200'de 4. sıraya kadar yükseldi. Grup, bu başarısını üçüncü stüdyo albümü Fever'ı 26 Nisan 2010'da yayınlayıp Billboard 200'de 3. sıraya kadar yükselerek devam ettirdi. Bir milyona yakını ABD'de olmak üzere dünya çapında üç milyona yakın albüm satan ve Kerrang! Ödülleri "En İyi Britanyalı Grup" dalında üç defa ödül alarak bu dalın en başarılı sanatçısı/grubu olma unvanını elinde bulunduran grubun son stüdyo albümü Venom, 14 Ağustos 2015'te yayınlandı. (Devamı...)


Savaş gemisi, öncelikli olarak deniz savaşlarında kullanılmak üzere yapılan bir gemi türüdür. Genellikle ticari gemilerden tamamen farklıdırlar. Silahlandırılmış olabildigi gibi, ticari gemilerden farklı olarak hasara dayanıklı, manevra kabiliyeti yüksek, ve hızlı tasarlanırlar. Ticari gemilerde olmadığı gibi, tipik bir savaş gemisi sadece silahlar, cephane ve mürettebatı için erzak taşır. Genellikle bir donanmaya bağlı olduğu gibi bazı durumlarda özel şirketlerinde savaş gemileri bulunabilir. Yapımı çok eskilere dayanan bu aracın yapılma nedeni, deniz ve okyanuslarda yolcu taşıyabilen ve deniz ve okyanuslarda deniz savaşı yapabilmesidir.

Savaş zamanında savaş gemisi ile ticari gemi arasındaki fark sıklıkla bulanıktır. Savaşta ticari gemiler de silahlandırlır ve I. Dünya Savaşındaki Q-ship gibi yedek savaş gemisi (İngilizce: Auxiliary warship) olarak da kullanılır. 17. Yüzyıla kadar bir ticari geminin, bir donanma gemisinin yarısı kadar savaş gemisi olarak görev görmesi normaldi. Bu durum 19. yüzyılda korsanlığın baş göstermesiyle sona erdi, büyük ticari gemileri kalyonlar gibi silahlandırmak normal bir deneyimdi. Savaş gemileri ayrıca Fransız Donanması veya II. Dünya Savaşı'ndaki Japon İmparatorluk Donanmasındaki gibi asker taşımak veya gemilere mühimmat sağlamak amacıyla da kullanıldı. (Devamı...)


13 Haziran
2013 Akdeniz Oyunları'nda atletizm - Kadınlar çekiç atma, mücadelesi 26 Haziran'da, Mersin'in Yenişehir ilçesindeki Nevin Yanıt Atletizm Kompleksi'nde yapıldı. Dört ülkeden birer sporcunun mücadele ettiği etkinlikte, iki sporcu daha önceki oyunlarda da yer almıştı. Dört yıl önce, İtalya'nın Pescara şehrinde düzenlenen 2009 Akdeniz Oyunları'nda şampiyonluğa ulaşan İtalyan atlet Silvia Salis ile 2005 ve 2009 oyunlarında ülkesini temsil eden İspanyol atlet Berta Castells Akdeniz Oyunları'ndaki kadınlar çekiç atma müsabakalarına birden fazla kez katılan isimler oldu.

Yapılan yarışma sonucunda Fransız atlet Jessika Guehaseim; 67,14 metrelik atışıyla altın madalyanın sahibi oldu. 66,16 metrelik derecesiyle gümüş madalyanın sahibi İspanyol Berta Castells olurken bronz madalya 62,52 metrelik atış yapan son şampiyon İtalyan Silvia Salis'e gitti. (Devamı...)


George Abela, (d. 22 Nisan 1948), Nisan 2009 - Nisan 2014 tarihleri arası Malta'nın 8. Cumhurbaşkanı.

Hamrun'da Lyceum ve Qormi yerel ilköğretim okuluna gitti. 1965 yılında sanat bölümünden mezun olduğu Malta Üniversitesine gitti​​. Kısa bir süre öğretmen olarak çalışmalarına devam etti ve noter oldu. 1975 yılında avukat olarak mezun oldu. Hemen bir hukuk danışmanı olarak Genel İşçi Birliği tarafından işe alındı ​​ve böylece önemli bir deneyim elde ederek 25 yıl birliğin içinde çalıştı. 1995'te Avrupa hukuku üzerine doktara (Magister Iuris) yaptı. 1982 yılında, Qormi FC başkanı olarak hizmet verdikten sonra Malta Futbol Federasyonu başkanlığına seçildi. Başkanlığı döneminde önemli değişikliklere giderek eğitim alanları, spor salonu ve fizik tedavi kliniği ve altyapı geliştirilmiştir. Malta millî futbol takımının oyuncularına profesyonel olarak ilk kez eğitimleri ile meşgul olunmuştur. On yıl sonra, 1992 yılında İşçi Partisi içinde sorumlu olarak bir rol aldı. Abela 1996 yılında partinin seçim zaferi ardından Başbakan Alfred Sant'ın bir hukuk danışmanı olarak atandı ve bu nedenle kabine toplantılarınada katıldı. Başbakan Alfred Sant ile anlaşmazlığa düştükten sonra 1997 yılında bu görevinden istifa etti. 1998 yılında erken seçim çağrısı bildirildi. (Devamı...)


14 Haziran
"Christmas Tree", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın ilk stüdyo albümü The Fame'de yer alan bir şarkı. 16 Aralık 2008'de dijital olarak yayımlanan şarkının yazımını ve yapımcılığını Gaga, Martin Kierszenbaum ve Space Cowboy üstlendiler. Cowboy, şarkıda konuk sanatçı olarak da yer aldı. "Christmas Tree", müzikal olarak dans-pop ve elektropop etkilerine sahip bir Noel şarkısıdır. Klasik Noel şarkısı "Deck the Halls"tan örnekler taşımakta ve giriş bölümünde başka bir Noel şarkısı "The Little Drummer Boy"daki "Rum pum pum pum" sözlerini barındırmaktadır. Şarkı sözlerinde cinsel imalar bulunmaktadır.

Şarkı, eleştirmenlerden karışık tepkiler aldı. Bazıları diğer Noel şarkılarına göre daha yaratıcı olduğu ve bireyselliği ön plana çıkardığı için şarkıyı överlerken diğerleri cinsel imalardan dolayı eleştirdikleri şarkının "aile için" olmadığını belirttiler. Yakaladığı satış rakamlarından dolayı şarkı, Ocak 2009'da Canadian Hot 100 listesinde yetmiş dokuzuncu sıraya yerleşti. 2010 yılının sonunda Japonya'da RIAJ Digital Track Chart listesinde on sekizinci sıraya ve Billboard Holiday/Seasonal Digital Songs listesinde yirmi üçüncü sıraya ulaştı. Aralık 2009'da, Amazon'un "25 Days of Free" kampanyası kapsamında ücretsiz indirildi. Şarkı aralarında Now That's What I Call Christmas! 4'un da bulunduğu birçok derleme Noel albümünde yer aldı. (Devamı...)


Antonina Krivoşapka, ya da tam adıyla Antonina Vladimirovna Krivoşapka (RusçaАнтонина Владимировна Кривошапка; d. 21 Temmuz 1987), Rus kısa mesafe koşucusu. 400 metrede yarışmaktadır.

Daha önce 2003 Dünya Yıldızlar Atletizm Şampiyonası'nda madalya kazanmış olan Krivoşapka, 2009'dan itibaren uluslararası başarılara imza attı. 2009'da Rusya salon şampiyonu olan sporcu, 2009 Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası'nda 400 metrede zirveye çıktı. Aynı şampiyonada Rus 4x400 metre takımında, Natalya Antyukh, Darya Safonova ve Yelena Voynova ile birlikte bir altın madalya daha kazandı. Berlin'de yapılan 2009 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 400 metrenin favorilerinden olan Krivoşapka, 49.71'le Sanya Richards ve Shericka Williams'ın arkasında kalarak bronz madalya kazandı. Sporcu 4x400 metrede bir bronz madalya daha kazanmayı başardı. Krivoşapka 2010 başında yaşadığı sakatlık sonucu 2010 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nı kaçırdı. Yıl sonunda 2010 Avrupa Atletizm Şampiyonası mücadelesinde 400 metrede bronz kazanırken, 4x400'de Rus takımıyla şampiyonluk unvanını korudu. 2010 IAAF Kıtalararası Kupa'da Avrupa 4x400 takımında yer alan sporcu burada gümüş madalya kazandı. (Devamı...)


15 Haziran
Kalite maliyetleri, mevcut kalitesizlikten ileri gelen ya da potansiyel kalitesizliği önlemek amacıyla alınan önlemler dolayısıyla ortaya çıkan maliyet. Kalite maliyetleri ile ilgili literatürde temel teşkil eden önemli çalışmalar, 1976'da Kaoru Ishikawa, 1979'da Philip B. Crosby, 1986'da William Edwards Deming, 1988'de Joseph Juran ve 1991'de Armand Vallin Feigenbaum tarafından gerçekleştirilmiştir. Kalite maliyeti kavramı, üretilen ürünlerin, müşteri beklentilerini karşılamamasını takiben hem ürün geliştirme hem de süreç iyileştirme çalışmalarının sonucu olarak doğmuştur. Kalite maliyetlerinin ölçülüp hesaplanması Toplam Kalite Yönetimi programının önemli ve gerekli aşamalarından biridir. (Devamı...)

Ferrari, merkezi ve kuruluş yeri İtalya'nın Modena şehrinin yakınındaki Maranello'da olan İtalyan bir lüks spor otomobili üreticisidir. 1929'da Alfa Romeo'nun yarış takımı olarak kurulmuş, 1947'de pist dışına da yasal olarak uygun otomobil üretimine başlamıştır.

Ferrari'nin hikayesi, Enzo Ferrari'nin yaşam hikayesi olarak kabul edilir. Ferrari üzerine yayınlanan hemen hemen tüm belgeseller ve tanıtımlarda Enzo Ferrari'nin yaşam hikayesini anlatılır. Enzo Ferrari, Modena şehrinde 1898 yılında dünyaya geldi. I. Dünya Savaşı'nda babasını ve kardeşlerini kaybettikten sonra 1916 yılında, henüz 18 yaşındayken yalnız kaldı. Yarışçılık kariyeri de bu dönemlerde başladı. 1920 yılında Alfa Romeo'nun yarış pilotlarından biri oldu, ismi de bu dönemde bir efsane misali kulaktan kulağa yayıldı. (Devamı...)


16 Haziran
Detroit: Become Human, Quantic Dream tarafından geliştirilip Sony Interactive Entertainment ile Quantic Dream'in müştereken yayımcılığını üstlendiği 2018 yapımı macera oyunu. Oyun Kara, Connor ve Markus adlı üç androidin hikâyesine odaklanmaktadır. Hizmet androidi olan Kara evrilip bilinç sahibi olarak efendisinin kızıyla birlikte kaçmış, bakıcı android Markus kendisini androidlerin özgürlük mücadelesine adamış, Connor ise bilinç sahibi androidleri avlamak üzere görevlendirilmiştir. Bir noktadan sonra hikâyeleri kesişen karakterlerin her birinin kendi konuşma ağacı vardır, yaşamaları veya ölmeleri oyuncunun tercihlerine bağlıdır.

Oyun, Quantic Dream'in 2012 yılındaki Kara adlı teknoloji gösterisine dayanmakta, hikâye ise Detroit şehrinde geçmektedir. Şehrin oyuna doğru şekilde aktarılabilmesi için oyun geliştiricileri tarafından keşif turları yapılmış, oyunun senaryosu aynı zamanda yönetmeni de olan David Cage tarafından yapay zekâ uzmanlarına danışılarak iki yılda tamamlanmıştır. Oyun için yeni bir oyun motoru yazılmış, çekim ve animasyon sürecine başlamadan önce yüzlerce oyuncu ile denemeler yapılmıştır. Kara, Connor ve Markus sahnelerinin müzikleri sırasıyla Philip Sheppard, Nima Fahrara ve John Paesano tarafından hazırlanmıştır. 25 Mayıs 2018 tarihinde PlayStation 4'te çıkış yapan oyun 12 Aralık 2019'da Microsoft Windows platformunda yayımlanmıştır.

Oyun, eleştirmenlerden genellikle olumlu yorumlar aldı. Özellikle sahne tasarımı, görsel kalite, hikâyedeki detaylar, ana karakterler ve ses sanatçıları, seçimlerin hikâyenin gelişimindeki etkisi, akış şeması gibi kısımlar övülürken; hareket kontrolleri ve tarihî atıfların yanlışlığı eleştiri konusu olmuştur. Quantic Dream'in en başarılı çıkış yapan oyunu olmasının yanı sıra, 3 milyonu aşkın satış rakamı ile de Heavy Rain'in ardından şirketin en çok satan oyunu konumundadır. (Devamı...)


[[Dosya:|sağ|150px]] Barbara Gittings, (d. 31 Temmuz 1932, Viyana, Avusturya; ö. 18 Şubat 2007, Kennett Square, Pensilvanya), önde gelen ABD'li gey eşitlik eylemcisi idi. 1958'den 1963'e kadar Daughters of Bilitis'in New York branşını düzenledi; 1963'ten 1966'ya ulusal DOB dergisi The Ladder'ın editörü olarak çalıştı ve 1960'larda dönemde ABD'nin en büyük işvereni olan ABD hükümetinin geylere iş vermeyi yasaklamasına dikkat çeken ilk grev hatlarında Frank Kameny ile yakın çalıştı. Lezbiyenlik hakkında daha çok öğrenmek istediği erken tecrübeleri, yaşam boyu kütüphaneler ile çalışmasını teşvik etti. 1970'lerde Gittings başta olmak üzere Amerikan Kütüphane Derneği'ne katıldı ve kütüphanelerde eşcinsellik ile ilgili olumlu edebiyatın bulunmasını desteklemek amacıyla bir meslek kurumunun ilk gey kurultayını kurdu. 1972'de Amerikan Psikiyatri Birliği'nin eşcinselliği akıl hastalıkları listesinden çıkarmasını teşvik eden harekete katıldı. Hayattaki amacı, eşcinselliği bir suç ve bir akıl hastalığı ile bağdaştıran "görünmezlik kefeni"ni yıkmak idi. (Devamı...)

17 Haziran
Aynî hak, kişilerin eşya üzerinde doğrudan doğruya hakimiyetini sağlayan ve bu nedenle herkese karşı ileri sürülebilen haklardandır. Özellikle de eşya hukukunda, hak sahibinin, söz konusu eşya üzerindeki tasarruf yetkisini tespit etme bakımından, hakkın sınırının tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu hakkın aynî hak olması hâlinde farklı, olmaması hâlinde farklı hükümler uygulanabilecektir.

Aynî hakların üç unsuru vardır. Bu unsurlar sırasıyla, eşya, eşya üzerinde doğrudan hâkimiyet ve herkese karşı ileri sürülebilmedir. Bu şartlar birlikte şartlardır, yani hepsinin bir arada olması gerekir. Aynî hak, eşyalar üzerinde kurulabilmektedir, bu nedenle malvarlığına ilişkin haklardandır. Bu eşya üzerinde doğrudan doğruya hâkimiyet kurulması ve bu hâkimiyetin herkese karşı ileri sürülebilir olması da aynî hakkı mutlak bir hak yapar. Bu nedenle hak sahibi haricindeki herkesin bu hakka uyma mecburiyeti bulunmaktadır.

Aynî hak, Roma hukukundan doğup gelişmiş, çeşitli evrelerden geçerek günümüze kadar ulaşmıştır. Doktrinde hakkın niteliği ve unsurları ile ilgili yapılan tartışmaların ardından; aynî hakkın kişiye eşya üzerinde doğrudan doğruya hâkimiyet sağlayan ve bu nedenle herkese karşı ileri sürülebilen bir hak olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aynî hakkı diğer haklardan ayıran şey de, sahip olduğu bu iki niteliktir. (Devamı...)


John Bauer, (4 Haziran 1882 – 20 Kasım 1918) ünlü bir İsveçli illüstratör ve ressamdır.

Sanatçı 1882'de Jönköping kentinde dünyaya geldi. İki erkek, bir de kız kardeşi bulunan Bauer, Jönköping'de büyüdü. Sonrasında Anna adındaki kız kardeşini 13 yaşındayken kaybeden Bauer bu olaydan çok etkilendi. Babasının şarküteri dükkânında çalışan Bauer, devamlı olarak resimler çizdi ve 16 yaşında resim eğitimi almak için başkent Stokholm'e gitti. Sadece 2 yıl sonra, Bauer, İsveç Kraliyet Resim Akademisi'ne girdi. Burada Esther Ellquist ile tanışan sanatçı, Ellquist ile Aralık 1906'da evlendi. İkili, 1908 ve 1910 arasındaki 2 yıl boyunca, resim çalışmaları için Almanya ve İtalya'yı kapsayan bir tura çıktı. (Devamı...)


18 Haziran
"Live Together, Die Alone", Amerika Birleşik Devletleri'nin ABC kanalında yayınlanan Lost dizisinin ikinci sezonunun final bölümüdür. Dizinin toplamında kırk sekizinci, ikinci sezonunun ise yirmi üçüncü ve yirmi dördüncü bölümü olan "Live Together, Die Alone", Damon Lindelof ve Carlton Cuse tarafından yazıldı, Jack Bender tarafından yönetildi. İlk kez 24 Mayıs 2006 tarihinde ABC'de yayınlandı ve 17,84 milyon kişi tarafından izlenildi.

Bölümde, Desmond yelkenlisiyle istemeyerek adaya geri döner ve John Locke ile birlikte 108 dakikada bir bastıkları sayacı sıfırlamaya çalışırken diğer yandan kazazedelerden bazıları Diğerleri'nin elinde olan Michael'ın oğlu Walt'u kurtarmaya çalışırlar. Flashback sahnelerinde ise Desmond'ın adaya nasıl geldiği anlatılır. (Devamı...)


José Mourinho, (d. 26 Ocak 1963, Setúbal), Portekizli teknik direktör. Portekizli kaleci Félix Mourinho'nun oğlu olan Jose Mourinho, futbol kariyerine oyuncu olarak başladı. Ancak kariyerinden tatmin olmayınca teknik direktör olmaya karar verdi. 1990'larda asistan menajerlik ve genç takımlara teknik direktörlük yaptıktan sonra Bobby Robson'ın tercümanlığını yapmaya başladı. Mourinho, Bobby Robson ile Sporting, Porto ve Barcelona'da birlikte çalıştı. Mourinho, Bobby Robson'ın Katalan ekibinden ayrılmasından sonra Louis van Gaal ile çalıştı.

Teknik direktörlüğe odaklanmaya başlayan Mourinho, Benfica ve UD Leiria takımlarını çalıştırdı. 2002 yılında Porto'ya teknik direktör olarak geri dönen Mourinho, bu kulüpte kazandığı başarılar ile dikkat çekti. Mourinho, Porto'da Primeira Liga, Taça de Portugal ve UEFA Kupası şampiyonluğu kazandı. 2004 yılında, Porto ile Primeira Liga'da tekrar şampiyonluk yaşayan Mourinho, aynı yıl avrupa futbolundaki en büyük onur olan UEFA Şampiyonlar Ligi'ni kazandı. 2003 yılında Rus asıllı yahudi iş adamı Roman Abramoviç'in İngiliz Premier liginin köklü kulüplerinden Chelsea'yi satın almasıyla kabuk değiştiren kulüp, 2004 yılında, kazandığı başarıların ardından Mourinho'yu transfer etti. (Devamı...)


19 Haziran
The Pilot, (diğer adlarıyla "The One Where It All Began", "The One Where Monica Gets a New Roommate" veya "The First One"), Amerikan durum komedisi dizisi Friends'in NBC (National Broadcasting Company)'de 22 Eylül 1994'te yayınlanan bölümü. Senaryosu dizinin proje tasarımcıları David Crane ve Marta Kauffman tarafından yazılmış ve bölümün yönetmenliğini James Burrows yapmıştır. Pilot bölüm genel olarak dizininin New York'ta yaşayan altı ana karakterini tanıtır. Monica (Courteney Cox) bir şarap satıcıyla çıktığı ilk randevudan sonra onla birlikte olur fakat adamın onla yatabilmek için yaptığı oyun ortaya çıkınca çok sinirlenir ve hayal kırıklığına uğrar. Monica'nın abisi Ross (David Schwimmer) yeni boşandığı ve lezbiyen olduğunu öğrendiği eski karısı evden mobilyaları götürdüğü için depresyondadır. Monica'nın eski okul arkadaşı Rachel (Jennifer Aniston) düğününü yarıda bırakıp kaçar ve Monica'nın yanına taşınır. Monica ve Ross'un arkadaşları Joey, Chandler ve Phoebe (Matt LeBlanc, Matthew Perry ve Lisa Kudrow) onlara bu sorunlarında destek olup tavsiyede bulunurlar.

Crane ve Kauffman diziyle ilgili ilk tasarıları Aralık 1993'te NBC'ye sundu. NBC fikri beğendi ve senaryonun yazılmasını istedi. Senaryo tamamlanmadan altı ana karakter için oyuncu seçimlerine başlandı ve her rol için 75 oyuncu çağrıldı. Pilot bölüm 4 Mayıs 1994'te Burbank, Kaliforniya'daki Warner Bros. stüdyolarında çekildi. Bölümün montajları tamamlandıktan sonra projenin yönetici yapımcısı Kevin S. Bright 11 Mayıs'ta, NBC'nin yeni dönem yayın takvimini açıklamasından iki gün önce, bölümü kanala sundu. NBC pilot bölümü beğenince ilk sezon için 12 bölüm daha yazılmasını talep etti. Bölüm yaklaşık 22 milyon kişi tarafından izlendi ve o hafta ABD'de en çok izlenen on beşinci televizyon programı oldu. Eleştirmenler dizinin o dönemdeki durum komedileri Seinfeld ve Ellen'la benzer konseptte olduğuna vurgu yaptı ancak onlar kadar iyi olmadığı yorumlarında bulundu. Karakterlerin henüz yeterli şekilde geliştirilip işlenemediğine yönelik endişeler olsa da oyuncular, özellikle Schwimmer, eleştirmenlerden övgüler aldı. (Devamı...)


Abdullah Bey (doğum adıyla Karl Eduard Hammerschmidt ), (d. 1800, Viyana - ö. 30 Ağustos 1874, İstanbul) Avusturyalı ve Osmanlı bilim insanı, doktor.

Osmanlı İmparatorluğu'nda jeoloji, paleontoloji ve zoolojiye önemli katkılar yapmış bir bilim insanıdır. Türk Kızılayı'nın kuruluşunda da önemli rol almıştır. Türk bilim tarihinde bilinen adı ile “Macarlı Miralay Abdullah Bey”, 1800 yılında Avusturya'nın Viyana şehrinde dünyaya geldi. Doğduğunda kendisine Karl Edward adı verildi. Babası, Transilvanya (Macaristan) doğumlu bir maliye memuru olan Anton Hammerschmidt'tir. Viyana Akademisi’nde felsefe öğrenimi gördükten sonra doğa bilimleri ile ilgilendi. Mineroloji, Jeoloji ve Fosil Bilim Dalında uzmanlaştı; Viyana’da bir de ziraat dergisi çıkardı. Doğa bilimlerinden, entomoloji (böcek bilim) alanında ün kazandı ve dönemin önemli bilimsel dergilerinden "Gazette Agronomique"te yazarlık yaptı. Entomolojideki uzmanlık alanı, böceklerin metamorfozu (başkalaşım) üzerinedir. 1830-1832 yıllarında Breslav ve Viyana'da dünyadaki her sınıftan 1000'den fazla böceğin metamorfozunu sergilemiş ve bu girişimiyle Breslav Leopaldina-Carolina İmparatorluk Akademisi tarafından ödüllendirilmiştir. 1837 yılında tıp doktoru oldu. Viyana üniversitesinde hem zooloji okutmanı, hem de cerrah olarak çalıştı. 1847-1848 arasında Dişhekimi Dr. J. Weigner ile "Eter Anestezisi" üzerinde yaptığı deneyler dünyada bilimsel anesteziolojinin öncü çalışmaları kabul edilir. (Devamı...)


20 Haziran
Dilber Koçarslanlı ya da bilinen ismiyle Dilber Hala, Avrupa Yakası dizisinde Binnur Kaya'nın canlandırdığı kurgusal karakterdir. Gülse Birsel tarafından yaratılan karakter, dizinin altıncı sezonunun ikinci, toplamda yüz altmış dördüncü bölümünde diziye dahil oldu ve dizinin toplam yirmi altı bölümünde yer aldı. Dilber Koçarslanlı, Adana'dan İstanbul'a abileri Selahattin ve Bahattin Koçarslanlı'nın yanına gelir ve bir müddet sonra Sütçüoğlu Apartmanı'nda yaşamaya başlar.

Bodrum'da bir sohbet esnasında, dizinin senaristi Gülse Birsel'in aklına gelen "Dilber Hala" karakteri diziye de Birsel tarafından uyarlandı. Binnur Kaya, "Şahika Koçarslanlı" ve "Hala" karakterleriyle dizide iki karakter canlandıran oyuncular arasında yer almış oldu. Karakter, eleştirmenler tarafından genellikle olumlu eleştiriler aldı ve Forbes dergisi tarafından "Zengin 10 Sanal Karakter Listesi" içinde 5. sırada yer aldı. (Devamı...)


Mehmed Emin Âli Paşa, (d. 5 Mart 1815 - ö. 7 Eylül 1871 ) Osmanlı Devleti'nde Tanzimât Dönemi'nin Mustafa Reşid Paşa ve Keçecizade Fuat Paşa ile birlikte en önemli üç devlet adamından biridir. Abdülmecid ve Abdülaziz saltanatlarında 5 kez olmak üzere toplam 8 yıl 3 ay sadrazamlık yapmıştır. Ayrıca Londra Büyükelçiliği, İzmir ve Bursa valiliği, Meclis-i Vala reisliği, Meclis-i Tanzimat reisliği ile birlikte toplam sekiz kez hariciye nazırlığı görevinde bulunmuştur. Âli Paşa, Tanzimat devrinde 1871'e kadar çeşitli mevkilerde Osmanlı idaresini ve dış siyasetini elinde tuttu. Bazen hariciye nazırı bazen de sadrazam olarak devlet idaresinin en üst düzeyinde bulundu. Devlet idaresini senelerce elinde tutan Âli Paşa, her zaman için sultan'ın keyfi idaresine karşı koymaya çalıştı ve onun mutlak salahiyetini kısıtlamak amacını güttü.

İmparatorluk bünyesinde bulunan gayrimüslim halka eşit vatandaşlık hakkı ve birçok imtiyaz tanıyan Islâhat Fermâni'nı hazırlayaran Âli Paşa, Kırım Harbi'nin ardından 30 Mart 1856'da imzalanan Paris Antlaşması'na fevkalede temsilci sıfatıyla katıldı. Etkin bir diplomat olarak Avrupalıların dikkatini çekti. Konferansta Osmanlı İimparatorluğu'nun Avrupa devletler topluluğuna o zamanın tabirince Avrupa Birliği'ne katılmasını sağladı. Islahat Fermanıyla ve Paris Anlaşması ile Osmanlı İmparatorluğu'nun toprak bütünlüğünü sağlayabileceğine Avrupa devletlerinin Osmanlının iç işlerine gayrimüslim halkın koruyucusu bahanesiyle müdahalesini önleyebileceğini düşünüyordu. Paris Barış Konferansı ve anlaşmaya bağlayıcı bir hüküm olarak giren Islahat Fermanı'ndan dolayı Tanzimat'ın mimarı Mustafa Reşid Paşa'nın ağır eleştirilerine maruz kaldı. 1867'de Girit İsyanı sırasında adaya giderek titiz bir diplomasi ve Müslüman-Hristiyan dengesi uzlaşması fikrine dayanan bir reform programını Girit’te uygulamaya koydu. Girit’li Hıristiyanlara verdiği haklar ve Osmanlı askerinin, Türk bayrağı kalelerde kalmak şartıyla Belgrat başta olmak üzere Sırbistan'daki kalelerden çekilmesi kararına imza attığı için basından da çok şiddetli tepki gören Âlî Paşa, tanzîmâtçılar arasında yol ayırımına sebeb oldu. Yeni Osmanlılar adı ile teşkîlâtlanan grup, Âlî Paşa’ya ve hükümete cephe aldı. (Devamı...)


21 Haziran
Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor, Türk şarkıcı Hande Yener'in üçüncü stüdyo albümü. 6 Temmuz 2004'te Erol Köse Production etiketiyle satışa sunulmuştur. Pop müzik ritimleri içerir, şarkıcının 2002 yılında çıkardığı Sen Yoluna... Ben Yoluma... albümünden sonra yayımlanan ilk albüm çalışmasıdır. Albümdeki on şarkının sözlerini birlikte yazan Alper Narman ve Fettah Can, albümde en çok adı geçen söz yazarları ve bestecilerdir. Narman ile Can'ın yanı sıra Altan Çetin, Mete Özgencil ve Sezen Aksu da albümde söz yazarı olarak görev almıştır. Albümün prodüktörü Hande Yener'dir, kayıtları Almanya'nın Hamburg ve Türkiye'nin İstanbul şehirlerinde tamamlanmıştır.

Toplam 16 şarkıdan oluşan Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor, müzik eleştirmenlerinden olumlu eleştiriler topladı. Hande Yener'in yorumu takdir edildi, yer yer Ajda Pekkan ve Sezen Aksu'nun yorumlarıyla benzer bulundu. Albümün çıkış şarkısı, Altan Çetin'in yazıp bestelediği "Acele Etme" olarak seçildi, Luca Tommassini tarafından İtalya'nın başkenti Roma'da çekilen bir klip şarkıya eşlik etti. "Acele Etme"den sonra sırasıyla "Kırmızı", "Acı Veriyor", "Armağan", "Hoşgeldiniz" ve "Bu Yüzden" şarkılarına da klip çekildi.

Yayımlandığı yıl içinde 400.000 satan Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor albümü, MÜYAP tarafından altın sertifika ile ödüllendirildi ve İstanbul FM'den Altın Ödül kazandı. 2009 yılı sonunda, NTV müzik jürilerinden Selami Bilgiç tarafından hazırlanan son on yılın en iyi albümleri listesinde altıncı sırada yer aldı. 2004 yılından sonra yeniden basılarak 3 Mayıs 2012 ve 19 Haziran 2012 tarihlerinde tekrar müzik marketlerde satışa sunuldu. (Devamı...)


Mapuçeler, (Mapudungun; Mapu, "toprağın" Çe + "insan", toprağın insanı) Orta ve Güney Şili'nin ve Güney Arjantin'in gerçek Kızılderili sakinleridir. İspanyolcada araucanos (Araukanyalı) olarak da bilinirler. Yaygın inancın aksine, Quechua dilindeki arauco (isyan) kelimesi araucano kelimesinin kökeni değildir, daha çok balçıklı su anlamına gelen Arauco kelimesinden türemiştir.

Mapuçelerin ekonomileri tarım üzerine kuruludur. Toplumsal yapıları "lonko" veya şefin yönetimindeki geniş ailelerden oluşmuştur. Bununla beraber savaş zamanlarında daha büyük gruplar halinde toplanırlar ve aralarından lider olarak "toqui" ('balta-taşıyıcı') seçerler. Mapuçeler toplumsal, dini, ekonomik yapı ve dilsel miras açısından ortak geçmişi olan farklı gruplardan oluşmuşlardır. Etkileri Aconcagua Nehri ve Arjantin pampasına kadar genişlemiştir. Bu farklı gruplardan Şili'nin orta vadilerinde yaşayan Picunçeler, önce İnka İmparatorluğu daha sonra da İspanyollarla birleşmişlerdir. Itata ve Toltén nehirleri arasındaki vadilerde yaşayan Mapuçeler. Ve diğer Huillicheler, Lafkencheler ve Pehuencheler. Kuzeydeki Aonikenkler, Ferdinand Magellan tarafından Patagonlar olarak adlandırılmışlardır, Mapuçe grupları ile ilişki kurmuş pampa bölgesinden bir etnik gruptur. Mapuçelerin dillerini ve bazı kültürlerini benimseyen Aonikenkler Tehuelchelerdendir. (Devamı...)


22 Haziran
Confessions on a Dance Floor, Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Madonna'nın onuncu stüdyo albümü. Warner Bros. Records tarafından 11 Kasım 2005'te yayımlandı. Madonna, 2003'te çıkan bir önceki stüdyo albümü American Life'tan farklı olarak bu albümünde, 1970'ler ve 1980'lerin disko müziği ile günümüz kulüp müziği etkilerini taşıyan şarkılara yer verdi. Çalışmalarına Mirwais Ahmadzaï ile başlasa da, çalışmaların istediği yönde gitmediğini hissetmesi üzerine o dönem I'm Going to Tell You a Secret belgeselini gözden geçiren Stuart Price'ı da çalışmalara dahil etti. Kayıtlar, genel olarak Price'ın ev stüdyosunda tamamlandı ve Madonna çalışmalar sırasında zamanının büyük kısmını burada geçirdi.

Müzikal olarak albüm, bir DJ'in çalacağı şarkıların bütünü gibi yapılandırıldı. Şarkılar sıralı bir şekilde yer aldığından ve birlikte harmanlandığından ötürü albüm boyunca herhangi bir boşluk olmadan çalınabilecek şekilde oluşturuldu. Albümün adı, şarkıların endişesiz ve mutlu bir şekilde başlayıp daha sonradan karanlık melodilerle birlikte kişisel duygular ve yükümlülükler içeren sözlere yer vermesi gerçeğine dayalı olarak şekillendi. Şarkılarda; dans odaklı müzikler yapan ABBA, Donna Summer, Pet Shop Boys, Bee Gees ve Depeche Mode'un yanı sıra Madonna'nın 1980'lerin başındaki çalışmaları kaynak alındı. (Devamı...)


Sürü davranışı, benzer boyutlarda olan ve bir araya kümelenmiş hayvanların aynı yerde dolanıp durmaları ya da kitle halinde hareket etmeleri ya da aynı yöne doğru göç etmeleri ile sergilenen toplu bir davranıştır.

Daha soyut bir bakış açısından sürü davranışı kendi kendine hareket edebilen varlıkların kitle halinde birlikte hareket etmeleri ile sergiledikleri davranıştır. Matematiksel modellemecinin bakış açısından merkezî bir koordinasyon içermeden bireylerin izlediği basit kurallardan oluşan beliren davranış biçimidir. Sürü davranışı ilk olarak 1986 yılında boids adı verilen simülasyon programı ile bilgisayarda simüle edilmiştir. Bu program temel bir kurallar kümesine göre hareket etmelerine izin verilen basit etmenleri (boids) simüle eder. Bu model ilk olarak kuşların sürü davranışını modellemek için tasarlanmıştır ancak balık sürülerini ve benzer sürü davranışı gösteren varlıkları simüle etmek için de kullanılabilir. (Devamı...)


23 Haziran
Dead Nation, Housemarque tarafından geliştirilen ve Sony Computer Entertainment tarafından, sadece PlayStation 3 platformu için yayımlanan shoot 'em up türündeki video oyunu. Kuzey Amerika'da 30 Kasım, Avrupa'da ise 1 Aralık 2010 tarihinde, PlayStation Network üzerinden indirilebilir olarak satışa sunuldu. Dead Nation: Apocalypse Edition adını taşıyan ve Climax Studios tarafından PlayStation 4'a uyarlanan sürüm; 4 Mart 2014'te Kuzey Amerika'da, 5 Mart 2014'te Avrupa'da yayımlandı. Aynı firma tarafından PlayStation Vita'ya da uyarlanan oyun, 15 Nisan 2014'te Kuzey Amerika'da, 16 Nisan 2014'te ise Avrupa'da piyasaya sürüldü.

Oyun, bir virüs salgını yüzünden zombi istilasına uğramış kurgusal bir dünyada geçmektedir. Bu virüsü yok etme amacı doğrultusunda çeşitli bölümlerde, ateşli silah ve patlayıcılar gibi ekipmanlar kullanılarak karşılaşılan zombilerin öldürülmesi, oyunun temel oynanışını oluşturmaktadır. Dead Nation tek oyunculu senaryo modunun yanında, kooperatif ve çevrimiçi çok oyunculu oynanış modlarına da sahiptir.

Dead Nation, çeşitli oyun incelemelerini toplayan ve ortalama bir puan veren GameRankings ile Metacritic sitelerinden sırasıyla 100 üzerinden 78 ve 77'lik ortalamalar aldı. Birtakım ödüllerin de sahibi olan oyun için 27 Eylül 2011 tarihinde, PlayStation Network üzerinden Road of Devastation adlı bir indirilebilir içerik yayımlandı. Konu bakımından normal oyunun devamı niteliğinde olmayan bu içerikle birlikte oyuna birtakım yeni özellikler eklendi. (Devamı...)


Stalag VIII-F Stalag 318 veya Stalag 344 II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu ve Armia Krajowa esirleri için Łambinowice'de kurulan Nazi esir kampı. Toplamda 108.471 Sovyet savaş esiri bu kampta tutuldu. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında pek çok kişi burada öldürüldü.

Kamp Temmuz 1941'de Stalag 318 ismiyle açıldı, ancak yıl sonuna doğru adı Stalag VIII-F olarak değiştirildi. Haziran 1943'te yakındaki Stalag VIII-B'nin kontrolü altına girdi ve kampların kompleksi Kasım ayında Stalag 344 olarak yeniden tasarlandı. Kamp yerel olarak Russenlager (Rus kampı) olarak biliniyordu, ancak Polonyalılar, İtalyanlar, Yugoslavlar ve Yunanlılar ile az sayıda Fransız ve Romen de esir olarak tutuldu.

Fiziksel ve sıhhi koşullar oldukça kötüydü ve kamptan geçen yaklaşık 200.000 Sovyet esirden yaklaşık 40.000'i açlıktan, kötü muameleden ve hastalıktan öldü. Naziler Sovyetler Birliği'nin imzası olmadığı gerekçesiyle III. Cenevre Sözleşmesi hükümlerini Sovyet mahkûmlara uygulamadı. Ekim 1944'te Varşova Ayaklanması'nda yakalanan Armia Krajowa mensuplarından yaklaşık 6.000 asker kampta getirildi. Armia Krajowa'dan yaklaşık 400 kadın asker de orada başka bir kampa nakledilmeden önce geçici olarak burada tutuldu. Aynı zamanda, Slovak Ayaklanması'ndan 1.500 esir de kampa getirildi. (Devamı...)


24 Haziran
The Confessions Tour, Amerikalı şarkıcı Madonna'nın ikinci konser albümü. 26 Ocak 2007'de Warner Bros. Records tarafından yayımlandı. Şarkıcının 2006 yılındaki Confessions Tour adlı turnesini içeren albümün yönetmenliğini Jonas Åkerlund yaptı. Turnenin Londra'daki konserleri sırasında Wembley Arena'da kaydedilen albüm, CD ve DVD formatlarında yayımlandı. DVD tüm konseri içerirken CD sadece on üç canlı şarkıyı kapsamaktadır. Albüm, Madonna'nın 2006'da kurduğu yapım şirketi Semtex Films tarafından yayımlanan ilk çalışmasıdır.

The Confessions Tour, eleştirmenlerden genelde olumlu tepkiler aldı ve 50. Grammy Ödülleri'nde En İyi Uzun Müzik Videosu ödülünü kazandı. Yayımından sonra albüm Avustralya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, İspanya, İtalya, Macaristan ve Portekiz'deki resmî listelerde bir numara oldu. ABD'de Billboard 200 albüm listesinde on beşinci sıraya kadar yükseldi. The Confessions Tour dünya genelinde 1,2 milyondan fazla kopya sattı. (Devamı...)


George Armstrong Custer, (d. 5 Aralık 1839 – ö. 25 Haziran 1876) Birleşik Devletler Ordusu subayı ve süvari komutanı. Amerikan İç Savaşı ve Amerikan Kızılderilileri Savaşlarında görev almıştır. Günümüzde en çok Little Bighorn Savaşındaki talihsiz askeri çarpışması ile bilinir. Michigan ve Ohio'da yetişmiştir. Custer 1858 senesinde Birleşik Devletler Askerî Akademisi'ne kabul edildi. İç savaş patlak verdiğinde tüm potensiyel subaylara ihtiyaç vardı ve Custer İttifak Ordusuna katılması için çağrıldı.

Custer iç savaş süresinde sağlam bir ün kazandı.İlk büyük savaş First Battle of Bull Run'da savaştı. Onun bazı önemli subaylarla olan ilişkisi kariyerinin gelişmesine ve performansının sonucunda agresif kumandan anılmasına yardımcı oldu. Savaş bitmeden önce, Custer geçiçi rütbe (kıdem) ile tümgeneralliğe terfi etti. Savaşın sonunda bu rütbe düşürle ve kalıcı olan yardımcı albaylığa getirildi. Appomattox Campaign'in sonucunda, o ve onun birlikleri önemli rol oynadı, Custer'ın General Robert E. Lee'nin kurtalışında eli vardı. İç savaştan sonra, Custer Amerikan Kızılderilileri Savaşlarında savaşması için batıya sevk edildi. Son savaşta aldığı ağır yenilgi onun iç savaştaki başarılarını gölgede bıraktı. Custer, 1876'daki Little Bighorn Savaşında bir kızılderili kabile koalisyonuna karşı savaşırken bozguna uğradı ve öldürüldü. Bu savaş Amerikan tarihinde "Custer'ın Son Direnişi" olarak popülerlik kazanmıştır. (Devamı...)


25 Haziran
"Government Hooker", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın 2011 yılında yayımlanan ve ikinci stüdyo albümü olan Born This Way'den bir şarkı. Yapımında ve söz yazımında Gaga'nın yanı sıra Fernando Garibay, Paul Blair ve DJ White Shadow görev aldı. Melodisi daha önceden Shadow ve DJ Snake tarafından yapılmış ve hiç kullanılmamışken Vince Herbert ile birlikte Gaga için parçalar seçerlerken ortaya çıktı. Şarkının kayıtları ise Las Vegas'taki Studio at the Palms'ta yapıldı.

"Government Hooker", müzikal açıdan elektronik müziğin trance, post-disko, endüstriyel ve tekno gibi alt tarzlarını birleştiren elektropop türünde bir parçadır. Şarkının sözleri feminizm ve cinsel üstünlük temalarını içerirken, oyuncu Marilyn Monroe ile eski ABD Başkanı John F. Kennedy'nin arasında olduğu düşünülen ilişkinin metaforudur. Born This Way yayımlandıktan sonra eleştirmenler, şarkının müstehcen ve karanlık yapısı ile müzikal kompozisyonunu beğendiler. Single olarak yayımlanmamasına rağmen "Government Hooker", Güney Kore ve ABD'de listelere girmeyi başardı. Gaga şarkıyı aralarında Born This Way Ball'un da bulunduğu etkinliklerde canlı olarak söyledi. (Devamı...)


Everest Dağı, Everest Dağı, (Tibetçe: Çomolungma, Nepali: Çonnolugma Sagramata), dünyanın en yüksek dağı. Himalayalar'da, yaklaşık 28 derece kuzey enlemi ile 87 derece doğu boylamında, ÇinNepal sınırı üzerinde yer alır. Çıplak Güneydoğu, Kuzeydoğu ve Batı sırtları en yüksek noktalara Everest (8.848 m) ile Güney doruğunda (8.748 m) ulaşır. Everest Dağı Kuzeydoğudaki Tibet platosundan (yaklaşık 5.000 m) tam olarak görülebilir. Dünya'da en çok ilgi çeken yerlerin başlarında gelmektedir.Eteklerinden yükselen Çangtse, Khumbutse, Nuptse ve Lhotse gibi doruklar Nepal'den görülmesine engel olur. (Devamı...)

26 Haziran
"Save as Draft", Amerikalı şarkıcı Katy Perry'nin 2017 çıkışlı beşinci stüdyo albümü Witness'tan bir şarkı. Şarkı, 26 Haziran 2017'de albümün dördüncü single'ı olarak Amerikan hot adult contemporary radyosuna gönderildi. Perry, Noonie Bao, Dijon McFarlane, Nicholas Avdino, Lewis Hughes ve Elof Loelv tarafından yazıldı; şarkının yapımcılığını ise Loelv ve Max Martin üstlendi. Elektro tarzındaki bir power balad olan "Save as Draft"te, Perry'nin "psikoloji rahatlatan" bir yöntem olarak tanımladığı gibi, şarkıcının eski sevgilisine mesajlar yazdığı fakat asla göndermediği anlatılır.

"Save as Draft", müzik eleştirmenlerinden karışık eleştiriler aldı. Bazı eleştirmenler şarkıda Perry'nin vokallerini överken, bazıları şarkının sahte bir Sam Smith şarkısı gibi olduğunu hissetti. Şarkı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Adult Contemporary listesine 24 numaradan giriş yaptı, listede 14 numaraya yükselebildi. Aynı zamanda ülkedeki Adult Top 40 listesinde 19 numaraya ulaşabildi. Perry, şarkıyı Katy Perry Live: Witness World Wide adlı canlı yayını ve 2017 Glastonbury Festivali de dahil olmak üzere birkaç platformda seslendirdi. (Devamı...)


Léo Delibes, ya da tam adıyla Clément Philibert Léo Delibes (d. 21 Şubat, 1836, Saint-Germain-du-Val köyü, La Fleche, Sarthe, Fransa – 16 Ocak 1891, Paris), özellikle opera, operet ve bale eserleri yaratıcısı olarak tanınan bir Fransız besteci.

Léo Delibes Fransa'nın Pays de la Loire bölgesinde şimdi "La Fleche" şehrinin bir mahallesi olan Saint-Germain-du-Val adlı bir köyde doğmuştur. Babası bir postacı idi ve Delibes küçük yaşta iken öldü. Annesi çok yetenekli bir amatör müzisyen idi ve büyük babası bir opera şarkıcısı idi. Delibes annesi ve dayısı tarafından yetiştirildi. 1847'de Paris'e gidip Paris Konservatuvarı'nda eğitimine başladı ve Adolphe Adam tarafından verilen kompozisyon derslerini almaya başladı. Bir yıl sonra şan dersleri takibe başladı ise de şarkıcılıktan daha çok bir orgcu olarak yetişti. Konservatuvara devam ederken geçimini sağlamak için "Theatre Lyrique"de provalara piyano eşlik sağlama ve koro lideri işlerinde çalıştı. 1864'te Paris Operası'nda ikinci koro lideri oldu. 1865-1871 döneminde "Saint-Pierre-de-Chaillot" kilisesinde orgculuk yaptı. Delibes bir seri operet hazırlamıştır ve bunlardan ilki 1865'te Folies-Nouvelles'de galası yapılan "Deux sous de charbon, ou Le suicide de Bigorneau (İki Şu Değerine Kömür veya Bigorneau'nun İntiharı)" olmuştur. III. Napolyon için Algers (Cezayir) temalı ve aynı adlı bir törensel kantata ile o zamanki Fransız devlet başkanının ilgisini çekti. 1866'da kareografisini Leon Minkus'un yaptığı, hazırladığı "La Source (Kaynak)" adlı bale çok popüler oldu. 1870'te hazırlamış olduğu bir mekanik oyuncağın bir köylü gencini yaşayan sevgilisinden ayırması temasını işleyen Coppelia adlı bale eseri ile sanatının zirvesine eriştiği kabul edilir. Delibes bundan sonra 1876'da "Sylvia" adlı bir diğer bale eseri de hazırlamıştır. (Devamı...)


27 Haziran
İstanbul Profesyonel Ligi, 1952-1959 yılları arasında Türkiye'nin İstanbul ilinde düzenlenen ve yalnız bu ildeki takımların katılabildiği eski futbol ligidir.

Ülkede profesyonel futbola geçilmesinin ardından kurulan ligin ilk sezonu 1952'de gerçekleştirildi. Sekiz takımın mücadele ettiği ligde, ikinci sezondan itibaren on takım yer aldı. 1956-57 sezonunda İstanbul Profesyonel 2. Ligi'nin kurulması sonrasında İstanbul Profesyonel 1. Ligi olarak da anılmaya başlandı. Daha önceleri herhangi bir takımın düşmediği ligde, 1957-58 sezonunu son sırada tamamlayan takım ligden düşerken İstanbul Profesyonel 2. Ligi'ni birinci sırada tamamlayan takım bu lige yükseldi. 1958-59 sezonunda son kez düzenlenen ligde ilk sekiz sırayı alan takımlar, 1959 sezonunda ilki gerçekleştirilen ulusal çaptaki Millî Lig'e katıldı. İstanbul Profesyonel Ligi ise yerini İstanbul Mahallî Ligi'ne bıraktı. Toplamda sekiz sezon düzenlenen ligde Fenerbahçe ve Galatasaray üçer, Beşiktaş ise 2 şampiyonluk elde etti. (Devamı...)


Nicolaus Copernicus, (Lehçe: Mikolaj Kopernik; Almanca: Nikolaus Kopernikus; Türkçe: Nikolas Kopernik; 19 Şubat 1473 - 24 Mayıs 1543), rönesans matematikçisi ve Dünya yerine Güneş'in merkezde bulunduğu Güneş merkezli evren modelini formülleştiren astronom.

1543 yılında ölümünden kısa bir süre önce yayımlanan kitabı De revolutionibus orbium coelestium (Göksel Kürelerin Devinimleri Üzerine) bilim tarihinde önemli bir olay olarak kabul edilmektedir. Bu kitap Kopernik Devrimini başlatmıştır ve bilimsel devrime önemli ölçüde katkı sağlamıştır. Kopernik, 1466 yılından beri Lehistan Krallığı'nda bir bölge olan Royal Prussia'da doğmuş ve ölmüştür. Kopernik’in kilise hukuku üzerine doktorası vardı ve aynı zamanda diplomasız olarak bir doktor, polyglot (çok dil bilen insan), klasik âlim, vali, diplomat ve ekonomide günümüze kadar temel bir kavram olan Miktar Teorisi’ni yazıya döken ve Gresham Yasasının bir versiyonunu Gresham’dan önce 1519 yılında formülleştiren bir ekonomistti. Nikolas Kopernik, 19 Şubat 1473'te bir Prusya şehri olan Toruń'da doğdu. Babası Krakovlu bir tüccar, annesi de varlıklı bir ailenin kızıydı. Nikolas dört çocuklu bir ailenin en küçüğü idi. Kardeşi Andreas (Andrew) Frauenburg’da Augustinyan rahipti. Kız kardeşi Barbara Benedikt'in rahibesiydi ve son yıllarında Kulm’daki manastırın baş rahibesi oldu. 1517 yılından sonra öldü. Diğer kız kardeşi Katharina ise hem iş adamı hem de Toruń valisi olan Barthel Gertner ile evliydi. Barthel erken yaşlarda ölünce geride bıraktığı beş çocuğuna Kopernik baktı. Kendisi hiç evlenmemiş ve çocuk sahibi olmamıştır. (Devamı...)


28 Haziran
"With You", Mariah Carey'nin on beşinci stüdyo albümü Caution'da (2018) yer alan şarkı. Epic Records, 4 Ekim 2018'de parçayı albümün ilk single'ı olarak yayımladı. Şarkı; Carey, Charles Hinshaw, Dijon McFarlane ve Greg Lawary tarafından yazılırken yapımcılıklarını Carey ve DJ Mustard üstlendi. Şarkı, kapağıyla birlikte 2 Ekim tarihinde duyuruldu. Billboard'dan Gil Kaufman'ın parçayı tanımlamak için yaptığı yoruma göre "parmak şıklatma sesleri ve iç ısıtan piyano tınıları ile kadife gibi olan balad parçadaki sözler, güven duygusunu arayan bir kadını ve onun partnerinin vaat ettiği sevgiyi merkezine almaktadır."

"With You" eleştirmenlerden olumlu eleştiriler aldı. Macaristan listelerinde ilk 10'a girdi ve ABD Adult Contemporary listesinde yedi numaraya ulaştı. Sarah McColgan'ın yönettiği klibi 10 Ekim 2018'de yayımlandı. Billboard'dan Marina Pedrosa'ya göre klip siyah-beyaz görselleriyle Carey'nin samimiyet duygusu oluşturmasını sağlarken Los Angeles'ın farklı noktalarında poz verişi şatafatlı hayatını vurgulamaktadır. (Devamı...)


I. Fuad, (26 Mart 1868 - 28 Nisan 1936), İngiltere'den bağımsızlığını elde eden Mısır'ın ilk kralı (1922-1936). İngiltere'yle daha uygun koşullarda bir bağımsızlık antlaşması yapmaya ve aşırı milliyetçi Vafd Partisi'nin etkisini kırmaya çalışmıştır.

Mısır hidivi İsmail Paşa'nın oğlu olan Ahmed Fuad, İtalya'da sürgünde bulunan babasının yanında yetişti. İtalya ve İsviçre'de öğrenim gördükten sonra 1890'da ülkesine dönerek, yeğeni olan Hıdiv II. Abbas Hilmi Paşa'nın yaveri oldu. 1882'den beri İngiliz işgali altında bulunan Mısır, I. Dünya Savaşı'nda İngiltere'nin Osmanlı Devleti'ne savaş ilan etmesinden sonra İngiliz protektorası olmuştu. 1914'te İngilizler Osmanlılardan yana bir tavır sergileyen Abbas Hilmi Paşa'yı devirerek yerine amcası (Ahmed Fuad'ın ağabeyi) Hüseyin Kâmil Paşa'yı Mısır Sultanı ilan ettiler. Hüseyin Kâmil'in 9 Ekim 1917'de ölümü üzerine kardeşi Ahmed Fuad, I. Fuad adıyla Mısır sultanı ilan edildi.

1919'da İngiltere, Mısır'a daha geniş özerklik tanıyacak bir antlaşma için görüşmeye oturma isteğini bildirdi. Mısırlıların çoğu bu gelişmeyi hoşnutlukla karşıladı; ama Mısır'ın istemlerini kimin dile getireceği ve İngilizlere sunacağı konusunda anlaşmazlık doğdu. Güçlü bir toplumsal tabanı olan sultan, devlet yönetiminde ağırlığını korumaya kararlıydı. Ama Vafd Partisi'nin önderi Saad Zaglul, partisini Mısır ulusunun temsilcisi olarak görüyor, İngilizlerle görüşmeleri ancak kendisinin yönetebileceğini düşünüyordu. (Devamı...)


29 Haziran
Deutschland sınıfı, Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilen beş ön dretnot savaş gemisinden oluşan gemi sınıfıdır. Sınıf Deutschland, Hannover, Pommern, Schlesien ve Schleswig-Holstein gemilerinden oluşmaktaydı. 1903-1908 arasında inşa edilen gemiler, daha önceki Braunschweig sınıfı zırhlılara çok benzerdi, ancak daha iyi koruma sağlayan zırhları vardı. İngiliz Kraliyet Donanması'nın devrimci gemisi HMS Dreadnought'un hizmete girişiyle daha inşaları tamamlanamadan teknolojinin gerisinde kalan Deutschland sınıfı, Alman donanmasına katılan son ön dretnot gemiler oldular. Deutschland sınıfının ardından inşa edilen Nassau sınıfı zırhlılar ise Almanya'nın ilk dretnot sınıfı oldu.

İki Deutschland sınıfı geminin hizmete girmesiyle Alman donanması iki farklı savaş filosu oluşturacak sayıda zırhlıya sahip oldu, bunun ardından donanma I. Dünya Savaşı'nda savaşa girecek Açık Deniz Filosu olarak yeniden düzenlendi. Çağın gerisinde kalmış olmalarına rağmen Deutschland sınıfındaki beş zırhlı da 31 Mayıs-1 Haziran 1916'daki Jutland Savaşı'nda görev yaptılar. Savaşın gece olan kısmında SMS Pommern torpidolanarak batırıldı. Savaştan sonra elde kalan dört gemi ön saflardan çekilerek ikincil görevlere atandılar. Versay Antlaşması Almanya'nın Deutschland sınıfındaki dört gemi de dahil birçok eski zırhlıyı elde tutarak kıyı savunma görevlerinde kullanmasına olanak sağladı.

Versay Antlaşması'nın izin vermesine rağmen Alman donanması gemileri kıyı savunma görevinde tutmadı. Deutschland 1920-1922 yılları arasında söküldü; Hannover'in ise hedef gemi olarak kullanılması planlandı, ancak bu plan gerçekleştirilmedi ve gemi 1944-1946 yılları arasında söküldü. Schlesien ve Schleswig-Holstein ise önce Reichsmarine, ardından da Kriegsmarine'de ön cephede görev almayı sürdürdü. İki gemi de II. Dünya Savaşı'nda sınırlı sayıda görevde bulundular. Bu görevler arasında Schleswig-Holstein'ın Westerplatte'deki Polonya kalesini bombalaması da dahildi. Savaşın sonunda bu iki gemi de batmıştı. (Devamı...)


Niagara Şelaleleri, Kuzey Amerika'nın doğusunda, ABD ile Kanada sınırı arasında, Niagara Nehri'nin üzerinde bulunur. 3 büyük şelaleden oluşur. Horseshoe (Atnalı Şelalesi) bunların en büyükleridir. American Falls ve Bridal Veils Fall diğer iki küçük şelalelerdir.

Niagara Şelalesi'nden yarım dakikada 168.000 m³ su akar. Kuzey Amerika'nin en büyük şelalesi olan Niagara, 10.000 yıl önce Kuzey Kutbu'ndan gelen buz kütlelerinin yol açtığı çöküntülerdir. Şelalenin çevresi Niagara Şelaleleri Parkı'dır ve kardeş şehirler olan Niagara Falls-Ontario ve Niagara Falls-New York tarafından doğal koruma altındadır. Niagara isminin yerli dilindeki "Onguiaahra" (düz) kelimesinden geldiği sanılmaktadır.

Nehir çevresindeki Nikola Tesla tarafından yapılan birkaç hidroelektrik santrali hem ABD hem Kanada için elektrik üretmektedir. Şelale çevresinde yapilabilecek aktiviteler, Niagara Parkından büyük şelaleyi ve havaya uçan suların oluşturduğu gökkuşağını izlemek, şelalenin altına kadar ilerleyen bot gezilerine katılmak, ortası sınır kabul edilen Rainbow köprüsünden diğer ülkeye geçmek veya gümrüksüz mağazalardan alışveriş yapmaktır. Niagara Şelalesi 1932 yılında tamamen donarak buz olmuştur. Şelalenin Kanada tarafı Amerika tarafına nazaran daha gelişmiştir. Şelale bot turlarıyla ünlüdür. (Devamı...)


30 Haziran
2008 Yaz Olimpiyatları'nda Aruba, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na biri judoda, diğeri ise yüzmede olmak üzere iki sporcuyla katıldı. Oyunlara altıncı kez sporcu gönderen Aruba, tarihindeki en az sporcuyu bu oyunlara gönderdi.

Ülke adına yarışan sporcuların hiçbiri eleme aşamasını geçemedi, dolayısıyla herhangi bir madalya da alamadı. Erkekler 81 kg kategorisinde yarışan judocu Fiderd Vis, 32 sporcunun yarıştığı ilk turda elendi. Erkekler 100 metre serbest dalında mücadele eden yüzücü Jan Roodzant ise elemeleri geçemedi ve genel klasmanda 53. sırayı elde ederek oyunlara veda etti. (Devamı...)


Neptün ötesi cisim, veya kısaca NÖC, Güneş Sistemi'nde bulunup ortalama yörüngesi Neptün'ün ortalama yörüngesinden daha büyük olan bütün gök cisimlerine verilen addır. Uzayın bu bölümünde kalan Kuiper Kuşağı, Oort bulutu ve dağınık disk cisimleri bu kategoridendir.

İlk keşfedilen Neptün ötesi cisim 1930'da Plüton'du. Buna benzer ikinci "bağımsız" bir gök cismini keşfetmek için 60 yıldan fazla bir süre geçmiş, 1992'de (15760) 1992 QB1 gözlenmişti (1978'de Plüton'un ayı Charon keşfedilmişti). O zamandan 2008 sonuna kadar yüzeyi, boyutları ve yörüngeleriyle farklı 1.075 Neptün ötesi cisim bulunmuştur. Bilinen en büyük NÖC, 2005'te ilk kez gözlenen Eris'tir. İkinci büyük NÖC'se Plüton'dur. (Devamı...)