İçeriğe atla

Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize): Revizyonlar arasındaki fark

Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Vincent Vega tarafından 2 yıl önce Victor Trevor, Leaply, Ali Haydar engelleri hakkında görüşme başlığına
İçerik silindi İçerik eklendi
Victor Trevor, Leaply, Ali Haydar engelleri hakkında görüşme
1.165. satır: 1.165. satır:
::::@[[Kullanıcı:Güherçile|Güherçile]] ve @[[Kullanıcı:Tanyel|Tanyel]] de geldiler :) [[Kullanıcı:Kadıköylü|<span style="text-shadow: 1px 1px 2px #900020;font-size:105%;color:#900020">'''Kadıköylü'''</span>]] [[Kullanıcı mesaj:Kadıköylü|<span style="text-shadow: 1px 1px 2px #4B5320;color:#4B5320;">'''<small>Mesaj</small>'''</span>]] 13.00, 7 Kasım 2021 (UTC)
::::@[[Kullanıcı:Güherçile|Güherçile]] ve @[[Kullanıcı:Tanyel|Tanyel]] de geldiler :) [[Kullanıcı:Kadıköylü|<span style="text-shadow: 1px 1px 2px #900020;font-size:105%;color:#900020">'''Kadıköylü'''</span>]] [[Kullanıcı mesaj:Kadıköylü|<span style="text-shadow: 1px 1px 2px #4B5320;color:#4B5320;">'''<small>Mesaj</small>'''</span>]] 13.00, 7 Kasım 2021 (UTC)
:::::5057'ye inmişiz, bugün 4500'e iner miyiz? :) [[Kullanıcı:Kadıköylü|<span style="text-shadow: 1px 1px 2px #900020;font-size:105%;color:#900020">'''Kadıköylü'''</span>]] [[Kullanıcı mesaj:Kadıköylü|<span style="text-shadow: 1px 1px 2px #4B5320;color:#4B5320;">'''<small>Mesaj</small>'''</span>]] 17.07, 8 Kasım 2021 (UTC)
:::::5057'ye inmişiz, bugün 4500'e iner miyiz? :) [[Kullanıcı:Kadıköylü|<span style="text-shadow: 1px 1px 2px #900020;font-size:105%;color:#900020">'''Kadıköylü'''</span>]] [[Kullanıcı mesaj:Kadıköylü|<span style="text-shadow: 1px 1px 2px #4B5320;color:#4B5320;">'''<small>Mesaj</small>'''</span>]] 17.07, 8 Kasım 2021 (UTC)

==Victor Trevor, Leaply, Ali Haydar engelleri hakkında görüşme==
Değerli topluluğumuza;

Farkedenler olmuştur Ali Haydar hesabının mesaj sayfasını açmış bulunuyorum. Dün akşam vakitlerinde Telegram vasıtasıyla bana ulaşan {{u|Leaply}}, {{u|Ali Haydar}}’ın son gerçekleştirilen engel dolayısıyla önemli bir açıklamada bulunacağını ve mesaj sayfasının açılmasını talep ettiğini bildirdi. Engeli ben uyguladığım için açma inisiyatifi de bende bulunduğu için bunu değerlendirmeye aldım. Elbette isteğin kendisinden gelmesi gerektiğinden bahsettiğimde beni bir Telegram grubuna davet ettiler ve orada {{u|Victor Trevor}}, Leaply, Ali Haydar ve şu an aktif kullanıcılarımızdan birisi daha (ismini dilerse kendisi verebilir) olmak üzere mini bir görüşme gerçekleştirildi. Burada kullanıcılarla aramızda geçen görüşmeleri elbette açıklayamam fakat kullanıcılar engele karşı kendi argümanlarını ortaya koydu, karşı tezler sunuldu ve sonucunda bende Ali Haydar hesabının mesaj sayfasını varsa yapacağı bir açıklama için bu akşam saatlerinde açtım. İlgili işlem bundan ibarettir. Bilgilerinize arz olunur. <b>[[Kullanıcı:Vincent Vega|<span face="Arial" style="color: dark blue">Vincent Vega </span>]]</b><sup><u>'''[[Kullanıcı mesaj:Vincent Vega|<span style="color:red">mesaj?</span>]]'''</u></sup> 21.31, 8 Kasım 2021 (UTC)

Sayfanın 21.31, 8 Kasım 2021 tarihindeki hâli

Teklifler +
Politikalar haricindeki tüm teklifler
Teknik +
Teknik tartışma, konu ve yardım istekleri
Politika +
Politikalarla ilgili tartışma ve teklifler
İlginize +
Diğer bölümler için uygun olmayan konular
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara

Arşivdeki tartışmalara atıfta bulunabilirsiniz, ancak arşiv sayfalarında değişiklik yapmayın!


Fotoğraf Arayan Vikipedi Sayfaları

Fotoğraf Arayan Vikipedi Sayfaları yarışması 1 Temmuz 2021'de başlıyor.

Yarışma 1 Temmuz 2021 00:01'de başlayıp 31 Ağustos 2021 23:59'a (UTC) dek sürecek.

Bu yarışma, Wikimedia topluluğu tarafından düzenlenen çeşitli fotoğraf yarışmalarından, fotoğraf yürüyüşlerinden toplanan dijital medya dosyalarının Vikipedi maddelerinde kullanımını teşvik etmek içindir. Fotoğraflar, okuyucunun dikkatini bir metni daha iyi kavramaya, içeriği görselleştimeye ve maddeyi okuyucular için daha öğretici ve ilgi çekici hale getirmeye yardımcı olur.

Ancak bu fotoğrafların nispeten azı Vikipedi maddelerinde kullanılmıştır. Günümüzde Wikimedia Commons milyonlarca fotoğrafa ev sahipliği yapmaktadır, ancak bunların yalnızca küçük bir kısmı Vikipedi maddelerinde kullanılmaktadır. Bu, WPWP kampanyasının gidermeyi amaçladığı büyük bir eksiktir.

Katılım

Neden katılmalıyım?
  1. Vikipedi'de oturum açın veya yeni bir hesap oluşturun
  2. Fotoğraf gerektiren bir madde bulun (Burada yardımcı olabilecek bazı araçlar yer alıyor)
  3. Commons'tan uygun resmi seçin
  4. Seçtiğiniz resmi uygun maddeye ekleyin
  5. Resim eklenen tüm maddelerin düzenleme özetine #WPWP ve #WPWPTR hashtaglerini ekleyin. (Örnek olarak: "+görsel #WPWP #WPWPTR")
  • Maddelere eklediğiniz dosya sayısı değil, dosya eklediğiniz madde sayısı sayılacaktır.
  • Ayrıca Commons'da bulunan kaliteli fotoğraflar için madde oluşturarak da yarışmaya katılabilirsiniz.
  • Lütfen Vikipedi maddelerini fotoğraflarla doldurarak okunamaz hale getirmeyin.
  • Tüm dillerdeki Vikipedi maddelerine fotoğraf ekleyerek kampanyaya katılabilirsiniz. Ancak akıcı konuşamadığınız bir dildeki maddelere fotoğraf eklemeniz önerilmez.

Daha fazla bilgi için Meta'da bulunan kampanya anasayfasını, katılıma rehberini ve kampanya kurallarını okuyabilirsiniz.

Uluslararası ödüller

En çok Vikipedi maddesini fotoğraf ile geliştiren ilk üç kullanıcı için ödüller:

  1. Birincilik ödülü - 200 ABD doları hediye kartı + WPWP hatıra eşyası + Sertifika
  2. İkincilik ödülü - 150 ABD doları hediye kartı + WPWP hatıra eşyası + Sertifika
  3. Üçüncülük ödülü - 100 ABD doları hediye kartı + WPWP hatıra eşyası + Sertifika

En çok Vikipedi maddesini ses dosyalarıyla geliştiren kullanıcı için ödül:

  • 100 ABD doları hediye kartı + WPWP hatıra eşyası + Sertifika

En çok Vikipedi maddesini videolarla geliştiren kullanıcı için ödül:

  • 100 ABD doları hediye kartı + WPWP hatıra eşyası + Sertifika

En çok Vikipedi maddesini fotoğraf ile geliştiren "yeni" kullanıcı için ödül:

  • 100 ABD doları hediye kartı + WPWP hatıra eşyası + Sertifika

Ayrıca Viki Afrika'yı Seviyor kapsamında yüklenen resimlerle en çok maddeyi geliştiren kullanıcıya da 100 ABD doları hediye kartı ve ilk üç kullanıcıya WLA hatıra eşyası verileceği açıklandı. Ancak detaylar henüz açıklanmadı. Bir maddeyi Viki Afrika'yı Seviyor kapsamında yüklenen bir resimle geliştiriyorsanız #WPWP hashtagini eklediğiniz gibi değişiklik özetine #WLA eklemelisiniz. Daha fazla bilgi için buraya ve buraya bakabilirsiniz. ‒ToprakM  23.24, 13 Haziran 2021 (UTC)Yanıtla

Bir türlü oturtulamayan ana sayfa sistemi

Bu durum bir tek beni mi rahatsız etmekte? Daha önce botlar tarafından eski günün maddeleri dönüp duruyordu ana sayfada. Son anda, hatta günü geldiğinde ve geçtiğinde haftanın seçkin maddesi, günün seçkin resmi vs çıkıyordu, hâlâ da arada çıkıyor. Aylar önce demiştim, bir hevesle "biliyor musunuz?" kısmı ana sayfaya getirildi apar topar, ne işleyen bir sistem var, işlemesini geçtim, nasıl işleyeceği bile belirsiz. Sorumlu yok, olsa bile işletebileceği bir sistem yok elinde. Tüm ana sayfa adeta birkaç kullanıcının bireysel çabasına bakıyor, K:LostMyMind, K:Abecesel, K:Khutuck gibi kullanıcıların bireysel çabaları olmasa ana sayfanın hâli içler acısı olacak. Bu konuda kimse de elini taşın altına sokmayı düşünmüyor gördüğüm kadarıyla. Artık günü kurtarmak yerine bir sistem oturtmamızın zamanı gelmedi mi?--NanahuatlEfendim? 18.20, 20 Haziran 2021 (UTC)Yanıtla

  • Bu sürekli kullanıcı ilgisi isteyen bir konu olduğu için kullanıcılar ilgilendiği sürece sağlıklı yürüyebiliyor. Yani ilgilenilmediği zaman yürümüyor. Teknik olarak mümkün mü bilmiyorum ama bunu bir bota bırakabiliriz. Gerek günün/haftanın seçkin/kaliteli maddelerini/resimlerini, gerekse de biliyor musunuz kısmını bot günlük/saatlik olarak bu maddelerin seçilebileceği bir havuz içerisinden seçerek ana sayfaya çıkarabilir. Teknik olarak mümkün ise bunun için bir bot düşünülebilir. --justinianus | mesaj 09.02, 21 Haziran 2021 (UTC)Yanıtla
  • @Nanahuatl @Justinianus bugün KM’ler arasında ana sayfaya çıkmayanları gelecek 2 ay için sıraya ekledim, elde çıkmamış 89 tane kaldı, çıkmayanların listesi bende var. Tabii şu an sadece şablonları bastım, içini zamanla doldururuz. Kalan 89 da ana sayfaya çıkınca, 1 Arakık 2021 sonrasında tekrar başa döneceğiz. 1 Şubat’ta ana sayfaya çıkanı 1 Aralık’ta yeniden ana sayfaya çıkaracağız. Sonrasında bunu GSR’ler gibi bota veririz, yeni seçilenleri elle araya dolar, kalanları turlatırız. Sırasını beğenmezseniz söyleyin, rastgele bastım. Biliyor Muydunuz kısmı içinse içerik lazım, havuzları düzenlersek bot otomatik yapar. —Khutuckmsj 00.05, 28 Haziran 2021 (UTC)Yanıtla

Aktif olmayan eğitmenler hk.

Merhaba, öncelikle bu konuyu topluluğa duyurduğum ve eğitmenlik programının son 3 aydaki etkisizliğini (yüzlerce yanıtlanmamış soru) gördüğüm için huzursuz hissettiğimi belirterek başlamak istiyorum. Eylül 2020'de başlayan eğitmenlik programı kapsamında yeni kayıt olan kullanıcılara sistem tarafından otomatik olarak bir eğitmen ataması gerçekleştiriliyor, kullanıcılar, eğitmenlerine mesaj göndererek yardımını almak istediği konuları belirtiyorlar. Yeni kayıt olan kullanıcıların sorularının en uygun şekilde yanıtlanmasının yanı sıra yanıtlayan eğitmenlerin aktiflik durumu önemlidir ve -şu anda- toplam 18 eğitmenden 6 tanesinin inaktif olduğu görülmektedir. Aktif olmayan eğitmenlere yöneltilen soruların birçoğu yanıtlandırılmamış olup, programın işleyişine olası bir zarar söz konusudur. Bu nedenle, modülün stabil çalışması adına en az 2 ay hiçbir soru yanıtlamadığı saptanan kullanıcıların eğitmen listesinden çıkartılması gerekmektedir.

Bu bildirimle birlikte yukarıda yer alan kullanıcıların adını, eğitmen listesindeki ilgili kısımları yorum satırına çevirerek modülün işleyişini artırmayı planlıyorum. Listede yer alan kullanıcılara şimdiye kadar yanıtladıkları sorular ve ayırdıkları zaman için çok teşekkür ederek, gelecekte, bu listeye tekrar dâhil olmalarını temenni ediyorum. --Victor Trevor (mesaj) 19.22, 1 Temmuz 2021 (UTC)Yanıtla

Not: Evolutionoftheuniverse, 3 aylık inaktiflik nedeniyle eğitmen modülünden çıkarılmıştır. --Victor Trevor (mesaj) 14.36, 29 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

Aslında bu başlığı "bazı eğitmenlerimiz aktif değil ve kullanıcıların soruları cevapsız kalıyor, gönüllü olan varsa eğitmenlikle ilgilense iyi olur" diye okumak da mümkün. Yeni kullanıcılara destek oldukça önemli bir kavram, bu nedenle gönüllü kullanıcıların bu alana yönelmesinde fayda var. Aktif olmayanların listeden çıkarılması yerine yeni gönüllülerin kendilerini listeye eklemesi bu aşamada daha faydalı olur diye düşünüyorum. --justinianus | mesaj 19.56, 1 Temmuz 2021 (UTC)Yanıtla

@Victor Trevor: Mantıklı. Ayda yılda bir ne olmuş diye giriyorum sadece, şu dersler bir bitsin tekrar o listeye katılacağım inşallah. Uzun zaman sonra herkese tekrardan selam ve güle güle. :) - Caskination ? 23.42, 11 Temmuz 2021 (UTC)Yanıtla

Perennial sources'ın Türkçe Vikipedi'ye adaptasyonu

Herkese selamlar! Öncelikle yönerge henüz beyin fırtınası aşamasında olduğu için Victor Trevor'un önerisiyle politika yerine ilginize kısmında bahsetmeye karar verdim. İngilizce'deki WP:RSP listesini tabiri caizse tırı vırılardan arındırarak Fransızcadaki gibi salt bir şekilde VP:GKMK başlığında Visnelma ile beraber geliştirdik. Henüz beyin fırtınası aşamasında olduğu için resmî olarak kullanımı teklif edilmeden önce görüşlerinizi ve fikirlerinizi belirtirseniz çok memnun olurum, zira belirtilen sayfa birçok kez SAS gibi tartışmaların gidişatında dillendirilmiş bir konu ve kendi adıma da Türkçe Vikipedi'deki VP:GÜVEN politikasına da iyi bir destekleyici niteliğinde olacağını düşünüyorum. Teşekkürler :) — Pamfilyalı 💬 22.58, 13 Temmuz 2021 (UTC)Yanıtla

İBP sorumluluğu hakkında

Herkese merhabalar. @Anerka ile birlikte yürütmeye çalıştığımız İBP sorumluluğunda yardımcı olacak ek sorumlulara ihtiyacımız var. İkimiz de yoğunluğumuzdan ötürü projeye istediğimiz kadar vakit ayıramıyoruz, gecikmeler yaşanıyor bazen. Birlikten kuvvet doğar diyerek projeye destek olmak isteyen arkadaşları sorumlu adayı olmaya davet ediyoruz. Sevgiler, iyi vikiler. --LostMyMind (mesaj) 05.08, 19 Temmuz 2021 (UTC)Yanıtla

Farklı bir bakış açısı sunmak isterim. Böyle genel bir İBP, Vikipedilerin çoğunda olmayan bir şey. Gördüğüm kadarıyla sorumluları artık gerçekten zorlamakta ve artık bir nevi Vikipedi'den aldıkları keyfi dahi düşürmekte, zira Vikipedi'deki zamanlarının çoğunu buna adıyor sorumlular ve ağır bir sorumluluk gerektiriyor. Her gün Vikipedi'ye girmek ve bu sürede de bunlarla uğraşmak gerekiyor. Benim şahsi fikrime göre artık bu genel İBP'nin kaldırılması, Vikiprojelere artık biraz daha fazla ağırlık vererek bu projelerin biraz daha tematik olarak ayrılması düşünülebilir. Atıyorum spor, sinema, fizik ve temizlik (Viki temizliği) Vikiprojelerinde bu tip iBP'ler yapılsa, İBP'deki konularla aslında hiçbir alakası olmayan kullanıcılardan da bu şekilde daha verimli yararlanabiliriz hatta. Atıyorum, sürekli futbolla ilgili katkı yapan biri, sırf İBP'ye katkı yapmak için fizik maddesi açarsa, bilmiyorum ne kadar verimli olur. Sorumlulara binen yük, artan katılımcı da göz önüne alınca yavaş yavaş artık Vikiprojelere devretme ve daha spesifik katkılar elde etme konusu değerlendirilebilir. Sonuçta artık 10 bin maddeli, 50 kullanıcılı bir proje değiliz. NanahuatlEfendim? 06.35, 19 Temmuz 2021 (UTC)Yanıtla
Nanahuatl'a katılıyorum. Sol taraftaki linkler VP:İBP sayfası için ne kadar doğru bilmiyorum fakat eğer doğruysa sadece Başkurtça ve Arapça gözüküyor :D Nanahuatl'ın dediği gibi proje odaklı İBP'lere odaklanırsak çok daha verimli olacaktır. Daha verimli hâle gelecek projelerdeki işleyişin değerlendirilmesi için de VP:KONSEY belki devreye girebilir. — Pamfilyalı 💬 22.55, 20 Temmuz 2021 (UTC)Yanıtla
Geçici bir süreliğine yardımda bulunmak için aday oldum ilginize. --Anyela. 08.47, 19 Temmuz 2021 (UTC)Yanıtla
  • Genel konulardan ziyade ilgi alanına göre paralel yürütülecek İBP'lerin daha fazla katkı sağlayabileceğini düşünüyorum bende. Ancak Vikiproje bazlı, projelerin kendi gereksinim ve beklentilerine göre yürütülecek İBP'ler, aynı zamanda daha fazla İBP sorumlusu da demek. Özellikle Vikiprojelerin de kendi hareketliliği, sürekliliği ve güncelliği düşünüldüğünde (gözlemlerime dayanarak söylüyorum ama yanlış bir gözlem/değerlendirme olabilir) bu yöntemin de kendine has başka çıkmazları olabilir diye düşünüyorum. EnformatikOgrenci (mesaj) 12.45, 19 Temmuz 2021 (UTC)Yanıtla
  • Bir dönem İBP'ye çok önem vermiş ve çok çabalamış biri olarak bunu söyleyeceğim aklıma gelmezdi ama @Nanahuatl'ın dediği gibi artık bu projeden vazgeçilebileceğini düşünüyorum. Benim kişisel nedenlerle vikipediden uzak kaldığım dönemde @Anerka sağolsun bütün yükü benim için üstlendi ve insanüstü çaba harcadı, sonrasında dönsem de istediğim kadar vakit ayıramadım ve kendisine karşı sürekli bir mahcubiyet halindeyim. Buradan çağrı yapıyoruz, çok da iyi bir aday çıkıyor ama ben, anerka ve @Victor Trevor dışında oy veren de çıkmadı henüz kendisine. Makine çevirisi için üstlendiğimiz ek kontroller, kd kontrolü yapılmadığına dair eleştiriler vs, burada boş yere uğraşıyoruz ve kendimiz çalıp kendimiz oynuyoruz gibi hissetmeye başladım. Sorumluluğu tamamen bırakmama sebebim de Anerka'ya olan vefa borcum. Elimden geldiğince destek vermeye çalışıyorum zaman bulursam. Çoğu zaman bulamıyorum, bu da beni psikolojik olarak yoruyor. Sonuç olarak, eğer İBP'den vazgeçilip vazgeçilmemesi oylanırsa oyum vazgeçilmesi yönünde olacaktır. Sevgiler, iyi vikiler. --LostMyMind (mesaj) 18.50, 25 Temmuz 2021 (UTC)Yanıtla
    İşin içinde olmadan çok hakim olunamıyor bence @LostMyMind. İBP, bir zorunluluk olarak algılanmamalı en başta dediğim gibi, zaten Vikilerin %99'unda olmayan bir şey. Getirisi-götürüsü dengesi yaptığımda:
    Getirileri
    • Rekabet ortamı oluşturarak kısa zamanda bir konu üzerine yoğun bir katkı imkanı
    • Diğer katkıları görünce oluşan motivasyon
    Götürüleri
    • Rekabet ortamı nedeniyle anlaşılmaz makine çevirilerine sahip içerikler elde etmek
    • Kayda değer olmayan, yahut yine rekabet ortamı nedeniyle yeterince kontrol edilmemiş/kaynaksız ifadeler içeren içerik girişleri
    • Sorumluların insan üstü çabaları, sürekli etkin olma gereklilikleri, gelen sorular ve onları yanıtlamaları; tüm bunların da kendilerinin Vikipedi'deki zamanlarının hemen hemen tamamını bunlarla geçirerek, belki de Vikipedi için daha verimli olabilecek katkılarından mahrum kalmamız
    • Kullanıcıların, sırf o haftanın projesi diye alakası olmayan konularda katkı yapmaya çalışmaları, bunun da iyi sonuçlar vermemesi (sırf madde açma değil, hata giderme ve düzenleme için de)
    Bunları ben bir terazinin kefesine koyduğumda, götürülerinin ağır bastığını gözlemliyorum. Bunlar yerine, Vikiprojelerde daha sakin, daha az kasarak (İBP'de puanlar, ödüller, madalyalar vs kullanılarak motivasyon başlıca etmenken Vikiprojelerde keyif öne çıkarılarak), kullanıcıların katkı yapmak istedikleri alanları kendilerinin seçebileceği bir sistem çok daha iyi olacaktır. Sol menüdeki İBP bağlantısı korunup buradan Vikiprojelerdeki İBP'lere bağlantıların yer aldığı bir sayfaya bağlantı verilirse mesela, erişimi de kolay olur ve 1-2 katılımcılı Vikiproje İBP'lerinden ziyade daha yüksek katılımcı sağlanabilir.
    İBP'nin kaldırılmasını, büyüyen ve gelişen Türkçe Vikipedi'nin doğal bir sonucu olarak, artık daha spesifik bir şekilde katkı almayı hedeflemek gözüyle bakıyorum ben. NanahuatlEfendim? 19.34, 25 Temmuz 2021 (UTC)Yanıtla
  • Bense tamamen kaldırılmasına karşıyım ama fortmat değişikliği olabilir? Mesela haftalık projeler yerine aylık projeler olabilir. Seçkin madde olacak seviyedeki maddelerin kırmızı bağlantılarını açma olabilir. Genel bakım gerektiren işler (düzenlenmesi gereken maddelerin düzenlenmesi gibi) için kullanılabilir. İBP demek illa başka dildeki maddeleri açmak değil. Bu açıdan bakacak olursak İBP çok faydalı hâle gelebilir aslında. Tamamen kaldırmayalım, sorumluların yükünü azaltalım. Turgut46 22.28, 1 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
  • İBP'yi ilgi alanlarına göre (yeni madde açma, madde düzenleme, temizlik, kaynaklandırma, kalitelş/seçkin içerik üretme, teknik işler) 3-4 parçaya bölüp "Ayın Projeleri" şeklinde de yürütebiliriz. Örneğin "Ağustos İş Birliği Projeleri" altında ilk işbirliği bir konuda madde açma, ikincisi uzun zamandır düzenleme bekleyen maddeleri düzenleme, üçüncüsü de bir temizlik işi olabilir. Her proje 1-31 Ağustos arası sürer, günlük takip ihtiyacı ve İBP sorumluları üzerindeki baskı azalır, kullanıcılar da keyif alacakları işlere odaklanır.
Bir diğer önerim de İBP'de "eş zamanlı iş birliği" yapmak üzere kullanıcıların bir araya gelip hızlıca iletişim kurabileceği bir Telegram kanalı açılması. Bu sayede "X maddesini Seçkin Madde adayı yapma" projesi varsa kullanıcılar madde yapısını hızlıca tartışabilir, paragrafları/alt başlıkları belirleyip kendi aralarında bölüşebilir, birbirlerinin çalışmalarını kontrol ederek tercüme, yazım, dil ve kaynak kullanma becerilerini geliştirebilirler. --Khutuckmsj 02.37, 2 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
  • Hepinizin yazdığı yorumların ortasıyla biraz gelişmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Benim için biraz değerli bir proje İBP (her ne kadar bağlantıya ilk defa tıklarken aklımdan geçenle örtüşmese de, ki ne bekliyorduysam artık). İlk geldiğimde ne yapabilirim diye soldaki yazıları tıkladım ve biraz anlamaya çalıştım. Sonrasında da projeye kaydolup diğerlerini takip usulü bir şeyler yaptım ve sağ olsunlar @Anerka, @LostMyMind ve @Anyela23 sayesinde bayağı bir yol katettim. Sayfalarca arasam da varlıklarını veya nasıl yapılacaklarını bulamayacağım (bu da ayrı bir dramdır açıkçası, hiç yardım sayfası demeyin kalp kırarım :) ) yardımları (anlam ayrımı, kaynak ekleme, şablon oluşturma vs) burada kısa sürede öğrendim ki bu çok değerli bir şeydi zira herkes yeni kullanıcılara hemen uyarı veriyor bu böyle yapılmaz lütfen dikkat edin şeklinde. Eskiler için kibar gibi belki ama yeni olunca kahretsin acaba ne yaptım, şimdi ne olacak, bu kim diye birden panik oluyor. Dikkat ederseniz çoğu yeni gelen editörler benzer adımı takip ediyor. Bu yüzden İBP'nin kalkması yerine gelişmesi gerektiğini düşünüyorum çünkü hızlandırılmış bir eğitim sınıfı gibi. Puanlama yapan arkadaşlarda eğitmen ve yön vericiler. Şimdi işin diğer boyutu; ilk zamanlar bu arkadaşlara ben çok iş yükü çıkardım bir kaç seferden sonra farkettim. Aslında amaç olarak ne kadar çok yardım edersem o kadar az iş kalır mantığıyla yaklaşıyordum. Ne bileyim arkadaşların amacının bizi sadece teşvik etmek değil de aynı zamanda devriyeliğimizide yapmaları olduğunu. İş çıkardığım için de tekrar tekrar kusura bakmasınlar :) Şimdi kendime yapacak bir şeyler bulduğum için sadece katılım şeklinde bulunmaya çalışıyorum. Çünkü bahsedildiği üzere iş yükü yüksek ve devam edebilmesi içinde destek verilmesi gereken bir proje. Diğer insanların da dikkatini çekebilmesi için biraz kalabalık olunması cezbedici oluyor. Bunların hepsinden çıkan sonuçta getirileri kısmına eğiticiliğinin de eklenmesi gerekiyor bence. Götürü kısmında yazan niteliksiz yazıların sebebi aslında rekabetten çok yeniliğin, eğitimsizliğin ve konulara ilgi/aşina olunmamasının ancak yine de katkı verilmeye çalışılmasının oluşturduğu bir durum. Çoğunuz eski olduğunuz için alışmışsınız bir bakışta ne yapılmalı diye o yüzden oradakilerle kıyaslama doğru sonuç vermeyebilir. O yüzden de burada @Khutuck'un önerisi devreye giriyor. Yenilerin de eskilerin de katkı sağlayabileceği, içeriğinde nasıl yapıldığının kısa bir özeti bulunan, birden fazla konu türü eklenmesi; ilgisi olanların o konu üzerinde katkı yapmaya veya yapabileceklerini yapmaya yönlendirmeyi sağlayabilir. Ayrıca hem eğitmiş olur hem de projeleri tanıtmış olur. Örneğin;
    • Düzenli olarak konularda bulunacak maddelerden bazıları şunlar olabilir (bunlar yapılacak işlerden çoğaltılabilir):
      • Anlam ayrımı, kaynak ekleme, kategori ekleme, öksüz madde vb.,
      • Kişi, film, gibi bilgi kutularının eklenmesi,
      • Diğer dillere bağlantısı olmayan sayfaların bağlantılanması,
      • Tarih sayfalarına doğum/ölüm girilmesi,
      • Kısa bilgili sayfalara taslak şablonu eklenmesi,
      • KD kontrolü için kaynak araması yapılması gibi,
    • Biraz daha kapsamlı olarak ise (teknikten çok yazmayı teşvik eden projelerin istekleri, çok çeşitli proje daha etkili olur):
      • Düzenlenmesi gereken maddelerin düzenlenmesi,
      • Vikiproje Biyografi'de istenen maddeler,
      • Vikiproje Spor'da istenen maddeler,
      • Vikiproje Tarih'te istenen maddeler gibi.

Böylece sürekli konu aramak yerine, var olanların listelenmesi ve aralarda güncellenmesi iş yoğunluğunun bir adımını azaltır. Bunların yanı sıra sürenin aylık olması ve konuların hep aynı olması; projeye destek verenlerin de kontrol edebilmesiyle, değerlendirme yapan arkadaşların iş yükünü dengede tutabilir belki. Örneğin proje katılımcılarının doğru yapılanların yanına tik atmaları veya not yazmaları için destek istenmesi gibi. Kimbilir belki zevk alıp da değerlendirme yapmak isteyenler de çıkabilir aralarından. Kim hangi konuya yoğunlaşmış veya puan kazanmışsa o konunun ödülünün verilmesi de ödüllendirme için çözüm olabilir. Zaten bir iki seferden sonra durum anlaşılmaya başlanıyor. O zamandan sonra da kullanıcılar diğer yıldızları da almaya çalışacaktır diye düşünüyorum. Sonrasında da zaten kendi alıştıkları işleyişe takılmaya devam ederler sanırım. Telegram gibi gruplar yerine buradaki tartışma sayfalarının kullanılmasının teşvik edilmesinin de yine buradaki iletişim ve kontrol edilebilirlik açısından daha uygun olacağı fikrindeyim. Tekrar teşekkürler eğitimcilerimize sabır ve emekleri için, sevgiler :) Melissadilara (mesaj) 19.00, 6 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

Wikimedia Vakfı Hareket Tüzüğü Tasarı Komitesi üyeliği için bilgilendirme ve çağrı

Merhabalar, bugün Vakıf ile ilgili yeni bir duyuruyla karşınızdayım. Geçtiğimiz Şubat ayında yapmış olduğum şu duyuruda, viki projelere destek veren iştirakçiler de dahil olmak üzere tüm toplulukları eşit bir şekilde küresel boyutta temsil etmek ve Wikimedia Hareketinin ihtiyaçlarına bir bütün halinde cevap verebilmek amacıyla oluşturulacak bir Küresel Konsey'den bahsetmiştim. Bu Konsey, aslında Wikimedia Vakfının yeni Strateji çalışmaları kapsamında oluşturmayı planladığı (ve benim de duyuruda bahsettiğim) Hareket Tüzüğü ile birlikte oluşturulacak yapının bir parçası. Bu Tüzük, Wikimedi hareketinin önceliklerinden birisi. Bu yüzden Tüzüğün oluşturulması ve kabulü için mümkün olduğunca geniş bir topluluğun bu Tüzüğün oluşturulma ve onaylanma sürecine katılımı bekleniyor.

Peki bu Tüzük ne için oluşturulmak isteniyor?

Wikimedia Vakfı; aslında tüm viki-projeler, bunların iştirakçileri ve bu projeler dahilinde yapılan viki-içi/viki-dışı bütün etkinliklerle birlikte tanımını bulan Wikimedia Hareketinin daha da yayılması ve amacına uygun bir şekilde işlerliğini güçlendirerek devam ettirmesi için birtakım atılımlar gerçekleştiriyor. Bu atılımlar da "Strateji" başlığı altında toplanıyor. Bu atılımlardan biri de (yani Stratejinin bir parçası) "Karar Vermede Eşitliği Sağlamak". Bu aşamada Wikimedia Hareketinin üzerinde fikir birliğine vardığı husus, "ne kadar çok katılımcı olursa alınan kararlar da o kadar iyi olur" olarak özetlenebilir. Bu katılımcıların yalnızca sayı olarak fazla olması yeterli değil elbette. Bu katılımcıların; dil, din, ırk, kültür, cinsiyet, coğrafya gibi birçok açıdan "fazla" olması ve böylece özellikle de çeşitliliğin artırılması, Hareketin önceliği durumunda. Özellikle de küresel açıdan fazla temsil edilmeyen, azınlıkta kalan toplulukların temsilinin güçlendirilmesi/artırılması da oldukça önem arz ediyor.

İşte bu amaçlarla oluşturulmak istenen Küresel Konsey'in ve buna bağlı olarak oluşturulabilecek yeni oluşumların yapısını, hedeflerini, çalışmalarını; yani temel olarak görev ve sorumlulukları Hareket Tüzüğü ile belirlenecek. Bu Tüzüğün oluşturulması için bir komite oluşturuluyor. Şimdilik 15 üyeden oluşması beklenen komite için Wikimedia Vakfı adayları bekliyor. Başvurular 2 Ağustos - 1 Eylül 2021 tarihleri arasında yapılacak. Aday sayısına bağlı olarak, oylamalı veyahut oylamasız (atamalı) bir seçim süreci yaşanacak. Ardından oluşturulan komitenin hazırlayacağı Tüzük önerisi topluluğun (tüm Wikimedia topluluğunun) onayına sunulacak. Onaylanmasını müteakip Küresel Konsey oluşturulacak ve göreve başlayacak.

Tasarı Komitesinde yer alarak Tüzüğün oluşturulmasına katkıda bulunmak isteyen adayların birtakım niteliklere sahip olması isteniyor. Viki-içi tecrübeye ve yazılı-yazısız politikalara ve Vakfın Strateji yönergelerine hakimiyet ve uyum ile birlikte, komitenin çalışmalarına zaman ayırabilmek de önemli. Detaylı açıklamalar ve başvuru kriterleri şu sayfada yer alıyor. Hareket Tüzüğü ile ilgili genel bilgilere ise buradan ulaşabilirsiniz. --justinianus | mesaj 13.41, 23 Temmuz 2021 (UTC)Yanıtla

Masaüstü iyileştirmeleri. Yeni bir değişiklik!

Merhaba!

Gelecek birkaç hafta içinde, Wikimedia Foundation Web takımı tüm bağlantıları bir açılır menü şeklinde kullanıcı menüsü (kullanıcı adı, Mesajlar, Tercihler, Beta, İzleme listesi, Katkılar, Oturumu kapat) altına taşıyacak. Yeni menüde bağlantılar ikonlarla birlikte gösterilecek.

Bu değişiklik kullanıcı bağlantılarının ne olduğunu anlamayı ve onları bulmayı daha sezgisel hale getirecek. Ayrıca sabit başlığa geçiş için bir adım olacak.

Neden bunu değiştiriyoruz

Şu anda, kullanıcı bağlantıları birbirine bağlı bir birim şeklinde gösterilmiyor. Yeni gelen ve ne ile ilgili olduklarını bilmeyenler için bu bağlantılar kafa karışıklığına sebep oluyor. Bulgularımıza göre bunların site genelinde kullanılan araçlar mı yoksa kişisel bağlantılar mı oldukları belirsiz görülüyor. Simgeler bağlantıları anlamayı daha da kolaylaştıracak.

Buna ek olarak, bağlantılar ekranda çok fazla yer kaplıyor. Kenar çubuğu ile birlikte bunlar karmaşık bir arayüz hissine katkıda bulunuyor.

Sabit başlık üzerine çalışmaya başlıyoruz. Başlık, ekranın üst kısmında daima ulaşılabilir olacak. Kullanıcı bağlantılarını içeren bir açılır menü olmadan sabit başlık çok daha kullanışsız olurdu.

Geliştirmeleri nasıl doğrulayacağız

Her zaman olduğu gibi, değişikliklerin kullanışlılığı arttırıp arttırmadığını doğrulayacağız. Bu sefer herhangi bir A/B testi yapmayacağız. Bunun yerine, bağlantıların değişikliklerden önceki ve sonraki 2 haftada kullanım oranlarını karşılaştıracağız.

Küçük araçların uyumluluğu

Bazı küçük araçların ve kullanıcı betiklerinin güncellenmesi gerekebilir veya bunlar gereksiz hâle gelebilir ya da geçerliliğini yitirebilirler. Uyumluluğu korumak isteyen kullanıcılar için destek sağlıyoruz.

Hadi beraber çalışalım

Teşekkürler! SGrabarczuk (WMF) (mesaj) 23.34, 30 Temmuz 2021 (UTC) (Translation by Anerka)Yanıtla

Yeni Vektör'de sayfaları Vikiveri ögelerine nasıl bağlayacağız

Merhaba!

2 Ağustos haftasında "Bağlantı ekle/Bağlantıları değiştir" için kullanılan bağlantı kenar çubuğuna tekrar eklenecek. Araçlar kısmında "Diller arası bağlantı ekle/Dillerarası bağlantıları değiştir" adıyla görünecek.

Dil bağlantıları butonunu hazırlarken "Bağlantı ekle/Bağlantıları değiştir" bağlantısını eklemedik. Çünkü bu işlev geliştirilmiş dil seçicinin bir parçası. Bu seçici ise Wikimedia Vakfının farklı bir takımı tarafından hazırlanıyor. Sonuç olarak bağlantı eksik ve geri getirilmesi yönünde talepler aldık.

Bunu geçici bir çözüm olarak gerçekleştirmenin en iyi yolunu araştırdık. Kenar çubuğunda Araçlar kısmına eklemeye karar verdik. Ekran görüntüsü üzerinde yerini görebilirsiniz.

Geliştirilmiş dil seçici uygulamaya alındığında, "Bağlantı ekle/Bağlantıları değiştir" bağlantısı dil bağlantılarıyla beraber ilgili butona geri dönecek. SGrabarczuk (WMF) (mesaj) 23.38, 30 Temmuz 2021 (UTC) (Translation by Anerka)Yanıtla

Görüş bekleyen SİS adaylığı

Şurada görüş bekleyen bir SİS adaylığı bulunmaktadır. İlginize. LostMyMind (mesaj) 10.02, 31 Temmuz 2021 (UTC)Yanıtla

Görüş bekleyen hizmetlilik başvuruları

Görüş bekleyen 2 (iki) hizmetlilik başvurusu bulunuyor, aktif başvurulara buradan ulaşabilirsiniz. — Pamfilyalı 💬 06.07, 1 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

Nanahuatl'ın süresiz engellenmesi

Biraz önce izleme listemde gördüğüm şeye inanamadım. Nanahuatl, Mskyrider tarafından süresiz engellendi. Kendisi Vikipedi'ye en çok katkı veren kullanıcılardan biriydi. Vikipedi'ye sayısız seçkin/kaliteli madde/liste kazandıran bir kullanıcıyı böyle alalacele süresiz engellemek neden? Bir kullanıcının Vikipedi'deki kaderi bir hizmetlinin insiyatifinde demek. Yapılan engelin yanlış olduğunu düşünüyor ve topluluğu bu konuda tartışmaya davet ediyorum. --Turgut46 16.36, 2 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

Engellemeyle ilgili düşüncelerimden tamamen bağımsız olarak prosedürel bir not düşmek isterim. Bunun gibi engeller durumunda geçmişte çeşmeden tartışmalar yapıldığı doğrudur. Böyle bir engellemenin üzerine çeşmede topluluğa bildirme refleksi olması çok doğal, ancak bunun gibi tartışmaların yapıcı sonuçlar doğurmadığı ve toplulukta yalnızca daha fazla infiale yol açtığını, daha önce bu şekildeki bir engelin engellenen tarafında olan bir kişi olarak söyleyebilirim. Geçmişten farklı olarak bu engelde Mskyrider kullanıcının mesaj sayfasını açık bırakmış, Nanahuatl kendisini orada mutlaka ifade edecektir. Böylesi durumlarda ihtiyaç duyulması hâlinde tüm hizmetliler göreve çağrılabiliyor (bu mekanizmayı yakın zamanda hizmetli kararları için iki -veya yoruma göre üç- kez işlettik ki biri yine Nanahuatl'a yönelik bir engeldi; yoruma göre bu mekanizmanın işletilmesi sayılabilecek diğer olayda ise engel kaldırılmıştı). Bu süreç işlediğinde engel onanabilir elbette, ancak bir kullanıcının Vikipedi'deki kaderinin bir hizmetlinin elinde olmadığı konusunda içtihatımızı zaman içerisinde fazlasıyla netleştirdik, bu konuda etkin bir prosedürümüz mevcut ve en sağlıklısı bunun takip edilmesi olacaktır; dolayısıyla topluluk tartışmaya katılmadan önce Nanahuatl'ın kendisini ifade etme şansını bulması daha doğrudur. Esasa ilişkin görüşlerimi ben de Nanahuatl'ın kendisini ifade etmesinin ardından gerek duymam hâlinde belirteceğim. Doğru mecra şu an için mesaj sayfası. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 17.06, 2 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
  • Son değişikliklerde Justinianus'un Nanahuatl'ın mesaj sayfasına bıraktığı yorumu görmemin ardından Turgut46 ile aynı şekilde şok olmuştum. Her ne kadar engelin yanlış olduğunu düşünsem de Seksen prosedürü net bir şekilde açıklamış, karmaşanın en doğru şekilde sonuçlanacağını umarak prosedür sonunda Nanahuatl'ın engelinin kaldırılmasını umuyorum. — Pamfilyalı 💬 17.09, 2 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
    Yukarıda belirttiğime ekstra olarak Telegram'da belirttiğim birkaç konuyu burada da belirtmek istedim. Öncelikle LostMyMind'ın aşağıda belirttiklerine imzamı atıyorum. Nanahuatl gibi verimli bir kullanıcının tabiri caizse "yıldırım harekatıyla" engellenmesi, bu özgür ansiklopediye emek ve katkı veren herkesin her saniye benzer bir şekilde ani risk altında olduğu anlamına geliyor. Bir gün Nanahuatl ile aynı şekilde ansızın habersizce engellenebileceğimizi ve belki de bunun sonrasında boşuna kulaç atacağımızı bilmek doğal olarak hepimizde kaygı ve kuşku oluşturuyor. Nanahuatl'ın bir an önce Vikipedi için emek vermeye devam etmesinden de öte Vikipedi topluluğunda kesinlikle engellemeler ve Vikipedi'deki gelecekleri konusunda oluşacak kaygı ortamının engellenmesi için mümkün olan en kısa sürede Nanahuatl'ın engelinin kaldırılması gerektiğini düşünüyor ve temenni ediyorum. — Pamfilyalı 💬 20.25, 2 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
  • @Mskyrider, meyve veren ağacı taşlarlar, onu biliyoruz da @Nanahuatl'ın bu şekilde engellenmesi kadar keyfi ve saçma bir şey görmedim. Vikipedi emekçisi bir insan var karşınızda, ayıp gerçekten. @Seksen iki yüz kırk beş, @Vito Genovese, @Superyetkin, vikide katkı yaparken kelle koltukta mı gezeceğiz, tabiri caizse bir hizmetlinin iki dudağının arasında mı kaderimiz? Denetçiler Tanrı mı, hatalarının söylenmesi günah mı nedir, ben anlamadım. Bu engelin kaldırılmadığı her dakika, katkı yapan vikipedistlere hakarettir. Bu engel bir an önce kaldırılmalı ve bu utanç sona ermeli. LostMyMind (mesaj) 18.52, 2 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

İtiraz sürecine dair hizmetli tartışmasını gerçekleştirmek için Vikipedi:Hizmetli duyuru panosu/İtirazlar/Nanahuatl'ın Mskyrider tarafından engellenmesi sayfası oluşturuldu. Ayrı sayfa açma ve korumaya alma ihtiyacı VP:BÜT'te de olduğu üzere tartışmanın daha net sonuçlandırılabilmesi ihtiyacından hasıl oldu, ancak bu tartışmanın topluluktan kopuk bir şekilde gerçekleşebileceği anlamına kesinlikle gelmemekte. Topluluğun diğer üyeleri tartışma sayfasında görüşlerini bildirebilirler, bu yorumları takip etmek ve şeffaf bir tartışma yürütmek de biz hizmetlilerin sorumluluğunda olacaktır. Yukarıda görüşünü bildirenlere de birer ping atalım, görüşlerini tartışma sayfasına da taşımak isteyebilirler: @Turgut46, Pamfilyalı, LostMyMind. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 20.59, 2 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

Çalışman için ayrıca teşekkürler @Seksen iki yüz kırk beş, görüşlerimi tartışma sayfasında da belirttim. — Pamfilyalı 💬 21.03, 2 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
  • Amaç üzüm yemek mi, bağcı dövmek mi, bağı kurutmak mı? Kuklacılık mı yapmış, para ile makale mi yazmış, kullanıcıları bîzâr mı etmiş, vandallık mı yapmış? Bu kadar ağır ceza gerektiren ne yapmış? Gerçekten anlamadım. Orantısız ve gözden geçirilmesi gereken bir engelleme kararıdır zannımca. Bırakınız katkı versinler, bırakınız yeni maddeler oluştursunlar. Armutun sapı, üzümün çöpü diyerek, ansiklopedinin özünü ıskalamayalım lütfen. Kararın gözden geçirileceğini umuyorum--Potkal (mesaj) 06.08, 7 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

İl ve ilçe belediyeleri logoları hakkında

Merhaba, daha önce defalarca konuştuk ancak doğru düzgün bir sonuca varamadık. İl ve ilçe maddelerinde yer alan bilgi kutularına, yerleşim biriminin idari kurumu olan belediye logolarını belediye logosu olarak ekleyebiliriz. Türkiye hariç diğer ülkelerin yerleşim birimlerinin maddelerinde arma ve bayrak ekliyoruz. Bizde de yerleşim birimlerinin armaları olmadığı için arma yerine belediye logosunu ekleyebiliriz bence. Bu konuyu son kez açmayı ve sonuçlandırılmasını diliyorum. Herkese sağlıklı ve mutlu günler... --Jelican9💬 13.25, 4 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

Destek Destek @Jelican9 İl ile şehrin farkı karıştırılıp örn. Uşak Bld. logosu Uşak (il) maddesine yerleştirilmezse güzel fikir gibi. — Pamfilyalı 💬 13.50, 4 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
Önceden 81 ilin logosunu maddelere "belediye logosu" adıyla yerleştirmiştik. Ancak çok kısa süre sonra hemen hemen hepsi kaldırıldı. Logoların konmasına neden karşı çıkanlar var halen anlayamadım. --Jelican9💬 13.52, 4 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
@Jelican9 belirttiğim gibi, böyle bir şey düşünülüyorsa il değil merkez ilçeye koyulmalı logo. — Pamfilyalı 💬 17.28, 4 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
Ek olarak büyükşehirlerin bayrakları da oluyor, onlar da eklenebilir belki kezâ aynı şekilde. — Pamfilyalı 💬 17.29, 4 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
Aynen öyle, onları ekleyebiliriz. --Jelican9💬 17.30, 4 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
Belediye armasının belirtilerek koyulmasında ne gibi bir sakınca olacak ki, hem maddeye görsel olarak destek vermiş olur. --Jelican9💬 21.24, 5 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
Burası ansiklopedi, "güzel görünüyor"dan daha güçlü bir sebep olmalı bir şeyi yapmak için. O kutular yerleşimler hakkında bilgi veriyor, eğer o yerleşimleri (idare eden kurumları değil, bizzat o yerleşimleri, resmî bir şekilde "bu yerleşimin arması budur" denilecek şekilde) temsil eden bir arma yoksa kullanılmamalı. Türkiye'de de yerleşim yerlerini temsil eden resmî armalar neredeyse hiçbirinde (Bursa şehrinin varmış mesela, var olduğu için de eklendi) yok. Olmadığına göre de eklenmemeli. Türkiye'nin defacto armasını bilgi kutusuna eklemediğimiz gibi. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 21.44, 5 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
Ancak bazı il ve ilçeler kültürel olarak arma kullanıyor. Bunları ekleyebiliriz bence. --Jelican9💬 22.36, 5 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
Bu bazı illerden birisi de Ankara. Ankara'nın en güçlü kültürel simgesi aynı zamanda eski belediye logosu da olan Hitit Güneş Kursu Anıtı'dır mesela. Bunu maddeye ekledik diyelim. İ. Melih Gökçek "ben Ankara'nın simgesinin bu olduğunu kabul etmiyorum" diyerek silinmesini talep edebilir. Bu talep geldiğinde "hayır kardeşim Ankara'nın simgesi budur, bu kalacak" diyebilecek bir dayanağımız var mı? O hâlde tartışmaya gerek bırakmayacak, itiraz geldiğinde bu itirazı bertaraf edebilecek somutlukta resmî kabul edilmişliği yoksa (tekrar, tekrar ve tekrar ediyorum, Bursa örneğindeki gibi) arma vb. eklenmemeli. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 10.23, 6 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
Melih bey bunun da silinmesini talep etsin o zaman. OnurT 14.36, 7 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
Gerek yok, ben sildim zaten. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 19.36, 7 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
  • Karşı Karşı 𐰇𐱅𐰚𐰤'ün belirttiği hususlara katılıyorum. AKP 8. Madde gereğince tartışılması bile anlamsız. Örneğin, bir ilçe belediye logosunun o ilçe sayfasına eklenmesinin hiçbir gözle görülür bir faydası bulunmamakta. AKP bir istisnadır, örneğin spor kulüplerinin logosunu maddelerinde telif hakkı saklı olduğundan AKP kapsamında kullanırız ve durum istisnaidir.--Śαвяí¢αи76ileti 23.03, 5 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
  • Karşı Karşı Belediye veya valilik logoları şehri temsil etmiyor. Belediye logosu sadece belediyeyi, valilik logosu sadece valiliği temsil ediyor. 𐰇𐱅𐰚𐰤 verdiği Bursa örneği veya şu anlık aklıma gelen İzmir'in nazar boncuklu logosu, valiliği veya belediyeyi değil direkt şehri temsil ediyor. Böyle örnekler olmadıkça maddelerde kullanılması yerinde olmayacaktır. ‒ToprakM  23.27, 5 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

Talk to the Desktop Improvements team

Merhaba!

Join the first online meeting with the team working on the Desktop Improvements! It will take place tomorrow, August 6th, at 16:00 UTC.

We will begin with a short presentation about the project. Next, you will have time for asking questions, and sharing comments and ideas about the Desktop Improvements.

The meeting will not be recorded. We will be using English. We can answer questions in Bulgarian, Polish, and Spanish, possibly French as well. Questions in other languages are welcome if someone volunteers to translate.

How to join?

If you can't attend, do not worry! At Wikimania, we will give a lecture, and will be awaiting you in the Community Village.

More info on mw:Reading/Web/Desktop Improvements/Updates/Talk to Web. SGrabarczuk (WMF) (mesaj) 03.14, 5 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

Çapraz viki spam ile mücadele

Merhabalar, Vikiler arası reklam ile mücadelenin koordine edilebilmesi için, m:Wikiproject:Antispam oluşturuldu. Türkçe Vikipedi'den çapraz viki spam tespit edildiğinde iletişim kurulabilmesi için en az bir kişi arıyoruz. Aslında türkçe benim de anadilim ancak bu viki'de çok ta katkım bulunmuyor. Eğer katılmak istiyorsanız, bu sayfayı kullanabilirsiniz. Saygılar, --Jean-Mahmood (mesaj) 18.46, 5 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

Read-only tomorrow

Merhaba!

A maintenance operation will be performed tomorrow, Tuesday 10th August, at 05:00 UTC.

It will impact 17 wikis, and is supposed to last a few minutes. During this time, saving edits will not be possible. For more details about the operation, please check on Phabricator.

A banner will be displayed 30 minutes before the operation.

Please help making your community aware of this. Teşekkürler! SGrabarczuk (WMF) 02.02, 9 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

Wikimedia Vakfı tarafından sağlanan hibelerle ilgili oluşturulan Bölgesel Komiteler hakkında duyuru ve bilgilendirme

Herkese merhaba. Daha önce @Basak tarafından Haziran ayında da duyurusu yapılan Bölgesel Komiteler ile ilgili detayları paylaşmak istiyorum. Bilindiği üzere, topluluk tarafından Vakfa yapılan hibe başvurularında, bu başvuruların değerlendirilmesi sürecinde özellikle de başvuruyu yapan topluluktan veya o topluluğa coğrafi açıdan yakın olan topluluklardan gönüllülerin başvuru ile ilgili görüşlerini paylaşmaları ve değerlendirme yapmaları için Bölgesel Komiteler oluşturuldu. Vakfın Topluluk Kaynakları ekibi tarafından oluşturulan bu Komiteler için ben de aday oldum. Adaylığıma istinaden, Topluluk Kaynakları ekibinden Chris Schilling ile 29 Temmuz'da Google Meet üzerinden birebir görüşme gerçekleştirdim. Bu görüşmede, Schilling bana Bölgesel Komitelerin ne olduğu ve ne hakkında nasıl çalışacağı ile ilgili bilgi verdi. Aynı şekilde ben de kendimi tanıttım, Türkçe viki-projelerde ne yaptığım hakkında ve ayrıca topluluk olarak Vikipedi'yi ve diğer projeleri kitlelere tanıtmak ve kullanıcı sayısını artırmak üzerine yaptığımız viki içi ve dışı etkinlikler hakkında ve kurmuş olduğumuz Dijital Bilgi Derneği hakkında bilgi verdim.

Bu görüşmemizin ardından yine Topluluk Kaynakları ekibinden Jessica Stephenson benimle iletişime geçerek Bölgesel Komitelere seçilen üyelerle ilgili tanışma ve oryantasyon faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için yapılacak çevrimiçi toplantılarla ilgili bir e-posta gönderdi. Yapılan görüşmeler sonucunda, ilk toplantının 6 Ağustos 2021 saat 15:00 (UTC) veya 7 Ağustos 2021 saat 12:00 (UTC) tarihlerinde seçenekli olarak yapılmasına karar verildi, yani üyeler sadece kendilerine uygun olan bir toplantıya katıldı. Ben de 7 Ağustos 2021 saat 12:00 (UTC) tarihinde yapılan toplantıya katıldım.

Toplantıda bu Bölgesel Komiteler hakkında bilgi verildi ve Vakfın hibe başvuruları ile ilgili izlemek istediği yeni yol açıklandı. Özetlemem gerekirse, Vakıf bazı toplulukların küresel düzeyde yeterince ve eşit bir şekilde temsil edilmediğini düşünüyor. Bu yüzden de yeterince temsil edil(e)meyen toplulukların daha iyi temsil edilebilmesini sağlamak için neler yapılması gerektiği üzerinde fikir alışverişi yapılması gerektiği sonucuna varıyor. Toplantıya katılan diğer üyeler de bu konuda gördükleri eksiklikleri ve çözüm önerilerini paylaştılar. Aslında bu toplantı, genel anlamda komitenin gelecek faaliyetleri öncesinde, "sorunlarımız neler?" ve "bunları çözmek için neler yapabiliriz?" soruları üzerine beyin fırtınası yaptığımız bir toplantı oldu.

Bölgesel Komiteler yerelleşmenin sağlanması için coğrafi bölgelere göre ayrılıyor fakat ilk birkaç toplantı, karşılıklı fikir alışverişi yapılması için tüm komitelerin ortak katılımıyla sağlanacak. Sonrasında, daha özel eğitimler ve bilgiler için her komite özel toplantılar yapacak. Bu oryantasyon çalışmaları sonucunda da komite rutin çalışmalarına başlayacak. Ben, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Orta ve Doğu Avrupa ve Orta Asya (CEE) komitesinde yer alıyorum.

Açıklamaya çalıştığım gibi, Vakfa yapılan hibe başvurularını ilk olarak Bölgesel Komiteler değerlendirecek ve bu doğrultuda görüş beyan edecek. Vakıf, komitelerin görüşlerini de nazara alarak son kararı kendisi verecek. Yani bu komiteler, bir nevi danışmanlık gibi bir görev yürütecek.

Oryantasyon çalışmaları kapsamında ikinci toplantımız, 20-21 Ağustos 2021 tarihlerinde (yine iki ayrı seçenekli, herkes sadece uygun olan bir toplantıya katılacak) gerçekleştirilecek. Bu çalışmalar için şimdilik 8 toplantı yapılması öngörülüyor. Gelişme oldukça, topluluğu bilgilendirmeye devam edeceğim. Saygılarımla. --justinianus | mesaj 07.02, 9 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

21 Ağustos'ta İstanbul'da buluşma

21 Ağustos Cumartesi 2021 günü Türk Dilleri Kullanıcı Grubu'nun İstanbul'da Wikimania-sonrası toplantısı gerçekleştiriyor. Türkiye'den tüm vikipedistler davetli!

Üsküdar Üniversitesi'nde 11:00-16:30 arasında gerçekleşecek etkinlikte katılımcılar Wikimedia 2030 stratejisi ile ilgili gelişmeleri öğrenme, Wikimania 2021'de takip ettiği oturumlar hakkında tartışma, Türk Dilleri Grubu içindeki ülkelerde gerçekleştirilen yerel faaliyetler hakkında sunumları izleme fırsatı bulacak. Bu etkinliğe katılabilecek olanlar "21 Ağustos günü etkinliğe katılacağım" şeklinde bana şuradan bir mesaj veya wmtrcug@gmail.com adresine eposta gönderebilir.--Başak (mesaj) 20.11, 9 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

@Basak, sanırım bu etkinliğe online katılım seçeneği bulunmuyor? Vikiçizer (mesaj) 19.58, 17 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
Online katilim olanagi iyi olurdu. Citrat (mesaj) 06.42, 18 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
Merhaba @Citrat Vikiçizer, oturumlara video konferans ile katılım olabilecğini teyit ettim; katılacağını eposta ile bildirenlere videokonferans linki toplantının öncesinde gönderilecek. --Başak (mesaj) 07.44, 18 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

New Wikipedia Library collections and design update (August 2021)

Hello Wikimedians!

The TWL OWL says log in today!

The Wikipedia Library is pleased to announce the addition of new collections, alongside a new interface design. New collections include:

Additionally, De Gruyter and Nomos have been centralised from their previous on-wiki signup location on the German Wikipedia. Many other collections are freely available by simply logging in to The Wikipedia Library with your Wikimedia login!

We are also excited to announce that the first version of a new design for My Library was deployed this week. We will be iterating on this design with more features over the coming weeks. Read more on the project page on Meta.

Lastly, an Echo notification will begin rolling out soon to notify eligible editors about the library (T132084). If you can translate the notification please do so at TranslateWiki!

--The Wikipedia Library Team 13.23, 11 Ağustos 2021 (UTC)

This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

Wikimania'da sunuma bekleriz.

Yukarında Wikimania sonrası etkinlik duyurusu yapılmıştı ama bu arada 13-17 Ağustos'a Wikimania Konferansı'na katılmak isteyenlerin de kayıt olmasını hatırlayım. Kayıtlar şurada. Ayın 14'ünde Türkiye saati ile 20:40'ta 3 numaralı binada Kullanıcı:Khutuck ile birlikte bir sunumumuz olacak. Engelin kalkmasından sonra Türkiye'de WMTR topluluğunun çalışmalarını anlatacağız. Gelip izleyenler olursa seviniriz. 14 Ağustos günü programı şurada. --Başak (mesaj) 04.03, 12 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

@Basak, @Khutuck. Teşekkürler. Gelemeyip izleyemeyenler olursa yine de ilgili bağlantılardan sunuma ulaşabileceklerini hatırlatayım.
Sizlerin yanında; takip etmeye çalıştığım bazı sunumlardan bir kaçını da bu vesileyle ismen paylaşmak istiyorum,
  • "Cross-wiki ideological conflict and Wikimedia's vision of knowledge equity",
  • "From Encyclopedia to Big Data: Past, present and future of Wikipedia data as a research source",
  • "To translate or not to translate by the machine is the question"
  • "Editing the Wiki Way: software and the future of editing" Vikiçizer (mesaj) 19.48, 17 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
Teşekkürler @Vikiçizer. Evet, Wikimania oturumlarının kayıtları Youtube'dan izlenebilir.

--Başak (mesaj) 07.36, 18 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

Mutfak Vikiprojesi

Selamlar, Mutfak Vikiprojesi tekrar canlandırıldı ve ilginize sunuldu. Leaply 💬 15.33, 23 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

Güvenilir olmayan kaynaklar ve kaynakların maddelerden çıkarılmaya başlanması

Birkaç gün önce varlığını fark ettiğim şu sayfada beyin fırtınası ve fikir alışverişi adı altında oylama yapılarak belirli düzeyde kullanıma sahip kaynaklar "güvenilmez" ilan edilmeye ve maddelerden bu kaynaklar çıkarılarak yerine {kaynak belirt} veya {daha iyi kaynak belirt} şablonları eklenmeye başladı.[1][2][3][4] Bu link verdiklerim dışında başka kaynak çıkarımı yapılan madde var mı bilemiyorum. Sayfada BBC Türkçe'den Deutsche Welle'ye Avrupa medyasının önde gelen yayın kuruluşlarından tutunda Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'ndan Sputnik'e kadar ciddi oranda referans alınmış güvenilir haber kuruluşları ve ajanslar için güven oylamaları açılmış vaziyette. Sayfadaki sıkıntı bir tartışma başlığı açılması ve kuruluşun güvenilir olup olmadığı tartışması yürütmek değil kesinlikle. Bunu yapmak ve tartışmak çok olağan. Ciddi sıkıntı noktaları; tartışmaların usülü, kapatılma süreleri (24 saatte içerisinde 4 kelle sayılarak kapatılmış bir yayın kuruluşu var), tartışma ve müzakereden ziyade spesifik değerlendirme yapılmayarak, bütüne bakılmak süratiyle yapılmış yayın kuruluşu damgalamaları mevzu bahis. Bir de geriye dönük ve resmî bir politika veya yönergeye geçmeden uygulamaya alınan ve maddelerden kaynakların çıkarılmaya başlandığı bir furya başlatılmış vaziyette. Burada hizmetliler ve birikim sahibi kullanıcıları o sayfaya yorum yapmaya acilen davet ediyorum. @Uncitoyen ve @KediÇobanı'nın görüşlerime paralel endişelerini sayfanın tartışma sayfasında bulabilirsiniz. (Bu konuda hassasiyetini bildiğim @Seksen iki yüz kırk beş'i ayrıca haberdar edeyim) Enwikiden amatörce devşirilmiş sayfayı okuyunca ne demek istediğimi anlayacaksınız. Topluluğun ivedilikle bilgisine. --Maurice Flesier message 16.58, 23 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

Kim, neye göre belirliyor kriterleri? İlginçmiş. Takvim gibi palavra atan yayınları spam listesine eklersiniz ref gösterilmez ama bu tarz tartışmalar 3-4 kişinin oyuyla olacak iş değil. — Hedda Gabler (mesaj) 17.02, 23 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
  • @Maurice Flesier Ben de birkaç gün önce tartışmaların olduğu sayfaya denk geldim ve tartışmaların kısa sürede kapandığını görünce ilgimi çeken konularda yorum yapma ihtiyacı hissettim. Senin bahsettiğin durumlardan ise senin sayende haberim oldu. Bundan sonra ilgili sayfalarda süreç nasıl olur bilemem. Politika mı, yönerge mi, yoksa sadece güvenilir kaynaklar ile ilgili bir önbilgi sayfası mı olur. Bu konularda genel bir görüşü görmek için daha çok katılım olursa daha iyi olur elbet. --Uncitoyenmesaj 17.18, 23 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
Cevap Cevap: Merhaba @Maurice Flesier son iki gündür bu konu üzerine yaptığınız neredeyse tüm yorum, uyarı, eleştiri ve diğer tepkilerinizi takip ediyorum, bununla birlikte her ne kadar bazı noktalarda (Katılımların az olması) size katılıyor olsam da artık sizin bu olay üzerinden kişisel saldırılar yapmaya başladığınızı düşünüyorum, önceki tartışmalarınızda VP:Nezaket'i hiçe sayarak, "baltalansın türünden komik şablonların kullanıldığı oylamadan bahsetmiyorum" sözlerinizi size hatırlatmak isterim, daha sonra her ne olursa olsun en azından 4-5 kişi bu oylamalara katılacak kadar vakit ayırmış, peki sizin de sözünü ettiğiniz gibi ben de şunu sorayım, katılım az olan her oylamalarda bu şekilde tartışmalar mı çıkacak? "Ben bu sayfasının varlığını bile dün farkettim" sözü size aitti sanırım yine içerik üzerine yapılan yorumlarda. Siz de bu topluluğun bir parçası değil misiniz, yönerge ve politika @07 tarafından teklife sunulduğunda neden oylamada yoktunuz sorusunu elbet sormayacağım ama, artık o oylamaya katılanlara bir hakaret olmaya başladı bu konunun uzaması, sırf siz böyle bir şeyden habersiz kaldınız diye 2 gündür burada insanları topa tutmanızı hiç yapıcı bulmuyorum. Oydaşma sağlanmış içeriklere (katılımcı kaç kişi olursa olsun) kişisel olarak saygı duyarım, ama kişisel saldırılara asla ve sizi artık nezakete davet ediyorum. Saygılarımla. 𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 17.20, 23 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
Kimse kusura bakmasın da “Baltalansın” kötü bir çeviri. İngilizcede Deprecated kelimesinden çevrilmiş sanırım. “Kullanımdan kaldırmak” tercih edilebilirdi. Baltalansın kelimesi “güvensiz, kullanılmamalı” anlamından daha çok “sinirli bir şekilde söküp atmak” anlamını taşıyor Nazik ve anlamlı bir kelime Grubu seçilmeli. Berfu (mesaj) 21.22, 23 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
@Rastgele83893 Çevirinin Türkçeleştirilmesinin tartışılacağı yer maalesef şablon tartışmaları değil mevzubahis sayfaların tartışma sayfası, ilk taslak sürümde deprecate süzgecinin trwiki'de pek işleyemeyeceğini düşündüğümden taslağa eklememiştim fakat sonradan farklı kullanıcıların katkılarıyla şu anki hâlini aldı. Demem o ki deprecate'in çevirisi tartışılabilir bir olay. — 07 💬 11.25, 24 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
  • @Vikipolimer'in dediklerinin altına imzamı atıyorum. Bu konu haftalardır köy çeşmesindeyken, öncesinde de ilginize kısmında tartışılmışken kimseden habersiz sessiz sedasız haber yapılıyormuş gibi yansıtmanız trajikomik. Ben resmiyete dökülmediği için şimdilik işlem yapılmasına karşı olduğumu burada belirttim, fakat henüz proje aşamasındaki bir konuyu altı boş şekilde baltalamaya çalışmanız ilginç. — 07 💬 17.38, 23 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
  • Verilen örneklerden gidersek Onedio'nun kaldırılması normal, kullanıcı içeriklerinden beslenen bu vb. sitelerin kaynak değeri taşımadığı zaten tartışmaya değer bir konu değil. Yalnız sel felaketi maddesindeki Sputnik kaynağına ek kaynak istemek faydasız. Sputnik bir devlet kuruluşu olarak yalnızca sistemik yanlılık çerçevesinde değerlendirilmeli. Sele dair haber yaparken verileri çarpıtmanın Sputnik ve Rus devletine bir çıkar sağlamayacağı ortadayken sırf devlet kuruluşu diye her görülen yerde yanına şablon kondurulmamalı. Kaldı ki Türkçe medyanın (devlet olsun özel olsun) bağlılık ilişkileri ve hallerini göz önüne alırsak neredeyse bütün kaynaklarımız bir şekilde sorunlu. O kaynakların maddelerde hangi bağlamda nasıl kullanıldığı önemli, hiçbiri (IMDb, Ekşi Sözlük vb. ayrı konu) tamamen güvenilmez değil. Bunları dikkate alarak -şimdiye dek olduğu gibi- işlem yapılırsa bir sorun olmaz diye düşünüyorum. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 19.27, 23 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
Onedio, özellikle sinema ve televizyonda kendi röportajlarını da yapan ve bunları yayınlayan bir yer. Ayrıca editörlerin girdiği içerik de var ve her içeriği kimin girdiği (üye mi, editör mü) baştan belli. Site güvenilir değil şeklinde işaretlenebilir ve röportajlara/editörlere izin verilebilir. Bir kaynağın güvenilir bulunmaması tamamen kaldırılacağı anlamına gelmiyor şu sayfadan anladığım kadarıyla Vikipedi:Güvenilir kaynaklar/Mütemadi kaynaklar. Hatta “Baltalanmış” içerikler de bir noktaya kadar kullanılabilir bu sayfaya göre. Berfu (mesaj) 21.27, 23 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
Dediğim gibi, örnek üzerinden gidiyorum. Şu -mış içeriği kaynak olarak kullanılamaz. Öte yandan yine dediğim gibi "kaynakların maddelerde hangi bağlamda nasıl kullanıldığı önemli, hiçbiri (IMDb, Ekşi Sözlük vb. ayrı konu) tamamen güvenilmez değil." Dolayısıyla "şu kaynak güvensiz hiç kullanmayın" (öyle bir şey demiyorlar, biliyorum) gibi bir karar da verilse o kaynak bir maddede kullanabileceğim önemli bir bilgi sunuyorsa kullanırım. Zaten yıllardır her türlü kaynağa ihtiyatlı yaklaşıp kullanıyoruz. BBC'nin devlet medyası olup olmadığını, Bianet'in duruma göre yanlı haber yapıp yapmadığını, Rudaw'ın Türkiye'de Kürtlere dair bir konuda resmî tez karşısında dengeleyici olarak kullanılabileceğini ya da kullanılamayacağını tartışmayı da bu yüzden yararlı bulmadığım için hiç katılmadım. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 09.38, 24 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

Temelde "kaynak güvenilirliğinin tartışıldığı" ve karara bağlanabildiği bir sayfa olmasına sıcak bakıyorum, ancak sayfanın kendisinde bile "beyin fırtınası aşamasındadır" yazarken, daha topluluk tarafından konuşulmamışken, değerlendirme yapılıp sonuca erdirilmemişken ilgili sayfada kaynaklar hakkında tartışma açılması da bu tartışmaların sonuçlandırılıp bu doğrultuda maddelerden kaynak çıkartılması da uygun değil. Kaynak X olur Y olur fark etmez. Esas problemi oluşturan şey teklif aşamasındayken bu panonun faaliyete geçmesi ve sonuçların topluluk onaylıymış gibi işleme alınması. Köy Çeşmesi'nde en son iskelet oluşturup teklif olarak sunulacağı yazılmıştı, tamamdır artık değerlendirelim denildiğini hatırlamıyorum, gözümden kaçmış olabilir mi? ----anerka'ya söyleyin 21.14, 23 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

  • Vikipedi:Güvenilir kaynaklar/Mütemadi kaynaklar sayfasını okudum. Kaynaklar güvenilir değil ya da baltalanmış (kullanım dışı) olarak değerlendirilse bile kullanımı tamamen yasak değil. Tercih edilmeyebilir, ek kaynak gerekli olabilir, Şablon:daha iyi kaynak kullanılabilir. Maddelerden tamamen çıkartılması her madde için ayrı ayrı tartışılabilecek bir şey ve mutlaka yapılmalı denilen bir şey değil. Ayrıca “Baltalanmış” çevirisinin “Kullanımdan Kaldırılmış” olarak değiştirilmesi daha doğru olabilir. Baltalanmak kulak tırmalayan bir çeviri ve anlamı karşılamıyor. Bu arada sinema/tv maddeleri için Imdb, beyazperde, sinematürk gibi veritabanlarının sanki içleri tamamen yalan bilgiyle doluymuş gibi bir anda hiçbir şekilde kullanılmaz ilan edilmeye çalışılmasını korkunç buldum. Afra Saraçoğlu maddesine imdb ve beyazperde kaynaklı doğum tarihi bilgisi girdim, sanki maddeye zarar vermişim gibi çıkartıldı bu içerik. Kişinin doğum tarihi farklı kaynaklara göre 1997 ya da 1998, amaç maddeyi geliştirmekse daha önce birçok maddede olduğu gibi ikisini de yazar, durumu not kısmında belirtirsin. Daha sonra daha iyi bir kaynak çıkarsa diğerini silersin. “İnternetteki kaynaklar arasından en doğrusunu biz seçiyoruz” gibi bir misyonu olamaz vikipedinin. Vikipedinin kendini bu kadar karar mercii görmesini tehlikeli buluyorum. Açık şekilde dezenformasyon elbette kabul edilemez. Ama bu politika vikipedinin kendinin yaptığı bir dezenformasyona dönüşebilir. Berfu (mesaj) 04.55, 24 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
  • Esasında bir madde SAS sürecine alındığında misalen kaynak değerlendirmesi yaparken bu tarz kullanıcı tabanlı (Onedio, Molatik, imdb vs.) kaynaklar benim gözümde otomatik olarak yok sayılabiliyor. Onedio bildiğim kadarıyla iki tarz içeriğe sahip. Birincisi editörlerin yazdığı ikincisi kullanıcılar tarafından oluşturulan. Dolayısıyla yorum yaparken bu ek bir iş yükü oluşturabiliyor. Güzel bir fikir birliğiyle bazı sitelerin elenmesi yararımıza olacaktır. Çıkartılması ayrı bir tartışma konusu. Gerekirse daha iyi kaynak belirtilmeli şeklinde işaretlenebilir. Ama sırf bu tarz kaynaklardan oluşan bir maddenin silinmesi kaçınılmaz olacaktır. Vincent Vega mesaj? 10.14, 24 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
  • Kaynak güvenilirliği genellikle duruma bağlı bir şey. Yeni çıkan bir film hakkında sinemalar.com ile hurriyet.com arasında bilgi doğruluğu açısından çok fark yok, hatta genelde sinemalar.com daha doğru. Blog/sözlüklerin güvenilmezliği politikada açıkça yer alıyor ama resmi kurumların blogları da görece güvenilir bilgiler içerebiliyor; Takvim, Yeni Şafak vb. propaganda siteleri bile (genellikle) futbol maçlarının skorunu doğru yazıyor. Hatta yeri geldiğinde (resmi hesapların açıklamalar vb.) Twitter'ı bile kaynak olarak kullanabiliyoruz. Mevcut kaynakları doğrudan silmek yerine gereken durumlarda [daha iyi kaynak gerekli] şablonu eklemek daha doğru. --Khutuckmsj 04.17, 25 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
  • Kaynak güvenliği noktasından iyi niyetle çıkarak çok da hoş olmayan terminolojilerle dolaylı bir sansür müessesi oluşturulması ve bunun için de bir sansür komisyonu benzeri yapı teşkil edilmesi (teşbihte hata olmaz) ve birkaç görüşle alınmış kararların nispeten hızlıca "tartışma kapanmıştır" şeklinde arşivlenmesi vikipediye yakışan bir durum değildir. Hatta aktif kullanıcıların çoğunluğunun görüşünün alınabilmesi için burdaki tartışmaların SMA ve KMA tartışmalarındaki kadar uzun süreye yayılması doğru olandır. Hele ki kararların bir yönergeye dönüşmeksizin direk maddeler üstünde icraya geçmesi maalesef ansiklopedinin ileriye gitmesini değil, sansürlediği kurumlarla anılmasına vesile olacaktır. Kaldı ki kaynak tartışmalarında "bence" tarzı ifadeler yoğundur. Kaynaklara güvenilmeyebilir, üzerinde tartışılabilinir, bir kılavuz şeklinde listelenip sebepleriyle tavsiye niteliğinde sunulabilir, diğer bazı vikipedistlerin dediği gibi "daha iyi kaynak bulunmalı" şablonu kullanılabilir ama adeta "kaynağın geçtiği her yerden kökünü kazıyalım" tarzı bir baltalama! işine girilmemelidir. --Tanyel (mesaj) 13.19, 25 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
  • Öncelikle bu iş yapılacaksa Vikipedi:Güvenilir_kaynaklar/Duyuru_panosu görüşe sunulan kaynakların değerlendirme sonrası bölümden sorumlu topluluk tarafından yetkilendirilmiş kullanıcılar tarafından kapatılmasını öneriyorum. Gördüğüm kadarıyla şuan bu kapatmalarda bir standart yok. Bölümün idaresinden sorumlu kullanıcılar olursa daha düzenli bir işleyiş olacağı kanaatindeyim. (Tabi bu uygulama topluluk tarafından benimsenirse) Onun dışında 2-3 haber örnek gösterilerek toptancı bir yaklaşıma girmek, kaynakları baltalama, kurumların güvenilir olmadığını söylemek, X,Y,Z medya bileşenleri gibi genellemeler yapmak Vikipedi kültürü ile bağdaşmaz. Sevgiler. --Assyrtiko (mesaj) 07.15, 26 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
  • Meselenin böyle bir oluşumun bizatihi varlığından ziyade, çalışılma usulündeki genel Viki ilkelerine aykırı hususları olduğunu vurgulamakta fayda var. Bir tartışmanın başlatıldıktan sonra 24 saat gibi bir süre içerisinde sonuçlandırılması, bu sonuca istinaden maddelerden kaynak silinmesi sorunu yaratan esas konular. Tartışma kültürüne dayanan bir toplulukta bu tip konuşmaları tartışma olarak değerlendiremiyorum dahi. Kaldı ki öncesinde de vurgulanmış, teklife sunulup kabul edilmiş bir politikaya dayanan bir girişim bile değil mevzubahis. Son dönemlerde SAS'larda ve şikayet sayfalarında gördüğüm "hizmetli olmayanların tartışma kapatmasına" bir başka örnek daha görüyorum, bu meselelerin konuşulmasında fayda var. Zira gidişatı pek de olumlu olarak değerlendiremiyorum. --justinianus | mesaj 11.57, 27 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

Barbarlık Müzesi

Bunun ingilizcesini yazmaya çalıştım ama tam beceremedim. yarım eder misiniz Bu imzasız yazı Cypriot666 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 12.40, 24 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

@Cypriot666 Merhaba. Tam olarak nerelerde takıldınız ve ne konularda yardıma ihtiyacınız var? Karakalem (mesaj) 08.05, 25 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

İngilizce bağlantı veremiyom.ingilizce sitede draft açtım onu geliştiremiyom.

@Cypriot666 Elinizde güvenilir, bağımsız kaynaklardan (kitap, ansiklopedi, akademik makale vs) bilgiler varsa ve takıldığınız nokta format ise yardımcı olmak isterim.
Maddeyi hazırlamak için kullanacağınız kaynaklar nelerdir? Örnek verebilir misiniz? Karakalem (mesaj) 05.27, 26 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

Kraliyet üyelerindeki yanlış adlandırma sistemi

Şu anda Türkçe vikipedide kraliyet üyelerini adlandırırken kullanılan sistem unvanların tamamen çıkarılması esasına dayanıyor ve bu durum tarihi gerçeklik açısından yanlışlara yol açıyor. Teker teker açıklayayım. en:Wikipedia:Naming conventions (royalty and nobility) Bu sayfayı da inceleyebilirsiniz.

Tarihi gerçeklerle ilgili çeşitli yanlışlar ortaya çıkaran bu sistemin bence bir diğer sıkıntısı da Vikipedi’nin kişinin bilinen adını kullanmak yerine kendi özgün adlandırmasını yapıyor olması.

Vikipedi'de adlandırma kurallarının temel aldığı ilkeler oldukça basittir: bir maddenin adı ilgili "kişinin ya da nesnenin başka kişi ya da nesnelerle karıştırılmasına neden olmayacak en yaygın adı" olmalıdır.

Vikipedinin adlandırma kurallarının en önemlisi: en yaygın ya da kolay tanınan adı kullanmaktır. Kişi o şekilde tanınıyorsa, kaynaklarda o şekilde geçiyorsa, resmi ve diplomatik işlerinde o şekilde biliniyorsa Vikipedi hayır biz unvanları tanımıyoruz deyip kafasına göre isim veremez, vermemeli. William (Cambridge dükü) isimlendirmesi Türkçe kaynaklarda sadece vikipedide geçiyor. Diğer kaynaklar kendisini Prens William olarak yazıyor.

Bu nedenle sayfa isimlerini

Ayrıca isme gelen unvanlar ismin önüne de gelse arkasına da gelse (Örneğin Enver Paşa, Hürrem Sultan) Türkçede büyük harfle yazılır. Kraliyet prensesi bir kişinin ismini belirtiyorsa büyük harfle olmalı. Catherine (Cambridge düşesi) yazılırken unvan olan şey düşes’dir. (kontes vs.) Cambridge sadece yer bildirir, unvan kısmı tek o değildir. Cambridge Düşesi, York Düşesi, Snowdon Kontesi, Kraliyet Prensesi şeklindeki ikilemeler unvanın kendisidir. Unvan tek kelime olacak diye bir şart, dilimizde yoktur. Osmanlı Padişahı gibi. Bu noktada eklemeliyim Osmanlı padişahları listesi derken kişiye özel bir kullanım olmadığı için küçük yazarız ama Osmanlı Padişahı Vahdettin derken bu büyük yazılır. Sebebi unvanın önce olması değil, kişi ismiyle kullanılmasıdır.

Neyse bu tartışmayı daha önce Vikipedi tartışma:Adlandırma kuralları (kişiler) sayfasında önerdim ama kimse tartışmaya katılmadı. Umarım bu sefer yanlışları birileri düzeltir. Benim artık insanlara teker teker laf anlatacak gücüm kalmadı. Neye karar verilirse Birleşik Krallık prensi ve Birleşik Krallık prensesi maddelerindeki listelerin hepsine uygulanması gerektiğini unutmayınız. İyi çalışmalar.Berfu (mesaj) 15.25, 24 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

İngilizcedeki Charles, Prince of Wales ifadesini motamot aktarıp Türkçenin ne tarihsel gelişiminde ne dilbilimsel yaklaşımında yeri olmayan Prens Charles, Galler Prensi biçimine getiremeyiz. İngilizce sözdiziminin üzerine bir de Türkçe kuralı ekleyip Galler Prensi ifadesinin prensi kelimesinin ilk harfini büyük yazamayız. Bu örnek Korkut Çelebi, Hürrem Sultan benzeri bir kullanım değil eğer öyle olsaydı virgül kullanılmazdı zaten. O virgül oraya geldiğinde "isme gelen unvanlar" diye bir kuraldan artık bahsedemeyiz, dilimizde böyle bir şey yok. Türkçede addan sonra gelen unvan da zaten pek fazla yok, olmayanı zorla yapmaya çalışırsak Süleyman Padişah gibi yahut Charles Prens gibi (görüldüğü gibi virgülsüz) kulak tırmalar. Bir kez de verilen örnekten gidersek "Osmanlı Padişahı Vahdettin" vardır, o "Vahdettin, Osmanlı Padişahı" olmaz. Bir de "Birleşik Krallıktaki tek prenslik Galler Prensliğidir" ise Charles (Galler prensi) ifadesini kullanmanın bir mahsuru yok. Neden Prens Charles, Galler Prensi yapalım Türkçede böyle bir şey yokken? Yapmaya kalksak da "Prens Charles, Galler Prensi" değil "Charles, Galler Prensi" olurdu (iki kere prens demek manasız) yani parantezli kullanımdan bir farkı kalmazdı.
Örneklediğim gibi Türkçenin sözdiziminde yeri olmayan bu virgüllü kullanımların olması mümkün değil ama uydurma unvanlarla parantezli kullanımların oluşturulması sorununun da bir an önce düzeltilmesi gerekli. Prens William vb. şekilde unvanların kullanılması düşünülüyorsa çok sayıda maddeyi ilgilendirdiğinden bu topluluk kararıyla yapılmalı. Öte yandan William (Cambridge dükü)-Charlotte (Cambridge prensesi) örneğindeki ast-üst meselesi bir sorun değil. Parantez içleri yalnızca anlam ayrımı oluşturmak için var, bu şekilde bağlamsal bilgi vermek öncelikli bir hedef değil, o iş madde içerisinde çözülüyor. Bu durumlarda kişinin mevcut en yüksek unvanını kullanıyoruz. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 21.12, 25 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
Prens George (Danimarka) maddesini George (Cumberland dükü) olarak değiştirmişsiniz. Bu da hata. Çünkü o kişinin Prens unvanı (en:Prince George of Denmark maddesinden görebileceğiniz gibi doğduğu yer olan Danimarka isimli ülkeden gelir. O yüzden İngilizce maddesinde İngiltere’de verilen unvanı isimlendirmede hiç kullanılmamıştır. Sizin yaptığınız isimlendirmede Danimarka tamamen göz aradı edilirken İngiltere unvanları ön plana çıkartılıyor. Vikipedi’nin böyle taraf tutmaya hakkı yok. Ben Danimarka’dan Prens George’u arıyorum, George (Cumberland dükü)‘ne niye tıklayayım? Vikipedi en yaygın, bilinen ismi kullanmak zorunda. Ayrıca Danimarka’da da prens unvanı isimden önce gelir. Bizdeki Şehzade Mustafa gibi. Biz Mustafa (Osmanlı şehzadesi) diye adlandırmıyoruz değil mi? Yok prens unvanlarına böyle yapılıyorsa şehzade unvanları da değişsin.
Cambridge prensesi-dükü mevzusunda ben maddeyi okumak zorunda mıyım ast-üst ilişkisini anlamak için? Ayrıca okusam da fark etmeyebilir, bazı kız çocukları babalarından daha yüksek unvanda olabiliyor. (Hükümdar olan anneleri çünkü) Zaten buradaki temel sıkıntı kaynaklarda yoğun şekilde Prens William olarak geçen birini William (Cambridge dükü) diye isimlendirmek. Prens olan William olduğunu nasıl anladınız bu adlandırmaya bakıp? Zaten Cambridge prensesi isimlendirmesi tamamen yanlış. Ayrıca virgül, Türkçe’de ayırma görevindedir. Özneyi, eş görevli sözcükleri, sıralı cümleleri ayırır. Anlam karışıklığını giderir. Prens William, Cambridge Dükü, Strathearn Kontu, Carrickfergus Baronu’dur. Eş görevli sözcükler olan unvanlar arasında ne kullanacağız acaba? Osmanlı padişahlarının da bir dolu unvanı var. Sultanlar Sultanı, Hakanlar Hakanı, Alemlerin Rabbi'nin Peygamberi'nin Halefi ve İnançlı Savaşçısı, Mukaddes Şehirler Mekke, Medine ve Kudüs'ün Muhafızı…… Neyle ayrılıyor bunlar?
İngilizce wiki’de tüm bu ihtimaller göz önüne alınarak madde isimlendirmeleri orijinal halleri korunarak yapılmış. Bizse burda kafamıza göre uydurmaya çalışıyoruz. Vikipedi’nin isim uydurmaya hakkı yok.Berfu (mesaj) 05.29, 26 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
Bana kalsa Şehzade Mustafa'nın madde adı aynı o şekilde olurdu ama Mustafa, Osmanlı Şehzadesi olmazdı işte. Bana kalmadığı için topluluk kararı gerektiriyor, aynı William'ı Prens William adına taşımak için gerektiği gibi. Benim buradaki temel itirazım Türkçede olmayan virgüllü kullanıma dair. Virgül yerine parantez kullanıyoruz zaten. Charles (Galler prensi) = Prens Charles, Galler Prensi değişikliğinin en ufak bir getirisi yok. Charles (Galler prensi) derken kim olduğunu anlamayıp da Prens Charles, Galler Prensi deyince kafasında ampul yanacak bir kişinin bile olduğunu sanmıyorum. Öte yandan sultanlar sultanı, hakanlar hakanı (evet, küçük yazılmalı bu şekilde) gibi unvanların buradaki durumla ne ilgisi var onu da anlamış değilim. Prens George taşıması üzerine yapılan yorumların yanlışlığı da cabası. "Danimarka’da da prens unvanı isimden önce gelir." denmiş mesela. Buna itiraz eden yahut bunun hakkında bir kelam eden yok zaten. George Prens yapılmadı madde adı, yalnızca George yapıldı. Parantezin kullanım mantığını iyice kavramak lazım. Tekrar ediyorum, parantezin işlevi yalnızca ve yalnızca anlam ayrımı. Dilbilgisel yahut bağlamsal bir içeriği yok. Ayrıca bir diğer yoruma değinmem gerekirse ben de "Cumberland dükü olan George'u arıyorum neden Prens George (Danimarka)'ya tıklayayım" diyebilirim ama demiyorum. Bu gibi nesnel tabanı olmayan yorumlarla bir yere varamayız. Burada yapılabilecek olan şey, şu anki adlandırma usulümüze göre eğer Cumberland dükü unvanından daha yüksek bir unvanı varsa paranteze onu yazmak. Danimarka prensi yazmak uygun mu (bu unvanı taşıyor mu) mesela? Uygunsa onu yazmamız gerekli, düzeltme yapılabilir elbet.
Neyse, ben itiraz edeyim ya da etmeyeyim fark etmez, Türkçede Ad, Unvan şeklinde bir kullanım olmadığından burada da kullanamayız. Ancak eğer son çare ise, onu da madde bazlı değerlendirerek unvanların parantezsiz şekilde kullanılmasına karşı değilim. Cengiz Han, Şehzade Korkut gibi bolca örneğimiz var nihayetinde. Prens William olabilir mesela. Yalnız şu tartışmadaki argümanlar (uydurma unvan mevzusunu ayrı tutuyorum, o soruna ivedilikle bir şey çıkar yol gerek) ve verilen örnekler beni tatmin etmekten uzak. Başka yorum belirten olmamasına bakarsak genel görüş de böyle ya da konuya ilgi duyan yok. Benim son yorumum da bu olsun, eğer başka görüş belirten olur da tartışma genişleyip ikna edici argümanlar sunulursa son bir görüş güncellemesi yaparım. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 20.25, 26 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
@Tomás de H y B-P, bu uydurma unvanlar konusunda bir yorumun, çözüm önerin var mıdır? --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 20.29, 26 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
@𐰇𐱅𐰚𐰤 ve @Rastgele83893, öncelikle bu konuyu tartışmaya açtığınız için teşekkürler, bildirim henüz yeni geldiği için şimdi cevap yazıyorum. İlk önce parantez ile ilgili konuşacak olursak parantez yerine virgül kullanımını desteklemiyorum, parantez buna daha uygun; parantezi nerede kullanacağız derseniz, bence kişinin sahip olduğu bu unvan sadece kendisinde bulunuyorsa (örn. Galler prensi, Asturias prensesi, Orange prensesi) bunları parantez içine yazabiliriz. Ama tartışmada geçen Danimarka prensi ya da Cambridge prensi gibi unvanları birden fazla kişi taşıyabilir, bu durumda sayfa adları Danimarka Prensi George veya Cambridge Prensesi Charlotte olmalıdır. Çoğu Vikipedi'de kişilerin doğum unvanları yazılıyor, belirgin istisnalar Galler Prensesi Diana, Edinburgh Dükü Prens Philip, Konsort Prens Albert, İspanya Kraliçesi Sofia. George, doğumunda bir Danimarka prensi ve Kraliçe Anne ile evlenince Cumberland dükü unvanı veriliyor. İngilizce Vikipedi, Prince George of Denmark olarak isimlendirmiş ama Yunanistan prensi olarak doğup Kraliçe II. Elizabeth ile evlenerek Edinburgh dükü unvanı alan Philip için Prince Philip, Duke of Edinburgh demiş. Bu konuda kesin bir şey söyleyemem, ama çoğunluğa uymak daha doğru olur. İkincisi, Türkçede ortada bir isim yoksa prens/dük/marki/kont küçük yazılır, olduğu yer ise büyük. Uzun mesajlarınızdan değinmediğim bir nokta varsa lütfen söyleyin ve @𐰇𐱅𐰚𐰤, uydurma unvanlardan kastınız nedir, örnek verirseniz çok sevinirim. --Tomás de H y B-P (mesaj) 00.21, 27 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
@Tomás de H y B-P, en baştaki ilk iki maddeden bahsediyorum, özellikle şuradaki sorunlu durum: "İngilizce adlandırılışı en:Princess Charlotte of Wales olan kişinin Türkçe sayfası Charlotte (Galler prensesi) olarak adlandırılıyor. Ancak Galler Prensesi maddesine bakarsanız bu kişi Galler Prensesi filan değil. “of Wales” takısı o bölgeden olduğunu belirtmek için var. (Babasının unvanı o bölgeden) Yani bu kişiye Galler Prensesi demek yanlış." Şu anki durumda madde adında unvan kullanmadığımız için parantezin içerisine ne yazabiliriz? Charlotte (Galler) yazsak olmaz, Charlotte (Britanya kraliyet mensubu) yazsak kurtarır mı örneğin?--𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 21.37, 26 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
@𐰇𐱅𐰚𐰤, maalesef kurtarmaz; Galler Prensesi Charlotte tek kurtaracak olan ama o da kurallara uymuyor. Dediğim gibi, parantez işareti kraliyet ailesi üyeleri için kendisinden başka kimsenin kullanmadığı unvanda kullanılmalı. Charlotte (Galler) şu durumda uyardı: Şayet Charlotte kişisi bir hükümdarla evlenmiş olsaydı Princess Charlotte of Wales yerine Charlotte of Wales olarak adlandırılır ve işte o zaman kurtarırdı. Ama kendisi babası Galler prensi iken doğduğu için bu unvanı alıyor, babasının başka çocuğu olsa yine bu unvanı alacaktı, bu Charlotte'u diğerlerinden ayırmaz. Ya da soyadlarını kullanalım, başka bir çözüm yok gibi? --Tomás de H y B-P (mesaj) 01.02, 27 Ağustos 2021 (UTC+3) Bu imzasız yazı Tomás de H y B-P (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 22.02, 26 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
  • Neden unvan kullanılmıyor? İngilizce ve diğer tüm wikiler prens/şehzade unvanını kullanıyor. Sadece hükümdarlarda unvan kullanılmıyor. Onun bile istisnaları var. Prens/Şehzade unvanlarını kullanmanın sebebi de VP:YAYGINAD politikası. Çünkü bu insanlar isimleri yerine unvanları ile tanınıyor. Wikipedia politikası ise en bilinen/yaygın ismi kullanmak. Yoksa Şehzade Mustafa’ya Mustafa (Saruhan ve Konya sancakbeyi) de diyebiliriz. Ama Wikipedi politikasına aykırı bir isimlendirme bu. Unvanları hiç kullanmayın diye kesin bir kural yok. X tavsiye edilmez ile yok edin arasında kocaman fark var.
  • Prens Charles, Prens William ve Prens George örnekleri vermemin sebebi unvanlar arasındaki farklardr. Charles’ın iki prens unvanı var. William’ın bir prens ve bir dük, George’un sadece 1 prens unvanı var. Birini nasıl yazdığınız diğerini etkileyecektir. Sadece Charles üzerinden tartışmak anlamsız o yüzden.
  • En başta linkini verdiğim en:Wikipedia:Naming conventions (royalty and nobility) sayfası Vikipedi tartışma:Adlandırma kuralları (kraliyet ve soyluluk) sayfasında çevriliyor. Oradaki tüm durumları okuyup yorum yaparsanız iyi olur. Kişiler üzerinden gitmek yetersiz. Berfu (mesaj) 03.41, 27 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
  • Ki sayfayı incelerseniz Prens Philip’in neden Edinburgh Dükü olarak bir süre kalması gerektiğini göreceksiniz. Yaşayan ve yakın zamanda ölen eşler toplumda hafızasında eski adları ile kalır ve unutulana kadar VP:YAYGINAD politikası gereğince eski isimleri ile anılır. Ölümlerinden bir süre sonra artık tarihçilerin konusu olduklarında onlar ne isim verirse o kullanılacaktır. Onun için de VP:ADDEĞİŞİKLİKLERİ politikası var. Topluluk o zaman geldiğinde bunun kararını verebilir tabi onun için önce herkesin bu politikaları içselleştirmesi gerekiyor. Biz şu anda bu kişiler hangi yaygın isimle biliniyorlarsa onu bulmalıyız. İsim uydurma hakkımız yok. Unvanlar tamamen yok sayılacak diye bir şey de yok. Bakınız en:Queen Letizia of Spain. Çünkü kişi unvanı ile tanınıyor, bütün kaynaklarda öyle geçiyor. Vikipedi:Adlandırma kuralları (kişiler)’in en temel noktası, giriş paragrafı. Berfu (mesaj) 04.51, 27 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

"Unvan kullanılmasın" prensibinin radikal yorumlanmasını her zaman ansiklopediye zarar verici bulmuşumdur. Radikal kısmını özellikle vurguluyorum tabii, "Deli İbrahim" veya "Deli Petro" gibi kullanımları burada görmeyelim diye. Eskiden buradakine benzer sorunları Türk/Osmanlı biyografilerinde de yaşıyorduk, örneğin Enver Paşa yerine maddenin ismi "İsmail Enver" şeklindeydi. Vikipedi geliştikten ve her kıyıda köşede kalan paşa/bey biyografisine alternatif isim bulmamızın imkânsızlığı belirginleştikten sonra bu sorun kendiliğinden çözüldü. Eskiden de "William (Cambridge dükü)" maddesinin ismi "William Mountmatten-Windsor" şeklindeydi, bunun bir nevi özgün araştırma veya ciddi bir anti-monarşist bakış açısı niteliğini taşıdığını konuşmuş ve en azından sorunu idare edecek bir çözüm bulmuştuk. Avrupa kraliyet ailelerine daha fazla ilgi gösterildiğinde bu sorunun tekrar ortaya çıkacağı aşikârdı. Nitekim Berfu'nun Prens George, Prenses Charlotte hakkında söyledikleri tamamen isabetli. Madem Enver Paşa diyebiliyoruz, Şehzade Mustafa diyebiliyoruz; Prens William veya Prenses Charlotte dememizin önünde hiçbir engel olmaması lazım. Nihayetinde bu kişiler birer prens veya prenses, bu tartışmaya açık, TBA sorunu yaratacak bir durum değil; isimleri de esasen "George" değil "Prens George". Okuyucuya zorluk oluşturacak isimlendirmelerden de kaçınma sorumluluğumuz var. Öte yandan virgül kullanımının da Türkçede yeri yok, bu konuda 𐰇𐱅𐰚𐰤 haklı. "Prens William (Cambridge dükü)", "Prenses Charlotte (Cambridge)" gibi adlandırmalar en ideali olacak gibi sanırım. Charlotte'un tartışma sayfasında @Mskyrider "Charlotte (Cambridge)" çözümünü önermiş, onu da buraya davet edelim. Bu çözüm Charlotte özeline kabul edilebilir olsa da George için çözmüyor. Günümüzde bir Prince George of Cambridge, yani Cambridge unvanını babasından alan Prens George var; ama tarihsel olarak bir de en:Prince George, Duke of Cambridge var. "George (Cambridge)" adlandırması anlam ayrımı için yeterli değil. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 13.12, 27 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

  • Konu hakkındaki görüşlerimi "Princess Charlotte of Cambridge" maddesinin nasıl adlandırılmasının uygun olabileceği örneği üzerinden anlatmak istiyorum. Varsayalım bir Vikipedi kullanıcısıyım ve bu kişi hakkında bilgi almak için arama sayfasına "Prenses Charlotte" yazıyorum. Karşıma üç seçenek çıkıyor Prenses Charlotte (Cambridge), Prenses Charlotte (Galler) ve içinde Prenses Charlotte geçen sayfaları ara ibaresi. İlk seçeneğe tıkladığımda istediğim sayfaya ulaşıyorum. Ulaştığımda madde adının Charlotte (Cambridge prensesi) olduğunu görüyorum. Yukarıda ve farklı yerlerde belirtildiği gibi ben de ayraç içindeki ifadenin yanlış bir tanımlama olduğunu görüyorum. Yani istediğim maddeye ulaşabiliyorum. Şu anda yalnızca Charlotte yazdığımda ise bir anlam ayrımı sayfasına ulaşamadığım gibi gelen maddede böyle bir uyarı da yok. Maddenin adının Charlotte (Cambridge) olarak değiştirilmesini önerdim çünkü unvanları kullanmıyoruz. Bu madde özelinde de kullanmamızı gerektiren elzem bir durum yok. Evet enwiki'de "Princess Charlotte of Cambridge" adı verilmiş maddeye, ama dewiki'de "Charlotte of Cambridge" adı kullanılmış, "Karlotta von Cambridge" gibi Almancalaştırılmamış. Eswiki "Carlota de Cambridge" demiş adı İspanyolcalaştırarak, frwiki "Charlotte de Cambridge" demiş, itwiki Charlotte di Cambridge demiş.Felemenkçe "Charlotte van Cambridge", Lehçe "Karolina z Cambridge". Ruwiki Шарлотта Кембриджская yani Cambridgeli Şarlotta. Ukraynaca, Danca, Yunanca, Sırpça hepsi prensesi bir şekilde eklemiş. Neden farklı örnekleri veriyorum, yalnızca "enwikide böyle bizde böyle yapmalıyız" fikrini desteklemediğim için. Trwikide unvan kullanmıyoruz, seksen'in belirttiği gibi ender ve zaruri hâllerde bu yola başvuruyoruz. Charlotte özelinde de böyle bir zaruriyet olduğunu düşünmüyorum. Adlandırma tartışmalarında ise hep tekrarladığım şu dizeleri tekrarlamak isterim:

"What's in a name? That which we call a rose
By any other name would smell as sweet;
"

  • Diğer George meselesine gelince, şu an için incelemedim, ama bu tartışma genelinde ana düşüncem madde özelinde unvan kullanılması zaruriliği tartışılmalı. Elbetteki Charlotte örneğinde olduğu gibi yanlışlıklar düzeltilmeli. Bu tartışmaları tüm ünvanı olanlar için yapmanın yolu ise Vikipedi'de unvan kullanımını tartışmaya açmak, bu yönde varolanın aksine bir fikirbirliği var ise o zaman unvanların nasıl kullanılacağı hakkında bir yönerge hazırlamak. Yukarıda gösterdiğim gibi unvanların madde adında kullanılması evrensel bir kural değil.--Mskyrider ileti 13.48, 27 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
en:Wikipedia:Naming conventions (royalty and nobility) sayfası Vikipedi tartışma:Adlandırma kuralları (kraliyet ve soyluluk) sayfasında çevriliyor. Önerileriniz ile katılırsanız sevinirim. @Mskyrider
  • Charlotte (Cambridge)’nın en büyük sonunu yaygın ve geçerli bir isim olmaması. Diğer dillerde yaygınlığını bilmiyorum ama Türkçede yoğun şekilde Prenses Charlotte olarak geçiyor.
  1. Prenses Charlotte örümcek avında (NTV) (ntv.com.tr/yasam/prenses-charlotte-orumcek-avinda,E1bmBE6Lg0O59n5Li61HaQ)
  2. Yürüyüşe Prenses Charlotte'ın oyuncağı damga vurdu (NTV) (ntv.com.tr/galeri/yasam/yuruyuse-prenses-charlottein-oyuncagi-damga-vurdu,F22Q--JbLUir1-0QIqq vQ)
  3. Prenses Charlotte, 5. yaşını karantinada kutladı (Habertürk) (haberturk.com/prenses-charlotte-5-yasini-karantinada-kutladi-2666005)
  4. Prenses Charlotte, uçağa emekleyerek bindi (CNN Türk) (cnnturk.com/yasam/prenses-charlotte-ucaga-emekleyerek-bindi)
  • Hal böyleyken başka isim vermek Vikipedinin kendi politikalarına aykırı. Amaç sadece başka bir prensesle karıştırmamak olmamalı, geçerli bir isim de olmalı. Sadece Vikipedi’nin kullandığı bir isimlendirme olamaz, Vikipedi olanı gösterir, kendisi farklı bir şey üretemez. Küçük bir not: bu tip isimlendirmeler uzun zaman önce hükümdar eşi olarak kraliçe olmuş kişilerde Charlotte (Mecklenburg-Strelitz) vb. olabiliyor. Bu isimlendirmenin doğrusu da tartışılabilir tabii. Unvanların madde adında kullanılması tamamen yasak değil, kişi o şekilde biliniyorsa kullanılabilir. Vikipedinin sorumluluğu bunu tespit etmek, kendi kendine isimlendirmek çok başka yere gider. Berfu (mesaj) 14.26, 27 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
  • "Charlotte" (Cambridge) diye yaygın bir isim olması düşünülemez zaten, ayraç içi kullanım ansiklopedi maddelerinde ayrım yapmak için bir yöntem sadece. Burada yaygınlıktan kasıt "Charlotte" ismi. Evet verilen örneklerin hepsinde "Charlotte" adı kullanılıyor, dolayısıyla maddenin adının "Charlotte" olması uyguladığımız yönergelere uygun. Tek başına "Charlotte" olamadığı için maddeleri ayırmak adına ayraç içinde iki Charlotte'u birbirinden ayıracak bir adlandırma yapıyoruz. Önerdiğim Charlotte (Cambridge) madde adı vikipedi yönergelerine aykırı bir adlandırma değil. Halbuki Prenses Charlotte önerisi şu anda genel olarak kullandığımız madde adında unvan kullanılmamasıyla çelişiyor. Bu nedenle bu kullanımı değiştirmenin yolu madde adlarında unvan kullanılmaması/kullanılması konulu bir fikirbirliği tesisi. Bu belirlenmeden önce çevrilen sayfanın içeriği yalnızca ayraç içinde nasıl ayrım yapabiliriz gibi olabilir ama madde adını Prenses Charlotte yaparız gibi olamaz. Zamanı geldiğinde yönergenin oluşturulmasında fikirlerimi belirtmekten kaçınmam elbette. Ayrıca unvanını kullanmayan nadir kişi vardır herhalde, bir kişinin unvanını kullanması madde adında kullanması için bir sebep değil. Madde adının Charlotte olması ve ayraç içinde ayırt edici bir yazı kullanılması uydurma bir adlandırma değil. Neden yalnızca prenses ya da krala, ya da soylu unvanlarına sabit kalıyoruz, unvan deyince Profesör Doktor da bir unvandır, Başkan da bir unvandır. Bunları neden kullanmıyoruz? Söylediğinize katılıyorum, Vikipedi varolanı gösteriyor, kişinin adı Charlotte, madde adı da Charlotte, nerede farklılık var? --Mskyrider ileti 14.43, 27 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
  • Yukarıda örnek verdiğim haberler “Charlotte üç yaşına bastı” “Charlotte uçağa bindi” diye yazılmamış değil mi? “Prenses Charlotte” olarak yazılmış. Kendisinin doğum belgesinde bile isim yerinde “Prenses Charlotte Elizabeth Diana” yazar. Bakınız: [5] O “Prenses” öyle istediğimiz zaman kaldırdığımız bir şey değil. Haber kaynakları hiç öyle kullanmamış gibi davranmayı anlamıyorum gerçekten. en: Wikipedia:Manual of Style/Biography#Titles of people doğuştan gelen unvanları, evrende tek bir kişiyi ifade eden unvanları, sonradan kazanılan doktor vb. unvanları detaylı şekilde ele almış. Merak edenler için link vereyim. Doktor vb. unvanlarda bile temel politika kişinin geniş çaplı şekilde unvanıyla bilinip bilinmemesidir. Yani bir insan adı soyadı ile değil Dr. Ali diye biliniyorsa öyle kullanın der. Türkçe Vikipedi’nin benimseyemediği temel bir politika…. Berfu (mesaj) 15.53, 27 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

Hizmetlilik başvurusu

Şurada bir hizmetlilik başvurum bulunmakta. Oradan görüş belirtebilirsiniz. Ornek11222mesaj 13.54, 26 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla


Wikimedia Vakfı Mütevelli Heyeti seçimleri hakkında duyuru (güncellendi)

2021 seçim takvimi
1. Duyuru
Herkese merhaba. Bu sene gerçekleştirilecek vakıf mütevelli heyeti seçimleri hakkında bir duyuru yapmak istiyorum. Daha önce şurada da konuşulduğu üzere, Vakıf aslında geçen sene yapılması planlanan seçimleri bu sene yapacak ve toplamda dört koltuk için üye seçilecek. Buna ilişkin detaylı açıklamama bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Vakıf geniş bir topluluktan adayların bu seçimlere katılmasını ve yine geniş bir katılımcı çevresinden seçmenlerin oy kullanmasını istiyor. Böylelikle Vakıf, Wikimedia Hareketinin daha doğru ve verimli bir şekilde işleyebilmesi ve misyonuna devam edebilmesi için gerekli olan tecrübe ve bakış açılarını bulabileceğine inanıyor.
Meta'da bu konuyla ilgili adaylara bir çağrı yapıldı. Bu çağrının çevirisine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz (hatalı çeviri varsa lütfen düzeltiniz). Bu sayfada, adaylardan ne beklendiği, adayların taşıması gereken nitelikler, seçilmeleri halinde yüklenecekleri sorumluluklar gibi hususlara ilişkin bilgiler yer alıyor. Eğer bizim topluluğumuzdan da adaylar çıkacak ise bu sayfaları okumaları elzem. Başvurunun nereden ve nasıl yapılacağına ilişkin de yine bu sayfada bilgi yer alıyor. Gelişme oldukça topluluğa çeşmeden ve Telegram kanalımızdan bilgi vermeye devam edeceğim. Saygılarımla. --justinianus | mesaj 11.02, 17 Haziran 2021 (UTC)Yanıtla
2. Duyuru
Tekrar merhaba. Vakıf seçimlerinde başvuru süreci tamamlandı. 20 adayın başvurusu onaylandı. Yarın (7 Temmuz 2021) itibarıyla adaylar için seçim kampanyası süreci başlayacak ve bu süreç 3 Ağustos 2021'e kadar sürecek. Adayların başvurularında kendilerine ilişkin bilgiler bulabilirsiniz (bazı adayların başvuruları Türkçe olarak da mevcut, diğerlerinin çevirisi devam ediyor). Adaylar ayrıca bu süreçte dünyanın çeşitli yerlerindeki Viki-toplulukları ile buluşacaklar ve onların sorularını yanıtlayacaklar. 4 Ağustos 2021'de ise oylama başlayacak. Devredilebilir tek oy yönteminin kullanacağı oylamada, oy kullanacak kullanıcılar adaylarını tercihlerine göre sıralayacaklar. İlk sıradaki aday seçilmek için yeterli oy almışsa veyahut seçilemeyecek ise, oy ikinci sıradaki kullanıcıya iletilecek. Oy, bu şekilde uygun bir adaya gelene kadar aktarılmaya devam edecek. Oylama 17 Ağustos'ta sona erecek ve 25 Ağustos'a kadar oylar sayılarak işlenecek. 25 Ağustos'ta ise sonuçlar açıklanacak. Ardından Eylül ayı içerisinde Vakfın seçilen üyeleri ataması bekleniyor.
Seçim sürecinin yerel topluluklarla daha verimli bir şekilde paylaşılması için bu seçim süreci için Vakıf tarafından topluluklara bir çağrı yapıldı ve kullanıcılardan gönüllü olarak bu süreci topluluklarla paylaşmaları, sürece ilişkin metinlerin kendi dillerine çevrilmesine yardım edilmesi istendi. Ben de Türkçe viki-toplulukları ile paylaşmak için gönüllü oldum ve bu doğrultuda yaşanan gelişmeleri sizlerle paylaşıyorum. Meta üzerinden çalışmalarıma devam ediyorum. Yardımcı olmak isteyen varsa benimle iletişime geçebilir. Bunun dışında, süreci takip etmek isteyen ve/veya daha fazla bilgi almak isteyenler de Meta'daki anasayfaya göz atabilir. Saygılarımla. --justinianus | mesaj 08.10, 6 Temmuz 2021 (UTC)Yanıtla
3. Duyuru
Herkese merhaba ve iyi bayramlar! Wikimedia Vakfı Mütevelli Heyeti seçimleri için oylama 4 Ağustos 2021'de başlıyor. Adaylar kendilerine sorulan soruları cevaplıyor ve kendileriyle ilgili video mesajlar paylaşıyor. Bu süreçte adaylarla doğrudan iletişime geçebileceğiniz buluşmalar organize ediliyor. Katılmak için size uygun olan bir buluşmayı bulmanız ve adınızı eklemeniz yeterli. Detaylar üstteki duyurularda mevcut. İyi vikiler. --justinianus | mesaj 13.43, 21 Temmuz 2021 (UTC)Yanıtla
4. Duyuru
Wikimedia Vakfı Mütevelli Heyeti için yapılacak seçimlerde 4 Ağustos'ta başlaması beklenen oylama süreci, oylama için kullanılacak SecurePoll uygulamasından kaynaklı teknik problemler nedeniyle 18 Ağustos 2021'e ertelendi. 31 Ağustos'a kadar sürecek oylamaların ardından sayım işlemleri yapılacak. 7 Eylül'de ise sonuçlar açıklanacak. Ardından Vakfın seçilen adayları ataması bekleniyor. Buna ilişkin Meta'da yapılan duyuru için buraya bakabilirsiniz. Oylama ile ilgili genel bilgiler için ise şuraya bakabilirsiniz. Saygılarımla. --justinianus | mesaj 06.20, 9 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
5. Duyuru
Wikimedia Vakfı Mütevelli Heyeti seçimleri için oylama 18 Ağustos 2021 itibarıyla başladı. 31 Ağustos'a kadar sürecek oylamanın ardından en çok oy alan dört aday Mütevelli Heyetine atanacak. Meta'da bununla ilgili yapılan detaylı açıklamaya buradan ulaşabilirsiniz. Kişisel sebeplerden ötürü geciken bu duyuru için topluluktan özür diliyorum. --justinianus | mesaj 11.40, 21 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
6. Duyuru
Vakıf seçimlerinde oylama süreci devam ediyor. 31 Ağustos'a kadar sürecek oylamada şu ana kadar Türkçe Vikipedi'den oy kullanma yeterliğine sahip 441 kullanıcının 44'ü oy kullanmış. Bir önceki (2017) seçimlerde, oy kullanabilecek 334 kullanıcıdan 25 kullanıcı oy kullanmış. Hem oy kullanabilen hem de oy kullanan kullanıcı sayımızda bir artış var ve oylama henüz sonuçlanmadı. Yarın oy kullanmayan kullanıcılar oy kullanmaları için bir davet e-postası alacaklar. Oy kullanmayan kullanıcılarımızı oy kullanmaya davet ediyorum. --justinianus | mesaj 19.53, 26 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
7. Duyuru
Mütevelli Heyeti seçimleri için bugün son gün! Türkiye saati ile 1 Eylül 2021 saat 03:00'e kadar oy kullanabilirsiniz. Oy kullanmayan kullanıcılar şu adresten oy kullanılacak sunucuya ulaşabilirler. Adaylarla ilgili bilgiler ise şurada. Oylama bitince 7 Eylül'e kadar sonuçlar sayılacak ve ardından kazanan adaylar açıklanacak. Bunun ardından da seçilen adayların atanması gerçekleştirilecek. Oy kullanmayan kullanıcılarımızı oy kullanmaya davet ediyorum. --justinianus | mesaj 07.26, 31 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
8. Duyuru
Mütevelli Heyeti seçimleri dün (31 Ağustos 2021) 23:59 (UTC) (Türkiye saati ile 1 Eylül 2021 saat 02:59) itibarıyla sona erdi. Bundan sonraki aşamada Seçim Komitesi verilen oyların sayımını ve dökümünü yapacak. Sonuçların bir hafta gibi bir süre içerisinde açıklanması bekleniyor.
Türkçe Vikipedi'den kayıt olan ve bu seçimde oy kullanma yeterliğine sahip 441 kullanıcıdan 73'ü oy kullanmış. Bir önceki seçimde (bkz. 6. duyuru) 334 kullanıcıdan 25'i oy kullanmıştı. Oy kullanma oranımız, önceki seçimlerde %7,5 iken bu seçimlerde ise %16,5 oldu. Bu artış ve ilgi nedeniyle, Vikipedi topluluğuna teşekkür ederim. Sonuçlar açıklandığında bir duyuru daha yapacağım. Saygılarımla. --justinianus | mesaj 11.42, 1 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Viki Yeryüzünü Seviyor 2021 sonuçları açıklandı

Merhaba arkadaşlar, daha önceden duyurduğumuz ve geçtiğimiz Haziran ayı içerisinde Türkiye'de ikinci kez bir uluslararası fotoğraf yarışmasına katıldığımız Viki Yeryüzünü Seviyor yarışmasının sonuçlarını Commons'ta yayınladık. Bu süreçte bize yardımcı olan jüri üyelerimiz @Cembayoglu, @Hakantokuc ve @Nevit'e sonsuz teşekkürler. Sakhalinio (mesaj - e-posta) 12.52, 29 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla

Zilkale Çamlıhemşin / Rize
Zilkale Çamlıhemşin / Rize
Coccinella septempunctata
Coccinella septempunctata
Meke Gölü
Meke Gölü
Kapadokya
Kapadokya
Viki Yeryüzünü Seviyor 2021 kazananları

Vikisözlük istismar süzgeçleri

Vikisözlük'ün ihtiyaç duyduğu süzgeçleri hazırlayabilecek bilgisi ve vakti olan kullanıcılara şiddetle ihtiyacımız var. Vikisözlük sürekli vandalizm ve deneme amaçları değişikliklerin kurbanı oluyor. Sürüm kontrolü özelliği Vikisözlük'te bulunmadığından dolayı son değişiklikleri sürekli kontrol etmek gerekiyor. Bu da Vikisözlük'te sürekli etkin olmayı gerekli kılıyor. Birkaç gün uğramasak maddeler tahrip oluyor. Aylar sonra tesadüfen görüp düzelttiğimiz maddeler var. Süzgeç hazırlayabilecek teknik bilgisi olan kullanıcıların bu çağrıya acilen kulak vermesini istiyorum. Teşekkürler. Turgut46 15.10, 2 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Süzgeçler standart değişiklikleri engelliyor. Vandalizm veya deneme amaçlı değişiklik engellensin demek çok genel kalıyor bu durumda. Sıklıkla yapılan hatalar veya vandalizm nedir diye son 500 değişikliğe baktım, bir vandalizm göremediğim için ne yapabileceğime dair bir fikir edinemedim. Standart hatalara yönelik "yapılacaklar listesi" hazırlamak faydalı olacaktır. Viki'de süzgeçlerin sayısı çok fazla malum, hepsini aktarmak anlamlı olmayacaktır. -- Sadrettin 20.20, 2 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
@Sadrettin Vikipedi'den süzgeç aktarmaktan bahsetmiyorum. Vikisözlük formatına uygun yeni süzgeçler hazırlamaktan bahsediyorum. Çok sık meydana gelen ihlalleri süzgeçlerle engelliyoruz mevcut durumda. Ancak bazı ihlaller için yeni süzgeçler hazırlamak gerekiyor. Süzgeç hazırlayacak vakti olan birilerini bulduğumda tarif edeceğim. Turgut46 00.50, 3 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

The 2022 Community Wishlist Survey will happen in January

SGrabarczuk (WMF) (talk) 00.23, 7 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Zamanı olanlar için

Merhaba şurayı kişinin ötesinde, topluluğun yerleşik olarak gördüğüm sorunlarına bir eleştiri olarak okuyabilirseniz sevinirim.--Güherçile (mesaj) 05.50, 7 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

TDK’nın viki üzerinde bağlayıcılığı yok mu?

Son değişiklikler sayfasında yayınlamak/yayımlamak üzerinden çok enteresan bir değişiklik geri alınması gördüm. Bakınız: [6] Sebebi “TDK kurallarının viki üzerinde bağlayıcılığı olmamasıymış. Topluluk kararı önemliymiş.” Bu doğru mu? Öyleyse herşey/her şey tartışmasını açıyorum. Topluluk ne karar verdiyse o olsun. Gerçek demokrasi. Berfu (mesaj) 17.49, 9 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Merhaba @Rastgele83893, bu doğru. Türk Dil Kurumu veya herhangi başka bir sözlük veya kurumun dediklerini körü körüne uygulamıyoruz. Genelde bu sorunu TDK ile Dil Derneği gibi başka bir sözlüğün uyuşmadığı, ihtilaflı sözcüklerde yaşıyoruz. Bu yüzden bariz imla hataları dışında bu tür değişikliklere sıcak bakılmadığı doğrudur. ‒ToprakM  19.58, 9 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
Bu politika hangi yönergeye dayanıyor öğrenebilir miyim acaba? Bir imla hatasının “bariz” olup olmadığına nasıl karar veriyorsunuz mesela? Vikipedi Türkçe üzerine çalışan akademisyenlerin yanlış dediği bir şeyi topluluk kararı alıp doğru diye uygulayabiliyor mu? Hayır çünkü benim bildiğim Vikipedi sizin kendi düşünce ve kanılarınızı, deneyimlerinizi, akıl yürütme sonucu çıkardığınız sonuçları yayımlama yeri değildir. Buradaki topluluğun iki bilgi arasından en doğru seçme gibi bir misyonu mu var? Hangi politikada yazıyor o? (Bu arada örnek gösterdiğim Vikipedi politika sayfası bile kelimeyi “yayımlama” şeklinde kullanmış, hadi karar alalım da değiştirelim “yayınlama” olsun) Berfu (mesaj) 21.09, 9 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
Yayın var, olay eyleme döküldüğünde ise yayımlamak oluyor. Berfu (mesaj) 22.07, 9 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
  • Bağlayıcılığı yok. Bağlayıcı olmasının herhangi bir politikaya ya da yönergeye dayanmadığı gibi bağlamaması da dayanmıyor. ToprakM'nin dediği gibi sadece TDK'nin değil, aynı zamanda Dil Derneği ve akademisyenlerin ne dediğine de bakıyoruz. Mesela TDK "iskonto" derken biz "ıskonto" diyebiliriz, Dil Derneği de bunu öneriyor. TDK öyle diyor diye koşulsuz şartsız iskonto kelimesini doğru kabul etmek zorunda değiliz. Bu da yıllardır süregelen Vikipedi ananelerine ve deneyimlerine dayanıyor. Yalnız bu örnekte yapılan geri alma hem dilbilgisel hem de düsturel olarak yanlış. Hedda'nın dediği gibi "yayınlamak" diye bir fiil yok. Addan fiile geçişte harf /m/ oluyor. Bu dilbilgisi yönü. "topluluk kararıdır mühim olan" cümlesini söyleyebilmek için de konu üzerine tartışılmış ve yayınlamak kelimesinin de en az yayımlamak kadar kabul edilebilir olduğunun akademik kaynaklarla temellendirilmesi gerekir. Bu da düsturel yönü. Neyse, örnekteki geri taşıma yanlış, yayımlamak olmalı. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 21.58, 9 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
    TDK'da sözcüğün yer almadığı doğru değil en başında. Bilim ve Sanat Terimleri Ana Sözlüğü'nde "Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü" altında şu tanımla yer almakta: TV. 1. Resim ve ses imlerini televizyon almaçlarının izleyebileceği biçimde, elektromıknatıs ışımayla yaymak. 2. Bir izlenceyi televizyonla yaymak.
    Düsturel kısmına gelirsek benzer maddelerin isminin hepsi orijinal olarak "yayınlanan" şeklinde, yıllardır da öyle, kimse rahatsızlık duymamış, kuklacılıktan engellenmiş bir kullanıcı yakın zamanda bir kısmını "yayımlanan" olarak taşımış ama hala diğer çoğu benzer madde "yayınlanan" olarak duruyor, bu da topluluğun hangisini tercih ettiğini göstermek için yeterli. Ben de o taşınan bir kısım maddeyi orijinal haline döndürüp birbiriyle tutarlı hale getirdim. Amacım tutarsızlık olmaması, birbiriyle uyumlu olsun hepsi. Kendi kafamdan kalkıp bunları böyle değiştirmek istiyorum diye bir işe girişmedim. Hepsinin yıllardır duran orijinal hali o zaten. Daha sonra beni geri alan kullanıcı "Herhangi bir tartışma olmadan böyle toplu taşımalar yapmayınız" yazmış. Asıl benim geri taşıma sebebim o zaten, CGT gereği tartışma yapması gereken statükoyu değiştirmek isteyenlerdir. Dahası @Aybeg ve başka bazı kullanıcılar benim yaptığım aynı işlemi diğer taşınan başlıklarda yapmış, hem de benden önce, ben bir el attım sadece. Kimse @Aybeg'in geri taşıdığı maddelere dokunmamış ben geri taşıyınca bir haller oldu. Girip profilimden incelenerek sadece benim geri taşıdıklarıma bulaşıp başka kullanıcıların geri taşıdıklarına dokunmamalar filan. Tehonk (mesaj) 23.54, 9 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
  • Bahsettiğiniz anlam 1981 yılı Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü - 1981’de yer alıyor. Güncel Türkçe sözlükte yok. Dil değişen bir şey sonuçta.Berfu (mesaj) 09.24, 10 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
  • Vikipedi topluluğu bir adın yaygın olup olmadığını tartışabilir (VP:YAYGINAD politikası), ya da güvenilir Türkçe kaynaklarda geçip geçmediğini tartışabilir (Adlandırma politikası, bağlantı verildi). Onun dışında biz istersek Dil Derneği istersek TDK’yı kullanırız bir şey yok. Ya yaygın olan kullanılır (Vikipedi politikası) ya da güvenilir kaynaklarda geçen ad. (O da Vikipedi politikası) Vikipedi’nin bunlar dışında keyfine seçim şansı yok. Bu arada güvenilirliği tartışmak isteyenler için: Vikipedi:Güvenilir kaynaklar/Duyuru panosu#Türk Dil Kurumu. Berfu (mesaj) 22.07, 9 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
    @Rastgele83893, Vikipedi:Güvenilir kaynaklar/Duyuru panosu topluluk tarafından işleyişi, tartışmaların nasıl sonuçlandırılacağı ya da bağlayıcılığının ne olacağının henüz belirlenmediği bir pano. Bunlar etraflıca konuşulmadan kaynaklar tartışılmaya başlanmış durumda ne yazık ki, buraya gidip tartışalım minvalinde yazdığını görünce genel bir şekilde bunu ifade etmek istedim. Önce bir konuşmak gerek. --anerka'ya söyleyin 22.34, 9 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
Kimse TDK'nın güvenilir olmadığını iddia etmedi, bir kaynağın güvenilir olması viki üzerinde bağlayıcı olduğu ya da yetki sahibi olduğu anlamına gelmiyor. Tehonk (mesaj) 23.30, 9 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Yukarıda yer alan kişisel yorumların, dokundurmaların veya imaların sonlanması gerekiyor, genel olarak not düşeyim. Yine spesifiğe girmeden, genel olarak: Teknik olarak özellikle de VP:MİLLİ'den dolayı bir bağlayıcılığı yok. Türkiye Cumhuriyeti devleti nezdinde TDK dil standardını düzenleyici kurum olabilir ancak bu yönde bir zorunluluğumuz olmadığı gibi dil düzenleyiciliğinde rol üstlenen farklı kurumlara da tarafsız bakış açısıyla yaklaşmamız gerekiyor. İngilizce veya Portekizce gibi çok merkezli bir dil konuşuyor olsaydık, bu çok daha belirgin bir durum olacaktı. Öte yandan, çoğu zaman tabii bu durumun etkileri teoriyle sınırlı kalacaktır. Herhangi bir konuda TDK gibi bir otoriteden farklı bir yaklaşım seçeceksek, bunun için prensiplerimize göre güçlü bir dayanak gösterebilmemiz gerekiyor, keyfi olarak yapmamız doğru olmaz. Örneğin Dil Derneği gibi alternatif bir otoritenin önerisinin daha makul olduğunda uzlaşmamız veya Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü'nde olduğu gibi nesnel olarak gösterilebilir, literatür nezdindeki kullanımla ters düşen hatalar mevcut olması gerekiyor (aklıma ilk gelen bu sözlükte "vegan" yerine "vejan" yer alması veya "fossa cubitalis"in karşılığı olması gereken "dirsek çukuru"nun "fossa olecrani"nin karşılığı olarak verilmesi). --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 00.43, 10 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

TDK’nın güvenilir bir kaynak olması Milli özelliğinden değil Türkçe ile ilgili en büyük veritabanı olmasından geliyor. Şöyle olur TDK’nın önerdiği bir sözcük yaygın olmayabilir ve Vikipedi:YAYGINAD kriterlerini karşılamadığından kullanılmayabilir ve yaygınlık tartışılabilir. Ama diğer türlü “hangisi doğru” tartışması Vikipedi’nin yapabileceği bir tartışma değil. Kimse burada dil bilimci kimliği bulunmuyor ki Vikipedi kendini başka kaynakların üzerinde otorite ilan etsin.Berfu (mesaj) 09.24, 10 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
Türkçe dilindeki Vikipedi'de Türkçeyle ilgili bir kaynağı referans almanın neresi millî? Öyleyse Vikipedi'yi Türkçe kullanmayalım madem? Millîlik demek Vikipedi'yi Türkiye ansiklopedisi olarak kullanmak demek. Türkçe kullanmak millî olmuyor. Bunun için de en sağlam ve otorite konumundaki Türk Dil Kurumunu referans almamız gerekiyor diye düşünüyorum. --Turgut46 10.52, 10 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
  • Yayım/yayın tartışması özellikle son dönemlerde dilbilgisi alanında üzerinde tartışılan bir konu haline geldi. Önceki dönemlerde böyle bir tartışma döndüğünü hatırlamıyorum. Her iki kelime de yaymak fiilinden türetilmiş kelimeler. Kısaca, yayma işine yayım, yayma işlemi yapılan şeye ise yayın deniyor. Yani olay yayım, konusu ise yayın. Fakat bu tartışmanın bir anlamı var mı derseniz, bence yok. Çünkü yayınlamak kelimesinin kökenine bakarsanız, yayın-la(n)(mak) kelimesi isimden fiil yapım ekiyle oluşturulduğunu görürsünüz. Mantıken de bir şeyin yayımının yapılıyor olması anlamına geliyor. Aynı anlamı yayımlamak kelimesi de veriyor. Eski dilde karşılığı "neşretmek" olan iki sözcük kanımca aynı anlamı verdiğinden, ikisini de kullanmanın bir farkı olacağını düşünmüyorum. İngilizce karşılığı diyebileceğim "publish" kelimesinin çevirisi için ise iki kelime de veriliyor sözlüklerde, bunu da düşüncemi destekleyen bir bulgu olarak ileri sürebilirim. --justinianus | mesaj 10.33, 10 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
  • Konu başlığı TDK'nın bağlayıcılığı üzerine, yukarıda belirtilen bağlayıcılığı yoktur görüşlerine katılıyorum, en önemli danışma yerlerinden biri. Ama bu konuya getiren yayınlamak ? / yayımlamak üzerine daha önce de görüşler paylaşıldı. Bağlantılarını aşağıda veriyorum, ilgilenen bakabilir:
    1. Köy Çeşmesinde 2020 Haziran ayı yapılan tartışma
    2. 2014 yılından kalma bir tartışma
    3. Mayıs 2020'de yapılmış bir AWB isteği
    4. Vikipedi:Türkçede sık yapılan hatalar

--Mskyrider ileti 12.00, 10 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

  • Ben de topluluk tartışmalarının güvenilir kaynakların, veritabanlarının, gazetelerin vs. önüne konulmaya çalışılmasını yadırgıyorum. Türkçe’deki yaygın kullanım nedir diye araştırmak yerine “bana göre şöyle olmalı” bakış açısını yadırgıyorum. Not düşeyim. Berfu (mesaj) 16.02, 11 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Call for Candidates for the Movement Charter Drafting Committee ending 14 September 2021

Movement Strategy announces the Call for Candidates for the Movement Charter Drafting Committee. The Call opens August 2, 2021 and closes September 14, 2021.

The Committee is expected to represent diversity in the Movement. Diversity includes gender, language, geography, and experience. This comprises participation in projects, affiliates, and the Wikimedia Foundation.

English fluency is not required to become a member. If needed, translation and interpretation support is provided. Members will receive an allowance to offset participation costs. It is US$100 every two months.

We are looking for people who have some of the following skills:

  • Know how to write collaboratively. (demonstrated experience is a plus)
  • Are ready to find compromises.
  • Focus on inclusion and diversity.
  • Have knowledge of community consultations.
  • Have intercultural communication experience.
  • Have governance or organization experience in non-profits or communities.
  • Have experience negotiating with different parties.

The Committee is expected to start with 15 people. If there are 20 or more candidates, a mixed election and selection process will happen. If there are 19 or fewer candidates, then the process of selection without election takes place.

Will you help move Wikimedia forward in this important role? Submit your candidacy here. Please contact strategy2030(_AT_)wikimedia.org with questions.

Xeno (WMF) 17.02, 10 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

  • Bunu da şöyle özetleyeyim: Wikimedia Vakfı bir Hareket Tüzüğü oluşturacak. Bu Tüzüğü oluşturacak bir tasarı komitesi kurulacak. Komitede yer almak isteyen adayların başvurması isteniyor. Detaylı açıklamalar burada. --justinianus | mesaj 10.55, 13 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Server switch

SGrabarczuk (WMF) (mesaj) 00.45, 11 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

  • Özetle; Wikimedia Vakfı ana veri sunucusu ile yedek sunucu arasında acil durumlarda geçişin sorunsuz bir şekilde yapılıp yapılmadığını denemek amacıyla bir geçiş denemesi yapacak. Bu deneme 14 Eylül günü TSİ 19.00'da yapılacak ve bir saat kadar sürecek. Bu süreçte değişiklik yapılamayacak, yapmaya çalışanlar bir hata mesajı alacak. Arka planda çalışan diğer işlerde yavaşlamalar olabilecek. --justinianus | mesaj 18.06, 12 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Talk to the Community Tech

Şablon:Dir

Read this message in another languageLütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.

Hello!

As we have recently announced, we, the team working on the Community Wishlist Survey, would like to invite you to an online meeting with us. It will take place on September 15th, 23:00 UTC on Zoom, and will last an hour. Click here to join.

Agenda

Format

The meeting will not be recorded or streamed. Notes without attribution will be taken and published on Meta-Wiki. The presentation (first three points in the agenda) will be given in English.

We can answer questions asked in English, French, Polish, and Spanish. If you would like to ask questions in advance, add them on the Community Wishlist Survey talk page or send to sgrabarczuk@wikimedia.org.

Natalia Rodriguez (the Community Tech manager) will be hosting this meeting.

Invitation link

See you! SGrabarczuk (WMF) (mesaj) 03.04, 11 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Ingrid (İsveç prensesi)

Selamlar, Ingrid bağlantı ve başlıkta da belirttiğim üzere kendisi isveç prensesi ama evlendikten sonra danimarka kraliçesi oluyor hizmetlilerden ricam parantez içersindeki isveç prensesi ünvanını danimarka kraliçesi olarak değiştirilmesidir. Teşekkür ederim.S.Y ✉  08.50, 12 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Kraliyet üyelerinin adlandırılışında Vikipedi’de çok fazla hata ve standartsızlık var. Ben hatanın nedenini açıklayayım: İngilizce ve diğer Avrupa dillerinde evlenerek gelen kraliyet üyeleri genelde geldikleri yer ile tanınırlar. Mesela Margaret (Anjou), Clevesli Anne. İkisi de evlenerek İngiltere kraliçesi olmuştur. Sizin verdiğiniz örnekteki gibi bir ülkede prenses doğup diğer ülkede Kraliçe olan da çok fazla kişi var. Mesela Marie (Romanya kraliçesi) ve Yunanistan Kraliçesi Frederika (Hanover), ikisi de Britanya Prensesi olarak doğmuştur. (İsimlendirmedeki standarsızlığa dikkat) Eğer böyle bir durum varsa İngilizce’de prenses unvanları düşer, geldikleri yer isimlerine eklenir. en:Ingrid of Sweden gibi. Ama bu İngilizce için geçerli bir durum. Çünkü bazı kişiler farklı ülkelerde farklı şekilde tanınabilirler. Örneğin Victoria Melita (Saxe-Coburg ve Gotha) kişisi Britanya Prensesi olarak doğmuş, Rusya Grandüşesi olmuştur. (Victoria Feodorovna) O yüzden İngilizce ve Rusya wikilerinde adları tamamen farklıdır. Türkçe Vikipedi’de bizim Türkçe’de nasıl tanındıklarına bakmamız gerektiği ile ilgili tartışma açmaya çalışsam da (VP:YAYGINAD) asla başarıya ulaşamadım. Bakınız Vikipedi tartışma:Adlandırma kuralları (kraliyet ve soyluluk). Bahsettiğiniz kişi Türkçe’de muhtemelen Danimarka Kraliçesi olarak biliniyordur. Mesela Danimarkalı Alexandra tam tersi Türkçe’de Britanya Kraliçesi olarak biliniyordur. Ama dediğim gibi kimsenin umrunda olmadığı için sistemsel hata devam ediyor. Muhtemelen sonsuza kadar da devam edecek çünkü Vikipedistler toplanıp karar almayacaklar. Berfu (mesaj) 09.36, 12 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
Bu hatalar adlandırma kuralları bilgini bir devriye ya da hizmetli tarafından iş birliği projesi teklifi edilerek vikipedistler tarafından düzeltilebilecek bir durum olduğunu düşünüyorum. İş birliği projesi sorumlusu sayın @Anerka'dan bahsedeyim. Vikipedi'de tarihi ya da günümüz monarşilerinde madde çalışmaları yapıyorum ilgileniyorum. Madde yazarken çalışmalarında özellikle dikkat ettiğim başlıkta ki isim ve madde konusunda ki ünvanların yerleridir. S.Y ✉  11.23, 12 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
@Sefoxo iş birliği projesi yapılabilir, ancak öncelikle adlandırma kuralının net olarak belirlenmiş olması gerekli, ikinci olarak da taşıma işleminin yapılmasında bazı kısıtlar var, onlar da sorun olabilir. Örneğin yeni kayıtlı kullanıcılar taşıma işlemi yapamıyor ve de taşıma hedefinde oluşturulmuş bir sayfa (yönlendirme de olabilir) varsa önce silip sonra taşımak gerekli, bunun için de bir hizmetli desteği gerekir. --anerka'ya söyleyin 23.28, 12 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
Konunun ilgili maddenin tartışma sayfasında konuşulması ve orada pinglemelerin yapılması daha uygun olmaz mıydı sizce? Topluluğu genel olarak ilgilendirmeyen bir konuda köy çeşmesinde başlık açılmasını doğru bulmuyorum. Çeşmenin varlık amacının dışında çünkü. --Maurice Flesier message 11.40, 13 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
İlgili maddenin tartışma sayfasında tartışılamaz çünkü genel bir sorun. Vikipedideki bütün kraliyet üyeleri maddelerinde isimlendirme sıkıntısı var. İngilizce yönerge sayfası gibi en:Wikipedia:Naming conventions (royalty and nobility) bir sayfanın olması gerek. Berfu (mesaj) 13.55, 13 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Belediye ve belediye merkezi maddelerinin birleştirilmesi

Öncelikle hepinize uzun bir aradan sonra merhabalar. Birçok vikide belediye ile belediye merkezi bazı ülkelerde aynı maddede işlenirken (örneğin Finlandiya, Sırbistan, Yunanistan), bazı ülkeler için ise iki ayrı madde olarak (Kuzey Makedonya, İsveç) bulunmaktadırlar. Bu açıkçası neden böyle anlam vermek mümkün değil. Açıkçası bana sorarsanız belediye ve belediye merkezi aynı ada sahipse her ikisinin de tek maddede işlenmesinden yanayım. Örneğin Koper Şehir Belediyesi ve Koper (Slovenya) maddeleri birleştirilebilir. İkisi zaten neredeyse aynı şeyden bahsetmekte. İki adet sığ madde yerine daha zengin tek bir madde olmasının daha uygun olacağı görüşündeyim. Bu konuda bir standart getirilmesi gerektiğini düşünmekteyim. Saygılar.-- BeşiktaşlıM 17.38, 13 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
Mantıken doğru bir öneri. Ancak iki maddeyi birleştirip daha zengin bir maddemiz olsun önerisinden öte o ülkelerin idari yapılanması hakkında da bilgi sahibi olmamız gerekmez mi? Konu anlaşılsın diye soruyorum sadece. O ülkelerin idari yapılanması hakkında hiç bilgim yok. Vikideki çoğu kişinin de benim gibi olduğunu düşünüyorum. Mesela Türkiye ilçeleri olsa @Sabri76'dan görüş alır, ona göre yol alırdık. Belki o da katkı sunabilir, bilemiyorum. -- Sadrettin 19.05, 14 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
Açıkçası burada sorun adlandırmada gibi. Bizde de Tunceli ili ile ilin merkezi olan Tunceli ayrı ayrı adlandırılıyor. Beşiktaşlının verdiği örnekte ingilizce çeviriden kaynaklı adlandırmanın bizim kafamızı karıştırmasından kaynaklanıyor gibi. Verilen örnek gibi çokça madde var vikipediada. maddelerin içeriğinin benzer ya da zayıf olması bizlerin yeterli ilgiyi gösterememizden kaynaklanıyor. Sonuçta bunlar yabancı dillerde de olduğu gibi farklı oluşumlar. Koper Şehir Belediyesi adlandırması doğru mu? Bunu netleştirmek lazım. --Muratero 19.18, 14 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
Tunceli ili ile Tunceli'nin merkezi zaten ayrı idari bölümler. Belediyeler ve yerel yönetimler daha çok yerleşim birimleri ile alakalıdır. Sonuçta Koper maddesinde de Koper Şehir Belediyesi'nden bahsedilebilir. Nitekim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti belediye maddelerinde de belediye merkezi ve belediyenin kendisi için ayrı maddeler yok. Oradan örnek alınabilir.-- BeşiktaşlıM 07.28, 15 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
Slovenya örneği için Slovence vikiden bahsedilen her iki maddeyi de kontrol ettim. Slovenlerin her iki maddeyi birleştirmesi anlamsız görünüyor. Bizde ise yeterince bilgi olmaması çok normal zira İngilizce vikide bile yeterince bilgi yok. Belediye ve belediyenin merkezi aynı ada sahipse birleştirilmeli şeklinde bir standart getirilmesine karşıyım çünkü @Sadrettin'in endişelerini paylaşıyorum. Her ülke için ayrı ayrı o ülkenin idari yapısı nedir şeklinde bir araştırmaya girişmek verimli olmaz. Biz Sivas ili ile Sivas il merkezini ayrıştırarak geliştirebiliyorsak Slovenler de bunu yapabilir. Ayrıca kanton, pariş, sayım yerleşimleri (census-designated place) gibi her ülkenin kültürüne has farklı yönetim biçimleri de mevcutken bu tarz bir standartlaştırma işine girişmenin tüm bunlar göz ardı edilse bile çok zor olduğunu düşünüyorum.--Śαвяí¢αи76ileti 19.35, 15 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
Dediğim ülkelerin belediye sistemleri arasında çok fazla bir fark yok. Sonuçta ben birleştirmeyi o ülkelerin yerel yönetimleri yani belediyeleri veya başka örneğin sayım yerleşimleri için kastediyorum. KKTC belediyeleri için de merkezinden ayrı bir belediye maddesi yok mesela. Üstelik Koper Şehir Belediyesi adı üstünde zaten Koper şehrinin resmi adı ve yönetimidir, yani Koper maddesinde idari bölümler diye alt başlık olarak eklenebilir. Yerleşim şablonuna da hem belediye sınırı hem de merkezindeki nüfus ve diğer bilgiler eklenebilir. Slovencesinde bile çok fazla bir içeriği yoktu. İngilizce vikide Yunanistan'ın belediye maddelerinde de merkezi için ayrı bir belediye birimi maddesi yok, hatta Girit adası ve Girit bölgesi bile aynı maddede. İl, ilçe, kontluk, kanton gibi bölümler zaten merkezi ile birlikte diğer birden fazla belediyeyi veya merkezinden ayrı bir yönetim teşkilatını kapsamaktadırlar, o nedenle il ve il merkezini birleştirme tabiki saçma olur.-- BeşiktaşlıM 08.12, 16 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Wikimedia Vakfı yeni İcra kurulu başkanı Maryana Iskander oldu

Merhaba arkadaşlar, geçtiğimiz aylarda Katherine Maher'in ayrılması ile boşalan Wikimedia Vakfı İcra kurulu başkanlığına Maryana Iskander getirildi. İlgili duyuruyu ve Maryana Iskander'in mesajını şuradan okuyabilirsiniz. Bu görev değişikliği ile tüm Wikimedia projelerine yeni bir motivasyon geleceğini düşünüyorum. Selamlar, Sakhalinio (mesaj - e-posta) 18.45, 14 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

EduWiki wiki için gönüllü aranıyor

"EduWiki Yardım Ortağı" olmak ister misiniz? Tüm dünyada Vikipedi ve eğitim kurumları ile yapılan işbirlikleri dair içeriklerin yer aldığı eğitim bülteninin hazırlanması, Vikipedistlere ulaştırılması, eğitim çalışmalarının dokümantasyonunun yapılması, sosyal medya paylaşımların, kendi bölgesindeki etkinliklerin duyurulması, bölgesel eğitim toplantıları yapılması gibi işlerde rol alacak gönüllüler aranıyor. 5 Ekim'e kadar şu formu doldurarak başvurmak mümkün: Eduwiki Outreach Colloborators

Türkiye'de eğitim kurumları ile ilgili bu tür çalışmalarda ben ve Sakhalinio aktifiz ama bu grupta topluluktan farklı biri görev alırsa, diğer toplulukların eğitim alanında yaptıklarını burada duyurmada, bizim yaptıklarımızı Wikimedia hareketinin uygun kanallarında aktarmada gönüllü olursa ne güzel olur. --Başak (mesaj) 08.26, 16 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Mini yarışma 2021

Selamlar, şöyle bir yarışma düzenlemeyi düşünüyorum. Ne dersiniz? Kadıköylü Mesaj 18.41, 16 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Açıkçası sürüm kontrolünde sağlıklı bir kontrol yapılması için maddelerin oldukça dikkatli incelenmesi gerektiğini düşünüyorum, bu nedenle buradaki "dikkat" ölçütü ile çelişecek "hız" ölçütünü öne çıkaracak bir uygulamaya karşı olmamakla birlikte çekinceli yaklaşıyorum. Zira ihtiyacımız olan şey bu değişiklikleri "hızlı bir şekilde" değil, "doğru bir şekilde" eritmek olmalı. --justinianus | mesaj 08.23, 17 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
Düşüncem, yarışmanın sonunda kontrol edilen sürümleri de bir gözden geçirmek, çoğunlukla hatalı olduğu bariz değişiklikleri onaylayan kullanıcılar tespit edilirse diskalifiye edilebilir belki, bilmem ne dersiniz? Dizi ve oyuncu maddelerine ekstra hassasiyet rica ediyorum katılımcılardan, oralarda açık veya sinsi vandalizm ile doğrulanamayan katkılar çok.--Güherçile (mesaj) 10.32, 18 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Mini Yarışma 2021

Merhaba herkese!

Bekleyen değişiklikler 6400'ü aşmış durumda. Bunu eritmek için Vito'nun geçen sene düzenlediği gibi bir yarışma düzenleme kararı aldım. Sürüm kontrolü yetkisine sahip bütün kullanıcılarımızın katılımını bekliyorum :)

Detaylar

  1. Manuel onay işlemlerine göre sıralama yapılacak.
  2. En çok işlem yapan kullanıcılar ilk 10 listesinde açıklanacak.
  3. 1,2 ve 3. olan kullanıcılara Altın, Gümüş ve Bronz madalya verilecek.
  4. Justinianus'un çekincelerini anlayarak 7 gün süre verilecek.

Başlangıç: 17 Eylül 2021 15:40 (UTC)

Bitiş: 24 Eylül 2021 15:40 (UTC)

Herkese başarılar!

Kadıköylü Mesaj 15.37, 17 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Süre başladı! Sayımı buradan yapacağım. Sevgiler. Kadıköylü Mesaj 15.41, 17 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
@Styyx, hızlı başladı. Kadıköylü Mesaj 15.48, 17 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
Öncelikle herkese kolay gelsin, ben uzun süredir sürüm kontrolü yapmıyordum. Bu hafta biraz vaktim varken bende destek vermek istedim. @Kadıköylü senden ricam oluşturulacak listeye beni almazsan sevinirim. Selamlar, Sakhalinio (mesaj - e-posta) 21.06, 18 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
6091'e indik. Devam! :) :) Kadıköylü Mesaj 08.18, 19 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
6140'a çıkmışız :( Kadıköylü Mesaj 18.15, 19 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
21 Eylül akşamına kadar 5500'e düşer miyiz? Kadıköylü Mesaj 19.17, 20 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
Yaptıkça daha çok arttı. 6400 şu an. Dilemma..:) --Tanyel (mesaj) 12.27, 23 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
Sonuçları bugün açıklayacağım. Katılan herkese teşekkürlerimle. Kadıköylü Mesaj 10.08, 25 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Sonuçlar İşte sıralama:

Mini Yarışmada İlk 5'e Girenler
Sıra Kullanıcı Onay
1
154
2
109
3
97
4 Tanyel 84
5 Vikipolimer 77
Toplam 521

Katılım biraz düşük oldu ve bekleyen değişiklikleri maalesef tamamen eritemedik. Yarışma sayesinde bir kısmı incelenmiş oldu, bir dahaki yarışmada katılımın daha fazla olmasını diliyorum. Sıralamada derece alan kullanıcılarımızı yürekten kutluyorum.

Özel Teşekkür

@Kadıköylü emeğin için teşekkürler. Gerçekten gerekli ve faydalı bir girişimdi. Mini'yi bir sonraki aşamada midi yapıp süreyi ve katılımcı sayısını artırabiliriz belki.--Tanyel (mesaj) 18.25, 28 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

New discussion tool for everyone

Hello, all. I have good news about the mw:Talk pages project. Lütfen kendi dilinize çevirmeye yardım edin.

The Reply tool, which puts the [yanıtla] button on talk pages, will be deployed here next week. When this change happens, everyone will have the Reply tool turned on. You will be able to turn it off in Special:Preferences#mw-prefsection-editing-discussion. You can read more about it at mw:Help:DiscussionTools.

You can try it out now by turning on "Tartışma araçları" in Special:Preferences#mw-prefsection-betafeatures. That will also add a [abone ol] button to each ==Level 2 section== on a talk page. If you subscribe to the section, then you will get Special:Notifications if someone adds a new comment to that section (but not if they fix typos or edit other parts of the page). This can be very helpful on busy pages, especially if you only want to follow one conversation. Please try it out and share your thoughts at mw:Talk:Talk pages project/Notifications.

Please let me know if you have any questions. Whatamidoing (WMF) (mesaj) 19.48, 20 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

This is İstek yapıldı Yapıldı! Please ping me if you run into any problems. There is some technical information at mw:Help:DiscussionTools/Why can't I reply to this comment? Whatamidoing (WMF) (mesaj) 17.02, 30 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Movement Charter Drafting Committee - Community Elections to take place October 11 - 24

This is a short message with an update from the Movement Charter process. The call for candidates for the Drafting Committee closed September 14, and we got a diverse range of candidates. The committee will consist of 15 members, and those will be (s)elected via three different ways.

The 15 member committee will be selected with a 3-step process:

  • Election process for project communities to elect 7 members of the committee.
  • Selection process for affiliates to select 6 members of the committee.
  • Wikimedia Foundation process to appoint 2 members of the committee.

The community elections will take place between October 11 and October 24. The other process will take place in parallel, so that all processes will be concluded by November 1.

For the full context of the Movement Charter, its role, as well the process for its creation, please have a look at Meta. You can also contact us at any time on Telegram or via email (wikimedia2030@wikimedia.org). --Mehman (WMF) (mesaj) 22.02, 21 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Bu kısa mesaj Hareket Tüzüğü sürecine ilişkin bir güncelleme içermektedir. Tasarı Komitesi adayları için çağrı 14 Eylül'de sona erdi ve birçok adayımız var. Komite 15 üyeden oluşacak ve bu üyeler aşağıda açıklandığı üzere üç farklı şekilde seçilecek.

15 komite üyesi üç aşamalı bir süreç sonunda seçilecektir:

  • Viki-projelerden 7,
  • İştiraklerimizden 6,
  • Wikimedia Vakfından 2

Komite üyesi seçilecek. Viki-projelerden seçilecek üyeler için seçimler 11-24 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Diğer seçim süreçleri de paralel ilerleyecek, böylece üç aşamanın 1 Kasım'a kadar tamamlanacak.

Hareket Tüzüğünün tam metni, görevi ve oluşturulma süreci için Meta'ya bir göz atın. Ayrıca bizimle her zaman Telegram ya da e-posta (wikimedia2030@wikimedia.org) üzerinden iletişime geçebilirsiniz. --Mehman (WMF) (mesaj) 22.02, 21 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Anasayfa bölümüne katkı yapmak isteyenler buraya :)

Herkese selamlar, anasayfa bölümlerinden olan Vikipedi:Biliyor muydunuz? hakkında şurada kısa bir istişare yaptık, bunun üzerine ilgili sayfayı güncelledim, görüş bekleyen kısa kısa cümlelerimiz mevcut. Birkaç dakikanızı ayırıp yeni bilgiler edinmeye ve anasayfaya katkı vermeye ne dersiniz? --anerka'ya söyleyin 14.15, 22 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Belli bir süre tarih alt başlığını kaldırsak mı? Eylül 2021 gibi alt başlıkları silip adaylar mı yapsak? --Hedda Gabler (mesaj) 20.35, 24 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Sense and Sensibility madde adı

Sense and Sensibility aslında bilinen bir Jane Austen kitabı. Akıl ve Tutku (2008) ve Aşk ve Mantık (2017) gibi farklı isimlerle Türkçeye çevrilmiş. Yani farklı yayınevleri farklı isimler kullanıyor. Hatta film versiyonu tamamen başka: Aşk ve Yaşam. Böyle bir durumda maddenin ismi ne olmalı? en:Wikipedia:Naming conventions (books)#When the title version "best known in English" cannot be determined sayfası “o dilde en iyi bilinen isim” bulunamazsa ilk versiyona atıfta bulunuyor. Farklı fikri olan? Berfu (mesaj) 15.42, 26 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Bana, bilinirliğe bakılmaksızın ilk kullanılan ismi tercih etmek daha mantıklı geliyor. "O dilde en iyi bilinen isim" gereksiz tartışmalara gebe bir ifade. Filmler için yönergede zaten "ilk gösterime sokulduğu Türkçe adı kullanın" diyor. Belli ki buna benzer şekilde kitaplar için de bir yönergeye ihtiyacımız var. --Gökhan (mesaj) 16.21, 26 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
  • Türkçe farklı dönemlerde farklı adlar kullanıldığında ilk olarak Türkçeye çevrilen adını kullanmak ama madde içinde diğer çeviri adlarına atıfta bulunarak, yönlendirme koymak en mantıklı kullanım şekli. Austen'in bu romanı benim bildiğim kadarıyla 1946'ta "Sağduyu ve Duyarlık" adıyla Vecahat Güray çevirisiyle MEB tarafından yayımlanmış. --Mskyrider ileti 17.00, 26 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
  • Ayrıca Nihal Yeğinobalı çevirisi "Kül ve Ateş", 1969 Altın Kitaplar Yayınevi. --Mskyrider ileti 17.10, 26 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla
Bu çevirileri olduğunu ben hiç bilmiyordum. İlk çevirisi olan “Sağduyu ve Duyarlık” şeklinde kullanalım o zaman.Berfu (mesaj) 17.36, 26 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Şehir Üniversitesi e-arşivi

Şehir Üniversitesi e-arşivinin kapatıldığına dair 2020 yılında bazı haberler çıkmış (1, 2, 3). Bu arşive Vikipedi'den de bağlantılar verilmiş. Arşivin Marmara Üniversitesi Açık Erişim Sistemi'ne aktarıldığını bildirmek isterim. Şu sayfadan arama yapılabilir. Vikipedi'deki bağlantılardan 00 ile başlayan pdf dosya adlarını ilgili sitede aratırsanız, arşivin silinmediğini ve aynı dosyaların orada bulunduğunu görebilirsiniz. Vikipedi bağlantıları Wayback Machine ile arşivlenmiş durumda ama arada arşivlenmemiş olanlar çıkarsa dosyaların nerede olduğunu artık biliyorsunuz. --Devrim ilhan (mesaj) 16.07, 29 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

@Devrim ilhan çok teşekkürler. Erişimin çok kolay olması ve içerik kalitesiyle hepimiz için çok kıymetli bir e-arşiv. Sadrettin 21.07, 29 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Madde giriş kısmının değiştirilmesi

Son zamanlarda izleme listemde maddelerin giriş kısmında ilk tanım cümlesinden sonra gelen diğer cümleler alt paragrafa eklenir oldu. Bu neye ve kime göre yapılıyor? Giriş kısmında sadece tanım yapılıp yeni paragrafa geçileceği nerede yazıyor ve bu sistematik değişikliklerin yapılması kararı nerede alınıyor? Giriş kısmı, maddeyi özetleyecek nitelikte olur ve tanım cümlesiyle tek paragraf oluşmaz. Yeni bir satıra geçmeye gerek yoktur. Sözlük değil çünkü burası. Bu tür değişiklikleri faydalı bulmuyorum şahsen. Yapılan değişikliklerin de seriye geçmeden durmasını temenni ederim. — Hedda Gabler (mesaj) 21.05, 29 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

İlk tanım cümlesinden sonra alt paragrafa geçildiğine birçok kez denk geldim @Hedda Gabler. Özellikle biyografi maddelerinde çok sık başvuruluyor. Eğer madde derinliği çok uzun değilse girişte ikinci bir paragrafa gerek olmadığını düşünüyorum ben de. Fakat Josef Stalin gibi bir madde varsa karşımızda girişin tek paragrafta tutulması imkansız. Bunun belirgin dezavantajı mobil görünümde ortaya çıkıyor, zira bütün giriş bilgisi bilgi kutusunun üstüne yığılıyor ve pek hoş durmuyor. İkinci ve üçüncü paragraflara çıkılmasının ana nedeninin farklı bir konuya ayrı parantez açılması gereğinden dolayı olduğunu düşünüyorum. Örneğin: Uğur Şahin. Kişiyi girişte özetlerken ister istemez doğumundan eğitimine kariyerinden ödüllerine ve ölümüne kadar yazarken bu bilgileri tek bir paragrafa sıkıştırmak bu sefer girişi eğreti gösteriyor.
VP:BEKGİRİŞ'te "Genel bir kural olarak giriş bölümünün uzunluk üst sınırının bütünlüklü olarak yazılmış dört paragraf olması gerekmektedir." denildiği için içerik sağlayıcılar genellikle 3-4 paragrafa kadar çıkabiliyor. Fakat giriş için spesifik bir değerlendirme ve standartlaştırma konusunda revize talebi istenebilir. Eğer buna dair bir fikir alışverişi yapılırsa beni pingleyebirsiniz, iştirak ederim. --Maurice Flesier message 21.41, 4 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

Select You the question statements for candidates of Drafting Committee Movement Charter

Into 2021-10-04 11:59:59 UTC you can select question statements for the candidates of Drafting Committee Movement Charter. ✍️ Dušan Kreheľ (mesaj) 01.42, 30 Eylül 2021 (UTC)Yanıtla

Let's talk about the Desktop Improvements

SGrabarczuk (WMF) (talk) 01.05, 5 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

Hello! I'd like to remind that the meeting will happen today. You are welcome to join! SGrabarczuk (WMF) (mesaj) 15.24, 12 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
Hey @SGrabarczuk (WMF) thanks for your remind, I'll join the meeting I hope it's gonna be work for you :) 𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 15.29, 12 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

Devriyelik başvurusu

Devriyelik başvuruma görüş belirtmeniz rica ediyorum. S.Y ✉  17.39, 5 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

Merhaba, biliyorsunuz, devriyelik görüşleri sadece görüştür. Nihai kararları bir hizmetli vermektedir. Bir görüş de olsa bin görüş de olsa. O yüzden bunu dert etmeyin. thecatcherintheryeileti💬 18.20, 5 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

Tartışma sayfalarının okunabilirliği hakkında

Tartışma sayfalarında her yorum yazan kişinin yorumu hemen bir alta geçtiğinde ve arada herhangi bir ayırıcı ya da boşluk olmadığından okunabilirlik açısından sorun oluşturuyor. İmza bir ayrım yaratsa da yeterli olduğunu düşünmüyorum. Her yorum atıldığında sistemin bu şekilde:


Bir ayırıcıyı otomatik olarak eklemesi bence uygun olur. Vikipedi yazılımında böyle bir özellik var mı bilmiyorum. Eğer yoksa böyle bir istekte bulunulabilir. Sizin fikriniz nedir bu konuda? --159.146.18.39 11.53, 6 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

Büyük Twinkle güncellemesi

Twinkle logosu

Merhaba!

Bazılarınızın bildiği üzere bir yılı aşkın süredir bir takım arayüz yöneticisi olarak Twinkle'ın güncellenmesi üzerine çalışıyoruz. Bu uğraşlarımız neticesinde oldukça büyük bir gelişme aldığımızı ve yakında Twinkle'ın yeni sürümüne geçeceğimizi duyurmaktan mutluluk duyuyorum.

Şu anki planlarımıza göre 16 Ekim 2021 Cumartesi günü geçişi yapacağız ve bu süreçte birkaç saatliğine Twinkle'ı kullanılamayacak. Eski Twinkle alternatif olarak Tercihler sayfasının altında yerini alacak ancak desteklenmeyecek.

@Vito Genovese, Evrifaessa, Vikipolimer
ToprakM  16.50, 8 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

Güncelleme an itibariyle tamamlandı. Bulduğunuz hataları VT:TW üzerinden bize iletebilirsiniz. ‒ToprakM  17.46, 16 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
Emeği geçenlere kendi adıma teşekkür ederim, dört gözle bekliyordum tekrar çalışmasını. Yalnız "B-sil"i BS yapabilir miyiz? Onun kısaltması o çünkü. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 22.29, 16 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
İstek yapıldı Yapıldı @𐰇𐱅𐰚𐰤 𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 22.40, 16 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

Wikimedia Vakfı Hareket Tüzüğü Tasarı Komitesi seçimleri başlıyor

  • Herkese merhaba,

(Öncelikle kişisel nedenlerden ötürü geciken işbu duyuru için özür diliyorum)

Daha önce burada duyurusunu yaptığım WMF Hareket Tüzüğü Tasarısı için komite üyeliğine adaylık süreci 2 Ağustos - 14 Eylül arasında gerçekleştirildi. Süreç sonunda komite üyeliği için dünyanın dört bir tarafından adaylık başvuruları yapıldı.

Bu seçimlerde;

  • Viki-topluluklarından 7,
  • Viki-projelerin iştiraklerinden 6,
  • Wikimedia Vakfı tarafından 2 üye ile, toplamda 15 üye komite için seçilecek.

Seçimler 11-24 Ekim 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. En çok oy alan adaylar, komite üyeliği için seçilecek. Bu seçim sürecinin 1 Kasım'da sonuçlanması planlanıyor.

Mevzubahis Hareket Tüzüğü ile ilgili daha fazla detay, yukarıda paylaştığım önceki duyuruda ve Meta'daki tüzük hakkındaki sayfada mevcut. Seçim süreci ile ilgili özel detaylar için ise bu sayfayı okuyabilirsiniz. Aday listesine ise buradan ulaşabilirsiniz. --justinianus | mesaj 15.53, 10 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla


Evrensel Davranış Kuralları - Yaptırım esaslarına ilişkin hükümlerin değerlendirilmesi

  • Herkese merhaba. Önce ilk olarak burada, ardından şurada ve en son burada duyuruları yapılan Evrensel Davranış Kurallarının (Universal Code of Conduct - UCoC) bir parçası olan yaptırım esaslarına ilişkin tasarı komitesi tarafından oluşturulan tasarı metin Meta üzerinden yayınlandı. Topluluklardan tasarı metnin değerlendirilmesi isteniyor. Tartışmaların nerede ve nasıl yapılacağına ilişkin detaylar bağlantısını verdiğim inceleme sayfasında mevcut. Yaptırım esaslarına ilişkin bölüm tamamen çevrilmiş olmakla birlikte, UCoC ana metninde eksik çeviriler mevcut. Bunları tamamlamak üzere Meta üzerinden çalışmalarımı sürdürüyorum. Yardımcı olmak isteyen kullanıcılar benimle iletişime geçebilir. --justinianus | mesaj 12.17, 21 Ağustos 2021 (UTC)Yanıtla
  • Tekrar merhaba. Evrensel Davranış Kuralları ile ilgili kullanıcılardan geri dönüş/değerlendirme süreci halen devam ediyor. Vakıf topluluklardan daha fazla değerlendirme görmek istiyor. Bunu kolaylaştırmak için şöyle bir özet yayınlandı. Tasarı Komitesi gelecek güncellemelere göre tasarı metin üzerinde çalışmalara başlayacak. Bu çalışmanın şimdilik 17 Ekim'de başlaması öngörülüyor. Bu tarihe kadar, ilgilenen kullanıcılar görüş ve değerlendirmelerini paylaşabilirler. --justinianus | mesaj 16.00, 10 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

Yenü küçük araç: Yapışkan tablo üst menüsü

Selamlar, Yapışkan tablo üst menüsü adlı yeni bir küçük araç ekledik, bu araç sayesinde tablo içeren sayfalarda gezinirken aşağı kaydırma yaptığınızda tablo başlıkları pencerenin üstünde sabitlenir.

Kurulum

  • Tercihler sayfasını açın.
  • Küçük araçlar menüsüne tıklayın.
  • Görünüm seçenekleri altındaki Yapışkan tablo üst menüsü seçeneğini aktif edin.

Hata bildirimlerini Vikipedi:Köy çeşmesi (teknik) sayfasına ekleyebilirsiniz. 𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 19.21, 12 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

Çok kullanışlı bir araç, teşekkürler Vikipolimer.--Tanyel (mesaj) 06.02, 16 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
Yanıt Yanıt Rica ederim @Tanyel çok ufak bir sorun var ama düzelteceğim. 𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 14.50, 16 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

Hareket Tüzüğü tasarı komitesi üyelerinin seçimi için oylamalar başladı

Dünyanın dört bir tarafından toplamda 70 Wikimedian bu seçimlerde 7 koltuk için mücadele ediyor.

Oylama 12 - 24 Ekim 2021 tarihleri arasında yapılacaktır (tüm dünyada).

Komite toplamda 15 üyeden oluşacak: Çevrimiçi topluluklar 7 üyeyi oylayacak, 6 üye Wikimedia'ya bağlı iştirakler tarafından paralel işleyişle seçilecek ve 2 üye Wikimedia Vakfı tarafından atanacak. Planlamalara göre 1 Kasım 2021'de komite oluşturulması tamamlanacak.

Oyunuzu netleştirmek üzere her aday hakkında kendi dilinizde bilgi sahibi olun: <https://meta.wikimedia.org/wiki/Special:MyLanguage/Movement_Charter/Drafting_Committee/Candidates>

Tasarı Komitesi hakkında bilgi alın: <https://meta.wikimedia.org/wiki/Special:MyLanguage/Movement_Charter/Drafting_Committee>

Bu seçimde oylama öneri uygulamasının denemelerini yapıyoruz. Araç üzerinden sizin görüşlerinize en yakın adayı görüntüleyebilirsiniz! Bakınız: <https://mcdc-election-compass.toolforge.org/>

Detaylı duyuru için buraya bakabilirsiniz: <https://meta.wikimedia.org/wiki/Special:MyLanguage/Movement_Charter/Drafting_Committee/Elections>

SecurePoll üzerinden oy kullanın: <https://meta.wikimedia.org/wiki/Special:MyLanguage/Movement_Charter/Drafting_Committee/Elections>

En iyi dileklerimizle,

Hareket Stratejisi & Yönetimi takımı, Wikimedia Vakfı

MNadzikiewicz (WMF) (mesaj) 07.34, 13 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

Müzeciler Derneği ve Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü ile yapılan işbirliği hakkında

Herkese merhaba, Mart ayından beridir Müzeciler Derneği ve Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü ile üzerinde çalıştığımız Türkiye'deki müzeler listesinin Vikiveri'ye girilmesi ile ilgili sürecimiz artık başlatıyoruz. Bu işin ilk etabı olan Kültür Bakanlığında müzelerin bağlı bulunduğu Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve ona bağlı olan müze müdürlüklerini Vikiveri'de oluşturduk. Bu veriler elimizdeki bir excel dosyası üzerinden Quickstatements ile oluşturuldu. Şimdi işin ikinci kısmına geçiyoruz. Bu kısımda Kültür Bakanlığına bağlı tüm müzeler yine benzer bir excel dosyası ile incelenerek, eksik olanların sayfaları açılacak, mevcutta olanların ise eksik olan bilgileri girilecek. Bu çalışmaya katılmak isteyen arkadaşlar olursa lütfen bana yada @Basak'a ulaşarak işbirliğine katılmak istediğini bildirebilir. Bizde gerekli olan dosya paylaşımında bulunabiliriz.

Bu projenin etaplarının tamamlanması sonrasında düzgün bir veri seti ortaya çıkarmayı ve Türkiye'deki müzelerin daha görünür olmasını hedefliyoruz. Selamlar ve iyi vikiler, Sakhalinio (mesaj - e-posta) 09.27, 16 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

Öncelikle böyle yararlı bir girişimi başlattığınız için çok teşekkür ederim Sakhalinio ve Basak. Tam olarak ne yapılacağını bilmeden ben varım diyemesem de, yardım edebileceğim bir şeyler elbet olacaktır diye düşünüyorum ve destekliyorum. Sevgiler :)Melissadilara (mesaj) 09.49, 16 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
Teşekkürler @Melissadilara, sizinle elimizdeki excel dosyasını online olarak paylaşacağım ve birlikte neler yapabiliriz, konuşuruz. Desteğiniz için teşekkürler ve selamlar, Sakhalinio (mesaj - e-posta) 23.10, 16 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
Düşünülen iş tarih aralığına uyabilir miyim bilmiyorum ama Samsun'daki müzelerle ilgilenebilirim. --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 22.48, 16 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
Merhaba @𐰇𐱅𐰚𐰤 listeye baktığımda Samsun ilinde 3 adet müze gözüküyor ve bunların da üçününde Vikiveri sayfaları mevcut. Q6042955, Q6099676, Q56439966 bağlantıdaki eksikleri gidermek için çalışmaya dersek verebilirsin. Selamlar, Sakhalinio (mesaj - e-posta) 23.07, 16 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
Ankara içerisinde eksik olan müzeler varsa yardımcı olmak isterim.Sait* 06.34, 17 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
Tekrardan merhaba, @Melissadilara, @𐰇𐱅𐰚𐰤, @SAİT71 şu anda elimizdeki liste 495 satırdan oluşan bir liste. Liste üzerinde ortak olarak çalışabilmemiz için (yapılacak işi bir daha yapmamak adına) online bir liste üzerinde çalışmamız gerekmekte. Bu nedenle bana mail adreslerinizi ulaştırırsanız, bende sizlerle dosyayı Onedrive üzerinden paylaşabilirim. Selamlar, Sakhalinio (mesaj - e-posta) 07.44, 17 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
Herkese merhaba, işbirliği ile ilgili GLAM proje sayfasını Türkiye Müzeleri adı altında oluşturduk. Selamlar, Sakhalinio (mesaj - e-posta) 07.43, 19 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
İBP kapsamında bir sonraki haftaya konu listesi olarak eklenebilir? ℳelissadilara ♥෴ 18.11, 20 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
Merhaba @Melissadilara, çok güzel fikir, 2-3 haftaya Vikiveride eksik müzelerin ilk kısmını eklemiş oluruz, sonrasında bir liste oluşturarak gitsek uygun olur mu? Selamlar, Sakhalinio (mesaj - e-posta) 21.35, 21 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
Sevgili @Anerka'ya sormak lazım, nasıl olur İBP amirim, konu rezervasyonumuz ne durumda :) ℳelissadilara ♥෴ 21.50, 22 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
@Melissadilara, @Sakhalinio diğer sorumlularımızla henüz konuşmamış olsam da teoride yapılabilir görünüyor, @Tanyel, @Vikipolimer sizin için de uygunsa liste hazırlandığında @Sakhalinio'nun yönlendirmesiyle İBP'ye alabiliriz, ne dersiniz?
Gördüğüm tek olası problem ilgili müzelerin "kayda değerlik" değerlendirmesi. Bu konu daha önce Türkiye sınırında kaldığımızda tartışmalara neden olmuştu, müzelerle ilgili kaynak bulunabilirliği ne durumdadır sizce? --anerka'ya söyleyin 19.03, 23 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
Yanıt Yanıt Bence yapılabilir, çok güzel olur hatta :) 𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 19.11, 23 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
@Melissadilara, @Sakhalinio@Anerka merhaba, tabi ki İBP kapsamında yer alır. Ama buradaki projede yer alan sadece ilgili müzelerin vikipedi sayfalarını açmak yeterli bir katkı mı bilemedim? Zira yıl içinde iki defa bu konu İBP olmuştu hatırladığım.--Tanyel (mesaj) 20.26, 23 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

Kötü küresel çeviriler

Kaç kişi fark etmiş durumda bilmiyorum fakat Translatewiki ve MediaWiki'de olmayan Türkçesiyle Türkçe çeviri yapan, daha da ötesinde var olan Türkçe çevirileri bozan bir kullanıcı var. Ne iletişime geçmek ne de arkasından düzeltme yapmak kâr etmiyor, dur durak bilmiyor. Ne yapabiliriz? --𐰇𐱅𐰚𐰤 (mesaj) 22.46, 16 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

Vikiveri (Wikidata) Doğum Günü etkinliği 30 Ekim Cumartesi 17:00 TSİ

Davetiye
Vikiveri 9. yaşgünü

Merhaba arkadaşlar, 29 Ekim 2012 Vikiveri'nin doğum tarihi ve Dünya çapında diğer tüm topluluklar gibi Vikimedi Topluluğu Türk Dilleri Kullanıcı Grubu ve WMTR olarak Vikiveri'nin doğum gününde çevrimiçi bir etkinlik düzenleyeceğiz. 30 Ekim Cumartesi günü Türkiye saati ile 17:00'de gerçekleşecek etkinlikte Vikiveri'nin doğum gününü kutlarken Vikiveri'nin incelikleri ile ilgili de konuşacağız. VikiSalı daveti gelmeyenler bana e-postasını iletirse, toplantı linkini paylaşabiliriz. Şimdiden iyi doğdun, iyi ki varsın Vikiveri. Sakhalinio (mesaj - e-posta) 21.30, 21 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

Merhaba arkadaşlar, Cumartesi günü yapılacak etkinlik için @Basak'ın hazırladığı davetiyeyi de ekledim. Selamlar, Sakhalinio (mesaj - e-posta) 16.59, 26 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

Hareket Stratejisi Uygulama Hibelerinin Hareket Stratejisi planlarını nasıl destekleyeceğini öğrenin

Hareket Stratejisi Uygulama hibeleri Hareket Stratejisi planlarının uygulamaya geçirilmesi için 2,000$'dan fazla destek sağlıyor. Hareket Stratejisi Uygulama hibeleri, kriterleri ve nasıl başvurulacağı hakkında daha fazla bilgiye ulaşın.

MNadzikiewicz (WMF) (mesaj) 08.25, 24 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

Seçkin portal incelemesi

Bir yıldan fazla süredir yorum bekleyen Vikipedi:Seçkin portal incelemesi/Bütün seçkin portaller tartışmasına davetlisiniz. ‒ToprakM  14.44, 25 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

En havalı araç ödülleri (Coolest Tool Awards) adaylarını bekliyor.

Wiki çevresinde kullandığınız ve çok sevdiğiniz araçlara sevginizi göstermenin bir yolu var; onları en havalı araç ödüllerine aday göstermek:). Yarışmanın detayları ve aday gösterme sayfası Coolest Tool Award sayfasında.--Flanoz (mesaj)

Farkında olmayabilirsiniz ama sürüm kontrolünü etmenlik altına almak gerekir...

Sürüm kontrolü maalesef boynumuza vurulmuş bir gem gibi görülebilir. İnanın ben artık ne olduğuna isim, anlam veremiyorum. Özellikle dem vurmak isterim ki, hizmetlilerimiz de bununla yetkilidir. Fakat bazıları KATKI SAYIMI artıracağım diye sadece vandalizmleri geri alma peşine düşmüş (Yıllardır aynını yapan üçü var da adları bende kalsın). Neyse, sürüm kontrolünün deaktifleştirilmesinin çok lafı oldu, sözü oldu. Türkçe Vikipedi'de her şeyde olduğu gibi bu da yerle yeksan oldu, konuşmaları bile nerelerde kaldı? Bilemiyorum. Yalan yok yıllardır aktif kontrolü severim. 90 küsur bin inceleme yapmışım. Ben çok daha fazla yapanların olduğunu biliyorum. Herkesin ellerine, kollarına sağlık. Desen ki; bana 10 kişisiniz size uyarı göndersek (yani bunu bir takip eden olsa), derim ki amenna, günde en az yüz kontrol yapayım. Fakat Nisan ayından bu yana aktif değildim. Son iki üç gündür yoğunlaşayım istedim. Ben kontrolleri hızlardırmak için web tasarımcı olduğumdan dolayı kullanıcı bazlı ilerliyorum. Yani bir kullanıcının katkılarına bakarım. Sonra onaylanmamışlarını açarım. Ardından olumlu ise hızla ilerlerim. Taktiğim böyle. Neyse; sürüm kontrolü çığrından çıkmaya başladı, değil çıktı. Belrtmek istedim. Bunu herkes görüyor. Başladığımız noktaya geri döndük ama artık Vandalizm artık eski Vandalizm değil. Bunun farkına varmayan zaten bu yorumumun altına yorum bile yazmasın. Bozarım. Sonuç olarak, lafı fazla uzatmadan artı ve eksilere gelir isek (ister kaale alın, ister almayın) sürüm kontrolünde sorunlarımız şunlardır;

  • Sürüm kontrolü tüm devriyeler tarafından ilk başta bir iş ama sonrasında yükü gördükten sonra büyük bir elzem sayılıyor.
  • Özellikle sanatçı tayfasının her yeni dizi, film vb. eklendiğinde güncelleme istiyor olması ayrı bir sorun oluşturuyor.
  • Dizi, film ve sanatçıların sanıyorum bu iş için özel tuttukları adamların sayısı her geçen gün artıyor. Bence TRT bile web tasarımcı olarak tuttukları firmaya websitesi ve SEO dediğinde, bu adamlar buraya zibil gibi yığılıyor.
  • Kullanıcılara yetki verilmesinde hizmetliler büyük korkular duyuyor ve bu nedenle en ufak yetki verilmesi bile büyük bir olay statüsüne bürünüyor.
  • Hizmetli ve diğer tüm yetkililer, yetki verildiğinde bu yetkileri ömür boyu verildiğini sanıyor. Hatta bir yetkisi alınsa ses bile çıkarmıyor.
  • Sürüm kontrolünun bu kadar yüksek sayıya ulaşmış olmasından endişe duyulmuyor. Fakat bu durum yalnızca ücretli katkıyı artırıyor.
  • Büyük sayıda değişiklik olmuş maddelerdeki onaylama süresi sürekli artıyor.
  • Devriyeleri bırakın hizmetliler bile değişiklik yaptıkları maddelerdeki sürümleri onaylamadan geçiyor.
Sonuç olarak;
  • Sanatçılar, diziler ve filmler sayfalarında sürüm kontrolüne gerek yok. Devran bir şekilde kendi kendine dönüyor. Vandalizmlere bile hemen müdahale oluyor. Olmayanlarda da eski yöntem uygulanmalı. Yani görüldüğünde müdahale olmalı.
  • Özellikle büyük sayıda değişiklik olmuş sayfalarda, devriyeler (acaba bunu onaylasam o ne der? Bu ne der? diye mahalle baskısıyla) baskı hissettiklerinden dolayı, yapılan katkıların doğruluğunu bulmak için savaşıyor. Bu sanki gelecekteki hizmetli vb. adaylıklarda sorun gibi görülüyor.
  • Elbette öngörülemez ama gerçekleştirilen vandalizmler için nihayetinde bir çözüm gerekli.
Neye karar vermeliyiz?
  • Sürüm kontrolüne bir son mu vermeliyiz?
  • Adını hatırlayamadığım başka bir kontrol yetkimiz var. Onunla mı devam etmeliyiz?
  • Net bir şekilde biliyorum ki sihirli kelimeler olsun, sürüm kontrolü olsun, bunların Google için bir önemi yok. Tüm değişiklikleri alıyor. Sürüm kontrolüne devam edecek isek; buna karşı mı önlem almalıyız?
  • Sürüm kontrolü konusunda artık NET bir karara varmalıyız. Zamanı geldi. --Sezgin İbiş (mesaj) 16.29, 28 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

Sürüm kontrolünün kaldırılmasına yönelik oylama ve fikir birliği zamanı

  • Destek Destek Ben bunun önüne geçemeyeceğimizden dolayı ve vandalizmin eski vandalizm hâli olmamasından dolayı Sürüm Kontrolünün kaldırılmasından yanayım. Ayrıca sürüm kontrolünden dolayı çoook eskiden olduğu gibi maddelere odaklanamıyorum. Gelin artık ne yapacağımıza kesin bir karar verelim. --Sezgin İbiş (mesaj) 16.29, 28 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
  • Mevcut durumda kaldırılmasına kesinlikle karşıyım. Reklamın, gizli vandalizmin, PR çalışmalarının Vikipedi tarihinde hiç olmadığı kadar arttığı bir dönemde maddeleri bir ikinci gözün denetiminden çıkarmak çok daha ciddi sıkıntılar doğuracaktır. Zamanında Sürüm Kontrolü ne için getirildiyse, şu anda ona çok daha fazla ihtiyaç var. Bahsettiğiniz sorunlar Sürüm Kontrolünün zararları değil, bunun olması gerektiği gibi uygulanamamasının sonucu. Her ne kadar birçok kullanıcı tarafından devriyeliğin tek tuşla verilip/alınan, üzerinde fazla tartışılması gerekmeyen bir yetki olduğu vurgulansa da ben aynı fikirde değilim. Eğer Vikipedi'yi reklamsız, vandalizmden uzak, genel ilke ve prensiplere uygun bir noktaya ulaştırmak istiyorsak, belki de şu an en çok devriyeliğe önem vermemiz gerekiyor. Çünkü kötü niyetli kullanıcılar artık devriyeliği aşmaları gereken bir engel olarak görüyorlar ve aştıktan sonra istediklerini yapabiliyorlar. Dolayısıyla şu aşamada Sürüm Kontrolünün kaldırılması değil, tam aksine çok daha sıkı ve ciddi bir şekilde uygulanması gerektiğini düşünüyorum. --justinianus | mesaj 14.05, 29 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
  • Kesinlikle Karşı Karşı. Vandallar, troller ve kuklalar vikimizde bolca mevcut. Sürüm kontrolü kaldırılırsa vandalizm yapmak kolaylaşacak ve artacak böylelikle okuyucular kötü içeriklerle karşılaşacak. Özetle, Vikipedi'nin kalitesi düşecek. Yukarıda açıkladıklarım nedeniyle kesinlikle desteklemiyorum.--Kadıköylü Mesaj 14.16, 29 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
  • Biz devriyelerin belki de hizmetlilerin onayından yanlışlıkla geçmiş spam link katkıları, vandalizm katkıları halen Vikipedi'nin pek ziyaret edilmeyen sayfalarında bir yerlerde duruyor. Denk geldikçe bunları temizliyorum. Özellikle gündemde olan sanatçılar, sporcular, siyasetçiler hakkında vandalizm katkıları sosyal medya hesaplarında paylaşan internet kullanıcıları da oluyor. Sürüm kontrolünde daha reddedilmeyen bu değişiklikleri arama motorlarında gözüken ilk paragrafta yapmaya çalışıyorlar. Türkiye'deki medya şirketleri de Vikipedi'nin yapısını bilmedikleri için sanki bunu Vikipedi'nin yaptığını lanse ediyorlar. Şimdi link vermekle daha iyi bir kanıt sağlamak gerekirdi ama isteyenler internette araştırarak bunları kolaylıkla bulabilir. Eğer sürüm kontrolünü kaldırırsak bu tür katkıları herkes rahatlıkla anında görebilecektir. Türkçe Vikipedi'ye en çok erişen ülke olan Türkiye'de gece saatlerinde pek çok kullanıcı aktif olmadığı için vandalizm yapan Türkçe Vikipedi ya da diğer vikilerden gelen vandal kullanıcılar da mevcut. Bunla Meta'dan desteğe gelen kahyalar ya da o saatlerde eğer aktif olan devriyeler/hizmetliler varsa başa çıkmaya çalışıyor. Eğer vandalizm katkıların çoğunu anında geri alabilecek botlarımız, TSİ ile gece saatlerinde daha çok aktif olan kullanıcılar, devriyeler, hizmetliler olsa idi sürüm kontrolünün kaldırılmasına daha olumlu bakardım. --Uncitoyenmesaj 14.27, 29 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
  • Karşı Karşı Uncitoyen'in de dediği gibi gece saatlerinde devriye ve hizmetliler daha çok aktif olsaydı belki de olabilirdi. Ama gerçekten de Türkçe Vikipedi maddeleri sık sık vandalizme uğruyor ve sürüm kontrolü kalkarsa yapılan vandalizmler artar ve bir zaman sonra hangi sayfalara vandalizm yapılmış, yapılmamış bunları kontrol etmek çok çok zor olur. -- Efe7961 (mesaj) 14.31, 29 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
  • Sürüm kontrolünün tamamen kaldırılması değil de görünürlük üzerinde bir etkisi olmaması üzerine @Vito Genovese üzerine konuşmalarımız şuradan ve şuradan okunabilir. Orada yazdıklarımı detaylı tekrar etmeyeyim. Bu uygulama o kadar uzun zamandır var ki, sanırım aramızda getirilmesinden önceki durumu, getirilmesine neden olan ortamı hatırlayan pek azdır. Getirilmesine sebep olan şartlar kesinlikle varlığını sürdürmüyor. @Eldarion'un o dönemki tartışmada söyledikleri kıyas açısından faydalı olacaktır: "Vikipedi'de her gün 500'e yakın madde açılıyor ve siliniyor, bu maddelerin yüzden 90'ına yakını anonim kullanıcılar tarafından açılıyor. Bunlara ek olarak mevcut maddelere yapılan vandalizmleride eklersek faydalı anonim katkısı oranı 1/10 u geçmez kanaatimce." Vito Genovese ile olan tartışmada da dediğim gibi, bu kadar uzun süredir devam eden bu kadar hayati bir uygulamayı nesnel verilerle mutlaka gözden geçirmemiz gerekir. Ben yukarıda devamını gerektirecek nesnel bir veri göremiyorum, vandalizmle mücadelede alternatif yöntemlere daha fazla ağırlık vererek devam etmemizle çözülemeyecek bir sorunumuz olduğunu da düşünmüyorum. An itibarıyla ayda 100+ değişiklik yapan kullanıcı sayısı açısından 2020 öncesi hiç görmediğimiz seviyelerde seyretmeye devam ediyoruz, bir başka deyişle insan gücü sorunumuz yok. Buna rağmen özellikle son 5-6 aydır devamlı büyüyen bir bekleme listesi mevcut. An itibarıyla en eski bekleyen değişiklik 90 günlük. Seferberlik gibi palyatif girişimlerin uzun vadeli bir fark yaratmadığını da tecrübeden biliyoruz. Topluluk olarak sürüm kontrolü fikrini hâlen beğenebiliriz ama uygulama kapasitemiz olmayan bir konuda ısrar etmek doğru olmaz. Bu noktaya ulaştığında artık Vikipedi'nin herkesçe değiştirilebilen ansiklopedi olması prensibi ihlal edilmeye başlıyor. Bu tartışma pek doğru zeminde başlatılmamış ve dolayısıyla başarıya ulaşma şansı olduğunu düşünmüyorum, ancak sürüm kontrolünü pratikte rafa kaldırmamızın zamanı geldiğini düşünüyorum ve bu tartışma başarısız olursa nesnel verilerle bir tartışmayı birkaç ay içerisinde tekrar başlatmayı düşündüğümü şimdiden beyan ediyorum. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 14.36, 29 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
Benden çok daha iyi izah etmişsin. Teşekkür ediyorum. Bu tartışmayı açmamdaki amacım, aslında konuya bu zamanda nasıl bakıldığını görmek içindi. Ben görüşlerde bir miktar değişiklik olduğunu düşünüyordum. Fakat anladığım kadarıyla sürüm kontrolünün kaldırılmamasından yana olanların sayısı artmış. Tüm karşıt görüşler için de ayrıca herkese çok ama çok teşekkür ediyorum. Her ne kadar bunu istatiksel seviyeye dökmek için zamanım olmayacak olsa da, umarım bunu başaranlar çıkar. --Sezgin İbiş (mesaj) 11.57, 30 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
  • Mart ayından Eylül ayına kadar neredeyse kesintisiz sürüm kontrolü ile uğraştım. Rakamlar net: 4380 kabul etme, 2573 reddetme. Matematiğini yaptığınızda, sürüm kontrolü ile karşıma düşen değişikliklerin %37'si ya vandalizm, ya reklam, ya yapıcı değil. Hatta bu yüzdeye, yaptığım yaklaşık 1500 geri döndürme dahil değil. Kaldırılmasına kesinlikle karşıyım. Styyx (mesaj) 14.53, 29 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
  • Karşı Karşı İngilizce Vikipedi'deki gibi kullanıcı sayımız fazla olsaydı son değişikliklerde yapılan her değişikliği inceleyecek kadar aktif kullanıcımız olsaydı evet sürüm kontrolüne gerek kalmazdı. Fakat herhangi bir madde de yapılan bir vandalizm haftalar sonra geri alınıyorsa henüz çok erken... ×Elvorixmesaj 16.03, 29 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
  • Karşı Karşı Sanatçı, dizi ve siyaset maddelerinde yapılan vandalizmler ve alakasız değişiklikler azalmadıkça maalesef bu uzun bir süre mümkün değil.--CanQui es-tu? 16.07, 29 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
  • Sürüm kontrolüne dair sorunların sıralanmasında genelleme yapıldığını ve herkes adına konuşulduğunu görüyorum. Elbette herkes enwikideki gibi sürüm kontrolü bulunmayan bir ansiklopedi ister fakat mevcut konjonktürde ve kayıtlı olmayan kullanıcıların katkılarına dair tecrübe sahibi olanlar bilir ki bu imkansız gibi bir şey. Sürüm kontrolünde bence önemli olan, bilgi sahibi olunmadığı veya teyit etmeyi tercih etmeyen devriyelerin o değişikliği başka bir devriyenin bakmasına bırakması. Arka arkaya yoğun değişikliklerin bulunduğu sayfalarda ise en alttan yukarıya doğru gidilmeli ve tıkanılan noktada ise kontrol bırakılmalı. Mutlaka başka birinin izleme listesinde olacaktır o sayfa. Sürüm kontrolünde bir zaman kısıtlaması bulunmaması ve gönüllülük usulünün ana unsur teşkil ettiği bir platformda kimseyi madde kontrol etmeye zorlayamayız. Devriyelerin sayısının çok dikkatli seçimi ile bence biriken işler zamanla azalacaktır. Sürüm kontrol mekanizmasının kaldırılması sadece vandalların, manipülatörler, provokatörler, fake news meraklıları, dezanformasyon hastalarının ekmeğine yağ çalar. Teklifin onaylanmasını topluluk açısından sakıncalı bulduğum için karşıyım. Milyondan fazla makalesi olan Almanca Vikipedi'nin dahi hala sürüm kontrolü uyguladığını düşünürsek bizde mevcut mekanizmanın devamının uygunluğu anlaşılacaktır. --Maurice Flesier message 18.57, 29 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
  • Karşı Karşı Türkçe vikipedianın yalan, yanlış, gereksiz bilgi çöplüğü ansiklopedine dönmesine neden olacak öneriyi desteklemiyorum. Sürüm kontrolü yapmayınca neye odaklanacağız? Yaptığım(ız) düzenlemelerin her önüne gelen tarafından bozulmasına karşı koymakla mı? Bir sürü bekleyen değişikliğe baktım. Türkçe vikipedia vandalizm, yapıcı olmayan değişiklik vb. aynı süratle devam ediyor. Geçenlerde bir Hizmetli arkadaş buna çözüm için neredeyse bir değişiklik yapana bile Beyaz Liste hakkı vermeye başladı. Onlarda biri madde adlarını kafasına göre yönlendirmeyle değiştirdi. Bu sefer madde adıyla içerikteki adlandırma farklı kaldı, al sana düzensizlik. Bizim için önemli olan ne? Türkçe vikipediada madde sayısının artmış olmasıyla hava mı atacağız? --Muratero 19.41, 29 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla
  • Bu kadar devriyemiz varken dahi çeşitli sebeplerle gözden kaçan, atlanan veya evvelinde atlanmış olan onaylanmış ciddi ihlallerle karşılaşıyoruz. Ayrıca son dönemde odaklandığım Vikidışı PR ve reklam faaliyetleri de son hızıyla ve gayet profesyonelce yapılıyor. Bu faaliyetlerin kilit noktası da sürüm kontrolü. Topluluğumuz 7/24 aktif ve yapıcı katkılar sağlayan kullanıcılara sahip değil maalesef ki anında düzeltelim. Karşıyım. Vincent Vega mesaj? 22.04, 29 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

SAS tartışmaları

SAS bölümünde görüşlerinize ihtiyaç duyan açık tartışmalar mevcut. İlgilerinizi rica ederim. Vincent Vega mesaj? 20.27, 31 Ekim 2021 (UTC)Yanıtla

  • Bilgilendirme için teşekkürler. Fakat geçmişte de SAS sayfasına girdiğimde, aslında Vikipedi'de kalması gerektiği halde silinmesi teklif edilen çok madde görüyordum. Bir değişiklik olmuş mu diye bakayım dedim. Fakat yine benzer maddeler gördüğüm için yorumda bulunmadan çıktım :) Elbette neden o zaman "kalsın" diye fikrinizi belirtmiyorsunuz diye sorabilirsiniz. "Kalsın" şeklinde fikir beyan ettiğimde tartışmanın uzayacağını düşünüyorum. Bu nedenle fikir belirtmeden çıkıyorum diyebilirim. Ancak süre verilmesi değişikliğini beğendiğimi söyleyeyim. Tekrar teşekkürler. Kolay gelsin. --Sezgin İbiş (mesaj) 19.16, 1 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla

TR Vikipedi derinliği ve kalitesiz gidişat

Türkçe Vikipedi'nin 2,5 yıl boyunca erişime engellenmesinin ardından 15 Ocak 2020'de'de erişime açılması ile hızlı bir büyüme evresine girdi. Başlarda bu aktiflik ve genişleme zamanla yeni kullanıcıların katılımı ile yerini kalitesiz bir büyümeye bıraktı. Bir kaç ay önce 210'larda bulunan Türkçe Vikipedi'nin derinliği 184'lere kadar geriledi. Bir zamanlar Fransızca Vikipedi'den bile daha iyi durumda bulunan TRViki açılan taslak statüsünü dahi karşılamayan bir-iki cümlelik maddeler ile hızla sanal ansiklopedi özelliğinden sözlüğe doğru evrilmiş durumda. Madde sayısı ne kadar arttıkça; kalitenin, güncelliğin ve doyuruculuğun en önemli göstergelerinden birisi olan derinlik de aynı oranda gerilemeye devam ediyor. Son zamanlarda sık sık son değişikliklerde rast geldiğimiz yerleşim yeri ve taksonomi maddeleri bu üzücü gidişatın öncüleri konumunda. Niteliğin nicelikten daha önemli olduğu bir ansiklopedinin, her içerik sağlayıcısı ve okuyucu için bir misyon olması gerektiği ve bu hususun politika ve yönergelerde daha yüksek dozda yer alması gerektiğini düşünüyorum. --Maurice Flesier message 18.37, 1 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla

Yanıt Yanıt Sevgili @Maurice Flesier tam olarak rahatsız olduğunuz konu nedir? taslak madde açılması mı, yoksa maddeleri açan kullanıcının ben olması mı? Hadi diyelim ki yerleşim yerleri gereksiz bunu pekala sürdürmüş olduğumuz VPR:Civil Parish projesinin tartışma sayfasında dile getirebilirdiniz, Diğer taraftan Taksonomi maddelerinin tam olarak neden gereksiz olduğunu bize açıklar mısın? @Melissadilara, @Mskyrider ve @Fagus belki neden gerekli olduğunu bize burada açıklar. Diğer kullanıcıları zan altında bırakıp onların üzerinden (dolaylı yolla) bana karşı bir duruşunuz varsa, buyrun lütfen anlaşmazlıkları çözelim, bu konunun uzamasını istemiyorum. 𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 18.54, 1 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
Sırf anlaşmazlık yaşanan kullanıcıların taciz ateşine tutulması için böylesi derinleştirilen kutuplaşmaların da Vikipedi'ye bir yararının dokunduğu söylenemez. Engelleme politikasının 2. maddesi bu konuda açıktır ve tutumun sürdürülmesi hâlinde uygulayacağım işlemin dayanağı olacaktır. İhtaren duyurulur. Dr. Coalmesaj 18.56, 1 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
@Dr. Coal, @Vikipolimer: İyi niyet varsayılması ve içerik üzerine yorum yapılması gereken bir platformda olduğumuzun hatırlatılması gerektiğine inanıyorum. Konuya odaklanmalıyız ve fikirlerimizi bu bağlamda ifade etmeliyiz. --Victor Trevor (mesaj) 19.09, 1 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
Hatırlatma için teşekkür ederim, Victor Trevor, ne var ki iyi niyet varsaymakla süregelen örüntüyü görmemek apayrı şeyler. "Hizmetli olarak" geldim, politikanın öngördüğü uyarıyı yaptım, gerekirse ilerleyen süreçte başka işlem yapacağımı da bildirdim. Başlığın aşağısında dileyen herkes konuya odaklanabilir elbette, kimseyi konuya odaklanmaktan alıkoymuyorum; ancak gerekli gördüğüm uyarıyı yaptığım için bana VP:İÜY demen de çok hoş doğrusu. "Örüntü" diyorum, "karşıtlık ve rahatsızlık vermek" diyorum, süreci izlemeye devam ediyorum. İyi çalışmalar. Dr. Coalmesaj 19.20, 1 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
Rica ederim, @Dr. Coal, farklı bir konunun bu başlıktan devam ettiğini gördüğümde dile getirmem gerektiğini hissettim; her konunun benzersiz bir şekilde ele alınması gerektiğini düşünüyorum ancak konuya ilişkin saptamalarının göz ardı edilmesi mümkün değil. Süreçte olduğun için teşekkürler. İyi çalışmalar dilerim. --Victor Trevor (mesaj) 19.34, 1 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
  • Yorum Yorum Bu düşüncenize katılmıyorum. Amacımız elbette Türkçe Vikipedi'yi iyi yerlere getirmek. Bir maddeyi geniş şekilde ekleyen kullanıcı sayımız oldukça az ve maalesef hep azdı. "Arttıysa bile çok az. Çünkü geniş şekilde madde eklemek isteyen bu kullanıcılar, çoğunlukla tartışmalı maddelere yöneldiler. Burada maddeleri çok fazla sahiplendiğimizi (ben dâhil) söylemeden edemeyeceğim. Ve elbette, sonrasında küslük vb. durumlar ortaya çıktığından dolayı bu kullanıcılar kaçtı." şeklinde bir öz değerlendirmem var. Ne kadar doğrudur tartışılır. Bununla birlikte gördüğüm başka bir nokta ise; Google çevirilerinin artık çok iyi seviyelere gelmiş olması. Gerçekten bildiğiniz bir konudaki maddeyi Google Translate ile çevirmek çok kolay hâle geldi. Tüm kaynak ve diğer bazı şablonlarımız da İngilizceden çevirmeye müsait. Bu durumda çok hızlı çeviriler yapılabiliyor. Fakat bu bile hâlâ bir miktar zor geliyor. Bunu bile yapan kullanıcı sayımız oldukça az. Bunun yanı sıra özellikle bu çevirilerin kalitesinin artmış olmasından dolayı, bir okuyucu istediği maddeyi Türkçe Vikipedi'de bulamadığında, doğrudan İngilizce Vikipedi'deki maddesine gidiyor. Bu duruma, çevremde bulunan kişilerden şahidim. Velhasıl, kısa olan maddeyi gören bir kişi bunu çevirmek ya da katkı yapmak isteyebilir. Siz tabi burada derinlik meselesini irdelemek istiyorsunuz fakat ben kısa madde açılmasının önlenmesine yönelik herhangi bir politika değişikliği yapılmasını asla istemiyorum. Teşekkürler. --Sezgin İbiş (mesaj) 19.04, 1 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
  • Yorum Yorum Sevgili Maurice Flesier, bazı girişimler temelsiz olmaz. Organizma maddeleri de bu konulardan birisi. Niteliğin olabilmesi için temelsiz yazılmış, düzensiz ve tekrar eden oluşumlar yerine, temelinden girilerek niteliğin yükseltilmeye gidilmesi zaten buradaki olayın kendisidir. Taksonomi konusunda ise; ben temelden girmeyi tercih ettim açıkçası. Bu şekliyle hem hız, hem projede takip kolaylığı sağlarken, projede başından sonuna doğru bir yol izlemenin kolaylığı var. Bunun yanı sıra, nicelik ve nitelikten bahsedeceksek, başka yerlerle kıyas yapmak yerine, taslak şeklinde ancak belirli aşamalarla ilerletilen ve adımları takip edilebilen bilgi paylaşımı daha uygun sanırım. Ben bu konuda katkı yapabileceğimi düşündüğüm için böyle bir işleme giriştim. Amacım bilgiyi paylaşmak. Bu biraz zaman alacak, belki bir süre madde yok gibi görünecek, ancak önemli olan bir adım atarak başlangıçlar yapmak ve mümkün olduğunca devamını getirmek. Hiç bir şey yapmadan etrafla uğraşmak bana göre değil. Bir çiçek düşün, tohumu taslaktır. Tohum attım hadi büyü demekle olmaz, niye su harcıyorsun toprak ziyan oldu başka şey yap dememek lazım. Zaman ve emek gerekiyor bazı şeylere. Bir şeylerin görünmemesi de sorun değil zira zamanı gelince çiçek de açacak. Yeter ki ilgi verilsin. Ben ilgi vermeye çalışıyorum, yöntemim yanlış veya farklı olabilir, önerilere açığım. Ancak temeli bilinmeden eleştiri yapılacaksa, öncelikle karşılıklı fikir alışverişi yapılmasından yanayım. Karşınızdaki ile iletişime geçip anlamazsanız neyi neden yaptığını, sonrasında konuşacak bir şey de kalmaz sanırım. Sorunuz varsa yanıtlamaya çalışırım mümkün olduğunca. Sevgiler ℳelissadilara ♥෴ 19.22, 1 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
  • Bu hususta daha önce bir kaç kullanıcımızla fikir alışverişimiz olmuştu. Taslak madde oluşturulmasına karşı olmamalıyız, fakat topluluk nezdinde bir rahatsızlık söz konusu olursa bu gibi durumların çeşitli şekilde kontrol altında olmasını sağlayabiliriz. Örneğin önceden birkaç örnek madde görerek belirlenecek kriterlerin sağlanması suretiyle hızlı madde açılmasını sağlayabiliriz veya AWB erişimi talep edilmesi gibi bir sistem geliştirilebilir. Seksen iki yüz kırk beş bir göz atar mısın? Vincent Vega mesaj? 19.25, 1 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
  • Derinlik son birkaç aydır takip ettiğim bir konu, istikrarlı düşüşüne dair topluluğu bilgilendirdim ve olası sebepleri ile alınabilecek tedbirlere dair düşüncelerimi paylaştım. Neden sürekli Vikipolimer tarafından her yazdığım şey kişiselleştiriliyor gerçekten anlam veremiyorum. Ben bu başlıkta ne bir isim zikrettim ne bir maddeye atıf yaptım ne de bir şikayette bulundum. Görülebilir bir konuyu köy çeşmesinde dile getirmek neden linç kampanyasına dönüştürülmek zorunda ki. Katılabilir veya katılmazsınız, saygı duyarım. Herkeste kendi düşüncesini paylaşabilir buna da elbette memnun olurum. Dr. Coal ihtarınız kime bilmiyorum ama ortada bir anlaşmazlık yok. Ortada çok güzel bir üstüne alınma, sırf devriyelik yetkisinin alınmasını talep ettiğim ve sonrasında bir süre geri alındığı için bu kişi tarafından bir hasmane tutum var. Yani nedir bu böyle anlamıyorum ve anlam veremiyorum. O sayfalarda da yazmıştım. Benim kişiler ile işim yok, benim ilgilendiğim ve takip ettiğim o kişilerin katkıları ve değişiklikleri. A değil de B kullanıcı olsa da yazarım, yazıyorum ve yazacağım. Konu üzerine pinglemek isteyen lütfen istediği sayı kadar çağırabilir. @Melissadilara sizinle bilahare konuşmak isterim. Memnuniyet de duyarım. Katkılarınızı küçümsemediğim gibi yadırgamıyorum da. Yöntem farklılığına ve Vikipedi geneline dair bir endişelerimi dile getirdim yalnızca. Burayı hep birlikte daha iyi hale getirmek istediğimizi ve getireceğimizi biliyorum. Yeterki asılsız ithamlar ve kişileştirmeler olmasın. Son olarak lütfen içerik/konu üzerine görüş bildirelim ve güzel bir beyin fırtınası gerçekleştirelim. --Maurice Flesier message 21.43, 1 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
  • Taksonomi maddeleri gereksiz demek büyük bir yanlışlığa sebep olur. Ansiklopedilerin olmazsa olmazlarındandır. Dünya'da o kadar çok hayvan ve bitki varki bir an da hepsi hakkında doyurucu bir şekilde bilgi vermek mümkün değildir. Bu bir süreçtir. Bu maddeleri yazmak zordur ve uzmanlık ister kaynak bulma zorluğu her zaman vardır. Bu yüzden taslak maddelere yönelim olmaktadır. Ben kendime düşen görevi yerine getirmeye çalışıyorum. Umarım istediğimiz düzeye bir an önce çıkarız.--Fagusmsj 00.09, 2 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
  • bu sayfada hiç kimse taksonomi maddelerinin ne afâki olduğunu ne de zarar verdiğini söyledi, bu zahir. ancak: hız için kaliteden ödün veriliyor. ve işte, asıl olarak bu durum, Vikipedi'ye zarar veriyor. örnek olarak @Melissadilara'nın yeni oluşturduğu bir sayfaya şans eseri denk geldim, lütfen inceleyiniz: KalıcıBağ/26469410. diğer sayfaların hâlini bilmiyorum.. --Leaply 💬 14.35, 2 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
  • Her ne kadar hataların bildirilmesi/düzeltilmesi yerine karşıtlık olarak kullanılmalarına karşılık vererek polemiğe çekilmeyi onaylamasam da (öyle hissediyorum, yanlış olabilirim), açıklama yazayım iyi niyetlilik varsayarak, zira ilk adım geçtiğinde de farkındaysanız uzatmak amaçlı karşılık vermek yerine okudum ve orada bıraktım konuyu çünkü yapıcı yaklaşım olarak niteledim. Şu an organizmalar üzerinde çalışma yapıyorum bunu sağır/kör vs sultan bile farketmiştir. Elbette hatalarım olacak, odaklanamadığım anlar olacak. Bunlar kötü niyetten değil insan olmamdan kaynaklanıyor. Bu çalışma bir süreç gerektiriyor, bu süreçte de tek 1 aşama yok maalesef. Çoklu aşamalardan oluşuyor. Normal maddelerdeki gibi maddeyi açtım kategorisini açtım yeteri karşılıyor şekline girmesi için kullanılabilecek arka şablon düzenlemeleri bulunuyor. Bir adım şeması hazırladım kendime göre, onun üzerinden gidiyorum. Farkındaysanız maddelere de proje eklemesi yapıyorum ki, eklenenlere ben veya proje grubundaki kullanıcılar göz atabilsinler diye. Aşama bitince tüm maddeler elden geçecek ve gerekenler de düzeltilecek. Bu yüzden listeleme yoluna gidiyorum proje içinde. Hızlı yapmayın yavaş yapın kalitesiz olunmasın denirse eğer, basit hataların şu haliyle kalitesizliği getirdiğini düşünmüyorum. Zira tonlarca madde hala düzenlenme aşamasından geçmeye devam ediyor. Vikipedi bitmiş iş olarak görülebilecek bir yer hiç bir zaman olmadı. Aksine süregelen ve çalışmaların bitmeyeceği bir yerdir. Bunu kendime kullanmak için de yazmıyorum. Ben elimden gelen katkıyı önce taslak olarak koyup, sonrasında hepsinin üstünden zamanla kendim ve diğerleri rahatlıkla geçebilecek şekilde ayarlamaya çalışıyorum. Yani burada temel atmaya çalışıyorum. Hatalarım olduğunu ve olabileceğini de biliyorum ve bunları da kendimce plana dahil ettim. Gözümden kaçanlar olacak mı? elbette olacak. Bunlar da sizin gibi diğer kullanıcıların gözüne takıldıkça düzenleyebileceği şeyler. Yanlış mıyım? En basiti verilen örnek. Gayet de düzenlenebilir. Bunları düzenlemenizi bekliyor muyum? Aslında beklemiyorum, çünkü başkalarına güvenerek bu projeye el atmadım. Kendi başıma da olsam altından kalkmaya çalışacağımı düşünerek adım attım. Bilinmeyen bir çok şeyi ortaya koymaya çalışıyorum, burada yalnız da yapmıyorum bu işi, koca Vikipedi var yardımcı olabilecek ve sağ olsun bazı arkadaşlar yardımcı da oluyorlar dikkat ederseniz. İlerleyen zamanlarda daha iyi hallerini de görme fırsatınız olacak tamamlandığında umuyorum ki. Şu hali ile bile biyoçeşitlilik olarak yadsınamayacak bir veri barındırıyor kendi içinde bilmem ne kadar farkındasınız. Her neyse. Ne yapılmaya çalıştığını anlamıyorum şu tartışma ortamında. Derinlik, başka Vikilerle istatistik karşılaştırmaları vs gibi konular bana şu an için öncelikli görünemiyor maalesef. Öncelikli olan kendimizi bilerek bir yerlere kendi içimize sinerek getirmeye çalışmak olmalı sanki. Şurada bunlar yazılana kadar (bu tartışmanın gereksiz olduğunu kastetmiyorum) bir kaç ekleme, düzenleme yapılsa, veyahut da bir şeyleri daha nasıl seri şekilde elbirliği ile iyileştirebiliriz konusunda beyin fırtınası yapılsa, bu kadar insandan çok güzel düzenlemeler çıkardı diye düşünüyorum. Vaktimizi ilerleyen zamanlarda gerçekten bir şeyleri düzelttikten sonra bu konuları konuşmaya ayırsak daha sağlıklı olur bana göre. Tabi ki hepimizin karakteri ve yoğurt yiyişi farklı olacak. Önemli olan bir şeylerin oluşmasına elimizden geldiği şekilde yardımcı olmak. Yardımcı olamadığımız anlar olduğunda da destek olmak bile bizi bir yerlere getirmeye yeter. Kısaca önceliğimiz bilgi olmalı. Bir değişikliğe düzenlemeye gidilirse bilgi almayı elbet isterim. Onun dışında tartışmaya yön veya katkı verebileceğim bir şey yoksa, çalışmaya dönüyorum. (Evet kimseyi etiketlemedim. İlgilenen arkadaşlar zaten görürler diye düşünüyorum. Kimseyi işinden alıkoymak içime sinmiyor şu an zira okunmazsa Vikipedi yok olur şeklinde aciliyetli veya önemli bir yazı yazdığımı düşünmüyorum) Hepinize sevgiler. ℳelissadilara ♥෴ 15.43, 2 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
  • Ne "taksonomi ve yerleşim yeri taslaklarının Vikipedi’ye zarar verdiğini" söyledim @Rastgele83893, ne "taksonomi maddeleri gereksiz" yazdım bir yerde @Fagus, ne de "kısa madde açılmasının önlenmesine yönelik herhangi bir politika değişikliği yapılsın" dedim @Sezgin İbiş. Ben derdimi sanırım ya anlatamadım ya da yanlış anlaşıldı. Taksonomi maddelerinin açılmasına neden karşı olayım ki. Hiç bir bilgim olmamasına rağmen Synalpheus pinkfloydi, Neopalpa donaldtrumpi, Satyrium spini gibi maddeleri yazmış biri olarak neden şerh koyayım ki başkalarına? Benim eleştirdiğim nokta arka arkaya açılan bu maddelerin içinde hiçbir okunacak bilginin bulunmaması. Ne bir Vikiveri bağlantısı ne bir kaynak. Bir standartlaştırma tartışılabilir dedim bu kadar. Yerleşim yerleri keza, ben @Adem20'nin açtığı ABD yerleşim yeri maddelerini de gördüm. Birkaç cümlede olsa bir nüfus bilgisi, en az bir kaynak, dil bağlantısı, dış bağlantı vs. hepsini girdiğini biliyorum. Hergün 1000'er birer artıyor skala, elbette bu herkesin görmek isteyeceği ve memnuniyet duyacağı bir durum. Lakin okunabilirlik, okuyucu çekme ve doyurucu bir bilgi verme maalesef mevzu bahis bile olmuyor. Bu maddelerin daha sonradan sayfa görüntüleme istatistiklerine baktığınızda kimselerin okumadığını göreceksiniz. Bizde olmayan her kayda değer bitkiyi, hayvanı, organizmayı ve yerel yerleşimleri yazalım ama azıcık da olsa mükemmeliyetçilik misyonumuz olsun. Belli bir baytı kendimize hedef belirleyerek yazalım. Umarım bu yazdıklarımda yanlış anlaşılmaz. Bazen derdimi tam anlatamadığım veya Çince yazıyormuş hissine kapılıyorum :) --Maurice Flesier message 16.01, 2 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
    Cevap Cevap @Maurice Flesier kullanıcıları eleştirmek yerine öncelikle VP:İNV diyorum, ikincisi, proje yürüten kullanıcılarla iletişime geçmeden en azında bir mesaj gönderip sormadan bu şekilde gelişi güzel ithamlarla tartışmalar başlatıp insanları meşgul etmemeni tavsiye ediyorum üçüncüsü buraya çalışma yürüten bir kullanıcı olarak ilgili bağlantıları bırakıyorum.
    Adı üstünde proje yürütüyoruz, her şeyin bir sırası var, önce taslaklar ve kategorizasyonu tamamladım, zaten eş zamanlı olarak Wikidata bağlantılarını yapıyordum, sonra kendimce kısa çözümler üreterek bunu sonra bıraktım, gün boyudur Wikidata bağlantısı yapmakla meşgulüm, iletişim nedir nasıl kurulur görmek istersen diye şuraya @Vikiçizer'in ve @Sabri76'nın konu ile ilgili bana göndermiş oldukları mesajları (Kullanıcı_mesaj:Vikipolimer/Ekim 2021#Sayfa, Kullanıcı_mesaj:Vikipolimer/Ekim_2021#interwiki) bırakıyorum. 𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 16.27, 2 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
  • Kullanıcıları değil açılan maddeleri konuşuyorum, içerik üzerine yorum yapalım dedikçe ısrarla kişiselleştiriyorsunuz. Ne istiyorsunuz benden gerçekten anlamıyorum Vikipolimer. Derdiniz nedir sürekli pingliyorsunuz. Ortaya konuşuyorum ama bilinçli bir şekilde tahrik ediyorsunuz. Gerçekten uğraşmak istemiyorum. @Dr. Coal, @Vincent Vega lütfen müdahale ediniz rica ediyorum. Topluluğa ek not: 184 olan TRVikipenin derinliği 24 saatte 182.7'ye gerilemiş vaziyette. Haiti Vikipedisi seviyesine adım adım ilerliyoruz. --Maurice Flesier message 16.43, 2 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
  • Maurice Flesier ve Vikipolimer. Tartışmada kişilere yönelik ilk ifadenizde engelleme dahil yaptırım uygulayacağım, imalar ve dokundurmalar da bu hususta geçerlidir. Bu buraya yazılmış ilk ve son ikazdır. Bir nevi sayfa bazlı etkileşim kısıtlaması olarak düşünebilirsiniz bunu. Vincent Vega mesaj? 17.48, 2 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
  • Derinlik konusuyla ben de ilgileniyorum. Her gün takip ediyorum. Bazen gün gün virgüllerindeki düşüşleri bile hesaplıyorum :). Hatta oluşturduğum Vikipedi bilgi kutusu şablonuna derinliği koyabilmek için hizmetlilerimizden yardım talep ettim. @Superyetkin ve @ToprakM ilgilendiler ve önce derinlik hesaplama şablonu oluşturuldu sonra bilgi kutusu şablonuna eklendi.
Vikipedimizin derinliğinin, engelin kaldırılmasının ardından 211'i görerek bir ara İspanyolca Vikipedi'yi geçtiği doğru. Sonra VPR:Türkiye yerleşim birimleri projesindeki taslaklarla 205'e kadar indiğini hatırlıyorum. Daha sonra @Evrifaessa botuyla birkaç bin kadar (tam sayıyı bilmiyorum) madde açtı. Daha da düştü. O zamanlarda da aynı kaygılar ortaya çıktı haliyle. Dile getirenler oldu. Ancak ben kaygılanmıyorum böyle dönemlerde. İleriyi düşünüyorum proje bazlı. Yerleşim birimleri projesinde başta @Sabri76 ve @Mehmet Ali Acar olmak üzere birçok kişi tarafından uzun süre maddeler düzenlendi ve şimdi de bitirme projesi kapsamında @Güherçile tarafından bu maddeler düzenleniyor (hatırlayabildiğim isimler bunlar, katkı veren herkesin eline sağlık).
(Not: Yerleşim birimleri projesini örnek veriyorum halbuki dahil olan madde/yapılan değişiklik oranı 2,7 ama bu rakam sürekli yükseliyor çünkü madde açımı tamamlandı neredeyse ve hem proje katılımcıları hem diğer vikipedistler tarafından sürekli düzenlemeler yapılıyor.)
Şimdi aynı kaygılar VPR:Civil Parish ve VPR:Yaşam Ağacı projelerinde ortaya çıktı. Ancak ben yine endişelenmiyorum. Projeler devam ettikçe, zamanla bir projeye; nüfus, ekonomi gibi bilgiler eklenecektir. Diğerine; aile ve tür özellikleri, yetiştiği/yaşadığı yerler, dünyadaki popülasyonu gibi bilgiler eklenecektir.
Hepsinden önce elimizde tek tip taslaklar var. Yerleşim birimleri eskiden çok farklı şekillerde açılabiliyordu veya inanılmaz bilgiler eklenebiliyordu. Ancak tek tip düzenlenirken sayfadaki şablonlara/bilgi kutularına konan uyarılar sayesinde vandalizmden ve denemelerden bu sayfalar büyük oranda kurtuldu. Aynı şeylerin bu iki proje kapsamındaki sayfalarda da olacağını ve zamanla yerleşim birimleri projesi gibi kaliteli hale geleceğini düşünüyorum.
Ve son olarak: Derinlik, bence kalite göstergelerinden biridir ama yegâne veya mutlak göstergesi değildir.
Derinlik ya da değişiklik derinliği; bir Vikipedi'deki makalelerin (maddelerin) ne sıklıkta güncellendiğini gösterir ve o Vikipedi'deki işbirliğinin kalitesinin kaba göstergelerinden biridir. Projenin akademik kalitesini (bunu hesaplamak mümkün olmadığından) göstermez.

Vikipedi:Derinlik

Nevmit ☛☛ mesaj 01.11, 3 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla

Herkese tekrar merhaba. Dün pek aktif değildim ancak Vincent Vega gerekeni söylemiş; ben de tekrar etmiş olayım Maurice Flesier, Vikipolimer. Başlığı hem içerik itibariyle hem de potansiyel ihlallere karşı hassasiyetle takip ediyorum. Başlık altındaki konu Türkçe Vikipedi'nin yatay ve dikey büyümesine ilişkin görüşler ve yaklaşımlara odaklandığından, elbette bu konuda hem geçmişten hem de günümüzden örnek verilecek girişimler ve toplu değişiklikler bulunuyor. İsmen anılmasalar dahi bu girişimler ve değişiklikler de elbette belirli kullanıcıların dahil olduğu süreçler; fakat bizim isimlerden ve hatta değişikliklerin kendilerinden uzaklaşıp az önce belirttiğim "yaklaşım"ı esas almamız ve eğer tartışacaksak bunu tartışmamız gerek. Elbette, gereken noktalarda örnek de verilir ancak verilen örnekteki değişikliği yapan kullanıcı veya kullanıcılar bundan alınmasın, zira Vikipedi üzerinde net ve yaygın bir görüşün, teamülün ya da kuralın bulunduğu bir şeyi konu etmiyoruz. Böyle olmadığı, yukarıda yer verilen görüşlerden olduğu gibi geçmişte bu konuda yapılan yazışmalardan da anlaşılıyor zaten. Yani, burada örneği verilenler kadar hızlı ve yoğun olmasa da kimi kullanıcılar taslak maddeler açıp Vikipedi'nin yatay büyümesine katkıda bulunmayı tercih ederken, başkaca kullanıcılar ise madde açıp veya açılmış bir maddeyi tespit edip bunun üzerinde yoğun bir emek ve mesaiyle dikey büyümeye katkıda bulunmayı tercih ediyor. Bugüne kadar da kimsenin bu ilk gruptaki kullanıcılara "Niçin taslak madde açıyorsun?" dediğini görmedim; ancak böylesi yoğun bir girişim, ki bu yoğunluğu SD'de görüyoruz :), elbette bu konuda fikir alışverişini, tartışmayı gerekli kılabilir. İfade ettiğim gibi bu noktada esas olan yaklaşımdır; yani Vikipedi'nin yatay ve dikey büyümesine ilişkin görüşlerdir. Kullanıcı adlarının da, değişikliklerin kendilerinin de bu konuda bir öneminin olmadığı kanaatindeyim.
Konunun özüne dönecek olursam, ben bu bağlamda döngüsel bir sürecin daha sağlıklı olacağı kanaatindeyim. Nihayetinde biliyoruz ki Vikipedi, sonu olmayan bir proje. Elbette, bir yandan herhangi bir konuda arama yapan kullanıcının bu aramadan sonuç alabilmesi önemli ancak diğer yandan aldığı sonucun niteliği de kenara atılabilecek bir konu değil. Sözünü ettiğimiz türden çalışmalar ise sonuç alma ve nitelik ayrımına bir işaret sayabileceğimiz belirli endeksleri etkiliyor, bu açık ancak söz konusu endeksin tam olarak ne ifade ettiğini, ne kadar önemli olduğunu (veya olmadığını) tartışma konusu ediyoruz asıl olarak, gördüğüm kadarıyla. Ben de diğer pek çok kullanıcı gibi bu endeksleri ne tamamen önemsiz görüyor ne de her şeyin bunlara bağlı olduğuna inanıyorum. Sonuç olarak bu anlamda şöyle bir önerim olabilir, naçizane: Son süreçte hem Melissadilara hem de Vikipolimer kapsamlı ve sistematik bir çalışma başlatmış, gördüğüm kadarıyla. Bu örnekler özelinde, yani andığım kullanıcıların sayfa oluşturma konuları bağlamında iş birliği projeleri düşünebilir ve böylelikle yatay (nicel) büyümenin üstüne dikey (nitel) bir taçlandırma ile paragrafın başında belirttiğim "döngü"nün iki temel halkasını birbirine bağlayabiliriz. Böylelikle hem endeks bakımından olumlu sayabileceğimiz bir süreç geliştirmiş olur hem de ilk paragrafımın ortalarında sözünü ettiğim iki ayrı yaklaşımı öne çıkaran iki kullanıcı grubunu da Vikipedi'nin yararı paydasında organize ve sistemli biçimde buluşturmuş oluruz.
Mesajımın başındaki konuya yine bir atıf yaparak Vikipedi'nin sadece nicelik veya sadece nitelik olmadığı, bu iki kavramın birbiriyle çatışmadığı, ikisinin de bir bütün oluşturduğu ve bu bütünlüğü sağlamak için bizlerin de bir bütün olarak çalışabilmemiz, bunun için de karşılıklı anlayışın asla elden bırakılmaması gerektiği kanaatiyle tartışmaya katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Zannediyorum artık "herkes" için "kim"in dediğini bırakıp "ne dediği"ne ve fikrin özüne odaklanmanın vakti. İyi çalışmalar. Dr. Coalmesaj 05.48, 3 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla

  • Niteliğe verilen önemin artması için öncelikle nitelikli içerik üretebilecek kullanıcıların sayısını artırmak ve onları teşvik etmek gerekiyor. Bunun için de buradaki kullanıcı sayısını artırmanın gerektiği hususu izahtan varestedir diye düşünüyorum. Topluluk olarak yaptığımız etkinliklerde de yapmaya çalıştığımız şey de bu zaten. İstatistiklere göre en çok aktif kullanıcısı olan 15. Vikipediyiz. Fakat bu sayının kaç tanesi burada aktif olarak katkı veriyor? Kaç tanesi madde yazıyor? Ben söyleyeyim: çok çok azı. Çeşmede olsun, diğer tartışmalarda olsun gördüğümüz isimler hep aynı. Yani hep aynı kişiler katkı veriyor. Tabi ki kimseyi katkı vermiyor ya da az katkı veriyor diye suçlamıyorum, yalnızca sınırlı bir topluluk olduğumuzun altını çizmek istiyorum.
Sözün özü, buradaki aktif kullanıcı sayısını artırmamız ve onları teşvik etmemiz gerekiyor. İngilizce Vikipedi'nin yüz yirmi dört bin küsur aktif katılımcısı var. Her ne kadar o düzeye gelemesek de, en azından mevcut sayıyı bir katı kadar daha artırabilsek çok önemli bir adım atmış oluruz. Onun için bu aşamada nitelikten ziyade aktif katılımcıları artırmaya öncelik vermemiz daha doğru olur. Zira daha çok kullanıcıya her alanda çok ihtiyacımız var. Böylece belki de aylardır kapatılmayı bekleyen adaylıklar birikmez. --justinianus | mesaj 10.26, 3 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
Sırası gelmişken @Justinianus: Bkz. Beyaz listeye geçirmede yeni yöntem :) Nevmit ☛☛ mesaj 12.19, 3 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
  • Derinlik ölçütünün hala kalite endeksi olarak görülmesine ben çok şaşırıyorum. Bu doğrudan doğruya sadece Vikipedi'de ne kadar çok değişiklik yapıldığını gösteren bir istatistik. Yapılan değişikliklerin kalitesi açısından hiçbir sonuç ima etmiyor. Örneğin derinliği yüksek Vikipediler arasında İbranice ve Arapça var. Bunun ırk çatışmasından kaynaklı vandalizmden olduğu net. Bunun bir anlamda kalite ölçütünden ziyade vandalizm göstergesi olduğu çok açık. Derinlik istatistiğinin düşmesine sevinmemiz lazım. Artmasına değil.--Alperen (mesaj) 16.05, 3 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla

Birkaç noktayı düzelterek başlamak isterim. Yeni açılan maddelerin taslak kriterlerini karşılamadığı söylenmiş, bu hatalı. Karşılamasalar zaten M1'den toplu silmemiz son derece kolay, ancak karşılıyorlar. HS etiketlemelerinde özellikle anonimlerin açtığı maddelerde sıklıkla hatalı etiketlemelere denk geldiğim için not düşeyim, bir maddenin kısa veya tek cümlelik olması, taslak kriterlerini karşılamadığı anlamına gelmez. Anlam bütünlüğü taşıyan bir tanım bunun için yeterlidir. Örneğin "X, Y'de bir köydür." şeklindeki madde taslak kriterini karşılar. Ancak "X, bayağı kötü bir yerdir." tarzı bir cümleyse taslak kriterini karşılamaz. Bu yanlış anlaşılmayı gidermek için aslında M1'den "kısa" ifadesini çıkarmak lazım, çünkü kısa olmayıp da M1'den silinebilecek maddelere de denk gelmek mümkün.

Bir diğer nokta, derinlik istatistiği, ki bununla ilgili gerçeği Alperen söylemiş. Geçmişteki tartışmalarda aslında derinlemesine incelenen bir konuydu ancak ben de kısaca tekrarlayayım ki daha yeni arkadaşlarda kafa karışıklığı olmasın. Derinlik istatistiği, madde başına düşen değişiklik sayısını yansıtır. Bu elbette bir Vikipedi'nin içeriği kaliteli olduğunda da yükselebilir ancak genel olarak kalite seviyesini yansıtmaz. Örneğin Türkçe Vikipedi'nin derinliği hâlihazırda Almancanın iki katı seviyesinde, Almancanın iki katı kaliteye sahip olduğumuzu iddia edebilecek sanırım ki yoktur. Bizde tarihsel olarak yüksek olmasının sebebi, diğer Vikipedilere kıyasla çok daha fazla vandalizme uğramamızdı. Sonra Türkçe internet dünyası olgunlaştıkça vandalizm azaldı ama diğer Vikipedilere kıyasla çok daha kapsamlı AWB değişiklikleri uzunca süre normal kullanıcı hesaplarından yapıldığı için büyümemize rağmen yüksek olarak devam etti. Bunun sona ermesiyle zaten zaman içerisinde düşmesi beklediğim bir noktaydı ama şimdi seri madde açılmasıyla hızlanmış tabii ki. Bir önemi yok, zira hiçbir anlamı yok.

Prensip olarak bir diğer konu, 15 yıldır gündeme gelen "Nicelik mi nitelik mi?" konusudur. Bu tartışmaların son 10-11 yılına denk gelmiş biri olarak sanırım pozisyonumu hiç değiştirmediğim sayılı konulardandır, bunu bir yanlış ikilem olarak görüyorum. Hem nicelik olsun hem de nitelik olsun. Herkes neyi en iyi yapabileceğini düşünüyorsa, nereden heyecanlanıyorsa onu yapsın. Seçkin madde yazana "ama sen de hiç madde açmıyorsun" demediğimiz gibi seri taslak açana da "niye nitelikli yazmıyorsun" dememeliyiz. Burada bulunma görevini temeli atıp bırakmak olarak gören birine yalnızca temeli attığı için teşekkür edebilirim, "üzerine niye kat da çıkmadın" diye kızamam, zaten belki de elinde katı çıkacak kaynak olmayabilir, dil bilgisine veya kalemine güvenmeyebilir vs., herkes en rahat hissettiği ne ise onu yapmalı. Kısa da olsa bilgi eklemenin Vikipedi'ye zarar verdiği düşünülemez.

Prensip açısından hiçbir sorunum olmamasına rağmen, bu son madde açma işlemlerinde K:Vincent Vega'ya daha önce ifade ettiğim gibi beni endişelendiren bir nokta var. Bu süreçte otomasyon kullanıldığı yukarıda açıkça ifade edilmemiş ancak çok bariz. Bu dediğim K:Melissadilara ile sınırlı bir durum değil ama affına sığınarak onun katkılarından örnek vereceğim, örneğin 2 Kasım günü 21.52'de 18 madde açmış, bir dakika içerisinde. 3,3 saniyede bir elle madde oluşturulamayacağına göre, belki tam otomatik olmasa dahi burada otomasyona başvurulduğu çok bariz. Geçmişte başka seri madde açan arkadaşlar da olmuştu ama 2007'de K:Etrüsk'ün Türkiye köylerini açmasından beri bu büyüklükte adı konulmamış bir botla veya hadi diyelim ki yazılım yardımıyla madde açma çalışması olduğunu hatırlamıyorum. Bu şekilde madde açma işlemleri, bot politikası tarafından sınırlandırılmış durumdadır ve madde açma çalışmasına başlamadan önce topluluktan izin alınması gerekir. Bu endişelerime rağmen nihayetinde VP:BKY doğrultusunda bu maddeler de ansiklopediye katkı niteliğinde olduğundan bir işlem yapmadım ancak bu maddelerin bu hızda nasıl açıldığının toplulukla şeffaf bir şekilde paylaşılması gerektiğini, mevcut durumdan huzursuz olduğumu belirtmeliyim. Örneğin K:Vikipolimer'in İngiltere köyü maddelerine de yardımcı olmaya çalışıyorum ama PAGENAME fonksiyonu kullanıldığından binlerce maddede, madde başındaki kalın kısımda virgüllü isim kullanılıyor, şuradaki gibi. Belki sonradan üzerinden geçilerek düzeltilir ama önceden topluluk onayı alma gereksinimi, tam olarak da böyle sorunların önceden öngörülüp düzeltilebilmesi için oluşturulmuş bir mekanizma.

Bunun dışında, bu maddeleri otomasyonla sıfırdan oluşturmak nispeten kolay ama sonradan otomasyonla detay eklemek çok daha zor. @Khutuck'ün bu konuda diyeceklerini duymak özellikle isterim. Mesela bu seri madde açma işlemlerine girişmeden önce fikir toplulukla paylaşılsaydı, belki de İngiltere köylerinin en azından nüfuslarının bulunduğu veritabanları vs. gösterilebilir ve maddelerin daha zengin şekilde açılması sağlanabilirdi, Evrifaessa Bot'un Türkiye köyü maddeleri gibi. Bu şekilde çok daha sağlam bir temeli çok daha az işgücüyle atmış oluruz. Örneğin NGC 1563 gibi maddeler, "NGC 1563, Yeni Genel Katalog'da yer alan bir galaksidir." şeklinde de açılabilirdi ancak o dönem üzerinde epeyi kafa yorularak çok daha sağlıklı ve kalıcı şekilde açılmaları sağlandı. Benzer bir yaklaşım bu maddeler için de takip edilse çok daha sağlıklı bir yöntem olurdu.

Kısacası, seri ve kısa madde açmak isteyen arkadaşlar elbette ki açsın, ancak otomasyona başvuracaklarsa, bu konuda mevcut kurallara uygun hareket etmeleri, topluluğun da onlara destek vermesini ve ortaya çıkan sonucun çok daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

--Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 17.20, 3 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla

Hızlı-sayfa-oluşturma
Yanıt Yanıt Selam @Seksen iki yüz kırk beş şeffaflık açısından yöntemimi daha önce göstermiştim ama buraya da eklemekte fayda olduğunu düşünüyorum, bunun dışında madde başlıklarını not ediyorum (ingilizce ayrım içerenleri), bunun dışında halen wikidata etkinliğimi sürdürmekte olduğumu not düşmek isterim. 𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 17.28, 3 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
Paylaşım için teşekkür ederim, yarı otomatik bir süreç tahmin ettiğim üzere. VP:BOTYARDIMLI kapsamına giriyor ki orada açıkça madde açılmasına dair bir kural belirtilmemiş. "Yardımlı değişikliklerin itiraz edilebilecek, üzerinde fikir birliği sağlanması gerektirir nitelikte ya da tartışmalı olmamaları gerekir. Böyle bir potansiyel görülen işlemler için topluluğun görüşü alınarak fikir birliği sağlanması için çalışılmalıdır." şeklinde bir ibare var. Madde açılması tartışmalı bir konu mudur? Bu tartışmada da olduğu üzere olası olarak böyle değerlendirilebileceği için, aynı zamanda politikaları kelimesi kelimesine yorumlamak yerine prensip olarak değerlendirmek gerektiğinden ve prensipte bu yöntemle klasik bot maddeleri arasında bir fark görmediğimden, BOTPOL'un madde açımıyla ilgili kısımlarının bu yöntem için de geçerli olduğunu düşünüyorum (karşılaştırma açısından, en.wiki'deki yaklaşım da ikisini aynı şekilde). BOTPOL tarafından önerilen süreci basitleştirmeyi konuşabiliriz elbette. Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 17.38, 3 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
Yanıt Yanıt Cahilliğime verin @Seksen iki yüz kırk beş, yarı otomatik kısmını tam olarak anlamadım, orada işlem otomatik olmuyor, öncesinde ben belirliyorum kullanılacak şablonları ve kaynağı, daha sonra uyguluyorum sadece başlığı SAYFAADI şablonu ile getiriyorum, bir de kayıt yaparken kısa CMD + Enter gibi kısa yolları kullanıyorum, yani tamamen elle değişiklik yapıyorum, bunun dışında herhangi bir itiraz ya da önerme varsa bunlara açığım. Bir bot'um olduğu doğrudur fakat o bot farklı amaçlar için çalışıyor, şu anda bu tarz işlemleri bir bot aracılığı ile yapmak için birkaç yöntem üzerinde çalışıyorum, görüşleriniz ve uyarılarınız için teşekkür ederim. 𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 17.46, 3 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
Estağfurullah, teknik açıdan ben çok daha yetersizim. :) İlgili politikada "tekrarlayan görevleri yapan araçların yardımıyla, son onayın kullanıcılar tarafından verilmesiyle seri olarak yapılan değişikliktir" şeklinde tanımlanıyor. Noktasına virgülüne dokunmadan, bir tıkla autogenerated olarak getirilen metnin bir saniye içerisinde kaydedilmesi, bu kriteri karşılamak için yeterli diye düşünüyorum. Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 17.52, 3 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
Yanıt Yanıt @Seksen iki yüz kırk beş Kesinlikle haklısınız, fakat bu durum AWB ya da JWB gibi araçlar için geçerli, çünkü onlar otomatik oluşturuyor, bizimkinde insan unsuru mevcut, sonuçta her kategori ve şablon değişiklikleri insan kontrolü ile başta yapılıyor, eğer yazan kriteri öznel yorumlayacaksak haklısınız, Mass page creation yapmadığım için şahsım adına konuşacak olursam, bahsedilen politika metninin benim yaptığım işlemi kapsamadığını düşünüyorum, ama benim yaptığım işlem emsal teşkil edimesi açısından bir politika olarak eklenebilir ve önümüzdeki süreçlerde bu tarz işlemlerin yapılması için önleyici olabilir. 𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 18.01, 3 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
Dediğim gibi ben VP:BKY doğrultusunda değerlendiriyorum ve önüne geçilmesi gereken bir konu olarak görmüyorum, ancak böyle bir işleme girişmeden önce genel olarak topluluk onayı almakta fayda olacağını düşünüyorum. Bu örnekte de autogenerated sayfa içeriği hakkında geri bildirim alınması faydalı olurdu örneğin. Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 18.16, 3 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
Yanıt Yanıt @Seksen iki yüz kırk beş o halde şahsım adıma konuşacak olursam, bir dahaki sefere bu tarz bir etkinlikte bulunacak olursam, hiçkimsenin aklında soru işareti kalmaması açısından öncesinde topluluk fikri yoluna gideceğim. Yapıcı yorumlarınız ve yönlendirmeleriniz için teşekkür ederim, belki birçok şeyi bilmiyoruzdur, bilmemek değil öğrenmemek ayıptır. 𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 18.20, 3 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
Sevgili Seksen iki yüz kırk beş / GGT, öncelikle örnek vermenizde sakınca yok elbette, yeterki yapıcı olsun :) Sonrasında ise ben de algılayamadım otomatik olayından kastınızı. Bildiğiniz hazırla kopyala yapıştır yapıyorum ben. Yani aracım gerecim herşeyim bir notepad üzerinde hepsini hazırlamak, sonrasında tab olarak başlıkları açmak, ilk tabıma dönüp içlerine kopyala yapıştır gönder yapmak. İçeriklerinde düzenleme yapmazsam zaten hepsi aynı sınıflandırma, kategori, takson veya benzeri olur. Tek olay bunları halihazırda hazırlamak. Şöyle söyleyeyim, bir elim klavyede kopyalayıp yapıştırmak için, diğer elim farede forma ve tuşlara basmak için :) Bunun haricinde tartışma sayfasına eklenen şey botlar tarafından elbette yapılabilir belki ama, projeye eklenecek şeyi belirlemesi için bir yerlerde halihazırda olması lazım. Hatta benzeri için bot başvurularına şablon desteği için başvurmuştum ancak sonrasında üstelemedim zira ingilizce versiyonlarda bile güncel olmayan durumlara denk geldim. Bu sebeplede tek tek belirli bir düzende (hiyerarşik gidişatla) eklemeyi tercih ettim. Belki bütün işlemler tekrar etse bota verilebilirdi. Ancak şu durumda olabilir belki bot yardımı, ben madde açtıkça (başka konulara dokunmamak kaydıyla) botların benim açtığım maddelerin tartışma kısımlarına projeyi eklemesi. Onun dışında otomasyonlaşabilecek bir şey olurda farkedersem yine yardım isterim elbette. Bunların haricinde ben araç gereç vs kullanmıyorum bir ara çeviri aracını, katalitik ve TW açtım ama kendi yapış şeklim bana daha kullanışlı geldi açıkçası (ilk alışkanlıktan sanırım yadırgadım), o yüzden de kapadım diye hatırlıyorum. Eski versiyondayım, kaynak şeklinde editörsüz kullanımdayım, başka belirtebileceğim bir şey var mı bilemedim. Sevgiler :) ℳelissadilara ♥෴ 18.20, 3 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla

VP:Derinlik sayfasındaki formüle baktığımda derinliği arttırmanın yolunun "hiçbir madde açmadan varolan herhangi bir sayfa üzerinde değişiklik yapıp kaydetmek" olduğunu, madde açacaksak da "taslak madde açarak bunu mümkün olan en çok değişiklikle son haline getirmek ya da başka yerlerde bir sürü ufak değişiklik yapmak" olduğunu görüyorum. Tek seferde hazırlanan maddeler, direk seçkin seçilecek ayarda bile olsa derinliği arttırmıyor, çünkü byte ve büyüklükle ilişkili bir ölçüt değil. Benim kullanıcı ad alanımda alt sayfalardan birinde 70000 bytelık henüz tamamlayamadığım bir madde var. Derinlik peşinde olduğumuzu bilsem her cümlesinde tekrar kaydederdim... Çünkü madde alanı dışındaki tüm oluşturmalar ve değişiklikler madde alanındaysa sadece değişiklikler derinlik arttırıyor. Şimdi bahsettiğim maddeyi bitirip madde alanına taşıdığımda derinliği azaltmış olacağım çünkü açılan her madde, formülün doğası gereği derinliği azaltıyor. 🤔 Azaltmamasını istiyorsak el birliğiyle maddenin herbir parçasını, hazırlamış olsak dahi tek seferde yayınlamamamız, parçalara bölüp mümkün olan en fazla seferde eklememiz lazım. Dolayısıyla derinlik bir ölçüt, ama kalitenin birebir karşılığı değil, belki madde bazında işbirliğinin bir ölçütü olabilirdi ama o bile değil çünkü herhangi bir ad alanındaki değişiklik sayılıyor. Yani madde açmadan saatlerce bu sayfalarda tartışsak ya da toplu mesaj göndericiler her gün varolan kullanıcılara merhaba yazıp yollasa derinlikte yukarı çıkacağız. 🤔 Bu mantıkla, derinliği en çok arttırma potansiyeli olanları ufak tefek yazım yanlışı düzeltenler ve AWB kullananlar olarak görüyorum. 🤔
Şu hesabı da bırakayım buraya; Türkçe Vikipedi'de bugün itibarıyla açılacak her madde için 1 oluşturma değişikliğine karşılık 130 ek değişiklik yapılmalı ki derinlik korunsun. Eğer oluşturduğunuz sayfaya bir de tartışma sayfası oluşturursanız bu durumda kalan ek değişiklik sayısını 111'e düşürmüş oluyorsunuz. Derinlik bu incelemem sonucu oluşan yeni farkındalığımla, benim için korunması gereken bir ölçüt olmaktan çıktı. Açıkçası bakmadan önce daha yararlı ve prestijli sanıyordum. ----anerka'ya söyleyin 17.38, 3 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla

Sözde maddeler üzerinde ne kadar çok kişinin çok sayıda değişiklik yaptığı ölçülmek istenmiş ama bir kişi tek seferde seçkin madde de açabilir dediğiniz gibi, popüler bir maddede ya da taslak seviyesinde bile 1500 kere vandalizm de olabilir. Derinlik, kalite açısından gerçekten bir anlam taşımıyor. İşbirliğini ölçmenin daha doğru bir yolu bence şu hesaplamadır: 1/(geri alınan değişiklik sayısı/toplam değişiklik sayısı)*(eklenen ortalama metin boyutu*kullanıcı sayısı)/(ortalama madde uzunluğu)), matematiğim çok iyi değil ama kriterle böyle şeyler olmalı.--Alperen (mesaj) 17.51, 3 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
  • Bu derinlik olayı zamanında çok tartışılmıştı hatta kimi zaman şundan bundan iyiyiz diye kendimizle gurur duyduğumuz olmuştu ancak bu çok değişkenli bir durum olduğu için çok güven veren bir istatistik değil. Derinliği artıran veya düşüren etkenler detaylı olarak verilse ona göre yorum yapılabilirdi. Bana göre çok dikkate alınacak bir istatistik değil. Benim takip ettiğim asıl konu aktif kullanıcı sayısının bu kadar düşmesi. Eskiden 5.000 civarı alt limitimizdi, şuan 2.000'lere düştü. Aktif kullanıcı sayımız istikrarını korumak şartıyla artmazsa nitelik olarak gelişemeyiz. Bana kalırsa artık şu yerleşim yeriydi, nehirler, göllerdi vs. gibi konular belirlenip bot yardımıyla açılmalı. Bu tarz maddeler ansiklopedi de mutlaka yer alması gereken konular.Sait* 19.04, 3 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
  • Benim de süreç için ufak bir eleştirim var. Yukarıda bahsedilen Evrifaessa Bot ile açılan mahalle maddeleri süreç için oldukça iyi bir örnekti. Birer cümlelik bilgi kutulu yerleşim yeri maddeleri ya da canlı maddeleri için veriler toplanıp binlerce madde tek bir gün içerisinde tek seferde açılabilir ve sonra interwikiler için uğraşılabilirdir. Botla rahatlıkla bir ya da iki günde açılabilecek her gün parça parça 200-300 madde açılması yeni maddeler devriyeliği açısından çok zaman kaybettiriyor.--Śαвяí¢αи76ileti 18.32, 4 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
  • Ping için teşekkürler @Seksen iki yüz kırk beş. Vikipedi'nin derinlik puanına hem yukarı hem de aşağı yönde bir etkide bulundum. Khutuck Bot'un değişiklikleri derinliğimizi tahminen 10 puan civarı arttırırken, Fırtına Bot'un açtığı galaksi maddeleri derinliğimizi tahminen 4-5 puan azalttı. Bu iki botun yaptığı düzenlemeler Vikipedi'nin kalitesinde kolayca ölçülebilir bir değişim yapmasa da derinlik değerini ölüçebilir şekilde değiştirdi. İki botun yaptığı değişikliklerin yaptığı bu etki, derinlik verisinin kendi başına çok da önemli bir şey olmadığını göstermeye yeterlidir diye düşünüyorum.
Botla madde açılması konusunda görüşlerimi bir çok tartışmada, kanalda, bire bir sohbette belirttim. Yeterli kapsamda olduğu, topluluk kurallarına uyduğu ve genişletilmeye müsait olduğu sürece binlerce, hatta onbinlerce yeni maddeye karşı değilim. Önemli olan yeni açılan maddelerin Viki'yi ziyaret eden kullanıcıların işine yaraması. İşe yarar maddeler açtığımız sürece derinliğin düşmesi çok önemli değil. Vikipedi'yi okuyan kullanıcılara doğru, yeterli, kapsamlı bilgi sunduğumuz sürece diğer metrikler sadece birer sayı.
Derinlik metriğinin kullanışlı olduğu konu, Vikipedi'deki tecrübeli kullanıcılar için rüzgarın ne yönde estiğine dair bir bilgi sunması. Yeni madde sayımız hızla artıyorsa daha kapsamlı içerik üretmeye, kaliteli içeriğimiz hızla artıyorsa madde yazmaya ağırlık vermeyi tartışabiliriz. Tabii bu "yeni madde açılmasın" anlamında değil, "yeni madde açan çok, bir kısmımız da derin içeriğe odaklansın" anlamında olmalı. --Khutuckmsj 02.14, 5 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
  • Bence derinliğe çokta önem veren yok gibi, kaliteli ve seçkin madde adaylıkları inceleme bekliyor (kendimde dahil), kimsenin pek ilgisini çekmediğine göre içeriğin kapsamlı olup olmaması topluluk için çok önemli değil gibi.Sait* 07.38, 7 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla

Yeni küçük araç: Gece modu

Selamlar, Gece modu eklendi.

Kurulum

Tercihler → Küçük araçlar → Görünüm seçenekleriGece modu özelliğini aktif ediniz.

Hata bildirimlerini Vikipedi:Köy çeşmesi (teknik) sayfasına ekleyebilirsiniz. 𝗩𝗶𝗸𝗶𝗽𝗼𝗹𝗶𝗺𝗲𝗿 22.22, 1 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla

Hareket Tüzüğü Tasarı Komitesinin yeni üyeleriyle tanışın

Hareket Tüzüğü Tasarı Komitesi seçim süreci tamamlandı.

Komite çalışmalarına başlamak üzere bir araya gelecek. Komite çeşitlilik ve uzmanlık boşluklarını doldurmak üzere gerekli görürse üç üye daha atayabilecek.

Hareket Tüzüğü tasarı süreciyle ilgilenmeyi düşünüyorsanız, güncellemeleri Meta üzerinden takip edin ve Telegram grubuna katılın.

Hareket Stratejisi ve Yönetim ekibinden teşekkürlerimizle

10.06, 3 Kasım 2021 (UTC)

Mini Yarışma 2021 2

Merhaba herkese!

Bekleyen değişiklikler 5200'ü aşmış durumda. Bunu eritmek için yine bir yarışma düzenleme kararı aldım. Sürüm kontrolü yetkisine sahip bütün kullanıcılarımızın katılımını bekliyorum :)

Detaylar

  1. Manuel onay işlemlerine göre sıralama yapılacak.
  2. En çok işlem yapan kullanıcılar ilk 5 listesinde açıklanacak.
  3. 1, 2 ve 3. olan kullanıcılara Altın, Gümüş ve Bronz madalya verilecek.
  4. Geçen yarışmada bunu tam olarak eritemediğimiz için 3 gün süre vereceğim.
  5. Sayımı buradan yapacağım.

Başlangıç: 7 Kasım 2021 08:50 (UTC)

Bitiş: 10 Kasım 2021 08:50 (UTC)

Herkese başarılar dilerim! Kadıköylü Mesaj 08.48, 7 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla

Süre başladı! :) Kadıköylü Mesaj 08.51, 7 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
@Nevmit hızlı başladı. Kadıköylü Mesaj 10.50, 7 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
Yarışma varmış. Hatta yukarıda birincisi de varmış. Güzel fikir. Böyle biriktiği zamanlarda devam edilmeli :) Nevmit ☛☛ mesaj 12.05, 7 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
@Güherçile ve @Tanyel de geldiler :) Kadıköylü Mesaj 13.00, 7 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla
5057'ye inmişiz, bugün 4500'e iner miyiz? :) Kadıköylü Mesaj 17.07, 8 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla

Victor Trevor, Leaply, Ali Haydar engelleri hakkında görüşme

Değerli topluluğumuza;

Farkedenler olmuştur Ali Haydar hesabının mesaj sayfasını açmış bulunuyorum. Dün akşam vakitlerinde Telegram vasıtasıyla bana ulaşan Leaply, Ali Haydar’ın son gerçekleştirilen engel dolayısıyla önemli bir açıklamada bulunacağını ve mesaj sayfasının açılmasını talep ettiğini bildirdi. Engeli ben uyguladığım için açma inisiyatifi de bende bulunduğu için bunu değerlendirmeye aldım. Elbette isteğin kendisinden gelmesi gerektiğinden bahsettiğimde beni bir Telegram grubuna davet ettiler ve orada Victor Trevor, Leaply, Ali Haydar ve şu an aktif kullanıcılarımızdan birisi daha (ismini dilerse kendisi verebilir) olmak üzere mini bir görüşme gerçekleştirildi. Burada kullanıcılarla aramızda geçen görüşmeleri elbette açıklayamam fakat kullanıcılar engele karşı kendi argümanlarını ortaya koydu, karşı tezler sunuldu ve sonucunda bende Ali Haydar hesabının mesaj sayfasını varsa yapacağı bir açıklama için bu akşam saatlerinde açtım. İlgili işlem bundan ibarettir. Bilgilerinize arz olunur. Vincent Vega mesaj? 21.31, 8 Kasım 2021 (UTC)Yanıtla