Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki belediyeler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Bu makale serisinin bir parçasıdır:
Kuzey Kıbrıs'ın
devlet yapısı

Bu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki belediyelerin bir listesidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde beş ilçede yirmi sekiz belediye bulunmaktadır.[1]

Lefkoşa ilçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Güzelyurt ilçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Güzelyurt ilçesindeki belediyelerin konumları

İlçede Güzelyurt ve Lefke olmak üzere iki belediye vardır.[2] Bu sayıyla ülkede en az belediyesi olan ilçedir.[3] Güzelyurt belediyesinin sekiz, Lefke beldiyesinin ise on bir tane köyü vardır. Ortalamaya bakıldığında ise belediye başına ortalama olarak 9.5 köy düşmektedir. Bir başka ayrıntı ise Güzelyurt'un ilçe, Lefke'nin ise bucak merkezi olmasıdır.[4]

1900 yılında kurulan Lefke Belediyesi, Kıbrıs'taki en eski Türk belediyesidir.[5] Güzelyurt Belediyesi ise 1976 yılında Baf'tan göç edenlerin Baf Türk Belediyesi'ni burada yeniden kurmalarıyla kurulmuştur.[6] Kıbrıs sorunu nedeniyle Rumlar da kuzeyde kalan bazı beldeler için kendi belediyelerine sahiptirler. Rumların kurduğu bir Güzelyurt Belediyesi daha bulunmaktadır.[7] Bu Rum Güzelyurt Belediyesi ise 1896 yılında kurulmuştur.[8]

İki belediye arasında karşılaştırma yapılırsa, Güzelyurt'un Lefke'den daha çok nüfuslu olduğu görülebilir. Ülke genelinde ise Güzelyurt dördüncü, Lefke altıncı en çok nüfuslu belde merkezidir. Lefke, bir ilçe merkezi olan İskele'den bile daha kalabalıktır.[4] Aynı zamanda iki belediye başkanı da Ulusal Birlik Partisi'ndendir.[1]

Belediyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Güzelyurt şehir merkezinden (bir selden sonra) bir görüntü.
Belediye Nüfus (merkez)[9] Nüfus (köylerle birlikte)[4] Köylerle birlikte nüfustaki oranı Belediye başkanı[1] Kuruluş tarihi Konumu
Güzelyurt 12,391 18,562 %63.43 Mahmut Özçınar[10] 1976[6] Güzelyurt
Lefke 7532 10,702 %36.57 Mehmet Zafer[11] 1900[12] Lefke

Belediyelere bağlı olan köyler[değiştir | kaynağı değiştir]

Belediye Köyler
Güzelyurt[4] Akçay, Aydınköy, Gayretköy, Kalkanlı, Mevlevi, Serhatköy, Şahinler, Yayla
Lefke[13] Bademliköy, Bağlıköy, Cengizköy, Denizli, Doğancı, Gaziveren, Gemikonağı, Taşpınar, Yedidalga, Yeşilırmak, Yeşilyurt

Gelecekte belediye olması muhtemel yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzey Kıbrıs'ta bir yerleşim biriminin belde olabilmesi için nüfusunun 2000'den fazla olması ve en yakın beldeden 5 km uzakta olması gerekmektedir.[14] Bu bakımdan nüfusu çok ve beldelerden uzak olan köyler bu konuda en şanslıdır denilebilir. İlçedeki köyler içinde en kalabalığı 1498 nüfuslu Gemikonağı'dır,[4] fakat Lefke'den sadece 3.1 km uzaklıkta olduğundan[15] burada bir belediye kurulamaz. Kalkanlı'nın nüfusu ise 1338'dir ve Güzelyurt'tan 6.5 km uzaktadır, dolayısıyla burada bir belediye kurulabilir.[4][15] 1291 nüfuslu Doğancı, bölgedeki en kalabalık üçüncü köydür ve Lefke'den 6.3 km uzakta olduğundan burada da bir belediye kurulması mümkündür.[4][15]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "KKTC'nin yeni belediye başkanları". Kıbrıs Postası. 6 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2010. 
  2. ^ "Yerel Seçim 2010". Kıbrıs Gazetesi. 3 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2010. 
  3. ^ "Yerel seçimler ve milletvekilliği ara seçimi bugün yapılıyor". Kıbrıs Postası. 14 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2010. 
  4. ^ a b c d e f g "Nüfus Nitelikleri - Tablo 2". KKTC Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü. 4 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2010. 
  5. ^ "Lefke ilgiye muhtaç". Kıbrıs Gazetesi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2010. 
  6. ^ a b "Belediye Tarihçesi". Güzelyurt Belediyesi. 22 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2010. 
  7. ^ "Morphou Municipality" (Yunanca). Rum Güzelyurt Belediyesi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2010. 
  8. ^ "ΙΣΤΟΡΙΑ" (Yunanca). Rum Güzelyurt Belediyesi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2010. 
  9. ^ "Nüfus Nitelikleri - Tablo 3". KKTC Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü. 4 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2010. 
  10. ^ "Biyografi". Güzelyurt Belediyesi. 22 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2010. 
  11. ^ "Başkan". Lefke Belediyesi. 20 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2010. 
  12. ^ "Başkanlarımız". Lefke Belediyesi. 8 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2010. 
  13. ^ "Lefke Belediyesi". Lefke Belediyesi. 11 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2010. 
  14. ^ KKTC Belediyeler Yasası, Madde 6: (1) Nüfusu 5001 (beşbin bir) veya daha fazla olan yerleşim birimlerinde Belediye oluşturulması zorunludur. (2) Bir veya birkaç köyden oluşan bir yerleşim biriminde Belediye kurulabilmesi için nüfusun, son genel nüfus sayımına göre, 2000 (iki bin)'den fazla olması ve yeni belde merkezinin diğer belde merkezlerine en az 5000 (beş bin) metre uzaklıkta olması koşuldur.
  15. ^ a b c Google Earth

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]