Neopalpa donaldtrumpi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Neopalpa donaldtrumpi
Yetişkin bir erkek
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Arthropoda
Sınıf: Insecta
Takım: Lepidoptera
Familya: Gelechiidae
Alt familya: Neopalpa
Nazari, 2017
Tür: ''N. donaldtrumpi''

Neopalpa donaldtrumpi, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kuzey Kaliforniya ve Meksika'nın Baja California bölgelerinde bulunan Neopalpa cinsi bir güve türü. Neopalpa donaldtrumpi ilk kez 2017'de Kanadalı bilim insanı ve biyolog Vazrick Nazari tarafından keşfedildi. Nazari, daha önce hiç görülmeyen bir tür olan güvenin sarı tüyleri nedeniyle ABD'nin 45. başkanı Donald Trump'ı çağrıştırdığını ve bu nedenle "Neopalpa donaldtrumpi" adını verdiğini açıkladı.[1][2]

Keşfi[değiştir | kaynağı değiştir]

Neopalpa neonata cinsleri de dahil olmak üzere Neopalpa cinsi, ilk kez Çek böcekbilimci Dalibor Povolný tarafından 1998 yılında tanımlanmıştır.[3] Yaklaşık yirmi yıl sonra Nazari, Bohart Entomoloji Müzesi'nden aldığı ve cinsin ilk tanımlamasından sonra toplanan örnekler de dahil olmak üzere türü yeniden gözden geçirdi. Bazı örneklerin yeni bir tür oluşturduğunu düşünerek araştırmalarına devam etti. Ocak 2017'de, başının ön kısımlarındaki açık sarı-beyaz renkli pulların Amerika Birleşik Devletleri'nin seçilmiş Başkanı Donald Trump'ın saç stilini hatırlattığı için "Neopalpa donaldtrumpi" adını verdiği bir makale yayımladı.[4]

Tanımlanması[değiştir | kaynağı değiştir]

N. donaldtrumpi kanatlarının üst, kenar ve ön kısımlarındaki koyu kahverengi kısımlar hariç turuncu-sarı renktedir. Ön kanatlar arasındaki uzunluk 3 mm (0,12 inç) ilâ 4,6 mm (0,18 inç) arasındadır. Arka kanatları koyu renkli saçaklı ve soluk tondadır. Kanatlar hem erkek hem de dişiler için benzer renktedir. Antenleri kanadının yaklaşık üçte ikisi boyunda, güvenin başının ismine ilham veren sarımsı beyaz pullarla kaplıdır.[4][5] N. neonata ve diğer türler ile karşılaştırıldığında, N. donaldtrumpi'nin erkek genital yapısı daha küçüktür ve kadın genital organları çok az sayıda küçük setaya sahiptir.[4]

Habitat[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyük ölçüde kentleşmiş ve kalabalık nüfusa sahip bir habitatta yaşayan Neopalpa donaldtrumpi'nin, nesli tükenme tehlikesi altındaki alt-türlerden biri olduğu açıklandı. Güve, ABD'nin Kaliforniya eyaletinden Meksika'ya uzanan geniş bir habitatın üyesidir.[6] Yakından ilişkili N. neonata, Kaliforniya, Baja California ve Kuzeybatı Meksika'nın genelinde görülürken, N. donaldtrumpi şimdiye kadar yalnızca Baja California ve Güney Kaliforniya'daki Riverside ve Imperial ilçelerinin kuzey yarısında bulunmuştur.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Chris Fitch. "Meet the Trump moth". Kraliyet Coğrafya Topluluğu. 29 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2017. 
  2. ^ Kate Samuelson. "Scientists Just Named a Tiny Moth After Donald Trump". Time. 4 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2017. 
  3. ^ Povolný, Dalibor (1998). "Neopalpa gen. n. and Eurysaccoides gen. n. — two new genera of the tribe Gnorimoschemini from California, with the description of three new species (Lepidoptera, Gelechiidae)". Revista de Lepidopterología, 26. s. 139–146. 
  4. ^ a b c d Vazrick Nazari (17 Ocak 2017). "Review of Neopalpa Povolný, 1998 with description of a new species from California and Baja California, Mexico (Lepidoptera, Gelechiidae)". ZooKeys. 20 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  5. ^ "Motte trägt nun Namen von Donald Trump". Der Spiegel. 18 Ocak 2017. 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  6. ^ Dila Altındiş (27 Ocak 2017). "Sarışın Güve Neopalpa DonaldTrumpi". Koç Üniversitesi. 3 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017.