Eden Hükûmeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Başbakan Anthony Eden

Eden Hükûmeti, Nisan 1955'te Winston Churchill'in istifasının ardından kuruldu. Dönemin Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Anthony Eden, Muhafazakâr Parti'nin liderliğini devraldı ve böylece Birleşik Krallık Başbakanı oldu. Göreve geldikten sonra Eden, Kraliçe II. Elizabeth'ten parlamentoyu feshetmesini istedi ve Mayıs 1955 için genel seçim çağrısında bulundu.[1] Avam Kamarası'ndaki 60 sandalyenin çoğunluğuyla genel seçimleri kazandıktan sonra, Eden 10 Ocak 1957'de istifasına kadar iktidarda kaldı.[2]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Oluşum[değiştir | kaynağı değiştir]

Nisan 1955'te, Sir Anthony Eden, Winston Churchill'in Muhafazakar Parti Lideri ve Birleşik Krallık Başbakanı olarak yerini aldı ve sonunda uzun zamandır istediği göreve ulaştı. Eden'in kabinesinin orijinal bileşimi, orijinal on sekiz üyeden onunun Eski Etonlular olması gerçeğiyle dikkat çekiciydi: Eden, Salisbury, Crookshank, Macmillan, Home, Stuart, Thorneycroft, Heathcoat Amory, Sandys ve Peake, hepsi Eton Koleji'nde eğitim gördü.

Başlangıçta pek anlaşamadığı Rab Butler'ı Maliye Bakanı olarak atadı. Aralık 1955'teki ilk kabine değişikliğinde, Eden onu Avam Kamarası Lideri rütbesine indirdi. Eden, Dışişleri Bakanı olarak Harold Macmillan'ı atadı, ancak bu görevi yalnızca aynı yılın Aralık ayına kadar sürdürdü.

Selwyn Lloyd ilk kabine görevini Nisan 1955'te Macmillan'ın yerine Savunma Bakanı olarak devraldı ve aynı yılın Aralık ayında Macmillan'ın yerine Dışişleri Bakanı olarak tekrar göreve geçti. Earl of Home, 1955'te Commonwealth İlişkilerinden Sorumlu Devlet Bakanı olarak kabineye girdi. Eski Liberal lider David Lloyd George'un küçük oğlu Gwilym Lloyd George, İçişleri Bakanı olarak kaldı.

Kader[değiştir | kaynağı değiştir]

Eden'in 1956 Süveyş Krizi üzerine askerî harekât kararı, İngiltere ve Fransız müttefikliği için büyük bir utanç kaynağı oldu. Eden, Ocak 1957'de Başbakan ve Muhafazakar Parti Lideri olarak istifa etti. Harold Macmillan, parti lideri ve Başbakan olarak başarılı olması için Rab Butler yerine seçildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Anthony Eden: A Political Biography, 1931-57 (İngilizce). Manchester University Press. 1992. ss. 165-66. ISBN 9780719032424. 
  2. ^ The Prime Ministership of Sir Anthony Eden: A Study of the Man and the Office (İngilizce). University of California. 1963. s. 431.