Nobel Ödülü sahipleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Nobel ödülü madalyası.

Nobel Ödülleri (İsveççe: Nobelpriset, Norveççe: Nobelprisen), İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından kişiler veya kuruluşlara fizik, kimya, edebiyat, barış ve fizyoloji veya tıp alanlarındaki olağanüstü başarılarına verilmektedir.[1] 1895 yılındaki Alfred Nobel'in vasiyeti doğrultusunda, 1896 yılından bu yana Nobel Vakfı tarafından idare edilmekte ve yürütülmektedir. Ekonomi dalında verilen bir başka ödül ise 1968 yılında Sveriges Riksbank ile merkez bankasının İsveç ekonomisine yapmış olduğu katkılar nedeniyle verilmeye başlanmıştır.[2]

Her ödül ayrı bir komite tarafından verilir; İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi fizik, kimya, ekonomi alanındaki ödülleri, Karolinska Enstitüsü Fizyoloji veya Tıp alanındaki ödülleri ve Norveç Nobel Komitesi edebiyat alanındaki ödülleri vermektedir. Norveç Parlamentosunca İsveç Akademisinden seçilen beş kişilik bir kurul ise barış alanındaki ödülleri verir.[3] Ödül almayı hak eden kişi veya kurum bir madalya, bir diploma ve yıllar içinde değişen miktarda para ödülü almaktadır.[2] 1901 yılında Nobel Ödülünü ilk alanlara 150.782 SEK verildi. Bu ödül Aralık 2007'deki 7.731.004 SEK'e eşitti. 10 Aralık 2008 tarihinde Stockholm'de yapılan Nobel'in ölüm yıl dönümü törenlerinde, [4] ödülü kazananlara 10.000.000 SEK [5] para ödülü verilmiştir.

2011 yılı itibariyle, 20 kuruluş ve 69 ekonomi alanında ödül kazananlar da dahil olmak üzere, toplam 826 kişi ve kuruluşa ödül verilmiştir.[6] Dört Nobel ödülü sahibine, Nobel Ödülünü alması amacıyla kendi hükûmetleri tarafından izin verilmedi. Almanya Adolf Hitler hükûmeti, Richard Kuhn (kimya, 1938), Adolf Butenandt (kimya, 1939) ve Gerhard Domagk (Fizyololji veya Tıp, 1939)'ın ödüllerini almasına izin vermedi. Sovyetler Birliği'nin baskısı doğrultusunda Boris Pasternak (edebiyat, 1958) ödülü reddetti. Ayrıca Nobel Ödülü almaya hak kazanan Jean-Paul Sartre (edebiyat, 1964) ve Lê Ðức Thọ (Barış, 1973) ödüllerini almayı reddettiler. Bunlardan Sartre hayatı boyunca tüm resmi ödülleri reddetmiştir. Lê Ðức Thọ ise o yıllarda Vietnam'ın içinde bulunduğu durum nedeniyle ödülü almamıştır.

Bugüne kadar, altı kişi ya da kuruluş birden fazla kez Nobel kazanmayı başarmıştır. Bunlar içinde Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, üç Nobel Barış Ödülü ile ilk sırayı almaktadır.[7] 826 Nobel ödülü kazanandan, 43'ü kadındır; 1903 yılında fizik ödülünü alan Marie Curie, Nobel Ödülünü kazanan ilk kadın olmuştur.[8] Curie ayrıca 1911 yılında Nobel kimya ödülünü almaya da hak kazanmış; böylece iki Nobel ödülünü birden almaya hak kazanan ilk kişi olarak tarihe geçmiştir.[7]

Nobel Ödülü dış nedenler, aday olmamasına bağlı olarak verilmediği yıllardaki para ödülleri, ödülü vermeye yetkili temsilciliklerin fonlarına iade edilmektedir.[9] 1940 ve 1942 yılları arasında II. Dünya Savaşı nedeniyle Nobel Ödülleri verilememiştir.[10]

Ödül kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Fizik Kimya Fizyoloji veya Tıp Edebiyat Barış Ekonomi
1901 Röntgen, Wilhelm ConradWilhelm Conrad Röntgen Hoff, Jacobus H. van 'tJacobus H. van 't Hoff von Behring, Emil AdolfEmil Adolf von Behring Prudhomme, SullySully Prudhomme Dunant, HenryHenry Dunant;
Passy, FrédéricFrédéric Passy
1902 Lorentz, Hendrik A.Hendrik A. Lorentz;
Zeeman, PieterPieter Zeeman
Fischer, Hermann EmilHermann Emil Fischer Ross, RonaldRonald Ross Mommsen, TheodorTheodor Mommsen Ducommun, ÉlieÉlie Ducommun;
Gobat, AlbertAlbert Gobat
1903 Becquerel, HenriHenri Becquerel;
Curie, PierrePierre Curie;
Curie, MarieMarie Curie
Arrhenius, SvanteSvante Arrhenius Finsen, Niels RybergNiels Ryberg Finsen Bjørnson, BjørnstjerneBjørnstjerne Bjørnson Cremer, RandalRandal Cremer
1904 Rayleigh, LordLord Rayleigh Ramsay, WilliamWilliam Ramsay Pavlov, Ivan PetrovichIvan Petrovich Pavlov Mistral, FrédéricFrédéric Mistral;
Echegaray, JoséJosé Echegaray
Institut de Droit International
1905 Lenard, PhilippPhilipp Lenard Baeyer, Adolf vonAdolf von Baeyer Koch, RobertRobert Koch Sienkiewicz, HenrykHenryk Sienkiewicz Suttner, Bertha vonBertha von Suttner
1906 Thomson, J. J.J. J. Thomson Moissan, HenriHenri Moissan Golgi, CamilloCamillo Golgi;
Ramón y Cajal, SantiagoSantiago Ramón y Cajal
Carducci, GiosuèGiosuè Carducci Roosevelt, TheodoreTheodore Roosevelt
1907 Michelson, Albert A.Albert A. Michelson Buchner, EduardEduard Buchner Laveran, Charles Louis AlphonseCharles Louis Alphonse Laveran Kipling, RudyardRudyard Kipling Moneta, Ernesto TeodoroErnesto Teodoro Moneta;
Renault, LouisLouis Renault
1908 Lippmann, GabrielGabriel Lippmann Rutherford, ErnestErnest Rutherford Mechnikov, Ilya IlyichIlya Ilyich Mechnikov;
Ehrlich, PaulPaul Ehrlich
Eucken, Rudolf ChristophRudolf Christoph Eucken Arnoldson, Klas PontusKlas Pontus Arnoldson;
Bajer, FredrikFredrik Bajer
1909 Braun, FerdinandFerdinand Braun;
Marconi, GuglielmoGuglielmo Marconi
Ostwald, WilhelmWilhelm Ostwald Kocher, Emil TheodorEmil Theodor Kocher Lagerlöf, SelmaSelma Lagerlöf Beernaert, Auguste Marie FrançoisAuguste Marie François Beernaert;
d'Estournelles de Constant, Paul-Henri-BenjaminPaul-Henri-Benjamin d'Estournelles de Constant
1910 Waals, Johannes Diderik van derJohannes Diderik van der Waals Wallach, OttoOtto Wallach Kossel, AlbrechtAlbrecht Kossel Heyse, PaulPaul Heyse Uluslararası Barış Bürosu
1911 Wien, WilhelmWilhelm Wien Curie, MarieMarie Curie Gullstrand, AllvarAllvar Gullstrand Maeterlinck, MauriceMaurice Maeterlinck Asser, Tobias Michael CarelTobias Michael Carel Asser;
Fried, Alfred HermannAlfred Hermann Fried
1912 Dalén, GustafGustaf Dalén Grignard, VictorVictor Grignard;
Sabatier, PaulPaul Sabatier
Carrel, AlexisAlexis Carrel Hauptmann, GerhartGerhart Hauptmann Root, ElihuElihu Root
1913 Kamerlingh Onnes, HeikeHeike Kamerlingh Onnes Werner, AlfredAlfred Werner Richet, CharlesCharles Richet Tagore, RabindranathRabindranath Tagore La Fontaine, HenriHenri La Fontaine
1914 von Laue, MaxMax von Laue Richards, Theodore WilliamTheodore William Richards Bárány, RobertRobert Bárány Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1915 Bragg, William HenryWilliam Henry Bragg;
Bragg, William LawrenceWilliam Lawrence Bragg
Willstätter, Richard MartinRichard Martin Willstätter Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Rolland, RomainRomain Rolland Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1916 Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Heidenstam, Verner vonVerner von Heidenstam Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1917 Barkla, Charles GloverCharles Glover Barkla Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Gjellerup, Karl AdolphKarl Adolph Gjellerup;
Pontoppidan, HenrikHenrik Pontoppidan
Uluslararası Kızılhaç Komitesi
1918 Planck, MaxMax Planck Haber, FritzFritz Haber Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1919 Stark, JohannesJohannes Stark Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Bordet, JulesJules Bordet Spitteler, CarlCarl Spitteler Wilson, WoodrowWoodrow Wilson
1920 Guillaume, Charles ÉdouardCharles Édouard Guillaume Nernst, Walther HermannWalther Hermann Nernst Krogh, AugustAugust Krogh Hamsun, KnutKnut Hamsun Bourgeois, LéonLéon Bourgeois
1921 Einstein, AlbertAlbert Einstein Soddy, FrederickFrederick Soddy Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir France, AnatoleAnatole France Branting, HjalmarHjalmar Branting;
Lange, Christian LousChristian Lous Lange
1922 Bohr, NielsNiels Bohr Aston, Francis WilliamFrancis William Aston Hill, ArchibaldArchibald Hill;
Meyerhof, Otto FritzOtto Fritz Meyerhof
Benavente, JacintoJacinto Benavente Nansen, FridtjofFridtjof Nansen
1923 Millikan, Robert A.Robert A. Millikan Pregl, FritzFritz Pregl Banting, FrederickFrederick Banting;
Macleod, John James RichardJohn James Richard Macleod
Yeats, William ButlerWilliam Butler Yeats Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1924 Siegbahn, ManneManne Siegbahn Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Einthoven, WillemWillem Einthoven Reymont, WładysławWładysław Reymont Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1925 Franck, JamesJames Franck;
Hertz, GustavGustav Hertz
Zsigmondy, Richard AdolfRichard Adolf Zsigmondy Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Shaw, George BernardGeorge Bernard Shaw Chamberlain, AustenAusten Chamberlain;
Dawes, Charles G.Charles G. Dawes
1926 Perrin, Jean BaptisteJean Baptiste Perrin Svedberg, TheodorTheodor Svedberg Fibiger, Johannes Andreas GribJohannes Andreas Grib Fibiger Deledda, GraziaGrazia Deledda Briand, AristideAristide Briand;
Stresemann, GustavGustav Stresemann
1927 Compton, Arthur H.Arthur H. Compton;
Wilson, Charles Thomson ReesCharles Thomson Rees Wilson
Wieland, Heinrich OttoHeinrich Otto Wieland Wagner-Jauregg, JuliusJulius Wagner-Jauregg Bergson, HenriHenri Bergson Buisson, FerdinandFerdinand Buisson;
Quidde, LudwigLudwig Quidde
1928 Richardson, Owen WillansOwen Willans Richardson Windaus, Adolf Otto ReinholdAdolf Otto Reinhold Windaus Nicolle, CharlesCharles Nicolle Undset, SigridSigrid Undset Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1929 Broglie, Louis deLouis de Broglie Harden, ArthurArthur Harden;
von Euler-Chelpin, HansHans von Euler-Chelpin
Eijkman, ChristiaanChristiaan Eijkman;
Hopkins, Frederick GowlandFrederick Gowland Hopkins
Mann, ThomasThomas Mann Kellogg, Frank B.Frank B. Kellogg
1930 Venkata Raman, ChandrasekharaChandrasekhara Venkata Raman Fischer, HansHans Fischer Landsteiner, KarlKarl Landsteiner Lewis, SinclairSinclair Lewis Söderblom, NathanNathan Söderblom
1931 Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Bosch, CarlCarl Bosch;
Bergius, FriedrichFriedrich Bergius
Warburg, Otto HeinrichOtto Heinrich Warburg Karlfeldt, Erik AxelErik Axel Karlfeldt Addams, JaneJane Addams;
Butler, Nicholas MurrayNicholas Murray Butler
1932 Heisenberg, WernerWerner Heisenberg Langmuir, IrvingIrving Langmuir Sherrington, Charles ScottCharles Scott Sherrington;
Adrian, Edgar DouglasEdgar Douglas Adrian
Galsworthy, JohnJohn Galsworthy Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1933 Schrödinger, ErwinErwin Schrödinger;
Dirac, Paul A.M.Paul A.M. Dirac
Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Morgan, Thomas HuntThomas Hunt Morgan Bunin, IvanIvan Bunin Angell, NormanNorman Angell
1934 Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Urey, Harold ClaytonHarold Clayton Urey Whipple, GeorgeGeorge Whipple;
Minot, GeorgeGeorge Minot;
Murphy, William P.William P. Murphy
Pirandello, LuigiLuigi Pirandello Henderson, ArthurArthur Henderson
1935 Chadwick, JamesJames Chadwick Joliot-Curie, FrédéricFrédéric Joliot-Curie;
Joliot-Curie, IrèneIrène Joliot-Curie
Spemann, HansHans Spemann Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir von Ossietzky, CarlCarl von Ossietzky
1936 Hess, Victor F.Victor F. Hess;
Anderson, Carl D.Carl D. Anderson
Debye, PeterPeter Debye Dale, Henry HallettHenry Hallett Dale;
Loewi, OttoOtto Loewi
O'Neill, EugeneEugene O'Neill Lamas, Carlos SaavedraCarlos Saavedra Lamas
1937 Davisson, ClintonClinton Davisson;
Thomson, George PagetGeorge Paget Thomson
Haworth, WalterWalter Haworth;
Karrer, PaulPaul Karrer
Szent-Györgyi, AlbertAlbert Szent-Györgyi du Gard, Roger MartinRoger Martin du Gard Cecil, RobertRobert Cecil
1938 Fermi, EnricoEnrico Fermi Kuhn, RichardRichard Kuhn[A] Heymans, CorneilleCorneille Heymans Buck, Pearl S.Pearl S. Buck Nansen Uluslararası Mülteciler Ofisi
1939 Lawrence, ErnestErnest Lawrence Butenandt, AdolfAdolf Butenandt;[A]
Ružička, LavoslavLavoslav Ružička
Domagk, GerhardGerhard Domagk[A] Sillanpää, Frans EemilFrans Eemil Sillanpää Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1940 Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1941 Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1942 Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1943 Stern, OttoOtto Stern Hevesy, George deGeorge de Hevesy Dam, HenrikHenrik Dam;
Doisy, Edward AdelbertEdward Adelbert Doisy
Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1944 Rabi, Isidor IsaacIsidor Isaac Rabi Hahn, OttoOtto Hahn Erlanger, JosephJoseph Erlanger;
Gasser, Herbert SpencerHerbert Spencer Gasser
Jensen, Johannes VilhelmJohannes Vilhelm Jensen Uluslararası Kızılhaç Komitesi
1945 Pauli, WolfgangWolfgang Pauli Virtanen, Artturi IlmariArtturi Ilmari Virtanen Fleming, AlexanderAlexander Fleming;
Chain, Ernst BorisErnst Boris Chain;
Florey, Howard WalterHoward Walter Florey
Mistral, GabrielaGabriela Mistral Hull, CordellCordell Hull
1946 Bridgman, Percy W.Percy W. Bridgman Sumner, James B.James B. Sumner;
Northrop, John HowardJohn Howard Northrop;
Stanley, Wendell MeredithWendell Meredith Stanley
Muller, Hermann JosephHermann Joseph Muller Hesse, HermannHermann Hesse Balch, Emily GreeneEmily Greene Balch;
Mott, JohnJohn Mott
1947 Appleton, Edward V.Edward V. Appleton Robinson, RobertRobert Robinson Cori, Carl FerdinandCarl Ferdinand Cori;
Cori, Gerty TheresaGerty Theresa Cori;
Houssay, BernardoBernardo Houssay
Gide, AndréAndré Gide Kuakerlar mezhebi-İngiltere;
Kuakerlar mezhebi-ABD
1948 Blackett, Patrick M.S.Patrick M.S. Blackett Tiselius, ArneArne Tiselius Müller, Paul HermannPaul Hermann Müller Eliot, T. S.T. S. Eliot Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir[B]
1949 Yukawa, HidekiHideki Yukawa Giauque, WilliamWilliam Giauque Hess, Walter RudolfWalter Rudolf Hess;
Moniz, António EgasAntónio Egas Moniz
Faulkner, WilliamWilliam Faulkner Orr, John BoydJohn Boyd Orr
1950 Powell, CecilCecil Powell Diels, OttoOtto Diels;
Alder, KurtKurt Alder
Hench, Philip ShowalterPhilip Showalter Hench;
Kendall, Edward CalvinEdward Calvin Kendall;
Reichstein, TadeusTadeus Reichstein
Russell, BertrandBertrand Russell Bunche, RalphRalph Bunche
1951 Cockcroft, JohnJohn Cockcroft;
Walton, Ernest T.S.Ernest T.S. Walton
McMillan, EdwinEdwin McMillan;
Seaborg, Glenn T.Glenn T. Seaborg
Theiler, MaxMax Theiler Lagerkvist, PärPär Lagerkvist Jouhaux, LéonLéon Jouhaux
1952 Bloch, FelixFelix Bloch;
Purcell, Edward M.Edward M. Purcell
Martin, Archer John PorterArcher John Porter Martin;
Synge, Richard Laurence MillingtonRichard Laurence Millington Synge
Waksman, SelmanSelman Waksman Mauriac, FrançoisFrançois Mauriac Schweitzer, AlbertAlbert Schweitzer
1953 Zernike, FritsFrits Zernike Staudinger, HermannHermann Staudinger Krebs, Hans AdolfHans Adolf Krebs;
Lipmann, Fritz AlbertFritz Albert Lipmann
Churchill, WinstonWinston Churchill Marshall, GeorgeGeorge Marshall
1954 Born, MaxMax Born;
Bothe, WaltherWalther Bothe
Pauling, LinusLinus Pauling Enders, John FranklinJohn Franklin Enders;
Robbins, Frederick ChapmanFrederick Chapman Robbins;
Weller, Thomas HuckleThomas Huckle Weller
Hemingway, ErnestErnest Hemingway Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği
1955 Lamb, Willis E.Willis E. Lamb;
Kusch, PolykarpPolykarp Kusch
du Vigneaud, VincentVincent du Vigneaud Theorell, HugoHugo Theorell Laxness, HalldórHalldór Laxness Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1956 Bardeen, JohnJohn Bardeen;
Brattain, Walter H.Walter H. Brattain;
Shockley, William B.William B. Shockley
Hinshelwood, Cyril NormanCyril Norman Hinshelwood;
Semenov, Nikolay NikolaevichNikolay Nikolaevich Semenov
Cournand, André FrédéricAndré Frédéric Cournand;
Forssmann, WernerWerner Forssmann;
Richards, Dickinson W.Dickinson W. Richards
Jiménez, Juan RamónJuan Ramón Jiménez Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1957 Yang, Chen NingChen Ning Yang;
Lee, Tsung-DaoTsung-Dao Lee
Todd, Lord (Alexander R.)Lord (Alexander R.) Todd Bovet, DanielDaniel Bovet Camus, AlbertAlbert Camus Pearson, Lester B.Lester B. Pearson
1958 Cherenkov, PavelPavel Cherenkov;
Frank, İlyaİlya Frank;
Tamm, İgorİgor Tamm
Sanger, FrederickFrederick Sanger Beadle, George WellsGeorge Wells Beadle;
Tatum, Edward LawrieEdward Lawrie Tatum;
Lederberg, JoshuaJoshua Lederberg
Pasternak, BorisBoris Pasternak[C] Pire, GeorgesGeorges Pire
1959 Segrè, EmilioEmilio Segrè;
Chamberlain, OwenOwen Chamberlain
Heyrovský, JaroslavJaroslav Heyrovský Kornberg, ArthurArthur Kornberg;
Ochoa, SeveroSevero Ochoa
Quasimodo, SalvatoreSalvatore Quasimodo Noel-Baker, Philip J.Philip J. Noel-Baker
1960 Glaser, Donald A.Donald A. Glaser Libby, WillardWillard Libby Burnet, Frank MacfarlaneFrank Macfarlane Burnet;
Medawar, PeterPeter Medawar
Perse, Saint-JohnSaint-John Perse Lutuli, AlbertAlbert Lutuli
1961 Hofstadter, RobertRobert Hofstadter;
Mössbauer, RudolfRudolf Mössbauer
Calvin, MelvinMelvin Calvin von Békésy, GeorgGeorg von Békésy Andrić, IvoIvo Andrić Hammarskjöld, DagDag Hammarskjöld
1962 Landau, LevLev Landau Perutz, MaxMax Perutz;
Kendrew, JohnJohn Kendrew
Crick, FrancisFrancis Crick;
Watson, James D.James D. Watson;
Wilkins, MauriceMaurice Wilkins
Steinbeck, JohnJohn Steinbeck Pauling, LinusLinus Pauling
1963 Wigner, EugeneEugene Wigner;
Goeppert-Mayer, MariaMaria Goeppert-Mayer;
Jensen, J. Hans D.J. Hans D. Jensen
Ziegler, KarlKarl Ziegler;
Natta, GiulioGiulio Natta
Eccles, John CarewJohn Carew Eccles;
Hodgkin, Alan LloydAlan Lloyd Hodgkin;
Huxley, AndrewAndrew Huxley
Seferis, GiorgosGiorgos Seferis Uluslararası Kızılhaç Komitesi;
Kızılhaç Ülkeleri Ligi
1964 Townes, Charles H.Charles H. Townes;
Basov, Nicolay G.Nicolay G. Basov;
Prokhorov, Aleksandr M.Aleksandr M. Prokhorov
Hodgkin, Dorothy CrowfootDorothy Crowfoot Hodgkin Bloch, Konrad EmilKonrad Emil Bloch;
Lynen, Feodor Felix KonradFeodor Felix Konrad Lynen
Sartre, Jean-PaulJean-Paul Sartre[D] King, Jr., Martin LutherMartin Luther King, Jr.
1965 Tomonaga, Sin-ItiroSin-Itiro Tomonaga;
Schwinger, JulianJulian Schwinger;
Feynman, Richard P.Richard P. Feynman
Woodward, Robert BurnsRobert Burns Woodward Jacob, FrançoisFrançois Jacob;
Lwoff, André MichelAndré Michel Lwoff;
Monod, JacquesJacques Monod
Sholokhov, Michail AleksandrovichMichail Aleksandrovich Sholokhov Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF)
1966 Kastler, AlfredAlfred Kastler Mulliken, Robert S.Robert S. Mulliken Rous, Francis PeytonFrancis Peyton Rous;
Huggins, Charles BrentonCharles Brenton Huggins
Agnon, Shmuel YosefShmuel Yosef Agnon;
Sachs, NellyNelly Sachs
Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1967 Bethe, HansHans Bethe Eigen, ManfredManfred Eigen;
Norrish, Ronald George WreyfordRonald George Wreyford Norrish;
Porter, GeorgeGeorge Porter
Granit, RagnarRagnar Granit;
Hartline, Haldan KefferHaldan Keffer Hartline;
Wald, GeorgeGeorge Wald
Asturias, Miguel ÁngelMiguel Ángel Asturias Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir
1968 Alvarez, LuisLuis Alvarez Onsager, LarsLars Onsager Holley, Robert W.Robert W. Holley;
Khorana, Har GobindHar Gobind Khorana;
Nirenberg, Marshall WarrenMarshall Warren Nirenberg
Kawabata, YasunariYasunari Kawabata Cassin, RenéRené Cassin
1969 Gell-Mann, MurrayMurray Gell-Mann Barton, DerekDerek Barton;
Hassel, OddOdd Hassel
Delbrück, MaxMax Delbrück;
Hershey, AlfredAlfred Hershey;
Luria, SalvadorSalvador Luria
Beckett, SamuelSamuel Beckett Uluslararası Çalışma Örgütü Frisch, Ragnar Anton KittilRagnar Anton Kittil Frisch;
Tinbergen, JanJan Tinbergen
1970 Alfvén, HannesHannes Alfvén;
Néel, LouisLouis Néel
Leloir, Luis F.Luis F. Leloir Axelrod, JuliusJulius Axelrod;
von Euler, UlfUlf von Euler;
Katz, BernardBernard Katz
Solzhenitsyn, AleksandrAleksandr Solzhenitsyn Borlaug, NormanNorman Borlaug Samuelson, PaulPaul Samuelson
1971 Gabor, DennisDennis Gabor Herzberg, GerhardGerhard Herzberg Sutherland, Jr., Earl WilburEarl Wilbur Sutherland, Jr. Neruda, PabloPablo Neruda Brandt, WillyWilly Brandt Kuznets, SimonSimon Kuznets
1972 Bardeen, JohnJohn Bardeen;
Cooper, Leon NeilLeon Neil Cooper;
Schrieffer, RobertRobert Schrieffer
Anfinsen, Christian B.Christian B. Anfinsen;
Moore, StanfordStanford Moore;
Stein, William HowardWilliam Howard Stein
Edelman, GeraldGerald Edelman;
Porter, Rodney RobertRodney Robert Porter
Böll, HeinrichHeinrich Böll Ödül bu yıl kimseye verilmemiştir Hicks, JohnJohn Hicks;
Arrow, KennethKenneth Arrow
1973 Esaki, LeoLeo Esaki;
Giaever, IvarIvar Giaever;
Josephson, Brian DavidBrian David Josephson
Fischer, Ernst OttoErnst Otto Fischer;
Wilkinson, GeoffreyGeoffrey Wilkinson
von Frisch, KarlKarl von Frisch;
Lorenz, KonradKonrad Lorenz;
Tinbergen, NikolaasNikolaas Tinbergen
White, PatrickPatrick White Kissinger, HenryHenry Kissinger;
Thọ, Lê ÐứcLê Ðức Thọ[E]
Leontief, WassilyWassily Leontief
1974 Ryle, MartinMartin Ryle;
Hewish, AntonyAntony Hewish
Flory, PaulPaul Flory Claude, AlbertAlbert Claude;
de Duve, ChristianChristian de Duve;
Palade, George EmilGeorge Emil Palade
Johnson, EyvindEyvind Johnson;
Martinson, HarryHarry Martinson
MacBride, SeánSeán MacBride;
Satō, EisakuEisaku Satō
Myrdal, GunnarGunnar Myrdal;
Hayek, FriedrichFriedrich Hayek
1975 Bohr, AageAage Bohr;
Mottelson, Ben R.Ben R. Mottelson;
Rainwater, JamesJames Rainwater
Cornforth, JohnJohn Cornforth;
Prelog, VladimirVladimir Prelog
Baltimore, DavidDavid Baltimore;
Dulbecco, RenatoRenato Dulbecco;
Temin, Howard MartinHoward Martin Temin
Montale, EugenioEugenio Montale Saharov, AndreyAndrey Saharov Kantorovich, LeonidLeonid Kantorovich;
Koopmans, TjallingTjalling Koopmans
1976 Richter, BurtonBurton Richter;
Ting, Samuel C.C.Samuel C.C. Ting
Lipscomb, WilliamWilliam Lipscomb Blumberg, Baruch SamuelBaruch Samuel Blumberg;
Gajdusek, Daniel CarletonDaniel Carleton Gajdusek
Bellow, SaulSaul Bellow Williams, BettyBetty Williams;
Corrigan, MaireadMairead Corrigan
Friedman, MiltonMilton Friedman
1977 Anderson, Philip WarrenPhilip Warren Anderson;
Mott, Sir Nevill F.Sir Nevill F. Mott;
van Vleck, John H.John H. van Vleck
Prigogine, IlyaIlya Prigogine Guillemin, RogerRoger Guillemin;
Schally, AndrewAndrew Schally;
Yalow, Rosalyn SussmanRosalyn Sussman Yalow
Aleixandre, VicenteVicente Aleixandre Uluslararası Af Örgütü Ohlin, BertilBertil Ohlin;
Meade, JamesJames Meade
1978 Kapitsa, PyotrPyotr Kapitsa;
Penzias, ArnoArno Penzias;
Wilson, Robert WoodrowRobert Woodrow Wilson
Mitchell, Peter D.Peter D. Mitchell Arber, WernerWerner Arber;
Nathans, DanielDaniel Nathans;
Smith, Hamilton O.Hamilton O. Smith
Singer, Isaac BashevisIsaac Bashevis Singer Sadat, Anwar ElAnwar El Sadat;
Begin, MenachemMenachem Begin
Simon, HerbertHerbert Simon
1979 Glashow, SheldonSheldon Glashow;
Salam, AbdusAbdus Salam;
Weinberg, StevenSteven Weinberg
Brown, Herbert C.Herbert C. Brown;
Wittig, GeorgGeorg Wittig
Cormack, Allan McLeodAllan McLeod Cormack;
Hounsfield, GodfreyGodfrey Hounsfield
Elytis, OdysseasOdysseas Elytis Teresa, RahibeRahibe Teresa Schultz, TheodoreTheodore Schultz;
Lewis, ArthurArthur Lewis
1980 Cronin, JamesJames Cronin;
Fitch, ValVal Fitch
Berg, PaulPaul Berg;
Gilbert, WalterWalter Gilbert;
Sanger, FrederickFrederick Sanger
Benacerraf, BarujBaruj Benacerraf;
Dausset, JeanJean Dausset;
Snell, George DavisGeorge Davis Snell
Miłosz, CzesławCzesław Miłosz Esquivel, Adolfo PérezAdolfo Pérez Esquivel Klein, LawrenceLawrence Klein
1981 Bloembergen, NicolaasNicolaas Bloembergen;
Schawlow, Arthur L.Arthur L. Schawlow;
Siegbahn, Kai M.Kai M. Siegbahn
Fukui, KenichiKenichi Fukui;
Hoffmann, RoaldRoald Hoffmann
Sperry, Roger W.Roger W. Sperry;
Hubel, David H.David H. Hubel;
Wiesel, Torsten N.Torsten N. Wiesel
Canetti, EliasElias Canetti Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Tobin, JamesJames Tobin
1982 Wilson, Kenneth G.Kenneth G. Wilson Klug, AaronAaron Klug Bergström, SuneSune Bergström;
Samuelsson, Bengt I.Bengt I. Samuelsson;
Vane, John RobertJohn Robert Vane
Márquez, Gabriel GarcíaGabriel García Márquez Myrdal, AlvaAlva Myrdal;
Robles, Alfonso GarcíaAlfonso García Robles
Stigler, GeorgeGeorge Stigler
1983 Chandrasekhar, SubramanyanSubramanyan Chandrasekhar;
Fowler, William A.William A. Fowler
Taube, HenryHenry Taube McClintock, BarbaraBarbara McClintock Golding, WilliamWilliam Golding Wałęsa, LechLech Wałęsa Debreu, GérardGérard Debreu
1984 Rubbia, CarloCarlo Rubbia;
van der Meer, SimonSimon van der Meer
Merrifield, Robert BruceRobert Bruce Merrifield Jerne, Niels KajNiels Kaj Jerne;
Köhler, Georges J. F.Georges J. F. Köhler;
Milstein, CésarCésar Milstein
Seifert, JaroslavJaroslav Seifert Tutu, DesmondDesmond Tutu Stone, RichardRichard Stone
1985 von Klitzing, KlausKlaus von Klitzing Hauptman, Herbert A.Herbert A. Hauptman;
Karle, JeromeJerome Karle
Brown, Michael StuartMichael Stuart Brown;
Goldstein, Joseph L.Joseph L. Goldstein
Simon, ClaudeClaude Simon Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Hekimler Modigliani, FrancoFranco Modigliani
1986 Ruska, ErnstErnst Ruska;
Binnig, GerdGerd Binnig;
Rohrer, HeinrichHeinrich Rohrer
Herschbach, Dudley R.Dudley R. Herschbach;
Lee, Yuan T.Yuan T. Lee;
Polanyi, John C.John C. Polanyi
Cohen, StanleyStanley Cohen;
Levi-Montalcini, RitaRita Levi-Montalcini
Soyinka, WoleWole Soyinka Wiesel, ElieElie Wiesel Buchanan, James M.James M. Buchanan
1987 Bednorz, J. GeorgJ. Georg Bednorz;
Müller, K. AlexK. Alex Müller
Cram, Donald J.Donald J. Cram;
Lehn, Jean-MarieJean-Marie Lehn;
Pedersen, Charles J.Charles J. Pedersen
Tonegawa, SusumuSusumu Tonegawa Brodsky, JosephJoseph Brodsky Arias, ÓscarÓscar Arias Solow, RobertRobert Solow
1988 Lederman, Leon M.Leon M. Lederman;
Schwartz, MelvinMelvin Schwartz;
Steinberger, JackJack Steinberger
Deisenhofer, JohannJohann Deisenhofer;
Huber, RobertRobert Huber;
Michel, HartmutHartmut Michel
Black, James W.James W. Black;
Elion, Gertrude B.Gertrude B. Elion;
Hitchings, George H.George H. Hitchings
Mahfouz, NaguibNaguib Mahfouz Birleşmiş Milletler Barış Gücü Allais, MauriceMaurice Allais
1989 Ramsey, Norman F.Norman F. Ramsey;
Dehmelt, Hans G.Hans G. Dehmelt;
Paul, WolfgangWolfgang Paul
Altman, SidneySidney Altman;
Cech, ThomasThomas Cech
Bishop, J. MichaelJ. Michael Bishop;
Varmus, Harold E.Harold E. Varmus
Cela, Camilo JoséCamilo José Cela Gyatso, TenzinTenzin Gyatso,14. Dalay Lama Haavelmo, TrygveTrygve Haavelmo
1990 Friedman, Jerome I.Jerome I. Friedman;
Kendall, Henry W.Henry W. Kendall;
Taylor, Richard E.Richard E. Taylor
Corey, Elias JamesElias James Corey Murray, JosephJoseph Murray;
Thomas, E. DonnallE. Donnall Thomas
Paz, OctavioOctavio Paz Gorbaçov, MihailMihail Gorbaçov Markowitz, HarryHarry Markowitz;
Miller, MertonMerton Miller;
Sharpe, William ForsythWilliam Forsyth Sharpe
1991 Gennes, Pierre-Gilles dePierre-Gilles de Gennes Ernst, Richard R.Richard R. Ernst Neher, ErwinErwin Neher;
Sakmann, BertBert Sakmann
Gordimer, NadineNadine Gordimer Suu Kyi, Aung SanAung San Suu Kyi Coase, RonaldRonald Coase
1992 Charpak, GeorgesGeorges Charpak Marcus, Rudolph A.Rudolph A. Marcus Fischer, Edmond H.Edmond H. Fischer;
Krebs, Edwin G.Edwin G. Krebs
Walcott, DerekDerek Walcott Menchú, RigobertaRigoberta Menchú Becker, GaryGary Becker
1993 Hulse, Russell A.Russell A. Hulse;
Taylor, Jr., Joseph H.Joseph H. Taylor, Jr.
Mullis, KaryKary Mullis;
Smith, MichaelMichael Smith
Roberts, Richard J.Richard J. Roberts;
Sharp, Phillip AllenPhillip Allen Sharp
Morrison, ToniToni Morrison Mandela, NelsonNelson Mandela;
de Klerk, Frederik WillemFrederik Willem de Klerk
Fogel, RobertRobert Fogel;
North, DouglassDouglass North
1994 Brockhouse, Bertram N.Bertram N. Brockhouse;
Shull, Clifford G.Clifford G. Shull
Olah, George AndrewGeorge Andrew Olah Gilman, Alfred G.Alfred G. Gilman;
Rodbell, MartinMartin Rodbell
Oe, KenzaburoKenzaburo Oe Arafat, YaserYaser Arafat;
Peres, ŞimonŞimon Peres;
Rabin, İzakİzak Rabin
Harsanyi, JohnJohn Harsanyi;
Nash, John ForbesJohn Forbes Nash;
Selten, ReinhardReinhard Selten
1995 Perl, Martin L.Martin L. Perl;
Reines, FrederickFrederick Reines
Crutzen, Paul J.Paul J. Crutzen;
Molina, Mario J.Mario J. Molina;
Rowland, Frank SherwoodFrank Sherwood Rowland
Lewis, Edward B.Edward B. Lewis;
Nüsslein-Volhard, ChristianeChristiane Nüsslein-Volhard;
Wieschaus, Eric F.Eric F. Wieschaus
Heaney, SeamusSeamus Heaney Rotblat, JosephJoseph Rotblat;
Bilim ve Dünya İlişkileri üzerine Pugwash Konferansı
Lucas, Jr., RobertRobert Lucas, Jr.
1996 Lee, David M.David M. Lee;
Osheroff, Douglas D.Douglas D. Osheroff;
Richardson, Robert ColemanRobert Coleman Richardson
Curl Jr., Robert F.Robert F. Curl Jr.;
Kroto, HaroldHarold Kroto;
Smalley, RichardRichard Smalley
Doherty, Peter C.Peter C. Doherty;
Zinkernagel, Rolf M.Rolf M. Zinkernagel
Szymborska, WisławaWisława Szymborska Belo, Carlos Filipe XimenesCarlos Filipe Ximenes Belo;
Ramos-Horta, JoséJosé Ramos-Horta
Mirrlees, JamesJames Mirrlees;
Vickrey, WilliamWilliam Vickrey
1997 Chu, StevenSteven Chu;
Cohen-Tannoudji, ClaudeClaude Cohen-Tannoudji;
Phillips, William D.William D. Phillips
Boyer, Paul D.Paul D. Boyer;
Walker, John E.John E. Walker;
Skou, Jens ChristianJens Christian Skou
Prusiner, Stanley B.Stanley B. Prusiner Fo, DarioDario Fo Kara mayınlarının yasaklanması için uluslararası kampanya;
Williams, JodyJody Williams
Merton, Robert C.Robert C. Merton;
Scholes, MyronMyron Scholes
1998 Laughlin, Robert B.Robert B. Laughlin;
Störmer, Horst L.Horst L. Störmer;
Tsui, Daniel C.Daniel C. Tsui
Kohn, WalterWalter Kohn;
Pople, JohnJohn Pople
Furchgott, Robert F.Robert F. Furchgott;
Ignarro, Louis J.Louis J. Ignarro;
Murad, FeridFerid Murad
Saramago, JoséJosé Saramago Hume, JohnJohn Hume;
Trimble, DavidDavid Trimble
Sen, AmartyaAmartya Sen
1999 Hooft, Gerardus 'tGerardus 't Hooft;
Veltman, Martinus J.G.Martinus J.G. Veltman
Zewail, AhmedAhmed Zewail Blobel, GünterGünter Blobel Grass, GünterGünter Grass Sınır Tanımayan Doktorlar Mundell, RobertRobert Mundell
2000 Alferov, Zhores I.Zhores I. Alferov;
Kroemer, HerbertHerbert Kroemer;
Kilby, JackJack Kilby
Heeger, Alan J.Alan J. Heeger;
MacDiarmid, AlanAlan MacDiarmid;
Shirakawa, HidekiHideki Shirakawa
Carlsson, ArvidArvid Carlsson;
Greengard, PaulPaul Greengard;
Kandel, EricEric Kandel
Xingjian, GaoGao Xingjian Jung, Kim DaeKim Dae Jung Heckman, JamesJames Heckman;
McFadden, DanielDaniel McFadden
2001 Cornell, Eric A.Eric A. Cornell;
Ketterle, WolfgangWolfgang Ketterle;
Wieman, Carl E.Carl E. Wieman
Knowles, William S.William S. Knowles;
Noyori, RyōjiRyōji Noyori;
Sharpless, Karl BarryKarl Barry Sharpless
Hartwell, Leland H.Leland H. Hartwell;
Hunt, TimTim Hunt;
Nurse, PaulPaul Nurse
Naipaul, V. S.V. S. Naipaul Birleşmiş Milletler;
Annan, KofiKofi Annan
Akerlof, GeorgeGeorge Akerlof;
Spence, MichaelMichael Spence;
Stiglitz, Joseph E.Joseph E. Stiglitz
2002 Davis, Jr., RaymondRaymond Davis, Jr.;
Koshiba, MasatoshiMasatoshi Koshiba;
Giacconi, RiccardoRiccardo Giacconi
Fenn, John BennettJohn Bennett Fenn;
Tanaka, KoichiKoichi Tanaka;
Wüthrich, KurtKurt Wüthrich
Brenner, SydneySydney Brenner;
Horvitz, H. RobertH. Robert Horvitz;
Sulston, John E.John E. Sulston
Kertész, ImreImre Kertész Carter, JimmyJimmy Carter Kahneman, DanielDaniel Kahneman;
Smith, Vernon L.Vernon L. Smith
2003 Abrikosov, Alexei A.Alexei A. Abrikosov;
Ginzburg, Vitaly L.Vitaly L. Ginzburg;
Leggett, Anthony J.Anthony J. Leggett
Agre, PeterPeter Agre;
MacKinnon, RoderickRoderick MacKinnon
Lauterbur, PaulPaul Lauterbur;
Mansfield, PeterPeter Mansfield
Coetzee, J. M.J. M. Coetzee Ebadi, ŞirinŞirin Ebadi Engle, Robert F.Robert F. Engle;
Granger, CliveClive Granger
2004 Gross, David J.David J. Gross;
Politzer, H. DavidH. David Politzer;
Wilczek, FrankFrank Wilczek
Ciechanover, AaronAaron Ciechanover;
Hershko, AvramAvram Hershko;
Rose, IrwinIrwin Rose
Axel, RichardRichard Axel;
Buck, Linda B.Linda B. Buck
Jelinek, ElfriedeElfriede Jelinek Maathai, WangariWangari Maathai Kydland, Finn E.Finn E. Kydland;
Prescott, Edward C.Edward C. Prescott
2005 Glauber, Roy J.Roy J. Glauber;
Hall, John L.John L. Hall;
Hänsch, Theodor W.Theodor W. Hänsch
Chauvin, YvesYves Chauvin;
Grubbs, Robert H.Robert H. Grubbs;
Schrock, Richard R.Richard R. Schrock
Marshall, BarryBarry Marshall;
Warren, RobinRobin Warren
Pinter, HaroldHarold Pinter Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı;
El Baradey, MuhammedMuhammed El Baradey
Aumann, RobertRobert Aumann;
Schelling, ThomasThomas Schelling
2006 Mather, John C.John C. Mather;
Smoot, George F.George F. Smoot
Kornberg, Roger D.Roger D. Kornberg Fire, AndrewAndrew Fire;
Mello, CraigCraig Mello
Pamuk, OrhanOrhan Pamuk Yunus, MuhammedMuhammed Yunus;
Grameen Bankası
Phelps, EdmundEdmund Phelps
2007 Fert, AlbertAlbert Fert;
Grünberg, PeterPeter Grünberg
Ertl, GerhardGerhard Ertl Capecchi, MarioMario Capecchi;
Evans, MartinMartin Evans;
Smithies, OliverOliver Smithies
Lessing, DorisDoris Lessing Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli;
Gore, AlAl Gore
Hurwicz, LeonidLeonid Hurwicz;
Maskin, EricEric Maskin;
Myerson, RogerRoger Myerson
2008 Nambu, YoichiroYoichiro Nambu;
Kobayashi, MakotoMakoto Kobayashi;
Maskawa, ToshihideToshihide Maskawa
Shimomura, OsamuOsamu Shimomura;
Chalfie, MartinMartin Chalfie;
Tsien, Roger Y.Roger Y. Tsien
zur Hausen, HaraldHarald zur Hausen;
Barré-Sinoussi, FrançoiseFrançoise Barré-Sinoussi;
Montagnier, LucLuc Montagnier
Le Clézio, Jean-Marie GustaveJean-Marie Gustave Le Clézio Ahtisaari, MarttiMartti Ahtisaari Krugman, PaulPaul Krugman
2009 Kao, Charles K.Charles K. Kao;
Boyle, Willard S.Willard S. Boyle;
Smith, George E.George E. Smith
Ramakrishnan, VenkatramanVenkatraman Ramakrishnan;
Steitz, Thomas A.Thomas A. Steitz;
Yonath, Ada E.Ada E. Yonath
Blackburn, ElizabethElizabeth Blackburn;
Greider, Carol W.Carol W. Greider;
Szostak, Jack W.Jack W. Szostak
Müller, HertaHerta Müller Obama, BarackBarack Obama Ostrom, ElinorElinor Ostrom;
Williamson, Oliver E.Oliver E. Williamson
2010 Geim, AndreAndre Geim;
Novoselov, KonstantinKonstantin Novoselov
Heck, RichardRichard Heck;
Negishi, Ei-ichiEi-ichi Negishi;
Suzuki, AkiraAkira Suzuki
Edwards, Robert G.Robert G. Edwards Vargas Llosa, MarioMario Vargas Llosa Xiaobo, LiuLiu Xiaobo[F] Diamond, Peter A.Peter A. Diamond;
Mortensen, Dale T.Dale T. Mortensen;
Pissarides, Christopher A.Christopher A. Pissarides
2011 Perlmutter, SaulSaul Perlmutter;
Riess, Adam G.Adam G. Riess;
Schmidt, Brian P.Brian P. Schmidt
Shechtman, DanDan Shechtman Beutler, BruceBruce Beutler;
Hoffmann, Jules A.Jules A. Hoffmann;
Steinman, Ralph M.Ralph M. Steinman
Tranströmer, TomasTomas Tranströmer Sirleaf, Ellen JohnsonEllen Johnson Sirleaf;
Gbowee, LeymahLeymah Gbowee;
Karman, TawakelTawakel Karman
Sargent, Thomas J.Thomas J. Sargent;
Sims, Christopher A.Christopher A. Sims
2012 Haroche, SergeSerge Haroche;
J. Wineland, DavidDavid J. Wineland
Lefkowitz, RobertRobert Lefkowitz;
Kobilka, BrianBrian Kobilka
Gurdon, John B.John B. Gurdon;
Yamanaka, Shinya Shinya Yamanaka
Yan, MoMo Yan Avrupa Birliği Roth, Alvin E.Alvin E. Roth;
Shapley, LloydLloyd Shapley
2013 Englert, FrançoisFrançois Englert;
Higgs, Peter W.Peter W. Higgs
Karplus, MartinMartin Karplus;
Levitt, MichaelMichael Levitt;
Warshel, AriehArieh Warshel
Rothman, James E.James E. Rothman;
Schekman, Randy W.Randy W. Schekman;
Südhof, Thomas C.Thomas C. Südhof
Munro, AliceAlice Munro for the Prohibition of Chemical Weapons, OrganisationOrganisation for the Prohibition of Chemical Weapons Fama, Eugene F.Eugene F. Fama;
Hansen, Lars PeterLars Peter Hansen;
Shiller, Robert J.Robert J. Shiller
Yıl Fizik Kimya Fizyoloji veya Tıp Edebiyat Barış Ekonomi

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • A  1938 ve 1939 yıllarında, Alman hükûmeti üç Alman Nobel Ödülü sahibine Nobel Ödülünü alması için izin vermedi. Bunlardan Richard Kuhn 1938 yılında Nobel Kimya Ödülü; Adolf Butenandt 1939 yılında Nobel Kimya Ödülü; ve Gerhard Domagk 1939 yılındaki Fizyoloji veya Tıp Nobel Ödülünü kazanmıştır. Ödül sahiplerine daha sonra madalya ve diplomaları verilmiş, ancak para ödülünü kabul etmemişlerdir.[7]
  • B  1948 yılında Nobel Barış Ödülü kimseye verilmemiştir. Nobel Vakfı internet sitesinde ödülün Mohandas Karamçand Gandi'ye verileceğini ancak aynı yılın başlarında kendisine yapılan suikast nedeniyle verilemediğinden dolayı onuruna verilmiş olduğu belirtilmektedir.[11]
  • C  1958 yılında, Rusya doğumlu Boris Pasternak, Sovyetler Birliği hükûmetinin baskısı sonucunda, Nobel Edebiyat Ödülünü reddetmek zorunda kaldı.[7]
  • D  1964 yılında, Jean-Paul Sartre muhtemelen geçmişinde yaptığı gibi resmi bir ödül olan ve kazandığı Nobel Edebiyat Ödülünü reddetti.[7]
  • E  1973 yılında, Lê Ðức Thọ Nobel Barış Ödülünü reddetti. Reddetme nedeni ise Vietnam Savaşı için bir ateşkes antlaşması olan Paris Barış Anlaşmasındaki görüşmelere yardımcı olmasına rağmen bu ödülü hak etmediği görüşünde olmasıydı. [7][10]
  • F  2010 yılında, Liu Xiaobo Çin otoritesi tarafından onbir yıl hapis cezasına mahkum edilmesi nedeniyle Nobel Barış Ödülünü almayı başaramadı.[12]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Özel
  1. ^ "Alfred Nobel – Nobel Ödülünün Arkasındaki Adam". Nobel Vakfı. http://nobelprize.org/alfred_nobel/. Erişim tarihi: 18 Mart 2012. 
  2. ^ a b "Nobel Ödülü". Nobel Vakfı. http://nobelprize.org/nobel_prizes/. Erişim tarihi: 18 Mart 2012. 
  3. ^ "Nobel Ödülü Almaya Hak Kazananlar". Nobel Vakfı. http://nobelprize.org/prize_awarders/. Erişim tarihi: 18 Mart 2012. 
  4. ^ "Nobel Ödül Törenleri". Nobel Vakfı. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/award_ceremonies/. Erişim tarihi: 18 Mart 2012. 
  5. ^ "Nobel Ödülü Para Miktarı". Nobel Vakfı. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/about/amounts.html. Erişim tarihi: 18 Mart 2012. 
  6. ^ "Sıkça Sorulan Sorular - Nobel Barış Ödülü Sahipleri". Nobel Vakfı. http://www.nobelprize.org/faq/nobel_laureates.html. Erişim tarihi: 18 Mart 2012. 
  7. ^ a b c d e f "Nobel Ödülü Gerçekleri". Nobel Vakfı. http://nobelprize.org/nobel_prizes/nobelprize_facts.html. Erişim tarihi: 18 Mart 2012. 
  8. ^ "Nobel Ödüllü Kadınlar". Nobel Vakfı. http://nobelprize.org/nobel_prizes/lists/women.html. Erişim tarihi: 18 Mart 2012. 
  9. ^ "1942 yılı Tüm Nobel ödülü sahipleri listesi". Nobel Vakfı. http://nobelprize.org/nobel_prizes/lists/1942.html. Erişim tarihi: 18 Mart 2012. 
  10. ^ a b Lundestad, Geir (15 Mart 2001). "Nobel Barış Ödülü 1901-2000". Nobel Vakfı. http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/articles/lundestad-review/index.html. 
  11. ^ Tønnesson, Øyvind (1 Aralım 1999). "Mahatma Gandhi, Kayıp Ödül Kazananlar". Nobel Vakfı. http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/articles/gandhi/index.html. Erişim tarihi: 18 Mart 2012. 
  12. ^ "Nobel Barış Ödülü 2010 - Sunum Konuşması". Nobel Vakfı. http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2010/presentation-speech.html. Erişim tarihi: 18 Mart 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons'ta
Nobel Ödülü sahipleri listesi ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunmaktadır.