Nobel Barış Ödülü sahipleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Nobel Barış Ödülü sahiplerinin tam listesi:

Kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Resim Kazanan Ülke[a] Gerekçe Kaynak
1901 Jean Henri Dunant.jpg Dunant, HenryHenry Dunant  İsviçre Uluslararası Kızılhaç Komitesinin kuruluşundaki rolünden dolayı" [1]
Frederic Passy.jpg Passy, FrédéricFrédéric Passy  Fransa "Parlamentolar Arası Birlikin ana kurucularından biri olması ve ayrıca birinci Evrensel Barış Kongresinin ana düzenleyicisi olmasından dolayı"
1902 Ducommun.jpg Ducommun, ÉlieÉlie Ducommun  İsviçre "Uluslararası Barış Bürosunun ilk onursal sekreteri olmasından dolayı" [2]
Charles Albert Gobat2.jpg Gobat, AlbertAlbert Gobat  İsviçre "Parlamentolar Arası Birlikin ilk genel sekreteri olmasından dolayı"
1903 Cremer.jpg Cremer, RandalRandal Cremer  Birleşik Krallık "Parlamentolar Arası Birlikin 'ilk babası" olmasından dolayı" [3]
1904 Logo of Institut de Droit International.svg Uluslararası Hukuk Enstitüsü  Belçika "gayrıresmî bir organ olarak, uluslararası hukuk biliminin genel ilkelerini formüle etme yönündeki çabalarından dolayı" [4]
1905 Bertha von Suttner nobel.jpg von Suttner, BerthaBertha von Suttner  Avusturya-Macaristan İmparatorluğu "Die Waffen nieder! adlı kitabı yazması ve ödülün oluşturulmasındaki katkısından dolayı" [5]
1906 President Theodore Roosevelt, 1904.jpg Roosevelt, TheodoreTheodore Roosevelt  ABD "Rus-Japon Savaşı'nı bitiren başarılı arabuluculuğu ve hakemliğe olan ilgisiyle, Lahey hakemlik mahkemesinin ilk davasını gündeme getirmesinden dolayı" [6]
1907 Ernesto Teodoro Moneta.jpg Moneta, Ernesto TeodoroErnesto Teodoro Moneta İtalya İtalya "İtalyan barış hareketinin anahtar lideri olmasından dolayı" [7]
Louis Renault jurist.gif Renault, LouisLouis Renault Fransa Fransa "önde gelen Fransız uluslararası jüri üyesi ve Lahey'deki Daimi Hakemlik Mahkemesi üyesi olmasından dolayı"
1908 KParnoldson.jpg Arnoldson, Klas PontusKlas Pontus Arnoldson  İsveç "İsveç Barış ve Hakemlik Derneğinin kurucusu olmasından dolayı" [8]
Fredrik Bajer nobel.jpg Bajer, FredrikFredrik Bajer  Danimarka "Parlamentolar Arası Birlik ile ilk başkanı olduğu Uluslararası Barış Bürosundaki çalışmaları ile birlikte İskandinavya'daki en önemli barış savunucusu olmasından dolayı"
1909 Beernaert.gif Beernaert, AugusteAuguste Beernaert  Belçika "Lahey'deki iki konferansta temsilci olması ve Parlamentolar Arası Birlikin önde gelen isimlerinden biri olmasından dolayı" [9]
PaulBalluet.gif d'Estournelles, PaulPaul d'Estournelles Fransa Fransa "uluslararası hakemlikteki üstün kariyerinde, Almanya-Fransa ve Birleşik Krallık-Fransa ilişkileri hakkında yaptığı çalışmalardan dolayı"
1910 IPB logo svg.svg Uluslararası Barış Bürosu  İsviçre İsviçre "çeşitli ülkelerin barış toplulukları arasında bir bağlantı görevi yaptığından dolayı" [10]
1911 TMCasser.jpg Asser, TobiasTobias Asser  Hollanda "Hakemlik Mahkemesinin üyesi ve Uluslararası Özel Hukuk Konferanslarını başlatan kişi olmasından dolayı" [11]
Alfred Hermann Fried nobel.jpg Fried, Alfred HermannAlfred Hermann Fried  Avusturya-Macaristan İmparatorluğu "Alman Barış Derneğinin kurucusu olmasından dolayı"
1912 Elihu Root, bw photo portrait, 1902.jpg Root, ElihuElihu Root[A]  ABD "uluslararası hakemliğe olan güçlü ilgisi ve dünya mahkemesi oluşturma planından dolayı" [12]
1913 HenriLaFontaine.jpg La Fontaine, HenriHenri La Fontaine  Belçika Uluslararası Barış Bürosunun başkanı olmasından dolayı" [13]
1914 I. Dünya Savaşı sebebiyle ödül verilmedi
1915
1916
1917 Emblem of the ICRC.svg Uluslararası Kızılhaç Komitesi  İsviçre "I. Dünya Savaşı'ndaki tüm tarafların verdiği savaş esirlerinin çoğunun, aileleriyle iletişime geçme hakları da dahil olmak üzere, haklarının korunmasına yönelik olağanüstü görevi gerçekleştirmesinden dolayı" [14]
1918 I. Dünya Savaşı sebebiyle ödül verilmedi
1919 President Woodrow Wilson portrait December 2 1912.jpg Wilson, WoodrowWoodrow Wilson  ABD "Milletler Cemiyetinin kuruluşundaki önemli rolünden dolayı" [15]
1920 Léon Bourgeois.jpg Bourgeois, LéonLéon Bourgeois Fransa Fransa "1899 ve 1907'deki Lahey Konferansları'na katılımı ile sıklıkla 'ruhani babası' olarak tanımladığı ve genişleyerek Cemiyet hâline gelen çalışmasından dolayı" [16]
1921 Hjalmar branting stor bild.jpg Branting, HjalmarHjalmar Branting  İsveç "Milletler Cemiyetindeki çalışmalarından dolayı" [17]
Christian Lous Lange.jpg Lange, ChristianChristian Lange  Norveç "Norveç Nobel Komitesinin ilk sekreteri ve Parlamentolar Arası Birlik genel sekreteri olarak yaptığı çalışmalardan dolayı"
1922 Fridtjof Nansen LOC 03377u-3.jpg Nansen, FridtjofFridtjof Nansen  Norveç "Rusya'da kıtlıkla mücadele eden milyonlarca kişiye ve Anadolu ve Trakya mültecilerine yaptığı yardım çalışmalarından dolayı" [18][19]
1923 Ödül verilmedi
1924
1925 Austen Chamberlain nobel.jpg Chamberlain, AustenAusten Chamberlain[A]  Birleşik Krallık "Locarno Antlaşmaları'ndaki çalışmalarından dolayı" [20]
Charles Dawes, Bain bw photo portrait.jpg Dawes, Charles G.Charles G. Dawes[A]  ABD "Almanya'nın savaş tazminatlarını düzenleme amacıyla oluşturduğu ve 1925'teki Locarno Paktı'na ekonomik açıdan zemin hazırlayan Dawes Planı çalışmasından dolayı"
1926 Aristide Briand 2.jpg Briand, AristideAristide Briand  Fransa "Locarno Antlaşmaları üzerine çalışmalarından dolayı" [21]
Bundesarchiv Bild 146-1989-040-27, Gustav Stresemann.jpg Stresemann, GustavGustav Stresemann Almanya Almanya
1927 Ferdinand Buisson 1924.jpg Buisson, FerdinandFerdinand Buisson  Fransa "Alman-Fransız halkları arasındaki uzlaşmaya katkılarından dolayı" [22]
Ludwig Quidde nobel.jpg Quidde, LudwigLudwig Quidde Almanya Almanya
1928 Ödül verilmedi
1929 FrankKellogg.jpg Kellogg, Frank B.Frank B. Kellogg[A]  ABD "imzalayan devletlerin tüm anlaşmazlıkları barışçıl olarak sona erdireceklerini ve savaşı, ulusal politika olarak görmekten vazgeçeceklerini öngören Kellogg-Briand Paktı'ndan dolayı" [23]
1930 Nathan Söderblom nobel.jpg Söderblom, NathanNathan Söderblom  İsveç "kiliseleri, yalnızca ekümenik birlik amacıyla değil, dünya barışı amacıyla kullanma yönündeki çabalarından dolayı" [24]
1931 Jane Addams profile.jpg Addams, JaneJane Addams  ABD "sosyal reform çalışmaları ve Barış ve Özgürlük için Uluslararası Kadın Birliği liderliğinden dolayı" [25]
Nicholas Murray Butler ppmsca.03668.jpg Butler, Nicholas MurrayNicholas Murray Butler  ABD "Kellogg-Briand Paktı'nı tanıtması ve Amerikan barış hareketinin kuruluş yönlü kısmının lideri olarak yaptığı çalışmalardan dolayı"
1932 Ödül verilmedi
1933 Norman Angell 01.jpg Angell, NormanNorman Angell[A]  Birleşik Krallık The Great Illusion'ı yazması ve Milliyetler Cemiyetinin destekçisi olmasının yanı sıra, genel olarak barış için etkileyici bir yayımcı ve eğitimci olmasından dolayı" [26]
1934 1910 Arthur Henderson.jpg Henderson, ArthurArthur Henderson  Birleşik Krallık "Milletler Cemiyeti için özellikle cemiyetin silahsızlanma çabalarına yönelik çalışmasından dolayı" [27]
1935 Carl von Ossietzky.jpg von Ossietzky, CarlCarl von Ossietzky[B]  Almanya "Almanya'nın yeniden silahlanmasına karşı gösterdiği çabadan dolayı" [28]
1936 Carlos Saavedra Lamas.jpg Carlos Saavedra Lamas  Arjantin "Paraguay ile Bolivya arasındaki Chaco Savaşı'nı sona erdiren arabuluculuğundan dolayı" [29]
1937 Robert Cecil, 1st Viscount Cecil of Chelwood - Project Gutenberg eText 15306.jpg Cecil, RobertRobert Cecil  Birleşik Krallık "Milletler Cemiyeti ile çalışmalarından dolayı" [30]
1938 Flag of the League of Nations (1939).svg Nansen Uluslararası Mülteciler Ofisi  Milletler Cemiyeti "mültecilere yardım çalışmalarından dolayı" [31]
1939 II. Dünya Savaşı nedeniyle ödül verilmedi
1940
1941
1942
1943
1944 Emblem of the ICRC.svg Uluslararası Kızılhaç Komitesi  İsviçre "savaş sırasında, insanlık adına yürüttüğü büyük işten dolayı" [32]
1945 Hull-Cordell-LOC.jpg Hull, CordellCordell Hull  ABD "vatanda yalnızcılığa karşı mücadelesi, Amerika kıtalarındaki ülkeler için bir barış bloku oluşturma çabaları ve Birleşmiş Milletler Örgütü çalışmasından dolayı" [33]
1946 EmilyGreeneBalch.jpg Greene Balch, EmilyEmily Greene Balch  ABD "eski tarih ve sosyoloji profesörü, Barış ve Özgürlük için Uluslararası Kadın Birliğinin onursal uluslararası başkanı" [34]
John Raleigh Mott, 1910.jpg Mott, JohnJohn Mott  ABD
1947 Quaker star-T.svg Quakerlar (Friends Service Council ile Amerikan Dostluk Hizmet Komitesi tarafından temsil edildi)  Birleşik Krallık /  ABD "başkalarına karşı merhameti ve yardım etme arzularından dolayı" [35]
1948 "Hayatta olan uygun bir aday bulunmadığından dolayı" verilmedi. (Ölüm sonrasında ödül verilemediği için, bir süre önce suikast sonucu öldürülen Mahatma Gandi'ye atfen) [36]
1949 John Boyd Orr nobel.jpg Orr, John BoydJohn Boyd Orr  Birleşik Krallık [37]
1950 Ralph Bunche - 1963 March on Washington.jpg Bunche, RalphRalph Bunche  ABD "Harvard Üniversitesi Cambridge, MA profesörü, Birleşmiş Milletler Vesayet bölümü yöneticisi, 1948'de Filistin'deki temsili arabulucu" [38]
1951 Léon Jouhaux nobel.jpg Jouhaux, LéonLéon Jouhaux  Fransa [39]
1952 Bundesarchiv Bild 183-D0116-0041-019, Albert Schweitzer.jpg Schweitzer, AlbertAlbert Schweitzer  Fransa "misyoner cerrah, Lambaréné'nin (Gabon Cumhuriyeti) kurucusu" [40]
1953 General George C. Marshall, official military photo, 1946.JPEG Marshall, GeorgeGeorge Marshall  ABD [41]
1954 Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Ofisi  Birleşmiş Milletler "Birleşmiş Milletler tarafından 1951'de kurulan uluslararası bir yardım örgütü" [42]
1955 Ödül verilmedi
1956
1957 Lester B. Pearson with a pencil.jpg Pearson, LesterLester Pearson  Kanada "Süveyş çatışmasının sonlandırılmasındaki ve Birleşmiş Milletler aracılığıyla Orta Doğu sorununu çözmedeki rollerinden dolayı" [43]
1958 Georges Pire 1958.jpg Pire, DominiqueDominique Pire  Belçika "Dominikan Tarikatı pederi, mültecilere yardım örgütü L'Europe du Coeur au Service du Monde'ün lideri" [44]
1959 Philip Noel-Baker 1942.jpg Noel-Baker, PhilipPhilip Noel-Baker  Birleşik Krallık "Parlamento üyesi, ömrü boyunca uluslararası barış ve işbirliğinin gayretli bir çalışanı" [45]
1960 Albert Lutuli nobel.jpg Lutuli, AlbertAlbert Lutuli  Güney Afrika "Güney Afrika'daki Apartheid'e karşı mücadelede en ön safta yer alan kişi" [46]
1961 Dag Hammarskjöld.jpg Hammarskjöld, DagDag Hammarskjöld[C]  İsveç "Birleşmiş Milletleri güçlendirmesinden dolayı" [47]
1962 Linus Pauling 1962.jpg Pauling, LinusLinus Pauling  ABD "nükleer silah denemelerine karşı mücadelesinden dolayı" [48]
1963 Emblem of the ICRC.svg Uluslararası Kızılhaç Komitesi  İsviçre "Uluslararası Kızılhaç Komitesinin 100 yıllık varlığı boyunca insan haklarının korunmasına yönelik çalışmalarından dolayı" [49]
Emblem of the IFRC.svg Kızılhaç Toplulukları Birliği  İsviçre
1964 Martin Luther King Jr NYWTS.jpg King, Martin LutherMartin Luther King  ABD "bir mücadelenin şiddete başvurmadan yürütülebileceğini bize gösteren Batı dünyasındaki ilk kişi" [50]
1965 UNICEF Logo.svg Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF)  Birleşmiş Milletler "uluslararası bir yardım örgütü" [51]
1966 Ödül verilmedi
1967
1968 René Cassin nobel.jpg Cassin, RenéRené Cassin  Fransa "İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin taslağını oluşturarak, insan değerinin ve haklarının korunmasına olan katkısından dolayı" [52]
1969 Flag of ILO.svg Uluslararası Çalışma Örgütü  Birleşmiş Milletler [53]
1970 Norman Borlaug (cropped).jpg Borlaug, NormanNorman Borlaug  ABD "özellikle Asya ve Latin Amerika'daki gıda üretimine etkisi olan Yeşil Devrim'e yaptığı katkılarından dolayı" [54]
1971 Bundesarchiv B 145 Bild-F057884-0009, Willy Brandt.jpg Brandt, WillyWilly Brandt  Batı Almanya "Almanya Federal Cumhuriyeti şansölyesi, Batı Almanya'nın Ostpolitik'inden dolayı" [55]
1972 Ödül verilmedi
1973 Henry Kissinger.jpg Kissinger, HenryHenry Kissinger  ABD "Vietnam Savaşı'nda ateşkesi ve Amerikan kuvvetlerinin çekilmesini sağlayan 1973 Paris anlaşmasından dolayı" [56]
LeDucTho1973.jpg Lê Đức Thọ[D]  Kuzey Vietnam
1974 Seán MacBride 1984.jpg MacBride, SeánSeán MacBride  İrlanda "insan haklarına olan güçlü ilgisi, Avrupa Konseyi aracılığıyla İnsan Hakları Sözleşmesine öncülük etmesi, Uluslararası Af Örgütünün kuruluşuna yardımcı olması ve saha sonradan örgüte liderlik etmesi ve Uluslararası Hukukçular Komisyonunun genel sekreteri olarak görev yapmasından dolayı" [57]
Satō Eisaku.jpg Satō, EisakuEisaku Satō  Japonya "Japonya için nükleer seçeneğinden vazgeçmesi ve devamındaki uzlaştırıcı çabalarından dolayı"
1975 RIAN archive 25981 Academician Sakharov.jpg Saharov, AndreyAndrey Saharov[E]  Sovyetler Birliği "insan hakları konusundaki mücadelesi, tüm uluslar arasındaki silahsızlanma ve iş birliği mücadelesinden dolayı" [58]
1976 Betty Williams.jpg Williams, BettyBetty Williams  Birleşik Krallık "Kuzey İrlanda Barış Hareketinin (sonraki adıyla Barış İnsanları Topluluğu) kurucuları" [59]
Mairead Corrigan Gaza crop.jpg Corrigan, MaireadMairead Corrigan  Birleşik Krallık
1977 Uluslararası Af Örgütü  Birleşik Krallık "düşünce mahkûmlarının insan haklarını korumasından dolayı" [60]
1978 Anwar Sadat cropped.jpg Sedat, EnverEnver Sedat  Mısır "Mısır ve İsrail arasında anlaşmalı bir barış sağlayan Camp David Sözleşmesi'nden dolayı" [61]
Menachem Begin 2.jpg Menahem Begin  İsrail /  Polonya
1979 MotherTeresa 090.jpg Rahibe Teresa  Hindistan "Hayırsever Misyonerlerin kurucusu" [62]
1980 Adolfo Pérez Esquivel agosto 2011.jpg Pérez Esquivel, AdolfoAdolfo Pérez Esquivel  Arjantin "ülkesi Arjantin'i yöneten askerî cuntaya karşı savaşmak amacıyla şiddet karşıtı insan hakları örgütler kurdu" [63]
1981 Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği  Birleşmiş Milletler "Birleşmiş Milletler tarafından 1951'de kurulan uluslararası bir yardım kuruluşu" [64]
1982 ARB-Alva-Myrdal.jpg Myrdal, AlvaAlva Myrdal  İsveç "Birleşmiş Milletlerin silahsızlanma müzakerelerinde, hayati rol üstlenerek antlaşmanın uluslararası anlamda tanınmasını sağlayarak gerçekleştirdikleri mükemmel çalışmalardan dolayı" [65]
Alfonso Garcia Robles 1981.jpg García Robles, AlfonsoAlfonso García Robles  Meksika
1983 Lech Walesa.jpg Wałęsa, LechLech Wałęsa  Polonya "Solidarność'un kurucusu, insan hakları eylemcisi" [66]
1984 Desmond tutu 20070607 2.jpg Tutu, DesmondDesmond Tutu  Güney Afrika "Güney Afrika'daki Apartheid sorununu çözme mücadelesindeki birleştirici bir lider figürü olmasından dolayı" [67]
1985 International Physicians for Prevention of Nuclear War (IPPNW) Logo.gif Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Hekimler  ABD "atom savaşının yıkıcı etkilerine dair otoriter bilgileri ve farkındalık yaratmasından dolayı" [68]
1986 Elie Wiesel.jpg Wiesel, ElieElie Wiesel  ABD "Başkan'ın Holokost Komisyonu başkanı" [69]
1987 OscarArias.jpg Arias, ÓscarÓscar Arias  Kosta Rika "Orta Amerika'da barış için yaptığı, o yılın 7 Ağustos günü Guatemala'da imzalanan anlaşmayla sonuçlanan çabalarından dolayı" [70]
1988 United Nations Peacekeeping Logo.svg Birleşmiş Milletler Barış Gücü  Birleşmiş Milletler "Birleşmiş Milletlerin temel ilkelerinin farkına varılması yönünde yaptıkları katkılardan dolayı" [71]
1989 Dalai Lama at WhiteHouse (cropped).jpg Tenzin Gyatso  Hindistan "Tibet'in bağımsızlığı için verdiği mücadelede, sürekli olarak gösterdiği şiddet kullanımına karşı tutumlarından dolayı" [72]
1990 Mikhail Gorbachev 1987.jpg Gorbaçov, MihailMihail Gorbaçov  Sovyetler Birliği "günümüzdeki uluslararası topluluğun önemli parçalarını karakterize eden barış sürecindeki lider rolünden dolayı" [73]
1991 Aung San Suu Kyi.jpg Su Çi, Ang SanAng San Su Çi[F]  Burma "insan hakları ve demokrasi için sessiz mücadelesinden dolayı" [74]
1992 Rigoberta Menchu Tum.JPG Menchú, RigobertaRigoberta Menchú  Guatemala "sosyal adalet ve yerli halkların haklarına saygı temel alınarak sağlanan etnokültürel uzlaşı alanlarındaki çalışmalarından dolayı" [75]
1993 Nelson Mandela-2008.jpg Mandela, NelsonNelson Mandela  Güney Afrika "Apartheid rejiminin barışçıl bir şekilde sonlandırılması ve yeni bir demokratik Güney Afrika'nın temellerini atmaları için yaptıkları çalışmalardan dolayı" [76]
Frederik Willem de Klerk.jpg de Klerk, F. W.F. W. de Klerk  Güney Afrika
1994 ArafatEconomicForum.jpg Arafat, YaserYaser Arafat  Filistin "her iki taraf tarafından da büyük cesaret gerektiren ve Orta Doğu'da kardeşliğin gelişimi için yeni imkânlar açan siyasi hamleyi onulandırmak için" [77]
Yitzhak Rabin (1986) cropped.jpg Rabin, İzakİzak Rabin  İsrail
Shimon Peres World Economic Forum 2007.jpg Peres, ŞimonŞimon Peres  İsrail
1995 Josef Rotblat ID badge.png Rotblat, JosephJoseph Rotblat  Polonya "uluslararası siyasette nükleer silahların oynadığı rolün azaltılmasına ve daha uzun vadede, bu tür silahların kullanımdan kaldırılmasına yönelik çabalarından dolayı" [78]
Bilim ve Dünya İlişkileri üzerine Pugwash Konferansı  Kanada
1996 Carlosbelo.jpg Belo, CarlosCarlos Belo  Doğu Timor "Doğu Timor'daki çatışmanın adil ve barışçıl bir çözümü için yaptıkları çalışmalar nedeniyle." [79]
EastTimor.JoseRamosHorta.01.jpg Ramos-Horta, JoséJosé Ramos-Horta  Doğu Timor
1997 Icbl english.jpg Kara Mayınlarının Yasaklanması için Uluslararası Kampanya  İsviçre "anti personel mayınlarının yasaklanması ve temizlenmesi hakkındaki çalışmalarından dolayı" [80]
JodyWilliamsMay2010.jpg Williams, JodyJody Williams  ABD
1998 John Hume 2008.jpg Hume, JohnJohn Hume  İrlanda "Kuzey İrlanda'daki çatışma için barışçıl bir çözüm bulma çabalarından dolayı" [81]
David Trimble.jpg Trimble, DavidDavid Trimble  Birleşik Krallık
1999 Sınır Tanımayan Doktorlar  İsviçre "örgütün çeşitli kıtalardaki öncü insani çalışmalarının tanınması" [82]
2000 Kim Dae-jung (Cropped).png Kim Dae-jung  Güney Kore "özellikle Kuzey Kore ile barış ve uzlaşma çalışmaları olmak üzere, Güney Kore ve genel olarak Doğu Asya'daki demokrasi ve insan hakları ile ilgili çalışmalarından dolayı" [83]
2001 Emblem of the United Nations.svg Birleşmiş Milletler  Birleşmiş Milletler "daha iyi örgütlenmiş ve daha barışçıl bir dünya için yaptıkları çalışmalardan dolayı" [84]
Kofi Annan4 2007 04 20.jpg Annan, KofiKofi Annan  Gana
2002 Jimmy Carter.jpg Carter, JimmyJimmy Carter  ABD "demokrasi ve insan haklarını geliştirme, ekonomik ve sosyal gelişimi ilerletme amacıyla onyıllar boyunca yorulmaksızın, uluslararası anlaşmazlıklara barışçıl çözümler bulma çabalarından dolayı" [85]
2003 Shirin Ebadi - Fronteiras do Pensamento São Paulo 2011 (5839607998, cropped).jpg Ebadi, ŞirinŞirin Ebadi  İran "demokrasi ve insan hakları konularındaki çabalarından dolayı" [86]
2004 Wangari Maathai in Nairobi.jpg Maathai, WangariWangari Maathai  Kenya "sürdürülebilir gelişim, demokrasi ve barışa olan katkılarından dolayı" [87]
2005 Flag of IAEA.svg Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu  Birleşmiş Milletler "nükleer enerjinin askerî amaçlar doğrultusunda kullanılmasının önlenmesine ve nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla mümkün olan en güvenli yolla kullanılmasına dair çabalarından dolayı" [88]
Mohamed ElBaradei.jpg el-Baradey, MuhammedMuhammed el-Baradey  Mısır
2006 Professor Muhammad Yunus- Building Social Business Summit (8758300102).jpg Yunus, MuhammedMuhammed Yunus  Bangladeş "mikro kredi çalışmaları aracılığıyla, özellikle kadınlar olmak üzere, yoksullar için ekonomik ve sosyal olanakları geliştirdiklerinden dolayı" [89]
Grameen Bank  Bangladeş
2007 Flag of the World Meteorological Organization.svg Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli  Birleşmiş Milletler "insanların neden olduğu iklim değişikliği hakkında oluşturdukları ve yaydıkları bilgiler ve bu değişikliğe karşı mücadele etmek için gereken tedbirlerşn alınması konusunda temel atmalarından dolayı" [90]
Al Gore.jpg Gore, AlAl Gore  ABD
2008 Martti Ahtisaari.jpg Ahtisaari, MarttiMartti Ahtisaari  Finlandiya "farklı kıtalarda, üç onyıldan fazla süredir uluslararası anlaşmazlıkları çözmeye yönelik çabalarından dolayı" [91]
2009 Official portrait of Barack Obama.jpg Obama, BarackBarack Obama  ABD "uluslararası diplomasi ve insanlar arasındaki iş birliğini güçlendirmeye yönelik olağanüstü çabalarından dolayı" [92]
2010 Liu Xiaobo[G]  Çin "Çin'deki temel insan hakları için gösterdiği uzun ve şiddet karşıtı mücadelesinden dolayı" [93]
2011 Ellen Johnson-Sirleaf, April 2010.jpg Johnson-Sirleaf, EllenEllen Johnson-Sirleaf  Liberya "barış inşası çalışmasına tam katılım için, kadınların güvenliği ve kadın hakları için gösterdikleri şiddet karşıtı mücadelelerinden dolayı" [94]
Leymah-gbowee-at-emu-press-conference.jpg Gbowee, LeymahLeymah Gbowee  Liberya
Tawakkul Karman (2011).jpg Karman, TevekkülTevekkül Karman  Yemen
2012 Flag of Europe.svg Avrupa Birliği  Avrupa Birliği "altı onyıldan fazla süredir Avrupa'da barışın ve uzlaşmanın, demokrasinin ve insan haklarının gelişimine olan katkısından dolayı" [95]
2013 Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü  Hollanda "kimyasal silahların kaldırılmasındaki olağanüstü çabalarından dolayı" [96]
2014 Kailash Satyarthi.jpg Satyarthi, KailashKailash Satyarthi  Hindistan "çocuk ve gençlerin sindirilmelerine karşı, tüm çocukların eğitim hakkına sahip olmalarına yönelik mücadelelerinden dolayı" [97]
Malala Yousafzai at Girl Summit 2014.jpg Yusufzay, MalalaMalala Yusufzay  Pakistan
2015 Tunisian national dialogue (October 2012).jpg Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü  Tunus "2011'deki Yasemin Devrimi'nin ardından Tunus'ta çoğulcu bir demokrasinin kurulmasına yönelik kararlı katkılarından dolayı" [98]
2016 Juan Manuel Santos in 2018.jpg Manuel Santos, JuanJuan Manuel Santos  Kolombiya "ülkede 50 yıldan fazla süredir devam eden, en az 220.000 Kolombiyalının hayatına mâl olan ve yaklaşık 6 milyon kişinin yerinden edilmesine yol açan iç savaşı sona erdiren iradeli çabalarından dolayı." [99]
2017 Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Kampanya  İsviçre "herhangi bir nükleer silahın kullanılmasının insanlara yönelik yıkıcı sonuçlarına dikkat çekme yönündeki çalışmaları ve bu tür silahların antlaşmalarla yasaklanmasını sağlama konusundaki çığır açan çabalarından dolayı" [100]
2018 Denis Mukwege par Claude Truong-Ngoc novembre 2014.jpg Mukwege, DenisDenis Mukwege  Kongo DC "cinsel şiddetin, bir savaş silahı ve silahlı çatışma amacıyla kullanılmasının önlenmesine dair çabalarından dolayı" [101]
Nadia Murad in Washington - 2018 (42733243785) (cropped).jpg Murad, NadiaNadia Murad  Irak

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Nobel Peace Prize 1901" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "The Nobel Peace Prize 1902". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  3. ^ "The Nobel Peace Prize 1903". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  4. ^ "The Nobel Peace Prize 1904". Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2011-10-06. 
  5. ^ "The Nobel Peace Prize 1905" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "The Nobel Peace Prize 1906" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "The Nobel Peace Prize 1907" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "The Nobel Peace Prize 1908" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "The Nobel Peace Prize 1909" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "The Nobel Peace Prize 1910" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "The Nobel Peace Prize 1911" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "The Nobel Peace Prize 1912" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "The Nobel Peace Prize 1913" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "The Nobel Peace Prize 1917" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ "The Nobel Peace Prize 1919" (İngilizce). Nobel Vakfı. 13 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  16. ^ "The Nobel Peace Prize 1920" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  17. ^ "The Nobel Peace Prize 1921" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  18. ^ Stang, Fredrik. "Award Ceremony Speech (1922)" (İngilizce). Nobel Vakfı. 2 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  19. ^ "The Nobel Peace Prize 1922" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  20. ^ "The Nobel Peace Prize 1925" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  21. ^ "The Nobel Peace Prize 1926" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  22. ^ "The Nobel Peace Prize 1927" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  23. ^ "The Nobel Peace Prize 1929" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  24. ^ "The Nobel Peace Prize 1930" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  25. ^ "The Nobel Peace Prize 1931" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  26. ^ "The Nobel Peace Prize 1933" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  27. ^ "The Nobel Peace Prize 1934" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  28. ^ "The Nobel Peace Prize 1935" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  29. ^ "The Nobel Peace Prize 1936" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  30. ^ "The Nobel Peace Prize 1937" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  31. ^ Stang, Fredrik. "Award Ceremony Speech (1938)" (İngilizce). Nobel Vakfı. 2 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  32. ^ Jahn, Gunnar. "Award Ceremony Speech (1944)" (İngilizce). Nobel Vakfı. 2 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  33. ^ Jahn, Gunnar. "Award Ceremony Speech (1945)" (İngilizce). Nobel Vakfı. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  34. ^ "The Nobel Peace Prize 1946" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  35. ^ Jahn, Gunnar. "Award Ceremony Speech (1947)" (İngilizce). Nobel Vakfı. 30 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  36. ^ Nobel Barış Ödülü 1948. Nobel Foundation. Nobelprize.org/Nobel Barış Ödülü 1948 Erişim tarihi 24.04.2014 (İngilizce)
  37. ^ "The Nobel Peace Prize 1949" (İngilizce). Nobel Vakfı. 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  38. ^ "The Nobel Peace Prize 1950" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  39. ^ "The Nobel Peace Prize 1951" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  40. ^ "The Nobel Peace Prize 1952" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  41. ^ "The Nobel Peace Prize 1953" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  42. ^ "The Nobel Peace Prize 1954" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  43. ^ "The Nobel Peace Prize 1957" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  44. ^ "The Nobel Peace Prize 1958" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  45. ^ "The Nobel Peace Prize 1959" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  46. ^ "The Nobel Peace Prize 1960" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  47. ^ "The Nobel Peace Prize 1961" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  48. ^ "The Nobel Peace Prize 1962" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  49. ^ "The Nobel Peace Prize 1963" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  50. ^ "The Nobel Peace Prize 1964" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  51. ^ "The Nobel Peace Prize 1965" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  52. ^ "The Nobel Peace Prize 1968" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  53. ^ "The Nobel Peace Prize 1969" (İngilizce). Nobel Vakfı. 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  54. ^ "The Nobel Peace Prize 1970" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  55. ^ "The Nobel Peace Prize 1971" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  56. ^ "The Nobel Peace Prize 1973" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  57. ^ "The Nobel Peace Prize 1974" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  58. ^ "The Nobel Peace Prize 1975" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  59. ^ "The Nobel Peace Prize 1976" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  60. ^ "The Nobel Peace Prize 1977" (İngilizce). Nobel Vakfı. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  61. ^ "The Nobel Peace Prize 1978" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  62. ^ "The Nobel Peace Prize 1979" (İngilizce). Nobel Vakfı. 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  63. ^ (İngilizce). Nobel Vakfı http://web.archive.org/web/20160415192525/http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1980/index.html. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Bilinmeyen parametre |"founded non-violent human rights organizations to fight the military junta that was ruling his country (Argentina)."başlık= görmezden gelindi (yardım); Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  64. ^ "The Nobel Peace Prize 1981" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  65. ^ "The Nobel Peace Prize 1982" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  66. ^ "The Nobel Peace Prize 1983" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  67. ^ "The Nobel Peace Prize 1984" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  68. ^ "The Nobel Peace Prize 1985" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  69. ^ "The Nobel Peace Prize 1986" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  70. ^ "The Nobel Peace Prize 1987" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  71. ^ "The Nobel Peace Prize 1988" (İngilizce). Nobel Vakfı. 23 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  72. ^ "The Nobel Peace Prize 1989" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  73. ^ "The Nobel Peace Prize 1990" (İngilizce). Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  74. ^ "The Nobel Peace Prize 1991" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  75. ^ "The Nobel Peace Prize 1992" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  76. ^ "The Nobel Peace Prize 1993" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  77. ^ "Press Release- The Nobel Peace Prize 1994" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  78. ^ "The Nobel Peace Prize 1995" (İngilizce). Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  79. ^ "The Nobel Peace Prize 1996" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  80. ^ "The Nobel Peace Prize 1997" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  81. ^ "The Nobel Peace Prize 1998" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  82. ^ "The Nobel Peace Prize 1999" (İngilizce). Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  83. ^ "The Nobel Peace Prize 2000" (İngilizce). Nobel Vakfı. 14 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  84. ^ "The Nobel Peace Prize 2001" (İngilizce). Nobel Vakfı. 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  85. ^ "The Nobel Peace Prize 2002" (İngilizce). Nobel Vakfı. 25 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  86. ^ "The Nobel Peace Prize 2003" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  87. ^ "The Nobel Peace Prize 2004" (İngilizce). Nobel Vakfı. 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  88. ^ "The Nobel Peace Prize 2005". Nobel Vakfı. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-20. 
  89. ^ "The Nobel Peace Prize 2006" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  90. ^ "The Nobel Peace Prize 2007" (İngilizce). Nobel Vakfı. 9 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  91. ^ "The Nobel Peace Prize 2008" (İngilizce). Nobel Vakfı. 12 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  92. ^ "The Nobel Peace Prize 2009" (İngilizce). Nobel Vakfı. 2 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  93. ^ "The Nobel Peace Prize 2010" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  94. ^ "The Nobel Peace Prize 2011" (İngilizce). Nobel Vakfı. 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  95. ^ "The Nobel Peace Prize 2012" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  96. ^ "The Nobel Peace Prize 2013" (PDF) (İngilizce). Nobel Vakfı. 14 Ekim 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  97. ^ "The Nobel Peace Prize 2014" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  98. ^ "The Nobel Peace Prize 2015". Nobelprize.org. 9 Ekim 2015. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  99. ^ "The Nobel Peace Prize 2016" (İngilizce). Nobel Vakfı. 29 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  100. ^ "The Nobel Peace Prize 2017" (İngilizce). Nobel Vakfı. 12 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  101. ^ "The Nobel Peace Prize 2018" (İngilizce). Nobel Vakfı. 


Kaynak hatası: <ref> "lower-alpha" adında grup ana etiketi bulunuyor, ancak <references group="lower-alpha"/> etiketinin karşılığı bulunamadı ya da kapatma </ref> eksik. (Bkz: Kaynak gösterme)