Nobel Kimya Ödülü sahipleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
1918'de ödülün takdim edildiği Fritz Haber'e verilen Nobel Kimya Ödülü diploması

Nobel Ödülleri kapsamındaki Nobel Kimya Ödülü, kimyanın çeşitli alanlarında faaliyet gösteren kişilere verilmektedir. Alfred Nobel'in mirası üzerine Nobel Vakfı tarafından organize edilen ve her yıl, Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık günü Stockholm'de gerçekleştirilen ödüllerin sahipleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından seçilmiş ve akademinin üyesi olan beş kişiden oluşan bir komite tarafından belirlenir.[1] Her bir ödül kazananı, birer madalya ve diplomanın yanı sıra, zaman içerisinde değişiklik gösteren para ödülünün de sahibi olur.[2]

1901'den beri verilen Nobel Kimya Ödülü'nde, 1958 ve 1980'de ödülü kazanan Frederick Sanger, birden fazla kez ödülü kazanan ilk ve tek isim oldu. 1916, 1917, 1919, 1924, 1933, 1940, 1941 ve 1942 yıllarında ödül verilmezken, dokuz yılda ise bir yıl gecikmeli olarak takdim edildi. 1914 yılında Nobel Fizik Komitesi, o yıl için ödülün verilebilmesi için gereken kriterleri hiçbir adayın sağlamadığına hükmederek ödül vermedi ancak ertesi yıl ödülün verildiği Theodore Richards, 1914'teki ödülü almış olarak kabul edildi. Aynı durum 1918'deki ödülü 1919'da alan Fritz Haber, 1920'deki ödülü 1921'de alan Walther Nernst, 1921'deki ödülü 1922'de alan Frederick Soddy, 1925'teki ödülü 1926'da alan Richard Zsigmondy, 1927'deki ödülü 1928'de alan Heinrich Wieland, 1938'deki ödülü 1939'da alan Richard Kuhn, 1943'teki ödülü 1944'te alan George de Hevesy ve son olarak 1944'teki ödülü 1945'te alan Otto Hahn tarafından da yaşandı. 1938'deki kazanan Otto Hahn ile 1939'daki kazanan Adolf Butenandt'a, vatandaşı oldukları Almanya hükûmeti tarafından ödülü almalarına izin verilmemiş, ilerleyen dönemlerde ise madalya ile diplomayı alsalar da para ödülünü almamışlardı. Günümüzde varlığını sürdürmeyen ülkeler de dahil toplamda 33 ülkeden ödül kazanan olurken ödülü kazanan kişilerin 77'si Amerika Birleşik Devletleri adına bu başarıya ulaşmıştı. 2020 itibarıyla toplamda 186 kişi, bu ödülün sahibi oldu.

Kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Resim Kazanan Milleti[a] Gerekçe Kaynak
1901 Vant Hoff.jpg van 't Hoff, Jacobus HenricusJacobus Henricus van 't Hoff  Hollanda "çözeltilerdeki kimyasal dinamik ve osmotik basınç kanunlarını keşfinden dolayı" [3]
1902 Hermann Emil Fischer c1895.jpg Fischer, EmilEmil Fischer  Almanya "şeker ve pürin sentezi üzerine çalışmalarından dolayı" [4]
1903 Arrhenius2.jpg Arrhenius, SvanteSvante Arrhenius  İsveç "çözünmenin elektrolitik teorisinden dolayı" [5]
1904 William Ramsay.jpg Ramsay, WilliamWilliam Ramsay  Birleşik Krallık "havadaki soy gaz elementlerini keşfi ve bu elementlerin periyodik tablodaki yerleri konusundaki kararlılığından dolayı" [6]
1905 Adolf von Baeyer (1905).jpg von Baeyer, AdolfAdolf von Baeyer  Almanya "organik boyalar ve hidroaromatik bileşikler üzerine yaptığı çalışmalar aracılığıyla organik kimya ve kimya endüstrisinin ilerlemesinden dolayı" [7]
1906 Henri Moissan.jpg Moissan, HenriHenri Moissan  Fransa "flor elementini araştırması ve ayrıştırması ile kendi adıyla anılan elektrik fırınından dolayı" [8]
1907 Eduard Buchner (Nobel 1907).jpg Buchner, EduardEduard Buchner  Almanya "biyokimyasal araştırmaları ve hücresiz fermentasyonu keşfinden dolayı" [9]
1908 Ernest Rutherford2.jpg Rutherford, ErnestErnest Rutherford  Birleşik Krallık
 Yeni Zelanda
"elementlerin bozunması ve radyoaktif maddelerin kimyası üzerine araştırmalarından dolayı" [10]
1909 Wilhelm Ostwald.jpg Ostwald, WilhelmWilhelm Ostwald  Almanya
 Rus İmparatorluğu
"kataliz üzerine çalışması ile kimyasal denge yönetiminin temel ilkeleri ve reaksiyon hızları üzerine araştırmalarından dolayı" [11]
1910 Otto Wallach.jpg Wallach, OttoOtto Wallach  Almanya "alisiklik bileşikler alanındaki öncü çalışmasıyla, organik kimya ile kimya endüstrisine olan hizmetlerinden dolayı" [12]
1911 Mariecurie.jpg Curie, MarieMarie Curie  Fransa
 Rus İmparatorluğu
"radyumun izolasyonu ve bu dikkat çekici elementin doğası ve bileşikleri sayesinde, radyum ve polonyum elementlerinin keşfinden dolayı" [13]
1912 Viktor-grignard.jpg Grignard, VictorVictor Grignard  Fransa "Grignard reaktifini keşfinden dolayı" [14]
Paul Sabatier.jpg Sabatier, PaulPaul Sabatier  Fransa "organik bileşikleri, ince parçalara ayrılmış metallerin varlığında hidrojenasyon yönteminden dolayı"
1913 Alfred Werner.jpg Werner, AlfredAlfred Werner   İsviçre "özellikle inorganik kimyada olmak üzere, moleküllerdeki atomların bağlanması üzerine çalışmasından dolayı" [15]
1914 Theodore william richards.jpg Richards, TheodoreTheodore Richards  ABD "çok sayıdaki kimyasal elementin atom ağırlıklarının doğru bir şekilde saptanmasından dolayı" [16]
1915 Richard Willstätter.jpg Willstätter, RichardRichard Willstätter  Almanya "özellikle klorofil olmak üzere, bitki pigmentler üzerine araştırmalarından dolayı" [17]
1916 Ödül verilmedi
1917
1918 Fritz Haber.png Haber, FritzFritz Haber  Almanya "elementlerinden amonyak sentezinden dolayı" [18]
1919 Ödül verilmedi
1920 Walther Nernst.jpg Nernst, WaltherWalther Nernst  Almanya "termokimya üzerine çalışmasından dolayı [19]
1921 Frederick Soddy.jpg Soddy, FrederickFrederick Soddy  Birleşik Krallık "radyoaktif maddelerin kimyasına dair bildiklerimize olan katkıları ve izotopların kökeni ve yapısı üzerine alıştırmalarından dolayı" [20]
1922 Francis William Aston.jpg Aston, FrancisFrancis Aston  Birleşik Krallık "radyoaktif olmayan çok sayıda elementin izotoplarını keşfi ve tam sayı kuralını öne sürmesinden dolayı" [21]
1923 Fritz Pregl.jpg Pregl, FritzFritz Pregl  Avusturya
 Yugoslavya
"organik maddelerin mikroanalizi yöntemini keşfinden dolayı" [22]
1924 Ödül verilmedi
1925 Richard Adolf Zsigmondy LOC.jpg Zsigmondy, RichardRichard Zsigmondy  Almanya
 Macaristan
"kolloid çözeltilerin heterojen yapısını göstermesi ve kullandığı yöntemlerden dolayı" [23]
1926 The-svedberg-1.jpg Svedberg, TheodorTheodor Svedberg  İsveç "çözülme sistemleri üzerine çalışmasından dolayı" [24]
1927 Heinrich Wieland.jpg Wieland, HeinrichHeinrich Wieland  Almanya "safra asitleri ile ilişkili maddelerin bileşimine dair araştırmalarından dolayı" [25]
1928 Adolf Windaus.jpg Windaus, AdolfAdolf Windaus  Almanya "sterollerin yapısı ve vitaminlerle olan bağlantıları üzerine yaptığı araştırmasından dolayı" [26]
1929 ArthurHarden.jpg Harden, ArthurArthur Harden  Birleşik Krallık "şeker fermantasyonu ve fermante edici enzimleri üzerine araştırmalarından dolayı" [27]
Euler-chelpin.jpg von Euler-Chelpin, HansHans von Euler-Chelpin  İsveç
 Almanya
1930 Hans Fischer (Nobel).jpg Fischer, HansHans Fischer  Almanya "özellikle hemin sentezi olmak üzere, hemin ve klorofilin yapıları üzerine araştırmalarından dolayı" [28]
1931 Carl Bosch.jpg Bosch, CarlCarl Bosch  Almanya "kimyasal yüksek basınç yöntemleri konusuna dair icatları ve geliştirmelerinden [Haber süreci ile Bergius süreci] dolayı" [29]
Bergius.jpg Bergius, FriedrichFriedrich Bergius  Almanya
1932 Irving Langmuir.jpg Langmuir, IrvingIrving Langmuir  ABD "yüzey kimyasında yaptığı keşifler ve araştırmalardan dolayı" [30]
1933 Ödül verilmedi
1934 Urey.jpg Urey, HaroldHarold Urey  ABD "ağır hidrojeni keşfinden dolayı" [31]
1935 Joliot-fred.jpg Joliot-Curie, FrédéricFrédéric Joliot-Curie  Fransa "yeni radyoaktif elementleri sentezlemelerinden dolayı" [32]
Irène Joliot-Curie (1897-1956), c. 1935.jpg Joliot-Curie, IrèneIrène Joliot-Curie  Fransa
1936 Debye.jpg Debye, PeterPeter Debye  Hollanda "X ışınları ve elektronların gazlarda kırınımı ile dipol momentleri üzerine incelemeleri aracılığıyla moleküler yapı üzerine çalışmasından dolayı" [33]
1937 Norman Haworth.jpg Haworth, NormanNorman Haworth  Birleşik Krallık "karbonhidratlar ve C vitamini üzerine araştırmalarından dolayı" [34]
Paul Karrer.jpg Karrer, PaulPaul Karrer   İsviçre "karotenoidler, flavinler ve A ile B2 vitaminleri üzerine araştırmalarından dolayı"
1938 Richard Kuhn ETH-Bib Dia 248-065.jpg Kuhn, RichardRichard Kuhn  Almanya
 Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
"karotenoidler ve vitaminler üzerine çalışmasından dolayı" [35]
1939 A. Butenandt 1921.jpg Butenandt, AdolfAdolf Butenandt  Almanya "cinsiyet hormonları üzerine çalışmasından dolayı" [36]
Leopold Ruzicka ETH-Bib Portr 00239.jpg Ružička, LavoslavLavoslav Ružička  Yugoslavya
  İsviçre
"polimetilenler ve yüksek terpenler üzerine çalışmasından dolayı"
1940 Ödül verilmedi
1941
1942
1943 George de Hevesy.jpg de Hevesy, GeorgeGeorge de Hevesy  Macaristan "kimyasal süreçleri inceleme amacıyla izotopları, izleyici olarak kullandığı çalışmasından dolayı" [37]
1944 Otto Hahn (Nobel).jpg Hahn, OttoOtto Hahn  Almanya "ağır çekirdeklerin fisyonunu keşfinden dolayı" [38]
1945 Virtanen.jpg Virtanen, ArtturiArtturi Virtanen  Finlandiya "özellikle yem korunması yöntemi olmak üzere, tarım ve beslenme kimyası alanındaki araştırma ve keşiflerinden dolayı" [39]
1946 James Batcheller Sumner.jpg Sumner, JamesJames Sumner  ABD "enzimlerin kristallenebilir olduklarını keşfinden dolayı" [40]
John Howard Northrop.jpg Northrop, John HowardJohn Howard Northrop  ABD "enzimleri ve virüs proteinlerini saf hâlde elde etmelerinden dolayı"
Wendell Meredith Stanley.jpg Stanley, WendellWendell Stanley  ABD
1947 Robert Robinson organic chemist.jpg Robinson, RobertRobert Robinson  Birleşik Krallık "özellikle alkaloidler olmak üzere, biyolojik öneme sahip bitki ürünleri üzerine araştırmalarından dolayı" [41]
1948 Arne Tiselius.jpg Tiselius, ArneArne Tiselius  İsveç "özellikle serum proteinlerinin karmaşık yapılarını ilgilendiren keşifleri olmak üzere, elektroforez ve adsorpsiyon analizi üzerine araştırmasından dolayı" [42]
1949 Giauque, WilliamWilliam Giauque  ABD "özellikle maddelerin aşırı düşük sıcaklıklardaki davranışları olmak üzere, kimyasal termodinamik alanındaki katkılarından dolayı" [43]
1950 Otto Paul Hermann Diels.jpg Diels, OttoOtto Diels  Batı Almanya "dien sentezini keşifleri ve geliştirmelerinden dolayı" [44]
Kurt Alder Nobel.jpg Alder, KurtKurt Alder  Batı Almanya
1951 Mcmillan postcard.jpg McMillan, EdwinEdwin McMillan  ABD "uranyum ötesi elementlerin kimyasına dair keşiflerinden dolayı" [45]
Seaborg.jpg Seaborg, Glenn T.Glenn T. Seaborg  ABD
1952 Archer John Porter Martin Nobel.jpg Martin, ArcherArcher Martin  Birleşik Krallık "ayrıştırma kromatografisini keşiflerinden dolayı" [46]
Richard Laurence Millington Synge.jpg Synge, RichardRichard Synge  Birleşik Krallık
1953 Hermann Staudinger ETH-Bib Portr 14419-3.jpg Staudinger, HermannHermann Staudinger  Almanya "makromoleküler kimya alanındaki keşiflerinden dolayı" [47]
1954 Linus Pauling 1962.jpg Pauling, LinusLinus Pauling  ABD "kimyasal bağın yapısı üzerine araştırması ve karmaşık maddelerin yapılarının anlaşılması için bu araştırmayı uygulamasından dolayı" [48]
1955 Vincent du Vigneaud 1955.jpg du Vigneaud, VincentVincent du Vigneaud  ABD "özellikle bir polipeptit hormonun ilk kez sentezlemesi olmak üzere, biyokimyasal açıdan önemli olan sülfür bileşikleri üzerine çalışmasından dolayı" [49]
1956 Cyril Norman Hinshelwood Nobel.jpg Hinshelwood, CyrilCyril Hinshelwood  Birleşik Krallık "kimyasal reaksiyonların işleyişi üzerine yaptıkları araştırmalardan dolayı" [50]
Nikolay Semyonov Nobel.jpg Semyonov, NikolayNikolay Semyonov  Sovyetler Birliği
1957 Alexander Todd Nobel.jpg Todd, AlexanderAlexander Todd  Birleşik Krallık "nükleotitler ve nükleotit koenzimleri üzerine çalışmasından dolayı" [51]
1958 Frederick Sanger.jpg Sanger, FrederickFrederick Sanger  Birleşik Krallık "proteinlerin, özellikle de insülinin yapısı üzerine çalışmasından dolayı" [52]
1959 Heyrovsky Jaroslav.jpg Heyrovský, JaroslavJaroslav Heyrovský  Çekoslovakya "polarografik analiz yöntemlerini keşfi ve geliştirmesinden dolayı" [53]
1960 Libby, WillardWillard Libby  ABD "arkeoloji, jeoloji, jeofizik ve diğer bilim dallarında, yaş belirlemesi için karbon-14'ü kullandığı yöntemden dolayı" [54]
1961 Melvin Calvin.jpg Calvin, MelvinMelvin Calvin  ABD "bitkilerin karbondioksit özümsemesi üzerine araştırmasından dolayı" [55]
1962 Max Perutz.jpg Perutz, MaxMax Perutz  Birleşik Krallık
 Avusturya
"küresel proteinlerin yapıları üzerine çalışmalarından dolayı" [56]
John Kendrew Nobel.jpg Kendrew, JohnJohn Kendrew  Birleşik Krallık
1963 Karl Ziegler Nobel.jpg Ziegler, KarlKarl Ziegler  Batı Almanya "kimya ve yüksek polimerler teknolojisi alanındaki keşiflerinden dolayı" [57]
Giulio Natta Nobel.jpg Natta, GiulioGiulio Natta  İtalya
1964 Professor Dorothy Hodgkin.jpg Hodgkin, DorothyDorothy Hodgkin  Birleşik Krallık "önemli biyokimyasal maddelerin yapısını X ışını teknikleri ile belirlemesinden dolayı" [58]
1965 Robert Burns Woodward portrait.jpg Woodward, RobertRobert Woodward  ABD "organik sentez sanatındaki olağanüstü başarılarından dolayı" [59]
1966 Mulliken,Robert 1929 Chicago.jpg Mulliken, Robert S.Robert S. Mulliken  ABD "moleküler orbital yöntemiyle, kimyasal bağlar ve moleküllerin elektronik yapısını konu alan ana çalışmasından dolayı" [60]
1967 Eigen,Manfred 1996 Göttingen b.jpg Eigen, ManfredManfred Eigen  Almanya "aşırı hızlı kimyasal reaksiyonlarla ilgili çalışmalarından dolayı" [61]
Ronald George Wreyford Norrish.jpg Norrish, RonaldRonald Norrish  Birleşik Krallık
George Porter Nobel.jpg Porter, GeorgeGeorge Porter  Birleşik Krallık
1968 Onsager 1968.jpg Onsager, LarsLars Onsager  ABD
 Norveç
"kendi adını taşıyan çift taraflı bağıntılarını keşfinden dolayı" [62]
1969 Barton, DerekDerek Barton  Birleşik Krallık "konformasyon kavramının gelişmesi ve kimyada uygulanması konusundaki katkılarından dolayı" [63]
Odd Hassel.jpg Hassel, OddOdd Hassel  Norveç
1970 Luis Federico Leloir - young.jpg Leloir, LuisLuis Leloir  Arjantin "şeker nükleotitleri ile karbonhidrat biyosentezindeki görevlerini keşfinden dolayı" [64]
1971 Herzberg,Gerhard 1952 London.jpg Herzberg, GerhardGerhard Herzberg  Kanada
 Batı Almanya
"moleküllerin, özellikle de serbest radikallerin, elektronik yapıları ve geometrileri bilgilerine olan katkılarından dolayı" [65]
1972 Christian B. Anfinsen, NIH portrait, 1950s.jpg Anfinsen, ChristianChristian Anfinsen  ABD "ribonükleaz, özellikle de amino asit dizilimi ile biyolojik aktif konformasyonu arasındaki ilişki üzerine çalışmasından dolayı" [66]
Moore, StanfordStanford Moore  ABD "ribonükleaz molekülünün aktif merkezinin, kimyasal yapısıyla katalitik aktivitesi arasındaki bağlantının anlaşılmasına yönelik katkılarından dolayı"
Stein, WilliamWilliam Stein  ABD
1973 Fischer, Ernst OttoErnst Otto Fischer  Batı Almanya "organometallerin kimyası üzerine bağımsız olarak gerçekleştirdikleri, sandviç bileşikler olarak adlandırılan öncü çalışmalarından dolayı" [67]
Geoffrey Wilkinson (ca. 1976).jpg Wilkinson, GeoffreyGeoffrey Wilkinson  Birleşik Krallık
1974 Paul Flory 1973.jpg Flory, PaulPaul Flory  ABD "makromoleküllerin fiziksel kimyası üzerine temel teorik ve deneysel çalışmasından dolayı" [68]
1975 John Cornforth 1975.jpg Cornforth, JohnJohn Cornforth  Birleşik Krallık
 Avustralya
"enzimle katalizlenen reaksiyonların stereokimyası üzerine çalışmasından dolayı" [69]
Vladimir Prelog ETH-Bib Portr 13765.jpg Prelog, VladimirVladimir Prelog   İsviçre
 Yugoslavya
"organik molekül ve reaksiyonların stereokimyasına dair araştırmasından dolayı"
1976 William n lipscomb jr.jpg Lipscomb, WilliamWilliam Lipscomb  ABD "boranların yapısı üzerine yaptığı, kimyasal bağlanmanın sorunlarını aydınlatan çalışmalarından dolayı" [70]
1977 Ilya Prigogine 1977c.jpg Prigogine, IlyaIlya Prigogine  Belçika
 Sovyetler Birliği
"dengesizlik termodinamiğine, özellikle de dağıtıcı yapılar teorisine olan katkısından dolayı" [71]
1978 Mitchell, PeterPeter Mitchell  Birleşik Krallık "kemiozmotik teorinin formülleştirilmesi aracılığıyla, biyolojik enerji aktarımının anlaşılmasına olan katkısından dolayı" [72]
1979 Brown, HerbertHerbert Brown  ABD
 Birleşik Krallık
"sırasıyla, bor ve fosfor içeren bileşiklerin, önemli organik sentez reaktifleri olarak kullanımlarını geliştirmelerinden dolayı" [73]
Wittig, GeorgGeorg Wittig  Batı Almanya
1980 Paul Berg in 1980.jpg Berg, PaulPaul Berg  ABD "özellikle rekombinant DNA olmak üzere, nükleik asitlerin biyokimyası üzerine temel çalışmalarından dolayı" [74]
WalterGilbert2.jpg Gilbert, WalterWalter Gilbert  ABD "nükleik asitlerdeki baz dizilimlerinin belirlenmesiyle ilgili katkılarından dolayı"
Frederick Sanger2.jpg Sanger, FrederickFrederick Sanger  Birleşik Krallık
1981 Kenichi Fukui.jpg Fukui, KenichiKenichi Fukui  Japonya "bağımsız olarak geliştirdikleri, kimyasal reaksiyonların davranışını ilgilendiren teorilerinden dolayı" [75]
Roald Hoffmann.jpg Hoffmann, RoaldRoald Hoffmann  ABD
 Polonya
1982 Aaron Klug 1979.jpg Klug, AaronAaron Klug  Birleşik Krallık "kristalografik elektron mikroskopisini geliştirmesi ve biyolojik önemi olan nükleik asit-protein komplekslerinin yapılarını açıklamasından dolayı" [76]
1983 Henry Taube crop.jpg Taube, HenryHenry Taube  ABD
 Kanada
"özellikle metal bileşiklerinde olmak üzere, elektron aktarımı reaksiyonlarının işleyişi üzerine çalışmasından dolayı" [77]
1984 R. B. Merrifield.jpg Merrifield, BruceBruce Merrifield  ABD "katı bir matriste kimyasal senteze yönelik bir yöntem geliştirmesinden dolayı" [78]
1985 Herbert Hauptman - UB 2009.jpg Hauptman, Herbert A.Herbert A. Hauptman  ABD "kristal yapılarının belirlenmesine yönelik doğrudan yöntemlerin geliştirilmesindeki olağanüstü başarılarından dolayı" [79]
Jerome Karle, 2009.jpg Karle, JeromeJerome Karle  ABD
1986 Dudley R. Herschbach in Lindau.jpg Herschbach, DudleyDudley Herschbach  ABD "temel kimyasal süreçlerin dinamikleriyle ilgili katkılarından dolayı" [80]
Yuan T. Lee 1-1.jpg Lee, Yuan T.Yuan T. Lee  ABD
 Tayvan
John Polanyi.jpg Polanyi, JohnJohn Polanyi  Kanada
 Macaristan
1987 Cram, DonaldDonald Cram  ABD "yapıya özgü etkileşimi yüksek seçicilik gösteren moleküller geliştirmeleri ve kullanmalarından dolayı" [81]
Bundesarchiv B 145 Bild-F088117-0003, Jean-Marie Lehn.jpg Lehn, Jean-MarieJean-Marie Lehn  Fransa
Charles John Pedersen.jpg Pedersen, CharlesCharles Pedersen  ABD
1988 Deisenhofer, JohannJohann Deisenhofer  Batı Almanya "bir fotosentetik reaksiyon merkezinin üç boyutlu yapısını belirlemelerinden dolayı" [82]
Robert-huber.jpg Huber, RobertRobert Huber  Batı Almanya
Michel, Hartmut (1948).jpg Michel, HartmutHartmut Michel  Batı Almanya
1989 Sidney Altman crop.jpg Altman, SidneySidney Altman  ABD
 Kanada
"RNA'nın katalitik özelliklerini keşiflerinden dolayı" [83]
Thomas r. cech.jpg Cech, ThomasThomas Cech  ABD
1990 E.J.Coreyx240.jpg Corey, Elias JamesElias James Corey  ABD "organik sentez teorisi ve metodolojisini geliştirmesinden dolayı" [84]
1991 Richard R Ernst.jpg Ernst, RichardRichard Ernst   İsviçre "yüksek çözünürlüklü nükleer manyetik rezonans (NMR) spektroskopsi metodolojisinin geliştirilmesine olan katkılarından dolayı" [85]
1992 Prof. Dr. Rudolph A. Marcus.jpg Marcus, RudolphRudolph Marcus  ABD
 Kanada
"kimyasal sistemlerde elektron aktarımı reaksiyonları teorisine olan katkılarından dolayı" [86]
1993 Kary Mullis.jpg Mullis, KaryKary Mullis  ABD "DNA tabanlı kimya üzerine yöntemlerin geliştirilmesine olan katkıları ile [...] polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yöntemini icadından dolayı" [87]
Michael-smith.jpg Smith, MichaelMichael Smith  Kanada "DNA tabanlı kimya üzerine yöntemlerin geliştirilmesine olan katkıları ile [...] oligonükleotit tabanlı, alan hedefli mutajenezin oluşturulması ve protein çalışmaları için geliştirilmesine olan temel katkılarından dolayı"
1994 Oláh György előadása 8299.jpg Olah, GeorgeGeorge Olah  ABD
 Macaristan
"karbokatyon kimyasına katkılarından dolayı" [88]
1995 Paul Crutzen.jpg Crutzen, PaulPaul Crutzen  Hollanda "atmosfer kimyası, özellikle ozon incelmesi ve oluşumuyla ilgili çalışmalarından dolayı" [89]
Mario Molina 1c389 8387.jpg Molina, MarioMario Molina  Meksika
F. Sherwood Rowland.jpg Rowland, SherwoodSherwood Rowland  ABD
1996 Robert Curl crop 2009 CHAO.jpg Curl, Jr., Robert F.Robert F. Curl, Jr.  ABD "fullerenleri keşiflerinden dolayı" [90]
Hkroto.jpg Kroto, HarryHarry Kroto  Birleşik Krallık
Richard Smalley.png Smalley, RichardRichard Smalley  ABD
1997 Paul D. Boyer.jpg Boyer, Paul D.Paul D. Boyer  ABD "adenozin trifosfat (ATP) sentezini sağlayan enzim mekanizmasını aydınlatmalarından dolayı" [91]
John Ernest Walker.jpg Walker, John E.John E. Walker  Birleşik Krallık
Skou2008crop.jpg Skou, JensJens Skou  Danimarka "ilk iyon taşıyıcı enzimin, Na+, K+ -ATPazın keşfinden dolayı"
1998 Walter Kohn.jpg Kohn, WalterWalter Kohn  ABD
 Avusturya
"yoğunluk fonksiyonları teorisini geliştirmesinden dolayı" [92]
John Anthony Pople.png Pople, JohnJohn Pople  Birleşik Krallık "kuantum kimyasında sayısal yöntemler geliştirmesinden dolayı"
1999 Ahmed Zewail HD2009 Othmer Gold Medal portrait.JPG Zewail, AhmedAhmed Zewail  ABD
 Mısır
"femtosaniye spektroskopisi kullanarak kimyasal reaksiyonların geçiş durumları üzerine çalışmalarından dolayı" [93]
2000 Heeger, Alan J. (1936).jpg Heeger, AlanAlan Heeger  ABD "iletken polimerleri keşifleri ve geliştirmelerinden dolayı" [94]
Alan MacDiarmid 2005.017.004e crop.tif MacDiarmid, AlanAlan MacDiarmid  ABD
 Yeni Zelanda
Hideki Shirakawa 20011212.jpg Shirakawa, HidekiHideki Shirakawa  Japonya
2001 Knowles, WilliamWilliam Knowles  ABD "kiral olarak katalizlenen hidrojenasyon reaksiyonları üzerine çalışmalarından dolayı" [95]
Noyori small.jpg Noyori, RyōjiRyōji Noyori  Japonya
Barry Sharpless 02.jpg Sharpless, BarryBarry Sharpless  ABD "kiral olarak katalizlenen oksidasyon reaksiyonları üzerine çalışmasından dolayı"
2002 John B Fenn01.jpg Fenn, JohnJohn Fenn  ABD "biyolojik makromoleküllerin tanımlanması ve yapılarının analizi için yöntemler ile [...] biyolojik makromoleküllerin kütle spektrometrisi analizleri için yumuşak desorpsiyon iyonizasyon yöntemlerini geliştirmelerinden dolayı" [96]
Koichi Tanaka 2003.jpg Tanaka, KoichiKoichi Tanaka  Japonya
Kurt-Wuethrich.jpg Wüthrich, KurtKurt Wüthrich   İsviçre "biyolojik makromoleküllerin tanımlanması ve yapılarının analizi için yöntemler ile [...] çözelti hâlindeki biyolojik makromoleküllerin üç boyutlu yapılarının belirlenmesi için nükleer manyetik rezonans spektroskopisini geliştirmesinden dolayı"
2003 Peter Agre.jpg Agre, PeterPeter Agre  ABD "hücre zarlarındaki kanallar ile [...] su kanallarını keşfinden dolayı" [97]
Roderick MacKinnon, M.D..jpg MacKinnon, RoderickRoderick MacKinnon  ABD "hücre zarlarındaki kanallar ile [...] iyon kanallarının yapıları ve mekanikleri üzerine çalışmalarından dolayı"
2004 Flickr - Government Press Office (GPO) - Nobel Laureate Aaron Ciechanover.jpg Ciechanover, AaronAaron Ciechanover  İsrail "ubikuitin aracılı protein yıkımının keşfinden dolayı" [98]
Flickr - Government Press Office (GPO) - Nobel Laureate Avram Hershko.jpg Hershko, AvramAvram Hershko  İsrail
 Macaristan
Nobel2004chemistrylaurets-Rose.jpg Rose, IrwinIrwin Rose  ABD
2005 Chauvin, Yves (1930-2015).jpg Chauvin, YvesYves Chauvin  Fransa "organik sentezde metatez yöntemini geliştirmelerinden dolayı" [99]
Robert H. Grubbs portrait-2.jpg Grubbs, RobertRobert Grubbs  ABD
R. Schrock 2012.jpg Schrock, RichardRichard Schrock  ABD
2006 Roger.Kornberg.JPG Kornberg, RogerRoger Kornberg  ABD "ökaryotik transkripsiyonun moleküler temelleri üzerine çalışmalarından dolayı" [100]
2007 Prof Ertl-Portrait.jpg Ertl, GerhardGerhard Ertl  Almanya "katı yüzeylerdeki kimyasal süreçler üzerine çalışmalarından dolayı" [101]
2008 Osamu Shimomura-press conference Dec 06th, 2008-1.jpg Shimomura, OsamuOsamu Shimomura  Japonya "yeşil floresan proteini (GFP) keşifleri ve geliştirmelerinden dolayı" [102]
Martin Chalfie-press conference Dec 07th, 2008-1.jpg Chalfie, MartinMartin Chalfie  ABD
Roger Tsien-press conference Dec 07th, 2008-2.jpg Tsien, RogerRoger Tsien  ABD
2009 Nobel Laureate Venkatraman Ramakrishnan (Chemistry).jpg Ramakrishnan, VenkatramanVenkatraman Ramakrishnan  ABD
 Birleşik Krallık
 Hindistan
"ribozomun yapısı ve işlevi üzerine çalışmalarından dolayı" [103]
Nobel Prize 2009-Press Conference KVA-10.jpg Steitz, Thomas A.Thomas A. Steitz  ABD
Ada E. Yonath.jpg Yonath, AdaAda Yonath  İsrail
2010 Richard F. Heck2010b.jpg Heck, RichardRichard Heck  ABD "organik sentezdeki paladyum katalizeli çapraz bağlantıları keşiflerinden dolayı" [104]
Ei-ichi Negishi 3crop.jpg Negishi, Ei-ichiEi-ichi Negishi  Japonya
Suzuki Akira 1-2.jpg Suzuki, AkiraAkira Suzuki  Japonya
2011 Nobel Prize 2011-Nobel interviews KVA-DSC 8039.jpg Şehtman, DanDan Şehtman  İsrail "kuazi kristalleri keşfinden dolayı" [105]
2012 Robert Lefkowitz 1 2012.jpg Lefkowitz, RobertRobert Lefkowitz  ABD "G proteini kenetli reseptörler üzerine çalışmalarından dolayı" [106]
Brian Kobilka (649437151).jpg Kobilka, BrianBrian Kobilka  ABD
2013 Martin Karplus Nobel Prize 22 2013.jpg Karplus, MartinMartin Karplus  ABD
 Avusturya
"karmaşık kimyasal sistemler için çok ölçekli modelleri geliştirilmesinden dolayı" [107]
Nobel Prize 17 2013.jpg Levitt, MichaelMichael Levitt  ABD
 Birleşik Krallık
 İsrail
AW TW PS.jpg Warshel, AriehArieh Warshel  ABD
 İsrail
2014 Eric Betzig.jpg Betzig, EricEric Betzig  ABD "süper çözünürlüklü floresan mikroskopisini geliştirmelerinden dolayı" [108]
Stefan W Hell.jpg Hell, StefanStefan Hell  Almanya
 Romanya
WE Moerner.jpg Moerner, WilliamWilliam Moerner  ABD
2015 Tomas Lindahl 0209.jpg Lindahl, TomasTomas Lindahl  Birleşik Krallık
 İsveç
"DNA onarımının mekanik çalışmalarından dolayı" [109]
Paul L. Modrich 0151.jpg Modrich, PaulPaul Modrich  ABD
Aziz Sancar 0176.jpg Sancar, AzizAziz Sancar  ABD
 Türkiye
2016 Jean-Pierre Sauvage.jpg Sauvage, Jean-PierreJean-Pierre Sauvage  Fransa "moleküler makinelerin tasarımı ve sentezinden dolayı" [110]
Nobel Laureates Fraser Stoddart 2016 (31117136180).jpg Stoddart, FraserFraser Stoddart  ABD
 Birleşik Krallık
FeringaWiki.jpg Feringa, Bernard L.Bernard L. Feringa  Hollanda
2017 Jacques Dubochet D81 4506 (38005029785).jpg Dubochet, JacquesJacques Dubochet   İsviçre "çözeltideki biyomoleküllerin yüksek çözünürlüklü yapı tayini için Kriyo-elektron mikroskobunu geliştirmelerinden dolayı" [111]
Joachim Frank EM1B8792 (27115577469).jpg Frank, JoachimJoachim Frank  Almanya
 ABD
Richard Henderson D81 4486 (38005042695).jpg Henderson, RichardRichard Henderson  Birleşik Krallık
2018 Frances Arnold 2012.png Arnold, FrancesFrances Arnold  ABD "enzimlerin yönlendirilmiş evriminden dolayı" [112]
George Smith EM1B5849 (31295409687).jpg Smith, GeorgeGeorge Smith  ABD "peptitler ve antikorların faj gösterimlerinden dolayı"
Gregory Winter in the Master's Garden at Trinity College by Aga Machaj .jpg Winter, GregoryGregory Winter  Birleşik Krallık
2019 John B. Goodenough (cropped).jpg Goodenough, JohnJohn Goodenough  ABD "lityum iyon pillerini geliştirmelerinden dolayı" [113]
Stanley Whittingham 2020.jpg Whittingham, StanleyStanley Whittingham  ABD
 Birleşik Krallık
Akira Yoshino cropped 3 Akira Yoshino 201910.jpg Yoshino, AkiraAkira Yoshino  Japonya
2020 Emmanuelle Charpentier.jpg Charpentier, EmmanuelleEmmanuelle Charpentier  Fransa "genom düzenleme için bir yöntem geliştirmelerinden dolayı" [114]
Dr. Jennifer Doudna.jpg Doudna, JenniferJennifer Doudna  ABD

Ülkeye göre kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke[b] Kazanmalar
 ABD &0000000000000077.00000077
 Birleşik Krallık &0000000000000034.00000034
 Almanya &0000000000000023.00000023
 Fransa &0000000000000010.00000010
 Batı Almanya &0000000000000009.0000009
 Japonya &0000000000000008.0000008
  İsviçre &0000000000000007.0000007
 Kanada &0000000000000006.0000006
 İsrail &0000000000000006.0000006
 Macaristan &0000000000000005.0000005
 İsveç &0000000000000005.0000005
 Avusturya &0000000000000004.0000004
 Hollanda &0000000000000004.0000004
 Yugoslavya &0000000000000003.0000003
 Rus İmparatorluğu &0000000000000002.0000002
 Norveç &0000000000000002.0000002
 Sovyetler Birliği &0000000000000002.0000002
 Yeni Zelanda &0000000000000002.0000002
 Avusturya-Macaristan İmparatorluğu &0000000000000001.0000001
 Finlandiya &0000000000000001.0000001
 Çekoslovakya &0000000000000001.0000001
 İtalya &0000000000000001.0000001
 Arjantin &0000000000000001.0000001
 Avustralya &0000000000000001.0000001
 Belçika &0000000000000001.0000001
 Polonya &0000000000000001.0000001
 Tayvan &0000000000000001.0000001
 Meksika &0000000000000001.0000001
 Danimarka &0000000000000001.0000001
 Mısır &0000000000000001.0000001
 Hindistan &0000000000000001.0000001
 Romanya &0000000000000001.0000001
 Türkiye &0000000000000001.0000001

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ödülü kazanan kişinin, ödülün verildiği zamanki milleti ya da vatandaşlığı verilmiştir.
  2. ^ Günümüzde varlığını sürdürmeyen ülkeler italik yazılmıştır. Bazı kişiler, birden fazla ülke adına ödülü kazanmış olarak gösterildiğinden, bu kişiler için tabloda her iki ülke adına da listeleme yapılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Nobel Prize Awarders" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2019. 
  2. ^ "The Nobel Prize" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2009. 
  3. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1901" (İngilizce). Nobel Vakfı. 26 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  4. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1902" (İngilizce). Nobel Vakfı. 14 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  5. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1903" (İngilizce). Nobel Vakfı. 23 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  6. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1904" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  7. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1905" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  8. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1906" (İngilizce). Nobel Vakfı. 7 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  9. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1907" (İngilizce). Nobel Vakfı. 14 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  10. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1908" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  11. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1909" (İngilizce). Nobel Vakfı. 6 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  12. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1910" (İngilizce). Nobel Vakfı. 23 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  13. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1911" (İngilizce). Nobel Vakfı. 13 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  14. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1912" (İngilizce). Nobel Vakfı. 7 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  15. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1913" (İngilizce). Nobel Vakfı. 7 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  16. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1914" (İngilizce). Nobel Vakfı. 7 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  17. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1915" (İngilizce). Nobel Vakfı. 7 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  18. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1918" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  19. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1920" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  20. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1921" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  21. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1922" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  22. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1923" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  23. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1925" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  24. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1926" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  25. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1927" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  26. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1928" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  27. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1929" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  28. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1930" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  29. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1931" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  30. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1932" (İngilizce). Nobel Vakfı. 9 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  31. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1934" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  32. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1935" (İngilizce). Nobel Vakfı. 13 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  33. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1936" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  34. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1937" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  35. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1938" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  36. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1939" (İngilizce). Nobel Vakfı. 26 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  37. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1943" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  38. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1944" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  39. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1945" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  40. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1946" (İngilizce). Nobel Vakfı. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  41. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1947" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  42. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1948" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  43. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1949" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  44. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1950" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  45. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1951" (İngilizce). Nobel Vakfı. 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  46. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1952" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  47. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1953" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  48. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1954" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  49. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1955" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  50. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1956" (İngilizce). Nobel Vakfı. 12 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  51. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1957" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  52. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1958" (İngilizce). Nobel Vakfı. 20 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  53. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1959" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  54. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1960" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  55. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1961" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  56. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1962" (İngilizce). Nobel Vakfı. 27 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  57. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1963" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  58. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1964" (İngilizce). Nobel Vakfı. 13 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  59. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1965" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  60. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1966" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  61. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1967" (İngilizce). Nobel Vakfı. 27 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  62. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1968" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  63. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1969" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  64. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1970" (İngilizce). Nobel Vakfı. 22 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  65. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1971" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  66. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1972" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  67. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1973" (İngilizce). Nobel Vakfı. 29 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  68. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1974" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  69. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1975" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  70. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1976" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  71. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1977" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  72. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1978" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  73. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1979" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  74. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1980" (İngilizce). Nobel Vakfı. 26 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014.  Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  75. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1981" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  76. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1982" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  77. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1983" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  78. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1984" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  79. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1985" (İngilizce). Nobel Vakfı. 30 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014.  Erişim tarihi 23.03.2014 (İngilizce)
  80. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1986" (İngilizce). Nobel Vakfı. 26 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  81. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1987" (İngilizce). Nobel Vakfı. 9 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  82. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1988" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  83. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1989" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  84. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1990" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  85. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1991" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  86. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1992" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  87. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1993" (İngilizce). Nobel Vakfı. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  88. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1994" (İngilizce). Nobel Vakfı. 26 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2009. 
  89. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1995" (İngilizce). Nobel Vakfı. 26 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2009. 
  90. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1996" (İngilizce). Nobel Vakfı. 26 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2009. 
  91. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1997" (İngilizce). Nobel Vakfı. 8 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2009. 
  92. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1998" (İngilizce). Nobel Vakfı. 26 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2009. 
  93. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 1999" (İngilizce). Nobel Vakfı. 26 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2009. 
  94. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2000" (İngilizce). Nobel Vakfı. 8 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2009. 
  95. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2001" (İngilizce). Nobel Vakfı. 8 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2009. 
  96. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2002" (İngilizce). Nobel Vakfı. 26 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2009. 
  97. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2003" (İngilizce). Nobel Vakfı. 26 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2009. 
  98. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2004" (İngilizce). Nobel Vakfı. 9 Temmuz 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2009. 
  99. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2005" (İngilizce). Nobel Vakfı. 8 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2009. 
  100. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2006" (İngilizce). Nobel Vakfı. 15 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2009. 
  101. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2007" (İngilizce). Nobel Vakfı. 30 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2009. 
  102. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2008" (İngilizce). Nobel Vakfı. 26 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2009. 
  103. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2009" (İngilizce). Nobel Vakfı. 10 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2010. 
  104. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2010" (İngilizce). Nobel Vakfı. 26 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2012. 
  105. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2011" (İngilizce). Nobel Vakfı. 26 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2012. 
  106. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2012" (İngilizce). Nobel Vakfı. 1 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  107. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2013" (İngilizce). Nobel Vakfı. 26 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  108. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2014" (İngilizce). Nobel Vakfı. 13 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2015. 
  109. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2015" (İngilizce). Nobel Vakfı. 7 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2015. 
  110. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2016" (İngilizce). Nobel Vakfı. 12 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2016. 
  111. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2017" (İngilizce). Nobel Vakfı. 13 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2019. 
  112. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2018" (İngilizce). Nobel Vakfı. 2 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2019. 
  113. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2019" (İngilizce). Nobel Vakfı. 25 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2020. 
  114. ^ "The Nobel Prize in Chemistry 2020" (İngilizce). Nobel Vakfı. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]