James Meade

Vikipedi, özgür ansiklopedi
James Meade
Doğum23 Haziran 1907(1907-06-23)
Swanage, İngiltere
Ölüm23 Aralık 1995 (88 yaşında)
Cambridge, İngiltere
MilliyetBritanyalı
Mezun olduğu okul(lar)Oriel Koleji, Oxford Üniversitesi
Trinity Koleji, Cambridge Üniversitesi
ÖdüllerNobel Ekonomi Ödülü (1977)
Kariyeri
DalıMakroiktisat
Çalıştığı kurumlarCambridge Üniversitesi
Londra Ekonomi Okulu
EtkilendikleriDennis Robertson, John Maynard Keynes
EtkiledikleriPaul Krugman,
Richard Stone

James Edward Meade (d. 23 Haziran, 1907 Swanage, Ingiltere - ö. 23 Aralık 1995 Cambridge, İngiltere) tanınmış bir İngiliz iktisatçısı. 1977'de İsveçli iktisatçı Bertil Ohlin ile ortaklaşa Nobel İktisat ödülünü kazanmıştır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

James Meade ikinci derece okulu paralı özel yatılı Malvern Koleji'nde bitirmiştir. 1926'da Oriel Koleji, Oxford Üniversitesi'nde üniversite tahsiline başlamış ve önce klasik dersler üzerinde çalışmakta iken, sonradan felsefe, politik ve ekonomi BA diploması derslerine devam etmiş ve 1929'da üstün Birinci derece ile mezun olmuştur.

1930-31'de Cambridge Üniversitesi Trinity Koleji'nde mezuniyet üstü çalışmalar yapmıştır. Bu arada zamanın en ünlü iktisatçılarından olan Dennis Robertson ve John Maynard Keynes ile çok yakın akademik ilişkiler kurmuştur. John Maynard Keynes'in para ve istihdam üstündeki çalışmalarına katılan Meade ve yakın arkadaşları Richard Kahn, Piero Sraffa ve Austin Robinson ile Keynes'in büyük eseri olan Genel Theori kitabının kapsamına büyük etkiler yapmışlardır.

Sonra Meade 1937-1939 arasında İsviçre Cenevre'de Milletler Cemiyetinde İktisat Bölümü içinde iktisatçı olarak çalışmıştır.

II.Dünya Savaşı yıllarında harp hükûmeti içinde Kabine Ofisi Sekreterliği'nde devlet memuru iktisatçı olarak görev yapmıştır. Bu arada 1941'de Meade ve Richard Stone ile ilk defa çifte-girişli muhasebe esaslarına göre Birleşik Krallık için resmi milli gelir ve harcama hesapları hazırlamışlardır ve bu dünyaya yaygın resmi milli gelir hesapları hazırlanmasına başlangıç olmuştur.

1945'te İşçi Partisi iktidara geldiği zaman, Meade başbakan Clement Attlee'nin baş iktisat danışmanı olarak İşçi Partisi'nin önemli iktisadi sektörleri devletleştirme ve sosyal dayanışma siyasetlerini geliştirmesinde önemli rol oynamıştır. 1947-1957'de Londra Ekonomi Okulu (LSE) iktisat profesörü olarak çalışmıştır. Bu arada uluslararası iktisat siyaseti teorisi hakkında ödemeler dengesi ve ticaret ve refah üzerinde çok önemli iki kitap yayınlamıştır. 1957-1967 arasında ise Cambridge Üniversitesi'nde iktisat profesörlüğü yapmıştır.

1977'de, İsveçli iktisatçı Bertil Ohlin ile ortaklaşa olarak, uluslararası ticaret ve uluslararası sermaye hareketlerinin incelenmesi teorisine yaptıkları yeni üstün katkılar dolayısı ile Nobel İktisat ödülüne hak kazanmışlardır.

Önemli yayınları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • The Theory of International Economic Policy—The Balance of Payments (1951)
  • The Theory of International Economic Policy—Trade and Welfare (1955)
  • Principles of Political Economy (1965-76)
  • The Intelligent Radical's Guide To Economic Policy (1975)

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]