Alfonso García Robles

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alfonso Garcia Robles (1981)

Alfonso García Robles (d. 20 Mart 1911 - ö. 2 Eylül 1991), nükleer silahsızlanmayı savunan Meksikalı diplomat.1982 Nobel Barış Ödülü'nü İsveçli diplomat Alva Myrdal ile paylaşmıştır.

1939'da Meksika Dışişleri Bakanlığı'na girdi ve Birleşmiş Milletler'in kurulma kararının alındığı 1945 San Francisco Konferansı'na Meksika temsilcisi olarak katıldı.Ardından birkaç yıl BM'de çalıştı.1950'lerin sonunda Meksika Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa, Asya ve Afrika'dan sorumlu bölümünün yöneticisi olarak deniz hukuku konferanslarında önemli bir rol oynadı.

Meksika'nın Brasilia büyükelçisi olarak görev yaptığı dönemde Latin Amerika'dan nükleer silahların temizlenmesi sorunu ile karşı karşıya kalan Garcia, 1962'deki Küba Füze Krizi'nin ardından Meksika hükûmetini silahsızlanma politikasını desteklemeye ikna etti.Bu yoldaki çabaları Tlatelolco Antlaşması'yla (1967) sonuçlandı; antlaşmada imzası olan 22 ülke nükleer silahları kendi topraklarına sokmama kararı aldılar.Garcia bu antlaşmadan bir yıl sonra, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması taslağının hazırlanmasına yardımcı oldu.1977'de Cenevre'deki Silahsızlanma Konferansı'na daimi temsilci olarak atandı.Ertesi yılki, BM Genel Kurulu'nun silahsızlanma konulu özel oturumunda Meksika heyetine başkanlık etti.