Nobel Fizik Ödülü sahipleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
1910'da ödülün takdim edildiği Pierre ve Marie Curie'ye verilen Nobel Fizik Ödülü diploması.

Nobel Fizik Ödülü, Nobel Ödülleri kapsamında 1901'den beri, fiziğin çeşitli alanlarında faaliyet gösteren kişilere verilmektedir. Alfred Nobel'in mirası üzerine, Nobel Vakfı tarafından organize edilen ve her yıl, Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık günü Stockholm'de gerçekleştirilen ödüllerin sahipleri; İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından seçilmiş ve akademinin üyesi olan beş kişinin oluşturduğu bir komite tarafından belirlenir, Her bir ödül sahibi; birer madalya ve diplomanın yanı sıra, zaman içerisinde değişiklik gösteren para ödülünün de sahibi olur.

Ödül sahipleri içerisinde iki kez (1956 ve 1972 yıllarında) Nobel Fizik Ödülü almış tek fizikçi John Bardeen, iki farklı alanda Nobel Ödülü kazanan bilim insanı ise Marie Curie'dir (fizik alanında 1903, kimya alanında 1911). Tüm dallardaki en genç Nobel Ödülü sahibi 25 yaşında Nobel Fizik Ödülü'nü 1915'te kazanan William Lawrence Bragg'dir. Sadece üç kadın bilim insanı (Marie Curie, Maria Goeppert-Mayer ve Donna Strickland) Nobel Fizik ödülüne layık görülmüştür. Bu sayı, diğer orijinal beş Nobel ödülünden daha düşüktür. 2018 yılı da dahil olmak üzere 209 bilim insanı bu ödüle layık görülmüştür. Nobel Fizik Ödülleri tarihinde altı yıl ödül verilmemiştir (1916, 1931, 1934, 1940–1942).

Kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Resim Kazanan[A] Milleti[B] Gerekçe[C] Kaynak
1901 WilhelmRöntgen.JPG Röntgen, WilhelmWilhelm Röntgen  Almanya "sonrasında kendi adıyla anılan X ışınlarının bulunmasında gösterdiği başarılı çalışmalarından dolayı" [1]
1902 Hendrik Antoon Lorentz.jpg Lorentz, HendrikHendrik Lorentz  Hollanda "manyetizmanın radyasyon olgusu üzerindeki etkileri hakkında gösterdikleri başarılı çalışmalarından dolayı" [2]
Pieter Zeeman.jpg Zeeman, PieterPieter Zeeman  Hollanda
1903 Becquerel Henri photograph.jpg Henri Becquerel  Fransa "doğal radyoaktivitenin keşfinden dolayı" [3]
PierreCurie.jpg Curie, PierrePierre Curie  Fransa "Profesör Henri Becquerel tarafından keşfedilen radyasyon olayının üzerine birlikte gerçekleştirdikleri araştırmalardan dolayı"
Mariecurie.jpg Curie, MarieMarie Curie  Polonya
1904 John William Strutt.jpg Strutt, John WilliamJohn William Strutt  Birleşik Krallık "en önemli gazların yoğunluklarını araştırmasından ve bu çalışmalarla bağlantılı olarak argonun keşfinden dolayı" [4]
1905 Phillipp Lenard in 1900.jpg Lenard, PhilippPhilipp Lenard  Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
 Almanya
"katot ışınları üzerine yaptığı çalışmadan dolayı" [5]
1906 Jj-thomson2.jpg Thomson, J. J.J. J. Thomson  Birleşik Krallık "gazlardaki elektrik iletimine dair yaptığı teorik ve deneysel araştırmalarından dolayı" [6]
1907 Albert Abraham Michelson2.jpg Michelson, AlbertAlbert Michelson  ABD
 Polonya
"optik kesinlik aletleri ile bu aletleri kullanarak gerçekleştirdiği spektroskopik ve metrolojik araştırmalarından dolayı" [7]
1908 G lippmann.jpg Lippmann, GabrielGabriel Lippmann  Fransa "girişim olayına dayanan bir yöntemle fotoğrafik bir şekilde renkleri yeniden üretmeyi başarmasından dolayı" [8]
1909 Guglielmo Marconi.jpg Marconi, GuglielmoGuglielmo Marconi  İtalya "kablosuz telegrafın geliştirilmesine olan katkılarından dolayı" [9]
Ferdinand Braun.jpg Braun, FerdinandFerdinand Braun  Almanya
1910 Johannes Diderik van der Waals.jpg van der Waals, Johannes DiderikJohannes Diderik van der Waals  Hollanda "gaz ve sıvılar için hâl denklemi üzerine çalışmalarından dolayı" [10]
1911 Wilhelm Wien 1911.jpg Wien, WilhelmWilhelm Wien  Almanya "ısı radyasyonu kanunları ile ilgili bulgularından dolayı" [11]
1912 Nils Gustaf Dalén.jpg Dalén, GustafGustaf Dalén  İsveç "deniz fenerleri ve şamandıraların aydınlatılmasında kullanılan gaz akümülatörleri ile beraber kullanılan otomatik vanaları keşfinden dolayı" [12]
1913 Kamerlingh portret.jpg Kamerlingh Onnes, HeikeHeike Kamerlingh Onnes  Hollanda "sıvı helyum gibi çeşitli şeyin üretimini mümkün kılan maddelerin düşük sıcaklıklardaki özelliklerine dair yaptığı araştırmalardan dolayı" [13]
1914 Max von Laue.jpg von Laue, MaxMax von Laue  Almanya "X ışınlarının kristaller tarafından kırılmasını keşfetmesinden dolayı" [14]
1915 William Henry Bragg.jpg Bragg, WilliamWilliam Bragg  Birleşik Krallık "kristal yapının yapısının, x ışınları yardımıyla analiz etmelerindeki çalışmalarından dolayı" [15]
Wl-bragg.jpg Bragg, LawrenceLawrence Bragg  Avustralya
 Birleşik Krallık
1916 I. Dünya Savaşı sebebiyle ödül verilmedi
1917 Charles Glover Barkla.jpg Barkla, Charles GloverCharles Glover Barkla  Birleşik Krallık "kimyasal elementlerdeki karakteristik Röntgen radyasyonunu keşfinden dolayı" [16]
1918 Max planck.jpg Planck, MaxMax Planck  Almanya "enerji kuantasını keşfiyle birlikte fiziğe sağladığı ilerlemelerden dolayı" [17]
1919 Johannes Stark.jpg Stark, JohannesJohannes Stark  Almanya "kanal ışınlarındaki Doppler etkisini ve elektrik alanlarındaki tayf çizgilerinin ayrılmasını keşfinden dolayı" [18]
1920 Guillaume 1920.jpg Guillaume, Charles ÉdouardCharles Édouard Guillaume  İsviçre "çelik-nikel alaşımlarındaki anomallikleri bularak fizikte hassas ölçüm yapılmasına sağladığı katkılarından dolayı" [19]
1921 Einstein1921 by F Schmutzer 4.jpg Einstein, AlbertAlbert Einstein  Almanya
 İsviçre
"özellikle fotoelektrik etki kanununu keşfi olmak üzere teorik fiziğe olan katkılarından dolayı" [20]
1922 Niels Bohr.jpg Bohr, NielsNiels Bohr  Danimarka "atomların yapısına ve yaydıkları radyosyona dair yaptığı araştırmalardan dolayı" [21]
1923 Robert-millikan2.jpg Millikan, Robert A.Robert A. Millikan  ABD "elektrikteki temel yük ile fotoelektrik etki üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı" [22]
1924 1924 Karl Manne Siegbahn.jpg Siegbahn, ManneManne Siegbahn  İsveç "X ışını spektroskopisine dair buluşları ve araştırmalarından dolayı" [23]
1925 James Franck.jpg Franck, JamesJames Franck  Almanya "elektronun atom üzerine olan etkisini yöneten kanunları keşiflerinden dolayı" [24]
Gustav Hertz.jpg Hertz, GustavGustav Hertz  Almanya
1926 Jean Perrin 1926.jpg Perrin, JeanJean Perrin  Fransa "maddenin süreksiz yapısına dair çalışmalarından, özellikle çökelme dengesini keşfinden dolayı" [25]
1927 Arthur Compton.jpg Compton, ArthurArthur Compton  ABD "kendi adıyla adlandırılan etkiyi keşfinden dolayı" [26]
Charles Thomson Rees Wilson at 1927 Solvay conference.jpg Wilson, CharlesCharles Wilson  Birleşik Krallık "elektrik yüklü parçacıkların yollarını, buharı yoğunlaştırarak görülebilir yaptığı yöntemden dolayı"
1928 Niels BohrUpOwenWillansRichardsonDownSolvay1927.JPG Richardson, OwenOwen Richardson  Birleşik Krallık "termiyonik olaya dair çalışmalarından, özellikle kendi adına adlandırılan kanunun keşfinden dolayı" [27]
1929 Broglie Big.jpg de Broglie, LouisLouis de Broglie  Fransa "elektronların dalga özelliğini keşfinden dolayı" [28]
1930 Sir CV Raman.JPG Raman, C. V.C. V. Raman  Hindistan "ışığın saçılımı üstüne yaptığı çalışmalarından ve kendi adı verilen etkiyi keşfinden dolayı" [29]
1931 Ödül verilmedi
1932 Bundesarchiv Bild183-R57262, Werner Heisenberg.jpg Heisenberg, WernerWerner Heisenberg  Almanya "kuantum mekaniğini yaratması ve bu sayede, hidrojenin allotropik türlerinin keşfi gibi birçok dair çalışmaya öncülük etmesinden dolayı" [30]
1933 Erwin Schrödinger (1933).jpg Schrödinger, ErwinErwin Schrödinger  Avusturya "atom teorisine dair yeni yaratıcı buluşlarından dolayı" [31]
Dirac 4.jpg Dirac, PaulPaul Dirac  Birleşik Krallık
1934 Ödül verilmedi
1935 James Chadwick.tif Chadwick, JamesJames Chadwick  Birleşik Krallık "nötronu keşfinden dolayı" [32]
1936 Hess.jpg Hess, VictorVictor Hess  Avusturya "kozmik radyasyonu keşfinden dolayı" [33]
Carl David Anderson.jpg David, CarlCarl David  ABD "pozitronu keşfinden dolayı"
1937 Clinton Davisson.jpg Davisson, ClintonClinton Davisson  ABD "elektronların kristaller tarafından kırınımlarının deneysel olarak keşiflerinden dolayı" [34]
George Paget Thomson.jpg Thomson, GeorgeGeorge Thomson  Birleşik Krallık
1938 Enrico Fermi 1943-49 140x190.jpg Fermi, EnricoEnrico Fermi  İtalya "nötron ışımasından dolayı oluşan yeni radyoaktif elementlerin varlıklarının gösterilmesi ve yavaş nötronlar tarafından oluşturulan nükleer reaksiyonların keşfinden dolayı" [35]
1939 Ernest Lawrence.jpg Lawrence, ErnestErnest Lawrence  ABD "siklotronun keşfi ve geliştirmesi ve bununla elde ettiği sonuçlardan, özellikle de yapay radyoaktif elementler üzerine olan sonuçlardan dolayı" [36]
1940 II. Dünya Savaşı sebebiyle ödül verilmedi
1941
1942
1943 Otto Stern.jpg Stern, OttoOtto Stern  ABD
 Almanya
"moleküler ışın yönteminin gelişimine yaptığı katkılar ve protonun manyetik momentini keşfinden dolayı" [37]
1944 II Rabi.jpg Rabi, Isidor IsaacIsidor Isaac Rabi  ABD
 Polonya
"atom çekirdeğinin manyetik özellikleri kayıt etmek için geliştirdiği rezonans yönteminden dolayı" [38]
1945 Pauli.jpg Pauli, WolfgangWolfgang Pauli  Avusturya "Pauli İlkesi de denilen Dışarlama İlkesi'ni keşfinden dolayı" [39]
1946 Bridgman.jpg Bridgman, Percy WilliamsPercy Williams Bridgman  ABD "icat ettiği yüksek basınç üretebilen aygıtı ve burada yüksek basınç fiziği alanında dair yaptığı keşiflerden dolayı" [40]
1947 Appleton.jpg Appleton, EdwardEdward Appleton  Birleşik Krallık "üst atmosfer fiziği üzerine yaptığı araştırmalardan, özellikle de daha sonradan Appleton katmanı olarak adlandırılan katmanın keşfinden dolayı" [41]
1948 Blackett.jpg Blackett, PatrickPatrick Blackett  Birleşik Krallık "Wilson buhar odası yöntemini geliştirmesi ve bunun sayesinde, nükleer fizik ve kozmik radyasyona dair keşiflerinden dolayı" [42]
1949 Yukawa.jpg Yukava, HidekiHideki Yukava  Japonya "nükleer kuvvetler üzerine yaptığı teorik çalışmalarına dayanarak mezonların varlığına dair tahmininden dolayı" [43]
1950 Cecil Powell.jpg Powell, C. F.C. F. Powell  Birleşik Krallık "nükleer süreçleri incelemek için fotoğrafik bir yöntem geliştirmesi ve bu yöntemi kullanarak mezonlara dair keşiflerinden dolayı" [44]
1951 Cockcroft.jpg Cockcroft, JohnJohn Cockcroft  Birleşik Krallık "yapay olarak hızlandırılmış atom parçacıkları kullanılarak atom çekirdeğinin dönüştürülmesindeki öncü çalışmalarından dolayı" [45]
Ernest Walton.jpg Walton, ErnestErnest Walton  İrlanda
1952 Felix Bloch, Stanford University.jpg Bloch, FelixFelix Bloch  İsviçre
 ABD
"nükleer manyetik duyarlılık üzerine geliştirdikleri yeni yöntemler ve bu yöntemleri kullanarak yaptıkları keşiflerden dolayı" [46]
Edward Mills Purcell.jpg {{{last}}}, Edward Purcell[[Edward Purcell {{{last}}}|Edward Purcell {{{last}}}]]  ABD
1953 Zernike.jpg Zernike, FritsFrits Zernike  Hollanda "faz karşıtlığı yönteminin gösterimi, özellikle faz kontrast mikroskobun icatından dolayı" [47]
1954 Max Born.jpg Born, MaxMax Born  Batı Almanya "kuantum mekaniği üzerine yaptığı temel araştırmalar, özellikle de dalga fonksiyonunun istatiksel izahından dolayı" [48]
Bothe.jpg Bothe, WaltherWalther Bothe  Batı Almanya "geliştirdiği tesadüf yöntemi ve bu yöntemle yaptığı buluşlardan dolayı"
1955 Willis Lamb 1955.jpg Lamb, WillisWillis Lamb  ABD "hidrojen tayfının ince yapısına dair keşiflerinden dolayı" [49]
Polykarp Kusch.jpg Kusch, PolykarpPolykarp Kusch  ABD "elektronun manyetik momentine dair yaptığı hassas tespitlerinden dolayı"
1956 Bardeen.jpg Bardeen, JohnJohn Bardeen  ABD "yarı iletkenlere dair çalışmaları ve transistör etkisini keşiflerinden dolayı" [50]
Brattain.jpg Brattain, WalterWalter Brattain  ABD
William Shockley, Stanford University.jpg Shockley, WilliamWilliam Shockley  ABD
1957 TD Lee.jpg Lee, Tsung-DaoTsung-Dao Lee  Tayvan "temel parçacıklara dair önemli keşiflerin gerçekleşmesine yol açan, ilerleyen dönemlerde parite kanunları olarak adlandırılan alanda yaptıkları kapsamlı araştırmalarından dolayı" [51]
CNYang.jpg Yang, Chen NingChen Ning Yang  Tayvan
1958 Cerenkov.jpg Çerenkov, PavelPavel Çerenkov  Sovyetler Birliği "Çerenkov etkisini keşifleri ve izah etmelerinden dolayı" [52]
Ilya Frank.jpg Frank, İlyaİlya Frank  Sovyetler Birliği
Igor Tamm.jpg Tamm, İgorİgor Tamm  Sovyetler Birliği
1959 Segre.jpg Segrè, EmilioEmilio Segrè  İtalya
 ABD
"antiprotonu keşiflerinden dolayı" [53]
Owen Chamberlain.jpg Chamberlain, OwenOwen Chamberlain  ABD
1960 Donald Glaser.jpg Glaser, Donald A.Donald A. Glaser  ABD "kabarcık odasını keşfinden dolayı" [54]
1961 Robert Hofstadter.jpg Hofstadter, RobertRobert Hofstadter  ABD "atom çekirdeğindeki elektron saçılımı ile ilgili yaptığı öncü çalışmaları ve bu çalışmalarla nükleonların yapılarına dair keşifler yapmasından dolayı" [55]
Mossbauer.jpg Mössbauer, RudolfRudolf Mössbauer  Batı Almanya "gama radyasyonunun rezonans emilimi ile ilgili yaptığı çalışmalar ve bu konuyla alakalı olarak, kendi adını taşıyan etkiyi keşfinden dolayı"
1962 Landau.jpg Landau, LevLev Landau  Sovyetler Birliği "yoğun madde, özellikle de sıvı helyum ile ilgili öncü teorilerinden dolayı" [56]
1963 Wigner.jpg Wigner, EugeneEugene Wigner  Macaristan
 ABD
"atom çekirdeği teorisi ve temel parçacıklara katkıları, özellikle de temel simetri ilkelerinin keşfi ve bu ilkeye dair uygulamalarından dolayı" [57]
Maria Goeppert-Mayer.jpg Goeppert-Mayer, MariaMaria Goeppert-Mayer  ABD "nükleer kabuk yapısına dair keşiflerinden dolayı"
Johannes Hans Daniel Jensen (1907–1973).jpg Jensen, HansHans Jensen  Batı Almanya
1964 Basov.jpg Basov, NikolayNikolay Basov  Sovyetler Birliği "osilatörler ve maser-lazer ilkesine dayanan amplifikatörlerin yapımına yol açan, kuantum elektroniği alanında yaptıkları temel çalışmalardan dolayı" [58]
Aleksandr Prokhorov.jpg Prohorov, AleksandrAleksandr Prohorov  Sovyetler Birliği
Charles Hard Townes-Nibib-2007-retouched.jpg Townes, CharlesCharles Townes  ABD
1965 RichardFeynman-PaineMansionWoods1984 copyrightTamikoThiel bw.jpg Feynman, RichardRichard Feynman  ABD "kuantum elektrodinamiği ile ilgili yaptıkları temel çalışmalar ve bu çalışmaların temel parçacık fiziğinde yaratığı derin etkilerden dolayı" [59]
Schwinger.jpg Schwinger, JulianJulian Schwinger  ABD
Tomonaga.jpg Tomonaga, SiniçiroSiniçiro Tomonaga  Japonya
1966 Kastler.jpg Kastler, AlfredAlfred Kastler  Fransa "atomlardaki Hertz rezonansını incelemek için optik yöntemler keşfettiği ve geliştirdiğinden dolayı" [60]
1967 Hans Bethe.jpg Bethe, HansHans Bethe  ABD
 Almanya
"nükleer reaksiyonlar teorisine yaptığı katkılar, özellikle de yıldızlardaki enerji üretimine dair keşiflerinden dolayı" [61]
1968 LWA Picture Final.jpg Alvarez, LuisLuis Alvarez  ABD "temel parçacık fiziğine olan belirleyici katkılarından, özellikle de hidrojen kabarcık odası ile veri analizini kendi geliştirdiği teknikle kullanarak çok sayıda rezonans durumunu keşfinden dolayı" [62]
1969 Murray Gell-Mann.jpg Gell-Mann, MurrayMurray Gell-Mann  ABD "temel parçacıklar ve temel parçacıkların etkileşimlerini sınıflandırmaya yönelik katkılarından ve keşiflerinden dolayı" [63]
1970 YoungAlfven.jpg Alfvén, HannesHannes Alfvén  İsveç "manyetik hidrodinamik ile ilgili temel çalışmaları ve keşifleri ile plazma fiziğinin çeşitli alanlarındaki yararlı çalışmalarından dolayı" [64]
Louis Neel 1970.jpg Néel, LouisLouis Néel  Fransa "katı hâl fiziğinde önemli uygulamalara yol açan antiferromanyetizma ve ferrimanyetizmaya dair çalışmaları ve keşiflerinden dolayı"
1971 Dennis Gabor 1971b.jpg Gabor, DennisDennis Gabor  Macaristan
 Birleşik Krallık
"holografik yöntemi icat etmesi ve geliştirmesinden dolayı" [65]
1972 Bardeen.jpg Bardeen, JohnJohn Bardeen  ABD "genellikle BCS teorisi denen, ortaklaşa geliştirdikleri süperiletkenlik teorisinden dolayı" [66]
Nobel Laureate Leon Cooper in 2007.jpg Cooper, LeonLeon Cooper  ABD
John Robert Schrieffer.jpg Schrieffer, RobertRobert Schrieffer  ABD
1973 Leo Esaki 1959.jpg Esaki, LeoLeo Esaki  Japonya "sırasıyla, yarı iletkenler ve süperiletkenlerdeki tünelleme olayına dair deneysel keşiflerinden dolayı" [67]
Ivar Giaever.jpg Giaever, IvarIvar Giaever  ABD
 Norveç
Brian Josephson, March 2004.jpg Josephson, BrianBrian Josephson  Birleşik Krallık "genel olarak Josephson etkisi olarak da bilinen, tünel engelin içindeki süperakımın özelliklerini teorik olarak öngörmesinden dolayı"
1974 Ryle, MartinMartin Ryle  Birleşik Krallık "radyo astrofizik alanındaki öncül çalışmalarından dolayı: Ryle'a, özellikle açıklık sentezi tekniğinde olmak üzere, yaptığı gözlem ve icatlardan; Hewish'e ise pulsarların bulunması için oynadığı etkin rolünden dolayı" [68]
Hewish, AntonyAntony Hewish  Birleşik Krallık
1975 Aage Bohr.jpg Aage Niels Bohr Danimarka "Atom çekirdeğindeki toplu hareket ve parça hareketlerinin arasındaki bağlantıyı bulmalarından ve bu bağlantıyı temel alarak atomun çekirdeğinin yapısı hakkındaki teoriyi geliştirmelerinden dolayı" [69]
Mottelson,Ben 1963 Kopenhagen.jpg Ben Roy Mottelson Danimarka
Leo James Rainwater Amerika Birleşik Devletleri
1976 Burton Richter - charm quark.jpg Burton Richter Amerika Birleşik Devletleri "Yeni bir ağır temel parçacığın bulunması yolunda gösterdikleri öncül çalışmalardan dolayı". Başka bir deyişle: baryonik maddelerin (örnek olarak atom çekirdeği) kuarklardan oluştuğuna dair düşüncelerinin onaylanıp J/Ψ parçacığının keşfedilmesinden dolayı" [70]
Samuel ting 10-19-10.jpg Samuel Chao Chung Ting Amerika Birleşik Devletleri
1977 Andersonphoto.jpg Philip Warren Anderson Amerika Birleşik Devletleri "Manyetik düzensiz sistemlerin elktronik yapısına dair temel teorik araştırmalarından dolayı" [71]
Mott,Nevill Francis Heisenberg 1952 London.jpg Nevill Francis Mott Birleşik Krallık
John Hasbrouck Van Vleck Amerika Birleşik Devletleri
1978 Pyotr L Kapitsa Russian physicist 1964.jpg Pyotr Leonidovich Kapitsa Sovyetler Birliği "Düşük-sıcaklık fiziği alanındaki temel çalışmalarından ve buluşlarından dolayı" [72]
Arno Penzias.jpg Arno Allan Penzias Amerika Birleşik Devletleri "Kozmik mikrodalga arka plan ışımasını bulmalarından dolayı" [72]
Wilson penzias200.jpg Robert Woodrow Wilson Amerika Birleşik Devletleri
1979 Sheldon Glashow at Harvard.jpg Sheldon Lee Glashow Amerika Birleşik Devletleri "Temel parçacılar arasında birleştirilmiş zayıf nükleer ve elektromanyetik etkileşim teorisine dair katkılarından ve bunların ek olarak güçsüz nötr akıntıya dair tahminlerinden dolayı" [73]
Abdus Salam.jpg Abdus Salam Pakistan
Steven-weinberg.jpg Steven Weinberg Amerika Birleşik Devletleri
1980 James Watson Cronin 2006.jpg James Watson Cronin Amerika Birleşik Devletleri "Yüksüz K mezonunun bozunurken gösterdiği temel simetri ilkesine aykırılığı bulmasından dolayı" [74]
Val Logsdon Fitch Amerika Birleşik Devletleri
1981 Nico 2006 Tucson Wiki.png Nicolaas Bloembergen Amerika Birleşik Devletleri "Lazer spektroskopinin gelişmesinde gösterdiği katkılardan dolayı" [75]
Artur Schawlow, Stanford University.jpg Arthur Leonard Schawlow Amerika Birleşik Devletleri
Kai Manne Börje Siegbahn İsveç "Yüksek çözünürlüklü elektron spektroskopisinin gelişmesinde gösterdiği katkılardan dolayı" [75]
1982 Kenneth G. Wilson Amerika Birleşik Devletleri "Faz geçişindeki kritik fenomeni ile ilgili teorisinden dolayı" [76]
1983 Subrahmanyan Chandrasekhar Amerika Birleşik Devletleri "Yıldızların gelişimi ve yapısı ile ilgili fiziksel süreç üzeirne yaptığı teorik çalışmalarından dolayı" [77]
William Alfred Fowler Amerika Birleşik Devletleri "Evrendeki kimyasal elementlerin oluşumu ile ilgili yaptığı teorik ve deneysel çalışmalarından dolayı" [77]
1984 Carlo Rubbia W and Z bosons.jpg Carlo Rubbia İtalya "Zayıf güçteki aktarımı sağlayan W ve Z alan partiküllerinin bulunmasını sağlayan projedeki yön gösterici çalışmalarından dolayı" [78]
Simon van der Meer Hollanda
1985 Klausvonklitzing.jpg Klaus von Klitzing Batı Almanya "Kuantum Hall etkisini bulmasından dolayı" [79]
1986 Ernst Ruska Batı Almanya "Elektron optiğindeki temel oluşturan çalışmalarından ve ilk elektron mikroskobunu dizayn etmesinden dolayı" [80]
Gerd Binnig sw.jpg Gerd Binnig Batı Almanya "Tarayıcı tünel mikroskobunun tasarımlarından dolayı" [80]
Rohrer.jpg Heinrich Rohrer İsviçre
1987 Georg Bednorz speaking at the groundbreaking of the new IBM and ETH Zurich Nanotech Exploratory Technology Lab.jpg Johannes Georg Bednorz Batı Almanya "Seramik malzemelerindeki çığır açan süperiletkenlik buluşlarından dolayı" [81]
Karl Alexander Mueller.jpg Karl Alexander Müller İsviçre
1988 Leon M. Lederman.jpg Leon Max Lederman Amerika Birleşik Devletleri "Nötrino ışın metodundan ve müon nötrino bulunarak leptonların iki içerikli yapısının gösteriminden dolayı" [82]
Melvin Schwartz Amerika Birleşik Devletleri
Jack-Steinberger-2008.JPG Jack Steinberger Amerika Birleşik Devletleri
1989 Norman Foster Ramsey 1970 (cropped).jpg Norman Foster Ramsey Amerika Birleşik Devletleri "Hidrojen maser ışını ve diğer atomik saatlerin kullanımı ile ayrık salınım alanlarını bulmasından dolayı" [83]
Hans Georg Dehmelt Amerika Birleşik Devletleri "İyon kapanı tekniğini geliştirmesinden dolayı" [83]
Wolfgang Paul Batı Almanya
1990 Jerome I. Friedman Amerika Birleşik Devletleri "Parçacık fiziğindeki kuark modelinin geliştirilmesinde önemli yeri olan, elektron, proton ve bağlı nötonların derin inelastik saçılması ile ilgili öncülük eden araştırmalarından dolayı" [84]
Henry Kendall by Tom Frost.jpg Henry Way Kendall Amerika Birleşik Devletleri
Richard E. Taylor Kanada
1991 Pierre-Gilles Rice University.jpg Pierre-Gilles de Gennes Fransa "Basit sistemlerdeki düzen fenomeni ile ilgili metodların kompleks sistemlere de genellenebileceğine dair buluşundan dolayı. Özellikle sıvı kristal ve polimerler üzerinde yaptığı çalışmalardan dolayı" [85]
1992 CHARPAK Georges-24x50-2005 cropped.JPG Georges Charpak Fransa "Partikül detektörlerini bulmasından ve geliştirmesinden dolayı (özellikle çoklu-kablolu orantılı tanka dair yaptığı çalışmalardan dolayı" [86]
1993 Russell Alan Hulse Amerika Birleşik Devletleri " Yeni bir tip pulsar bulmasından dolayı. Bu buluşla kütle çekimi araştırmalarında yeni olasılıkların araştırılma şansı doğdu." [87]
2008JosephTaylorWithMarietta.jpg Joseph Hooton Taylor, Jr. Amerika Birleşik Devletleri
1994 Bertram Brockhouse.jpg Bertram Brockhouse Kanada "Yoğunlaştırılmış maddelerdeki nötron saçılması tekniklerinin ve nötron spektroskopisinin geliştirilmesine yapmış oldukları katkılardan dolayı" [88]
Clifford Glenwood Shull Amerika Birleşik Devletleri "Yoğunlaştırılmış maddelerdeki nötron saçılması tekniklerinin ve nötron spektroskopisinin geliştirilmesine yapmış oldukları katkılardan dolayı" [88]
1995 Martin Perl - tau.jpg Martin Lewis Perl Amerika Birleşik Devletleri "Tau leptonun bulunmasından ve lepton fiziğine katkılarından dolayı" [89]
Frederick Reines.jpg Frederick Reines Amerika Birleşik Devletleri "Nötrino bulunmasından ve lepton fiziğine yaptığı deneysel katkılardan dolayı" [89]
1996 David M Lee Dec 2008.jpg David Morris Lee Amerika Birleşik Devletleri "Helyum-3'ün süper akışkanlığının keşfinden dolayı" [90]
Douglas Osheroff.jpg Douglas D. Osheroff Amerika Birleşik Devletleri
Robert Coleman Richardson.jpg Robert Coleman Richardson Amerika Birleşik Devletleri
1997 StevenChu.jpg Steven Chu Amerika Birleşik Devletleri "Lazer ışığıyla atomların soğutulması ve yakalanması için bir metod geliştirdiğinden dolayı" [91]
Claude Cohen-Tannoudji.JPG Claude Cohen-Tannoudji Fransa
William Phillips-physicist photo.jpg William Daniel Phillips Amerika Birleşik Devletleri
1998 Robert Laughlin, Stanford University.jpg Robert B. Laughlin Amerika Birleşik Devletleri "Kuantum akışkanlığının çok az uyarılma sonucu yeni bir şeklinin bulmasından dolayı" [92]
Horst Störmer.jpg Horst Ludwig Störmer Almanya
Daniel Chee Tsui Amerika Birleşik Devletleri
1999 GerardtHooft.jpg Gerardus 't Hooft Hollanda "Elektrozayıf etkileşimin kuantum yapısının aydınlatılması çalışmalarından dolayı" [93]
Martinus Veltman.jpg Martinus J.G. Veltman Hollanda
2000 Zhores Alferov.jpg Zhores Ivanovich Alferov Rusya "Çok hızlı optoelektronikte kullanılan yarı iletken heteroyapısını geliştirmesinden dolayı" [94]
Herbert Kroemer Almanya
Jack St. Clair Kilby Amerika Birleşik Devletleri "Tümleşik devrenin bulunuşundaki oynadığı rol dolayısıyla" [94]
2001 Eric Allin Cornell Amerika Birleşik Devletleri "Alkali atomlarının oluşturduğu seyrek gazlarda Bose-Einstein yoğunlaşmasının oluşturmadaki başarıları ve 'bu yoğunlaşmanın temel özelliklerini hakkındaki çalışmaları dolayısıyla" [95]
Carl Edwin Wieman Amerika Birleşik Devletleri
Ketterle.jpg Wolfgang Ketterle Almanya
2002 Raymond Davis, Jr. Amerika Birleşik Devletleri "Astrofizikteki öncü çalışmaları, özellikle kozmik nötrinoları saptanması dolayısıyla" [96]
Masatoshi Koshiba Japonya
RiccardoGiacconi.jpg Riccardo Giacconi Amerika Birleşik Devletleri "Kozmik X ışını kaynaklarının bulunmasını sağlayan öncü astrofizik çalışmaları nedeniyle" [96]
2003 AA Abrikosov ANL1.jpg Alexei Alexeyevich Abrikosov Rusya
Amerika Birleşik Devletleri
"süperiletkenler ve süperakışkanlar hakkındaki öncü çalışmaları nedeniyle" [97]
Виталий Лазаревич Гинзбург.jpg Vitaly Lazarevich Ginzburg Rusya
Anthony James Leggett Birleşik Krallık
Amerika Birleşik Devletleri
2004 David Gross cropped.JPG Jonathan David Gross Amerika Birleşik Devletleri "Kuvvetli etkileşim kuramında 'asimptotik bağımsızlığı' bulduğu için" [98]
H. David Politzer Amerika Birleşik Devletleri
FrankStockholm2004.jpg Frank Wilczek Amerika Birleşik Devletleri
2005 Roy Glauber Dec 10 2005.jpg Roy J. Glauber Amerika Birleşik Devletleri "Optik uyumluluğun kuantum teorisin yaptığı katkılardan dolayı" [99]
John L. Hall.jpg John L. Hall Amerika Birleşik Devletleri "Lazere dayalı hassas-spektroskopiye özellikle frekans tarağına dair yaptıkları çalışmalardan dolayı" [99]
Theodor W Haensch.jpg Theodor W. Hänsch Almanya
2006 John-C-Mather.jpg John C. Mather Amerika Birleşik Devletleri "Kozmik mikrodalga arka plan ışımasının kara cisim formunu ve barındırdığı anizotropisini bulmalarından dolayı" [100]
George Smoot.jpg George F. Smoot Amerika Birleşik Devletleri
2007 Albert Fert at EP2DS 2007 in Genua PICT5745.jpg Albert Fert Fransa "Dev manyetik direnç etkileri üzerine yaptıkları çalışmalardan dolayı" [101]
Peter Gruenberg 01.jpg Peter Grünberg Almanya
2008 Mkobayashi.jpg Makoto Kobayashi Japonya "Doğada en az 3 kuark ailesinin olduğunu öngören simetri kırılmasının kökenlerinin bulmalarından dolayı" [102]
Masukawa.jpg Toshihide Maskawa Japonya
YoichiroNambu.jpg Yoichiro Nambu Amerika Birleşik Devletleri "Atom altı fizikte kendiliğinden simetri kırılması konusunda yaptığı çalışmalardan dolayı" [102]
2009 Charles K. Kao cropped 2.jpg Charles K. Kao Çin
Birleşik Krallık
"Işığın fiber optik içinde aktarılması ile optik iletişim alanındaki çığır açıcı çalışmalarından dolayı" [103]
Nobel Prize 2009-Press Conference KVA-23.jpg Willard S. Boyle Kanada
Amerika Birleşik Devletleri
" Bir yarı iletken görüntüleme devresi (CCD sensörü) icat etmeleri dolayı" [103]
Nobel Prize 2009-Press Conference KVA-24.jpg George E. Smith Amerika Birleşik Devletleri
2010 Geim.jpg Andre Geim  Rusya
 Hollanda
"iki-boyutlu grafen malzemesine ilişkin çığır açan deneyleri için" [104]
Konstantin Novoselov at MIPT.jpg Konstantin Novoselov  Rusya
 Birleşik Krallık
2011 Saul Perlmutter.jpg Saul Perlmutter Amerika Birleşik Devletleri "Uzak süpernovaların incelenmesi sonucunda evrenin hızlanarak genişlediğine dair keşiflerinden dolayı" [105][106]
Brian P Schmidt.jpg Brian P. Schmidt Amerika Birleşik Devletleri
Avustralya
Adam Riess.jpg Adam G. Riess Amerika Birleşik Devletleri
2012 Serge Haroche - Théâtre de la Commune d'Aubervilliers - 4 mai 2009.jpg Serge Haroche Fransa
"Tekil kuantum sistemlerinin manipülasyonu ve ölçülmesini sağlayan, çığır açan nitelikteki deneysel yöntemlerinden dolayı" [107]
David Wineland 2008crop.jpg David J. Wineland Amerika Birleşik Devletleri
2013 Higgs, Peter (1929)3.jpg Peter Higgs Birleşik Krallık "Atomaltı parçacıkların kütlesinin kökenine dair anlayışımıza katkıda bulunan ve yakın zamanda CERN'in Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda ATLAS ve CMS deneyleri ile tahmin edilen temel parçacığın keşfedilmesiyle teyit edilen mekanizmanın teorik keşfinden dolayı" [108]
Francois Englert.jpg François Englert Belçika
2014 Isamu Akasaki Japonya "Parlak ve enerji tasarrufu sağlayan beyaz ışık kaynaklarının üretilmesine olanak sağlayan verimli mavi ışık yayan diotların keşfinden dolayı" [105]
Hiroshi Amano Japonya
Professor Shuji Nakamura (Cropped).jpg Shuji Nakamura Japonya
Amerika Birleşik Devletleri
2015 Takaaki Kajita 5171-2015.jpg Takaaki Kajita Japonya "Nötrino salınımlarının keşfi ile notrinoların kütleye sahip olduğunun kanıtlanmasından dolayı" [109]
Arthur B. McDonald 5193-2015.jpg Arthur B. McDonald Kanada
2016 DavidThouless 1995 UW.jpg David J. Thouless Birleşik Krallık
Amerika Birleşik Devletleri
"Maddenin topolojik fazları ve topolojik faz dönüşümleri üzerine yaptıkları teorik buluşlarından dolayı" [110][111]
Duncan Haldane.jpg F. Duncan M. Haldane Birleşik Krallık
Amerika Birleşik Devletleri
Jkosterl.jpg John M. Kosterlitz Birleşik Krallık
Amerika Birleşik Devletleri
2017 Rainer Weiss - December 2006.jpg Rainer Weiss Almanya
Amerika Birleşik Devletleri
" LIGO'da yer alan detektörlere ve kütle çekimsel dalgaların gözlenmesine olan önemli katkılardan dolayı" [112]
Kip Thorne at Caltech.jpg Kip Thorne Amerika Birleşik Devletleri
05-0367-92D.hr.jpg Barry Barish Amerika Birleşik Devletleri
2018 Arthur Ashkin Amerika Birleşik Devletleri "lazer fiziği alanındaki önemli buluşlarından dolayı" [113]
Gérard Mourou (cropped).jpg Gerard Mourou Fransa
Donna Strickland Kanada

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Özel
  1. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1901". Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  2. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1902". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  3. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1903". Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  4. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1904". Nobel Vakfı. 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  5. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1905". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  6. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1906". Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  7. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1907". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  8. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1908". Nobel Vakfı. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  9. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1909". Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  10. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1910". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  11. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1911". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  12. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1912". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  13. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1913". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  14. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1914". Nobel Vakfı. 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  15. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1915". Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  16. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1917". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  17. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1918". Nobel Vakfı. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  18. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1919". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  19. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1920". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  20. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1921". Nobel Vakfı. 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  21. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1922". Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  22. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1923". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  23. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1924". Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  24. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1925". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  25. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1926". Nobel Vakfı. 3 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  26. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1927". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  27. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1928". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  28. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1929". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  29. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1930". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  30. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1932". Nobel Vakfı. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  31. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1933". Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  32. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1935". Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  33. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1936". Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  34. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1937". Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  35. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1938". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  36. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1939". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  37. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1943". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  38. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1944". Nobel Vakfı. 28 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  39. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1945". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  40. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1946". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  41. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1947". Nobel Vakfı. 14 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  42. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1948". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  43. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1949". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  44. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1950". Nobel Vakfı. 25 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  45. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1951". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  46. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1952". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  47. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1953". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  48. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1954". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  49. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1955". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  50. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1956". Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  51. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1957". Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  52. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1958". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  53. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1959". Nobel Vakfı. 30 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  54. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1960". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  55. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1961". Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  56. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1962". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  57. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1963". Nobel Vakfı. 15 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  58. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1964". Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  59. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1965". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  60. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1966". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  61. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1967". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  62. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1968". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  63. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1969". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  64. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1970". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  65. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1971". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  66. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1972". Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  67. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1973". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  68. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1974". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  69. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1975". Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  70. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1976". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  71. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1977". Nobel Vakfı. 4 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  72. ^ a b "Nobel Fizik Ödülü 1978". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  73. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1979". Nobel Vakfı. 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  74. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1980". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  75. ^ a b "Nobel Fizik Ödülü 1981". Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  76. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1982". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  77. ^ a b "Nobel Fizik Ödülü 1983". Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  78. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1984". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  79. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1985". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  80. ^ a b "Nobel Fizik Ödülü 1986". Nobel Vakfı. 12 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  81. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1987". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  82. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1988". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  83. ^ a b "Nobel Fizik Ödülü 1989". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  84. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1990". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  85. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1991". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  86. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1992". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  87. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1993". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  88. ^ a b "Nobel Fizik Ödülü 1994". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  89. ^ a b "Nobel Fizik Ödülü 1995". Nobel Vakfı. 2 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  90. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1996". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  91. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1997". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  92. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1998". Nobel Vakfı. 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  93. ^ "Nobel Fizik Ödülü 1999". Nobel Vakfı. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  94. ^ a b "Nobel Fizik Ödülü 2000". Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  95. ^ "Nobel Fizik Ödülü 2001". Nobel Vakfı. 24 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  96. ^ a b "Nobel Fizik Ödülü 2002". Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  97. ^ "Nobel Fizik Ödülü 2003". Nobel Vakfı. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  98. ^ "Nobel Fizik Ödülü 2004". Nobel Vakfı. 28 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  99. ^ a b "Nobel Fizik Ödülü 2005". Nobel Vakfı. 1 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  100. ^ "Nobel Fizik Ödülü 2006". Nobel Vakfı. 2 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  101. ^ "Nobel Fizik Ödülü 2007". Nobel Vakfı. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  102. ^ a b "Nobel Fizik Ödülü 2008". Nobel Vakfı. 1 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2008-10-09. 
  103. ^ a b "Nobel fizik Ödülü 2009". Nobel Vakfı. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2009-10-06. 
  104. ^ "The Nobel Prize in Physics 2010". Nobel Vakfı. 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2010-10-05. 
  105. ^ a b "The Nobel Prize in Physics 2011". Nobel Vakfı. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2011-10-13.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "N11" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış. (Bkz: Kaynak gösterme)
  106. ^ http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2011/press.html Perlmutter 2011 Nobel Fizik Ödülünün yarısını kazandı. Ödülün diğer yarısı ise Schmidt ve Riess arasında bölüşüldü.
  107. ^ "The Nobel Prize in Physics 2012". Nobel Vakfı. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2012-10-12. 
  108. ^ "The Nobel Prize in Physics 2013 Press Release" (PDF). Nobel Foundation. 23 Nisan 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2013-10-08. 
  109. ^ "The Nobel Prize in Physics 2015". Nobel Foundation. 15 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2015-10-06. 
  110. ^ "Nobel fizik Ödülü 2016". Nobel Vakfı. Erişim tarihi: 2016-10-04. 
  111. ^ http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2016/press.html Thouless 2016 Nobel Fizik Ödülünün yarısını kazandı. Ödülün diğer yarısı ise Haldane ve Kosterlitz arasında bölüşüldü.
  112. ^ "Nobel fizik Ödülü 2017". Nobel Foundation. 5 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2017-10-03. 
  113. ^ "Nobel fizik Ödülü 2018". Nobel Foundation. Erişim tarihi: 3 Ekim 2018. 
Notlar

 A. İsimlerin yazılış biçimleri ve imlaları Nobel Derneğinin resmi sitesi olan nobelprize.org sitesinden alınmıştır. Mümkün olduğunca her Nobel ödülü kazananının resmi verilmeye çalışılmıştır. Resmi resimler yine Nobel Derneğinin sitesinden alınmıştır.

 B. Ülkeler ile ilgili bilgiler Nobel Derneğinin resmi sitesi olan nobelprize.org sitesinden alınmıştır. Bu bilgi kazananın doğduğu ülkeyi ya da uyruğunu temsil etmeyebilir.

 C. Açıklamalar Nobel Derneğinin resmi sitesi olan nobelprize.org sitesinden alınmıştır. Bağlantılar konuyla ilgili makaleleri ya da makale bölümlerini gösermektedir. Bağlantılar yalnızca örnek göstermek ve açıklama amaçlı konulmuştur. Nobel ödülü kazananlar ile ilgili ayrıntılı bilgi için kazanan sütunundaki kişilerin isimlerinin üstüne tıklanıp ilgili makale okunabilir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]