Reichstag (Weimar Cumhuriyeti)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Reichstag
AlmancaDeutscher Reichstag
Almanya yasama organı
Arma veya logo
Tür
Tür
Tarih
Kuruluş1919
Dağılış1933
ÖncekiWeimar Ulusal Meclisi
SonrakiGroßdeutscher Reichstag
Sandalye647 (çözünmede)
Seçimler
Party-list orantılı
temsil
Son seçim
5 Mart 1933
Toplantı yeri
Reichstag, Berlin
Anayasa
Alman Reich Anayasası


Weimar Cumhuriyeti'nin Reichstag'ı (1919–1933), Almanya parlamentosunun alt meclisiydi; üst meclis, eyaletleri temsil eden Reichsrat'tı Reichstag ilk kez 24 Haziran 1920'de toplandı ve Kasım 1918'de Alman İmparatorluğu'nun çöküşünün ardından geçici bir parlamento görevi gören Weimar Ulusal Meclisi'nden görevi devraldı.

1919 Weimar Anayasası uyarınca, Reichstag her dört yılda bir, bir parti listesi orantılı temsil sistemi kullanılarak genel, eşit, gizli ve doğrudan oyla seçildi. 20 yaşını dolduran tüm vatandaşların, ilk kez kadınlar da dahil olmak üzere, ancak aktif görevdeki askerler hariç, oy kullanmasına izin verildi.[1] Reichstag, Reich yasalarını oyladı ve bütçeden, savaş ve barış sorunlarından ve devlet anlaşmalarının onaylanmasından sorumluydu. Reich hükümetinin (yasaları uygulamaktan sorumlu bakanlar) gözetimi de Reichstag'da bulunuyordu Tek tek bakanları veya tüm hükümeti güvensizlik oyu yoluyla istifaya zorlayabilir ve anayasanın 48. maddesi uyarınca, Reich başkanı tarafından çıkarılan olağanüstü hal kararnamelerini iptal edebilirdi. Reich başkanı, Reichstag'ı anayasanın 25. Maddesi uyarınca feshedebilir, ancak aynı nedenle yalnızca bir kez bunu yapabilirdi.[2]

Reichstag, özgür ve demokratik bir kurum olarak, Şansölye Adolf Hitler'e istediği gibi yasa hazırlama ve uygulama yetkisi veren 1933 Yetkilendirme Yasası'nın kabul edilmesinin ardından sona erdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Weimarer Republik: Parteien, Wahlen und Wahlrecht" [Weimar Republic: Parties, Elections and Suffrage]. Lebendiges Museum Online (Almanca). 13 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2022. 
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; :0 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)